-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
Az a cerka van olyan energiatakarékos, mint egy sempron
20W-ot se éri el loadon a fogyasztása, de HTPC-be jelenleg bestbuy az E3200, 2 maggal, kb annyiba kerül mint a 450-es celeron, de 45nm, ennek sincs loadon 20W-nál több fogyasztása, kb 3.5-3.8GGhz-re túlhajtva éri el az intel által megadott max 65W-ot.
Magam részéről amit vettem: GB g31m-es2l lap 10.5-11k, e3200 10-11k, vga bármilyen HD 4xxx bőven jó, persze a kisebbek is, én 4650 alá azért nem adnám, de ha van némi játék akkor 4670 inkább. -
band1103
őstag
Az a helyzet hogy az UVD működését szavatolja az hogy a chipset gyártó AMD rendesen leteszteli a chipset-et de a sideporthoz már semmi köze és felelősgége a chipset gyártónak nincs mert annak működéséért teszteléséért viszont az alaplapgyártó felel akik nem mindig veszik azt a fáradságot hogy aktivált UVD esetében is leteszteljék a sideport-ot így kompatibilitási problémák merülhetnek fel aminek egy részét talán lehet más részét nem lehet bios frissítéssel megoldani.
-
band1103
őstag
Vannak szerencsés kivételek , de akiknek problémájuk van vele a következőkről számolnak be. Ha bekapcsol a DXVA akkor csíkozódik kockásodik a kép vagy elzöldül vagy egy csomó olyan megjelenítési probléma adódik filmnézés közben ami arra utal hogy aktív UVD egység mellett hibázik a sideport.
-
"Tehát VP, UVD egy kategória, ezek csak a GPU egy elkülönített részét használják. Előbbi erőben jobb, utóbbi szebb képet generál.
A CUDA és ATI Stream pedig egy másik kategória, ami már a teljes GPU erejét használja és ezeknél már az adott szoftver határozza meg a kép minőségét."Nem nagyon értem, mit értesz azon, hogy a teljes GPU erejét használja valami. Itt két külön fogalomról van szó. HD videók gyorsításában mindkettő annyira használja a GPU-t, amennyire szükséges és amennyire tudja. A rosszul kódolt cuccoknál az ATI megoldása még nem hidalja át a hardveres gyorsítást (amúgy az első korllát maga a DXVA, ami a Windows része, tehát nem lehet elkülöníteni a VP és UVD DXVA-n kereztüli képességeit ilyen módon, ha az API nem engedi át a cuccot.) az egyébként általáos számítási egységeivel, míg az nV igen. Az általános számítási egységek az Ati Stream és a CUDA. Ezek más egységek, más céllal, alapvetően nem egy célfeladatot látnak el, mint az UVD és a VP, hanem általános célúak - tehát befogható erre is, ha kell. Ezt jelenleg a CUDA támogatja, de biztosan lesz ATI válasz is majd. Ehhez driver kell és CUDA támogatású lejátszó vagy codec. a GPU erejét nyilván nem fogja kihasználni teljesen egy HD dekódolás.
Az a transzkódolás nem az, amire gondolsz, szerintem. Az a folyamat a transzkódolás, amikor egy konténerből egy másikba teszed át az anyagot, tehát mondjuk egy MPEG-2 tv-s felvételt mkv-ba tömörítesz. Ez nem lejátszás, átkódolás... Az a 785G jó választás szerintem is.
-
band1103
őstag
Akkor tényleg érted és én kérek elnézést hogy nem értettem hogy érted
.
Bizony ha már lesz olyan progi ami tudja használni az ati stream-et akkor tényleg jobb megoldás lesz a 785G! Sőt bízom abban hogy a 780G-nél is tudom majd használni, de ez már vallás kategória amíg ki nem próbálhatom. -
band1103
őstag
Most látom csak hogy ezt írtad:
"Amit írtál értem, egyik az erőben, másik a finomságokban jobb, csak hát egyik sem az igazi, mert nem használja ki a GPU teljes erejét."
Lehet félreértettél de még jobban pontosítok:
Valóban, egyik VPD egység (uvd meg a vp is) sem használja ki a teljes GPU-t de az nV-nál a CUDA nem a vp egységet használja már hanem az egész GPU-t ahogy te is szeretnéd.
Az meg hogy mennyire lesz szebb a minősége a lejátszásnak a CUDA-val csak azon múlik hogy a CUDA-t alkalmazó codec vagy/és a player milyen képjavító eljárásokat tud. Tehát egy jó CUDA-s codec-el amellett hogy az egész GPU-t használod még azt a képminőséget is el lehet érni (elméletileg) amit az UVD2.2 egység tud prezentálni DXVA-val. -
band1103
őstag
Fogyasztásban és a többiben is egy kategória, halovány a a differencia. Mivel AMD-nél is ott van az nV 8200-es ezért neked kell eldöntened hogy Intel vagy AMD-t veszel. Ha AMD mellet döntesz javaslom a 785G helyett a nV8200-es lapokat mert az legalább a CUDA-val tud teljes GPU-val dolgozni a HD filmeknél míg a 785G csak az UVD egységét tudja használni aminek viszont korlátai vannak. A szoftveres támogatásról meg nem az ATInak kellene gondoskodni hanem a szoftverfejlesztőknek kéne kihasználni a ATI stream lehetőségeit, de úgy halottam hogy a CoreAVC már dolgozik rajta.
-
band1103
őstag
Szvsz a 240-es proci (65W) elég lesz a maga 2800Mhz-es sebességével de ha lesz lehetőséged akkor a fogyasztás miatt inkább 240e-t válasz (45W). De mivel mindkettő ugyan az a maggal és ugyan az a steppinggel készül ezért simán menne a 240-es azon a feszkón amin a 240e de csak mert csökkented a fogyasztást legfeljebb a stabilitás csökken (de az is csak egy szint alatt) de nem a teljesítmény. 4 GB ram is jól jöhet pl a Photoshop-hoz ha profi-műhely szinten akarod használni de akkor tudod hogy 64 bites op.rendszer kell neked. Diszkrét vga pedig tényleg csak akkor fog kelleni neked ha játszani is szeretnél más esetben fölösleges de erre te is rájöttél
.
"Vagy érdemesebb nvidia chipsetes lapot nézni?"
AMD alaplapok között eddig nem volt olyan nV chipset ami felvehetné a versenyt a 780G vagy 785G-vel. Ez egyfelől szomorú is mert így ki volt lőve a valódi FULL HD támogatás.Miért mondom ezt?
Most egyben petyuska74-nak is válaszolok. Mert az ATI VPD-je amit UVD-nek neveztek el az erő tekintetében nem olyan fejlett mint az nVidia VPD-je amit ők egyszerűen csak VP-nek neveztek el. A VP2-es sokkal erősebbre lett építve mint a UVD2 vagy 2.2. Ennek köszönhetően a VP2 vagy 3 az olyan bonyolultabban kódolt mkv filmeket is tudja gyorsítani amit UVD2 vagy 2.2 nem.
Ez tehát nem annak köszönhető hogy "átkonvertálásnál nem szabványokat, hanem saját beállításokat használnak" hiszen mindkét VPD ugyan azt a szabványokat használja a gyorsításhoz (DX). Az igaz hogy az ATI sokkal több képjavító algoritmust használ melynek köszönhetően az UVD-vel "lejátszott" filmek szebb képet produkálnak de gyorsításhoz ő is a DX-et használja.Viszont átböngészve az nVidia oldalát fellelhető azon VGA-k és IGP-k listája ami támogatja a CUDA interfészt amiben megtalálhatjuk a GF8200-es IGP-t is. Tehát a CUDA esetében nem szoftveres gyorsításról van szó hanem egy megoldás amivel más fajta hardveres gyorsítást lehet elérni az nV GPU-kban. Tehát gyorsításra már nem a VPD-t fogja használni hanem az egész GPU összes shader processzorát. Tehát így lehetséges hogy a 8200-es IGP ami eddig szarúl szerepelt HD gyorsításos tesztekben (mivel ott inkább a DXVA-t nézték mert akkor még szó sem volt CUDA-ról) most már egy CUDA-ra felkészített codec segítségével teljes vállszélességgel tudja támogatni és gyorsítani a HD filmeket. Jobban mint az ATI. Ha valaki az ATI a saját ilyen megoldását (mert van neki úgy nevezik hogy ATI stream) a lejátszások gyorsítására is elérhetővé tenné akkor az ATI GPU-k is "mindenevővé" válnának.
Bár vannak jó hírek! Azt hallottam hogy a CoreAVC ami a 1.9.5.0 -óta jól támogatja a CUDA-t a 2.0-tól kezdve fel lesz készítve az ATI stream támogatására is.A fene! most én tököltem sokáig a pötyögéssel és te voltál a gyorsabb stevve
stevve: De csak akkor küldi át a CUDA-nak ha olyan player vagy codec van használatban ami támogatja azt. (de ezt te is tudod csak finomításra szorult a hsz.-ed
).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- Synology NAS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Honor X6b 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged