- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Óóóóóó, hogy én mennyire imádom az AiDenoise funkció optimalizáltságát a CameraRaw-ban... Gyakorlatilag alszik a GPU, de legalább 50-60 perc lesz, mire végez ennyi képpel. Az egyetlen szerencséje, hogy tényleg jó a hatásfoka.
-
válasz
Freeman007 #34285 üzenetére
Gondolom, döglődik a kártya. Ha már leszedtél róla minden értékest, formázd meg próbaképp, és úgy nézz rá a getdata-val, hátha. Arra figyelj, hogy gyorsformázást használj a gépen!
-
Én is a táskás módszert használom évek óta, bár szerintem tök mindegy, ennyi erővel egy laptop is bedöglene, azt akár bekapcsolva is mozgatom a külső és belső terek között.
-
Nem szoktam olyan dologba szólni, amihez nem értek, de egy ötletem most lenne: miért nem az van, hogy nyomod nulla retussal, esetleg csak tényleg a durva dolgokat szeded le, és adsz a dolognak mondjuk egy olyan nevet, hogy "standard csomag", akinek meg nem elég, az kérjen tőled "prémium csomagot", ahol magasabb ár mellé magasabb felbontás, és magasabb szintű retus is jár?
-
válasz
Stauffenberg #34152 üzenetére
Hmm, a PS alatti munka tekintetében a megoldást valóban a soft proofing hozta, az RGB értékek megtartásával legalábbis úgy tűnik, rendben van. Most még ki kell próbálnom, hogy végső soron exportálva, más gépeken, más böngészőkben megnézve mit kapok eredménykét, de bíztató. Köszönöm a tippet!
-
válasz
Stauffenberg #34152 üzenetére
Ha hazaérek, ellenőrzöm!
-
válasz
Stauffenberg #34149 üzenetére
"A CameraRAW-ban a kép alatt kattintható a színprofil, amiben interpretálni akarod a RAW fájlodat, ha már ezen a ponton sRGB-t állítasz be és a Photoshopban is sRGB a working space, majd ott is sRGB-t beágyazva exportálsz, akkor az egész munkafolyamatod sokkal egyszerűbb lesz."
Ez így van beállítva. Ellenben ha így dolgozom ki a képet, az exportált JPG "túl van tolva", túlszaturált, túlkontrasztos a PS-ben látott verzióhoz képest, minden baja van. Már ott különbség van, hogy megnyitom a raw-t nézegetőben (ami nem a JPG-t mutatja, ami a raw-ban van, hanem a valódi raw-t!), majd rányitok PS-ben is. A két programban megnyitott kép ugyanazon a monitoron egymás mellett tök másképp néz ki! Erre a megoldás, ha PS-ben konvertálom a monitor profilra a képet, mert akkor a két kép azonosan néz ki a monitoromon. Munka végén export előtt az assign visszamegy srgb-re, és exportálni már így fogom, és így kapom ugyanazt vissza Instán és FB-n, mint amit nagyjából a gépemen láttam.
A soft proofot megnézem, köszönöm!
-
válasz
Lassú Víz #34146 üzenetére
"A munkaanyagon semmiképp, hiszen az a színprofil egyedi a te monitorodra, és mi a francot kezdene vele bárki más? "
Nem is másnak kell, hanem nekem, hogy a kalibrált monitoromon azokat a színeket lássam PS alatt is, amit majd SRGB-ben exportálva más is viszont lát. OS alá is be van telepítve a profil, de ha nem választod ki assign-nal, nem azt a színt látod viszont PS-ben. Ha pedig alapértelmezett workspace-ként ezt használom srgb helyett a PS-ben, akkor az srgb export után kapok teljesen más eredményt. Nem vagyok profi, annyi van, hogy kalibráltam spyderrel a monitort, és kidolgoztam ezt a menetrendet, és ez nálam működik, ennyi. Biztos ez se ad száz százalékos eredményt, de sokkal pontosabb a végeredmény monitoron, mint akkor volt, amikor csak srgb-be exportáltam, és ennyi.
-
Na szóval, én ezt a módszert követem már egy ideje, de volt már, hogy változtatni kellett kicsit a sorrenden PS frissítés után.
- Ellenőrizni, hogy SRGB-ben nyílt-e meg a nyers Camera Raw alatt! Fontos, hogy defaultban így nyissa meg, mert ha megnyitja valami más színprofilban, majd azt rakod át SRGB-be, az NEM UGYANAZ lesz! Mivel a CRAW megőrzi az utólag használt profilt, ilyenkor az a megoldás, hogy átrakod egy bármilyen képedet itt srgb-be, mentés nélkül bezárod a Craw-t, majd megnyitod a nyerset újra, és akkor már srgb-ben fogja alapból behúzni. Nyilván xmp fájlt is törölni kell a kép mellől.
- Átrakni monitor profilra még mindig CRAW alatt, és színelni a nyers képet, ahogy szeretnéd!
- Visszarakni SRGB-re, még mindig camera raw alatt.
- OPEN in PS
- CONVERT profile opció a monitor profilra! Kiválasztani, becsekkolni ezeket: Relative Colorimetric, use black point compensation, use dither, flatten inmage. Fontos például az első, ha érdekel mi is ez, olvass utána, color rendering intent a keresőkifejezés.
-Assign to monitor profil (elvileg azon van már, de ellenőrizni kell, mert néha köcsög)
- Mentés és/vagy export előtt MINDIG SRGB assign! Mgnyitásnál vissza monitor profilra, a további munkához.
- Ha akár csak egyszer is monitor profillal lett mentve a PSD, majd ebből újra megnyitva a fájl, akkor szívás van, és lehet megint trükközni a konvertálással... Megoldható, de onnantól már játszani kell, hogy mikor assignolsz, és mikor tolsz convert-et.
- Exportálásnál nálam be van csekkolva az srgb konverzió, a biztonság kedvéért.
- FONTOS! Ha PS munka alatt bármikor meghívod a képre a craw-t, előtte nyomj egy srgb assign-t, mert ha nem így teszel, máris zavar lehet az erőben, ha rámentesz a layerre.
Remélem, segítettem. Ha másnak is beválik, jelezzetek vissza, és felteszem pééézééé udemy-re! ;-D Egykori OKJ csoportársaim még most is szopnak ezzel, és őszintén szólva baromi sok órám van abban, hogy ezt a megoldást összehoztam. Persze lehet, hogy egy ótvas tákolás az egész, és egy grafikus kiröhögne, de nekem még nem mutattak ennél jobbat. LR-t meg nem használok, így azt passzolom.
-
Megosztható, de nem biztos, hogy Neked is működni fog a saját szoftverkörnyezetedben. Majd kikupálom szalonképesre és leírom ide, hátha valakinek segít. Most túl sok még benne a f_szom és a b.meg...
Egyébként az egész alapja az, hogy srgb-re hegyezve dolgozok, mert webre megy úgyis, vagy a modell is ott nézi jellemzően, esetleg telefonon. A böngészők túlnyomó többsége színmenedzselt, és az srgb-t ismerik, az adobe-t nem. Eleve az se mindegy, milyen alkalmazással, és azon belül is pontosan milyen módban nézed! Kis példa: W10 beépített nézegetője nem színmenedzselt, magyarán nem érdekli a beágyazott profilt. Acdsee Ultimate képnézegetője színmenedzselt, a developer része szintén, de a quickview része már nem az.
Szóval kellett keresnem egy olyan megoldást, ami a szerkesztés során valós színeket ad a kalibrált monitoron, tónusok és átmenetek tekintetében, majd ezt kapom viszont netre feltöltve is. Ennek hiányában az volt, hogy megszerkesztettem a képet, exportáltam srgb-be, de telefonon megnézve, vagy FB alatt ugyanazon a gépen olyan volt, mintha durván rátoltam volna egy vörös szaturációt, meg vagy +10 kontrasztot cameraraw alatt.
@jahno: én még próbálok színhelyesen dolgozni, de jó eséllyel majd elmúlik.
-
válasz
Stauffenberg #34126 üzenetére
Ahh, hiánypótló, köszönöm!
Egy ideje beleástam én is magam a témába, rohadtul nem egyszerű, van már egy kis workflow rá, hogy ÉN hogy csinálom, mi vált be, pedig nyomtatásba nem küldöm, csak közösségi médiába, de eddig még ott is csúsztak a színek. Néha még PS frissítés is változtatott ezen.
-
Vettem ilyen spray-t, két dobozzal, jó drága volt. Kültéren nulla haszna, erre számítottam is. Beltérben pedig nem olyan erős, hogy értelme legyen, ha csak nem masszívan betűző napfénynél használod. Ha ez a perverziód, akkor füstgép, illetve kickstarteren vannak kézi füstőlő gépek, 60k körül.
-
Az egyébként nem is meglepő, hogy gyerek mellett sokan feladják. Nálunk két éves a Kislány, és az érkezése előtti évben kaptam rá mocskosul a fotózásra, bár már előtte is az életem része volt, de akkoriban kapott el a stúdiózás világa, amiben megtaláltam azt, amit addig kerestem. Másfél éven át folyamatosan jártam workshopokra, imádtam tanulni, kísérletezni a fényekkel és a stúdió technikával, modellekkel dolgozni, egyszóval csinálni minden percét. Ez most is így van, de már ünnepnap, ha eljutok egy WS-re, vagy össze tudok szedni egy jó kis TFCD projektet. Mondjuk szerintem ez mindenkinél ilyen szitu, és egy anya nyilván nem is dönthet másképp erről az első 2-3 évben. A férfi igen, de szerintem az olyan embert meg is lehet b@szni társként, aki a gyerek születése után pont úgy él, mint előtte. Sokan ezért hagyják abba, de legalább ennyien ezért kezdik el nőként, mert szerencséje van, nyugodt jellemű gyermeket szült, és van ideje mellette "élni" is.
A másik liga pedig a technokrata, ismerek ilyen srácot is. D850 majd Z9, és csak a drága gyári lencsék. Fingom nincs, mit dolgozik, de csomó ws-re jár, pedig ott is van két kisgyerek, szóval biztos nem az utolsó forintját szórja el a hobbira. Mert az neki, tudtommal Ő sem fotóz pénzért soha. Csak elkapta a flow, nem képes leállni, mindig kell az új élmény / tudás / technika. Mondjuk ezt megértem, nekem is nagyon nehéz volt visszavenni pénzből, időből egyaránt. Mindkettő szorított, hát engedtem el belőle a család javára, mert ez volt a logikus. Változik a világ, adaptálódni kell. Ettől még a vágy, a szándék ott lehet az emberekben a fotózásra. Biztosan van olyan, aki évtizedek után kezdi újra. A lényeg ,hogy a jártasság megmaradjon, legalább alapszinten.
-
válasz
lugosi #34035 üzenetére
Én abból indulok ki, hogy a legtöbb hobbista nem fog továbblépni, mert baromi drága sport ez. Akkor meg már mindegy is, hogy mik az opciók. Nincs a kezemben statisztika, de szerintem sokkal több olyan DSLR / MILC van piacon, amit kit objektívvel, vagy maximum még egy plusz üveggel használnak addig, amíg megy, mint mondjuk olyan, ami full szettben van 4-5 lencsével, és teszem azt 5 évente cserélik a vázat, stb. Szívem szerint Z5-öt írtam volna tanácsként, de én alapból azt vallom, hogy fullframe alatt nincs élet. Nem azért, mert olyan k_rva profi lennék, hogy derogál az APS-C. Volt, kettő is. Egyszerűen a képminőségre háklis vagyok, mert ha már az ember nem telefonnal vagy kiskompakttal fotóz, akkor legyen értelme is a körülményeskedésnek, ami egy külön eszköz használatával együtt jár. Nyilván ez már magával vonja azt a dolgot is, hogy ha volt más hobbid, azt elfelejtheted, mert ez minden pénzedet viszi. Egy 1.8-as portré obi páros Z-re (50/85) itthon nem fér bele a félmillába, de az a durva, hogy lassan szürke boltból vásárolva se.
-
válasz
lugosi #34031 üzenetére
Szerintem pont oda szánta igazából az FTZ adaptert a gyártó, így rengeteg F obi játszik a múltból. Egyébként meg van natív választás is rá (Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5–6.3 VR) és a 18-55 ugye. Általános céllal fotózó hobbistáknak mi kellene más, ha a két natív Z megvan rá?
-
válasz
seredy #34014 üzenetére
Ajjjajj, cunamit fogsz kirobantani...
Szerintem ha a végén értékelhető képet is akarsz kapni, nem csak elkúrni az idődet a semmire, akkor Nikon Z50 magasságban kezdenék nézelődni, használtan, persze. Ennél olcsóbat, tükröset is vehetsz, de ha beleszeretsz a hobbiba, azt cserélni is akarod majd, a Z50 pedig hobbi gépként jó lesz évekig, korszerű szolgáltatásokkal. Ha pedig csak tényleg tanulni kell, nem számít semmi extra funkció, szemkövető eye-af, ilyenek, akkor egy aps-c tükrös váz is megteszi, Nikon D3500 például jó kis gép volt, extrém akku idővel, teljes funkciós vaku papuccsal. Nagyon olcsó így sem lesz.
-
válasz
lugosi #34005 üzenetére
Félreértesz. Nem bántani akarok senkit, vagy minősíteni. Az a minimum érdekelne, amivel már átadtok fizetős munkát, mint profik. Láttam 1 embert, aki dolgozott valahogy, az érdekelne, hogy ez általános (az ok az mindegy nekem), vagy van, aki több energiát tesz bele ebbe? Esetleg van valami olyan AI-adaptív preset, ami kihasználja a PS fejlett automatizmusainak tulajdonságait, és a color grading mellett a retust is megoldja 1 kattal? Nem értem, hogy a tökömben lehet ennyire rövid időket tartani tucatszámra átadott képekkel.
A sebességnek amúgy semmi köze a minőséghez. Hogy a saját szakmámból hozzak példát: a munkatársam kábé 2-3 órát elkúr azzal, ami nekem max 1, vagy még annyi sem. Ettől még amit elvégez, az általában rosszabb minőségű, mint az enyém. Ezért is írom, hogy lehetséges, én teljesen rossz úton járok, és mások tized ennyi idő alatt jobb, vagy a megrendelők számára még bőven elfogadható minőséget tesznek le az asztalra. Elsősorban én is fotózni szeretek, nem utómunkázni...
-
válasz
ph_5.5 #34003 üzenetére
Oké, de ha nem műhely titok, mi fér bele konkrétan egy arcretusba? CRAW alatt automata face skin detection, texture -10, aztán heal brush-sal egy gyors vágta és ennyi? Meg némi dnb? Esetleg ehelyett egy laza freqsep? Esküszöm, egy fotósnak már fizettem is azért, hogy megnézshessem, hogy retusál ki egy esküvőt, de abból a szempontból csalódást volt, hogy a konkrét retus rész az nagyjából annyi, hogy ecsettel végig kente az arcokat a közeli képeken (a nőkét), aztán texture csúszka picit lejjebb, az egészre rá a szokásos preset, és viszlát. Én meg a hónalj bőrének gyűrődésével, meg a narancsbőr takarításával elvagyok másfél órát...
-
válasz
lugosi #34001 üzenetére
Nem, mert saját magam választom ki azt az embert, akivel fotózni szeretnék, illetve azt, hogy mit fotózunk pontosan, és általában ehhez a feltételeket is én biztosítom, kivéve smink és ruhák. Nyilván mivel TFCD, tartozom a modellnek annyival, hogy nem három év múlva küldök neki át néhány AI által feljavított képet a napról. Szerődést írunk, amiben benne van, hogy maga választhat ki adott darabszámú képet a sorozatból, és azt határidőre megkapja, a tőlem telhető legjobb minőségben kidolgozva. Az az én tapasztalatm, hogy soha nem azokat a képeket nézik ki, amelyek szerintem a legjobbak a sorozatból, ezért is ilyen szűk a mennyiség, amit választhatnak, mert én még legalább ennyit ki fogok dolgzni. Egy kép az én módszeremmel és alaposságommal kábé 2-3 óra munka alaphangon. Ez persze nem jelenti azt, hogy én kiemelten jól vagy szépen utómunkázok, egy biztos, hogy lassan. Azokat a képeket, amelyeket én választok és dolgozok ki, azokat szintén megkapja majd a modell, de arról már nincs szerződés, nincs határidő, nincs ígéret, lehet, hogy hónapok telnek el, ez csak amolyan bónusz a modellnek. Workshopokról is szoktam küldeni így a modelleknek 2-3 képet, bár idén még egyre se jutottam el sajnos.
Valahl persze igen, megöli az élményt az utómunkázás, de nem a határidők miatt, hanem mert nem tudom elengedni, hogy ne menjek rá minden hibára aprólékosan. Mivel általában glamour / boudoir vonalon próbálok mozogni, ez nyiéván egész teset jelent. Régebben csinált profi fotós képeket hasonló témában a feleségemről, és nemrégiben visszanéztem a képeket. Akkor azokat kiválónak láttam, most meg azt néztem, hogy olyan dolgokat hagyott meg (karcok a bőrőn, bugyivonal nyoma, stb.), ami kábé tényleg 15 percet jelentett volna képenként. Na ehhez képest én durván tolom, de jó eséllyel nem én csinálom ezt jól, mert Ő sokkal többet keresett a munkája során csak 1 évben, mint én valaha a fotózással fogok.
-
válasz
ph_5.5 #33999 üzenetére
llyen rövid határidőben mi fér bele a retusba? Csak azért kérdem, mert úgy veszem észre, a retus, mint szó, kábé pont olyan, mint hogy telefon. Én mostanában 45 napra vállalok 4-5 kép átadását egy sorozatból, de nyilván nem ez a főállásom, és gyerek mellett kvázi koca fotósként retusálok ki mindent úgy, ahogy tudok. Most futó hirdetésben meg azt látom, hogy 30 perc fotózás, 30 átadott kép, 2 héten belül. Valahogy úgy érzem, hogy vagy a fél világ valami portraitpro szkriptet használ, vagy én vagyok kegyetlenül lassú.
-
Mindig meglepődök, hogy mennyien vagytok itt olyanok, akik mélyen benne vannak a sűrűjében ennek az iparnak. Én meg másfél milliónyi cuccal csak hobbizgatok itt baszdki!
Következő életemben origamit fogok gyűjteni.
-
válasz
freelanced #33961 üzenetére
G2-ért az nem rossz ár, szerintem. Nem tudom, mire szánod, de ha DSLR, akkor azért jó választás, mert tap-in konzollal tudod szabályozni részletesen a fókusz paramátereket (erre jó eséllyel szükség is lesz). Ha meg MILC-re, akkor meg azért, mert a szoftvere is frissíthető, és hivatalosan a G1 nem is kompatibilis MILC vázzal. Sigmát nem ismerem.
"Kértem őket, hogy hadd nézzem meg őket náluk, hogy ne kelljen visszaküldeni (ami nekik is jó), de mondták, hogy ez nem opció."
Ne csodálkozz, hulladék egy cég... Mondom ezt úgy, hogy évekig csak tőlük rendeltem magánban és cégesen is. Cégesen maradt még most is, mert ott nem érdekel a garancia csak a legjobb ár (és legalább látom, hogy nem változik jó irányba semmi), de tőlük csak olyat szabad venni, aminél ha elhasal, akkor nem gond, hogy garancia helyet hónapokig húzódó játszadozás lesz a szerszámod és egy csalán részvételével. A táska persze pont lehetne ilyen termék, de korrekt hozzáállást attól a csürhétől ne várj.
-
Besztbáj topikban találtam Brut fórumtárs tippjét: jelentős kedvezmények vannak ma a 220volt-on adott termékekre!
https://www.220volt.hu/Unnepi-ajanlat
-
Igen, az ember soha nem tudja, mivel tesz jót, vagy égeti a pénzét feleslegesen. Én most úgy döntöttem, hogy "csakagyári" a Z6II mellé, mert ha esetleg bukok képet emiatt, az sokkal többe fog kerülni nekem, idegben mindenképp. Két darabot vettem itthonról, 56 ezer forint volt, amazonról kábé 7-8 ezerrel kevesebb lett volna, de inkább nem kockáztattam.
Innentől pedig csak fejtegetés következik, nincs bizonyítékom semmiore. Sokat szoptam a D750 félrehordó fókuszával, és többek között olyan sorozatot is buktam vele, ami az életem egy megismételhetetlen pillanata volt. Akkor, ott eszembe sem jutott, hogy gond lehet az akkuval. Majd kábé két év után lett nyilvánvaló egy itthoni tesztelgetés közben, hogy furcsán viselkedik a gép, ami gyári akkuval varázslatosan megjavul. Jó eséllyel az ominózus fotózáson is a tartalék akkukat használtam. Azért tudom biztosra, hogy az volt bent, mert előtte nap egy párfotózáson voltam a géppel, benne az eredeti akkuval (mert alapból azt használtam mindig "éles" fotózáson), és minden rendben ment végig, majd másnap reggel cseréltem a tartalékra, és futottam bele abba, hogy az összes létező objektívem, ami velem volt, hol front, hol back jegyeket mutatott, felváltva. Majd másnap ismét jó volt minden, amikor állványra tettem egy ismerősnél, akinek volt Lenscal-ja, jó eséllyel akkor már ismét a gyári akku volt benne. Nagyon érdekes az egész, és nem azt mondom, hogy biztosan az utángyártott akku volt a ludas, mert utána még használtam párszor, és akkor biztosan nem olyan durva mértékben szórt, csak finoman. Workshopokon soha nem jött elő AF probléma, mert oda eleve mindig töltött gyári akkuval mentem, tehát esély sem volt rá. Amióta feltűnt ez a dolog, csak a gyárit használom az öreg vasba, és bár közel sem teszek már bele annyi fotót, mint nyár elejéig, eddig úgy tűnik, hogy teljesen eltűnt az inkonzisztens viselkedés. Összegezve: szerintem az akku feszültség szintje nem az igazi már, jó eséllyel nem egyenletes, és ezt általában az elektronika nem díjazza. Hogy mennyire meg lehet ezzel hülyíteni egy processzort például, azt jól mutatja, hogy hardveres vonalon mozgó hackerek menetrend szerint élnek ezzel a lehetősséggel, lehet manipulálni például egy randomszám generátort, ha megfelelő peakekkel bombázzák tápellátás fronton. Mivel ezek a rendszerek is tele vannak processzorral, most már az objektív oldalon is, én inkább nem kockáztatok, és marad a gyári, ahol szoftveres inkompatibilitás legalább biztosan nem lép fel. Ugyanezt tartom a markolatokra is; bár nekem egy Meike volt a D750-en, amivel soha, semmilyen gondom nem volt (olyan legalábbis biztosan nem, amit észleltem), de egy kolléga az egyik WS-en nagyon szívott vele, D850 állt meg a kezében, cserélt akkut, obit, de olyan volt, mintha megakadt volna a tükör. Jeleztem neki, hogy próbálja meg markolat nélkül, és bejött. Azt mondta, soha nem látott ilyet, de én olvastam előtte hasonlóról, azért is szóltam oda, hátha. Régi fotós mentoromnak meg a csavar szorult bele a vázba, alig bírta leszedni az utángyártott markolatot, mert szorult a tekerő, aztán meg elengedte magát. Azt mondta, azután az életben nem használt hozzá semmi hasonlót.
"Ha bele dagad attól még sok baja nem lesz a váznak"
Na, ezzel azért vitatkoznék, láttam én már szétnyílt, elnyíródott csavarokkal "ellátott" Dell Latitude-öt, amiben olyan volt az akku, mint a kispárna.
-
válasz
freelanced #33904 üzenetére
Jupio-nál azért óvatosan. Én is kedvelem a termékeiket, de például a Z6I-nél kijött, hogy nem tökéletes a pótakku. A D750 simán ette őket látszólag, aztán az egyikről csak kiderült, hogy valami nem oké vele, mert a Z6I hibát dobott rá sorozatnál. A másikkal meg el sem indult kommunikációs hibára panaszkodva. Utána már figyelve a D750-ben is ezekre az akkukra, furcsa anomáliát tapasztaltam (behúzott a zár csendes üzemmódban olyan sebessegnél, aminél nem kellett volna, és gyári akkuval ugyanott ugyanaz a váz nem is produkálta a hibát, többszöri teszteléssel sem). Mivel két éves volt az akku, nem gondolnám, hogy elhasználódott, pláne, mert tartalék volt. Ettől függetlenül a JUPIO alapesetben megbízható holland gyártó, három év garanciával a termékeire (akkura persze csak 1 év van, mint mindenki másnál).
-
válasz
freelanced #33891 üzenetére
Szívesen! Hát, sajnos nem gyors a szállítás, de a jó hír az, hogy helyben már a DPD intézi, így eddig mindent megkaptam, épségben.
-
válasz
freelanced #33888 üzenetére
10-12 nap volt eddig nekem minden. A legutóbbi rendelésemet (egy kis LED lámpa) 08.11-én adtam le, és ma délelőtt hozta a DPD.
-
Hobbi perverz vagyok, meg van minimális P2P WLAN rádió ismeretem, azóta kezdtek érdekelni az antennák. Jól néznek ki technokrata szemmel, ennyi.
A COVID meg a háború óta mindenki mindentől fél és jelentget, meg hát drónozok is, és ezért nem lepődök meg az elborult szabályokon. Mondom, még a végén kitalálja valaki, hogy egy szimpla adótorony a kórház tetején már nem fotózható, mert az már majdnem hekkelés, mint a trafiknál a jammer...
-
"Mellékesen szerintem az épületek fotózását kérdezte, emberekkel kb. tisztában vagyunk."
Így van, kicsit elszállt itt a téma elméleti jogászkodásba, de azt azért nem gondoltam volna, hogy a fotósok között sincs ebben egyetértés. Az a baj ezzel az ultra korrekt PC világgal, hogy lassan már fingani sem szabad egy egészségeset, mert a hanghatás sérti valaki érdekét. Ne haragudjatok, de csak azért ne csináljak meg egy street képet egy épületről, mert hátha ott sétál el előtte Kamu Józsi és Cida Vica, akik a párjaik előtt tikolózva kamatyolnak? Hátb*zmeg, így jártál, hol érdekel engem az erkölcstelenséged következménye?! Ha kimész az utcára a mai világban, hatezerkettőszáznyolc biztonsági kamera képén leszel rajta anonimizálatlanul, még akár egy faluban is, amelyek 90%-a magánkézben van (ráadásul IT szempontból nézve rendre full védetlenül), vagy olyan forrásban, amihez soha az életben nem engednek hozzá, és maximum szépen kérhetsz. Aztán ha valamit éppen loptak a környéken, az elkövetővel együtt gond nélkül bevág a paraszt engem is az idővonalára elhelyezett videóban, ha mondjuk adott időben arra sétáltam. Ez van, ez nem a huszadik század már. Ha közterületre mész, ne csodálkozz, ha fotóznak. Akkor szabad sírni, ha a drón megáll az ablakod előtt, és a csupasz picsád veszi, ahogy épp fegyelmezed hátulról az asszonyt, ha a strandon fekve egy szál vonalkódos fecskében lógatod a beled, vagy ha vagyonvédelmi szempontból fontos dolgokat fotózgatsz egy telével, magánterületen. Józan észnek kellene itt is működnie, de nyilván nem, írjunk inkább rá ezer paragrafost, amivel tövig szopatunk egy teljes szakmát.
Az eredeti kérdésem inkább a telco eszközök miatt vetődött fel, mert erre esetleg harapnak a hatóságok, de minimum érdekes látni, hogy milyen indulatokba futott ki végül a vita.
-
Drónnal kapcsolatban tévedésben vagy. Ahogy írtam is, ez nem OPEN kategória. Kvázi bármilyen papírod lehet, és bármilyen géped , tömeg fölött nem repülsz csak úgy. Eleve, 1:1 szabályt tartani kellene még A2-ben is, azaz annyi méterre lehetsz vízszintesen a tömegtől minimum , amilyen magasra repülsz. A speciális kategória meg olyan papírmunkával és penzmennyiség csengetésével jár, hogy azt kábé senki és semmi nem igényli meg, mert ha ráhárítja a vevőre, hirtelen nem lesz vevő.
-
Az eye-fi volt ezeknek az ősanyja, de hallomásból meg tesztek alapján kijelenthető, hogy az se volt tökéletes. A baj az, hogy az SD/microSD kártyákat sem tápellátás, sem méret szempontjából nem úgy tervezték, hogy antennaként is funkcionáljanak. Nem véletlenül halt ki ez az egész még azelőtt, hogy elterjedt volna. Ha megy is a kapcsolat, olyan lassú lesz, hogy szerintem a harmadik próba után inkább kiveszed a kártyát másolgatni. Én kihagynám.
-
válasz
ph_5.5 #33723 üzenetére
Jó ég, hát sz@rjanak sünt, hihetetlen. Ha ezt mindig mindenki betartaná, nem lenne street fotó, mint műfaj. Meg, úgy kábé semmilyen sem, ami városban készül. Na mindegy, a képeket megcsináltam, úgyis magamnak szántam, akkor ott rohad meg a lemezen. Mondjuk visszaemlékezve a fotós OKJ portfolió kötelező elemeire, szerintem senkinek nem kellett volna, hogy elfogadják, mert ott engedélyt kizárólag a portréval kapcsolatban kértek be.
A drón meg nagyon más kérdés. Nekem A2 vizsgám van, szóval az, amit ott csináltak, kábé semmilyen szinten nem lehetett legális. Open kategóriában tömeg fölé berepülni tilos, pont. Mindegy a papírod, mindegy az MTOM, kábé mindegy minden. Ez speciális kategória, amire külön engedélyt kell kérni, például kockázati elemzést is, amit kábé kizárt, hogy ilyen estekben megadnának.
-
válasz
ph_5.5 #33719 üzenetére
Abszolút nem kereskedelmi céllal, "just for fun" fotózok épületeket, mert tetszik a forma. A kérdés abból adódott, hogy a híradástechnikai eszközökre eseleg bukik-e valamilyen hivatal? Egy olyan országban, ahol a trafipax detektor azért bűntethető, mert jogszabály szerint a használatával informatikai rendszer megzavarása, feltörése valósul meg, már semmin nem lepődök meg.
-
Más. Kórházak külső felülete, illetve épületek tetején lévő antenna-erdők fotózása és a képek publikálása mennyire jogellenes? A covid idején ránézni se szabadott az EÜ intézményekre, nem tudom, ez változott-e azóta. Aktuális jogszabályi vonatkozást nem találtam erről. Személyek nincsenek a képeken, csak technológia, illetve épületek.
@Jahno: Köszi. Telével csináltam már pár képet, most közelebb kellene mennem nagylátóval, és gondoltam, jó lenne képbe kerülni előzetesen, ha esetleg megszólít a security.
-
Jól néz ki, ez a második hely a bakancslistámon Inota után. Apropó, Inota. Múltkor betegség miatt végül nem tudtam ott lenni, de a következőn (amit most szerveznek éppen) jó eséllyel már ott leszek, szóval akinek beszóltam, és meg akar hívni valamire, ott megtalál! ;-D Viccet félretéve: a porvédelemről értekeztünk itt, én pedig rendeltem egy JJC RI-SF zacskót a vázakra. Egy csomagban kettő darab fólia van, kutyaközönséges nejlon, semmi extra, de nem is került egy vagyonba. Két nyílás van rajta, mindkettő ilyen gumis madzaggal zárható. Nyilván nem légmentes, de azért a nagyja szennyeződést biztosan kizárja. Előnye, hogy ebbe a típusba a D750 / Z6II markolattal, vaku kioldóval, és FTZ-s Tamron 70-200-zal együtt is simán belefér. Sajnos a keresőnek nincs dedikált kis ablak, mint más típusoknál, de az egész nem volt 4 ezer forint, és így mindkét váz védve lehet esőtől, szálló portól. Ha valakit érdekel komoyabban, ráfűzöm a vázra délután és csinálok róla néhány képet, bár a termékfotó nagyjából jól mutatja a helyzetet.
-
válasz
#04331520 #33698 üzenetére
Nem értek hozzá, de azt tippelem, hogy jobb minőségű a szenzor. Minden chipnél van ilyen szórás, lásd processzorok között is a jobbak mennek teljes sebességen, alacsonyabb hőterhelés mellett, a kevésbé jó chipek pedig alacsonyabb órajelekkel, letiltott magokkal az olcsóbb sorozatokba kerülnek. Az APS-C vonal gondolom a FF "szemete" lehet, egy erős túlzással élve.
-
-
Hát, ha használt nem opció, akkor ennyiért nem lehet mit mondani, szerintem. Fix 35-ös objektív és egy Nikon D3100 / D3200 lett volna a javaslatom, ezen a távon nagyjából az adná ki a lehető legkisebb torzítással. Vagy, ahogy írták, 18-55 kit, bár ott a fénnyel gondok lesznek beltérben, és a végén még világítani is kell valamivel.
-
válasz
Ricardo128 #33624 üzenetére
Képminőségtől is függ, ha a rövidebb jobb ebben, és amúgy nem használod tele távokból, akkor egyértelmű. Ha súlyban, képminőségben jórészt hasonlóak, akkor nyilván a hosszabbat tartanám meg.
-
Köszi, utánanézek az általad ajánlottnak bővebben.
@Újgyerek: épp csak 3-4 kommentet kellett volna visszaolvasnod, mert épp ez a téma.
@Jahno: köszi, szemezek ilyen megoldással is, de valahogy eddig a PD tűnik a leginkább megfelelőnek, annál azért elég kicsi esélyt látok arra, hogy mondjuk leugrik a vállamról az egész felszerelés, ilyen alapon nézve pedig tök mindegy, hogy 20 vagy 30 ezer, mert belefér a különbség a biztonságért. Mondjuk az továbbra is kérdéses, hogy egy 70-200-zal való pattogás mit okoz hosszabb távon a vázban / objektívben. Sajnos nem lehet az emberen mindig táska (a PD alá én emiatt egy ThinkTank hámot néztem alapként). Alapként mindig a kézben lenne a telés gép, és a fix 40 / 50 mm-es lenne bekötve, addig kellene valami, hogy tartsa a telést, amíg arrébb rakok egy állvány a vakuval, vagy a derítőlappal, stb. Most az a megoldás, hogy mindig leteszem a gépet valahova, de ez több szempontból sem optimális, frankó lenne ilyenkor bedokkolni inkább.
-
Köszönöm, Ulanzi-ból én ezt néztem, mert mintha ez újabb lenne, de őszintén szólva annyira fregmentált a palettájuk, hogy nem is értem, miért tartanak ugyanarra célra több megoldást, hasonló áron, házon belül. Pont a "keszekuszaság" miatt gondoltam, hogy oké, akkor legyen peak, pedig ennek az ára jobban tetszene, pláne, mert csak kültéren használnám, ami esetemben néhány alkalmat jelent évente.
-
Köszi a tippet, ezt néztem, de nem tetszik, mert felfelé ki tud csúszni a váz, ha jól látom. Van erre szcenárió, legugolsz féltérdre, és nagyobb obival máris kitámasztod annyira, hogy csússzon. Ezért tetszik a capture, mert ott lockolni is lehet. Néztem Ulanzi-s vetélytársát féláron, nem nagyon bízok benne, csak az a bajom. A PD-re 90 kilós limitet írnak, az csak elég lesz!
Hámból olyat néztem, ami vállra megy, és két oldalra lelóg. Ez azért gond, mert ha letérdelsz, koppan a váz... Én portrézás közben kábé fekszem is néha, szóval szintén alkalmatlannak tűnik. Marad a PD, tartónak meg vállra valami hám, ami olyan, mint egy táska, táska rész nélkül.
-
"oldaladon meg lóg"
Na, ez jó, hogy szóba jött. Szemezek a Peak Design Capture v3 // vagy valamilyen hám vonalon. Azt bírják az F/Z/FTZ mount-ok, hogy lóg róluk egy másfél kilós tele egész nap? Az állványmenet biztos nem szakad ki, de elég szép erőhatások érhetik magát a foglalatot mind az objektív, mind a váz oldalán. Persze, látom, van olyan, hogy 150-600-at is lógatnak, de van ezzel egy rossz érzésem. Pedig kültéri fotózásnál tök jó lenne, ha kéznél lenne egy 70-200 / fix 50 páros, például.
-
válasz
Stauffenberg #33556 üzenetére
Nekem nano-X CPL van, attól se dobok hátast őszintén szólva, ahogy írtam is, nem egy Hoya, de ha alkalmira kell, akkor jó lesz szerintem a sima is.
@faki_: szívesen!
-
Alzán elég erős K&F szűrő akciók vannak, tényleg apró áron sok minden, és a készletek se rosszak. Vannak KF szűrőim, nem Hoya szint, de ennyit bőven megérnek. Főleg ND van a kínálatban, de a mágneses szetteken még én is elgondolkodtam ennyiért. Mivel jellemzően beltérben fotózok, így a meglévő darabokat is maximum kétszer-háromszor használtam eddig, szóval végül kihagyom, de hátha Nektek épp kell valami:
Aki akar, még most vegye, mert holnap reggel bedobom a linket a Bestbuy topikba, és onnan rácsapnak a kollágák ha kell, ha nem alapon!
-
válasz
ph_5.5 #33508 üzenetére
Ja, értem, azt hittem, az insta oldalamon talált képekre utaltál!
Egyébként ha valami sz@r, hát sz@r, én beleállok az ilyesmibe, ha építő a kritika.
Említett helyen egyébként közvetlen modell szerződésed van a modellekkel, publikálási jogosultság mellett. Egyedül azt nem látod, mennyiért jött el aznap, a képek felhasználási joga a szokásos.
-
válasz
ph_5.5 #33504 üzenetére
"És hogy mit lehet tanulni? Hát a múltkor nekem átküdlött képanyag alapján néha semmit. És ez nem ár, hanem oktató függő."
Auuuu, ez fájt!
Egyébként igen, baromi sok pénz, ennyit soha nem fizetek WS-ért én sem. Ezt is kaptam, ugye. Az egyéni képzés az más tészta, egész nap egy oktatóval és egy modellel, egy felszerelt stúdióban, az szerintem simán ennyibe kerül, és még túl sok haszna sincs rajta az oktatónak.
Az, hogy bugyis lányok miatt járna a többség ws-re, az szerintem téves feltételezés. 50-60 ezer forintból kijön egy szép airbnb, meg egy prosti. Állítólag. Aztán fotózhatod is, ha az a cél...
-
válasz
lugosi #33499 üzenetére
Jól érted. De még egyszer mondom, ez nem ennyi szokott lenni, ez egy kiugró eset. És nem, nem csak a képeket kapod, hanem mellé a segítséget személyre szabva, és aktívan részt veszel minden paraméter kitalálásában, az eszközök beállításában, stb. A modell azért kell, hogy ne azon csússzon el a kép, hogy nem képes egy normális pózba beállni, és azzal menjen az idő, hogy küzdesz vele.
Közben szépen lebetegedtem, úgyhogy jó eséllyel nekem ugrott a buli... Kész szerencse, hogy megrendeltem az esővédőt is, biztos ami biztos.
-
válasz
ph_5.5 #33495 üzenetére
Ez kiugróan drága most egyébként. Jellemzően 60 ezer forint környékén szoktak lenni az alkalmak, itt rögtön két modell is van, jó eséllyel ez és a helyszín is dob a büdzsén. Ahogy írtam is, ez a WS nem azoknak szól, akik tanulni akarnak vagy profitálni ebből. Ez az élvezetért megy, hogy legyen egy élmény. Sokaknak erről szól a fotózás, nekem is, nem ebből élek, és nem is akarok ebből élni. Gokartozni is elmész úgy, hogy nem akarsz másnap az országos bajnokságban indulni. Sándornak vannak olyan képzései, amik onnan indítanak, hogy nézd, ez itt az expozíciós háromszög, az meg ott egy vaku, a vázadban pedig ezt és ezt érdemes beállítani, objektívet meg ilyet vagy ilyet vegyél. Aki ilyenbe önt bele mondjuk egy százast kezdőként, sokkal jobban jár, mintha beiratkozik (inkább már múlt időben) egy OKJ-re, vagy megvesz tízezrekért ilyen-olyan oktató videót, netán könyvet, vagy bújja a fórumokat, ne adja az ég találomra vásárolgat eszközöket. Egy ilyen képzés azonnali és kézzelfogható ugrást jelenthet a tudásban és tapasztalatban, amire aztán építhető már otthon az egyéni gyakorlás.
-
Még annyival kiegészíteném, hogy a fotosworkshopok.hu szervezésében lévő ws-ek mindegyikén van lehetőség egyéni munkára. Te vagy a modellel együtt néhány percet, aztán a következő kolléga , és ha mindenki végig ment, és elégedett, akkor pedig jön a "találjuk ki a következő világítást és ruhát közösen" feladat. Olyan is van, hogy beállásonként más a "főnök", a többiek a keze alá dolgoznak .Mindent úgy rakunk össze csapatként, a világítást is, az oktató csak felügyel, és ha elakadunk, vagy szakmailag kifogásolható valami, akkor szól közbe és javít. Sokat lehet így tanulni a rutinos Kollégáktól. Keresztbe fotózás, hiénázás csak akkor van, ha természetes fénynél dolgozunk, de akkor is az a szabály, hogy a modell arra fókuszál , akivel éppen dolgozik , a többiek meg ha találnak valami jót távolról, akkor nyertek, ha nem, akkor meg majd sorra kerülnek. Ha pedig segítség kell, mert nem megy a pózoltatás vagy a technika, azt az oktató két percen belül látni fogja, és melléd lép, hogy segítsen.
Nem tudom, máshol mi megy, mert eddig egyetlen másik embernél voltam, de ott olyan érzésem volt, hogy oké, összejöttünk, majd lesz valami... Így nem is mentem többet inkább. Az ilyen alkalmakért valóban felesleges fizetni.
-
válasz
Stauffenberg #33484 üzenetére
Ezt tudom, természetesen. Ha lehetne, a fesztiválon is ott lennék!
Ettől függetlenül még jó eséllyel lehet por mindenütt, amit felverhetünk a sürgéssel-forgással, de lehet, hogy túllihegem valóban. Abból indulok ki egyébként, hogy a cégnél, ahol melózom, van hosszabb nyári leállás a lakatos üzemi gyártó részlegen. Gyakorlatilag amikor már egy hónapja nem mennek a gépek, fémpor még mindig van a levegőben, nem is kevés, látod a fényben, ha valaki megy előtted a lépései nyomán. Nyilván itt már ezeréve áll minden, de ha szénpor szagát érzi a túrázó, akkor valami mégis csak száll, erről pedig írtak a beszámolókban. Mindenesetre, veszek ilyen párezer forintos JJC zacskót, azt jól lezárom, aztán majd csak nem lesz gond. Itthon meg majd jól körbefújom a táskát és a vázat is levegővel. Na, majd mesélek, baromira várom már egyébként, ez a posztapokaliptikus-urbex vonal beégett az első STALKER játék és a film nyomán, és régi álmom volt egy ilyen lepattant helyen fehérneműs modell fotózást összehozni, de mivel nem olyan egyszerű, letettem róla. Most viszont elém rakták tálcán, ráadásul még pénzembe sem került, mert ezt kaptam negyvenedikre!
@ph5.5: én ezt nem ilyen szempontból nézem. Egy ilyen alkalommal tapasztalni lehet dolgokat, tanulni szerintem sem. Arra ott vannak a tematikus workshopok, Sándornál ezerféle van például, jártam már néhányon, és hobbistaként nagyon hasznos volt mind. Az egyéni oktatás meg még jobb, mert ott azt csinálsz, amit szeretnél, csak lesz valaki melletted, aki szól, ha mellényúlsz. Ezer online anyag sem fogja ezt hozni, tapasztalatból mondom. De visszatérve, ez inkább szórakozás mindenkinek, aki ott van. Nekem mondjuk egy régi álom ez tényleg. Tavaly, amikor hirdették a fesztivált, épp beszéltük Sándorral, hogy mekkora flash lehet, hasonlóan a Ruhr múzeumos bulikhoz, de fotózni is mekkora lehet már. Hogy emiatt, vagy más indíttatásból szervezte meg végül, azt nem tudom, de mindegy is, ide - már csak az ára miatt is - olyan fotósok, amatőrök jönnek majd, akiknek "fétisük" az ilyen téma, egyébként meg haszontalan, valóban. A modellek kapcsán egyébként nem feltétlenül értek egyet, én fotóztam már három olyan modellel is, akivel előtte workshopon találkoztunk. Nem hiszem, hogy emlékeztek rám, szóval ha valaki szeretne, modell díjért fotózhatja őket szerintem.
-
Hát, majd kiderül. Nem offolok itt tovább, mert kicsapnak. Nézegettem az esővédőket, de itt aztán van minden, mint a jóboltban, a zacskó szerű párezer forintos JJC-től a 2X ezres manfrotto / thinktank darabokig. Ezek szerint sokan fotóznak esőben, eddig azt hittem, ez csak a vadfotósok szórakozása.
-
Hát, szerintem annyit összesen nem leszünk ott. Bár két modellel, két csoportban dolgozva nem másfél óra lesz, az tuti. Azt hiszem, rágyógyítok itthon egy 70-200-at a vázra, a nyílásokat esetleg még külön leszalagozom (bár amilyen mákom van, majd a szalagok hagynak nyomot), és imádkozok. A környezeti képeknek meg viszek egy DJI Pocket 2-őt, az legalább meglövi a panorámát, ha kell, egymenetben.
-
Köszi az infót, majd meglátjuk, Sándornál nem csalódtam még soha, valószínűleg most sem fogok, a technikát meg védem, ahogy csak tudom. Eredetileg akartam vinni egy 17-35-öst is, de inkább lemondok róla, annyit nem ér egy hűtőtoronyból kifotózott kép.
Most nézem, van egy 5D MIII tartalékban neki, elkunyizom azt!Ős Nikonosként biztos ösztönszerűen használnám.
-
Modell fotózás lesz konkrétan!
Hogy hol az épületen belül, az passz, de gondolom, az ikonikus részeken:
Ebből a leírásból, meg a képekből gondolom, hogy nem lesz steril a hely:
Véletlenül fémipari cégnél dolgozok, és látom, hogy a szálló fémpor milyen frankón teszi tönkre a PC-ket, meg a telefonokat is. Ezért áll fel kicsit a szőr a hátamon az egésztől, de közben meg imádom az ilyen hangulatot, ez meg egy klasszik helyszín.
Nem akartam kéretlenül reklámozni, de ha valakit megihlet, elvileg van még 1 hely kiadó!
-
válasz
rednifegnar #33467 üzenetére
Köszi, igazi party warrior szett! :-D
-
Szálló fémporos, szénporos helyre megyek fotózni. Mivel érdemes védeni a vázakat? Objektív cserét nem tervezek a körülmények miatt, inkább viszek két vázat a hátamon. Esővédő tokokat láttam, de azok részben nyitottak, nem sok érteme van porvédelem szempontjából (vagy de, javítsatok ki). Teljes merülős búvártok kicsit érdekesen mutatna az ipartelep közepén, de az ára se tetszik nagyon. Van valami tuti tipp? A vázak (D750 / Z6II) elvileg védettek, objektívek ugyancsak, de na, azért kételkedem kicsit.
-
-
válasz
#04331520 #33442 üzenetére
Na, ezt fejtsd ki légy szíves. Mi jelenti itt a Suzukit, szerinted? Mert amit írtam, az kábé az alap. Innen csak feljebb van. De tudod mit, legyen, vegyük ki az utómunkát, és legyen az, hogy lő amit lő, és preset az egészre, viszlát. A többi tétellel mi lesz, ott hogy olcsósítod? Nem maradsz, csak éjfélig, és csak délre mész? Nem lesz jegyesfotózás külön, csak lezavarod a szertartás előtt? A képek felét átnézés nélkül törlöd, és csak a maradékot válogatod le? Csak minden második emailre / üzenetre válaszolsz? Vagy mégis csak megcsinálod ezeket, de ingyen dolgozol kábé félidőtől?
"Részemről a téma lezárva. Mindenki annyit kér amennyit jónak lát."
Na, ebben az egyben igaazd van. Sajnos.
@Vond: "Sajnos nagyon sokan vannak, akik pontosan ezt csinálják, lehetőleg valami 1000%-ra húzott teal&orange look-kal, hogy minden barna és türkiz legyen, mert az menő.
"
Oké, de ott lenni akkor is ott kell, válogatni akkor is kell, stb... Az utómunkát tudja így megúszni a fotós, látok én is elég sokat ilyet. Barnás-kékes bizbasz látványvilág. De miért is tenné másképp, amikor a megrendelő is ezt kéri, hiszen emiatt keresi pont őt?
-
válasz
#04331520 #33431 üzenetére
"Én meg tudom, hogy mennyi ideig tart kiválogatni pár száz képet, azokat presetekkel feljavítani meg párat retusálni"
Jó ég, már meg ne haragudj, de te vagy tényleg trollkodsz, vagy direkt jössz házhoz a lókolbászért!
Azt ugye tudod, hogy egy esküvőfotós élete nem csak abból áll, hogy kiválogatja a képeket, meg ráránt egy preset-et? Én nem csinálom aktívan, de van ismerősöm, aki 20 évig nyomta. Mesélt néhány dolgot erről. Alap dolgokba ne is menjünk bele, minthogy például a normális, a munkájára igényes és felelősségteljes fotós olyan vázat használ, amiben legalább két kártyahely van, és ebből is kettőt visz magával az eseményre, egy teljes objektív sorral együtt, pótakkukkal, vakukkal, állványokkal, sallangokkal, stb.
- Előzetes egyeztetés, árajánlat adás, végeláthatatlan email és messenger váltások, napi több órában. Mindig van egy plusz kérdés: nem lehetne olcsóbban?
- Jegyes fotózás. Odamész, megcsinálod, hazamész. Minimum 2, de inkább 3 óra, plusz utazási költség és idő, leválogatás, szolid utómunka. Utóbbi ízléstől függően lehet 1 óra, meg 1 nap is, kinek mi.
- A Nagy Nap: reggel 9-10 körül már kezdés van, és legalább a gyertyafényes keringőig maradnod kell. Plusz utazás, sokszor a világ végéig meg vissza, mert egy ideje divat olyan fotóst hívni, aki az ország átellenes végében lakik. Esetleg bérelsz magadnak szállást. 15-18 óránál járunk, minimum!
- Párszáz kép átválogatása, hát ez aztán n+1 óra, számoljunk rá 2-őt.
- Utómunka: igényességtől és egyéb tényezőktől függően a 2 naptól az 1 hétig bármi lehet. Órát már nem is írok.
- Vállalkozáshoz kapcsolódó direkt és indirekt költségek: adó, könyvelő, technikai költségek (fejlesztés, áramszámla, tárhely bérlet, szoftver bérlet, workshopok, tutorial-ok, marketing megjelenés, FB és Google hirdetés menedzsment, weboldal fejlesztés és karbantartás, satöbbisatöbbi...)
És ezek csak azok, amelyekre emlékszem a hosszas felsorolásból, biztosan van még. És erre jössz Te, hogy hagyjad már, majd én megoldom feléből, mert úgyis olyan drágák a fotósok, és nem bírják a párok. Kérlek mondd, hogy nem gondoltad komolyan ezt az egészet!
-
válasz
#04331520 #33414 üzenetére
Próbáld még meg azt, hogy folyamatos AF-ben használod a szemfókuszt, és mondjuk hármas sorozatokat lősz el vele. Így lesz éles, szinte biztos. A másik, hogy gyors záridő, egyszeres fókusz, és eyeAF. Nekem ez vált be a legjobban portréra, de persze mozgó célra nem fog menni. Nyilván, itt már csak annyival vagy előrébb a klasszik "egypontos fókusz a közelebbi szemre" megoldásnál, hogy gyoraabb. Egyébként ha ez ennyire fontos Neked, akkor valami újabb Sony lesz a géped, az A3 ha jól nézem, elég jól teljesít. Nekem Z6 II van most, és én is többet vártam a szemfókusztól, de meg kell érteni, hogy ilyen szűk DoF mellett jóformán mágia, hogy egyáltalán néha eltalálja élesre az íriszt. Ebben jelenleg úgy fest, a Sony a legjobb, bár sokak szerint a Canon ha egyszer célra áll, pontosabb, mert jellemzően nem téveszti meg a pilla, ami a konkurenseket igen. Tapasztalatom nincs vele, sajnos. A Nikont meg eleve nem ezért szeretjük, az ergonómia nekem továbbra is TOP1, és a Z8 még inkább ebbe az irányba ment el.
-
válasz
#04331520 #33387 üzenetére
Itt mi nem éles? Gondolom, a kacsán volt a fókusz, és elég élesnek tűnik. Vagy a kacsa szemének kellene élesnek lennie? Mert ha igen, akkor lehet, kicsit sokat kérsz a váztól, ennyire azért nem "állati" az a szemérzékelő. Fekete csíkban fekete apró szemgolyó... Bakker, én se találnám el, szerintem.
-
válasz
#04331520 #33379 üzenetére
Még az is határeset. Természetes fénynél, 85-ös mellett sem megyek 250-ed alá, hiába áll statikusan a téma, Te magad is mozdulhatsz. A szemkövető AF élességéről / életlenségéről azért lehetne beszélgetni... 250-ed legyen, egypontos AF szemre, és ha így is életlen, akkor valami gond van a technikával. Ha remegősebb a kezed, akkor gyorsíts a záridőn, és próbáld meg a hátsó gombos fókusz használatát.
-
válasz
#04331520 #33353 üzenetére
Ja, így már egyértelmű. Egyetértek az előttem szólókkal, felesleges pénzégetés kezdőnek (meg jó eséllyel a legtöbb haladónak is) az 1.2. Sőt. talán még az 1.4 is túlzás a legtöbbször. 1.8-as 85/50 fix van itthon, de szinte soha nem használom 3.2 alatt azokat sem. Kivéve, ha nagyon kell a fény. De akkor meg inkább a telét rakom fel a VR miatt. A 70-200 2.8 esetében már gyakoribb, hogy a minimumon tartom a rekeszértéket, de ott is inkább a 3.2 a preferált részemről. Pici különbség, de 200-as gyújtótávon néha pont ez jelenti a különbséget éles és életlen szem között, holott csak milliméterekről beszélünk. Arról nem is beszélve, hogy sokak szerint a natív rekeszérték + 2 körül kezdik nyújtani az objektívek a legjobb formájukat élesség terén.
-
válasz
#04331520 #33349 üzenetére
Értem, mire gondolsz, de a fotósok jelentős része - legalábbis a környezetemben - nem ennyire tudatos technikailag. Ránéz az expóra, megnézi, hogy éles-e a szem, kicsit állít még a rekeszen, ha kell, többit rábízza a rekeszprio + autoISO kombóra, és lő. Mert hogy, a nap végén nem az számít, hogy tudod-e fejből a beállításokat, hanem hogy van-e olyan éles képed, ami tetszik az ügyfélnek. Én is technikai oldalról közelítek, pontosan ezeket a kérdéseket tettem fel kábé két éve, amióta tudatosan próbálok fotózni, de hidd el, idővel érzésre fogod ezeket a paramétereket Te is tolni, AS szabvány (ahogy sikerül) szerint. Ha meg nem sikerül elsőre, két kép után korrigálsz, és megy az élet tovább.
-
válasz
#04331520 #33341 üzenetére
85-nél én 6.3 - 7.1 között szoktam megtalálni a tutit stúdióban, ez már biztosan éles szemet és közel éles hajvonalat jelent arcközeli/mell alatt vágás esetén, szemre helyezett fókusszal, jórészt akkor is, ha nem teljesen párhuzamosan állsz a modellel szemben, vagy épp picit fordítja a fejét. Teljes alakosnál inkább 50-est használok, oda elég az F4 is, ha csak nincs nagyon kicsavarva, mert akkor 6.3. Kültéren a kívánt háttérmosás miatt nagyon nehéz kérdés ez, de 3.2 alá soha nem megyek 85-tel sem, és már ez is olyan, hogy csak az egyik szem lesz igazán éles.
-
válasz
szilibácsi #33327 üzenetére
Na, akkor legalább a probléma le van tudva. Elég nagy sansz van arra, hogy a gép önmagában is kuka volt. Nem biztos, hogy át akartak verni, csak egyszerűen állt a dobozában, emberünk eladta, ki nem próbálta. Esetleg kapott egy ütést szállítás közben, stb.
-
válasz
szilibácsi #33312 üzenetére
"Utána nem figyeltem és Lítiumos elemet tettem bele..."
Őőő...
-
Megy vele az enyém is, csak vannak furcsaságok. Bizonytalanabbul tartja a jelet (ezt csak érzésre mondom), és sokkal lassabban tölt fel villanás előtt, ha már használva volt 15-20 percet (ez meg mérhető is akár). Utóbbi miatt csinálom azt, hogy Duracell Ultrával etetem, ha kell. Sokszor mondjuk nem kerül már elő, mert MS300 / AD200 az alapvető megoldás, de tartalékba mindig viszem magammal, ha úgy adódna. A Recyko+ elvileg elég erős lenne hozzá, teljesen feltöltött állapotban nincs is gond, de hamar el lehet érni azt az állapotot, amikor kezdődnek a furcsaságok. Persze lehet, hogy a vakummal van valami, passzolom.
-
Ja, biztos valaki a Sony topikból!
@szilibácsi: hadd meséljek el egy sztorit, 2003 környékéből. Akkor vettem meg az első digitális gépem, egy egész nyári fizum ment rá, valami frankó Mustek nevű gyártó kis 1,2 mpixeles remekműve volt (szerintem valami interpolált webkamera, így utólag). Vettem bele akkut, jó erőset, asszem ez akkoriban 1200 mAh-t jelentett AA méretben. Na, 10-15 percig rendesen ment, aztán csinált az mindent össze-vissza. Másik akkupakkal szintén. Megijedtem, hogy ez ennyi, beszívtam, hónapokig szívok majd a garival, ráadásul noname boltból vettem neten. Visszaküldés akkoriban még nem játszott, úgyhogy kocsiba be, Pestre fel, valami ótvar eldugott utcában meg is találtam a boltot. Az eladó annyit kérdezett: elemmel próbáltad? Mondom nem, minek, hát ezzel az akkuval brutál zseblámpát is hajtok, simán jó hozzá. Rakott bele két Duracellt, kifizettem, és mondtam hogy oké, akkor mindjárt jövök vissza, fényképezek vele picit, mert úgyse lesz jó, hiszen otthon több minőségi akkuval is lepróbáltam, nem vagyok hülye. 1 óra múlva ballagtam vissza égő pofával, hogy oké, a probléma ezek szerint megoldódott. Onnantól csak elemmel hajtottam, energizer / duracell vonalról, az akkukat pedig meghagytam a zseblámpákba... TT350N vakunál ugyanez volt a tapasztalat, nem szereti még a Recyko akkukat sem, pedig azok voltban is többek a klasszik nimh akkuknál.
-
válasz
szilibácsi #33289 üzenetére
Vegyél már két darab Duracell Ultrát bele, ha azzal nem indul el, akkor ennyi. Akkut sok minden nem szereti, mert alacsonyabb a feszültsége kapacitástól vagy töltöttségtől függetlenül. Ceruza elemből is van ilyen (Panasonic piros-fehér széria, pld). Ha Durával sem megy, akkor kinyírtad a li-ion akkuval, problem solved.
-
Már megtette a Nikon a markolat kapcsán, csak annyit akartam mondani az előzőekkel, hogy a Sony-val kapcsolatban se legyen senkinek kérdéses, hogy idővel rácsukják a kaput az olcsó konkurenciára. Most még nyilván segítik a platform terjedését, ezért érdekük, hogy hagyják ezeket a dolgokat.
Más. Ma megjött az Alza válasza: nem csak magánszemélyként, hanem cégként is áll a 36 hónapos szavatosság a Nikon vázakra.
-
Ne aggódj, a Sony is fel fogja venni ezt a kesztyűt. Pont nem arról híresek, hogy kihagyjanak pénzszerzéshez kapcsolódó ziccereket. Majd nézzük meg, mi lesz, ha piacvezetővé lépnek elő. Lesz ott is hatszámjegyű gyári markolat, ebben biztos lehetsz!
(Ettől persze a nIkon még sz@rrágó banda, ez tény...)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest