-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Ez így kevés információ. Külön partícióra dolgozik a Transmission? Annak a usernek, akivel futtatod, van jogosultsága írni ide? Jól van (volt) csatolva? Idáig működött, vagy ez volt az első próbálkozásod?
Persze amiatt, hogy nem indult újra a rendszer, lehet szektorhibás is a HDD.Igazából majd akkor tudunk többet, ha futtattál egy fsck-t, ha van pontos hibaüzenet.
-
Fritz Teufel
addikt
Az a bajom ezzel, hogy ezek az asztali gépek meghajtóira vonatkoznak főkét. Szerintem viszont nagyrészt notebookokban gondolkodunk. Engem ez továbbra sem győz meg arról, hogy hosszútávon bátran fektethetnék ATI/AMD kártyás notebookba. Ha másért nem, az ultrabrutál rövid támogatási periódus miatt.
A notebookom 2,53GHz dulacore, full HD gyönyörű kijelző, (sajnos fényes de ez akkoriban űber divat volt - rohadt zavaró), blue-ray íróval, 4GB memória, ATI Mobility Radeon HD 3650 és már két évvel ezelőtt isösszeomlott volna rajta a Linux a driver miatt, ha már akkor telepítem. A gép 2008-as. Ellenben akár 10-12 éves asztali gépbe is lehet életet lehelni. Ehhh...
-
BoB
Topikgazda
Ezt várom már nagyon én is, olvastam. De mire lesz belőle valami lehet egy - két év is eltelik...
Decepticon: én laptopot csak diszkrét VGA nélkül, Intel -el vennék. Bár ide tartozik hogy van asztali gépem is, ami teljesítmény igényes azt azon oldom meg (játék
).
Laptop nekem csak internet + office + multimédiára kell. Arra meg intel tökéletes.
-
juhaszattee
csendes tag
Én Abit lapról (socket 478, DDR1) cseréltem Gigabyte (LGA775, DDR2) lapra, proci P4HT-ról e7300-ra, és semmi baj nem volt, kérdés nélkül állt fel az "új" konfigon is, ugyanúgy sata-s winyón volt a rendszer, hálózat is volt egyből. Igaz, hogy az i686 rendszer volt, amit azóta már cseréltem x86_64-re, de csak a ram mennyisége miatt kellett váltanom, semmi probléma nem jött elő kb. 1 hónap alatt.
-
Siriusb
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Konkrétan nem tudok pontos választ adni a kérdésedre, viszont én kb 2009 óta csak és kizárólag 64bites rendszereket használok, és emiatt sosem volt problémám. Illetve de, 64bites Debian Squeeze alatt szenvedtem a skype telepítésével (lib32-k miatt), de ez a probléma mára már megszűnt, tekintve hogy egy oldstable rendszerről van szó. Ezen kívül még soha semmi más gond nem volt, és az a véleményem hogy manapság már nincs értelme 32bites rendszerekkel szenvedni, előbb-utóbb ki fognak kopni, ezeknek az ideje már lejárt, 2014 van. Pl. ugye Chakra linuxból is már csak 64bites verziót fejlesztenek.
Szóval olyan gépre, ami támogatja a 64bites utasításkészletet, már tutira nem raknék 32bites rendszert.
-
Rimuru
veterán
Én 64bites rendszert raknék fel. Van különbség annak ami ki is használja.
Piros azt jelenti hogy régi a csomag (van újabb verzió belőle, jelen esetben ez a Gnome 3.12), a jobb oldali oszlop "Flag Date" írja hogy mikor jelölték réginek. Azt hogy mikor kerül be nem tudom de ha nem lesz gond akkor hamar.
-
Siriusb
veterán
Az locale (ki is adhatod terminálban ezt a parancsot). Egyébként be tudod részletesen állítani a tulajdonságokat, papírméret stb. Ellenőrizd, hogy a /etc/locale.gen-ben engedélyezve van-e a magyar, ha nincs engedélyezd és generáld le a változást.
Próbáld meg manuálisan az ntfs-3g-vel csatolni (terminal, root jog) -
joecontra
addikt
Nekem ilyet akkor csinált, amikor a grub.cfg fájlban helytelen UUID szerepelt.
Lekérdeztem a sudo blkid paranccsal az egyes lemezek UUID adatát, majd a boot partició UUID számával kicseréltem a helytelen UUID számokat.
Ezután szépen bebootolt. Látom, nálad vannak egyéb nehezítő körülmények is.
Üdv,
J -
Rimuru
veterán
Fentebb de a gummiboot telepítése előtt kimaradt a chroot. Ja és ha már live és formázod is akkor kimaradt az fstab generálás ott is jó UUID alapján (genfstab -U /mnt > /mnt/etc/fstab [vagy ahová csatoltad])
Például a blkid parancs kiadja.
Ott a t-vel tudod megváltoztatni a partíció típusát.
-
Siriusb
veterán
És nincs véletlenül 2 hdd, vagy egy pendrive vagy valami még, ami a megnevezéseket felborítja?
Próbáld meg ebben a formában:
options root=PARTUUID=14420948-2cea-4de7-b042-40f67c618660 rwIlletve először próbáld ki sda1-re átírni.
Szerk:
most már tényleg nem tudom, hogy az options-ben a /boot-ot vagy a /-t jelenti a root. -
Siriusb
veterán
Egy előző hozzászólásból:
UEFI-nél kell egy külön boot partíció, ezt meg kell jelölni EFI partíciónak (gdisk: ef00 a kód ami EFI System-et takar)
colomb2 információja alapján az ef00-ra jelölést hagytad ki szerintem.Szerk:
Lehet mégsem, mert többször említetted, hogy hoztál létre EFI particiót. Ki is írattad a változást? -
Most azt csináltam, hogy újra létrehoztam az EFI particiót, megfoirmáztam, és gummiboot-ot akartam feltenni, de mégsem engedi.
Ezek szerint mégsem a szslinux rontotta el?
Megint azt irja ki, hogy: "File system /boot is not an EFI System Partition (ESP)."Hogy lehet EFI particióvá tenni ezt?
Kezdjem elölről az egészet?
-
BoB
Topikgazda
Részben jól tudtad. GPT akkor kell ha 2TiB-nál nagyobb a vinyó. Nem a boot miatt hanem hogy alapvetően 2TiB-nál többet tudj használni.
A legtöbb BIOS támogatja a GPT-ről való bootolást. Egyes Intel lapoknál lehet gond.
Tehát nem kell feltétlen UEFI csak ha probléma van. De még akkor is van amit lehet tenni az ügy előre lendítése érdekében.
Több infó -
BoB
Topikgazda
Szia
Arra figyelj hogy olvasd végig a beginners guide-ot, ha szükséges navigálj az adott wiki részhez. Készülj fel hogy sokat kell majd olvasnod, és nem 5 perc lesz
Ha valami nem működik a wiki-t nézd először.Windows is van a gépen? UEFI kicsit szarakodósabb lehet, ha nincs javaslom használd a legacy módot, azaz BIOS-t.
Arch-on gyorsan jönnek az új linux kernelek, jelenleg 3.12.1.-es van.
Ha elég a teljesítménye használd inkább a nyílt AMD driver-t, mivel az Arch hivatalosan már nem támogatja a zártat az AMD hozzáállása miatt. Ezért volt szar a Chakra alatt, mert egy szar.
Nincs is fent az repókban. Csak AUR-ban érhető el, azaz ezzel külön kell szarakodni, ráadásul tehetsz fel régebbi x.org-ot mert a legújabbat amit már az Arch használ nem támogatja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest