- Fotók, videók mobillal
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
baro32
aktív tag
válasz bobalazs #46831 üzenetére
Pedig adtak ki laptopokat gyárilag evvel az SSD-vel nekem a HP OMEN-ben volt ilyen.
Sebességre nem volt vele gond vagyis nem tapasztaltam csak mikor jobban termeltem elszaladt rendesen 50'c fölé 56-58 játék közben............................tudom-tudom 70'c-ig bírja meg minden de ha nem indokolt akkor ne legyen már ilyen forró fejű.
Cseréltem is egy Gigabyte-ra ami ugyanúgy kiszolgál de relatíven -10'c-ot nyertem vele minden esetben nekem ez számítottHP OMEN 17" i9-13900HX 64GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD
-
Graphics
Jómunkásember
válasz bobalazs #45445 üzenetére
Hát, igazából a NAND lenne a lényeges, hogy kitől szerzik egyáltalán.
A400-nak sem az a gyengesége, hanem a FW omlik össze
Reméljük az Acer olcsósága nem lesz a veszte létezik jó és olcsó SSD.
Egy Atto-val még teszteld már meg, picit nagyobb mennyiséggel, ott látszódik , hogy van-e visszaesés írás közben.
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
-
Graphics
Jómunkásember
válasz bobalazs #45441 üzenetére
Mivel nem ismeri a szoftver ezt, így nem is tudja kiírni.
Kíváncsi lennék , mi van benne. Erős a gyanúm, hogy Maxiotek vezérlő van benne, ami az Adata SU630-ban.
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
King Unique
titán
válasz bobalazs #44416 üzenetére
Az egyrészt egy mezei pendrive, nem belső / külső SSD, vagyis nem világos miért itt kérdezed. Oké, hogy a pendrive is flash-alapú tárolóeszköz, de azon témának vannak külön topikjai.
Másrészt ez a G3 pont az egyik legsilányabb, írási sebességre is elég gyatra sorozat, vagyis annyira nincs min csodálkozni...
Igen, hosszú távú adattárolásra egyrészt elsődlegesen a HDD-alapú megoldások javasoltak továbbra is konzumer fizikai tároló szinten, másrészt a fontos adatokat eleve több helyre kell menteni, több offline és/vagy online tárolóeszközön, tárhelyen kell tárolni és nyilván nem kizárólag 1 db, amúgy is silány pendrive-on. -
Frawly
veterán
válasz bobalazs #38426 üzenetére
Ha csak olvasásra van használva, akkor nem gond, ha nem marad szabad hely. Bár azért elég cinkes bármilyen meghajtót teljesen betelítve használni. HDD-nél is így van. A Windowsnak is be szokott zavarni, ha nem marad egy minimális hely a partíción, igaz talán valami beépített feature is van a modern Windowsokban, ami mindenképp elkülönít pár % helyet, és nem engedi teljesen csordultig írni a partíciót.
Egyébként igen, kb. 10% szabadon hagyása javasolt, de ebben benne van, hogy az SSD-n gyárilag is van már egy kevés elkülönített terület, ez modellenként és tárhelyméretenként is változik, hogy menni. Ez már beleszámít a 10%-ba, úgyhogy nem egészen 10% szabadon hagyása is elég lehet.
-
Frawly
veterán
válasz bobalazs #37718 üzenetére
A fejlesztő jól mondja, a modern SATA SSD-k elvannak TRIM nélkül is, mert garbage collection végzi a dolgát, a TRIM csak besegít ez alá, de megvan enélkül is. Igaz ennek a mértéke attól is függ, hogy mennyit írsz rá, mennyiket törölsz róla. Ha az Adata SSD-s progija tudja ezt a kézi TRIM-et, akkor nem kell linuxoznod csak emiatt.
-
Frawly
veterán
válasz bobalazs #37689 üzenetére
Nem, nem megy a TRIM. Jól írja most a HDS. Az SSDOK világos írja is az okát: driver does not transmit TRIM command. Tehát a Windows kernel kiküldi a TRIM parancsot, de a SATA driver nem közvetíti az SSD felé. Magyarán az AMD StoreMI zavar be neki.
A screenshot sem egyértelmű, mert a képeken Adata SP550 van, de az SSDOK OCZ Vertex3-ról jelenít meg infókat.
Linuxon sudo fstrim -a -v segítségével is TRIM-ezhetőek az SSD-k néhány hetente, de ez csak végső esetre ajánlott. Inkább XP-seknek szoktam ajánlani, akik máshogy nem tudják megoldani. Nagyon ragaszkodsz ehhez az AMD StoreMI-hez? Sima AHCI-t nem lehet bekapcsolni az alaplapon és MS AHCI driverrel használni az egészet?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bobalazs #37695 üzenetére
Ha bebootolok linuxról tudok egy trimet ráküldeni ugye?
Ennek mi akadálya lehet? Gondolom Winnel nem csináltál semmi olyan lezárást, ami miatt Linux alatt nem látná a rendszer az SSD-t. Linuxot nem érdekli, hogy Win alatt neked milyen vezérlők vannak.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
-
-
bobalazs
nagyúr
válasz bobalazs #35112 üzenetére
Meg is van hogy miért.
Bár ezt az infót magyarul nem találtam meg sehol. -
King Unique
titán
válasz bobalazs #29386 üzenetére
Melyik programra is gondolsz?
A W10-nél rendszerint havi 1-2 összegző frissítés szokott lenni, illetve évente 2 nagyobb funkciófrissítés. Azt eldönti mindenki maga, hogy milyen gyakorisággal és melyik állapotokról készít mentést, de amúgy manuálisan nyilván akármikor meg tudja oldali a Macrium Free verziójával is. Ami azért viszonylag hamar megvan és nem tart napokig... De egyébként az ilyen rendszermentő programoknál fullos funkcionalitást nyilván a fizetős verzióik kínálnak. Viszont az említett szoftver ingyenes verziója sem rossz, ellenben free kivitelben egyik-másik szoftver pl. helyreállítási meghajtót sem enged létrehozni.
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
válasz bobalazs #23739 üzenetére
A minimális drivereket kénytelen vagyok felrakni, mert w7 alatt nem müxik.
De a képfájl kiírást a win, driver telepítés után, vagy + játék telepítés után? Szerintem értelem szerűen az első ver.
És a telepítővel érdemes particionálni, vagy már előtte egy másik gépben hogy jó legyen az alignálás?
Particionált esetben ha jól értem akkor az ssd teljes kapacitásának megfelelő 10-15% szabad helyet kell hagyni.Egyébként telepítés után is particionálhatom az ssd-t, mint a hdd-t is?
-
Predator2
addikt
-
Predator2
addikt
válasz bobalazs #19815 üzenetére
Gondolom nem véletlenül van megadva a 4-500Mb-os érték!
Mi más miatt, ha nem azért, hogy ne legyen sok írás/"terhelés" az ssd-re?"Állíts neki 2 giga swapet" Ez a virtuális memória akart lenni?
[ Szerkesztve ]
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
-
válasz bobalazs #19237 üzenetére
Aki okosabbnak tartja magát a M$ összes programozójánál és még a megkövetelt 16MB-ot is elspórolja az megérdemli ha gondja akad nagy ritkán vele.
Nekem ilyen 8GB RAM-al.
Nem vagyok Skót így nyugodtan lehet 4-500MB ritkán használt file az ssd-n (v hdd-n).Teljesen egyetértek Bodor-al..
-
-
HSM
félisten
válasz bobalazs #18867 üzenetére
Szerintem éppen a JEDEC szabvány miatt van csak jóval kevesebb ciklusra hitelesítve a legtöbb flashmemória csip, mint amennyit ténylegesen napi használatban bírna, mivel szabvány szerint egy évig kell tudnia őrizni az adatokat.
Példának itt a Samsung 840 PRO, 3000 programozási cilusra hitelesített memóriákkal, és ha megnézed, egyhetes pihentetésekkel (ha jól emlékszem a metodikára, ezért most nem olvasom el elölről) ezért tudott 3000 ciklus helyett (256GB*3000=750TB) nagyjából 10 000 ciklusnak megfelelő 2,4TB-ot felírni magára.Én úgy vélem, jóminőségű meghajtóknál (gondolok itt elsősorban a vezérlő műszaki színvonalára és a memóriacsipek minőségére) egyáltalán nincs miért aggódni, ugyanakkor a gyengébb minőségű cuccokból összerakott meghajtóknál sokminden előfordulhat. Lásd a linkelt tesztben a sima Samu 840-esnél hiába az azonos színvonalú vezérlő, mint a PRO-ban, ott mégis előfordultak adatvisszaolvasási hibák 300TB írás után ugye az említett igen rövid pihentetési idők mellett is, míg a PRO 2,4TB-nál bekövetkező teljes összeesésén kívül hibát nem produkált.
-
-
-
-
Vasinger!
nagyúr
válasz bobalazs #17940 üzenetére
- Ahogy előttem is írták, ennél az SSD-nél, tudomásom szerint, mindegy hogy Fill 0 vagy 1 van, mert nem tömörít.
- Nem tudom, ezért kérdeztem. Nem tudom, hogy ha egy SSD-n, főleg egy TLC-n több tranyó hallott már, akkor a többi is várhatóan meg fog halni hamarosan, mert nagyjából ugyanolyan terhelésnek vannak kitéve, legalábbis a vezérlő erre törekszik. Valami ilyesmi logika alapján gondoltam ezt.
- Ahogy már ezt is írták, ez nem tárolja az olvasott adatmennyiséget, nem is igazán érdekes, mert az írás az ami koptatja az SSD-t, nem az olvasás.
Esetleg valaki tudna válaszolni a megválaszolatlan kérdéseimre még?
"A kérdésem az lenne, hogy van e értelme lecserélni mondjuk egy MLC-s 840/850 (EVO?)-ra?
Amennyiben igen, sebességben éreznék valami előrelépést?
Hatványozottan jobban rezeg a léc az enyém alatt, hogy egyik napról a behaljon, mint egy vadi újnál?" -
seneca07
tag
válasz bobalazs #17671 üzenetére
#17671 bobalazs, most bekapcsoltam a gépem és az ssd-n 16,6 gb.szabad hely volt, de folyamatosan csökken, mintegy 45 perc elteltével már csak 14,5 gb. a szabad tárterület. Tapasztalt már ilyet valaki? Hibás az ssd, vagy esetleg virus? Kérlek írjon, aki esetleg sejti a megoldást, vagy a hiba okát!
-
seneca07
tag
válasz bobalazs #17671 üzenetére
#17671 bobalazs, este tudom csak megnézni, hogy milyen file-okat töröl a program, de este még 15,6gb.szabad helyem volt az ssd-n, ma reggel pedig már csak hipp-hopp 12,3 gb. Ez milyen dolog? Az uncleaner kiírja, hogy mondjuk 13 gb. törölhető, de valójában csak 2-3 giga "szemét" törlődik. Mindig kb. a 15,6 és 12,3-4 gb. szabad hely játszik oda-vissza. Ez kb csak 2-3 hete van így. Vírus? Bitdefenderem van, az nem talált semmit.Este küldöm a törlendő file-okat! Üdv.
-
worxland
addikt
válasz bobalazs #17264 üzenetére
"Csupán mert lecserélték a szinkron NANDokat aszinkronra." - pontosítsunk. Lecserélték a jó minőségű terméket rosszabbra, figyelmeztetés nélkül (na, azért annyi info volt, mint a Vogon sztrádaépítésről), változatlan néven, változatlan áron. Innentől SZVSZ teljesen lényegtelen, hogy az új termék milyen szinten van a konkurenciához mérve, a vásárlók szemérmetlen semmibevétele és megtévesztése megbocsájthatatlan.
[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
honda130
tag
válasz bobalazs #15972 üzenetére
Jaj Istenem. Akkor már végképp nem értem. Nem kell dramatizálni... De akkor minek ez a rettenetes sok leírás? Nem mondom hogy nem tanultam semmit míg olvastam mindent az SSD-ről, de azért picit bizar érzésem van most. Vajon kinek van igaza?
Azért köszi a tanácsot!
[ Szerkesztve ]
Úgy csinálj lehetőleg mindent, hogy ne kelljen senki előtt letagadni hogy a te munkád. Én minden nap megpróbálom.
-
félisten
-
Integrale
veterán
válasz bobalazs #14687 üzenetére
Laptopról van szó, így kábel csere nem játszik. Nem vagyok biztos benne, hogy az SSD a ludas, mert az ODD helylére bekerült a HDD, de így van már több mint egy éve, annyi változással, hogy időközben az EVO helyére egy 520-as Intel került.
De eleinte ezzel sem csinálta, most kb 2 hete kezdte a hülyeséget, többnyire akkor ha bekapcsolom, alvó állapotból ébresztés után még nem találkoztam vele, egészen ma reggelig. -> felébresztettem, ment minden szépen, majd kb egy óra múlva elindítottam egy nagyobb fájl letöltését, ami a HDD-re kerül és megállt.Most beállítottam az energia menedzsmentben, hogy ne kapcsolja le a merevlemezt soha, illetve visszaraktam a szabványos ACHI-t az AMD helyett, de korábban ezekkel a beállításokkal jó volt.
Érdekes.
Kipróbálom amiket tanácsoltál, köszönöm!
[ Szerkesztve ]
"Bad reklám is reklám too"
-
zack
nagyúr
válasz bobalazs #13885 üzenetére
Nem csak mi, ne aggódj. Senki sem tudja miért van ez. Magyarázatot nem találtam, és akik felfedezték a hibát, és kiderítették hogy csak 19 tűs kábellel megy, ők sem tudták.
Honor Magic V3 5G 12/512GB <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
zack
nagyúr
válasz bobalazs #13882 üzenetére
DVI-HDMI-vel hibátlan.
(#13883) radi8tor1
Szerintem kevered a dolgokat, mert ezek alapján egy darab követ is nevezhetünk hardvernek. A kábel az kábel. Az IRQ-t és az ütközéseket ne keverjük ide, mert az alaplap osztja ki a csatornákat, tehát igen. Ez hardveres hiba, mert szorosan az alaplaphoz kapcsolódik. A kábel probléma pedig nem hardveres. Az, hogy a kábel a VGA-ba csatlakozik, az már egy más kérdés, és hogy ennek mi köze az SSD-hez, és miért csak 19 tűs kábellel jó. Ha hardveres gond van, akkor azt az Intelben kell keresni. Mert ezzel a DP kábellel a 840 Evo tökéletesen működött.
[ Szerkesztve ]
Honor Magic V3 5G 12/512GB <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
janos666
nagyúr
válasz bobalazs #13028 üzenetére
Már nagyon várod, ugye?
Bevallom, bennem is van egy ilyen perverzió, hogy "vajon milyen érzés lenne egyszer teljesen elhasználni egy SSD írási ciklusait értelmes használat mellett?" (az nem lenne érvényes, csak hülyeség, ha direkt kínoznám, de nem azért, mert fizetnek érte, hogy teszteljem - nem mint ha "legalább" olyan lett volna ).
Valld be nyugodtan. Ha nekem nem, akkor legalább magadnak. Ez az első lépés a gyógyulás felé.[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Vakegérke
félisten
-
indigen205
tag
válasz bobalazs #12331 üzenetére
bobalazs:
ha a bios-t nem nézzük akkor kb 10mp: [link]
Saját videó, core2quad, 4 giga ram, Sata2 ráadásul ide módban ssdok szerint. Crystaldiskmark: 220/220HERR Z:
Ez a fagyás lehet a Win8 hibája. Valami "ntoskrnl.exe" agyonhasználja a meghajtót és olyankor használhatatlan a gép. Fogalmam sincs mi okozza, de ha letiltod a cd/dvd, virtuális cd/dvd meghajtókat + Energiagazdálkodási lehetőségeket átállítod Teljesítmény centrikusra akkor megszűnik a probléma. Legalábbis nekem segített. -
Ice&Lime
veterán
válasz bobalazs #12336 üzenetére
Szokásos.
Szokásossal is el lehet érni a starttól a welcome képig 3mp-cel a windows boot időt, ami a desktop betöltési idejét illeti az más dologtól is függ.
Én próbálgattam kíváncsiságból és összességében 9mp-re tudtam levinni az össz. betöltési időt notebookon.
A windows boot volt 3mp is, viszont a desktop betöltési időt nem tudtam levinni 5mp alá.[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz bobalazs #12331 üzenetére
Pedig lehetséges, sőt, kevesebb idő alatt is. Csak jó konfig és optimalizálás kérdése az egész. Persze az a pár mp ide vagy oda nem igazán számít.
(#12330) Stehe: Rakd át a másik gépedbe, amiben a sam. van, hogy abban hogyan szerepel. Konfig kérdése is a boot sebesség, nem csak beállítások, emellett lehet, hogy a másik gépeden nincs is olyan sok program feltelepítve sem. Szóval próbáld ki.
[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz bobalazs #12249 üzenetére
Szerintem ő is értette, mire jó az egész, a kérdésfelvetése inkább annak szólt, hogy vajon "növeli-e" ez az akció az élettartamot olyan jelentős mértékben, hogy szükség legyen erre. Ugyebár itt arról is beszélünk, hogy a böngésző gyorsítótára minden újraindulás alkalmával törlődik (ilyenkor pedig az alapvetően cache-ben tárolt fájlokat újból le kell tölteni, igaz, ekkor csak memóriába), amennyiben nem kerül leállításkor kiírásra háttértárra, illetve betöltéskor nem a háttértárról kerül vissza memóriába - ez nyilván nem fog megtörténni hirtelen áramszünet/teljes akksimerülés/kékhalál/stb. esetén.
Sk8erPeter
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- WD Red Pro és Plus NAS HDD-k! 2TB! bontatlanok!
- CORSAIR MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest