Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
-
Mobilarena
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
zsoltzsolt
üzenetére
Miért, hogyan szoktad a papírkönyveket nyúzni?
Ha olvasás közben nem dobálsz rájuk nehéz tárgyakat, nem ejted le a földre (vagy pláne vízbe), akkor az e-book olvasóval sincs mitől tartani, mert hurcolászás közben (ami az egyetlen valóban kritikus szakasz) jól védi a tok. Sokan használunk már 4-5 éve e-book olvasót sérülés nélkül. -
zsoltzsolt
addikt
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Ennyire sérülékenyekek? Lehet maradok a papíralapú könyveknél.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
insyde5
üzenetére
Nekem 6"-os ebookom van, már sok könyvet kiolvastam rajta és nem érzem hogy nekem ennél nagyobb kellene.
Strapabíróságra annyit lehet javasolni, hogy keményfedeles tokot vásárolj hozzá mindenképp így megóvod a sérülésektől. Persze ettől függetlenül is vigyázni kell rá. -
Üdv!
Új vagyok E-book olvasó terén.
Szeretnék egyet vásárolni, ezért kérném a segítségeteket.Többségében .epub könyvek vannak jelenleg, pdf, azw , és társai úgy ahogy.
Megbízható, strapabíró készüléket szeretnék venni hosszútávra.
Kijező méret ? Minél nagyobb annál jobb? 8"os tabletem van, az nekem bőven megfelel. A tablet mintha zavarná a szemem egy idő után, ezért döntöttem e-book olvasó beszerzésénél.
Kindle pw3 ? v kindle 6 ?, látok vmi számomra ismeretlen márkát: cybook ? ez is jó ?
valamint ezek mind 6" -ak, elég ez a kijelző méret?
könyveim mind torrentről vannak, szóval ennek függvényében kellene választanom, persze nincs kizárva, hogy a későbbiekben lesz "original" könyv is
. -
DasBoot
aktív tag
Üdvözlet, Mindenkinek! Csak most teszem fel a kérdésem, de már jó pár hónapos a problémám. Egy OnyxBoox M92-esben azt vettem észre, hogy a microSD-t nem olvassa, sőt egyet sem, ráadásul szinte le is fagy. Az SD-t mindig is kezelte, most is így van. Látatlanba tudna Nekem valaki segíteni? Köszönöm a válaszokat! Üdv.: Joe
-
Degeczi
nagyúr
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Valótlan állítás, mert attól, h mindenféle egyedi formátumban nem lehet fölmásolni, még nem lesz rugalmatlan a(z egyébként pont hogy kiemelkedően jó) szótárkezelése.
"Nem ismerek létező konvertert"
Ettől még léteznek, így nem megoldhatatlan, ha vkinek okvetlenül kell csak abban a formátumban elérhető. -
LittleBiG007
aktív tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Nem sarkítok. Hosszútávú tapasztalat. Mindenki védi a sajátját, és ha az Kindle, akkor kétszer olyan vehemenciával.
Látod, te is a védelmére keltél, pedig nem volt valótlan állítás. A számítógépes szótárakat nem lehet felrakni a Kindle-re. Nem ismerek létező konvertert. Kivétel a régiek: Jailbreak -> CoolReader -> Stardict. Ha cáfolod ezt, csak örülni fogok. De tényleg.
/Minden olvasómon azzal szoktam kezdeni a setup-ot, hogy felrakom a meglévő szótáraimat, és a kedvenc betűtípusomat (Charis SIL Modified). Eddigi olvasóimon valamilyen módon ezeket mindig képes voltam megtenni./
-
Degeczi
nagyúr
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Fölösleges sarkítani, nyilvánvalóan rossz tulajdonságot senki nem véd - de amikor pont az egyik legelőnyösebb jellemzőről hangzik el valótlan állítás, akkor az érthető módon nem marad reakció nélkül.
-
LittleBiG007
aktív tag
Még egy dolog: nem kell az Amazon Kindle-t foggal-körömmel védeni. Köztudott, hogy egy kiemelkedően jó ebook olvasó. Sőt, aki most a német Amazon-tól meg tudja vásárolni a PW3-at, az függetlenül bármilyen igényétől, olvasási szokásától és pénztárcájának vastagságától, biztosan nem fog benne csalódni.
-
LittleBiG007
aktív tag
Amit mondani szerettem volna ott van a 11548. hozzászólásban. Röviden: az idegen nyelven sokat olvasók jól járhatnak egy PocketBook vagy egy androidos olvasóval. Talán még jobban is, mint egy Kindle-vel. De tudom, már megtanultam itt a fórumon, Kindle-ről vagy jót vagy semmit.
-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Én erre reagáltam:
"Valódi szótárformátumban (.bgl, .ld2, .dict) nagyobb esélyed van megtalálni a neked megfelelő szótárat, mint az olvasók saját formátumában."
a hobbiszótárakat én nem tekintem olyan szótárnak, amit mondjuk feltennék a valódi, neves szótárak helyett (bár bevallom, nagygabe szótára nagyon jól használható).
Mivel nem adtál meg forrásokat, így továbbra sem tudom, hogy mondjuk a Longman Dictionary of Contemporary English-t, vagy az Oxford Advanced Learner's Dictionary-t hol kapom meg az emlegetett valódi szótárformátumokban? És mit kezdek velük, ha az olvasóm ezeket a formátumokat nem kezeli?
A Kindle-hez alapból adnak két kisebb angol szótárat, szerintem azok is használhatóak. Ha akar az ember, feltehet további más szótárakat, azok is használhatók. Kinek a pap, kinek a papné? :-D
Lehet, más olvasókon még több, és még jobb szótárak vannak. -
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
és hová másolod fel a Kindle-n pl. a 8 gigabájtos mentést?
-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Free dictionary-ket akarsz összevetni az Amazonon kapható, hivatalos, szakemberek által összeállított szótárakkal? Ez egy vicc.
-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Ez most komoly? Hogy egy Stardict szótár összevethető szakmailag egy Oxford/Cambridge hasonló dictionary-vel szakmailag? LOL
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
hampidampi
üzenetére
Biztos. Főleg ha hozzáadom a StarDict szótárak kb. 8 Gb-os mentését is...

Ja, meg árban is jobb
De ez már csak pissing contest
-
hampidampi
őstag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Ettől meg messze van az Amazonos kínálat :-P
Biztos? -
LittleBiG007
aktív tag
válasz
stranger2006
üzenetére
Ettől meg messze van az Amazonos kínálat :-P
Degeczi: valóban szuper, de az egész nekem ott kezdődne, hogy fel tudom rá valahogy tölteni. A "rugalmas" nem volt szerencsés szóhasználat, már látom, mindenki a használatra asszociál belőle, én meg csak arra gondoltam, hogy többféle formátumú szótárt is tudok valamilyen módon (konverterrel vagy anélkül) használni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
LittleBiG007
üzenetére
"Oxford, egy Random House Webster, egy Soule Thesaurus és a nagygabe féle angol-magyar szótár. A Kindle messze nem ilyen rugalmas"
Valótlant állítasz!
A Kindle annyira rugalmatlan, h miután fölmásollad ezeket a szótárakat (bármennyit), magától alkalmazza azokat olyan nyelvű könyvben kereséskor...
Kijelölsz egy alapértelmezett szótárat, és ha abban nem találja meg a keresett szót, automatikusan lép tovább a következőre. Ha pedig megvan, akkor is ott egy link, amivel rögtön meg lehet nézni egy másikban is, nem kell setupolni. -
LittleBiG007
aktív tag
válasz
stranger2006
üzenetére
"Kérdésem az lenne a kibogarászás után, honnét vásárolhatók meg az Oxford és egyéb neves szótárak az általad említett "valódi" szótárformátumokban?"
Nem szükséges a valódit aposztrófok közé tenni. Ahogy az epub, mobi stb. ebook formátumok, úgy az általam említett kiterjesztések (pl. ld2, dict, blg, lsd) pedig szótárformátumok. Azért valódi, mert nem egyetlen eszköz saját formátuma (mint a PocketBook dic-je) és nem is ebook formátumba ágyazott szótár (melyet a Kindle kezel).
Hogy honnan vásárolhatók meg, azt nem tudom. Az biztos, hogy letölthetők voltak (lehet, hogy még mindig azok) a StarDict, a Babylon és a Lingoes hivatalos oldalain, mindenféle kétes módszer nélkül.
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Én nem tudom miért gondoljátok, hogy ezért az Androidot, mint operációs rendszert hibáztatom.
Ilyet szerintem korábban sem írtam és ezután sem tervezek...Nincsenek illúzióim, egy olcsó készülék árába nem fél bele egy rakás szakértő aki rendberakja a hátországot oprendszer téren.
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Ezek egybevágnak azzal, amit mások is írtak, hoztak pár hibás döntést az új Nook-ok design-ja terén.
A szótáras példa teljesen jó és jogos is. Okostelefonos olvasgatás során Moon/FBreader mellé nagyon is jól jött egy integrálható szótárkezelő, sokféle szótárral megbolondítva. Amúgy is szimpatikus ez a megoldás, mert szinte tuti megtalálod a neked való kompozíciót és a dolgok jelentős részen ingyenes/van ingyenes része.
Eddig ezek alapján a "droidos" nyitott vonal és a Pocketbook van versenyben részemről.

-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
tt124307
üzenetére
Na igen, pont ettől tartok, hiába tetszenek minden más téren egyébként.
Azonban nem tudtátok ez orvosolni? Gondolok itt arra amit SaGa59 is írt és én is gyakran eljátszom az Androidos okostelefonjaimmal: nemes egyszerűséggel kikapcsolod/törlöd a felesleges szolgáltatásokat, ledózerolod a bloatware-t. Nekem csodákat tud művelni az akksi élettartam tekintetében. Itt esetleg valaki próbálkozott már vele? Persze jópár művelethez nem árt a root sem.
A sok hónapnyi futkosás egy töltéssel szerintem amúgy is irreális elvárás aktív használat mellett mondjuk, de azért pár napig, 1 hétig jó volna, ha bírná az ipart.
-
stranger2006
tag
válasz
hampidampi
üzenetére
Köszi!
Úgy látom, ez azért nagyon messze van az Amazonos kínálattól... -
hampidampi
őstag
válasz
stranger2006
üzenetére
Itt pl. van egypár.
-
tt124307
tag
válasz
SaGa59
üzenetére
Androidos olvasó és androidos olvasó között igen nagy különbség van, általában az Icarus / Wayteq / Boyue / stb. vonalat értjük alapértelmezetten ide (legalábbis jelen fórumban). Ez utóbbi csapat közös jellemzője a nem optimalizált OS, vagyis rájuk egyáltalán nem érvényes, hogy az üzemidőt a lapozások száma határozza meg. A gyakorlatban egy ilyen olvasó (én csak a Wayteq FL60-ról tudok nyilatkozni) olvasás és lapozás nélkül, csupán standby módban is képes 1-2 hét alatt csontra merülni, szemben a szinten androidos NST-vel (vagy NST GL-lel), ahol lazán elérhető még sokszáz oldalnyi lapozással együtt (vagyis normál használat mellett) is 5-6 hét üzemidő. A több hónap sajnos csak kikapcsolva érvényes rájuk

-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Kérdésem az lenne a kibogarászás után, honnét vásárolhatók meg az Oxford és egyéb neves szótárak az általad említett "valódi" szótárformátumokban? GooglePlay?
Amúgy én is remekül el vagyok a Kindle 3-asomon, ezen nem veszünk össze :-DD
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
stranger2006
üzenetére
Válaszom az előző hozzászólásomból kibogarászható. :-) Úgy kezdődik, hogy "Valódi szótárformátumban..."
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Nekem a régi Glowlight van, amin még ott van a kártyahely és a fizikai lapozógomb. Azon nem volt lassú a reflow, habár még régebben próbálgattam. Ma már minden megvan epub-ban.
Nem vagyok benne biztos egyébként, hogy az új Nook-ot nagyon érdemes megvenni. Azért írtam a szótáras pédát, mert meg akartam mutatni, hogy csak egy bizonyos szintig lehet hasznos a Kindle szókártya funkció, azután már más a preferencia. Valódi szótárformátumban (.bgl, .ld2, .dict) nagyobb esélyed van megtalálni a neked megfelelő szótárat, mint az olvasók saját formátumában. Úgyhogy a legjobb, ha az olvasó megeszi változtatás nélkül, vagy legalább van valamilyen konverter. A PW3 egyébként nagyon jó olvasó, ehhez kétség sem fér. Mégis, elégedetten Nook-olok. Ha tönkremegy, akkor Pocketbook-olok tovább. Ha az is tönkremegy, akkor viszont leszek bajban, hogy az akkori legújabb Touch Luxot, a PW3-at, vagy egy androidosat vegyek
-
SaGa59
őstag
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Nem köll minden marhaságot rátelepíteni az olvasóra csak azért, mert androidos. Az olvasóra az olvasó program, a szótárkezelő meg max a wifi kezelő és a szoftverfrissítő (nem a play) kell, oszt slussz. Nem lesz ami fölöslegesen futkorász a háttérben. Ha mást is rápakoltak, akkor az a típus felejtős. De nem a droid, hanem a gyártó hülyesége miatt.
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
SaGa59
üzenetére
Egészen konkrétan az Icarus Illumnia2 HD-re és társai gondoltam, többen írták, hogy napok alatt meggyilkolja az akksit, mivel ott egy komplett Android fut a háttérben a maga beakadó szolgáltatásaival és nem egy olvasókra erősen optimalizált, kiherélt Linux/Android.
Így pedig hiába passzív a képernyő, ameddig nem lapozol, valamit úgyis pörget a háttérben a jószág.
Ez itt a fő aggályom a rugalmas, nyitott droidos rendszerű e-inkes kütyükkel kapcsolatban. -
SaGa59
őstag
válasz
stranger2006
üzenetére
Elvárható, de egy calibre konvertálás szét is csaphatja, ha nem jó a beállítása.
A többi olvasónál attól függ, milyen szótárkezelő van rajta.
Ami a Gold/Color/Star dictionary leszármazottja, ott egyszerre több szótárat is megadhatsz a szótárkezelő programnak az adott nyelvhez és az fogja szép sorban megjeleníteni az összes szótári alakot, amit ezekben talál. Egyszerre, váltogatás nélkül. -
-
SaGa59
őstag
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Az androidos olvasók (már ha e-inkre gondolsz), több hónapot is kibírhatnak, mert pont olyanok, mint bármelyik másik e-olvasó. Pl a nook is androidos, meg a Sony is. A lapozásszám számít. Tipikusan 6-8000 lapozást tudnak egy feltöltéssel.
Az androidps tabletek meg pár órát bírnak ki, akkor is, ha csak könyvolvasóként használod, mert a képernyőidő számít. -
SaGa59
őstag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
A Kindle alap szoftverével nem fogsz könnyedén váltogatni a szótárak között. Egyszerre egyet használ, azt, amit beállítasz. Ezt ugyan könnyen lecserélheted másikra, de mindaddig, míg a menüben át nem váltod, azt használja az adott nyelvhez, ami meg van adva alapértelmezettnek.
Ezen kívül ahhoz, hogy megfelelő szótárt használjon az is kell, hogy a könyvben (mobi, prc, azw3) jól legyen beállítva a "nyelv". Hiába van katalán szótárad, ha a katalán nyelvű kötetednek az "en" a beállított Lanugage értéke, az angol szótárat fogja hozzárendelni.
-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Nem akarlak meggyőzni :-)
Te hogy rakod fel a nem létező szótárakat az olvasódra?
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
stranger2006
üzenetére
Még nem győztél meg.

Az ok: a "ami Kindle szótárformátumban van", a "mobi/prc/azw" valamint a "a menüben kiválasztod", és a 11534-ből "ha létezik".
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Még azért kitartok egy darabig!

Egyébként az ilyen és ehhez hasonló alapvetően objektív hozzászólások nyakonöntve hétköznapi felhasználhatósággal és szubjektív meglátásokkal --> golden, köszi!

A szótárak nekem is fontosak, mert a hobbista olvasmányaim jelentős része nekem is angolul van és lehet a németbe is belefognék hamarosan. A változatos szótárazási lehetőségek meg sokat segítenek a nyelvtanulónak.
A reflow eszméletlen lassú egyébként?
Most nézem, hogy a Nook Glowlightos verziójában, a wiki szerint "800 MHz processor with 256 MB of RAM."
továbbá, ami igazán fájó: "Compared to the Simple Touch, the microSD card slot and page-turn buttons have been removed."
Azért a sokféle szótár, nagyobb könyvtár + PDF-ek megeszik majd azt az 512 megás felhasználói részt. Vagy a rootolással beforgatható a NOOK-os könyvek részére fenntartott 1,5 gigás rész is?A gyakorlatban az Androidos olvasók kibírhatnak 1 hetet? (WIFI off, kevés világítósdi)
-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
A Kindle-re bármilyen szótárat felpakolhatsz, ami Kindle szótárformátumban van :-)
Azon felül a mobi/prc/azw formátumú könyveket is felteheted, amik szótárak is lehetnek. A váltás annyi, hogy a menüben kiválasztod, melyik szótárat használja.
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
stranger2006
üzenetére
Pocketbook-on egyiket a másik után kell megnéznem, ha nem vagyok megelégedve a keresés eredményével (a fejlécében választhatok másik szótárt), az androidos Nook-on a Goldendict egyszerre mutat mindent (ott csak 5-öt használok egyszerre, ennyi az ingyenes verzió korlátja). Ha ezeket a szótárakat fel fogom tudni pakolni Kindle-re (akár konvertálással), és könnyen fogok tudni váltani az szótárak között, akkor a Kindle-t is rugalmasnak fogom hívni.
-
stranger2006
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
SZia!
ezt az összes szótárat egyszerre használod? vagy hogy érted, hogy a Kindle nem ilyen rugalmas?
Nálam is van fenn pár szótár, meg egynyelvűek is, aztán amelyikhez kedvem van... A kereséshez a nagygabe az alap, de az Akadémiai is használható.
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Válassz Kindle-t, gyorsabban szabadulsz.

Nook: a világításos téma kicsit túl lett lihegve. Attól, hogy összehasonlítva a többi olvasóval rosszabbnak mondható, az még nem jelenti azt, hogy olvasás közben zavaró és használhatatlan. Persze, a Pocketbook-omnak szebb a világítása, most mégis a Nook-on olvasok. A tárhely kérdést pedig egy 16 Gb-os kártyával megoldottam.
Szótárak: én kizárólag angolul olvasok, emellett be kell vallanom, szótárbuzi is vagyok. Nyomtatott és digitális formában is van sokféle. Nem tudnám elviselni a gondolatot, ha nem találnám meg a szótárban mondjuk az "amanuensis" szót, vagy azt, hogy a "show" azt is jelenti, hogy egy nő láthatóan várandós. Az új, vagy érdekes szavakat és kifejezéseket mindig bookmark-olom (az egész mondattal együtt) későbbi újraátnézés és gyakorlás céljából, de igazából nagyon-nagyon ritkán (értsd: szinte soha) térek vissza ezekhez. Inkebb nekikezdek egy újabb regénynek. Úgyhogy a Kindle szövegkörnyezetes-gyakoroltatós szókártyái inkább a kezdő olvasóknak jók, akiket még nem ragadott el az olvasási hév. A rootolt Nook-ra gyakorlatilag minden digitális szótártípus felpakolható konvertálás nélkül, a Pocketbooknak pedig van saját konvertere. Az már macerásabb, de megoldható (Csak érdekességképpen, a Pocketbookomon az alapszótárak (Webster 1913 és Abbyy Lingvo) mellett van egy Babylon, egy Longman, egy Longman Pronunciation, egy Oxford, egy Random House Webster, egy Soule Thesaurus és a nagygabe féle angol-magyar szótár. A Kindle messze nem ilyen rugalmas. Nekem emiatt azonnal ki is esne a versenyzők közül. (Hacsak nem ingyen kapom a cégtől
)Pocketbook sebesség: a Mini nekem fájóan lassú volt. A többi nem. A Touch Lux 2-m csak a PDF-et nyitja meg lassan, más nem lassú rajta. Cserébe rengeteg PDF opciója van, ami egy pici esélyt azért ad a normális olvashatóságra. (A reflow-t a Nook és a Pocketbook is tudja.)
Androidos olvasók: igen, ezek a legrugalmasabbak. A baj csak az, hogy tudtommal nem létezik még ebook olvasóra optimalizát új Android változat. Sokan, sokféle dologgal próbálkoztak már (órajelcsökkentés, deep sleep stb.) és nem jöttek be, maradt a gyakori töltögetés.
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
stranger2006
üzenetére
Ühüm, a főnökség szokta értékelni a "teszek az e-mailjeimre" című projektet...

A formátumok közötti átjárás (mobi, epub, azw) nem izgat, majd Calibre-vel megoldom.
Például egy Andrew S. Tannenbaum féle hálózatos könyvet szinte biztosan ebookosítottak, attól nem tartok.
Azonban a partnerünk által kiadott mélymordori SAP dokumentációt nem hiszem, hogy az én kedvemért átdobnak epubba/mobiba.
Várhatóan valami Cisco-s kéjhömpöllyel is megszórhatnak még, ami valószínűleg igényes PDF lesz, ergó át tudom tördelni. -
stranger2006
tag
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Kindle-n nem az epub a fő formátum, de azért megoldható. Az irodalomnak számító könyvekből szinte mindent elérsz majd.
A telefon prüntyögésének megszüntetése számos módon megoldható: veszel egy régebbi telefont, nem jönnek rajta a mailek. Újabbakon kikapcsolod a gmailt :-P vagy a netet :-DDDDD
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Igazság szerint a scannelt cuccoktól hidegrázásom van, szóval inkább rendes eleve digitális kiadású dolgokra gondoltam, amiben a betűk és nem ábrák dominálnak. Ebből aztán vagy van epub, vagy nincs.
A scannelt PDF maximum csak néhány ritka és másképpen beszerezhetetlen könyv esetében játszana, de ez nem jellemző és azt úgyis a PC-n nézném meg.Tabletet pont azért nem vennék, mert nem hiányzik még egy aktív kijelzős dolog az életemből, otthon-munkahelyen-tanfolyamon is folyamatosan monitor előtt ülök, erősen bízom benne, hogy az e-ink-es eszköz képes lesz valamelyest tehermentesíteni a szemeimet, a szabadidős olvasgatásom jelentős része ugyanis sokszor telefonon történik.
+stranger2006:
Ilyen megfogalmazásban végül is jogos.
Ámbátor tényleg nem bánom, ha legalább lesz egy kütyüm amin nem fognak prüntyögni állandóan a levelek...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
stranger2006
üzenetére
Persze, szakkönyvekhez (táblázatok, képletek, ábrák - és gyakran a színeknek is jelentősége van) eleve táblagép való.
-
stranger2006
tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Rengeteg szakkönyv nem nagyon szerezhető be PDF-en kívül más értelmes formátumban (nem tudom persze mit értesz beszerzésen:-). De sok esetben már csak a bennük lévő illusztrációk miatt sem biztos, hogy más formátum is megfelelőt nyújt a kis képernyős olvasóeszközökön. Ilyenkor jól jön egy tablet.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ikszKoMa
üzenetére
A PDF-et akkor lehet újratördelni, ha az szöveges alapú - olyankor viszont sokkal egyszerűbb még a gépeden konvertálni, nem a készülékre hagyatkozni. Ez esetben ráadásul szinte biztosan beszerezhető az adott könyv e-book formátumban is, és mellőzhető a PDF.
Ha csak scannelt (és A5-nél nagyobb eredeti méretű) PDF-ről van szó, akkor persze nincs más, mint a belenagyítás és görgetés (és anyázás a nem erre való e-ink miatt - vagyis inkább táblagépet használni)
-
ikszKoMa
csendes tag
@JamesFinn
Rendben, köszönöm szépen!
@Degeczi
Neked is köszi, hidegben is sokat járok kelek, szóval ezt szem előtt tartom akkor.
Az E-ink korlátaival nagyjából tisztában vagyok, a lassúságot én magára az oprendszerre és nem a kijelzőre értettem. Gondolom, hogy egy működőképes reflow-nak azért magasabb hardver-igénye van, mint a kifejezett ebook formátumok megjelenítésének. Vagy ez az egész PDF reflow olyan, hogy igazából a hajamra kenhetem és csak a nagyítgatás megy? -
Degeczi
nagyúr
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Az e-ink teljesen más, abban fizikailag mozognak a festékszemcsék!
Emiatt használhatatlan gyorsan változó tartalomhoz (ill. sok görgetést igénylő böngészéshez, vagy nagyított PDF olvasáshoz) és az üzemi hőmérséklettartomány is viszonylag szűk. Kezdetben csak ideiglenesen romlik a minőség (szellemképesedés a nem tökéletes törlés miatt), de akár fizikailag is károsodhat! Ezért valóban nem érdemes szélsőségeknek kitenni. -
ikszKoMa
csendes tag
válasz
JamesFinn
üzenetére
Alapvetően nem tűnik rossznak, de ahogy így keresgéltem, nem láttam rá utalást, hogy (ingyen) elérhető-e pl angol-magyar szótár rá, illetve mennyire hatékonyan emészti meg a kulturált PDF-eket? Olvastam korábban néhány olyan kritikát a régebbi PocketBook-okkal kapcsolatban, hogy kissé lassúak a konkurenciához képest.
-
ikszKoMa
csendes tag
@Degeczi/@stranger2006
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, szem előtt tartom akkor a Kindle-t is.

Ez a szótárkérdés mondjuk jó hír alapvetően és új info számomra. Igen fontos, mert elég sokat olvasok angolul is.
A reklámkérdésnél szintén új eltávolítás lehetősége, bár ha semmilyen formában nem ugrálnak fel dolgok a konkrét olvasás közben, akkor végül is nem gáz.A könyvtáras dolognál meg arra szerettem volna utalni inkább, hogy az egyik (szempontomból) komoly fegyverténye az Amazonnak el sem érhető itthon továbbra sem (régebben is szemeztem vele).
A fizikai gombok/kesztyűs használat meg nem annyira borzalmas, túlélném anélkül, inkább opcionális dolog ez. Amúgy az e-ink nem reagál jól a hidegre? Az eddigi mobileszközeim inkább csak előbb merültek, de nem okozott működésbeli gondot az alacsony hőmérséklet.
Az e-mailre meg annyit, hogy ha jól elolvasod azt írtam: "e-mailt el tudok olvasni bónusz, de annyira nem hoz lázba. " Ez semmilyen szín alatt nem jelenti azt, hogy e-mail olvasgatásra választanék ebook olvasót, 3G-ről meg aztán tényleg nem volt szó, még a Wifi kapcsolódás sem szempont...

Remélem valaki még véleményez Androidos/Linuxos fronton is, kíváncsi vagyok arra az oldalra is.

-
stranger2006
tag
válasz
ikszKoMa
üzenetére
Szia!
>Igazából több dolog zavar a Kindle-ben: itthon nemigen érhetőek el a rendes szolgáltatások (pl. havidíjért >cserébe válogatsz egy nagyobb könyvtárban), illetve, hogy ha nem tetszik valami a beépített olvasóban->szótárprogiban, tudtommal nem lehet lecserélni. Emellett a reklámmentes verziók elég drágák és kesztyűben >nem tudnám használni a fizikai gombok hiánya miatt.
Gyorsan sorban:
szerintem egyik olvasó esetében sem érsz el itthon ilyen szolgáltatásokat, és az nem az olvasó eszközök miatt van... A Kindle-re vásárolhatsz könyveket az Amazonról "egy kattintással", működik jól és egyszerűen. Szoktam én is.
Szótárból olyat teszel rá, amilyet akarsz és létezik.
A reklámnak az ég világon semmi jelentősége, nem zavarja az olvasást. Eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az Amazon kérésre le is veszi. Van reklámos Kindle-m is, nem befolyásolja az olvasást.
Nem tudom, milyen kesztyűre gondolsz, de ha hideg ellenire, akkor olyan hőmérséklet esetén nem ajánlatos kivinni a hűvösre az eszközt...
>Azonban bevallottan nem vagyok még elég olvasott a témákörben.

>Igazából nincs az ebook formátumok/PDF olvasáson kívül más elvárásom, ha egy e-mailt el tudok olvasni >bónusz, de annyira nem hoz lázbaE-mail a telefonodon olvass :-) 40 ezerért 3G-s olvasót nem nagyon kapsz, wifi meg az összesben van.
PDF-hez tabletet javaslok, de ha átméretezed 6"-re, az Kindlen is olvasható simán :-) -
Degeczi
nagyúr
válasz
ikszKoMa
üzenetére
A Kindle szótárkezelése pont talán a legjobb, ahol magukat a szótárakat a létező legegyszerűbb telepíteni a program pedig gyűjti a kereséseid, így később bármikor újra fölidézhetőek a korábban keresett szavak, méghozzá szövegkörnyezetükkel együtt, ami nagy segítség (és külön telepített szótárprogrammal nem lenne megoldható, hiszen az nem fér hozzá a szöveghez, csak a keresett kifejezéshez)
A reklámokról ezerszer volt már szó, h nem zavaróak, hiszen olvasás közben meg sem jelennek - és egyébként is ingyen eltávolítják itteni vevő kérésére...
Telefont is tudsz olyan kesztyűben kezelni, aminek tettek vezetőréteget a mutatóujja végére (legutóbb a Lidiben vettem ilyet fillérekért), az persze a kapacitív érintőkijelzős e-book olvasón is ugyanúgy használható, de vannak infrás érintőmodellek is (az alap Kindle is olyan), azokat természetesen normál kesztyűben is ugyanúgy lehet kezelni
Könyvtári szolgáltatás valóban nem érhető el nálunk - de ez hol korlátozna bármiben? (és tudtommal másik típus sem kínál ilyet)
-
ikszKoMa
csendes tag
válasz
stranger2006
üzenetére
Igazából több dolog zavar a Kindle-ben: itthon nemigen érhetőek el a rendes szolgáltatások (pl. havidíjért cserébe válogatsz egy nagyobb könyvtárban), illetve, hogy ha nem tetszik valami a beépített olvasóban-szótárprogiban, tudtommal nem lehet lecserélni. Emellett a reklámmentes verziók elég drágák és kesztyűben nem tudnám használni a fizikai gombok hiánya miatt.
Azonban bevallottan nem vagyok még elég olvasott a témákörben.

Igazából nincs az ebook formátumok/PDF olvasáson kívül más elvárásom, ha egy e-mailt el tudok olvasni bónusz, de annyira nem hoz lázba.

-
ikszKoMa
csendes tag
Szervusztok!
Pár napja olvasgatok ebook olvasó témában és nem tudtam még eldönteni, hogy melyiket is válasszam, ehhez szeretnék tippeket kérni. Igyekeztem az alapvető írásokat elolvasni a témában, azonban mégis kénytelen vagyok segítségért folyamodni.
Alapvető szempontok:
-rugalmasság (olvasók, szótárak terén), abszolút nem igényem a magyar nyelvű menü, nem zavar ha kicsit buherálni kell a szoftvert
-illetve az epub mellett egyszer-egyszer biztos becsúszik PDF is, hiába csak 6" és a reflow vagy működik vagy nem, de a várható tanulmányok miatt egyszerűen kelleni fog néha
- érintőkijelző a szótárazás végett, bár az fizikai gombok is jól jönnek
- 40 ezer fölé nemigen mennék, mert hordozható/fogyóeszköz és tervezem is cipelni jobbra-balra
- Kindle és a Kobo az ár/nyújtott szolgáltatások terén többnyire kiesik, a Kindle túlzottan zárt szoftvere amúgy sem tetszik
- háttérvilágítás (ha nagyon muszáj, ettől eltekintek)Az elsődleges jelöltem az Icarus Illumnia2 HD, azonban két fórumozó is panaszkodott az akksi élettartamára. (Aggleány és még egy fórumtárs)
Ezzel kapcsolatban az merült fel bennem, hogy nem csak egy simán beragadt szolgáltatás (csakúgy mint Androidos telefonok esetében) okozza a gyors lemerülést?
Esetleg kezelhető egy kis odafigyeléssel-hozzáértéssel ez a probléma? Alapvetően tetszik a hardvere: jó kijelző, 2 mag+1GB RAM, háttérvilágítás. Az ára is egészen jól bezuhant.
Mennyire használható a hétköznapokban a kicsit esetlen oprendszere ellenére? Azért nem várom el, hogy hetekig szaladgáljon egy töltéssel persze.Néztem még a Nook-ot is, azonban nagyon kapott hideget-meleget háttérvilágítás minőségét és a tárhelyet illetően plusz ha jól tudom relatíve gyenge hardvere van.
A Koobe Slightbook esetében a gyenge szoftver és az érintőkijelző hiánya tántorít el.
Az Icarushoz hasonló az Inkbook Onyx, Bookeen Cybook széria is, azonban ezeknek úgysejtem, hogy szintén szoftveres-akksis gondjuk lehet. Bár a Bookeen valami más Linuxos megoldást használ, külföldi oldalakon mégis nagyon gyalázták a szoftverét.
Igen, tudom, hogy 40 környékén ez egy kicsit sok igény egybegyúrva, azonban nem zavar, ha egy régebbi típust kell választanom.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
lazlogogola
tag
válasz
zsoltzsolt
üzenetére
Rákérdezek

-
lazlogogola
tag
válasz
stranger2006
üzenetére

Ipad mini 2 volt eddig csak
-
stranger2006
tag
válasz
lazlogogola
üzenetére
Menekülj ezektől, egy ilyen cég mindenre képes :-D Legközelebb majd egy iPad 4-el akarnak megdobni, aztán nézhetsz :-DDD
-
GrandS
senior tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Bocs, a 11518-asra hivatkozott, ott PW3-ról volt szó!
-
Ébri
senior tag
válasz
lazlogogola
üzenetére
Új FW-knél is megvan a sakk, csak a linkje van elrejtve, de az a baj már nem tudom, melyik mobileread fórumon olvastam, hogyan lehet előhozni. Szövegfájlba kell egy paramétert beírni, de hogy mit, és pontosan hová, nem tudom
. -
zsoltzsolt
addikt
válasz
lazlogogola
üzenetére
Van ott üres álláshely? 😊
-
lazlogogola
tag
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Akkor OK,jól gondoltam!

-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
lazlogogola
üzenetére
Hol itt a kérdés?

-
lazlogogola
tag
Sziasztok!
A cégem vehet nekem egy olvasót 50k-ig.
PW 3-ra gondoltam. Úgy látom belefér.
Szerintetek?
Vagy esetleg ellenjavallat?Köszönöm a véleményeket előre!

-
Apollyon
Korrektor
Na közben meglett a megoldás, és végül pozitívabban jöttem ki belőle! ( Kobo Touch hogy mások is megtalálják.)
Szerencsére mégsem kell gépre kötni, ami egyébként elég nagy szívás lett volna, mert egyrészt nem lehet már letölteni a hivatalos oldalról a szoftvert (Kobo Desktop), másrészt ha le is töltöm máshonnan, windóz kell hozzá, az meg nincs a gépemen.Na mindegy, szóval a következőt csináltam: hard reset (home gomb megnyom és úgy a bekapcs) majd a setupnál mindenképp felmenni egy wifire így elkezdi letölteni és felrakni szoftvert.*** Így most már "észhez tér" és nem kell kötelezően gépre kötve "setupolni" az olvasót, ez jó hír. Tehát gépre kötés nélkül is lehet használni hard reset után, de mindenképpen kell hozzá egy wifis internet kapcsolat.
***: ami külön jó ebben, hogy csak a 3.2-es szoftvert rakja fel, nem pedig az eddigi legújabb 3.18-ast. Így a betűtípus is régi (jobb), és ezzel a verzióval soha nem volt gondom.
Ebből a tanulság: a hard reset a frissítéseket is leszedi. Nagyon jó! Az "extrák" most ugye megint "Beta features" és megint van sakk

Ennek mondjuk egy hátránya is van: nem lehet így többé használni a sync-et (mert előtte kötelezően kell a frissítés ha van) ezáltal internetes cikkeket sem lehet rá letölteni így. Ez mondjuk annyira nem nagy mínusz, mert kb csak 10-ből 6 alkalommal tudtam ezzel élni (felveszi a pocket-ba, de az olvasóra nem mindig tölti fel).
(#11515) aggleány: Hű ez gáz :/ Hard reset esetleg? Szétszedni, aksi ki-be?
-
v-man
őstag
válasz
Apollyon
üzenetére
Nekem is Kobo Touch van, én sem szeretem a frissítéseket. Szerencsére ilyen nagy probléma nem jelentkezett nálam, de a legutóbbi frissítés óta az aktuálisan olvasott könyv %-os kijelzése beragadt alvó és kikapcsolt módban is. Régebben csak a mobiknál jelezte rosszul, most már az epubnál is, a kezdőlapon ill. a könyvbe belelépve már jól mutatja, de az említett két módnál egy olvasásnyival mindig le van maradva. (Mondjuk ezt a problémát még túl lehet élni, csak apró bosszantás, de olyan ne jöjjön amit Te írsz...)
Nekem egyébként volt olyan, hogy kifagyott könyvtől és tűvel kellett resetelni, amikor ő karakter volt a filenévben, azóta minden ékezetet leszedek rátöltéskor, mielőtt még processing állapotba jutna.
-
Apollyon
Korrektor
Van egy Kobo Touch olvasóm és nagyon szeretem, vigyázok rá. Azonban utóbbi időben meg van bolondulva. Nem tudom eldönteni, hogy a legutóbbi frissítéstől van-e, vagy esetleg egy könyv miatt (remélem inkább utóbbi).
Csinált olyat, hogy amikor letöröltem róla sok, már nem kellő anyagot, valahogy nem tudta feldolgozni és elkezdett folyamatosan újraindulni végtelen ciklusban. Mondanom sem kell reset lett a vége. De amitől kilettem, az hogy gépre kell kötni hogy újból használni tudd. Vagy a már eddig ismert wifi hálózat kell neki?Igazából azt se nagyon szívlelem, hogy folyamatosan jönnek a frissítések. Amióta megvan azóta tökre más lett a rendszer, változott a rendszer betűtípusa, eltűntek extrák (sakk pl.) lettek újak, de ezeknek a változtatásoknak semmi értelme nincs, csak bosszantják a felhasználót.
De ezt még figyelmen kívül hagynám, ha nem kéne reset után PC-re kötni kötelezően, hogy egyáltalán a rámásolt könyveket lehessen olvasni. Ugyanis ma úgy jöttem el otthonról, hogy bekapcsoltam, és le volt fagyva, nyomogattam a gombokat (home, ki-bekapcs retesz) aminek egy reset lett a vége és persze minden eltűnt róla... Csodás. Így könyv nélkül maradtam, rendkívül bosszantó.
Szóval a kérdésem az, hogy lehetséges-e hogy valami epub nem tetszik neki és ez a gond? Amíg hazaérek sajna nem tudom kipróbálni.
-
cigam
titán
válasz
MarcusAureli
üzenetére
Én is meg akartam nézni, de már nem találom mikor jött róla levél. kb 1 hónap volt az átfutási idő.
-
.:Koska:.
tag
válasz
hampidampi
üzenetére
és (#11510) cigam
Köszönöm válaszaitokat. Most pedig kitapasztalom melyik esik jobban kézre nekem!
-
hampidampi
őstag
válasz
üzenetére
Én erre a jPdf Tweak-et használnám.
A Page Size fülön kapcsold be a Scale Pages-t. A Page width-et és a Page Height-et állítsd rendre mondjuk 600 és 800-ra. Ha az értékek nem lesznek megfelelőek, lehet velük játszani.szerk.: Ingyenes, Java RE kell hozzá
-
tag
Sziasztok!
Előadásdiákhoz keresnék pdf átméretező programot. Szeretném ha egy dia az egy fektetett oldal legyen. A képek talán jól szemléltetik a problémát:
A diák forrása pdf, egy dia van egy oldalon.
A készülék kindle pw2, de nem specifikus probléma miatt inkább ide írtam mint a kindle topikba. Ha tudtok jobb topikot, kérlek irányítsatok át.
(Tudom, hogy a pdf nem ebook olvasóra való, de ez nem A/4-es oldal.
) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Bittorrent topik
- Spórolós topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- PlayStation 5
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Szép állapotú Apple iPad Mini 6 64GB, Wi-Fi, 87% akku, 12 hónap garancia!
- Újszerű Asus ROG Flow i9-13900H NVIDIA RTX4050 ROG Nebula QHD+ DCI-P3 Pantone gamer laptop tablet
- Lenovo Idea Tab Pro tablet + Tab Pen Plus eladó
- Apple iPad Mini 6 64GB Wifi + Cellular eladó! 98% Akku, Patika, garis
- Új Apple Pencil (2nd gen)
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Honor Magic7 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Apple iPhone 16 128GB récezöld
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

továbbá, ami igazán fájó: "Compared to the Simple Touch, the microSD card slot and page-turn buttons have been removed."
Azért a sokféle szótár, nagyobb könyvtár + PDF-ek megeszik majd azt az 512 megás felhasználói részt. Vagy a rootolással beforgatható a NOOK-os könyvek részére fenntartott 1,5 gigás rész is?

Neeeeem.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Dr.NX