- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Google Pixel topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
pszihopata85 #41258 üzenetére
Múltkor meséltem, hogy végül egy HP Proliant Microserver lett a házi szerverem, amiben most az alábbi eszközök vannak:
- 1 db 32 GB-os USB pendrive
- 3 db 1 TB-os Toshiba HDD
- ASUS Xonar DGX hangkártya
- Sapphire Radeon HD 4550 videokártyaA gép 2010-es (tehát nem mai darab), a procija pedig egy 12 W TDP-vel rendelkező kétmagos AMD Athlon II Neo N36L (sem integrált videó, sem integrált hang nincs benne), de egyébként szervernek szánt lap dolgozik benne, bekapcsoláskor 100 wattot vesz fel (nem tudom, a bővítőkártyák jelenléte mennyire releváns az induláskori teljesítményfelvételnél), pedig a Toshibának ezen típusai kifejezetten az alacsonyabb fogyasztású HDD-k közé tartoznak. Üresjáratban kb. 50 wattot eszik a gép, és annak ellenére, hogy lekapcsoláskor egyértelműen hallani, ahogy egymás után (kb. 0,5 másodpercenként) állítja le a vinyókat, bekapcsoláskor szerintem nem figyel erre, vagy ha mégis, akkor a vinyók pörögnek fel nagyon lassan, viszonylag nagy átfedéssel.
Szóval ha 4 HDD-t szánsz a gépedbe, akkor mindenképpen érdemes a nagyobb tápot választanod.
Hozzáteszem, hogy a fogyasztást egy konnektorba dugható digitális háztartási fogyimérővel mértem, ami ki tudja, mennyire pontos, nem kizárt, hogy voltak 100 wattnál nagyobb csúcsok is. Ja, és én most csak 3 HDD-t üzemeltetek, nem 4-et (igaz, bővítőkártyákkal és egy microserver-nek szát táppal, ami bekapcsoláskor fúj egy nagyot).
-
canniball
nagyúr
válasz
Mert szerinted a DC-s lapon hány ág van...? Nem vagyok egy táp-guru (sőt!), de szerintem a lapra integrált cucc kb. ugyanaz mint egy pico. A kérdés innentől már csak annyi, hogy amit veszel (akár a lappal, akár külön) az mekkora terhelést bír.
_Smooth!
Nem biztos, de így emlékszem.Az a "sata wiki" elég nagy blődségnek hangzik, mégis honnan tudná egy HDD hogy hány másik van a lapon és hogy éppen mennyi indult már el/mikor és hanyadikként szabad neki indulni?
-
sb
veterán
válasz
A spec szerint a 90W-os 12V-on 5A a max és 7A a peak. 120W-osnál 7 ill. 10A.
Max load-ra aktív légcserét is ajánl.Nekem LR1106 van, ami nem pico méret. Kicsit nagyobb. Ez 120W-ot tud 12V-on.
@_Smooth:
Egy HDD nem nagyon tudja mikor indul el a másik. -
canniball
nagyúr
válasz
pszihopata85 #41255 üzenetére
Hogy bírja vagy sem az nem az elosztóktól fog függeni. Én továbbra is a pico mellett teszem le a voksom.
-
sb
veterán
válasz
pszihopata85 #41245 üzenetére
Látom a fentebb linkelt ábrát. Ezek szerint ez 4db-ot támogat.
De nem azt írtam, hogy nem tudja, csak hogy érdemes utánanézni, mert ez limitáló tényező is lehet akár. A SATA csatik száma sem jelent sokat mivel SSD is lehet rajtuk.Pl. Asrock AM1 DC lapján is 4db SATA volt mégis max 2db-ról ír a manual.
Ha már itt tartunk, nálam 3x3.5" Green megy +1db SSD egy 86W-os kockáról de jóval éhesebb konfigban.
Alapból 65W-os A6-3620 van alulfeszelve és downclockolva. Prime95/3DMark alatt olyan 60W körül eszik a teljes konfig. Idle 38-40W. HDD nélkül -3x5W, tehát idle 23W, load kb 45W.Szóval nem nagyon marad 3x15-20W a 3db HDD felpörgetésére. Fogyasztásmérővel boot alatt sem láttam 60W-nál nagyobb értéket de ez persze nem pontos és nem is életbiztosítás.
Csak a példa miatt írtam le az én esetem. -
hati
addikt
válasz
pszihopata85 #41232 üzenetére
Nálam a Q1900DC-ITX-re 3 WD Green + egy SSD van kötve, mint NAS és MediaPortal TV Server. 65W-os kocka hajtja.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pszihopata85 #41232 üzenetére
65W kevés a 4 HDD mellé. Le kell cserélnem egy legalább 90W-osra.
Én nem szenvednék vele, inkább egy dedikált táp, így nincsen értelme kifizetni a felárat, hogy a bricket nem is használod. Ez a lap inkább egy csendes médialejátszó alá való, nem egy nashoz. Szvsz.
-
RazorHead
csendes tag
válasz
pszihopata85 #41067 üzenetére
Szia,
Az Asrock N3150-ITX lapot én a helyedben hanyagolnám. 2 egymás után döglött volt (DOA) amit vettem , végül MSI ECO N3150 lett, az működött elsőre. Persze a +2 SATA III port NLX-es PCI-x1-es kártyával lett megoldva, de nem volt más lehetőség
Üdv.
-
Patice
Topikgazda
válasz
pszihopata85 #41070 üzenetére
PicoPSU (+ hozzá való külső kocka) árából simán veszel SFX/TFX tápot.
Kodi megosztását még nem próbáltam, lehet hogy jó lesz. Próbáld ki. Semmibe nem kerül.
A Windows megosztási protokollja a Samba/CIFS. Ez jó a többi Win-es géphez, csak a TV-khez nem.
RAID1 azért lenne jobb a rendszernek, mert gyorsabb a RAID0-nál.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Nem olyan régen én is egy ilyen "szerelemgyereket" szerettem volna létrehozni, végül ma meg is született, mert ma kaptam meg az OS alá szánt 32 GB-os USB3.0-ás pendrive-ot. Feltettem rá egy Ubuntu 14.04.3 LTS + VLC + Kodi + Samba konfigurációt, a pendrive mellett pedig ott figyel 4 db HDD (ebből 2 db RAID1-ben (tükör)) és gyönyörűen működik. Nem egy kapkodó idegbolond, mert a gép egy 1. generációs HP Proliant Microserver, aminek sajnos csak SATA2-es és USB2.0-ás csatolói vannak (előbbiből 5 db, tehát ha a pendrive mégis lassúnak bizonyulna, idővel átállhatok egy ötödik HDD-re vagy SSD-re), de a célnak tökéletesen megfelel. Nyugalmi állapotban 4 vinyóval ~50 wattot fogyaszt, és lejátszáskor is bőven 60 alatt marad. Talán bekapcsoláskor felugrik 80-ra, de nincs precíziós műszerem, nem tudok pontos értéket mondani.
A RAID0-át (összefűzés) szerintem is felejtsd el, az alapvetően egy vészmegoldásként lett létrehozva. Akkor már inkább Te is egy pendrive-ra tedd az OS-t (bár nem tudom, Windows-nál ez járható út-e). Ha szerencséd van, túl sokat nem fog irkálni működés közben. Nálam ez azért is esélyes, mert a gép kapott 8 GB RAM-ot, így valószínűleg swap-elni sem fog az életben soha.
-
_Smooth
senior tag
válasz
Rendszerhez az SSD jobb (szerintem Patice is arra gondolt). RAID0-t én is felejteném, viszont korábbi javaslattal ellentétben én inkább a RAID1-et hagynám meg belsőben és az egyik 3TB-st tenném USB-re. (de ez majdnem egyéni preferencia)
SMB jó az összes wines gépnek, DLNA miatt írta Patice, hogy sok TV nem kezeli - viszont Te HDMI-n akarod áttolni a képet/hangot a TVre, így ez még csak véletlenül se szempont.
Amúgy a z906 nagyon máshogy/máshol van elhelyezve, mint a TV? Filmek hangját miért a TV-re küldöd?
Egy jó hangkártyával még akár a HD audiot is kiküldheted rá analógban (bár nem tudom, van-e most olyan kártya, ami képes feldolgozni a HD-t).Egyébként mindkét lap elegendő lehet a vázoltakra.
(kivéve, ha esetleg BD 3D-t is szeretnél - ahhoz inkább az AMD) -
Patice
Topikgazda
válasz
Hát nem pont HTPC kérdés, ezért OFF-ba rakom.
Mivel lesz elég helyed én inkább egy sima ATX tápban gondolkodnék, amiről levenném a fém burkolatot és a saját ventijét úgy helyezném el, hogy kapjon levegőt. Vagy akár SFX/TFX méretű is lehet. Az kisebb.
Akármelyik lap mellett is döntesz én vennék még ezekhez egy PCIe-es kártyát, amin van SATA csati és erre kötném az INtel SSD-t. A RAID0-át feletsd el rendszernek, akkor inkább a RAID1.
A Windows miatt alapból csak a Samba/CIFS megosztás fog menni, amit a legtöbb TV nem ismer, ezért kell majd egy progi, ami intézi a DLNA-s megosztást is.
Kodi + HDMI-n TV és a hang szerintem OK. Kérdés a távvezérlés. Pl. mobil eszközről működhet (infrás távok beleszólhatnak a desktop használatba, mivel kvázi billentyűzetként működnek).
Zenelejátszó program külön OK, mondjuk Foobar2000, ezen állíthatod a kimenetet + szintén vezérelhető mobil app.-al
A hálózat többi gépének tudnia kell a Sambát, hogy tudj menteni erre a gépre.
Nem lesz egyszerű összehangolni a dolgokat szoftveresen, úgyhogy kösd fel a gatyádat.
Ui.: A kész asztalról majd megnéznék pár képet.
-
PeterPH
senior tag
válasz
A 4 SATA korlát miatt én az egyik 1 TB HDD-t inkább külső mentőeszközként használnám valami USB3 dokkolóval.
A RAID0-t elfelejteném, erre a felhasználásra inkább hátrányai mint előnyei vannak. A többlet sebességet nem használnád ki, viszont diszk hiba esetén az összes adat ugrik.
Paneltápoknak általában gyengék +12V ágon, PicoPSU-val már előrébb vagy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Haditechnika, harcászat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Tesla topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OTP Bank topic
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest