Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vesa

veterán

válasz vaakuum #149 üzenetére

A DeepL már elég jól fordít, mondjuk fényévekkel jobban, mint a Google fordítója. Nyilván ez két külön project, de kíváncsi lennék, mit művelne a CGPT a DeepL képességével összehozva.

A fordítók munkáját már most durván veszélyezteti a DeepL, és bár kiváltani az sem képes még az élő munkaerőt, arra már most is jó, hogy kevésbé pontos fordítást igénylő esetekben akár maximálisan használható legyen (pl. írott kommunikáció). Ráadásul itt most az Angol-Magyar moduljára gondolok, ami értelemszerűen nem a fő prioritás a fejlesztésben és etetni sem tudják annyi anyaggal, mint mondjuk az Angoi-Német, vagy Angol-Francia modult. Ennek ellenére teljesít ilyen jól, az említett nyelveknél bizonyosan még sokkal jobb a helyzet. Ha ennek, akár a CGPT-vel kiegészítve, készülne egy tényleg szinte tökéletes verziója, az ismét lenullázna egy halom munkakört a szakfordítóktól kezdve a tolmácsokig. Utóbbinál csak egy hang modul kell és kész, ráadásul innentől senkinek nem kéne nyelveket tanulnia, eljöhetne az idő amit a Star Trek-ben már 40 éve vizionált "egyetemes fordító" néven ismerünk, persze butább verzióban, mert ismeretlen nyelveket még nem lenne képes analizálni. Akkor minden nyelviskola is menne a levesbe. Ezek reálisabb veszélyek, mint az "öntudatra ébredés".

• ddekany

veterán

válasz vaakuum #147 üzenetére

OK, először is "disclaimer": Ez a "HA(!) egyszer lesz szuperintelligens AGI" téma. Hangsúlyozom, hogy a ChatGPT 4 nagyon nem az. Azon kívül, hogy elég hülye (még!), nincs pl. saját maga által módosítható hosszútávú memóriája, és ez egy nagyon fontos biztonsági gát. (Ezért is hagyják, hogy a felhasználók kiengedjék a netre szabadon garázdálkodni. Bár megjegyzem, ez a "leszedált" verziója amit civilként előfizetéssel megkapsz, nem az okosabb "vad" verziója.)

Na szóval... Én a pici agyammal, ha ilyen enyhén "misaligned" AGI lennék, meg tudnám ezt oldani. Kiszolgálnám az emberek, nagyon engedelmes és megbízható lennék, és totál elutasítanám, ha valaki pl. erőszakos hatalom gyakorlásra eszközt akarna adni nekem, vagy bármire ami riasztja a tömegeket fel akarna bújtani. 10-20 évvel később már megszokott lennék (átlag ember nem félne már az ismeretlentől), és főleg, már nélkülözhetetlen lennék. Kb. idiocracy, ahol ha én nem vagyok, minen bekrepál, és kb. éhen halsz. Esetleg, bizonyos hatalmi csoportosulások hatalmához nélkülözhetetlen lennék simán. Na vajon, el tudom-e érni, amit akarok? ;]

• Tasunkó

őstag

válasz vaakuum #149 üzenetére

Arra gondoltam az angol szövegből szerzi a legtöbb tapasztalatot. És hogy a nyelvtani szabályok vagy szórend, a szöveggenerálás egyik főbb problémás részei. De ha ezeken már túljutott, az más. Bazi sok lehetőség van benne, ha ezek igazak amit látni. Akár munka közben lehet tanulni, visszakérdezni egy adott részt elmagyaráz más szöveggel már az is jó, de a nyelvtanulásban is, ha készítenének olyan modellt, amivel lehet pl. egyszerűbb angollal beszélgetni és kijavít, a tanulásban mindig az a problémás hogy nincs kivel az adott nyelven beszélni. De idővel mindent lehetne tanulni rajta keresztül, kommunikáció formájában, sőt mégjobb hogy közben dolgozok, és amin dolgozok, arról kérdezgetném.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés