- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
razorbenke92 #21224 üzenetére
Az Attiny85 csak szoftveresen tud USB kapcsolatot emulálni (Digispark), játszani jó, de nem valami stabil. A pro micro viszont hardveresen tudja és megbízhatóan.
-
Ha tényleg 16u2 van a lapon, és nem ch340, akkor az egy valid megoldás lehet, feltéve, ha fel tudod programozni és van hozzá ISP-d. Az eredeti UNO-kon is az volt a usb-uart chip, és olvastam róla, hogy hekkelték ilyen feladatokra, én magam nem csináltam. Mondanám még a Digispark (attiny85) lapot, mint esetleg alkalmas eszköz, a csillagok megfelelő állása esetén működik is, de nem annyira stabil.
Van olyan lehetőség amúgy, ami egy sima UNO/Nano lapból MIDI eszközt tud csinálni, firmware hack nélkül, ez GPIO-kon keresztül emulálja az USB-t, ezzel csináltam is Nano-ból midi vezérlőt. Most kerestem a projektet a neten, de nem találtam, viszont találtam ezt helyette. Hátha segít.De a legelegánsabb megoldás szerintem mégis egy Pro Micro lenne, bemenet többszöröző IC-kkel, például a 74HC595 shift regiszterrel, ebből veszel 2db-ot és máris tudsz egy 64db-os gombmátrixot kezelni.
-
válasz
lanszelot #20292 üzenetére
Ha külön-külön is szeretnéd működtetni a két LED-et, akkor a digispark pin0-ra az egyik LED rövid, a másik LED hosszú lábát kell kötni! Amelyik rövid lába van a pin0-n, annak a hosszú lábát az R1-re kösd (+5V), ez a pin0 alacsony szintjére kapcsol be, a másiknál pedig fordítva, a hosszú lábát a pin0-ra és a rövidet az R2-re (GND), ez magas szintnél fog világítani. Hogy egyik se világítson, a pin0-t INPUT-ra kell állítani.
-
válasz
lanszelot #20029 üzenetére
Hogy kell egy function-t elindítani, de nem a loop-ban? Mert csak indulásnál kell lefusson.
A setup()-ba tedd be.
ugyanez a bekötés működik digispak -al, ott a videó a #19986 -ban
Ezért gondolom, hogy a program lesz a gond.Értsd meg, hogy a Digispark lapon van egy csomó kiegészítő elektronika néhány lábon (1,3,4). Tehát nem ugyanez a bekötés.
Írták az INPUT helyett az INPUT_PULLUP beépített felhúzó ellenállás használatát, valamint a gomb állapota beolvasásánál ne a HIGH legyen a gombnyomás, hanem a LOW (a gomb a +5V helyett a GND-re zárja a pin-t), és nem kell kiegészítő ellenállás (a prell-t ez nem szünteti meg), ezt már megfogadtad?
-
válasz
lanszelot #19981 üzenetére
A gond a pdf-el, hogy hülyeséget ír.
COM portot nem tudsz akkor sem beállítani, ha a fejed tetejére állsz, mert a Digispark nem tartalmaz USB-soros átalakítót, mint az UNO.
A leírás valószínűleg arra gondol, hogy telepítés után az UNO van default beállítva, vagy egy olyan pdf-et alakítottak át, amit eredetileg az UNO mellé küldtek, csak elfelejtették kivenni az ide vonatkozó részt, nem tudom. -
válasz
lanszelot #19927 üzenetére
Hogy jött meg neked az AliExpress-ről két nap alatt?
Digispark telepítése
De ma délután több órányi kínlódás után arra jutottam, hogy érdemesebb lehet az attinycore-t telepíteni: [link]Amennyiben van bootloader a Digispark-on, akkor sem biztos, hogy elsőre fogod tudni csatlakoztatni a gépre usb-n keresztül. Én úgy jártam vele, hogy a laptopra csak úgy tudtam rádugni, ha kihúztam az egeret.
Kellett egy usb hub, akkor működött rendesen. (Ez azért van, mert nincs rajta hardveres usb támogatás, szoftveresen emulálja az usb kommunikációt).
Amennyiben van rajta bootloader, ugyanis én úgy kaptam Kínából az enyémet, hogy nem volt rajta, ISP-n keresztül kellett rá tenni, csak utána lehetett usb-n keresztül programozni. -
válasz
lanszelot #19918 üzenetére
Amennyiben próbálkozol vele, javaslom, hogy ha nem a Digispark USB-s kütyüt veszed, akkor is annak a library-jét töltsd le, mert tele van Attiny85 specifikus library-vel, amit pucér Attiny85-tel is tudsz majd használni (feltöltéskor figyelj majd, hogy többféle órajel is lesz a listában, és van olyan digi library, ami csak 16,5MHz órajel mellett működik, ami az USB kommunikáció miatt van megemelve, de alapból te majd nem ezt szeretnéd használni).
-
válasz
Harcipocok84 #19851 üzenetére
Szia! Nem írtad, hogy mekkora sebességre/RAM méretre van szükséged, de a leírt kritériumoknak egy attiny85 is bőven megfelel. 8 lába van, könnyű beépíteni, illetve van belőle olyan modul is, amit USB-n keresztül is lehet programozni (Digispark), itt csak 3 lábat tudsz szabadon használni, cserébe a cucc képes usb eszközöket (mouse, keyboard, midi) emulálni.
5 szabadon felhasználható lába van, 3 analóg, 2 PWM lába van, ICSP (SPI) keresztül lehet programozni, hardveres UART ha jól tudom nincs benne, de szoftveresen megoldható, illetve szoftverből tudsz half-duplex UART-ot is csinálni, tehát 5 lábon 1 pwm, 1 analóg, egy teljes értékű és egy half-duplex UART elfér. -
válasz
sisi22 #16981 üzenetére
Ennél egyszerűbb a helyzet: 1db kütyü kell, meg két gomb.
Sokkal könnyebb lenne, ha mondanál valami konkrétumot a projektről, annak függvényében javasolnám az Arduino pro micro-t, illetve esetleg a Sparkfun Digispark-ot, amihez még külön usb kábel se kell, és olcsóbb, cserébe néha elég esetleges a működése. -
Ennyi erővel vehetek egy occó wireless gamepadot, és átalakíthatom azzal a kormányt
Akartam is javasolni.
Ha mindenképp Bluetooth kapcsolatot szeretnél, akkor lehet például egy tetszőleges Arduino uC + hc-05 Bluetooth modul, vagy ESP32, BT Serial módban fogsz tudni vele rácsatlakozni a gép beépített Bluetooth-ára, ehhez kell egy driver/host program a célgépre. Vagy fogsz egy Digispark (Attiny85) modult, rákötsz egy hc-06 modult, a kettőt összepárosítod, a Digispark-ot felprogramozod USB-HID eszköznek.
De minek, ha minimális átalakítással 1db uC-el meg tudod oldani és kapsz egy komplett, hordozható, problémamentes plug&play megoldást. -
válasz
Tankblock #16353 üzenetére
Ha 1mp-en át 3W, majd utána 0W(közeli), szintén 1mp-en át, akkor átlagban 1,5W-t kell eldisszipálnia, nem? A gyakorlatban kevesebbet, mert a 8g szervó tipikus áramfelvétele mozgatáskor 500mA körül van, 1A csak indításkor van egy pillanatra, meg ha elakad (stall).
Kézzel nem mérhető a melegedés a chip-en (illetve langyos), de akár hűtőbordát is lehetne tenni rá (ezt mondjuk eléggé overkillnek érzem).
Nincs tartás, a program beállítja a szervót pozícióba, majd elengedi (nincs pwm kimenet). A pozíció tartása nem kritikus, a két végállás (0 és 180 fok) közt van vezérelve mindkét szervó.
Nem hiszem, hogy visszabeszélne, igaz, hogy a 8g szervó egy faék egyszerűségű hardver, de biztos vagyok benne, hogy a belső elektronikája tartalmaz védő diódát a motor körül.
1A-es power bank-ről hibátlanul üzemel az eszköz, abban ugye egy boost converter van. Csak mivel a Digispark-on van onboard regulátor, kézenfekvőnek találtam azt használni.
Egy kitudja milyen noname kínai regulátor volt, ami megsült rajta, azt cseréltem tegnap egy ST gyártmányú darabra, és most remélem, hogy az jobban fogja bírni. -
Skacok, mitől tud meghalni egy 78M05 regulátor?
Sztori:
Adott egy Digispark , Vin lábon keresztül két 18650 li-ion cellával megtápolva (8V), az 5V lábra kötve két darab 8g szervó. A két szervó nem működik egy időben, csak egymás után, felváltva. A cucc egy darabig működött, aztán egyszer csak elkezdett vacakolni, rámértem az 5V lábra, 7,8V volt rajtaHogy az attiny85 és a két szervó hogy nem halt meg, rejtély. Kicserélem a regulátort, most működik rendesen.
Direkt tapogattam az eredeti alkatrészt, nem éreztem melegnek.
Az adatlapja szerint a 78M05 500mA-t bír, és van benne hővédelem. A szervók csúcsárama 500mA-1A közt van, de ha jól tudom a regulátort a hőterhelés öli meg, tehát ha folyamatosan 500mA körül vagy afelett van hajtva és a keletkező hőt nem tudja eldisszipálni. Mi történik akkor, ha impulzusszerűen túlhajtom? Nem annak kéne történni, hogy melegszik és leesik a kimenő feszültség a terhelés miatt?
Az új alkatrészt kipróbáltam, direkt leterheltem, az 5V leesett 4,6V körülre, de tapintásra nem ment 60fok fölé, simán rajta tartottam az ujjam. Ez így meddig bírhatja? Hogy tudom tehermentesíteni, egy nagyobb kondenzátorral esetleg? Bocs, hogy kicsit hosszúra sikerült. -
Digispark Digistump akármit ez lekezelné?
Természetesen nem, ez egy külön állatfaj.
Natív usb támogatás nem lévén vusb lib-bel emulálja az usb működését. A szervó lib-nek azért működni kéne rajta, ami attiny85-re készült, csak az időzítések miatt legfeljebb egy kicsit nem lesz pontos.
Meg mire rájöttem/kitúrtam, hogy a táp hogyan van összerakva...
Ne csináld már, a lap nagyjából felét egy 5V voltage regulátor tölti ki
Amire usb-s működés során nincs is szükség.
Amúgy mit építesz? Én legutóbb egy régi szintetizátorhoz (amin nem volt usb csatlakozó) építettem USB-MIDI konvertert egy Digispark-ból.
-
Az Attiny85 nem Arduino, csak lehet benne programozni.
Lehet bootloader nélkül is használni, akkor ISP kell a felprogramozásához.
Ezt most találtam, ha serial kell, de alap esetben kell egy külső usb-serial eszköz, meg valamilyen szoftveres serial library. Ez ügyben nézd át a Digispark könyvtárat, mert tele van hasznos library-kkel. -
Egy 12V-os autós akksiról tovább üzemelne, mint amennyi idő alatt az akksi az önkisüléstől magától lemerülne. Csak ahhoz kellene egy 5V voltage regulator, vagy egy stepdown converter, ami rontja a hatásfokot.
Én 1db Li-ion cellára gondoltam, ami 4.2V-3.0V-ig szolgáltat tápot (3V alá nem szabad meríteni), vagy 3db ceruza elemre, ami kb 4.8V-tól ameddig működnek a rá kötött dolgok, vagy 3db ceruza akkumulátor, 4.5-4.2V és lemerülés közt. Utóbbi megoldásokban az a jó, hogy nem kell hozzájuk regulátor, mert az AVR-ek 5.5V-2.5V közt bármiről elmennek, utóbbihoz alacsonyabb órajel szükséges.Janos250: ez utóbbi tulajdonsága miatt szeretem, akkumulátoros dolgokat lehet vele tervezni baromi egyszerűen, ha 1MHz-es órajelre állítom, kis túlzással két lemerült ceruzaelemről is elmegy, vagy egy 3V-os gombelemről, vagyis nemcsak önmagában pici, de semmi nem kell mellé, se kristály, se regulátor, csak direkbe kötöm rá az elemeket és kész. Ráadásul lehet vele usb eszközöket emulálni (most éppen egy midi billentyűzetet építek a fiamnak itthoni gyakorlás céljára digispark-ból).
Ráadásul miután kaptam helyette egy maréknyi attiny12-t, amit megtanultam assembly-ban programozni, már egészen értem a 8bites AVR-ek lelki világát is, egyszerűen imádni való az egyszerűségük. -
válasz
Imre077 #12462 üzenetére
Írj egy kicsit többet a projektről, mivel van összekötve, milyen módon, milyen uC van benne stb.
Ha egy bizonyos hangfrekvenciára szeretnél reagálni, csinálhatsz egy céláramkört, mikrofon+előerősítő, sávszűrővel, ami csak egy digitális jelet adna magából. Esetleg ugyanezt infraleddel, 38kHz-el modulálva, a karkötő bemenete pedig egy ir receiver lenne. (Én ezt csinálnám, mert akkor az adót közvetlenül a pc hangkimenetére lehetne kötni és nem lennének zavaró vezetékek+a karkötő súlyát sem növeli.)
Vagy usb-vel a gépre kötve egy arduino pro micro vagy egy digispark gamepad emulációval a force feedback-et használni a pc saját gamepad driver-én keresztül, bár ezt nem tudom támogatja-e a gamepad emuláció.Úgy látom a joystick library nem támogatja a force feedback-et. -
De melyiket? És miért pont ezzel?
Egy hátulütője lehet ennek a megoldásnak, és az maga az attiny44, amit az usb-s kommunikációra használ, éspedig azért, mert nincs benne natív usb támogatás, csak szoftveres emuláció (v-usb), ami elég érzékeny arra, mibe van dugva, legalábbis ha úgy működik, mint a digispark (attiny85), amit csak akkor ismer fel a gép, ha kihúzom az összes többi usb eszközt, illetve egy bizonyos usb hub-ra dugva is működik. -
Megvan a megfejtése a Digispark anomáliának. Leírom, hátha később valaki hasonló problémával fog küzdeni.
Írták pár helyen, hogy elég válogatós az usb portokra, ha nem működik, dugjuk át másik portba, alaplapira stb. Mivel laptopom van, belső usb hub-bal, és így is kevés a külső port, ezért az egér, billentyűzet egy külső usb hub-ra van dugva. Addig dugdostam a Digispark-ot mindenhová, hogy végül kipróbáltam a hub-ba is, és voilá! Elkezdte telepíteni a drivert. Aztán...Ott se ismerte fel többet.
Ekkor elővettem a szekrényből egy másik usb hub-ot, és abba dugva már települt a driver és fel is tudtam programozni a micronucleus isp-vel.
Ezután elindult végre a keyboard sketch is. Ezután átdugtam a laptop saját usb portjába, és...
Megint semmi.
Ekkor kihúztam az összes usb eszközt a laptopból, és csak a Digispark-ot dugtam be, és... Siker!Tehát a megfejtés: mivel az usb kommunikáció 16.5MHz órajelet igényel, ami eltér a saját belső órajelétől, az usb portról veszi az órajelet, bedugáskor szinkronizálja magát. Ha ez nem sikerül, akkor nem tud bootolni, és a windows se ismeri fel, nem tud hozzá drivert telepíteni stb. Úgy tűnik, hogy nálam ezt valamelyik eszköz megakadályozta.
Ennek folyománya, hogy ha Digispark (Default - 16.5mhz) board van kiválasztva fordításkor, és utána nem élő usb hub-ba van dugva (hanem usb töltőfejbe, vagy power bank-ba), akkor a kód sosem fog elindulni! (Ez csak most tudatosult bennem, mert ezt így még sehol nem láttam leírva, pedig egy hete bújom a fórumokat... ) Így csak a kimondott usb-s feladatokra lesz alkalmas (keyboard, mouse, joystick emuláció). Ha vki micronucleus isp-vel szeretne kódot feltölteni, aztán power bankról, vagy külső akksiról üzemelteni, akkor a Digispark (16mhz - No USB) board-ot kell hozzá kiválasztani.
-
Beleültetted a bogarat a fülembe, addig olvastam, míg rá nem jöttem, hogy az enyémen gyárilag tényleg nem volt bootloader, úgyhogy elővettem a digispark klónomat (még jó, hogy nem hajítottam ki). Nekem szerencsére volt itthon uno, szóval összeütöttem gyorsan egy isp-t belőle, feltöltöttem rá a micronucleus bootloadert, és...
És semmi.
Viszont arduino IDE-ben a ledvillogtató programot fel tudtam rá tölteni az arduino-isp-n keresztül, szóval végülis féleredmény.
Usb-re dugva viszont unknown device, és rögtön bedugáskor elindul a ledvillogtató program, tehát valamilyen okból egyszerűen átugorja a bootloadert, és rögtön indul a sketch, így sajnos semmilyen usb hid projektben nem fogom tudni használni. Hiába gugliztam, nem találtam semmit. Újraflasheltem vagy 50x, különböző bootloaderekkel, de egyik sem hatotta meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Villanyszerelés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Mobil flották
- Formula-1
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Használt gamer/ workstation laptop felvásárlás TÉNYLEG magas áron!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest