- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Aktív témák
-
DcsabaS
senior tag
válasz
Spongya Bob #37 üzenetére
''a Core fesz 65 fok, a Cache pedig 57''?!?
Ezt nem nagyon értem. Mindenesetre tipikusan a ''PC health status'' menü alatt szoktak lenni a CPU és környezete (a rendszer) hőmérsékleti adatai. A magasabb hőmérséklet a CPU-é, és azt kell letornászni 45 fok környékére. (50 fokkal ne elégedj meg!) -
PB 22
tag
válasz
Spongya Bob #1 üzenetére
Szeva Jones!
Egy ismerősömnek is volt SB problémája.
Nem olvastam végig az egész topicot, csak néhányat,
úgyhogy nem tudom megoldódott-e a problémád.
Látom régi a topic, de azért leírom. Ismerősöm hangkártyája sem
működött rendesen, és alaplapot cserélt. Két Asust próbált ki, ebből az egyik rendesen kezelte a hankártyát, Win 98 ME és XP alatt is, a másik nem. Ennyi.
Asus ...? 266 király, másik újabb lap nem jó!
Az újabbat visszavitte, és maradt a réginél.
Amúgy srácok, 2400+ AMD Asus A7N8X Deluxe, ATI 9500, 512 MB 400 Mhz DDR - és 10600 pont a 3D Mark 2001-ben az nem jó erdmény????? -
DcsabaS
senior tag
válasz
Spongya Bob #28 üzenetére
Kedves (#28) Jones!
Mint már írtam, több felé is lehet venni olyan hűtőt, amely megfelel a célnak. (Én többnyire a BlueFish-nél veszem meg, mert útba esik.)
A lényeg az, hogy NAGY alumínium tömb és RÉZ BETÉT kombinációja legyen a fém rész, és rajta egy NAGY (8 cm-es) ventilátor legyen, ami inkább gyors, mint halk (ez kb. 2500 Ft). Kell még egy ház/rendszer hűtő is (1000 Ft). Ha a CPU hűtőn kis fordulatú az egyébként nagyméretű ventilátor, ki lehet cserélni egy nagyobb fordulatúra (újabb 1000 Ft). A kis fordulatú 8 cm-es ventik 12 V mellett 0,09 A körül fogyasztanak, a nagyobb fordulatúak meg minimum 0,15 A-t.
Lehetséges, hogy a Te CPU hűtőd igazából jó, csak rosszul illeszkedik a proci felületéhez, és hiányzik a ház hátuljára szerelhető kihúzó ventilátor.
Amint már korábban írtam, nagyon fontos, hogy a hűtő és a CPU felületeit az összeillesztés előtt nagyon gondosan letisztítsuk (ez gyakorlatilag csak aceton erejű oldószerrel lehetséges), és tiszta hővezető zsírt használjunk.
Ha a hőmérsékletet az előbbiek alapján nem tudod 45 fok alá vinni, az úgy tekintendő, hogy a CPU még mindig nem érintkezik tökéletesen a hűtővel.
Kedves (#29) Il Padrone!
''Lehet, hogy a CPU-t kellene megcsekkelnem, hogyan fekszik fel ra a borda.
De nem hiszem, hogy ez a baj.''
A boltokban lehet venni nevetségesen satnya kis CPU ventilátorokat is, és ha olyanod van, akkor a legjobb érintkezés mellett is összejön az 53-55 fok, vagy még több is. De ha nem ez a helyzet, vagyis a CPU hűtőd az előbbiek szerint való, akkor garantáltan rosszul érintkezik a procival! Érdemes levenned és gondosan letisztítanod, mert minimum 10 fokkal lejjebb faraghatod a hőmérsékletet (és végre búcsút inthetsz a fagyásoknak(:-)...). -
Gitros
aktív tag
válasz
Spongya Bob #25 üzenetére
A Kingston ha bontott... akkor se szar :DD
Uff Gitros voltam... -
Kígyó
senior tag
válasz
Spongya Bob #7 üzenetére
Hi! Nem tudom pontosan mennyinek kéne lennie, de tényleg kevésnek tűnik! Nálam ilyen konfigban tuningolt 8500Le hoz 9500-at, ti4200 tuning nélkül 10600-at! Csunya lenne, ha reális lenne az a 9800!
-
DcsabaS
senior tag
válasz
Spongya Bob #1 üzenetére
Ha nem valami szoftveres gond van a háttérben (vagyis helyesen installáltál mindent), akkor a legvalószínűbb hiba a CPU túlmelegedése, a második legvalószínűbb pedig a gyengécske, vagy kontakt hibásan érintkező RAM. (Mondjuk az SB Live sem egy szerencsés választás.)
Irányadásként leírom, hogy 55 C fölött az Athlon-ok stabilitása látványosan romlik (fizikailag csak 75 fok fölött károsodnak), miközben a teljes stabilitást csak kb. 45 fok alatt érik el.
Egy AthlonXP 2000+ procit korrekt (azaz nagy méretű és alul rézbetétes) ventilátorral (25 fok szobahőmérsékletet feltételezve) kb. 39-40 fokra hűthetünk, ha a ház is megfelelő alakú (vagy pedig használunk a házon is kiegészítő ventit).
Van aztán még egy nagyon fontos dolog, de előtte leírok egy tanulságos történetet:
A minap az egyik munkatársam AXP1600+-ról upgrade-elt AXP2000+-ra. Miután megtette, kisvártatva jött hozzám, hogy valami gyanús bajok vannak a géppel, különféle addig nem tapasztalt hibaüzeneteket kap, és néha fagy, meg újraindul. Kérdeztem, hogy jól tette-e rá a ventilátort, nem melegszik-e túl a proci. Mondta, hogy szerinte jól, és a proci szerinte nem túl meleg, mert a hűtőborda inkább csak langyos.
Ezen a ponton erősen vigyorogni kezdtem (:-)))). Ugyanazt a hibát sejtettem, amit a paksi balfékek is elkövettek (csak persze ők nagyobb kárt okozva), ugyanis ha a hűtőborda nem túl meleg, az bizony azért is lehet, mert ROSSZ A TERMIKUS KONTAKTUS a CPU-val. Egy ilyen rossz kontaktus létrejöhet akár egy pirinyó KVARC PORSZEM miatt is, amely az egyébként pár mikron vastag CPU-hűtőborda távolságot a sokszorosára növeli. Ezért általános szabály, hogy mielőtt a hűtőbordás ventilátort rászerelnénk a CPU-ra, gondosan le kell tisztítanunk a CPU-nak és a hűtőbordának is az érintkező felületeit, célszerűen ACETONNAL, vagy más hasonló erejű oldószerrel. (Alkoholból még a 96 százalékos sem igazán hatékony.) Az aceton leszed bármilyen ragacsos izét is a felületről, ami sokszor gyárilag tesznek rá, és legalább olyan káros lenne, mint a már emlegetett kellemetlenkedő porszemek. (Az aceton máshova ne csöppenjen, mert a műanyagok többségét is oldja!)
Na szóval levettük a hűtőbordát, és láthatóvá vált, hogy a CPU felületének majd a felére amolyan kenyérhéj-szerű, kb. 0,1 mm vastag réteg égett (vélhetően a hűtőborda borítására használt ragacsos anyagból és a fehér hővezető zsírból vegyülve). Miután mindent letisztítottuk acetonnal, egy kevéske fehér (és tiszta) hővezető zsírt felhasználva újra visszatettük a ventilátort. És lőn csoda! A korábbi 53 fok-os hőmérséklet egyszeribe 39 fokra szállt, az instabilitás pedig megszűnt létezni!
Ezután a munkatársam áttekintette a gépeit, és a többségénél minimum 5 fokot sikerült lefaragnia a hőmérsékleteken... Ezt meghallva egy másik munkatársam az otthoni gépe hűtését is megvizsgálta. Ő arról a még érdekesebb effektusról számolt be, hogy a gépe FELGYORSULT a hosszú idejű vidó kódolásoknál (:-). Kiderült, hogy korábban a CPU-ja (a rossz hűtésből kifolyólag) 70 fok körüli hőmérsékletre hevült, amikor már a P3 automatikusan alacsonyabb órajelet vett fel. A jobb hűtés mellett ez a lelassulás viszont nem lépett fel.
Na szóval fiúk-lányok, nézzetek utána a CPU hűtésének! -
hobizoli
nagyúr
válasz
Spongya Bob #3 üzenetére
A POST kepernyon (ahol a RAM-t leszamolja inditaskor) alul van egy szamsor, ami egy datummal kezdodik, es a vegen van kotojellel 2chr. Na az ott a BIOS ID. Ez az alaplapleirasban is le van irva.
hobizoli -
Tompo
aktív tag
válasz
Spongya Bob #1 üzenetére
Bios update, és ha jól emléxem a KD-7 nem igazán kedveli az sb-livot.
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged