- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dzz
aktív tag
válasz
Janos250 #17355 üzenetére
Köszönöm, ezt majd kipróbálom, bár nem tervezek webszervert használni, inkább kliensként csatlakozni egy webszerverhez vagy sql szerverhez. Illetve esetleg egy másik módban, talán amikor az egység nincs mozgásban, oda akár wifin keresztül is jó lehet... ezt még át kell gondolnom.
-
dzz
aktív tag
válasz
Janos250 #17351 üzenetére
Mindkettő jó lehet, illetve mind a kettővel futok pár kört még
Arduinoval elég sok dolgot megoldottam már, de GUI-t QT4-el (annó) más volt programozni
Amit most szeretnék az teljesen más lesz/lehet. A hw ami itt van előttem, az adott, ezt szeretném mindenek előtt megismerni, konkrét célom van vele. Mobilneten szeretnék pozícióadatokat küldeni a saját szerveremre, erre van kitalálva. A SIM7000-et AT parancsokkal lehet késztetésre bírni, amint ezek eredménye megvan, van ideje a procinak mással is foglalkozni. Ha eddig eljutok, akkor esetleg még egy CAN buszos olvasást is megpróbálnék. A WiFi szerintem sosem lesz használva ebben a projektben, a ble talán egy soros konzolként, hogy ne kelljen a motorháztetőt se felnyitni ha amúgy működik a készülék. Ezek jó lenne ha mennének multiban, szóval a freertos gondolom kelleni fog. Hogy mindezt az arduinoban vagy az idf-ben lehet kényelmesebben megoldani, azt még nem tudom, ezért kell ismerkednem mind a kettővel. Az eddigi pc-s ismereteimben nem kellett a multitaskkal foglalkoznom, az arduinoban meg még annyira sem.
-
dzz
aktív tag
válasz
Janos250 #17346 üzenetére
Az elejét nem igazán értettem, mármint a WiFi részt.
A micropythont kipróbáltam közben, valamiért nem érzem, hogy átütő lenne, csak az egyik magon fut - legalábbis eddig amit hirtelen elolvastam róla. Nem rossz, hogy azonnal ki lehet próbálni a python kódot, de hogy a multitask hogyan használható az rövid olvasás után nem egészen tiszta számomra.
A FreeRTOS -ha jól értelmezem- mindenképpen fut és erre kerül a program ami vagy használja a képességeit vagy nem, attól függően, hogy a megírt program mit használ. Remélem jól tévedek(Ez az OS nem OS dolog fura, a mai világ szülötteinek valódi fogalma sincs az OS definíciójáról. Az OS feladatait fel se tudja sorolni az aki a grafikus-csilli-villi rendszerekbe született
. Az OS nem attól OS, hogy felhasználókezelés van benne, hanem ellátja az operációs rendszerfeladatokat, hogy ne kelljen még azt is megírni -> ergo, ezen nem akadok fenn
). Van esetleg valahol valami könnyen emészthető gyorstalpaló a FreeRTOS-hez?
-
dzz
aktív tag
Sziasztok!
Beszereztem egy LilyGO-T-SIM7000G panelt, de eddig még nem volt esp a közelemben (illetve igen, de nem programoztam). Szeretném a lehetőségeit kihasználni, pozíciót lte hálózaton szerverre feltölteni, esetleg telemetriát a saját állapotáról vagy kap egy gyorsulásmérőt, de ez még képlékeny. Nem vagyok nagy programozó, néha kisebb dolgokat csinálok arduinoval és linux alatt scriptelek, néha egy kis C, de nem hivatásom a programozás.
A kérdésem az lenne, hogy mi az amivel érdemes egy esp-32-n ismerkedni? Arduino keretrendszeren gondolom menni fog, de mi van a freertos-el meg a micropythonnal? Mennyire használhatóak ezek rajta? Érdemes ezeken a vonalakon keresgélni? Esetleg van még valami érdekesnek tűnő OS szerű projekt amit érdemes megnézni? Teljesen hobbyprojekt lesz, az idő mellékes tényező, szívesen ismerkedem új lehetőségekkel és itt inkább az esp lehetőségei érdekelnek, nem is annyira a pontos board lehetőségei. -
dzz
aktív tag
válasz
Janos250 #7301 üzenetére
Én linuxon élek már a 90-es évek közepe óta, szeretek mindent parancssorból intézni. Pl. az openwrt-nek megfelelő shell képességei vannak, valami ilyesmire gondoltam ESP32-n, tehát nem a PC oldalról hanem az eszközön magán. Mondjuk kicsi a memória minden ilyesmire, de csak feldobtam a kérdést, még nem jártam rendesen körbe az ESP képességeit csak meglepett, hogy mennyivel több a korábbi Arduino-s kütyüimnél
-
dzz
aktív tag
Nos a héten megérkezett az ESP32. Most játszadozom vele és ismerkedünk (Hello World megvolt
most épp duktape van rajta) Viszont az egyszerűbb modulokhoz képest lényegesen többet tud, ez az arduino nem az az arduino amit eddig használtam (mármint eddig ennyire komplex nem volt a kezemben). A ledek ki/be kapcsolása és ilyesmi volt eddig terítéken. Valaki botlott már olyanba, hogy egy unix szerű sh/bash-t használhassunk? Agyament ötleteim támadtak és egy ilyesmi tetszene ha lenne készen. Nem kutakodtam utána nagyon, leginkább az érdekelne, hogy valaki futott-e bele ilyenbe.
-
dzz
aktív tag
válasz
Teasüti #7257 üzenetére
Nem értelek félre, hanem azt értem bele, hogy egyéb célokból van egy AP-m ami kezeli a fényképezőm (bár nem is tudom mikor használtam legutóbb), így még esetleg ezt hozzá csapni nem lehetetlen. Bár a legjobb lenne egy olyan eszköz ami beilleszthető a meglévő rendszerbe (mondjuk vakupapucsba) és onnantól el is lehetne felejteni a különböző rendszereket
Na jó, nem álmodozom
Ha megérkezett és eljutok valameddig, jelentkezem és minden bizonnyal érdeklődöm tovább.
-
dzz
aktív tag
válasz
Teasüti #7255 üzenetére
A real-time nem feltétel, 1-2-3 másodperc sem számít, főleg ha állandó a késleltetés. Az AP-re gondoltam én is, kb. 100 méter körüli videóátvitelt már sikerült két telefon között létrehozni és egy AP segíthet megnövelni a távot. Most kezdésnek a technikai oldalt próbálom ki ha megérkezik a modul, aztán meglátjuk mennyire van szükség a többire.
-
dzz
aktív tag
válasz
Tankblock #7251 üzenetére
Ez a kapcsolattartás kicsit túlzás
Egy fotós projekt része, a beállításokat el lehet végezni kézben tartva is, de azért nem lenne baj ha nem kellene minden beállításért oda-vissza rohangászni. Olyasmi, mint a vaku kioldók, de ennyire nem szoros a real-time, bár nem jönne rosszul ha egy triggerre exponálna a távolból a fényképező
. Az erdős példa gyakori lehet, a maximális táv olyan 250-300 méter maximum, a közvetlen rálátás nem garantált ahogyan a táv is a szélsőséges esetben ekkora.
Nem elvárás a folyamatos hetekig tartó üzem, 3-4 óra elegendő és általában vannak tartalék akkuk, mint a vakukhoz is.
-
dzz
aktív tag
válasz
Janos250 #7244 üzenetére
Ez logikus és nem kifejezetten saját megírt appra gondoltam, hanem a lényeg, hogy terepen adott lesz egy smartphone meg a „kütyü”
Tegnap megrendeltem egy LiPo pigback-es, kijelző nélküli ESP32-t, a jövő héten megérkezik. Kifejezetten tetszik, hogy első körben rajta van minden ami kezdésnek kell, a kimeneteken egyenlőre szimulálom LED-el a perifériákat. A többi majd apránként...
-
dzz
aktív tag
(#7238) Teasüti és (#7239) Janos250 köszönöm a válaszokat, mondjuk ezzel el is van vetve a kocka
Ha nem megy valami benneteket foglak zargatni
Szóval akarom mondani, jövök biztosan még kérdésekkel!
A cél egy androidos appból vezérelhető eszköz aminek van egy PWM-es teljesítmény szabályozható kimenete, egy villanymotor ki/be kapcsolása és egy mágnesszelep ami gáz-t enged ki vagy épp nem, a kijelzőn pedig írja a beállított teljesítmény értékét és a mágnesszelep pillanatnyi állapotát. Esetleg a rendszerbe illeszkedő mágnesszelep linknek örülnék, a maximális nyomás nem nagyobb mint 3 Bar, már ha valakinek volt már vele dolga.
Thx
-
dzz
aktív tag
Sziasztok!
Új világ nekem az ESP32 (az arduino is, bár már egy ideje játszadozom vele), kellene egy kis megerősítés (vagy épp az ellenkezője)
A kérdésem, hogy ezek az eszközök mennyire használhatóak?
1
2
3Az érdekelne, hogy van ezeknek valami olyan jellegű eltérése, ami jelentősen eltérne az alap ESP-DEV programozásától.
Thx
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 4
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xbox Series X|S
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- E-roller topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GTA VI
- Milyen házat vegyek?
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest