Hirdetés
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geller72
veterán
válasz
KisBundi
üzenetére
Az szinte új. Ha valid, akkor újnak tekinthetőek. Nekem a legkevesebb töltésű akkuim az MP-hez 40+-osak, az átlag 80+-os. Ezért jobb minél több akkut venni, mert nem egy vagy két akkud van használva folyamatosan. Már ha relatíve sokat repülsz. Ha csak néha, akkor elég lehet a 2-3 akku is. Én általában 3 akkut repülök ki egy alkalommal. Nálam vannak a tartalékok is, de szinte majd mindig megáll a repkedés 3 akkunál. Ha komolyabb/keresős meló van, akkor úgy is inkább két géppel oldjuk meg.
Olvastam, hogy akár több száz ciklus (300+) is elérhető, de ez sok mindentől függ. A Dji oldalán (is) olvastam, hogy igazából érdemes egy alapvető szabályt betartani:
"tíz teljes ciklus után egy teljes feltöltési és kisütési ciklusnak kell lennie az akkumulátor töltöttségi szintjének kalibrálásához.
A kisülésnek két módja van: a lassú és a gyors.
Lassú kisülés: Helyezze be az akkumulátort a drónba, kapcsolja be a drónt és hagyja lemerülni, amíg az automatikusan kikapcsol, ha az akkumulátor töltöttségi szintje 5% alá merül."
-A gyors annyiban más, hogy repülsz vele mondjuk 10%-os min setuppal, aztán leszállsz, és úgy várod meg, amíg 5% alá esik.. -
Geller72
veterán
válasz
KisBundi
üzenetére
..viszont a fordulatszámot az ESC szabályozza..
A motorok háromfázisú váltakozó áramot használnak, 3 tekercselési sorozatban. És nem a felhajtóerőt kellene mérni, hanem a fordulatszámot.
Az ESC-ek PWM szabályzásúak itt is, aminek ugye az a lényege, hogy nem a feszültség mértékét (nagyságát), hanem annak idejét változtatjuk, ki és bekapcsolva az áramot. Ez azt jelenti, hogy a feszültség mértékét nem annak nagysága, hanem a ki és bekapcsolt állapotok közötti arány fogja meghatározni, pl. 1:1-hez arány esetén a feszültség feleződni fog, mert a kikapcsolt és bekapcsolt állapotok azonos arányban ismétlődnek. Így lesz 12 voltból 6 volt, ha ez az arány 1:2 lenne, akkor 4 volt lenne a feszültség, míg 1:3 esetén 3 (az arányszám összegével elosztjuk a feszültséget, majd megszorozzuk a bekapcsolt állapotok számával).Az ESC és az FC közti kommunikációért megint csak egy protokoll felelős. Ami ugye lehet FastPWM, vagy SyncPWM is, ami még kavarhat egyet ezen és amibe nem látunk bele Dji-éknál, hogy mit hogyan old meg.
Tegyük fel, hogy ugyanazok amocik vanank mindkét gépen. És az akku is ugye fix. A MP-n 1400KV-s mocik vannak. Ez tuti. Szerintem a Dji nem oylan hülye, hogy teljesen másik motort tervezzen, gyártson egy kategórián belül, így az MPP moci is dettó MP moci. Ebben a videóban elég jól levezeti az úriember, hogy mi a difi. Azaz az ESc is különbözik, tehát teljesen más szabályzása van az MPP-nek, mint az MP-nek. Már a bekapcsoláskor feltűnő, hogy más a hangja és a bemozdulása a mociknak.
Viszont ha ez igaz és más az ESC, akkor a vezérlés, feszültség és ezzel együtt a fordulatszabályozás is más, ergo ez egyértelműen kihathat a fogyira.
A maximális fordulat elviekben 11.1x1400, de ezt az ESC ott írja felül, ahol a Dji akarta. Az általad említett hovering-nél lófax fordulat elég, messze nem ott forog legtöbbet a moci. Olvasható fórumokon, hogy az MPP eleve lustábban mozog, tehát a fordulatszám-tartománya/maximuma sem ott van, ahol az MP-nek.
Ez egy olyan trükk lehet, mint autóknál az ECO mód.
.
Azaz mivel ez a sima MP-ben nincs meg, a fordulatszámok magasabbak, az MPP lapátjai pedig szintén magasabb fordulaton mennek az MP motorokkal/vezérléssel, tehát nagyobb ehet a rezonancia is.Elmélkedhetünk ezen bármeddig, én nem rakom fel rá azokat az MPP propokat, de mindenki azt csinál, amit akar.
.De a Dji is leírja fehéren, feketén, hogy más az ESC:
"The newly designed ESCs apply the FOC (Field Oriented Control) technology with a sine wave drive." -
Geller72
veterán
válasz
KisBundi
üzenetére
Itt nem az a probléma, hogy mit tud és mit nem tud lekezelni, hanem az, hogy a platinum lapátjait nem arra a fordulatszám tartományra optimalizálták, mint a sima pro fordulatszám tartománya. Ezt nagyon egyszerű kimérni, mert rámérsz a mocikhoz kimenő "áramra" mindkét gép esetén (propok nélkül) és látható, hogy ezek eltérnek, azaz a fordulatszámuk is eltér. De nyugodtan hívd fel a szervízt, hogy amit írtam, az így van e. 10-ből kilenc esetben mértek lényegesen nagyobb vibrációt sima mp gépeknél platinum propokkal. Nem mellesleg, mivel a sima mp fordulata magasabb, ezért a lapátok halk mivolta sem érvényesül úgy, mint a saját, dedikált MPP esetén. Az elsők közt voltam, aki kapásból azon agyalt, hogy de jó lenne, de nem jött be.
"Véleményem szerint alacsonyabb energiaigényű alkatrészek vannak beépítve a Platinumba és ez hozza azt a pár perc plusz időt. "
-Szerintem meg nem. Hanem az, hogy a mocik alacsonyabb fordulaton mennek, ergo ehhez kisebb áram elég, kevesebb/lassabban merülő akkuval.
De mindenki eldöntheti, hogy ezt a lépést meglépi e a saját gépe esetén. Előtte gondolkodjon el, hogy megér e neki adott esetben egy komplett gimball cserét majd, ha mégsem jön be és X idő múlva betérdel a gimballja. Mivel az MP és az MPP közt nem csak a prop az egyedüli difi, ezért maga a prop csere nagyon minimálisan tolhatja ki a repidőt. Annyira minimálisan, hogy nekem speciel ennyi előny nem ér meg esetlegesen annyi hátrányt, ami károm származhat belőle. Főleg, miután soha nem is szoktam (direkt) kicentizni a repüléseimet és másnak sem javaslom. Ha valamit nem tudok 1x20 percben elintézni, akkor majd a második 20-ban fogom.

Szerintem. -
Geller72
veterán
válasz
KisBundi
üzenetére
Propkból csak gyárit vegyél, azon ne spórolj!! Amit a kínaiak árulnak, hogy "For Dji Mavic pro", az kamu, de mivel nem úgy árulják, hogy original, hanem hogy For.. ezért elnézik nekik, de nem szabad megvenni. 20 euro körül van eredeti szett, csak azt. Csak gagyi, fröccsöntött, nem ballanszolt propok, úgy rezeg tőle a gimball, hogy a felvételen is látszik, és egy idő után tönkre is mehet tőle a gimball.
-
Geller72
veterán
válasz
KisBundi
üzenetére
Akinek én eddig cseréltem, annak mindnek zuhant a gépe, ha nem is magasból, de zuhant. Két olyan ismerősöm is van, akinek MP van , 3 éves körüliek és semmi gondjuk nincs. Van, akinek két éve cseréltünk, mert beakadt egy fába és leesett, az is a mai napig megy. Szerintem megtörnek a szalagkábelek ilyenkor. Azon sem lennék meglepve, ha az idők folyamán magától menne tönkre, annyi helyen kell megtörnie használat közben. Ha annyira sok és gyors kábeltörés lenne, nem árulnának ennyi bontott szalagkábelt. Pontosabban nem venne senki ilyet, ha bele lenne kódolva egy tuti meghibásodás. Kell tartani 2-3-at belőle, az nem árt. De akkor is azt mondom, hogy a legolcsóbban szerelhető Dji gép a mai napig. Ha nem a fő alaplap sérül meg, a többi nagyon olcsón javítható. Az FC pedig nehezen sérül, mert jól védve van, a váz 3 részből áll, merev. Ha az FC sérül, akkor az nagyon magasról esik, kemény helyre és ahhoz ripityára kell menni a központi váznak is. Egy meglévő FC köré tök olcsón lehet gépet építeni.

-
Geller72
veterán
válasz
KisBundi
üzenetére
Két kábel fut a gimballon. Az egyik maga a gimball mozgásáért felelős, a másik a kameráé. Érdemes egyben venni, de az sem baj, ha kompletten veszed, gimballal, kamera nélkül, mert egy esetleges balul elsült landolás után egyből tudod cserélni. Érdemes még ugyanerre gondolva a gimball tartót is megvenni, az sem egy nagy tétel.
De ez a csomag jobb ha van:
Ez pedig a gimball kompletten, tartó és kamera nélkül.
-
válasz
KisBundi
üzenetére
Nem hiába kerül kétszer annyiba a Mavic. Szoftveresen a DJI nagyon ott van
bár ha teheted, akkor inkább egy Mavic2-est szerezz, mert az első sorozat küzd pár gyerekbetegséggel.
Meg a M2P már tudja az occusync-et is, ami még jobb átvitelt eredményez és tud olyan fícsört is, hogy akár DJI szemüveggel írányítod a drónt. Nekem egy öreg Inspire-em van, de az is döbbenetesen messzire tud elmenni és végig megbízható a kapcsolat. (persze én jobbára elhagyatott építési területeken vagy mezógazdasági teróletek felett reptetek)
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4060 Ti 8GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 700W
- Apple iPhone 13 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- iPhone 12 64GB 95% (3 hónap Garancia)
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.
Egy villanymotor áramfelvétele nem csak a fordulattól, hanem a leadott nyomatéktól is függ. Tehát az elvégzett munkától, ami nem más mint a drón tömegének lebegtetése...