- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krokk
senior tag
ok akkor újra 4 oszlop elsőben alsó intervallum érték 2.ban felső. 3.ban pedig a mért érték ami valamelyik intervallumba esik de csak 1be. az intervallumok meg vannak számozva ( ez nem külön oszlop) 1,2,3,..... és a 4. oszlopba ez a szám kerül hogy melyik intervallumba esett bele a 3. oszlop azonos sorú száma. és ezt kell megnéznie beírnia. vmi könnyű és egyszerű megoldás kéne rá
most érthetőbb? -
-
nagy.aa
csendes tag
Tehát van két excel tábla aminek a tartalmát össze szeretném fésülni egy új táblába. Mindkét táblában van olyan oszlop melynek a tartalma lenne az elsődleges kulcs, azaz ha a másik táblában is van ilyen érték akkor nem új sorba teszi hanem felülírja a meglévő adatokat (jelen esetben nálam ez egy cikkszám lenne). Ha nincs a második táblában ilyen érték akkor egy új sorba helyezi el az adatokat. Ez lenne a lényeges és ha még az megoldható, hogy azt is vizsgálja meg, hogy esetleg vannak e eltérő oszlop tartalmak és ha igen akkor azoknak egy új oszlopot nyitna az már hab lenne a tortán!
Példa:
1-es tábla:
cikk EAN Név T1 T2 T3
1 52 Kac 52 se ve
2 13 Sic 18 fi cg
5 68 Vic 27 xe de
2-es tábla:
cikk EAN Név T1 T2 T5 F9
8 28 Bec 26 ys dc jo
7 54 Asp 14 vf ar gh
2 13 Sic 18 fi cg df
Tehát két ilyesmi felépítésű táblát kellen egy harmadik újba összefésülni.
Köszönöm! -
Gh0sT
addikt
Egy ciklussal, amit véleményem szerint túl sokszor futtatok le, de nem volt kedvem gondolkodni az optimalizáláson. Egyébként ez volt a feladat, vagy legalább valami hasonló?
Ajánlom figyelmedbe ezt az ultragáz favágó meglodást:
keplet = ''R'' & n - 1
Cells(i + 1, 7) = (i & ''.'')
Cells(i + 1, 8) = ''=LARGE(R2C1:'' & keplet & ''C2,'' & i & '')''
Na ez annyira béna, hogy már szép... A tipikus példája annak, hogy nem tudok függvényt meghívni makróból, de nagyon kreatív vagyok.
[Szerkesztve] -
BGabor73
csendes tag
köszönöm szépen, bocs próbálom megérteni, de még nincs teljes győzelem
a gombokat be tudom tenni, szerkesztőmódban a tulajdonságoknál a linked cell nincs kitöltve, ide kell vmit beírnom? Igazából az egyetlen gondom mostmár az, hogy hogyan tudom az értéket kiolvasni. Próbáltam IF függvénnyel =IF(B2=TRUE;1;2), de mindig csak 2-es értéket ír ki, akár bejelöltem a gombot, akár nem. Azt hiszem vmit még nem jól csinálok. -
mahatma
aktív tag
hát, végülis, mehetne ugyanabba a fájlba is, külön munkalapra
A lényeg az, hogyha bővítem automatikusan egy munkalappal a fájlt, akkor ne kelljen mégegyszer paraméterezni, hanem azt is figyelembe vegye. Tehát ha most van 51, és a ''tudatlan'' kollégám csinál még 4-et, ne kelljen vele foglalkoznom. -
TIV
tag
tényleg kicsit bonyesz, azért nagyon köszönöm h foglalkoztál vele!!!
az a baj, hogy közel 1000 ilyen sor van, szóval ha mind a két fajtából (asd-ert) csinálnék még ráadásul 2000-2000ret (sort a második munkalapon) biztonságképp akkor az nagyban befolyásolni az xls méretét, és most 130KB így is lassan indul...
thx azé! -
Rayman15
csendes tag
Hát én is érzem, hogy ez így már sok egy kicsit (nagyon).. Azért írtam, hogy csak ha tényleg van rá ideje/kedve... Ha csak egy kicsit is macera akkor ne bíbelődjön vele, mert annyit nem ér (neki meg főleg nem, hiszen önzetlenül szívességből csinálta az egésszet egy tök ismeretlen embernek, amit nagyon becsülök)... Közben megkeztem VB-s ismeretek gyűjtését és majd azért megpróbálkozom magam modosítani a dolgokon...
És nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyit segített ezzel... De megköszönni még meglehet párszor, úgyhogy: Köszönöm
Üdv: Rayman -
lapa
veterán
azóta megnéztem és ez nem nagyon műx, nem is tudom hogy mi lehet a hiba benne. próbáltam cdec meg mindenféle jóságot, de valamiért nem hiszi el a kisebb-nagyobbat. meg az is hibádzik még, hogy így minden ú-t rövidít, tehát huszezer-huszonegy lenne ha működne. nem ártana ha valaki ráfejlesztene, hasznos jószág. meg az sem ha tudnánk honnan jött az eredeti...
-
Rayman15
csendes tag
Adott ez a tábla: http://www.kepfeltoltes.hu/060713/excel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tehát mint láthatod, az egyes helyiség csoportokban, több
helyiség található, mellette további adatok.
Nekem ezt úgy kéne megoldanom, hogy pl a Földszint csoport, legyen monjuk egy lenyíló lista, és én ebből a listából, tegyük fel kiválasztok két szobát, egy nappalit, egy étkezőt, meg egy fürdőszobát, mert az adott háznál csak ezekre van szükségem.
Mellé ugyanígy mint ebben a táblázatban tudjak beírni adatokat.
És utánna akkor így nézzen ki:
Földszint
szoba
szoba
nappali
étkező
fürdőszoba
és ezek után egyből jöjjön az összesen (az összesen meg ugye persze úgy kéne hogy alkalmazkodjon ahhoz, hogy éppen hány elem van, és úgy adja össze az értékeket)
majd az Emelet és azzal is ugyanígy tovább
Tehát a lényeg az hogy így nézzen ki mint ez, de csak mindig azok az elemek szerepeljenek a listában amire az adott helyzetben szükségem van.
Remélem így már világos(abb
ÜDvayman
-
Rayman15
csendes tag
-
matekmatika
tag
Hát szerintem az enyém akkor is egyszerübb:
[link]
Ráadásul valami kis gixer van még a tieéddel, mert ha egy pillantást vetel a táblázatra láthatod, hogy ha a két dátum között több mint egy hónap van akkor..., hát... hm..
Ja, és engem mégiscsak úgy hívnak, mint ahogy
Ezt meg csak azért, hogy kettőnél több szmájli legyen:
[Szerkesztve] -
-
lapa
veterán
na utánanéztem és ez gyárilag ilyen, nem fogsz tudni 16 karakternél hosszabb számokat normálisan megjeleníteni. ha meglévő adatokról van szó szerintem tedd a következőt:
1. kimásolod a számlaszámos oszlopot
2. bemásolod jegyzettömbbe
3. elmented kiterjesztés nélkül (tehát pl. xxx és nem xxx.txt)
4. excelben megnyitás --> minden fájl --> xxx megkeres --> megnyit --> varázsló --> tagolt --> szövegként importálod az oszlopot
5. eredetibe visszamásol
ha most rögzíted őket, akkor meg az egész oszlopon jobb gomb --> formázás --> szöveg, ahogy előttem már javallották.
[Szerkesztve] -
mikoljan
tag
Nem olyan komoly ez a kódolás, amolyan ''cégspecifikus''. Igen, fix hosszúak, 25 karakterből áll aminek az utolsó karaktere a check-digit.
Most hiba csúszott a gépezetbe és a kapott kódolás nem tartalmazta az utolsó karaktert. (Ne kérdezd meg, hogy hogyan és azt se, hogy miért nem generált újat a kolléga, mert nem tudom.) -
Gh0sT
addikt
Szerintem egész egyszerűen van megint két tábla, az A oszlopaiban egy-egy x számjegyű szám és mellettük egy ellenörzőszám. Ugyanaz a példa mint az előbb egy plusz oszloppal és egy HA, FKERES kombóval megspékelve.
Szerintem... Aztán lehet, hogy nagyon leegyszerűsítettem a példát.De majd jön az illetékes és megmondja a frankót.
[Szerkesztve] -
matekmatika
tag
Szia! Hát én ezt kipróbáltam, de nem is tudom. Egy cellához hozzárendeltem ezt a datenow-ot. És a cellába ez jelent meg:
''###############################################################################################################################################################################################################################################################
''.
Meg azt írja ki a súgó, ha fölé megyek, hogy: '' A negatív dátumok így jelennek meg:####..''.
Viszont a szerkesztőlécen meg már jónak tűnik: ''200603191623''.
Most akkor ez nem baj? Vagyis az mert csak akkor látom a dátumot ha kijelölöm a cellát, és akkor is csak a szerkesztőlécen. Bár munkafüzetet elmenteni vele, még nem próbáltam. -
Fecdzo
senior tag
Megvan! Köszi szépen!
Adatok>új weblekérdezés. Ott megadtam a pontos webcímet, abban a kis ablakban bejelentkeztem és úgy fogadtam el. Be lehet tényleg állítani azt is milyen gyakran(másodpercben) frissítse az oldalt és gombnyomásra is frissít. Asszem így már menni fog....
Mégegyszer köszönöm szépen! -
Gh0sT
addikt
Nem, ezzel gond van... Ezzel az a gáz, hogy ha bárhova beírok valamit, akkor az egész tartomány sárga lesz, nem csak az adott mező.
Szerk.:
A lényeg: az A1-A200 tartomány egyes celláit külön kellene kezelni. Vizsgálni kellene, hogy melyikben van érték, és ha van benne, akkor sárga lesz az adott cella. Ezért is gondoltam valamilyen ciklusra.
[Szerkesztve] -
Gh0sT
addikt
Szóval: van az alábbi kód:
If Range(''A1'').Value <>'''' Then
Range(''A1'').Select
With Selection.Interior
.ColorIndex = 6
.Pattern = xlSolid
End With
Else
End If
End Sub
Ez ugye azt csinálja, hogy ha beírok valamit az A1 cellába, akkor sárga lesz a cella színe.
Hogyan terjesztem ezt ki A1-A200 cellatartományra? Valami FOR NEXT ciklusra gondoltam, csak nem tudom a helyes használatot.
N=1
For N=1 to 200
If Range(''A[N]'').Value <>'''' Then
Range(''A[N]'').Select
With Selection.Interior
.ColorIndex = 6
.Pattern = xlSolid
End With
Else
End If
Next N
End Sub
Nah, ez biztos nem jó, csak érzékeltettem, hogy mire gondoltam. -
Gh0sT
addikt
Az a baj, hogy itthon nincs meg, de holnap el tudom küldeni.
Igen, van külön tulajdonsága, de:
Adott ez a tábla, ahol az egyik munkalapon van egy ilyen cella, benne a checkbox. A cellába nem tudok írni, ha megpróbálom jön a szokásos ablakocska, hogy védve van, ellenben a checkbox működik.
Nosza feloldottam a lapvédelmet és megnéztem a tulajdonságait a cellának is és a checkboxnak is. Az egészben az volt a szép, hogy mindkettő védve volt...
Jól van mondom, ha így kell, akkor így csinálom. Fogtam magam és beszúrtam egy checkboxot egy üres cellába és levédtem mindkettőt. Mondanom sem kell, hogy nem működött. Próbáltam azt is, hogy a checkboxot nem zárolom. Semmi eredmény... Szóval meg vagyok lőve... -
yonder
csendes tag
Köszönöm az együttgondolkodást és mivel úgy látom szánsz rám egy kis időt írnék pár gondolatot.
- nincs gizike, amikor azt írtam ''cégem'', akkor családi vállalkozásunkra gondoltam (én és a párom,ha gyesről visszajön a nővérem), tehát az egyedüli felhasználó én leszek.
- amit el akarok érni az nem bonyolult dolog, a végén leírom, hogy mondhass véleményt
- régóta tervem, hogy a megrendelésekkel kapcsolatos papírmunkát egyszerűsítsem, gyorsítsam, többféle megvalósításon is elgondolkodtam ( program írása Visual Basic 6.0, Assess-ben megoldani), de ezek túl sok időmet vennék igénybe és sohem lenne kész.
- azért kötöttem ki az excelnél, mert jelenleg is ebben rögzítem a tárolandó adatokat, külön munkalapokon (pl.: állandó partnereknek végzett munkák, azok ára, az árak (fizetendő) összesítése, termékek árai, visszatérőmunkák paraméterei (pl. tudjam, hogy 5 hónapja Bélának hány forintért csináltam meg valamit.)
Tehát jelenleg van egy excel fájlom sok munkalappal, azokon az adatok. Az excelen kívül használom még az ms off. outlook feladatok részét. Ide rögzítem a megrendeléseket és azok határidejét,naponta kinyomtatom, hogy tudjam, hogy mit kell ma elvégezni. Használok még számlázó szofvert, itt tárolom a szokásos dolgokat (vevő, termék, ár, stb). Ez azért nem elégséges,mert nem minden megrendelés kerül bele a számlázó programba (''most nincs nálam pénz,majd legközelebb rendezzük'', stb.)
Célom tehát az, hogy egy szoftver használatával megoldjam ezeket a dolgokat. (Persze a számlázó program nem kiváltható)
Az elején írtam, hogy leírom mit várok a ''programtól'', íme:
A jelenlegi gyakorlat
- megrendelő be
- szolgáltatást megrendel
- corelben készített és kinyomtatott előre megszámozott megrendelőlapot kitöltöm kézzel.
- a megrendelőlapot a ''MEGRENDELÉSEK'' dossziéba lefűzöm.
- ha kész a meló a megrendelőlapot átteszem egy másik dossziéba ''RENDEZETLEN''
- ha elviszik és kifizetik a melót a megrendelőlap továbbvándorol egy következő dossziéba, ami gyarorlatilag irattár. Sorszám szerint rendezve.
- a megrendelőlapok néhány adatát egy excel táblában rögzítem, ami néhány egyszerű keresésre ad lehetőséget. A részleteket az irattárba helyezett munkalapokon kell megkeresnem. (Pl. régi partner szól telefonon,megint kellene 23 a legutóbb rendeltből, kérdezem milyen színű volt, a válasz fogalma sincs) Konklúzió elő kell ásnom az előző megrendelőlapot, hogy a szükséges adatokhoz jussak.
A ''program''-tól elvárt tevékenységek:
A megrendelés adatait (megrendelőlap ''rublikái'',nevezzük rekordnak) ízléses űrlapra beírom, kinyomtatom.
A háttérben az adatokat egy excel tábla megfelelő celláiban (mezők) eltárolja.
Új megrendelőlap gomb (vezérlő) megnyomására új üres űrlap, adatok beírása, majd
nyomtatás, és itt jön a lényeg a rekord rögzítése az excel tábla következő sorában.
Ez majdnem megfelel egy normál űrlap használatának, csak az egymás alá teszi a mezőket. (Űrlap használatánál nem lehet makrót rögzíteni, így nem tudok belenyúlni)
Vezérlőkre is szükség van pl.: fizetve: jelölőnégyzet. Néhány mezőnél pedig listáról kellene kiválasztani a megfelelő értéket (pl. vevő, hogy ne kelljen minden alkalommal újra beírni)
Az adatokat tartalmazó munkalapról lehetne listákat készíteni (feladatok határidő)
Egy vevő összes rendelése ft, termékenkénti eladás db, ft.
Ne haragudj, hogy ilyen bő lére ersztettem, de szeretném, ha átlátnád, hogy mit akarok elérni.
A feladatnak egy-két (de menet közben még biztos fölmerül egy pár) általam nem még nem ismert problematikája van (''adatok új sorba) listáról kiválasztás, a többit meg tudom csinálni. Felvérteztem magam szakirodalommal, de ezek átrágása után is megmaradt a fő kérdés:
megolható a problémám excelben?
Remélem nem úntad el félúton az olvasást.
Köszönöm -
Zsemlye
csendes tag
-
gege71.hu
addikt
ehhh
Megvan a hiba.
A tábla egy Business Objects nevű cégünknél használt DB progi xls-ben mentett változata.
Vmiért a közvetlen így nyert táblában nem akar ilyen sum stb művelteket végezni az excel.
Viszont ha kicopy-zom az eglsz oszlopot és berakom egy friss üres xls táblába, ott összeadja...
Ez vmi JEDI dolog lesz -
gege71.hu
addikt
Végbuziztam már minden szar lehetőséget.
hh:mm:ss (custom)
az eredmény mindig 00:00:00
Nincs vmi kis util progi amibe beadnám az runtimeok összegét és kiadná???:
Röviden amire kéne.
Adottak pl európai filmek egy egész évi mősoridőből. Az egész évi összmősoridő a 100%.
(365*24óra)
Van egy baszott nagy lista az EU filmekkel excel táblában. Az egyik cellaérték ami a filmhez tartozik az annak a hossza 01:25:38 formátumban (hh:mm:ss). Ezek összegéből pofonegyszerő az össmúsoridőhöz képest kiszxámolni az EU filmek százalékos sugárzását az egész éves músoridőben.
(eufilmek hoszzának összege*100)/(365*24:00:00)=Eu filmek százalékos aránya az éves össz sugárzási időben.
ennyi.
Primitrív. De ezen a kva Eu filmhosszok összeadásán kifekszek. Nem akarja az igazságot az excel. Ill nem találom a megoldást.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest