- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Üzemidőre gyúr a Poco M7 Plus is
- Huawei P30 - kell ennél több?
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
olivera88 #9463 üzenetére
Ez nem Debian függő, ez minden apt csomagkezelőt használó disztrónál így van, mármint ha az
apt
-ot használod, nem azapt-get
-et. Utóbbinál nem emlékszem, hogy így volt-e.Ez teljesen normális így, ahogy nálad is jelentkezett. Nem is lenne szerencsés, ha a rendszer saját döntése alapján leszedné az előző kernelt! GUI-s csomagkezelőknél be lehet állítani, mennyi előző kernelt hagyjon fenn a rendszer, de azt apt-nál alapból nincs ilyen.
-
Gondolom bőven elég, ha meghajtóra rakott GRUB jól veszi fel a kerneleket.
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Linux Mint 19.3 Tricia (19.3) (ezen: /dev/sda1)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic--4db2c3c1-6ed2-abcd-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, Linux 5.3.0-59-generic verzióval (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic--4db2c3c1-6ed2-abcd-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, with Linux 5.3.0-59-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic-root=UUID=4db2c3c1-abcd-46a1-8624-d1c636ea17bd ro recovery nomodeset-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, Linux 5.3.0-53-generic verzióval (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-53-generic--4db2c3c1-6ed2-xyxy-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, with Linux 5.3.0-53-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-53-generic-root=UUID=4db2c3c1-yxyx-46a1-8624-d1c636ea17bd ro recovery nomodeset-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, Linux 5.0.0-32-generic verzióval (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic--4db2c3c1-6ed2-46a1-fdfd-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, with Linux 5.0.0-32-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic-root=UUID=4db2c3c1-hápx-46a1-8624-d1c636ea17bd ro recovery nomodeset-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' { -
Tényleg az számít, melyikkel ismerkedsz meg először behatóbban, de amúgy a Cinnamonnál alapból a Rendszerbeállítások Menüből jó bő alapbeállítások simán kezelhetők, sok minden egyszerűbb emiatt XFCE-nél is, de egyébként a Gnome3-tól fényévekre van már, a Tweak.et felrakva is feleannyit tud a lebutított Gnome3, mint a Cinnamon. Egyre inkább KDE-hez közelít inkább, de még mindig jóval logikusabbak a beállítási opciók, mint annál. Amiben nagyon jó még a Cinnamon, az az, hogy telepítés után home user akár használhatja is, ha semmit nem állítgat, akkor is. De lehet az is, hogy az én gépeimen ilyen meg akiknek a 6 év alatt felraktam, de tény, hogy a kezdetektől ezt a felületet használom.
-
Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a mondatod így is tökéletesen igaz:
A Cinnamon, Mate és az XFCE egyszerű felület, viszont beton stabil, gyors, és szerintem nagyon szerethető.
Az XFCE-t azért főleg azok kezdték használni, akiknek a gépigény miatt fontos volt egy lightos felület, de ha a kolléga gépe hardveresen alkalmas, miért ne használná a fullosabb Cinnamont, amin alapból jóval több dolog könnyen konfigurálható!? Emellett kb ugyanolyan egyszerűen kezelhető, bár a Debian 10-ben lévő 3.8-as kicsit fapados a Mint 4.0-x.éhez képest, de még így is érdemesebb ezt felrakni. De valóban legjobb ötlet mindet kipróbálni!
-
válasz
Tarokk79 #9394 üzenetére
Logokban megnézheted a kiadott parancsokat, most hirtelen a term.log meg a history.log ugrik be.
termialban nézd meg ezeket:
cat /var/log/apt/history.log
cat /var/log/apt/term.logvagy csak a
history
-t írd be, úgy csak a terminal parancsokat listázza ki.8GB memória és i7-6500U processzor
Ezen minden bőven elfut, bármelyik DE-vel felrakhatod.
-
válasz
Tarokk79 #9383 üzenetére
Kezdőben írtam, hogy a Debian elég függőség-hisztis, de ez most pont nem amiatt volt. Skype-ot nem használom sehol, mondjuk Debianom sincs egy éve kb, nem kezdőnek való az. Amúgy Ubuntu/MInt userek emlegetik ezt a Skype-ot, de ahogy látom Debian 10-re is simán fel tudod rakni.
How to Install Skype on Debian 10
Pokerstars az kliens lenne amúgy? Anno még böngészős volt, ezer éve lehetett, erre tippem sincs.
Amiket eddig csináltál Debianon, az alapján nem javaslom, hogy cseréld le Ubuntura, neked ez simán fog menni. Ezeken a terminalos kiírásokon is hamar el fogsz igazodni, elsőre szokatlan, de érdemes ténylegesen is értelmezni, amit ilyenkor kiír a terminal, mert minden kiderül belőle a hibával kapcsolatban. többnyire
-
válasz
Tarokk79 #9381 üzenetére
Eredetileg Mint és Debian volt a terved, de annyira gyorsan ne haladjunk! Ha Debian 10-et telepítettél, miért próbálsz feltenni Debian 9-hez való csomagot?
Nem véletlenül nem találja függőségként a régebbi csomagokat, mivel a tárolóban már csak újabbak vannak.
Ha valami nincs a tárolóban, akkor innen is leszedheted természetesen, de a verziókra figyelned kell!
Az oldalon jobb felső részen tudsz váltani a kiadásoknak megfelelő csomagok között és a kiválasztott csomag alatt szépen fel vannak sorolva a függőségei is pontos verzió számokkal.
Ha viszont a tárolóban van egy adott csomag, bőven jó a apt install blueman parancs is.
-
válasz
growler #9337 üzenetére
Igazán nincs mit! Fura is volt nem Mint-es topikban látni téged, de sejtettem azért, hogy nem vagy járatos Debianéknál, ezért is írtam úgy, mintha totál kezdő lennél. Nekem sincs jelenleg fenn Debian, de az iso megvolt és a pár hónappal ezelőtti telepítés emlékei is. Remélem sikerül megoldania a kérdezőnek.
Igaza lehet fórumtársunknak abban, hogy vannak olyan eszközök, amik pöcc-röff működnek, de ha felmerül a kérdés, akkor tuti nem erről van szó. Amit meg magam tapasztaltam, hogy nincs wifi szekciója a networkmanagernek, az is tény.
(én is Maya óta használom folyamatosan fődisztróként)
-
Sok esély nincs rá, gyakorlatilag teljesen hiányzott a Hálózati kapcsolatokból a wifi opció. Ha valamilyen wifis eszközt ennek ellenére is tud valaki használni, az szerencsés.
Egyszóval nem az enyémet nem ismerte fel, hanem wifis eszközöket nem fog felismerni. Ha mutatsz egyet, amit felismer totál wifi opció nélkül a networkmanager, megköszönöm.
Legfeljebb az nulla segítség growler kollégának, ha megint azt szeretnéd bebizonyítani, hogy marhaságot beszélek.
Erre érdemesebb pazarolni az energiádat egyébként?
-
válasz
growler #9329 üzenetére
Ugye nem a normál változatot szedted le? Én simán belefutottam újra nemrég, mint ha nem tudnám.
Telepít, boot, wifi semmi a networkmanagerben, így aztán semmiféle wifi stick-et sem fog felismerni.
firmware non-free ha külön akarod leszedni a fw-t
non-free isoEgyébként egy Huawei SIM USB stick a normál 10.3 live-ban simán műküdött pluginplay-ben.
Device 009: ID 12d1:14dc Huawei Technologies Co., Ltd. E33372 LTE/UMTS/GSM HiLink Modem/Networkcard
Ha fw fenn van, minden wifi stick-et fel kell ismernie, ami egyébként Linuxon működik.
#Wifi USB #Wifi stick #Wifi dongle
-
-
-
válasz
Graphics #9265 üzenetére
Na ez fog segíteni annak aki használt már raid vezérlőt, jó, hogy beírtad! Sajna ezt sem ismerem, de tuti volt valami szoftveres raid beállítás az előző konfigban, amit most hiányol a rendszerbetöltő. Az előző két dolgot szerintem még mindig érdemes megcsinálnod.
GRUB újratelepítés és az FSTAB kimenet. Plusz most már a hardverkörnyezet leírása is hasznos lesz, főleg meghajtók száma.
De az is lehet, hogy az ebben lévő egész rövid fix megoldja a problémát.
Ebben az esetben az ott említett update-grub helyett a grub újratelepítése a megfelelő.
-
válasz
Graphics #9263 üzenetére
sudo grub-install /dev/sda
de egy hibaüzenet kb 30-50 másodpercig megfogja a bootolás folyamatát...
Gyakorlatilag ez a fránya hibaüzenet kéne kicsit részletesebben, mert abból derülhet ki, mi a gubanc. Nem használtam még soha klónozó programot, de a leírtak alapjána fenti parancsot futtatnám le, mert klónozáskor a /boot-ban lévő GRUB valami oknál fogva nem megfeleleő és az a parancs csinál egy szűz rendszerindítót az aktuális állapotnak megfelelően.
sda
helyett más meghajtó is szerepelhet a parancssor végén, ha nem tudod biztosan, inkább nézd meg asudo fdisk -l
parancs kimenetét, hogy megfelelő meghajtóra kerüljön az indító!Ha nem ez volt a gond, akkor a hibaüzenet ismeretében hozzáértők mondanak más megoldást.
Ha a 30-50-s után megy tovább a boot, akkor célszerű lenne egy cat /etc/fstab kimenetet beraknod, hátha az is segít majd.
-
Ebből következik, hogy aki megkérdezi, hogy alkalmas-e, annak nem
Ennél frappánsabban ezt nem lehet megválaszolni valóban!
A Kezdő topikban én is azt szoktam javasolni, hogy az kezdjen bele a Debian felrakásába, aki a honlapon képes megtalálni a neki és a gépéhez megfelelő iso-t. Sokan akadnak el már ott, hogy nem a nonfree-t akarják felrakni.
Amit leírtál az első bekezdésedben, az valóban némi rutint megkövetel, nagyon lámaként én is kűzdöttem anno a legfrissebb Cinnamon stable-ra felrakásával. Szóval aki nem ismeri a Debiant, jobb, ha nem 10 perces telepítésre készül, mint Mint esetén. Főleg, ha nem is a stable nonfree-vel ugrik neki.
-
válasz
attilav2 #9244 üzenetére
Mennyire ajánlott SID-et használni?
Semennyire.
Nem pálya, ha Arch használóként bepróbálod a Debiant és hasonló elvárásaid lesznek. Debiannal a stable-t érdemes használni, nem véletlen kérdezett rá cigam kolléga, hogy milyen programból van szükséged frissebbre. Sok esetben megoldható stabil alapra is frissebb csomag felrakása, de erősen dependencia függő. (nem akartam függőség függőt-t írni)
-
Nem gondoltam volna, hogy egy eléggé szakmaibb topikban ezt elő kell terjesztenem, de mégiscsak. Ha csak úgy általánosságban nem vagy megelégedve az élet/Linux/Debian dolgaival, nyugodtan pufogj ki abban a nagyszerű céltopikban.
-
Ezt én sem értem, főleg, hogy nálam egy utolsó snapshot kiadás ment fel, live verzió Cinnamonnal, ennél jobban előfordulhatna valami gikszer, de még a CD-t sem hagyta a források között.
Az sincs kizárva, hogy ez módosított nálam?
Amúgy már beugrott, nem a nonfree-t raktam fel, így annyit módosítottam a sources-list-ben, de most nincs nonfree a sorok végén......(vagy az is lehet, hogy az egy előző heti telepítéskor volt. Mindegy, de nonfree nélkül nem működne nálam a dolog......
(#9149) kovaax
Látom megcsináltad Busterre is! Gratula! Kár, hogy mikor először próbálkoztam, nem volt semmi ehhez hasonló leírás.
-
Nálad nem kerek a sources.list, a 2. és 4. sort kivenném, van a notebookon egy teszt verzióm, átbootoltam és semmi gond, de nézd meg a tárolók neveit!
ubyegon@ubydebianx:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
[sudo] ubyegon jelszava:
Találat:1 http://deb.debian.org/debian buster InRelease
Letöltés:2 http://security.debian.org/debian-security buster/updates InRelease [39,1 kB]
Letöltés:3 http://deb.debian.org/debian buster-updates InRelease [46,8 kB]
Letöltés:4 http://security.debian.org/debian-security buster/updates/main Sources [25,3 kB]
Letöltés:5 http://security.debian.org/debian-security buster/updates/main amd64 Packages [50,9 kB]
Letöltés:6 http://security.debian.org/debian-security buster/updates/main Translation-en [27,6 kB]
Letöltve 190 kB 1mp alatt (311 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
122 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.Nem nyúltam bele a sources-be, ez egy végleges állapot előtti 10-es, de gyakorlatilag ugyanaz, mint a véglegesített stable.
Remélem segít.
-
Úgy látom nehéz lesz elfelejteni, mert update/upgrade-kor a repo-kon végigmenve rákérdez az alábbiakra:
changed its 'Suite' value from 'testing' to 'stable'
changed its 'Version' value from '' to '10.0'
Nekem nem frissített amúgy semmit, mondjuk kb két hetes verzió volt fenn és 06.29-én frissítettem utoljára.
-
Nekem a linkelt oldal linkje is 3.8 verzióra visz githubon, de sok jelentősége nincs, mert Debiant nem ganajozunk össze mindenféle ismeretlen szerzeményekkel, csak saját repokból, ha nincs az experimentalban sem valami, akkor várunk. Nem Arch-vonal ez.
Egyébként a Debian 8 volt az utolsó, amit nem lehetett megölni sem különböző saját repos csomagok felrakásával, de még azon sem volt egyszerű felrakni a Cinnamon experimentalban lévő friss verzióját. Szóval Debianon nem archerkedem!
Inkább felrakom a Mate verziót, azt nem tudtam megszokni máshol.
-
válasz
growler #9098 üzenetére
Igazán nincs mit! Ezt a multimedia codec témát még anno körbejártam, de itt valóban sok mindent kell vadászni a Mint/Ubuntu-hoz képest! Igaz egyre inkább közelít a Debian is a home userekhez, Debian 10 ebből a szempontból kicsit katasztrofális lett(lesz). Az a Calamaris telepítősegéd is....gyakorlatilag semmit nem lehet beállítani a régi Debianos telepítősegédhez képest. Igaz ott a normál telepítés is.....
Azt azért furcsállom, hogy wifi driverek nincsenek fenn alapból, legalábbis az iwlwifi-t külön kellett felraknom.....
A Cinnamonból max 3.8 verzió van, még experimental-ban is, elég nehéz megszokni a C4-es után. Gyakorlatilag fapados a Mint Cinnamonhoz képest a Debian 10 Cinnamonom. :-(
-
válasz
growler #9094 üzenetére
Szia!
Szerintem olyan nokedli-csomag nincs, amit mondjuk aubuntu-restricted-extras
-t tartalmaz. Azokat főleg a multimedia repo-ban találod (gstreamer1.0-vaapi például), alibavcodec-extra
viszont máshol van, a debian-security repoban [link] -
Sose használtam még Rufus-t, de amikor kiírod, dd módban legyen kijelölve!
Most gnome-disks -el újraformázom az egész hdd-t
Ezt live alatt csinálod? Az se lenne elvetendő, ha hozzáférsz Live alatt az iso-hoz, ha a saját pendrive íróval csinálnád a telepítőt. Feltéve ha van még egy pen kéznél. Mintstick az író és faék egyszerű, semmi beállítás nincs rajta, csak a pendrive kiválasztása és a fájlrendszeré.
Vagy ez, amit Apollyon javasol, az is tuti.
Lényeg, hogy ezzel már a tapi is működne.
Ha Debiant felraktad nemrég, ahhoz képest Mint-et telepíteni semmiség.
-
Super, örülök ha bejön és minden működni is fog!
Viszont a továbbiakkal ne zavarkodjunk a Debian topikban, célszerűbb a Mint saját topikjában majd vagy a Kezdőben. (Mint topik nekem jobb amúgy, mert oda még írok is néha)
a megnevezésben megzavart már jó pár embert
Ezt speciel nem is rád értettem most, valóban találkoztam ilyen kérdésekkel.
Nekem könnyebb dolgom volt 5-6 éve, mert 32bittel kezdtem, később meg már felvilágosultabb lettem, mire jött a 64bit. -
Ja, ezt benéztem
Be, de újra, mert a Linux disztróknál sem a 32bites, sem a 64bitesnél nincs olyan, hogy Intel vagy AMD. Nagyon rég olvastam magyarázatot, miért van a 64bites után ott az amd, nem találom a cikket. A lényeg, hogy nem az AMD procit jelenti.
A lényeg hogy a tapipad működjön rendesen.
Acer-t még nem használtam, de az öreg Toshiba Satellite L305-től kezdve mindenen működött a tapipad, nem csak Mint esetén persze, egyes disztróknál állítgatni kell, de alapból működött.
(#9048) Bici
Valami rémlik, hogy nem átlag hw-en próbáltad. Amiatt kérdeztem a verziót, mert épp a 19.1-től sokat gyorsult a Cinnamon/Nemo páros, ablakkezelő és más dolgok miatt.
Amúgy logikus, hogy ugyanazon alapokkal a Debian gyorsabb kell, hogy legyen, de csak Cinnamon/Nemo 4-gyel szerelve igaz ez.Az
out of box
állapotnak is ára van a Mint-nél. -
Értelek, de legalább harmadik alkalommal is elsütöttem.
Én minden eddig kezembe kerülő laptopra Mint Cinnamont raktam, minden működött. Jelenleg 3 nem túl új HP Elitbookra van rálátásom, amiken vígan fut az említett Mint.
8470p 8570p 8560wAz MX leírásánál i386-van 32 vagy 64 bitere
Ezt nem értem, hogy derül ki ebből, hogy nem való AMD-re?
A párom laptopjára akarom felrakni
Még egy plusz érv a legkezelhetőbb Mint C mellett.
-
Emlékszel még?
Egy kezdőbarátabb Linux nem lenne jobb kezdésnek? Ubuntu, Linux Mint?
Honnan jött az ötlet amúgy, hogy Debiant telepíts? Ha még nem kérdeztem volna....
A kezdeti problémák miatt okkal tettem fel a kérdést két topikban is.....és mintha már javasoltam is volna helyette másokat. Most eljutottál arra a pontra, de miért kérdezed újra, mit javasoltok?
ha jól láttam akkor amd-re nem jó az MX sajna
Ezt hol látod egyébként?
Szép csendben próbáld ki ezt.
(#9043) Bici
Melyik a legújabb Mint verzió, amit kipróbáltál? Gyanítom, nem a 19.1....
-
-
/etc/X11/xorg.conf.d
mappában hozd létre axorg.conf
fájlt, ha ott nem működne akkor a/usr/share/X11/xorg.conf.d
-ben. Azzal a tartalommal csináld meg, amit egy előző hsz-ben is írtál, de amiket linkeltem, azokban is benne van egy alap.De arra figyelj, hogy ne keverd, mert valamelyik hsz-ben
xorg.conf.d
file-t írtál, az a fájlok gyüjtőmappája. (bocs a szakszerűtlen megnevezésekért)Sajna csak desktopon van Debianom, így nem mérvadó, amiket ebben látok. Remélem nem írok nagy szakmaiatlanságokat.
xorg.conf.d - mappa
xorg.conf - file -
xinput
xserver-xorg-input-synapticsValami nem kerek a telepítésnél, ha a fenti két csomag hiányzik, tedd fel ezeket, csak Mint alatt tudtam rákeresni ezekre, de ezekre szükséged van. a
xinput
az ellenőrzéshez csak, de axserver-xorg-input-synaptics
lenne az, amit a kolléga synaptics touchpad driver-ként említ.fenti két csomag .deb és Strech-hez van
ha konfigolni kell, ezt is nézd át:
https://wiki.debian.org/SynapticsTouchpad#Multitouch
40-libinput.conf
-ban van Mint alatt az a konfigos rész, amit említesz, nem tudom Debianban is ott van-e.....ebben a fejezetben úgy látom igen vagy ott kell létrehozni:Enable tapping on touchpad előbbi linkben keresd
-
Ott lesz a nonfree-ben, tedd be a sources.list-be a repot.
Valószinű, hogy ez lesz az, a fenti linkből kiindulva
Mint látod, nem mindegy, melyik verzió van, mert mind a három eltérő chipet használ.
Tenda W311MI Ralink
Tenda W311MI v2 MediaTek
Tenda W311MI v3 Realtek
forrásAmúgy ebben a listában lehet ID alapján keresni.
-
OK, így már én is képben vagyok, nálad fog menni úgy, ahogy a telepítősegéd mutatja a lépéseket. Ezt meg kellett azért kérdeznem.
Nekem van fenn egy Debian 9.x Cinnamon felülettel, túl sok programot nem raktam fel rá, alapból 8-9GB- ot foglalt, de most 10gigát. Ebből indulj ki, 20GB-ot mindenképp adnék neki, hogy a későbbiekben legyen még hová mozognia, amit felraksz, de ez erősen függ a
/home
használattól, hogy miket töltesz le. Én semmi méreteset nem rakok oda, külön csatolt HDD-re megy minden letöltés.Ha semmit nem töltesz a /home-ba és spórolni akarsz, akkor is min. 12-15 giga ajánlott szerintem.
-
Az nem lehet esetleg a probléma hogy csak egy 4GB-s SD-re probáltam telepíteni?
Ezt eddig nem említetted!
Nem fér el 4GB-on egy GUI-s rendszer. HDD vagy SSD való erre, flash alapú médiák nem a normál telepítés és felhasználás körébe tartoznak.
Debian előtt próbáltál más Linux disztrókat is? Milyen célokra használnád a Linuxot? Egy kezdőbarátabb Linux nem lenne jobb kezdésnek? Ubuntu, Linux Mint?
A Debiant milyen infók, leírások alapján telepíted? Vagy csak úgy mész végig, ahogy jönnek a telepítősegéd ablakai? -
Az, amit letöltöttél, tartalmazza az alábbi csomagokat is, nem értem miért nem telepíti a Mate felületet nálad net nélkül:
Package: task-desktop
Source: tasksel
Version: 3.39
Installed-Size: 6
Maintainer: Debian Install System Team <debian-boot@lists.debian.org>
Architecture: all
Depends: tasksel (= 3.39), xorg, xserver-xorg-video-all, xserver-xorg-input-all, desktop-base
Recommends: task-gnome-desktop | task-xfce-desktop | task-kde-desktop | task-lxde-desktop | task-cinnamon-desktop | task-mate-desktop | task-lxqt-desktop, xdg-utils, avahi-daemon, libnss-mdns, anacron, eject, iw, alsa-utils
Description: Debian desktop environmentAz általad linkelt iso-t nyitottam meg és abban a csomagok felsorolásánál ez van. Már az iso méreténél fogva is gyanús volt a dolog.
-
Ja OK, értem!
De csak az van, amit már megállapítottunk. Akkor ezt nem lehet megúszni, kell egy hálókártya.
(#8933) kovaax
Ezen már túl vagyunk, a Kezdőben futottunk már egy kört, én javasoltam, hogy hozzuk át ide a thread-et, hátha nem minden Debianos olvassa a Kezdő topikot.
Én amúgy nem találtam a nonfree-ben sem a szükséges drivert ahhoz a hálókártyához, igaz a 10-esben sem, azzal viszont működik. -
Persze, hogy nem tudtad, de nem is olvastad ezek szerint!
Én csak ezt az egy fájlt másolnám penre kitömörítve persze, - fenti linkből -
ez egy későbbi hsz-ben volt:
Ez lenne az az opció. Úgy nem próbáltad, hogy a tar.gz.ben lévő mappát húzod csak rá pendrive-ra?Célszerű figyelned a részletekre, különben hatványozódik a szívás-faktor.
-
Super!
Mondjuk a Kezdők inkább benéznek a Kezdő topoikba, mint a Debian topikjába....... Népszerűbb a Mint-nél is, ja. Erről a témáról írtunk épp a Mint topikban, hogy mi alapján választ valaki neki tetsző disztrót.
Gondolom megtetszik neki a csomagolása(nem a csomagkezelésre gondolok).Egyébként az MX-nek van néhány hasznos dolga, de mégsem ez teszi vonzóvá. A telepítősegéd/particionáló része viszont nem túl egyértelmű.
Mindegy, ha írni akarsz MX-szel kapcsolatban, a Kezdőbe írj inkább!
-
Szia!
Nem vagyok gép előtt, de nézz be a Rendszerbeàllítások/Inditómenü-be, ha ott listázza, akkor indítható a fájl.
Vagyis inkább ....
van valami Fájlok vagy programok társítása menü is. Ott próbáld beállítani.
Debian alatt amúgy a jogosultság is szigorúbb, nézd meg azt is a fájl tulajdonságainál. -
válasz
bambano #8866 üzenetére
Láttam én, de ez
deb https://zmrepo.zoneminder.com/debian/storageareas stretch/
a leírtak szerint nem működik a kollégánál, viszont az experimental repo a sources.list-ba esélyes szerintem.Nem is írt volna ide semmit a kérdező, ha működött volna neki az a repo, amit én nem is használnék, ha van sajátja a Debiannak. Nem értek hozzá, de ennyi még nekem is evidente!
Te értesz hozzá, akkor mi lehet a gond a kollégánál!?
-
válasz
Blackmate #8864 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb felvenni a
deb http://ftp.de.debian.org/debian experimental main
repot a/etc/apt/sources.list
fájlba, ezt a csomagot frissíted, aztán a repot kikommenteled, hogy ne upgrade-eljen más csomagokat?Vagy innen letöltöd a .deb fájlt és azzal frissíted a meglévőt.
-
válasz
Negyven #8857 üzenetére
Kezdő Debianos vagyok és szeretnék egy számomra érdekes dolgot leírni.
Első teszt kezdő Debianosoknál, hogy képesek-e megtalálni a nekik ill. gépüknek megfelelő iso-t!
Belinkelnéd, halál pontosan melyik iso-t töltötted le? Utána mit választottál a telepítés elején?
Tutira nem figyeltél mindig egyformán, mert ez gyakorlatilag lehetetlen:
Több desktopot is teleítettem de mindegy volt mit jelőltem ki cinnamonnal indult el, a következő telepítésnél meg csak KDE stb..
(mivel nem default a Cinnamon, ez csak akkor lehetséges, ha kifejezetten a Cinnamon verziót töltötted le, de abban meg nem lesz KDE)
Ahogy Frawly szaki is említi, nem mindegy, melyik repo-t választod, de egyébként is kissé nehézkes a Debian telepítője. Ha valaki először telepít vele, kizárt, hogy arra a sok-sok lépésre vissza tudna emlékezni.....viszont Debiannal lehet minden egyes oldalról screenshotot lőni, szerintem csinálj végig egy ilyen telepítést. -
Nagyszerű így a Debian, nyilvánvaló, hogy nem home user kezdőkek való, de azoknak, akik tanulgatnák a dolgokat ill egy stabil rendszert szeretnének igencsak kiváló!
Kár ezt a stabilítás dolgot forszírozni amúgy, egyszerűen az vonja kétségbe ezt, aki nem ért hozzá.ID 2357:010
Egyébként ha rákeresel az eszköz ID-re, első két találat már Ubuntu és RPi not working-gal indít.
Erről a Parabola-ról még sosem hallottam, de valami öcséje lehet az Archnak, legalábbis a honlapja alapján.
-
válasz
szpeti40 #8821 üzenetére
Megkeveredtem, az Intel processor graphic controlleres laptopnál nekem is üres a VRAM kimenet. (előtte desktopon néztem)
Jópofa az a monitorozó program, nekem ez túl profi tudású, de látszik legalább az is, hogy a 6GB sem volt 6. Amit nem értek, hogy az én laptopomon közel van a fizikai mérethez, nálad meg nem, pedig mindkettő dinamikusan osztja ki a video memoriát.
Mondjuk ha 6-ból 5,4 volt, akkor 8-ból lehet cc. 7 giga a
free
parancsnál. Ez normális szerintem. -
válasz
szpeti40 #8818 üzenetére
Neked is integrált VGA-d van, most nem jut eszembe külön parancs erre, de a /var/log/
kern.log
-ban rákereshetsz a VRAM szóra, ott ki kéne írnia, mennyit foglal le e célra. Valami hasonlót kéne írnia:Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.740937] [drm] Detected VRAM RAM=768M, BAR=256M
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.740937] [drm] RAM width 64bits DDR
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.741014] [TTM] Zone kernel: Available graphics memory: 7797370 kiB
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.741015] [TTM] Zone dma32: Available graphics memory: 2097152 kiB
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.741015] [TTM] Initializing pool allocator
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.741020] [TTM] Initializing DMA pool allocator
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.741039] [drm] radeon: 768M of VRAM memory ready
Sep 23 08:33:12 Mint19C kernel: [ 1.741040] [drm] radeon: 1024M of GTT memory ready.lehet, hogy ez is kiírja:
dmesg | grep VRAM
(naná, hogy.....)
-
válasz
szpeti40 #8816 üzenetére
Az tényleg fura lenne, ha 6 gigánál nem csípett volna le, de szerintem ne foglalkozz vele, ez így jó.
Amúgy a htop, top, glances, nmon rendszermonitorozók sem egyformán mutatják, anno sokat vitáztak erről itt valamelyik topikban, de nekem magas volt kicsit, megelégedtem annyival, hogy ezek a programok a felhasználható memóriát mutatják, az előbbi két parancs meg a fizikai RAM meglétét mutatja.
inxi -Fxxx
kimenetet mutathatnál. -
válasz
szpeti40 #8814 üzenetére
Ott van a 4x2GB memória szépen, persze. Azért másoltam be az én kimenetemet, hogy lásd, nálam is mennyit mutat a 16 gigából.
A HP8570p-nél sem mutatja a teljes mennyiséget, de itt nincs VRAM lefoglalás, gondolom dinamikusan használja a RAM-ból a megjelenítő:
memory: Used/Total: 1126.1/7840.3MB
Array-1 capacity: 16 GB devices: 2 EC: None
Device-1: Bottom-Slot 2(under) size: 4 GB speed: 1333 MT/s type: DDR3 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Elpida part: EBJ41UF8BCS0-DJ-F serial: C1591CDE
Device-2: Bottom-Slot 1(top) size: 4 GB speed: 1333 MT/s type: DDR3 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix/Hyundai part: HMT451S6AFR8A-PB serial: 00264EAA -
válasz
szpeti40 #8812 üzenetére
Szia!
Amikor 6GB volt benne, akkor annyit mutatott? Amúgy a free parancs nem a fizikai memória méretét fogja mutatni, hanem azt, amit a rendszered használni tud. Nálam alapból nem mutatja a 768Mb VRAM-ot, amit az APU levesz a "VGA"-nak.
a memóriát, mint hardvert ezzel ellenőrizd:
sudo dmidecode -t 17
vagy ezzel:
sudo inxi -xxxm
Memory: Used/Total: 2593.4/15229.2MB
Array-1 capacity: 32 GB (est) devices: 4 EC: None
Device-1: DIMM_A1 size: 8 GB speed: 1600 MT/s type: DDR3
Device-2: DIMM_A2 size: No Module Installed type: N/A
Device-3: DIMM_B1 size: 8 GB speed: 1600 MT/s type: DDR3
Device-4: DIMM_B2 size: No Module Installed type: N/AEnnél láthatod ugyanazt az értéket, amit a
free -m
is kiír és a fizikai hardver méretét is foglalatonként. -
-
Nem használok virtual-t, de több helyen olvastam, hogy újabb Mint-tel nem működött jól, így elképzelhető, hogy a Cinnamonnal van valami antagonisztikus ellentétük.
Az alapján, amit leírsz, eléggé valószínű a dolog.......
Úgy látom 9 alá nincs is VB, hanem a stretch-backports-ban lévőt kell felrakni, ez nem tudom mennyiben befolyásolja az együtt nem működést Cinnamonnal.
Itt nem írnak ilyesmit a verzióknál, igaz már Debian 10-es is írják.
-
Mi a fakk van a 9.5-os Debianban a Cinnamonnal Virtualboxban ?
Nem így akartad kérdezni?
Tudom, hogy nem, de éles rendszernél semmi gond nincs.
System: Host: debiancinnamon-9 Kernel: 4.17.0-1-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 3.8.8 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Debian GNU/Linux buster/sid
Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Topology: Quad Core model: AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics bits: 64
type: MCP arch: Piledriver rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 30552
Speed: 1735 MHz min/max: 1400/3800 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 3577
2: 3819 3: 1409 4: 1406
Graphics: Device-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel
bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901
Display: x11 server: X.Org 1.20.0 driver: ati,radeon
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.17.0-1-amd64 LLVM 6.0.1)
v: 4.3 Mesa 18.1.7 compat-v: 3.1 direct render: YesHa érdekel még valami a futó rendszer adatai közül, berakom ide.
-
válasz
Neil Watts #8773 üzenetére
A pendrive-on hoztál létre re GPT sémát plusz fat32-?
Az nem a célmeghajtón kell? -
válasz
SwissAirplan #8746 üzenetére
Az a 4giga valóban csak 3,7giga a valóságban. De hagyjuk a gyártók marketing méretmegjelölését. Csak, hogy értsd, bambano valóban mélyen érti a Debiant, én laikusként használom másod disztróként.
Az első linken vannak a live disztrók különböző asztali kezelő felületekkel, Cinnamon, XFCE, stb. Az igazából neked nem kell, a második linkem a net iso, a 200MB körüli, ha valaki mondjuk nem akar kezelő felületet, akkor azzal telepíti. Amit bambano említ, ahhoz lehet hasonló, de ahhoz már mélyebb tudás kellhet, nem csináltam még ilyet, de mint mondtam a hardveredet sem ismerem. Biztosan utána kell nézned, miként megy az a hálózati telepítés, még akár a netinstallos telepítés is lehet bonyolult kissé.
A 2gigás live iso-k telepítése számít inkább kezdő/laikusok számára is könnyűnek. (ha magamból indulok ki) -
válasz
SwissAirplan #8743 üzenetére
Szia!
Nem ismerem azt a hardvert, de most akkor van pendrive-od vagy nincs?
DE nálam meg nincs kéznél nagy pendrive... csak egy 3.7 gigás!
Azért kérdezem, mert a live iso cc. 2GB, a netinstall meg 200MB alatt van.
-
válasz
zenwalk #8717 üzenetére
Nincs mit, sokat nem érsz vele ezek szerint a külső meghajtó problémáddal.
King szakira írj privit szerintem, mert nem tudom ide be szokott-e olvasni. Ő nagy szaktudora a külső és minden egyéb meghajtóknak, hátha kapásból mondja, mikre számíthatsz.Nézegesd meg az írásait is.
King Unique különböző adathordozókon végzett tesztjeinek blogjai
-
válasz
zenwalk #8715 üzenetére
Nem pontosan értem azt, hogy pörög a vinyód! Annak célszerű valamennyire, de ha nagyon úgy érzed, nézd át ezt a pár hsz-t, vagy a processek vizsgálata vagy a HDD beállításai hátha hasznodra lesznek.
A default opciói nem okozhatják a gondot, de kipróbálhatod a tegnap említett opciókkal.
Mondjuk van benne I/O opció, ami miatt nem használnám a defaultot:
async
- I/O nem szinkronizáltan történik.*********************************
Ha a külső HDD-d USB-s, akkor akár elég korlátozottak lehetnek a lehetőségeid, a smart-ot sem biztos, hogy kezeli.....
-
válasz
bambano #8713 üzenetére
A /torrentek particióra gondolsz.......ööö oda mennek a Linuxos iso-k, a /data meg minden akármi.
noexec
opciót nem raktam be, de hallgatok rád, a többi nem zavar sok vizet, legfeljebb a noatime értelmetlen, azt még korai SSD-s koromban raktam be valami oknál fogva mindenhová. -
válasz
zenwalk #8710 üzenetére
/media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0Nekem így vannak ezer éve, igaz ezek között van értelmetlen is. A defaults szerintem sok opció, ezt meg nem is láttam még:
x-systemd.device-timeout
- ez mire kell neked? hálózati erőforrás, már látomdefaults - Az adott fájlrendszer alapértelmezett csatolási opciói kerülnek használatra. Ezek például az ext4 esetén: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async
nekem ez ellentétes a defaultban lévőkkel
nosuid - Meggátolja az suid és sgid bitek működését.
nodev - Nem értelmezi a speciális blokkeszközöket a fájlrendszeren. -
válasz
olivera88 #8703 üzenetére
Erre az "eltűntek a wifi hálózatok" kérdésre így tippre szerinted mit lehetne mondani? A két napig kikapcsolt Debiannak túl sok köze ehhez nem lehet szerintem. Valami változtatást csak kellett, hogy eszközöljön valaki.
cat /var/log/apt/term.log
parancs kimenetben célszerű lenne megnézni. Lehet, hogy a kikapcsolás előtt csináltál valamit, ha egy hétig nincs kikapcsolva a gép, én sem emlékszem miket csináltam és a kikapcs utáni bekapcsoláskor azt fogom hinni, hogy a rendszer hülyült meg..... -
válasz
CsaBully #8697 üzenetére
Nem biztos, hogy így stabilabb, ahogy kéklufi szaki is utalt rá. Az biztos, hogy az alaprendszert igen erősen frissíti, ha felrakod a Buster repot! Nálam amúgy atomstabil a Buster is, most nincs előttem, de a mesa, a kernel, xorg jóval magasabb verziójú, majdnem a most kiadott Ubuntu 18.04 verziók szintjén van, amire lehet sok mindent mondani, de az nem a stabilitását érinti.
Egyszóval ha egy régi alaprendszerre raksz fel néhány friss csomagot, az nem lesz stabilabb, mint ha az alaprendszer is frissülne az összes csomaggal.
A Buster miatt várom a Mint 19-et is, mert az ebben tapasztaltak miatt a Mint 18,3 kernelét lecseréltem 4.15.x-re és gyorsabb lett a rendszer, például ami túlzottan nem lényeges, de kézzelfogható, a bootidő feleződött.
-
válasz
CsaBully #8693 üzenetére
Értelek, akkor már túl vagy az említetteken. Értelemszerűen, ha valami nincs a tárolóban és .deb-et kell használnod, akkor ahogy mondtam, nem úszod meg a függőségek kezelését, minden csomagkezelő csak azt tudja kezelni, amit kap. Hiába kell neki a függőség és fel is rakná azt szívesen, ha nem fér hozzá, mert a számára elérhető tárolóban nincs vagy csak régebbi verzió van.
Viszont vagy tanulni akarsz vagy lusta vagy, a kettő együtt nem megy.
-
válasz
CsaBully #8690 üzenetére
Mik ezek a csomagok, amiket felraksz?
Hogyan, mivel telepítesz?
A fő kérdés azonban, hogy miért Debiant raktál fel?A kérdéseidre fura mód a válasz leginkább az, hogy Ubuntu, Mint.....ezeket kéne használnod.
Ha nem a tárolókat használod, akkor ez a függőségekkel való bíbelődés kikerülhetetlen. Vagy rakj fel Buster repot, ha frissebb csomagok kellenek.
-
válasz
olivera88 #8681 üzenetére
Ubuntu alapú Mint, Debian mellé LMDE2 sok lenne. A Jessie-be mondjuk fel volt véve a LMDE2 repoja is a Cinnamon/Nemo frissítése miatt.
Azt már reggel is láttam, hogy a felrakni próbált csomagok elég komoly függőségi problémába torkolltak, mikor ilyenbe botlok, mindig nézegetem a csomag verziókat meg a felsorolt függőségeket, érdemes ismerkedni ezzel az oldallal ilyen szempontból is.
Sajna már elég régen bogarásztam én is, kezdem csak használni a rendszert. Gondolom rájöttem, hogy érteni már úgysem fogok hozzá, akkor minek erőlködjek.
-
válasz
olivera88 #8679 üzenetére
Tényleg, ez fel sem tűnt, nem értem, hogy került bele így, vagy buster vagy testing. 😎
Én lecseréltem a stable sorokat és minden jól működik, de csak a main szerintem kevés.
deb http://ftp.de.debian.org/debian buster main contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security buster/updates main contrib non-freeMeg kell említenem, hogy a Mint mellett másoddisztró a Debian, én könnyen kockáztatok, de én felvenném a helyedben a
contrib non-free
-t is. -
válasz
olivera88 #8668 üzenetére
A jó kérdés inkább az, miért nem SSD-re teszed a rendszert?
Amúgy nem fogja összekavarni az eddigi sorrendet, bár azt sem lehet kijelenteni, hogy Linuxon telepítés alatt nem kavarodhatnak össze a meghajtó betűi. Jártam már így, de nem Debiannal, Arch halfklón volt pár éve.
(bocs, hogy belevauztam a szakik hsz-ei közé)SSD vel, Core i5 és 8 GB DDR4 RAM-al ne kelljen már 2 percet várni.
Jogos.
(úgysem fogod likvidálni, szokd meg)
-
válasz
gaben0211 #8645 üzenetére
Szia!
Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor átmész a Pendrive probléma topikba, ott King Unique kolléga igen aktívan szokott segíteni és ismeri a Windowsos és Linuxos megoldásokat is egyaránt.
Ha itt most azt a választ kapod, hogy lehet vizsgálni Linux alatt a pendrive állapotát, azzal még nem leszel előrébb, ha nem ismered behatóbban a parancssoros megoldásokat, programokat.
Itt az előbb említett topikból a kolléga hsz listája, érdemes átfutnod rajta. Egyszóval, ha ott nem segítenek megoldani a gondodat, akkor sehol.
-
Bár a mese részből egy bötüt nem értettem. Akkor nem vagy egyedül.
Nem kezelik elegánsan, de viszonylag ritkán jön elő, én néha találkoztam vele, talán Mint-en is, de soha nem okozott gondot, csak még nem jöttem rá, miért nem. Mindenesetre túl nagy hangsúlyt nem kap ennek a kezelése, pedig elég idegesítő a probléma, ha belefutsz.
-
#Inrelease repo probléma? Ha igen, egyik megoldás, másik javaslat, harmadik,
Debian 9, APT, and “GPG error: … InRelease: The following signatures were invalid:”
negyedik
Fix debian packages/repository for debian stretch
és a meserész hozzájuk:
HOWTO: GPG sign and verify deb packages and APT repositories
-
Ez az MX17 azért kicsit érdekesre sikeredett, lásd Herdsman12 problémáit vele.
A MX 17 telepítési/particionálási része nagyon érdekesen van megcsinálva, ott nagyon könnyű eltolni, ha van fenn másik rendszer, akkor egy kezdőnek nehezebb, mint a Debian particionáló része. Amúgy jó kis rendszernek nézett ki, amikor kipróbáltam, viszont olyanoknak való, akik már használtak Linuxot. A saját frissítője például egész ügyes, lehet választani normál upgrade és dist-upgrade között.
A xorg/mesa páros viszont elég érdekesen alakult, az egyik frissebb, mint az Ubuntuknál, a másik régebbi.
Amúgy maga a Debian nekem mindig bejött desktopon, most már a telepítése sem annyira nehéz kezdőknek, mint Wheezy-nél volt. Inkább az a gond, hogy ha egy kezdő felrak egy stable változatot, akkor ugyanúgy minden vackot ki akar próbálni és beleütközhet a régi program/új program felrakása helyette, akkor meg jön a függőségekkel való bajlódás......egyszóval ez is gyakorlott kezdőknek ideális.
-
Én a tűzfalat nem néztem, igaz csak alapon van, ha egyáltalán eszembe jut bekapcsolni a ufw-t.
Ezt a 3,5 perces boot késleltetést megtaláltam közben, ez elég bosszantó volt és emiatt a service miatt volt.
Érdekes ez a Debian 10-re való áttérés a google-nál, tegnap én is láttam valamelyik oldalon az erről szóló hírt.
-
válasz
zoltanz #8529 üzenetére
Ez az avahi-daemon nem sok vizet zavar, nekem anno volt valami NAT-olt IP címes problémám és az elhárítás alatt elég sokszor találkoztam az avahi kifejezéssel. Ebből az jött le, hogy hálózattal kapcsolatos szolgáltatás, így nem bántottam. (nem általad látrehozott hálózatra gondolok, mint a samba, hanem globális hálózatkezelésre) Alapból, amiről nem tudom, mit csinál pontosan, azt nem inaktiválom.
Amiket felismerek, azokat kilövöm, de alapból le is szedem a kapcsolódó csomagokat synapticból, például a bluetooth, cups dolgait.
A legjobb, ha tisztázod minden service feladatát, de ez nagyon nem egyszerű, ha nem vagy hozzáértő. Én se jöttem rá pontosan, kell-e nekem az avahi, csak egy példa ez a sok közül természetesen.
Ami a képen látszik, azokkal nem nagyon lehet semmi gondod, érdemes inkább megnézni a
systemd-analyze blame
paranccsal, nincs-e olyan szolgáltatás, ami megakasztja a boot folyamatot. Persze ilyenkor sem biztos, hogy ki kell lőni a service-t.ez szokott ritkán hosszú várakozást előidézni:
NetworkManager-wait-online.service
-
válasz
ubyegon2 #8520 üzenetére
csak érdekességképpen megcsináltam ugyanezt ezzel is:
Mint XFCE 18.3
apt-get
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libdrm-amdgpu1 libdrm2 libegl1-mesa libgbm1 libgl1-mesa-dri libwayland-egl1-mesa
libxatracker2
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
apport libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-glx libglapi-mesa
libgles1-mesa libgles2-mesa libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2
libwebkit2gtk-4.0-37 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
15 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 7 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 18,7 MB.
A művelet után 76,8 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libdrm-common{a} libllvm5.0{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa
libwebkit2gtk-4.0-37 libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
A következő csomagok AJÁNLOTTAK de NEM lesznek telepítve:
apport-symptoms fonts-lato libjs-jquery libwebkit2gtk-4.0-37-gtk2 python3-systemd
22 csomag fog frissülni, 2 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 39,2 MB letöltendő. Kicsomagolás után 69,3 MB lesz elfoglalva.
Folytatja? [Y/n/?]apt
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa libwebkit2gtk-4.0-37
libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
22 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 39,2 MB.
A művelet után 69,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
válasz
herdsman12 #8517 üzenetére
sh4d0w módszere a leghatékonyabb. Ha nem akadok el elég durván a desktopomon a grub-install-lal, akkor nem maradtunk volna le egy érdekességről.
Te most az
apt-get
-et használtad, de épp javasolni akartam a másik két parancssori módszert.Érdemes erre a különbségre rápillantani, 3 módszer:
ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.ubyegon@ubydeb9:~$ sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free{a} irqbalance{a} linux-image-4.9.0-5-amd64{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
linux-image-amd64
1 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 38,8 MB letöltendő. Kicsomagolás után 190 MB lesz elfoglalva.
Folytatás? [Y/n/?]ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free irqbalance linux-image-4.9.0-5-amd64
linux-image-amd64
1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 38,8 MB.
A művelet után 190 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
válasz
herdsman12 #8515 üzenetére
Mi lenne ez, van 4.14+88~bpo9+1 a backports és 4.9+80+deb9u3 security tárolóban?
Szerintem ezek a kernelek illenek hozzájuk:
4.14.0-0.bpo.2-amd64
4.9.0-5-amd64Amelyik fenn van, az ahhoz illő verzió kell neked.
ezekből a backportot rakd fel, ha 4.9.0-5-ös a kerneled:
Telepítve:
4.9+80+deb9u2
- debian-security stretch
Jelölt:4.9+80+deb9u3
- debian stretch-backports(#8513) herdsman12
Ez mi a manó amúgy?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest