Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Whito

csendes tag

Sziasztok,

Tanácsokat kérnék leendő HTPC konfigurációmhoz.
    Alapvetően a célom az volt a gép tervezésekor, hogy HD videokat nézzek a nappaliban (720p,1080p, MKV főleg és bluray). Másodsorban pedig a gépet letöltő szervernek szánom. Harmadsorban minden egyébnek (internet). Sokáig szemeztem a kompakt médialejátszókkal (popcorn, dvico), de ismerősök tapasztalatai alapján döntöttem inkább HTPC építése mellett, továbbá azért, mert ezek mellett szerintem még mindig szükség lett volna egy külön letöltős gépre is, mert szerintem hiányosak és gyengék az ilyen irányú képességeik.
    Olyan gépet akarok, amely lehető legjobban nyújtja egy hagyományos lejátszó képességeit, amely számomra azt jelenti, hogy teljesen halk (max a dvd/bluray lemez pörgését halljam, de még azt se) és gyors, egyből reagál a "parancsaimra", nem töltöget percekig, nem akadozik, nem lassul. Tehát nulla hang, max reakcióidő. Az összeállításnál még azt is figyelembe vettem, hogy kiváltható legyen vele a mostani asztali gép, attól megszabaduljak, mert feleslegesnek tartok sok számítógépet tartani, így azért "számítógép" célra is néha jó lenne használni (de csak ritkán).

Kompromisszum nélküli megoldásban gondolkodtam és a következő konfigurációt írtam össze:
    Alaplap:ASUS P5E-VM HDMI
    CPU: Intel Core 2 Duo E4600 2.40GHz - legjobbnak tűnt ár/érték arányban
    CPU hűtő: CoolerMaster GeminII vagy Scythe SCMNJ-1000 ventillátor nélkül
    RAM: 2x Kingston DDR2-RAM 2GB PC2-800 HyperX - 4GB összesen, vistát akarok a gép alá és swap-ot kikapcsolva használni esetleg
    Ház: ANTEC FUSION V2 BLACK - nem nagyon találtam elérhető és megfizethető alternatívát, így kizárásos alapon nem volt más lehetőségem
    VGA: ASUS EAH4550/DI/512MD3 - HDMI, UDV2 és alacsony fogyasztása, HW gyorsítást mindenképpen ki akarom használni és nem akarom a CPU-t terhelni a videokkal
    VGA hűtés: Zalman VNF100 - ha lehetséges ráapplikálni a VGA-ra
    Táp: Zalman ZM360B-APS - feltételes, nem tudom, hogy szükséges-e lecserélni a házhoz adottat?
    HDD: 2x Western-Digital RE3 320GB (7200rpm,2.5") RAID0-ba kötve
    HDD keret: 2x Scythe SilentDrive 2.5"
    Optikai meghajtó: Pioneer BDC-202BK - opcionális, esetleg várok néhány hónapot, hogy 15k alatt legyenek az olvasók árai
    WLAN: ??? bármilyen g-s PCI kártya

TV kártyában gondolkodtam még, de inkább egyelőre elvetettem az ötletet és várok a digitális sugárzásra átálással és akkor ruházok be egybe.

Kérdéseim:
    1) már kb. 6 éve raktam össze gépet utoljára (és a köv. 6 évben nem is akarok új gépet), ezért nem vagyok biztos abban, hogy a fenti komponensek együtt tudnak-e működni, életképes-e a konfiguráció. Megvan minden szükséges alkatrész egy PC-hez? Ebben kérek megerősítést.
    2) A CPU hűtővel kapcsolatban bajban vagyok. Itt teljesen passzív megoldást szeretnék, de ennek megvalósíthatóságáról a neten ellentmondásos információkat olvastam. A speckók szerint (CPU és hűtők gyártói által kiadott speckói alapján) akár működhet is a passzív hűtés ebben a konfigurációban, de ehhez értek a legkevésbé, így szintén kellene megerősítés. Beleférnek ezek egyáltalán a uATX házba? Nem szeretnék ventillátort és a HDD-n kívüli mozgó alkatrészeket a gépben.
    3) Alaplappal kapcsolatban ötletem sem volt, hogy milyen kell, nem ismerem a mai lapokat. Kb. kizárásos alapon választottam, hogy legyen uATX, PCIe, 2xPCI és SATA RAID. Milyen szempont szerint kellene lapot választani? Milyen chipset hasznos HTPC szempontból? Milyen feature az ami jól jöhet?
    4) Kell-e az alaplapra chipset hűtő, hűtőborda külön, vagy jó úgy, ahogy kijön a dobozból?
    5) A videokártyából papíron létezik passzív hűtéses változat is, gyakorlatilag nem kapni sehol és senki sem hallott még róla, így gondoltam megoldom ezt magam és leszerelem a gyári hűtést róla és felteszem rá a Zalman passzív hűtést. Ez szerintetek megoldható, vagyis a Zalman rámegy erre a kártyára is? Hogy tudnám eldönteni? Nem szeretnék egyikre sem pénzt kidobni, ha nem lehet? Egyáltalán ha még fizikailag rá is tudom tenni a kártyára, belefér a uATX lapba?
    6) A tápról nem tudom egyáltalán, hogy mekkora kellhet. Elég lehet-e hozzá a házhoz adott? Elég halk-e a házhoz adott vagy érdemes-e az említett Zalman-t belerakni?
    7) A házhoz adott IR vevőt tudja-e vezérelni egyéb önálló távirányító mint pl. a Logitech univerzális csoda-távirányítói?

Új hozzászólás Aktív témák