Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Nem nagyon maradt titok a Poco X7 Pro kapcsán
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- iPhone topik
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz Buckey #77298 üzenetére
Én ezek valamelyikében megkérdezném, hogy találkoztak e már ilyen jelenséggel:
Fejhallgató erősítő és DAC topik
FEJhallgató topik
FÜLhallgató topik
Hi-Fi-ről általánosságban
Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
Házimozi erősítő és minden, ami hozzá csatlakoztatható
Házimozi belépőszinten
Milyen hangkártyát vegyek?
Melyik MP3 lejátszót vegyem?Talán a DAC topik lenne a legjobb rá, mert ott látszik, hogy USB-sen is van zaj, nem csak belső hangkártyán, mint általában lenni szokott. Hátha tudnak valami választ adni rá. Arra tippelek, hogy a tápnak vagy alaplapnak valami apróbb hibája ez, és nincs különösebb káros hatása. Nekem például a tekercs szokott búgni a szünetmentes tápegységben, mert nem tökéletesen van tekercselve, azt mondjuk nem audio kimeneten hallom, hanem csak így rendesen. Ettől függetlenül már 5 éve ez a szünetmentesem van, és ellátja a feladatát. Ilyesmire tippelek.
Buliban hasznos! =]
-
Walter_White
senior tag
Sziasztok! Aki ezt megoldja, emelem kalapom
Adott Gigabyte Z690 Aorus Master alaplap. Legfrissebb biossal, mitöl létezik az, hogy csak akkor hajlandó belépni a biosba, sőt bebootolni a Windowsba, ha be van dugva egy pendrive valamelyik USB portjába? Bármi lehet a pendriveon, sőt, üres is lehet.... a lényeg, valamelyik portjában benne legyen. Elsődleges boot: NVME (980 Pro)
Valószinüleg a friss platform miatt, valamiféle bios bug lehet, de ilyennel még életemben nem találkoztam...[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Buckey #77296 üzenetére
Általában az analóg jeleket szokta zavarni a gép a belső kártyáknál. Ha külső USB-sen is hallatszik, akkor az fura, mert az USB digitális jelet küld, ami érzéketlen a zajra, nekem pl a DAC-al kristály tiszta szokott lenni USB-vel. Ha sima gyenge búgásról van szó, akkor én nem cserélném. Nem hiszem, hogy van bármi jelentősége.
Buliban hasznos! =]
-
Buckey
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az [MSI MAG B550M MORTAR] alaplapon be lehet-e, illetve ha igen, akkor hogyan, hogy az USB-s egérrel is bekapcsoljon a gép, mint ahogyan az [ASRock B250M-HDV] -nél is?
Eddig nem sikerült beállítanom.
A másik, hogy ugyan ez a lap ( [MSI MAG B550M MORTAR] ) illetve egy [Seasonic FOCUS GX-650W Gold] tápegység, és a hang valamiféle zajt szed össze, de már kikapcsolt állapotban is hallatszik, ha csak a tápegység van áram alatt. Természetesen minden csatlakozó le lett húzva az alaplapról, és hátul sem volt csatlakoztatva semmi sem a fejhallgatón kívül.
Viszont HDMI és optikai kimeneten keresztül tökéletes, szép a hang.
Próbáltam külső hangkártyákkal is, PCiE és USB csatlakozásúakkal, de a zaj mindig megmaradt.
A kérdésem, hogy ez a későbbiekben okozhat-e problémát? Mert a hangot optikán fogom vinni az erősítőbe, így ha nem valószínű, hogy ettől a zajtól lesz későbbiekben meghibásodás, akkor nem garanciáztatom/cseréltetem.
Előre is köszönöm a válaszokat! -
inf3rno
nagyúr
válasz #12516608 #77292 üzenetére
Jó, de mi lenne, ha mondjuk rátennének alapból egy műanyag szitát vagy minek nevezzem, ami védi a tüskéket, vagy mi lenne, ha annyira rövidre csinálnák az érintkezőket, hogy nem tudnának sérülni csak komolyabb erőhatásra? Nem igazán áll össze a kép, hogy erre az egész lábatlankodásra miért van szükség... Simán át lehetne tervezni az egész "csatlakozót", hogy nulla legyen az esélye annak, hogy megsérül.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Doky586 #77291 üzenetére
Az összes gyártónál ilyen. Régen meg a CPU-ra voltak rakva a tüskék, onnan kerültek át a lapra. Szóval valószínűleg köze van a processzorhoz, és nem viccből csinálják. Igazából most már érdekel, rákérdek egy elektronikai mérnök fórumon, kíváncsi vagyok mit mondanak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
Üdv az Uraknak!
LGA vs ZIF socket kérdéskörhöz.
2008-ban találkoztam az intel féle LGA775 socket-tel, rohadtul nem tetszett, baromi sérülékeny tákolmánynak találtam. Ennek ellenére a gép kihúzott 12 évet.Az LGA foglalat lényege az lenne - ahogy olvastam - , hogy ezzel a megoldással nagyobb érintkező sűrűséget lehet elérni, mint a ZIF foglalat esetén (utolsó mohikánok az AMD AM4 Ryzenjei - itt még a procin vannak az érintkező lábak, AM5-nél már LGA socket lesz) adott méret esetén.
A hiba a szerkezeti anyagban van, ami vörösréz. A vörösréz jó vezető, de nem rugalmas, bármilyen fizikai behatásra maradandó alakváltozást szenved. - Azaz egyszer kiegyenesítheted, de másodszorra törni fog azonnal. - Ami még botrány, hogy minél több érintkező van, annál kisebb lesz a keresztmetszete, ergó nem bír annyit mechanikailag, mint a régebbi. Az átmérő négyzetével arányos a mechanikai szilárdsága. Fele olyan átmérő esetén az érintkező 4-szer gyengébb lesz. KÉNE VALAMI STRAPABÍRÓBB, DE JÓ ELEKTROMOS TULAJDONSÁGÚ ÚJ ÖTVÖZET! De még nincs! Még két botrány, ami súlyosbítja a helyzetet:
- a felhasznált műanyag minősége (lágy szar)
- az ólommentes forraszanyag - rideg és törik, továbbá az olvadáspontja is magasabb
Ezek miatt az LGA-val agysebészi precizitással kell bánni. Nekem van.Egyébként már fésültem egyenesre "kócos hajú" procikat, amik működtek pöpecül, amikor én raktam össze újra a gépet. Egy tanácsot adtam mindig: "Ne szedd szét, működjön élete végéig."
-
L4ller
tag
válasz inf3rno #77287 üzenetére
Szia,
Tök jogos a felvetés.
Nekem sem az első volt, amit sajátkezűleg rakok össze. Ugyanakkor egyre vékonyabbak a kis érintkezők, ahogyan egyre több van belőlük ugyanakkora helyen.
Ami még érdekes ebben az esetben, hogy felfelé állnak az érintkezők, de a bajonett, amivel a cpu-t rögzíted, az egész CPU-t oldalra viszi és van hagyva két lófütty kis műanyag pöcök brutális holtjátékkal( a lábak vékonyságához képest...)
Iszonyatosan bánt, sosem szúrtam még el ilyet, és ez nem az olcsóbb lapok közül való.
Persze, rendben van, hogy lehet javítani, de ez akkoris..."Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot."
-
inf3rno
nagyúr
válasz Starchm #77288 üzenetére
Miért kellene nekem ötletelni erről? Nem vagyok villamosmérnök. Az ő dolguk megoldani, nem az enyém.
Egyébként ha józan paraszti ésszel indulok el, akkor rövidebb tüskék plusz műanyag védő köréjük, hogy tényleg csak a hegyük látsszon ki. Máris nem lehet elgörbíteni. Régebben láttam azt hiszem olyan lapot, aminél csak ha berakod a procit, és rányomod a rögzítőt, akkor emelkedtek kis a tüskék. Aztán gondolom rájöttek a gyártók, hogy csökken emiatt az eladás... De egyébként még szerintem úgy ezer féle módon megoldható lenne a probléma, ha meg akarnák oldani.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz L4ller #77279 üzenetére
Én azt nem értem, hogy évtizedek óta szívunk ezzel a nyilvánvaló tervezési hibával. Mindig vagy a CPU-n vagy az alaplapon elgörbülnek a tüskék, és a gyártók nem találtak erre még megoldást, mert nem is igazán akartak. Nekem sem az első eset volt a mostani, hogy elkent vagy sérült tüskéket látok, igaz általában nem én hozom össze, de 25 év alatt kétszer nekem is becsúszott már. Nem értem, hogy ez miért jó, vagy miért nincs nyomás arra, hogy ezen változtassanak. Nem tudom, hogy petíciót kellene e írni az Intelnek, AMD-nek, vagy mi ennek a módja, de nem tartom szerencsésnek, hogy ennyire könnyű lenullázni egy új alkatrészt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Starchm
őstag
válasz imotrepus #77283 üzenetére
egy évek óta kielégítően működő konfigba belerakni.
Van meg kerdes?
Egyebkent erosebb termeszetesen mint az igp, de foloslegesen fogyasztana pluszba ha ugyanazt csinalna mint a mostani. Illetve (de ez nem biztos) sztem mar driver sincs win10re hozza, vagyis regebbi lehet de mar nem frissulnek talan.[ Szerkesztve ]
-
imotrepus
aktív tag
-
imotrepus
aktív tag
válasz Starchm #77275 üzenetére
A tápfeszek így üresjáratban jók, izzóval nem próbáltam, de kifogom, viszont ez csak
400-as, a GPU speci min. 500W-os tápot ír!
Ez okozhatott túlmelegedést hosszútávon az északi híd alatt??
A VGA-n így szemre semmi nem utal hibára, sajnos nincs beáldozható
konfigom amiben tesztelni tudnám!Regisztrált 2012-02-12 21:53
-
L4ller
tag
Sziasztok!
Folytatódik az Asrock H110 BTC+ Pro lapom kálváriája. (CPU: i5 7500)
Tegnap megjött hozzá a 2400 MHz-es memóriamodul.
Nos, azzal sem kel életre.
Továbbra sincs POST fütty, ha a memóriát kiveszem, akkor viszont sípolgat érte.
Egyébként, amikor kikapcsoltam, utána visszakapcsolja magát, de nem kapcsolgat ki-be.
2 gondolatom van még:
- Lehet, hogy kicsi lenne a monitor felbontása, amit rákötök? (De post füttynek akkor is lennie kellene
- Alaplapra csak a 24 pin, a 8 pin a cpu-nak és a cpu venti van csatlakoztatva, lehet, hogy kellene még valami?"Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot."
-
Starchm
őstag
válasz imotrepus #77273 üzenetére
Tapot elinditod kulon es megnezed megvannak e a feszek. Ha igen akk vmi 12voltos izzot radugsz teszteled kicsit, ha azzal is megy akkor lehet peobalni kevesbe ertekes pcbe.
Gpu mwg mehet kevesbe ertekes lapba ha akarod, de elotte erdemes megnezni h fizikailag jol van-e, nincs e shortolva mondjuk a 12v a 0hoz stb.
-
imotrepus
aktív tag
Sziasztok!
Egy ismeretlen előéletű gép!
Asus MB, GTX 560 GPU, FSP Hexa, Geil ramok stb.
Egy alapos takarítás után indítottam, minden venti felpörgött,
kettőket vagy hármakat sípolt, képet nem adott majd kikapcsolt.
Az északi híd alatt égett szag, ennek látható előjelei nem voltak.
A lap kuka ez oké, nem lenne érdemes küzdeni vele.
A procit és a RAM-okat áttettem másik gépbe, tökéletesek!
A kérdésem, hogy a táppal vagy a GPU-val lehet-e bármi probléma,
egyébként makulátlanok ránézésre, ami a Chipset halálát okozta és
inkább ne kísérletezzek velük?! Vagy ..... ???Regisztrált 2012-02-12 21:53
-
őstag
Üdv
Fogalmam sincs hogy hol tegyem fel a kérdést.
2x8gb ram van a gépben
főleg játékra használom : B550.Ryzen 7 3700x Rtx 3070.
Ha tennék bele még 16gb ramot az hozna számottevően javulást .? -
inf3rno
nagyúr
Én közben kipróbáltam a gépet. Beraktam egy GT 710-et, az x16, rendesen ment Linux alól, azt mondja x8 mode-ban van, és abban is kell lennie a kártya leírása szerint. Az x16 csak dísz rajta. Úgyhogy most nem tudom, hogy tényleg volt e ott tüske vagy mi lett vele, de sem a kesztyűben, sem sehol máshol nem láttam a szobában és a gép sem tűnik úgy, hogy hiányolná. Fura ez az egész. Megnéztem, az IGP is működik de a 4k monitor most csak 30Hz-en ment. Lehet, hogy a kábel nem elég jó neki, és kell vennem hozzá jobbat. Megnézem displayporton is mindjárt.
Van viszont másik probléma. Az M2 SSD-t egy csavarral kellene rögzíteni, ami nem volt az alaplap (MSI MAG B460M MORTAR) csomagjában. Van bármi info arról, hogy honnan lehet ilyen csavart szerezni? Végigpróbáltam mindent, ami itthon volt, de vagy túl nagyok, vagy más a menetemelkedésük. Azt hiszem elugrok egy csavarboltba, hátha tudnak valamit adni rá. Elég irritáló. :S
Buliban hasznos! =]
-
-
steve24
aktív tag
Sziasztok! Fél siker
Odáig jutottam hogy a szomszdtól kértem egy 32Gb os 2400mhz modult próbára,
Egyből elindúlt a rendszer, most ezzel telepítem és szeretnék egy bios frissítést, ha nem sikerűl akkor memória csere
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
Starchm
őstag
válasz maxika2004 #77262 üzenetére
nc(not connected) jah kimarad, az azert lenne mert van egybe olvasztott dugasz es akkor az miatt nem lehet mas csatit radugni arra. Elvileg mindegy melyikre tolod oket a 3 kozul.
-
maxika2004
őstag
-
Starchm
őstag
válasz maxika2004 #77260 üzenetére
1.
lehet megdoglott a hangkartya. esetleg windowson belul nezd meg, nem-e auton hdmire rakja a hangot akkor is ha jacken akarod kihozni.2.
9 pines csatin 2 darab 4 pines csatinak van hely. ha ranagyitasz a kepre akkor latod is h mit hova kell dugni. A lenyeg az h minden csatit ami egy kabelrol jon azt egy sorba(viz szintesen) dugj. Bal elsore VCC utana D- utana D+ utana ground aztan ezt megismetled az also sorral is.[ Szerkesztve ]
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Segítsetek lécci, 2 gondom is lenne :
Van egy asus p7p55d le alaplapom
https://www.asus.com/SupportOnly/P7P55D_LE/HelpDesk_Manual/
1: ha hdmi vel kötöm össze a gépet, a monitorral akkor a hdmi-n kimegy a hang...
de az analóg jack csatin nem... elvileg biost állitottam ac97 re, mag volt hd audion is, de semmi....
ha meg vga kábellel akkor ugye pedig hang nincs .
és a jack csatin kellene mindenképp hang..
Win 10 van a gépen2. segitsetek lécci az elölapi usb.t bekötni, ehez hülye vagyok :
van 2x4 szép szines vezeték, végén 4 csatival....
a lapon lévő csatin meg 9 ... na itt el is akadt a matekha megmondanátok mit hova kellene dugiszálni, nagyon megköszönném:
Elöre is köszi a segitségeteket !
-
inf3rno
nagyúr
Közben válaszoltak stack exchangeről. Azt mondják, hogy biztonságosan elindítható így a gép. Az első x16 slotba dugott kártya x1 mode-ra áll vissza ilyenkor. Ha a legelső PCIE lane-hez tartozó pint sikerült volna kitépni, akkor nagyobb gondban lennék. Venni fogok egy másik lapot, ezt meg megcsináltatom, és jó lesz egy másik gépembe később. Mindjárt ellenőrzöm is, hogy mi a helyzet egy olcsóbb videokártyával és monitorral. Kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Starchm #77251 üzenetére
Ja hát ez az, hogy jó lenne találni valakit, aki biztosan tudja. Most már összeraktam a gépet, gondolkodok, hogy kezdjek e el kísérletezni vele, vagy sem. Intel support egyelőre nem válaszolt, kérdeztem elektromérnökös fórumon is, ott sincs válasz. Lehet inkább holnapra hagyom.
Ja ha már itt vagyok még egy kérdés. A speaker kell még egyáltalán a gépbe? Úgy rémlik olvastam régebben, hogy a HD audio átvette ezt a szerepet is, és nem muszáj.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
codec
senior tag
válasz steve24 #77253 üzenetére
Itt találod a listákat: [link]
Bios frissítés hatását nehéz megmondani, szerintem nem változtatna a ram kompatibilitáson, de ha van rá lehetőség (dedikált bios flash usb port nélkül nem hiszem, hogy így tudnál frissíteni. Csak ha normálisan indulna. )Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
inf3rno
nagyúr
Sikerült letépnem egy tüskét az alaplapról. Beleakadt az a rohadt ESD kesztyű. Ennyit arról, hogy mennyire hasznos... :S
Ez alapján a pin layout alapján [link] a PCIE_PEG_TXN 2 pinről van szó. Van valaki, aki tudja, hogy mi történik, ha így indítom a gépet? Érzésre ez a pin az első PCIE slothoz tartozik, ott is a második lane-nél a videokártyának jelet küldő áramkör része. Legjobb esetben csökken a PCIE sávszélesség, és ha kellően rugalmas az alaplap és a kártya, akkor a maradék 7 vagy 15 PCIE lane-t használja, ezt a másodikat meg nem. Legrosszabb esetben meg leég a gép, utána meg az egész ház, utána meg a fél város. Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
codec
senior tag
válasz steve24 #77248 üzenetére
Őszintén, ezt a lapot én elengedném, az is már mi, hogy szétválasztja a 10 és 11 gen cpu mellett a ramok felismerését (kompatibilitását). Az a 11 fajta ram amit 10 gen alatt próbáltak...hát nem tudom, hogy chipset jellegzetessége, vagy msi, de mind1 is. Lapra rászánnék +10-15k-t és választanék valamelyik gigabyte, esetleg asus b460-as vagy b560-as lapjából. Azok gond nélkül kezelik ezt a fajta ramot. Ha viszont nem szeretnéd cserélni a lapot, akkor ramot visszaküldeni, és mivel 10 gen QVL (vicces..) -ben szerintem nincs itthon is kapható ram, így a 11. gen listából próbálnék vagy ezt: [link] vagy ezt: [link]
Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
steve24
aktív tag
Azért választottam ezt a lapot mert sok memória sebességet kezel.
Régebbi DDR4 es memóval holnap ki tudom próbálni, Ettől nagyobbat azt vásárolnom kell, csak úgy tudom kipróbálni...----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
codec
senior tag
válasz steve24 #77244 üzenetére
Ennek a lapnak elég vékonyka a QVL listája, ez se túl szerencsés! Simán lehet, hogy kompatibilitási gondja lesz. A ram felismerése továbbra is az alaplap feladata, szóval lap függő, hogy mit rakhatsz bele. A ram használata került az alaplapról a cpu-ba. (az általad emlitett 2666 Mhz pedig a cpu által támogatott max sebesség!)
[ Szerkesztve ]
Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
steve24
aktív tag
-
abdulka1
őstag
-
steve24
aktív tag
Megpróbáltam külön külön, De ugyan így csinál.
Ha nincs benne akkor a Debug Ram led villágít narancssárgán folyamatosan.. Memória 2666Mhz 16Gb (2x8)----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
Glondar
csendes tag
Sziasztok!
Asus X570-e gaming alaplap és Ryzen 7 5800X kombójának problémájával kapcsolatban szeretném segítségeteket kérni.
Adott egy ~2 éve üzemelő konfig:
Asus ROG Strix X570-E Gaming
AMD Ryzen 7 3700X
Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) 3200 MHz (CMK16GX4M2B3200C16)
2 db Samsung M.2 SSD
Corsair RM650 tápegységWindows 10 Pro 21H2, 19044.1348 build
Vásároltam egy Ryzen 7 5800X processzort, amit a fenti konfigba beépítve azt tapasztaltam, hogy a Windowsból eltűnt a Wifim és Bluetoothom.
A rendszer nem lát wifi hálózatokat, eltűnt az adapterbeállítások ablakból. Egyedül a Hardver- és kapcsolattulajdonságok megtekintése ablakban látszik, hogy létezik ilyen. (ld. csatolt képen)
Próbáltam pár dolgot, de semmi se hozott változást:
- Bios frissítés 4021-es verzióra
- Bios downgrade 2606-os verzióra
- Biosban wifi és bluetooth eszközök ki- bekapcsolása
- Windows újratelepítése, de csak frissítésselUtánajártam külföldi fórumokon is, és egy bios verziót tesznek a legtöbben felelőssé, amelyben eltávolították az ErP ready kapcsolhatóságát. Ezt tesztelni nem tudom, mert amelyik biosban ez a funkció megvan, az nem támogatja még az 5000-es szériás processzorokat.
Visszatéve a 3700X-es procit minden rendben működik, mind a 2606-os, mind a 4021-es bios verzión.
Kérdésem az lenne, hogy van-e még ezeken kívül ötletetek, amit meg lehetne próbálni?
Végső soron meg tudom oldani a hálózati kérdést kábelen, de azért eléggé bosszant a dolog.
Köszi,
Glondar -
steve24
aktív tag
Sziasztok!
Lányomnak szeretnék egy számítógépet összerakni karácsonyra, Nem ez az első eset hogy új dolgokkal rakok össze gépet neki, ma megjött az utolsó garnitúra alkatrész is, összerakás után minden a helyén,
MSI H510MA-pro alaplap és I3 10105F Cpu ezt dobta hozzá a pcx es gépösszerakó,
Elindul az összes venti, a CPU led pirosan és A DRAM led narancssárgán felváltva villog, Mi lehet a nem kompatibilis alkatrész? Köszönöm előre is a segítséget
[link] Videó----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
csuzda
aktív tag
Sziasztok!
Van munkahelyemen egy Dell Powervault NX200 szerverünk amit fel szeretnénk tuningolni. CPU cserével elakadtunk, mivel nem tudjuk milyen procikat támogat. P/N: 010130M00-000-G számra keresve viszont a Dell PowerEdge T310 alaplapját hozza ki. Ehhez már odaírja, hogy Intel Xeon 3400-as sorozatú procikat is befogad.
Jól gondoljuk, hogy akkor a Xeon procikat vinni fogja? Azt nem tudjátok, hogy gyári hűtőborda elég lesz hozzá?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Márk
senior tag
Költői kérdés:
Az létezhet, hogy az Asrock AB350M-HDV alaplap nem támogatja a Ryzen 5 2600X-et?
Nem látom a CPU támogatási listában: [link]
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090 tuned by janos666
-
slett27
addikt
Köszi srácok, mindent megválaszoltatok. No more question.
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
hobizoli
nagyúr
válasz jokeph #77231 üzenetére
juzer szamol, vesz egy PCIE hangkartyat tizenparezert az a occsobb lapba, oszt joido
sokkal jobb hangja van, mint a dragabb deszakaban a jobbabb integralt
vagy a rendesebb gamer headset-knek van sajat USB-s megoldasa erre, akkor meg megint tokmind1
USB meg csak akad +1több drón kell ;P
-
nagyúr
válasz arabus #77230 üzenetére
Valahogy így.
A 13 éves Asus P5Q-n (s775 Intel P45+ICHR 10) Realtek ALC 1200 van, sok - sok pár éves deszkán is ennél régebbi kiadás található.
Pl. az MSI B450 Tomahawk MAX lapon Realtek ALC892 van. - s ez még nincs 3 éves lap.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arabus
addikt
válasz slett27 #77229 üzenetére
A varázslat abban rejlik hogy a 25 ezres lapokon 10+ éves hangchipet használnak még mindig.
Használtan meg vehetsz egy pcie titanium xfi kártyát win 11 használattal 12-13-ból.[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
slett27
addikt
válasz arabus #77228 üzenetére
Jaaaa hogy itt kezdődik a varázslat alaplapi audio szinten?
Mondjuk igazából a céges Lenovo Thinbook (Intel Core i5 1035G1 10. gen mobil CPU ~200e HUF) is hasonlóan jó a hangminőség.
Lassan, a mai árak mellett (főleg VGA) már jobbnak látom venni egy rendes notebook-ot ~400e-ért és akkor semmire nincs gond, valamint talán, de csak talán még a 4K játék is meglesz.
[ Szerkesztve ]
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
arabus
addikt
válasz slett27 #77227 üzenetére
Persze hogy van pl.alc 4080-al ez csak az a gond hogy a kb.170 ezres árban kifizeted egy dedikált hangkártya árát is. [link]
Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
slett27
addikt
Sziasztok !
Alaplapi hangkártya lenne a téma. Röviden a lényeg :
2db brand gépem volt ezelőtt :
Dell T3610 (Xeon E5-2689-es CPU, 32GB RAM...stb) valamint egy HP Z420 hasonló konfig (Xeon E5-1650v2), ezek mind ~8 éves gépek. Mégis az alaplapi hangkártya iszonyat tiszta, zajtalan, dinamikus. A Logitech Z623-as rendszerem fél hangerőn, tálcán 10-esen a szabályzó már hangos volt.
Szomorúan tapasztaltam a non brand alaplapok hangkártya minőségét, 20-25e-es alaplapokon valami csapnivaló, ugyan ezen hangszóró beállításoknál 30-ason a Windows hangerő csúszka és alig szól, van olyan lap aminél cicergés hallatszik mindez 2021-ben. Én azt hittem hogy ezek a problémák a 2000-es évek közepe vége felé megszűntek.
Az, hogy veszek 30k-ért egy normál lapot (ami nem is középkategória, inkább alsó-közép) még nem is a csúcs és még ugyan ennyiért egy hangkártyát külön. Hurrá !
A brand gépeim pedig "csak" munkaállomások voltak, nem MAC, nem studió PC de összehasonlíthatatlanul jobb volt az ALAPLAPI hang.
Van AMD, vagy akár Intel vonalon is olyan alaplap ahol valami normális alaplapi hangot tesznek a NYÁK-ra ?
-
JiAttila
csendes tag
Sziasztok!
Egy Asus Prime Z270-A alaplap miatt kérek tanácsot, hogy megtaláljam a hibát, amitől nem működik.
Ezt egy másik tagtól vettem, korrekten elmondta az észlelet problémákat. Volt benne foglalati tű elhajlás, eredetileg ezt sejtette hibának. Én emiatt elvittem egy foglalatcserére, LGA 1151, 6. és 7. generációs intel cpukat támogat. A csere után nem tudtam azonnal kipróbálnik, egy ideig hagytam és mai napon lett rá időm és kedvem is hozzányúlni.1. Az alaplapon nem látok égési sérülést vagy alkatrész hiányt.
2. Alkatrészek, amikkel próbálkoztam: CPU intel i3-7100, amely gyári 0604-es biostól támogat; memória Kingston HX430C15PB3K2/8, ugyan úgy gyárilag kompatibilitási listában szerepel; a tápegység FSP Hyper M 600W 85+ félmoduláris; az alaplap rendelkezik saját bekapcsoló, memória check gombbal, debug ledekkel, tuningolásra szánt cpu és memória átkapcsológombbal; sapphire nitro rx570 8G GPU; egy alaplapi hangszóró + debug kódolvasó kártya a TPM slotba hibaelhárításra.
3. A fent említett alkatrészek mind rendben vannak, más alaplapoknál mind működnek problémamentesen.
4. Hibajelenség: Nem postol, nem mutat semmit. A GPU PCI-Express és integrált videókártya alaplapi HDMI, DVI-D, DP csatlakozással mind nincs képernyő jelenítés. A bekapcsolásnál van rgb fény, forog a cpu ventillátor, viszont nincs hang az alaplapi hangszórónak, az alaplapi debug ledek nem mutatnak semmit, illetve a debug olvasó kártya csak alapértelmezett 8.8.-t mutat, vagyis nem észelel semmilyen jelet, mintha nem is ment tovább folyamatilag az alaplap a bekapcsolás után.
Jelenleg semmilyen usb vagy ssd drive-t nem használok bele, mivel először a BIOS-t akartam nézni, hogy minden rendben van-e.Előre is köszönöm a segítséget.
-
krisz77
tag
sziasztok valaki tudna nekem segiteni ezek közül az alaplapok közül melyiket érdemes meg venni ?
MSI B450 Tomahawk Max II, GIGABYTE B450 Gaming X,GIGABYTE B450 AORUS M,
MSI B450M MORTAR MAX, GIGABYTE B450 AORUS ELITE, GIGABYTE B550M DS3H ,
ASUS TUF B450M-PRO GAMING,MSI B450 TOMAHAWK MAX ? -
GAbre
veterán
válasz #12516608 #77220 üzenetére
[link]
Starchm:Ez sajnos nem igaz.Már ez a második lap ami nálam volt,és csinálja ezt.
De a másik is legalább 3x újraindult,amint végzett recovery-vel.(majd kezdte elölről)
Mostani meg leakad 50%.És 1 óráig is áll.
Hiába indítom újra 10x.Akár 1más után.Nem jön be backup biosz.
Poén.
Most nézem,hogy valaki már gondolt erre,és lekapta biosz main biosz chipet.
Szóval csak backup bioszba tud menni,lehet mégis működik a megoldásod másik lapon..xd[ Szerkesztve ]
-
Starchm
őstag
kérdés,ha már a recoveryvel van alapból baj,akkor érdemes-e ezt csinálni).
magyarul mar maga a bios se flashelodik fel vagy mire gondolsz?Elvileg alapbol at kene dobnia 3-4 szar boot utan a masodik biosra dualbiosnal. Am mukodnie kell 1 chippel is.
#77220u299975
main bioschipnek az 1-es pinjet a 6 ossal ossze shortolod es rainditasz a lapra.[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
Üdv!
Van ez a dual bioszos giga lapoknál,hogy a pin 1-et és 6ot össze kell érinteni,és így elvileg újra recovereződik a biosz.(kérdés,ha már a recoveryvel van alapból baj,akkor érdemes-e ezt csinálni).
Illetve,ilyen esetben esetleg a backup vagy main biosz chip eltávolítása megoldja-e a problémát?Dual helyett csak 1 biosz marad!Avatar
-
L4ller
tag
válasz jokeph #77212 üzenetére
#77212 jokeph: van matrica, mégpedig: P1.60
#77215 Scorp2011: Nincs itthon VGA-m még, így azzal nem tudtam kipróbálni.Rendeltem hozzá egy 2400MHz-es RAMot, holnap valszeg kihozzák, megnézem azzal is és jelentkezem.
Köszönöm a segítségetek
"Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot."
-
palfitom
félisten
válasz ivevsya #77182 üzenetére
"Pörp : "Ez a lap i9 alá nagyon bátor döntés.." kifejtenéd? tanuljak valamit." - Ilyen fapados, hűtetlen VRM-mel rendelkező lap Celeron, Pentium és i3 alá való, nem fogja bírni a 20 szálon dolgozó proci terhelését, a proci throtlingolni fog. Ha csúcs procira vágysz, akkor a kiszolgáló komponenseken sem tudsz spórolni, normális lap és normális tápegység is kell hozzá (a 4 pines proci-csatlapkozóból kiindulva gondolom, hogy nem valami jó tápod van)!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
nagyúr
-
törölt tag
válasz jokeph #77206 üzenetére
Így van, akkor ki-be kapcsolgatna, másrészt meg a gyártó szerint ez az alaplap kapásból viszi a 7. generációs processzorokat a legelső BIOS-szal is:
https://www.asrock.com/MB/Intel/H110%20Pro%20BTC+/index.hu.asp#CPU -
nagyúr
válasz L4ller #77208 üzenetére
A BIOS chipen van matrica ?
S mi van ráírva ? (Asrock (is) rá szokta ragasztani a BIOS ver. számot, amivel kiadták a lapot).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Starchm
őstag
válasz maxika2004 #77204 üzenetére
linklink
de en spec az aegist vennem, mert azt altalaban minden megeszi.szerk: latom kozben a topikokat is megtalaltad mar hamarabb...
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz L4ller #77205 üzenetére
Üdv !
A ramnak el kellene indulnia alap frekivel (2133/2400/2666 - többségében ezek az alap frekik), a 3200 MHZ már az XMP-s freki lenne, BTC lap esetén tökmindegy is mennyin megy a ram.
Melyik slotban van a ram ? a másik slotban próbáltad ?
Másik ram esetleg ?#77207L4ller: Proci/foglalat sérülésmentes ?
Proci jól ül benn a foglalatban ?Melyik BIOS lehet a lapon ?
Csak mert a H110-ben az i5-7500 első BIOS-al nem támogatott (bár akkor más lenne a sípkód elvileg, illetve ki/be kapcsolgatna a lap).[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
L4ller
tag
Sziasztok.
Újra Asrock H110 BTC+ Pro
Szóval, proci cserélve lett, most egy i5 7500 van a lapban.
Corsair Vengeance LPX 8GB 3200MHz DDR4 RAM
1050 Themaltake táp.
Minden új.
Minden egyéb lehúzva.
8 pines csati, 24 pines csati csatlakoztatva.
Ha a RAM benne van, proci-venti, táp pörög, POST-ig nem jutunk el az alaplapi DVI kimeneten.
Ha a RAMot kiveszem, 3 rövid bios beep-el jelez, amire Asrock oldalán a következőt találtam:
"3 shortMain memory read / write test error."
Korábban azt olvastam, hogy a proci 2133, 2400 MHz-es ramokat támogat.
Erősítsetek meg, a RAM-mal van a baj, vagy már én vagyok fullidiot?
Attól, hogy más frekis a ram, még el kéne indulnia, nem?"Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot."
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
kicsit bővitgetnék gépileg ( lap-proci-ram- ot )
ami biztos, proci egy 10400f lenne
ehhez milyen memcsit ajánlanátok ?
ezeket néztem ki :ram: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GIS - 22k
ram: Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/16 - 24k
lap: Asus PRIME B560M-K -32k
lap: MSI B560M-A PRO -29killetve laprol is kérdeznék véleményt ! 30 körül
Köszönöm elöre is !
[ Szerkesztve ]
-
APC ADAM
tag
Szép jó estét!
Lenne 1 olyan gondom hogy tegnap valami msi progi lefrisitette a biost(MSI MPG Z390 GAMING PLUS) win10bol es azota se kep se hang. Bekapcsolo gombra felporognek a coolerek 1 mpre es ennyi. Teendő ilyenkor?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- TV antenna és jelerősítés
- Milyen notebookot vegyek?
- Napelem
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.