- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Redmi Note 13 4G
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabor7th
addikt
Nyitottam pár másik témát is. Ezek nem PC-s dolgok:
http://itcafe.hu/tema/haloba_kotni_a_hazad_okoshaz/hsz_1-50.html
http://itcafe.hu/tema/okostelefonnal_iranyitani_mindent/hsz_1-50.html -
gabor7th
addikt
Arra nem gondoltatok, hogy valami szervezkedés is jó lenne, hogy megüzenjük a megfelelő embereknek, hogy vannak akik nem kérnek az ő orweli jövőképükből? Nezzetek fel majd a blogomra...
-
gabor7th
addikt
A cloud computingról...
A cloudról sokszor lehet hallani, hogy az a jövő. De mivel is járna ez a jövő? Jelenleg az emberek az adataik többségét maguknál tárolják, a cloud gyözelmével viszont ezek az adatok valahol máshol lennének. Pontosan nem is tudja a felhasználó, hogy hol, "valahol a felhőben" könnyen lehet, hogy mégcsak nem is saját kontinensen. Nos a clouddal nem csak ez a probléma. Nagyon szeretnék, hogy a cégek minél inkább áttérjenek a cloudra, a bizalmas adataikat tárolják így. Ezzel olyan gondok vannak pl. hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egyszerűen lenyúlják egyes országok a cégek adatait (pl. USA); ha ellenségessé válik az adott ország elzárhatja az információs csapot; más az adatvédelmi előírása az adott országnak(bár ha a titkosszolgálatok lenyúlják az adatokat mindegy is mit írkálnak, mert az max egy darab papír így); az internet szolgáltatás kiesése esetén cégek tízezrei állnak le; az adatokat nemcsak ellophatják, hanem manipulálhatják is; az adatokat nemcsak titkosszolgálatok, hanem mások is ellophatják, mert a cloud sem biztonságos és mivel itt egy töréssel sokkal több adatot lophatnak el, több erőforrást is áldoznak a feltörésre - olyan eset is lehet, hogy "belső munka" a törés; a kis betűs részben ott lesz, hogy nem vállalnak felelőséget az esetleges károkért; a szerverparkok ki lesznek szervezve olyan harmadik világbeli országokba, ahol egy nyugati bér 20-ed részét kapó informatikust kell csak lefizetni, hogy szerezze meg amit kell; azt rebesgetik, hogy a világon mondjuk csak 5 db nagy cloud szolgáltató kell, ez túl nagy hatalom koncentráció lenne, a cloud bizonyos dolgokhoz egyszerűen túl lassú; előirhatják pl. hogy titkosítot adatokat tilos lesz feltölteni; a kezelőfelületet saját kényük-kedvük szerint változtatgathatják és lehet újraképezni a dolgozókat stb. Szóval ezt a jövőt el kéne kerülni. Bármily előny ezekhez a dolgokhoz képest csekénység. Ráadásul ugye mondjuk havonta kéne fizetni, amit szépen az egyre növő térnyeréssel lehet emelgetni, meg most még természetes dolgokat prémium stb. kategóriába tenni. A cloudba csak olyan dolgokat lehet tenni, amit nem baj, ha mások is látnak...A blogomban van még ennél sokkal több is... Nemcsak egy céggel van gond.
-
Apollyon
Korrektor
Aki még nem látta, rendkívül ajánlott megnéznie! Amiből kiindult ez az egész, ebben a filmben lévő interjúnak is köszönhető! Aki tisztában van ezzel az egésszel, az tudja, mennyire nyomasztó hogy ez a valóság.
Arról nem is beszélve, hogy ki a fő interjúalany ebben a dokumentumfilmben. A mozikban is játsszák manapság (Uránia, Puskin stb.), magyar felirattal. -
Pirostank
csendes tag
Köszi, de itt mar voltam... Valszeg azert kerdeztem megint mert meg mindig nem tudom. A topik cimeböl viszont azt gondoltam itt valaszt kapok. A nagy testver mire vonatkozik akkor? Bocs nem kötözködni szeretnek, csak jo lenne vegre tudni mi fene ez a "szolgaltatas"(mobilkövetö, nearby). En big brahner-nek hivom, Irigy mirigy utan szabadon. Köszi.
-
Cheesy
őstag
-
Pirostank
csendes tag
Köszi szepen, akkor varok a garidö vegeig, de meg nem tudom mi az a Nearby Agent, vagy service, mindegy. Ezt tudod esetleg, mi , es mennyire karos, ugyertem spy vagy nem az. Fura, hogy nem lehet eltüntetni. meg a mobilkövetest sem. Ha elhagyom a telot es nem erdekel, miert akar ennyire "segiteni" a google? Üdv
-
Pirostank
csendes tag
Sziasztok, talan jo helyen vagyok, tudja valaki mi celt szolgal a samu telokban a nearby service? vmint a mobilkövetö "szolg"? Ha kell, ha nem elindul. Hülye kerdes, ha rootolom, a gar elvesz, ugye? Köszi
-
Apollyon
Korrektor
válasz
radi8tor #114 üzenetére
Majdnem jó, már csak a platformot bővíteni. Ugyanis sem az Android, hát még az IOS sem éppen megbízható rendszerekhez tartoznak.
Hogy mi lenne jó mobilra? FirefoxOS! Bár még a CM-val is kiegyeznék, ha le lehetne tölteni .apk verzióban. Ha már play store kell az nem jó.
Az viszont örvendetes hogy elérhető linuxra. IOS-re meg windózra nem tudom miért jött ki ha ezek prism tagok.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Cheesy
őstag
A Mailoo és OpenMailbox email szolgáltatókat Te javasoltad, azóta is csak ajánlani tudom, bár a legtöbb embert kb. hidegen hagyja az egész hűhó.
(a RoundCube-ot is tán te fejlesztetted?)
Viszont:
Darkmail AllianceDIME
DEF CON #22
Ladar Levison és Stephen Watt tart beszédet.Kb. 1 órás anyag, rengeteg "szakszöveggel", amihez nem árt némi alapismeret az internet működéséről, az infrastruktúrájáról.
Kb. 05:00-ig heeg-habog, aztán szép lassan belejön, 14:00-tól válik érdekessé. -
F34R
nagyúr
válasz
radi8tor #105 üzenetére
4chanrol van
hamar ez a topik a mailoo es a roundcube tolem szarmazik (vagyis OK100 altal ismertem meg) , utobbinak kb elsok kozott vagyok a tagja es a sok hibakkal, kimaradassal az elsok kozt talalkoztam, azota volt provider csere nagyobb fejlesztesek.
teljesen rendbe van ownclouddal kiegeszitve nagyon impozans, mielott meg valakiben felmerulne a tarhely is titkositott igy elviegben csak a szolgaltato tud amit akar.azota van a protonmail.ch is igazabol itt ott bukott meg a helyzet hogy csak bongeszon keresztul mukodik, se egy app se semmi nincs ra. ergo ha a kulcsot torlod a html cache-bol akkor be sem tudsz lepni.
Masik a lavaboom, nekem a kulcsgeneralasnal megadta magat es azota sem enged regisztralni.Android, egy darabig google accountal hasznaltam mert az apk.t mashonnan nem tudtam megszerezni konnyen, hamar elmult a varazs. majd jott a paranoid android , gapps nelkul es fdroid + developer oldalrol apk beszerzese. Rajottem nekem tobbet androidos telefon biztos nem kell.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nesze neked iCloud. Feltörték és csomó híresség képeit lementették.
Még mindig biztonságosnak tartják a mellette kardoskodók?
-
Apollyon
Korrektor
A forrással kapcsolatban vannak fenntartásaim, de még a gondolat is aggasztó: [link]
-
Apollyon
Korrektor
Ezt is ki lehet játszani... Mondjuk legrosszabb esetben lefizetsz valakit, hogy ez és ezen tartalmakat töltse és mentse le majd adja át pendriveon. Már egyből hozzájutottál olyan információkhoz amik nem köthetőek a személyedhez.
De amíg van TOR, addig erre nem lesz szükség, hacsak nem tartóztatnak le a használata miatt.
-
Cheesy
őstag
válasz
Apollyon #101 üzenetére
Végülis megoldható a totális kontroll... személyivel veszel bérletet metróra, neved, címed, stb rajta van, illetve chip is van benne. Eddig teljesen átlagos "diákigazolványod" van. De ha a sorolónál csak úgy enged át a rendszer, hogy lecsippantod az igazolványt és kapsz egy kis cetlin érvényes jegyet amin rajta van egy algoritmus szerint megadott wifi kód ami mondjuk 0,5-1 óráig érvényes... (vagy ha ég okosabb a rendszer, akkor az utazás végéig és kifele csak úgy enged az állomásról, hogy a cetlin lévő vonalkódot kell elhúznod egy érzékelő előtt, ami így a rendszerből is kiléptet)
Máris logolva van milyen néven másztál fel a hálózatra és mi után nézelődtél, mit olvastál, milyen hírportált, mik érdekelnek, miről akarsz tudni, akár FB adatok, ismerősök... és egy ekkora szociális merítés egy ennyire vegyes közegből bizonyos köröknek igen értékes információkkal bír. -
cadeyrn
aktív tag
-
Cheesy
őstag
/installing Facial Recognition algorythm v2.0
Snoop-yNem tolom én annyira durván, ahhoz, hogy tanúsítványok hatékonyak legyenek, olyannak kellene írnom aki tudja mi az. Egy ilyen barátom vagy ismerősöm sincs
Elinnél bérlek jelenleg egy tárat, évi 5,5k és van tárhelyem, domainom (mondjuk ez 2 évre) és emailem is. A "hivatalos" levelezésemet oldom meg így. Tulajdonképp egy állandó vCardnak akarom használni a webes felületet, a mail szolgáltatást már közel egy éve élvezem. Igaz, kb. 5 perc mire a mailt jelzi a Blekim, mert nem támogatja a push-t, de nem zavar. -
radi8tor
MODERÁTOR
Ráértek fiúk.
-
-
Apollyon
Korrektor
Köszi a válaszokat, csekkolom ezeket. Már igazából egy HTML nélküli, text based cucc is elég lenne.
Apropó textelés... Ma kaptam emailt, hogy működik a Bittorent chat pre-alpha vagy mi.. valaki kipróbálhatná aki windows alól nyomja, nekem linuxom van, azon még nem megy.
-
Apollyon
Korrektor
Tudtok valamilyen ingyenes, relatíve megbízható email kiszolgálót? Ha csak abszolút alap dolgokat tud, az is jó.
-
cadeyrn
aktív tag
Netsecurity ,free web rulez :P Google sux de facebook meg twitter az igen? :C
Ej, ej.
Először is: apró lépésekben.A fent említettek közül egyik sem indult annak, ami ma. Ami nekem személy szerint leginkább assza a csőröm, az a Google: szépen, lassan, mosolyogva, "don't be evil" szívnak be egyre több adatot.
Kinek tűnt fel, hogy, hogy pl. a Play Store frissítésenként követel egyre több jogot? Milyen alapon akarja a Hangouts az SMS-eimet kezelni? Ésatöbbi.
A Google egy zseniális kereső volt, amit ma már bőven megkérdőjelezek, legfőképpen azután, hogy a keresőtalálatok is személyre szabottak.A Facebook app régen nincs fent a telefonomon, de tény, ennek ellenére használom, mégpedig arra, amire eredetileg tervezték: barátokkal való kapcsolattartásra. Szar, személy, szar alaknak tartom őket, amiért a timeline-nal végeznek kísérleteket, de nem tudom kikerülni, akárhogy is próbálom.
Ha szeretnék bármilyen üzenetet az ismerőseimnek eljuttatni, akkor muszáj igénybe vennem, mert készíthetek én bármilyen csatornát a saját oldalamra, adhatok bármilyen feedet, egyszerűen vagy lusták, vagy nem tudják használni. Főleg pl. mióta nincs RSS gomb a Firefoxban sem.A Twitter viszont egy másik téma. Tény, ott is lopnának adatot, csak nem nagyon van mit, mivel nincs like, nincs való életbeli kapcsolati háló, sőt, a Twitter a fentiek közül az egyetlen, ami nem követel valós személyazonosságot. De ők pl. nem akarják konstans hallgatni a mikrofonod, mit az arckönyv, hogy majd halljuk melyik TV műsort nézed, és akkor ajánlunk neked megfelelő dolgokat.
A Google a telefonom minden szintjét akarja birtokba venni, a telepítésektől kezdve a helyzetem önkéntelen trackeléséig ( 4.4 vs akkor is trackelünk, ha kikapcsoltál mindent ugye megvan? ) és egy jobban zavar, mint egy wannabe sub-internet vagy egy szépre öltözetett 4chan.
-
törölt tag
Sztem nektek gőzötök sincs az Android működéséről. Javaslom, hogy telepítsetek egy logcat alkalmazást és figyeljétek használat közben. Én a Logcat Extreme -et használom. Ezt azért kedvelem, mert használat közben, floating ablakban tudja mutatni a logot. De lehet Android Terminal Emulatorral is.
-
cadeyrn
aktív tag
Amúgy telefon googletalanul téma, itt tartok.
-
Yllgrim
őstag
válasz
#79335424 #80 üzenetére
Nem adsz meg neki fiokot, nem hasznalad a Google Play-t hanem hasznalsz helyette Fdroid-ot meg leoltogeted szepen manualisan a gyartok oldalairol azokat a programokat amiket hasznalsz. Telefonodra teszel szepen VPN-t, emailjeidnek meg csinalsz egy gyujto email fiokot vagy bejelentkezel a weboldalon keresztul. Google Search-et letiltod, helyette hasznalsz pl DuckduckGo-t, ok nem logoljak a kereseseidet, DNS szervernek meg megadsz open DNS szervert. Vannak jo terkep programok amik ingyenesek es naprakeszek.
Es akkor ez fogad, amin csak mosolyogsz es mivel az IP-d teljesen mashol van mint te, nyomathatsz barmit.
Itt eleg sok mindent ki lehet valtani.
Otthon a szolgaltato routeret kivagtam a kukaba (remelem nem kerik vissza) sajatomon kicsereltem a firewire-t open DD-WRT-re, beallitottam manualisan a routert VPN, DNS... matekozzanak vele ha akarnak. Telefonon Cyanogen mod remek, kell egy applikacio hogy magad allitsd be mi futhat, mi nem, szepen kilovod a Google dolgait es ennyi.
-
törölt tag
-
törölt tag
Így van. Egészen addig, amíg nem telepíted a Gapps -t. Ha telepíted, akkor pont ugyanott vagy. Ha nem, akkor meg használhatóságban tartasz ugyanott, mint ha full wipe -os romolás után nem adsz meg fiókot. Ja, még vmi. Adatbiztonsági szempontból kínai teló meg alapból felejtős.
-
törölt tag
Ha vki azt gondolná, hogy egy Android eszközön bármit megtilthat a Google -nak, annak javaslom, hogy rendszerindulás után vizsgálja át a logot! Aztán nézzen utána, hogy a telóján Apunak milyen jogosultságai vannak! Sztem az adatvédelem úgy kéne kezdődjön, hogy semmilyen eszközön sem használunk olyan oprendszert, ami mögött egy profitorientált cég áll. De ha már Android, akkor az a minimum, hogy nem adjuk meg azt a bizonyos első, avagy alapértelmezett Google fiókot. De ha már megadta, akkor legalább állítson be fals időt, vagy dátumot a telón és hagyja manuálisan. Csak így már kb. semmi pozitív sem marad az Androidban.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nekem arra lenne igényem, hogy a keresőben merüljön ki a "szolgáltatás"..
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#94257664 #68 üzenetére
Én mondjuk azért nem szarnám le, mert kitalált indokkal korlátozzák a hozzáférést, most tök mindegy hogy mihez. Nem foglalkozom fogadással meg egyéb dolgokkal soha nem is érdekelt.
Ez a húzásuk viszont kimeríti az internetcenzúra fogalmát, és eléggé valószínű hogy ez csak a kezdet.
-
Apollyon
Korrektor
Bezony, útlevélnél leveszik a jobb és balkéz mutatóujját is (vagy hüvelykujj? passz). USA-ba pl már csak ilyen útlevéllel lehet menni.
Más: volt a napokban az indexen, hogy a
kormányNAV betiltatja az internetszolgáltatók által a külföldi szerencsejátékos oldalak elérését: [link] Még az index is úgy fogalmaz mint "illegális tevékenység", tehát ezt a cikket tessék úgy kezelni hogy minden bizonnyal fizetett cikk.A sok egyéb gondolatom mellett a következő ugrott be erről a lépésről: [link]
-
jozso1989
őstag
válasz
FіkuszKukіsz #63 üzenetére
adblock
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
FіkuszKukіsz #63 üzenetére
A hirdetés a legkevesebb.
-
FіkuszKukіsz
őstag
még ha be is vagy jelentkezve egy kattintás és kikapcsolhatod az összes megfigyelést, még a windows phone és egyéb MS platformot is :
A Microsoft személyre szabott hirdetéseire vonatkozó beállítások
A guglinál a leiratkozás csak az adott böngészőre vonatkozik más rendszer pl. android esetén nem jut érvényre ez. Androidnál külön kell a telóban leíratkozni a személyre szabott hirdetésekről.
-
jozso1989
őstag
Így van... a Zuckerberg, vagy hogy hívják is azt mondta, hogy bizalmasan kezelik a felhasználók adatait, erre hogy kaptak el bűnözőt amcsiban?
A Facebook kiadta az adatait az FBI-nak. Sőt, azt tudtátok, hogyha törlitek magatokat Face-ről, akkor sem törlitek igazán? Örökre megmaradnak az adatok. Ilyen világ ez, és valóban, lehet úgy is felfogni, hogy "juj, egész nap figyelnek", és idegeskedni. Én használom a szolgáltatásokat, stb. nem foglalkozom ezzel. Tőlem még pl. sosem vettek ujjlenyomatot, de ha lenne 5s-em, akkor már az is meglenne a NAV-nak.
(#60) radi8tor1: Jah, mert az MS, meg Apple nem csinálja ugyanazt, mint a Google, mi? Csak náluk még fizetsz is azért, hogy lopják az adataid.
gugli cuccok legalább ingyenesek.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Google-nél azért annyiban más a dolog, hogy van ugye Gmail account. Annak bejelentkező IP-jét látják. Ha keresel valamit Google-el, akkor IP alapján be tud azonosítani még, ha ki is vagy lépve Gmailből.
Bingnél más a helyzet, mivel nincs MS-es fiókod csak egy IP címet lát, nem tudja konkrétan ki vagy.
Ja Google-nél ott van még az Androidos telefon, ami jelenti milyen számokat hívogatsz és még ki tudja mit.
-
Apollyon
Korrektor
-
törölt tag
válasz
jozso1989 #51 üzenetére
a magánszférád, adataid saját tulajdonod. nem hiszem, hogy nagyon boldog lennél, ha kipakolnák a lakásodat egy éjjel. na, a nagy testvérek, NSA és egyéb kormány-kémszervezeteknek még csak le sem kell nyúlni az adataidat, pl. facebookkal és egyébbel gyémánt-berakásos platina tálcán szolgálod fel nekik, felkínálod magad nekik.
lehet, hogy gagyi játék a Watch Dogs, de a sztori és világ amiben játszódik messze nem elképzelhetetlen... és látszólag mókás, de nagyon ijesztő. és tendálunk afelé. -
radi8tor
MODERÁTOR
Tényleg nem értem.
Az van a cikkben, hogy eddig csak kimondott dolgok már benne is vannak az ÁSZF-ben.
Vagyis "a Microsoft kötelezettséget vállal arra, hogy a felhasználóik „dokumentumait, képeit vagy más személyes fájljait, illetve az e-mailekben, chaten leírtakat, a videó- vagy a hanghívásokban közölteket” nem használják fel célzott hirdetésekhez. Az MSA a következő szolgáltatásokra érvényes: Bing, MSN, Outlook.com, OneDrive, a Microsoft-fiók, Family Safety, Photo Gallery, Movie Maker, Windows Live Mail, Windows Live Writer, Office.com, Microsoft Office 365 Home Premium, Microsoft Office 365 University, valamint az összes többi Microsoft Office-szolgáltatás."Skype nincs benne, de azt nem is használunk.
Pont azért jelentették ki, mert Google még csak meg sem próbálja ezt, tehát így próbálnak embereket átcsalni.
-
Apollyon
Korrektor
Miért kellene nekem linkelgetni bármit is?
Bing = M$. Csekkold mondjuk az ITCafés híreket, adatvédelem, snowden meg ilyesmi. De tessék: [link]M$ és kugli akár kezet is foghatnának.. Aztán lehet már megtették.
A linkelt hírben szeretném felhívni a figyelmet, hogy mire nem fogják felhasználni az adataid, és mikortól, ja és ugye a skype pl ott sincs.
De már az is elég tré, hogy ezt ki kellett jelenteniük. Ja meg ezután most már biztos 100millió%-os biztonságban érezhetjük az adatainkat a M$-nál. Aha
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jozso1989 #51 üzenetére
De, értem mire gondolsz.
Bár a topik neve anti-google, még nem feltétlen kell korlátozódjon a téma kizárólag a google ellen. Nem kötjük az ebhez a karótIgen, akármit csinálsz a neten, annak nyoma marad(hat). Ez a topik meg arra is jó (lehet), hogy valahogy megoldást lehessen keresni és találni ez ellen.
Az hogy kinek van félnivalója, nem teljesen releváns. Mint ahogy az is zavarna téged, ha valaki folyton ott lenne mögötted és figyelné a monitorod mit csinálsz, vagy a telefonodon miket írogatsz, úgy az is kellene zavarjon amikor teljesen egyedül böngészel otthon a kugli krómban meg levelezel a gémélben.
Persze egyszerűbb azt mondani hogy háhh leszarjuk, kit érdekelnének az ÉN adataim?, de amikor tényleg felhasználták úgy, ahogy nem kellett volna... Igen, a tiedet.
Pl. olyan is előfordulhat, hogy szeretnél elutazni USA-ba. Ott már a reptéren, mielőtt belépnél az országba, kőkemény kontroll van. Ha peched van, kifognak és egy email címből mindent fognak tudni, facebook profilon át az összes levelezési címig mindent. Ha esetleg valami olyat leveleztél valakivel ami nekik nem tetszik, mondhatják azt hogy mehetsz haza.. és beszívtad. Ha nem is pont egy ilyen, de hasonló megtörténhet. Legyinthetsz rá, de ha tényleg megtörténik egy ilyen, IJ. Ma még badarságnak tűnik, de nincs biztosíték arra sem hogy nem élnek vissza a netre kitolt infókkal.
(#52) radi8tor1
"Bing keresője nem tárol adatot rólad."Ezt viccnek szántad
-
Cheesy
őstag
Sorry srácok a hanyagságért, már elkezdtem fogalmazni az első hozzászólást letisztázott formában, de lassan haladok
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
jozso1989 #51 üzenetére
Bing keresője nem tárol adatot rólad.
Tényleg kicsit körbe kellene nézned vagy kitekinteni a Google felhőből.Amúgy meg nem a félelemről van szó, mivel nem egy maffia hálózatról beszélünk, hanem arról hogy semmi joguk nincs ezeket az adatokat tárolni rólad, amit jelenleg tárolnak.
-
jozso1989
őstag
-
jozso1989
őstag
-
jozso1989
őstag
De béna ez a topic. Ha nem tetszenek a Google cuccok, akkor fizessetek elő másra. A Google programjait INGYENESEN használhatod előfizetési díj nélkül, legyen az telefon, PC, akármi... Azért mégis csak jó a Chrome, nem? Jó a GMAIL, tetszik a Google Maps, nem? A Street View, Google Earth, Androidon a Google Now... és csak a személyesen kedvenceket írtam.
Ez mind ingyenes, fél perc letölteni és használni...
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Darda Csabi
tag
Most olvastam, hogy a google szeretne betörni a domain regisztrálási piacra is, nem túlzás már ez, lassan nem lesz olyan online tevékenység amihez a google-nek ne lenne köze
-
Snoop-y
veterán
Mailszerveren vegre sikeresen beuzemeltuk a titkositast illetve a digitalis alairas hasznalatat.
-
törölt tag
Keresőmotor: DuckDuckGo
-
-
Snoop-y
veterán
Az atlagembernek nem is akarom elmagyarazni. Akiket erdekel azok majd csinaljak. Hidd el egyre tobb embert fog ez erdekelni.
En az androidomat is kihereltem. Nyilvan az lenne a legjobb ha abszolut semmi koze nem lenne a guglihoz de valoszinu arra is lesz elobb utobb normalisan mukodo megoldas. -
Penge_4
veterán
"Gyengebb minoseg. Nekem nincs szuksegem felhoben levo dokumentum kezelesre."
Gmail, Maps, Android, stb. Nem csak a Drive-ról van szó.
"Ezert nekem megeri szervert uzemeltetni. Egyreszt hobbi masreszt paranoia."
Harmadrészt szakbarbarizmus IT-s jövedelemmel vegyítve. Konkrétan arra céloztam, hogy a titkosítva tárolt levelezés (vagy bármilyen internetes tevékenység) soha nem lesz mainstream, mert nem fogod tudni megmagyarázni az átlagembernek, hogy miért is jó neki.
És mivel nem lesz mainstream, ezért
1. Mindig meg fogják kérni az árát (illetve olcsó szerverekkel szívni fogsz).
2. Mindig körülményesebb lesz next-next-finish-nél és nem utolsó sorban utánajárást is igényel."A sajat mailszerveren azt es ugy allitok be amit akarok akkora a tarhelyem amekkorara nekem szuksegem van. Olyan nevet valasztok a @ ele amit akarok. Tarolhatom titkositva a leveleimet."
A mai több gigás postafiókok korában nincs igazán létjogosultsága a dolognak. A @ előtti névre meg van egy csomó szolgáltató, pl. anonymail.
"Meg ha PGP-vel nem is tudok veluk levelezni akkor sem megy at a guglin."
Nagyot néznél, ha megtudnád, hogy hány KKV-nak vannak Gmail vagy valamilyen más hasonló e-mail címei vagy használ Google Apps-t. Illetve céges hálónál is van, hogy nem proxy mögött van, olyat is láttam már, hogy Google DNS-ei voltak beállítva az ISP helyett.
(#29) radi8tor1: "Ha a másik fél Google-os, az persze nem ideális, de még mindig jobb, mintha mindketten azok lennénk."
Mivel? Hogy innentől csak a levelezése 90%-ával fognak tudni adandó alkalommal valamilyen formában visszaélni/felhasználni ellene, a maradék 10% (amit ha nem terrorszervezetekkel, akkor paranoid geekekkel folytat) rejtve marad?
Ez olyan, mint mikor jönnek azzal, hogy "Én, a tudatos felhasználó letitkosítom a Facebookomat." aztán elég csak a leggyengébb láncszeme(ke)t megtalálni az ismerősi hálóban, aki(ke)n keresztül majd leinfózzuk az illetőt. És ez még egyelőre csak a felhasználói szint. Képzeljük el mi mindenhez férhetnek hozzá emelt jogosultsági szinten, ahol mindenhez hozzáférnek. Még a "papíron" törölt (archív) anyagokhoz is.
-
Apollyon
Korrektor
Hali!
Örömmel üdvözlöm a topikot!
Rögtön dobok is pár véleményt. A saját mail szerver klassz, de amíg a havernak sincs saját szervere, addig tök mindegy. Ha gmail-es címre küldesz akármilyen címről, akkor is el fogják olvasni a levelet, szóval ennek igazán akkor van értelme ha mindkét félnek normális email fiókja van.Itt van egy klassz oldal, hogy miket kell lecserélni mire, hogy a megfigyelést elkerüljük, vagy legalább megnehezítsük: https://prism-break.org/en/
Viszont ha ez nem csak anti-google topik, hanem mindent lefedve "Nagy Testvér" megfigyelése elleni topik, akkor lehetne az egész mókát azzal kezdeni, hogy lecserélitek a windowst... a MS ahol teheti logolja az adatokat, azt is el tudom képzelni a win bármelyik verziója adatokat cache-el és logol és a tevékenységeket feltölti valahová. Legalábbis nekem ez az érzésem van, amikor egy linuxos gép után átülök egy win-es platformra.
Aki pedig Firefoxot használ annak van itt pár érdekes about:config beállítás hozzá: [link] Bár ez Manjaro linuxhoz van, de a FF mindenhol ugyanaz, úgyhogy érdemes elolvasni és beállítgatni a FF-ot.
-
Snoop-y
veterán
Kinek mi a fontos. Ez teljesen felhasznalofuggo.
Gyengebb minoseg. Nekem nincs szuksegem felhoben levo dokumentum kezelesre.
Viszont arra igen, hogy ne olvasgassak a leveleimet. Automata robotokkal se. Nincs szuksegem reklamra.
Ezert nekem megeri szervert uzemeltetni. Egyreszt hobbi masreszt paranoia.
A sajat mailszerveren azt es ugy allitok be amit akarok akkora a tarhelyem amekkorara nekem szuksegem van. Olyan nevet valasztok a @ ele amit akarok. Tarolhatom titkositva a leveleimet. Szerintem ezt is rakjuk az alternativak melle mint ervet.
Mancikakkal altalaban valamilyen szervezetnel levelezek. Meg ha PGP-vel nem is tudok veluk levelezni akkor sem megy at a guglin. A kommunikacio az en szerverem es a masik fel szervere kozott zajlik. -
Penge_4
veterán
"Az emberek hozzászoktak, hogy ingyen van az e-mail szolgáltatás. De soha semmi sincs ingyen"
Kérdés, hogy Átlag József előállít-e elektronikus jelenléte folyamán akár egy élethossz alatt annyi forintosítható értéket, ami miatt számára megéri titkosított, házilag hostolt mailszervert üzemeltetni és ennek költségeit saját zsebből fizetni. Mert ha ez az egyenleg negatívra jön ki, akkor Átlag József valami hasznosabbra fogja elszórni a webhosting és a többi járulékos költség összegét.
Egyébként meg a Google szolgáltatások többségére vagy nincs alternatíva vagy sokkal gyengébb, mint az adott Google szolgáltatás. A Google ellen meg különben is csak erőszakkal lehetne hatékonyan fellépni ami lehet akár állami (rendőrség, hadsereg), akár forradalmi szerveződés (feldühödött tömeg). Fotelforradalommal nem lehet elérni semmit, maximum 0.0001%-ban mozgatjuk be a piaci részesedést, miközben egy hasonlóan profitorientált és kapitalista konkurenst segítünk a trónra.
Az ellenállás hasztalan. A hiba az emberiségben van, aki mindig az egyszerűbb utat választja. És amíg a többség azt választja, addig a kisebbség szívni fog.
Én abban látom az egyetlen megoldást, ha teljesen kizárjuk a bizalmi tényezőt (lásd: Bitcoin mint protokol) és hasonló elven működő szolgáltatásokat építünk. Kérdés, hogy pár hobbifejlesztő/geek kivételével kiknek fogja megérni olyan szolgáltatásokat fejleszteni/építeni/marketingelni, amikből nem lehet adatokat bányászni.
És mivel nyilván fizetős lesz (más üzleti modell elképzelhetetlen) hogyan fog majd átlendülni a holtponton, avagy elég olcsó lenni ahhoz, hogy az emberek tömegesen kezdjék el használni, ezáltal végül annyira olcsóvá váljon, hogy fenntartható legyen. Mert nem mindegy, hogy használja mondjuk 7000 ember aki fizet havonta 100 000 dollárt érte vagy használja 7 000 000 000, aki fizet érte havonta 10 centet.
(#23) Snoop-y: "Nem ordongosseg egyszer kell raszanni kb 15 percet hogy letoltsel/telepitsel/beallitsal mindent."
Elképzelem, ahogy elmagyarázom Mancikának, hogyan kell a publikus kulccsal visszafejteni a krix-kraxokat, amiket küldtem neki. Aztán ha sikerrel járok, úgy belejön, hogy a körlevelek is PGP-vel titkosítva jönnek.
A PGP leginkább arra jó, hogy bizonyítsd: te vagy a levél küldője, nem valaki más, aki valami dark SMTP szervert felhasználva visszaélt az e-mail címeddel.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Rátaláltam egy ilyen oldalra: http://www.matousec.com/
Pl proaktív biztonsági teszt: [link]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Titkosított levelezésnek csak akkor lesz értelme, ha tényleg a felhasználók 80% használ ilyet.
Addig nem is tudsz PGP-s levelet küldeni neki, ha nincs meg az ő nyilvános kulcsa neked.Cégünknél most áttértünk a PGP-ról StartSSL-re. Mert az új mailszerver ezt támogatja natívan így nem kell bajlódni külső PGP alkalmazásokkal.
-
Cheesy
őstag
Ha és amennyiben pl. PGP titkosító kulcsot használsz.
Én itt arra gondoltam, hogy egy Mailoo esetében a szerveren tárolt emailekhez nem fér hozzá senki a tulajdonoson kívül jóesetben... Illetve ennél a példánál maradva Mailoo user és Openmailbox user közti levelezést megint nem látja senki. Gondolom azért is, mert az itt résztvevő userek létszáma annyira elhanyagolható, hogy nem éri meg erőforrást ráállítani, hogy "lehallgassák". De időszakos megfigyelést meg végezhetnek az ISP-nél bizonyos fekete dobozzal, ami meg a ki-be menő adatforgalmat naplózza.
Bár ha titkosítva mennek ki a levelek, akkor nem sokat ér.
De pl. én még nem is használtam titkosító kulcsot... sajnos nem is levelezek olyannal, aki tudná, hogy ez mi fán terem, pedig munkafájlokat is szoktunk emailen keresztül cserélni. -
Snoop-y
veterán
A fogado felnel akkor valik nyilt titokka ha a masik fel rendelkezik a publikus kulcsoddal amivel kinyitja a levelet. ( nyilvan azert kuldted neki, hogy elolvassa ) Ez azonban nem jelenti azt, hogy az azon a szerveren tarolt leveledet barki ( pl egy rendszergarazda ) el tudja olvasni mert neki nyomozos napja van.
-
-
nubreed
veterán
-
radi8tor
MODERÁTOR
Van egy film ebben a témában: Terms and conditions may apply.
Ajánlom figyelmetekbe. -
Cheesy
őstag
Igen, a topic címén finomítani kell, pedig gondolkodtam rajta mi lehetne.
Bár a Google rászolgált a címben szereplő jelzőre, ennek a topicnak az internetes online szolgáltatások újrafelfedezése is a célja. Szerintem nem egészséges az, ha csak néhány cég godzilláskodik emberek millióinak az adataival, 400 oldalas szerződéssel, amiből kb. 1 betűt nem olvas el senki és azért csendben itt-ott javítgatnak rajta rendszeresen.
De ott a Facebook aki a másik nagy hamiskártyás. De az más tészta. Kíváncsi leszek mikor jön el annak az első használható alternatívája, bár amilyen médiatámogatottsága van, erre kicsi az esély az elkövetkezendő évtizedben.Az embereknek szerintem kezd elege lenni vagy már elege van abból, hogy kényelmetlenül sok információt tárol róluk az internet (és ezt most gyüjtőfogalomként értem).
Csak egy kérdés: el tudsz tűnni Te az internetről? Fel sem fogjuk mennyi footprint marad utánunk. Regisztrációk, email címek különböző adatbázisokban, vásárlások, ezáltal címek, telefonszámok, bankkártya adatok, fényképek, jól felismerhető arcképpel, társadalmi környezetkép... Szédítő.
És ha csak abba gondolsz bele, hogy ha kis "szolgáltatóknál" vannak ezek az adatok "szétszórva" kisebb az esélye, hogy ez valaha úgy össze lesz rendszerezve, mintha egy óriásnál lenne mind egy helyen. -
bepken
veterán
azzal kezdeném, hogy a topic célját díjazom. a cím viszont számomra erős túlzás...
ha a Google mindezt valóban megteheti - kvázi a nyilvánosság előtt- , akkor nem tudom elképzelni, hogy ne létezne legalább 1 db olyan - a Google-nál nagyobb - cég, mely ezekkel az adatokkal valóban vissza is él.
ha mindez a valóság volna, akkor én inkább egy ilyen cégtől félnék...
csak mert felmerült a paranoia
-
cadeyrn
aktív tag
gmail helyett:
iRedMail szervernek
RainLoop webmailnek ( Roundcube, ha kell Sieve és egyéb finomság )
baikal calendar & contact servernek
carddavmate web contact managernek
caldavzap webcalendarnak
rss2email és nem kell több rss olvasóDe ehhez k. sok türelem kell, ráadásul fizetni kell szervert, szóval nem egyszerű.
-
Gyurvagyi
tag
Remek gondolat!
Engem nagyon érdekelne a téma.
Arra gondoltam, hogy kicsit ki lehetne tágítani a témát:- Contact
- Reader (Tudom, hogy már nincs de az alternatívákról lehetne beszélni)
- A szóba kerülő megoldások, hogy tudnak nem Android telefonnak szinkronizálni. Pl: BB10 ;-)Részemről:
mail: Runbox (IMAP)
naptár és kontakt: memotoo.com (CalDAV, CardDAV)
rss: blogtrottr.com -
Cheesy
őstag
Igazad van, de ha nem (az általad említett tulajdonsággal bíró email szervert használó) vállalati címre küldjük -bárhonnan- a levelet, akkor az a fogadó félnél már "nyílt titokká" válik.
A biztonságos út csak két megfelelően titkosított út és szerver(ek) esetén működik, ami eset valljuk be manapság nem jellemző az ingyenes mail hostok esetében...
Az emberek hozzászoktak, hogy ingyen van az e-mail szolgáltatás. De soha semmi sincs ingyensztikac
Valóban, rosszul fogalmaztam -
Cheesy
őstag
Ha valakinek megbízható, közösség által fenntartott (stabilan, évek óta és az üzemeltető szerencsére nem is szorul rá a támogatásra) email szolgáltatás kell, ami nem átjáróház az NSA és egyéb szerveknek, akkor jelenleg Európában a franciáknál lehet keresgélni és találni:
Mailoo.org - admin jóváhagyás kell a regisztrációhoz, ami időnként megnyílik, de érdemes visszanézni. Most újították az SSL lincenszüket is.
Openmailbox.orgNem kell megijedni a francia nyelvtől, ugyanolyan sorrendben kell a regisztrációnál megadni az adatainkat, mint máshol, később a user felületen már angolul lesz minden.
Mindkét oldal Roundcube motort használ. Kissé spártai, de nekem pl. pont ez tetszik benne. Semmi csicsa.
Mindkét oldal https csatornán kommunikál. -
radi8tor
MODERÁTOR
Szupertitkosítást tud egy magyar app - Zybex
http://www.securephone.hu/
A Zybex Secure Phone szolgáltatás nagyon kedvező, körülbelül mindössze havi 10.000 Ft-os előfizetési díj ellenében rendelhető meg. -
Snoop-y
veterán
Nem feltetlenul csak alternativa keresessel kellene foglalkozni a topicban. Szerintem amiert ez a topic letrejott az egyreszt az, hogy nagyon sok embernek felnyilt a szeme es rajott, hogy nem lehet megbizni egy szolgaltatoban. Meg akkor sem ha penzt kernek a szolgaltatasert.
Ha a Google-ban nem bizunk miert bizzunk egy masik szolgaltatoban?
Ha valakinek nincs penze sajat mailszervert uzemeltetni akkor is vannak lehetosegek arra, hogy vedjuk az adatainkat.
Elso korben hasznaljunk valamilyen titkositast. Ebbol is van jo nehany fizetos illetve ingyenes alternativa: -
JanR
addikt
Ez egy nagyon jó kezdeményezés! Várom a fejleményeket!
-
ZCoyote
őstag
Érdekelne
-
Cheesy
őstag
Üdvözöllek!
Ha azt mondom, hogy a Google és szolgáltatásai a mai ember számára a mindennapok része lettek, akkor szerintem nem túlzok.
Nem tudok valamit? Ott a Google. Levelezés? Gmail. Események, feladatok ütemezése? Ott a Google Calendar. A mai telefonok több mint felén Google-féle Android operációs rendszer fut...
Ne legyenek illúzióink afelől, hogy a világszerte 12 hatalmas adatközpontját csak és kizárólag azért hozta létre, hogy a keresőmotor, a levelezés, a youtube és az egyéb Google szolgáltatások gyorsan és hatékonyan tálalják elénk tartalmukat.
Paranoiás az akit zavar, hogy mennyi adatot tart róla eltárolva a Google Inc., egy profitorientált gigacég?
Vitathatatlan, hogy képes nagy mértékben megkönnyíteni az életünket, de nem érdemes elfeledni, hogy mindenre van alternatíva.De vonatkoztassunk el a fentiektől és tegyük fel, hogy olyan online szolgáltatásokat keresünk, amik hatékonyabbak és/vagy kényelmesebbek, mint a Google-féle megoldás.
Ebben a topicban ezekről az alternatívákról lenne szó.
Az első hozzászólásban (vagy legördülő témaindítóban) lennének rendszerezve ezek a linkek, ajánlások.
Lenne rá érdeklődés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Fali konzol lapos tévékhez
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Autós topik
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Windows 11
- További aktív témák...
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- TUF F15 FX506HC 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Precision 7670 27% 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A1000 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest