- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Dorian #55968 üzenetére
Várj!
Ha csak ennyi kell, akkor nem lenne érdemesebb neked filmre egy Amlogic-os box CoreELEC-kel? Van készre "szerelt" megoldás is: Khadas Vim3L HTPC Kit. (Van olcsóbban is más márka, de azzal neked több lenne a pöcsölés.)
Ezt el is rejtheted. -
válasz
Dorian #55966 üzenetére
Hardverileg Intel oldalon a 7. generációs (7000-es sorozatszámúak) Kaby Lake Core i5 vagy újabb procik után nézelődj, ami elbírná együtt a filmlejátszást, a konverziót (amihez amúgy kell majd a MadVR mindenképpen) meg az EQ-APO-t. Persze ezeket használtan...
(Jelenleg a 11. generációnál jár már az Intel, ill. 12.-et jelentették be nemrég.
AMD oldalon 2. vagy 3. generációs Ryzen APU-t is érdmes nézni, ezekben van Vega IGP is, a sima Ryzen procikban nincs, erre figyelj, ha nem vagy képben ezekkel.
RAM: általánosságban a 8GB most az arany középút.
Ház: nagyon nagy a választék, nézz szét kiindulásnak CaseKing-en, csak hogy képbe kerülj.
Dedikált VGA-t most hanyagolnám, olyan árakon mennek, hogy nem érdemes most venni.
Amúgy mennyit szánnál rá?Ui.: a 4K --> 1080p downscaling a legalja IGP-nek is megy már a hardveres gyorsításnak köszönhetően, de a HDR --> SDR konverzióra nincs szabvány, rengeteg megoldás (algoritmus) született már erre, legújabb (19-es) Kodiban már lehet ezek közül választani is, de állítólag ezt is jobban végzi a MadVR, ami meg GPU igényes feladat lesz. Low end gépen már próbáltam ezt, ment is a konverzió, de a színek nekem nem tetszettek annyira a színtér konverzió miatt. MadVR-rel nem próbáltam még.
-
válasz
Falcon75 #55949 üzenetére
Sajnos jelenleg egyik platformon sem rózsás a helyzet, Intelnél van HDR Windowson, de még nem az igazi, AMD oldalon is működik a hardveres gyorsítás, csak a Win ne lenne a képben.
Linux pedig még kernel szinten nem HDR képes. (Igen, még mindig.)
Amlogic-os boxot ajánlok én is.
Vagy olyan TV-t, ami megeszi a HDR rippeket DLNA-ról. -
válasz
Flowtation #55941 üzenetére
Ha nincs speciálisabb igény, akkor az Amlogic-os kínai boxok (szigorúan) LibreELEC/ CoreELEC rendszerrel pont ugyan azt fogják tudni nyújtani belépő/közép szinten, mint egy dedikált HTPC.
Ha drágább házimozi rendszere van valakinek otthon (nincs éles határ pénzben, de legyen hasra 1M környékén az 5.1 hangfalszett + erősítő), akkor már érdemes LEHET elgondolkodni egyel jobb lejátszón, de nem biztos, hogy itt is hozna képben/hangban, max. szolgáltatásban. -
válasz
KilgoreTrout #55936 üzenetére
RPi4-re OSMC, ami egy Debian + Kodi és erre tudsz telepíteni bármit, amit Debianra lehet.
Így lesz Kodid filmezéshez.
Okosotthon vezérlőt feltelepíted háttérben futtatva.
Zenehallgatáshoz rárakhatsz egy digit kimenetes kártyát a jobb hangminőség érdekében.
USB-n meg ráköthetsz akár több, saját tápos, külső HDD-t és akár Kodi felületén is beállíthatod ezek megosztását belső hálóra, ahová azt mentesz, amit akarsz. Ezekről mehet a médialejátszás is. -
válasz
tomazin #55920 üzenetére
FullHD-ra akár egy Braswell integrált procis alaplap is elég lenne, de újonnan kb. sehol nem lehet kapni, ahogy az utód Apollo Lake, vagy Gemini Lake/Gemini Lake refresh lapokat sem.
Szerintem most jön a generációváltás, idénre ígérték az utód Jasper Lake procikat, csak ezekből alaplapokat nem igazán láttam (pár kivétel: Asrock, Asus) csak Barebone gépeket.
És a Jasper Lake után máris jött az utód idén Elkhart Lake néven, ami már új (Tremont) magokat tartalmaz, viszont IGP tekintetében még ezek sem frissültek. Ez csak annyit jelent, hogy megy nekik a 4K, csak a HDR-t nem tudják driveres limitáció miatt.
Elkardt Lake-ből is eddig csak az Asrock Industrial jelentetett meg lapokat, jelenleg ezek is csak külföldről lennének elérhetők.
Ha most azonnal kell gép jobban jársz használtan egy Haswell, Skylake, Kaby Lake asztali procival + lappal. -
-
válasz
vegyszer #55906 üzenetére
AMD szerintem jelenleg jobb választás 4K/HDR-re, mint az Intel, és igen, ez egy jóval korszerűbb architektúra, jobb képességű IGP-vel.
A linkelt gép összeszerelési minősége és tartóssága az már más kérdés, lehet feleslegesen parázom, de nekem ennyit nem érne meg külföldről rendelni.
Inkább összeraknék itthoni boltokból valami hasonlót mini-ITX méretben. -
válasz
vegyszer #55904 üzenetére
A benne található Intel Core i5 5257U egy mobil Broadwell (5. generációs) proci (tehát már elég régi, 2014 végén/2015 elején jelent meg), a benne lévő integrált Iris Graphics 6100 GPU még nem fix funkciós HEVC dekódolót tartalmaz, hanem GPGPU-st (forrás), azaz egy megfelelő Intel driverrel tudja dekódolni a h.265 tartalmakat, fogja vinni a 4K-t is, de akkoriban a HDR és az egész UHD Blu-ray szabvány még annyira gyerekcipőben volt, hogy nem volt egyezményes szabvány róla, ezért ez az IGP nem is tudja kezelni.
Csak valamivel utána 2015 májusában véglegesítődott a szabvány, aminek része volt a HDR is.
Csak ezután kezdődött el PC-s fronton is ennek a támogatottsága beszivárogni a CPU-k speckói közé.
A 6. generációs Intel procik (Skylake) IGP-je már fixfunkciós egységet tartalmazott a h.265 dekódolásához, viszont még ezek sem tudták a HDR-t.
A HDR támogatás a 7. generációs Kaby Lake (7000-es sorozatszámú) procik IGP-jében található meg, de ezek közül is csak Core i3-tól fölfelé támogatott driveresen. Kaby Lake Celeron és Pentium procik nem jók a HDR-hez.
Ez a limitáció asszem megmaradt mind a mai napig, ha jól tudom a legújabb 11. generációnál is ez a helyzet. -
válasz
Gabesz87 #55888 üzenetére
Korrekt masina ennyiért. Szerintem sincs aktív hűtése és ez hosszabb távon tényleg lehet gond, bár terhelésfüggő, mennyire melegszik.
Én a helyedben megskalpolnám a burkolatát és egy USB-s ventivel hűteném aktívan. Nem lesz szép, de gondolom a Raspberry sincs szemelőtt. -
válasz
bnorci71 #55856 üzenetére
Ez HDR-es anyag?
Mert ha igen, akkor előfordulhat, hogy a vas nem elég a HDR-hez. Ez ebben az esetben szoftveres limitáció.
Nem tudom, hogy most hol tart a HDR kimenet fejlesztése Linuxon - intel adott-e ki IGP drivert Linuxra.
Windowson biztos nem megy a HDR ezzel a procival, ezis szoftveres dolog.
Ha akad, akkor lehetett tényleg Kodi bug is... -
válasz
Skillet #55841 üzenetére
Ezt a rendszert az említett katalogizáló progi hozta létre?
Ha igen, akkor nincs benne olyan opció, hogy legalább megmutassa az adott fájl helyét?
Szerintem nem fogod megúszni, hogy ne kelljen egyesével átnevezni és áthelyezni a fájlokat, de ne legyen igazam...
Az.nfo fájl az hasznos, mert abból ki tudsz indulni, de nem tudom, hogy ezt a lehetőséget a Kodi-n kívül mely más program támogatja.
Én saját magamnak csináltam egyszerű mapparendszert és a fájlnév a film eredeti címe + zárójelben az évszám. Ezt eddig bármelyik scraper megette. -
válasz
Skillet #55839 üzenetére
A filmkatalógizáló programok fájlnév alapján tudják a legkönnyebben megtalálni a filminfókat.
Tehát a fájlneveket kell rendbe raknod és akkor simán menni fog szinte bármelyik ilyen scraper proginak/agentnek.
Androidra nem tudom mi érhető el, de pl. Plex/Emby/Jellyfin (kliens) van és ezek aktívak is fejlesztési szempontból. -
Gyári speckók szerint egy HDMI és egy DP port van rajta. A HDMI egy Parade Tech PS175 DP-->HDMI átalakító chippel van megoldva, ami a leírása szerint képes a 4K-ra, de a HDR-t sehol sem találtam a specifikációi között.
Ez egy 2015-ös fejlesztés amúgy.
Leginkább driveres limitációra vagy bugra tippelnék.
A TV-n mindegyik HDMI bemenet ugyan olyan?
Lehet még próbálkozni DP - - >HDMI kábellel. -
válasz
RetepNyaraB #55735 üzenetére
A monitorod tudja a 23,976-ot kezelni?
Ezt az elcseszett frekvenciát pull-down-nal lehet viszonylag normálisan megjeleníteni egy átlag 60Hz-es TV-n.
Nálad milyen feekin ment a monitor? Miket támogat? -
válasz
oxide83 #55677 üzenetére
Ha nekem nem hiszed el, akkor tessék itt van az Intel leírása.
Alul ott van, hogy melyekre igaz, de ide másolom neked:
Intel® UHD Graphics 605
Intel® UHD Graphics 610
Intel® UHD Graphics 615
Intel® UHD Graphics 617
Intel® UHD Graphics 620
Intel® UHD Graphics 630
Intel® UHD Graphics for 10th Gen Intel® Processors
Radeon™ RX Vega M GH Graphics
Radeon™ RX Vega M GL Graphics
Intel® HD Graphics 620
Intel® HD Graphics 615
Intel® HD Graphics 630
Intel® HD Graphics P630
Intel® Iris® Plus Graphics 640
Intel® Iris® Plus Graphics 650 -
Biztosat nem tudok mondani látatlanban, ezért javasoltam, hogy próbáld ki.
Ha sikerül megcsinálni a pendrive-ot, akkor már a felén túl is vagy. Utána csak el kell érni, hogy felrakja magát a gépre. Telepítés után újraindul és utána már a Kodi felülete fogad.
Kodit használtál már? -
válasz
joydrv #55643 üzenetére
Hát, eddig vegyesek a tapasztalataim.
Eddig egy Intel J5005 procis NUC-on tudtam kipróbálni, aminek natív HDMI2.0a csatija van (konvertálás nélkül). Érdekes, hogy a HDR képes TV-met nem érzékelte annak, így a Kodi 19 RC1 csak HDR --> SDR konverziót tudott csak csinálni.
Szerintem már ez is nagy előrelépés Kodiban, hogy van ilyen opció, amúgy az x265 tartalmak, akár 1080p, akár 2160p simán mentek a kis gépnek.
Korábban foglalkoztam azzal, hogy hátha az Intel kiad olyan drivert Windowsra is, amivel mehet a HDR Gemini Lake generáción, de úgy látszik nem.
Próbáltam frissíteni a legújabb Intel graphics drivert, de azzal bugos volt, akadt és fagyott, kicsivel régebbi verzióval (ami hivatalosan ehhez a modellhez van) azzal minden sima.
Mindjárt kipróbálom a dVGA-s gépemen, csak eddig a gyerek játszott vele. -
válasz
joydrv #55637 üzenetére
4K felbontás megy neki, a HDR sem gond, csak ugye nem lesz színhelyes a kapott kép. HLG-vel, meg DV-vel nem volt dolgom HTPC-n, mert a TV-m viszi a beépített lejátszójával bármelyiket.
Mostanában nincs sajnos időm filmet sem nézni, arra a pár alkalomra pont elég a TV sajátja.
Amlogic boxból van egy nálam is üzemben, nagyrészt FullHD tartalmakhoz a régebbi TV-k felokosítására. -
-
válasz
gordonfreemN #55614 üzenetére
Pico-PSU-ban szerintem korrekt darab a HD-Plex 200W-os modellje.
Annak utána kell járni, hogy összehozható-e az Antec külső 19V-os kockájával, mert ez is 19V-ot kér kívülről.
Ezzel nem lennél annyira limitálva. -
válasz
stahlhelm79 #55598 üzenetére
Én nem találtam a linken, meg a gyártó lapján sem ezt a 12V tápcsatit.
Ez sima ATX tápot kér, ebbe egy PicoPSU és azt lehet 12V-ról etetni.
A proci 10W TDP, lappal, RAM-mal, SSD-vel együtt 15-20W körül kérhet durván.... -
válasz
stahlhelm79 #55589 üzenetére
19V-osat fogsz inkább találni - külföldről inkább.
Asrock J4005DC-ITX
Odroid H2+ -
válasz
Dorian #55507 üzenetére
Nálad (ha jól emlékszem) két helyen szakadhat meg a kapcsolat: az erősítődbe épített switchnél, vagy a szolgáltatói modemnél. Én az erősítőre tippelnék első körben.
Egy külön switch-el kellene kipróbálnod, amivel az erősítőben lévőt helyettesítenéd.
Vagy kérj kölcsön, vagy vegyél akár használtan hardverapróról. Pár ezer forintos tétel. -
válasz
Dorian #55394 üzenetére
Ha nincs problémád a lejátszással, akkor maradhat így is.
Próbáld ki 512-vel, aztán majd látod változik-e valami.
Sport mód elvileg az energiatakarékos proci állapotokat tiltja le. Ennek zenehallgatásnál már lehet, hogy lesz hatása, filmnél nem hiszem, ha eddig sem volt gond. -
válasz
Dorian #55352 üzenetére
Vagy az lehetne még opció, hogy a Daphile-t felrakod egy másik (kis) SSD-re és akkor nem kell pendrive-ot dugdosni.
Szerintem az is telepít GRUB-ot, és abban be lehet lőni a boot sorrendet, meg azt is, hogy mennyit várjon boot előtt, míg kiválasztod melyik rendszer kell.
A telepítés idejére meg lehúzod a Win-es SSD-t.
Ez persze igényelne némi parancssoros munkát. -
válasz
MasterMark #55278 üzenetére
Bassz...
Fura, mert a Linux kernelben már régóta benne van az UAC2.0 Meglepő, hogy a Suricata-hoz egyéni driver kell. -
válasz
MasterMark #55273 üzenetére
Más OP rendszer nem megoldás?
-
Ha szűk helyre kell berakni egy csinos gépházat, akkor én lemondanék a teljesen passzív konfigról, inkább olyamit raknék össze mint a jelenlegid: csendes, de aktív hűtéssel.
Akasa Maxwell Pro új ház, opcionálisan lehet hozzá venni PicoPSU-t és külső tápkockát, nem muszály tőlük beszerezni ezt.
Vannak kisebb házak a jelenlegidnél, de akkor szerintem nem úszod meg a miniITX lapra váltást. J5005 nem rossz opció, 4K megy neki hardveres gyorsítással, de a HDR nem és nincs szinte olyan lap, amin lenne M.2 SSD slot (egy kivételt tudok: Odroid H2, vagy az újabb H2+). A jövőre való tekintettel lehet egy új AMD APU-s miniITX konfig jobb választás. Intel még csak most ébredezik HDR-t illetően. 10. gen procik IGP-je már képes lesz rá, de én még nem vennék ilyet.
Ház: Silverstone Milo házai, Fractal Design Node 202, vagy esetleg egy In Win Chopin. Ezekben vagy SFX/SFX-L tápegység megy, vagy TFX.
Ha mégis passzív konfigot akarsz, akkor Akasa, HD-Plex, Streacom vonal, de az áruk nem biztos, hogy fog tetszeni. -
válasz
radi8tor #55163 üzenetére
Pedig sajnos mindent érdemes. Ezt a procit egy Gemini Lake Pentium (~atom) lelépi teljesítményben és a memóriavezérlője is lassú. RAM szintén kevés lesz több lapos böngészéshez, meg a többihez.
Egy újabb VGA jó ötletnek tűnne, de erősen procilimites lenne szvsz.
Mennyire sürgős az ápgréd? -
válasz
Dorian #55079 üzenetére
Ami erősebb lenne érezhetően, az egy Asrock J5005-ös lap lenne, de az nem DC bemenetes, szóval alakítani kellene a tápkörökön.
Asrock J5040 meg még nem jelent meg, ami egy húzott órajelű J5005. Mindkettő 10W TDP.
J5005-ös procijúgépet használok desktop, netezős, általános gépnek. Érzetre alig különbözik egy T-s i5-től, ami 35W TDP.
Ha nem akarsz rá költeni, akkor inkább maradjon így és szoftveresen kell mókolni... -
válasz
SunMount3r #55049 üzenetére
Ugreen Aliexpressről.
-
válasz
ctrlaltdel13 #55037 üzenetére
Gondolom ezek mind leginkább dózeren futnak, így Win10 + valamelyik optimalizáló progi.
-
válasz
T0mBd1gg3R #55021 üzenetére
Ez OK, de nem válaszoltál a kérdésemre. Most akkor használsz Kodi-t vagy sem?
-
válasz
T0mBd1gg3R #55019 üzenetére
Monitorhoz szerintem OK, Kodit is PC-n használod?
-
válasz
stickermajom #55013 üzenetére
Ez Windows alól problémás?
-
válasz
envagyok #55007 üzenetére
Erre a vasra én LibreELEC-et javasolnék.
FullHD-val nem lesz gondja, 4K-val igen.
Akár 1-2 GB RAM is elég neki ehhez.
Pendrive-ra is mehet, de úgy nem leszolyan pattogós a rendszer, főleg a borítóképek betöltése.
S905x3 + CoreELEC jobb, mert ennek megy a 4K/HDR/10bit/HEVC... -
Kiváltható ugyan egy házimozi erősítő processzor része ilyen módon, de azt vedd figyelembe, hogy amit az AVR proci része csinált automatikusan, azt most neked kell beállítani megfelelő szoftverekkel. Ha még sosem csináltál ilyet, akkor hangzásban akár visszalépés is lehet.
Olvass alaposan utána, hogy mit mivel és hogyan.
Bemérő mikrofonra is szükséged lesz szerintem. -
válasz
stickermajom #54954 üzenetére
Apollo Lake, Gemini Lake alkalmas a 4K lejátszásra, csak az a hátrányuk, hogy azokon az alaplapokon, amikre rárakják ezeket, nincs HDMI2.0a ami a HDR-hez kellene. És ugye a legtöbb 4K film az HDR-es.
A HDR anyagot is le tudják játszani, csak a HDR infót tone mappinggelni kell, ami meg a lejátszóprogramok limitációja, mert általában nem sikerül jól, vagy egyáltalán nem.
Inkább az utóbbi a jellemző, ami miatt egy film "színmosott" lesz, fakó megjelenéssel.
Ezért nem tudjuk ezeket ajánlani.
Natív HDMI2.0 Intel vonalon csak a legújabb procikban lesz. Lakefield (10nm) IGP-je talán már tudni fogja, de még csak a napokban jelentették be. Meg főleg laptopokba szánják. -
válasz
bnorci71 #54904 üzenetére
Asszem hasonlót csináltam egyszer.
Én is először MKVToolnix-et használnék, amivel lesz/lehet egy .dtshd kiterjesztésű fájlod.
Aztán pl. EZ CD Audio Converter-rel már tudod flac-ba konvertálni.
Azt nem írtad, hogy multichannel flac kellene neked, vagy sztereó. Sztereóba szerintem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Mikrotik routerek
- Kingston FURY Renegade G5: Adatok villámgyorsan
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Battlefield 6
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- iKing.Hu -Xiaomi 14T Pro Titan Gray Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
- HP EliteBook 830 G5 i5-8350U 16GB 512GB 13.3" FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest