- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Az AMD vs. INTEL vs. NVIDIA topikban - ami eredetileg VGA topik volt - felmerült, hogy ne legyen a VGA-ra korlátozva a beszélgetés. Tekintettel arra, hogy ez a topik jóval kisebb forgalmú, így ezt most bezárjuk, és a másik topikkal összevonva ott folytatódik tovább a CPU, processzor téma is.
Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Nagyon frankó hútő, nekem is van itthon
Viszont sajnállak, ha a bányászati sebességre hivatkozva nem használod a szép új géped. Akkor végülis oly mindegy, hogy Intel VS AMD, nem?
Én pl 2000-es évek elején Intel fanboy voltam. Túl voltam több Intelen, és persze rosszul esett nézni, hogy mások az AMDvel jobban jártak (Athlon XP vs Celeron/P4), így mindenféle helyről előhúztam a véleményem igazolását, hogy miért jobb az Intel! Komoly fórumos szócsatákba és eredmény harcokba bocsájtkoztam.
Aztán 2003-ban megismertem jobban az Athlon XP-ket és a s CPU számolást. (ide most egy A hangot éneklő templomi krust kérek!)
Miután rájöttem, hogy egy 1700+ lehet 3000+ vagy 4000+ is, átéretlmeztem a dolgokat. Már akkor volt 4GHZ-es AMD-mmikor az Intel erről még álmodott. Pár hónap alatt rengeteg AMD-t raktam össze és magam is bezsákoltam egy egészen érdekes példányt ami mai napig megvan és az oldtimer topic lakóit ámulatban tartja : egy 1466@2669MHZ-es példányt ami akkor 3400+-t jelentett , amit azt jelentette h 12000ft-ért a csúcs 100+ ezres 3400-as P4 teljesítményét tudta a procim. Egy 100+ ezres proci 12 ezerért. Ennek ellenére volt itthon 1800A NW második gépként, mert abból sem akartam kimaradni. Hobbi volt. De tudtam h ez csak második gép az AMD mögött.
AMD Fanboy lettem? Eléggé, mivel a tudásomból bőven meg is szedtem magamat anyagailag, és tudás szinten egyaránt.
Ezután jött a Phenom 9500, ami kézenfekvő volt, mint első 4 magos, és hát na.... Csalódás volt. A maga idejében.
De mivel én a saját pénztárcámhoz voltam hű, ezért az Athlon X2-3asok helyett az Intelhez fordultam a I3 4330 tárgyában. Ami ugye 2 magos, meg HT. A Phenom 9500-hoz képest dupla teljesítmény volt.Na aztán eljött lassan 8 év 4330-al. Most nagyon Ryzent akartam, mert menő, meg váltsunk már AMD-re megint. Amikor megláttam az árát a 3600X-nek meg a 10400Fnek akkor megint az Intel mellett döntöttem, függetlenül az eredeti elképzelésemtől.
Amire a kis történetem szolgál : Mindig azt vedd ami a jobb. Én legalábbis ezt teszem. Amikor az AMD a jobb azt veszem, ha az Intel hát azt! Fölös fanboynak lenni ... Ez olyan mint amikor egy veszets focicsapatnak szurkolsz.
Most postomból kiveheted, hogy az intel a legjobb, de igazából azt akarom prezentálni, hogy mindig a bestbuyt érdemes venni, mindegy hogy az épp melyik gyártóé.
neked is jobb, ha így teszel, mert ösztönzi az Intelt, hogy kedvezőbb áronb adja a processorait ezáltal pénzt hagyva a zsebedben. Mert ugye zsebed az egyik legjobb barátod -
KROK640
nagyúr
Te valami Be Quiet!-es fizetett szponzorált vagy, vagy a hűtésednek is fanja vagy?
Mert annyiszor leírod, hogy a dark rock 4 pro mekkora istencsászár hiper szuper hűtés, hogyha nem lenne itthon egy, máris rohannék megvenni!(az megint durva, feljebb olvastam, hogy állítólag játszani használod a gépet, de ehhez képest kell az integrált VGA mert jajj a dedikálttól elveszi a bányászati erőt.
Azt megint erősen kétlem, hogy egy 5900X érezhetően szarabb lenne a 9900K-tól, de ha így van, akkor minek vettél AMD-t? Mégis minek? ) -
zsintai1987
tag
Tehát ha jól értem:sz@r az AMD mert hangos...
Drp4el hűtöd ahogy a 9900kt
Ugyanolyan hangja van terhelésnél...
De te lecseréled intelre mert hangos munka közben
Ha jól értem akkor most veszel egy új intelt ami ugyanolyan hangos mint az AMD!!! De cserébe nincs akkora teljesítménye mint az amdnek
Okés értem, de nem értem...
Valaki kérem, wait Wut? -
PuMbA
titán
Az én ventim is csendes, mert a Be Quiet házventijeim hangosabbak, mint az Artic-on lévő P12 venti és 10 év gari van rá. Nem hiszem, hogy a Be Quiet tovább bírná, főleg, hogy a Be Quiet árából veszel 3db Arctic Freezer 34-et és akkor 30 év garancia
Épp most akarom Arctic-ra cserélni a Be Quiet házventiket, mert nem tetszenek.
-
PuMbA
titán
[link] Dark Rock 4 szinten van az én hűtőm is
Az 5900X már 105W TDP, tehát az biztos nem lesz halk, hacsak nem kapcsolod be az Eco módot, ami 65W TDP-re limitálja. A lényeg, hogy az 5900X Eco móddal is veri a 9900K-t, azaz biztosan halkabb működést tudsz kicsikarni az AMD-ből.
-
PuMbA
titán
Procinál nekem fontos, hogy terhelve is halk legyen, mert ha Photoshopolok vagy ilyesmi, akkor sem szeretnék zajt, hiszen közben nem hallgatok zenét :) Nekem az 5600X terhelve sem hangos, pedig csak egy Arctic Freezer 34 CO hűtőm van. Ha bekapcsolom az Eco módot, akkor 45W TDP-re ugrik a proci és csak 3% összteljesítményt vesztek.
-
PuMbA
titán
Én sok év Intel után váltottam nem rég 5600X-re. Semmi problémám sincs vele, ugyanúgy megy pöccre minden, mint az Intelekkel. Eleinte féltem, hogy mi az a sok probléma, amit a topikjában írnak, de egyik se vált nálam valóra. Kitartottam a bejáratott alaplap (ASUS), memória (Kingston HyperX) márkák mellett.
-
koko52
nagyúr
-
koko52
nagyúr
Pont olyan vásárló vagy amit a gyártók szeretnek. Nem ért hozzá csak logót néz.
Én intelt nem veszek magamnak évek óta, mert nem megy ez nekik egy ideje, de soha nem mondanék, hogy soha többet, mert ha egyszer megint jobb lesz és ár/értékben is akkor jöhet. Talán 3 év múlva, vagy 5 vagy....
Gondolom a zöld hályog is fent van a kék mellett. -
-
-
-
koko52
nagyúr
-
koko52
nagyúr
DDR5? Az nem lesz 11.gen-el: The new Core i9-11900K will also support DDR4-3200 as a standard (non-overclocked) memory speed,
Ott a giant hűtő vagy a víz-neked!
Amúgy AIO240-em van két éve. Tökéletes. Egy 1 kg-os Noctua sem tud többet. Csak az enyém 18k-volt nem 45k és nem kér helyet, RAM-ok elférnek stb...
-
-
Piszmaty76
aktív tag
Én már leírtam őket egy jó ideje és ezzel tuti nem vagyok egyedül. Majd meglátjuk az új főisten milyen irányba viszi a céget, vissza tudja-e szerezni sokunk bizalmát. Hogy fog hozzánk vevőkhöz viszonyulni, mert amíg egyeduralkodó volt megtehette, hogy generációról generációra hülyének nézzen bennünket. Mindezt úgy, hogy szerintük számunkra volt a megtiszteltetés, hogy mocskos mancsunkat pofátlan összegekért a "korszakalkotó" cuccaikra tehettük. Nos, most már marhára nem vagyunk bizsu cuccaikra kényszerülve, van azért a pénzért már arany is. Vannak akik megtiszteltetésnek veszik ha a homlokukra kakilnak, vannak akik beduzzognak emiatt, szerencsére nem vagyunk egyformák. Remélem az új főnöknek sikerült évek alatt rendbe tenni a céget, visszaszerezni a cég pozitív hírnevét a verseny miatt és a barom részvényesek támogatják majd ebben.
-
zsintai1987
tag
A zen 5800as találgatásos topikban meg asszem pont te írtad, hogy nem hiszel a pletykáknak , várjuk meg a teszteket, CB nem számít mert nem azt futtatom egész nap, Aida sem számít mert azt sem indítom el, majd ha megjelenik akkor írjuk le az Intelt.
Megjelent a zen és lenyomta...
Most megsem jelent az intel de már veri az 5950xtultrasupereket a pletykák szerint!
Ha CBben jobb lesz egy magon mint a zen akkor számít a CB teszt?
3evvel ezelőtti lapba belemegy legalább?
(szaggat még az egér? Bocs nem hagyhattam ki)
-
-
-
Piszmaty76
aktív tag
Az I7 6700K-t anno közvetlenül megjelenéskor vettem meg, meglepő módon az is igen nyögvenylős volt. Röhejes elérhetősége volt és 140e Ft-ba került a türelmetlenségem. Intel és 2015. Nem emlékszem ilyen mértékű e-ökölrázásra a gyenge start és pofátlan kezdeti árazás kapcsán. Azóta mindig belekalkulálok pár hónap türelmi időt a kezdeti bolondokháza elkerülése végett.
-
koko52
nagyúr
Nem tudnak procit csinálni 14nm alatt. Lásd 10nm lebőgést. Ha sikerül lemenniük az ismeretlen 7-re, nem lesznek magas Hz-ek ne aggódj! Az 5 Nm minimum +20% IPC-t és magasabb Hz-et hoz AMD-nél. A mostani Zen3 jócskán alatta lesz.
Intel egyre távolodik AMD-től hiába próbálod belelátni a 14nm-be a jövőt. A 11.gen csak egy újabb kínlódás óriási fogyasztással.
A 7nm-nek lesznek kezdeti betegségei bőven. Mire azokat kiheveri +1-2 év. AMD addigra kiforrott technikával dobja ki az új procikat. Lásd intel 14nm -
koko52
nagyúr
-
-
galaktikus
aktív tag
Ne haragudj, megkérdezhetem esetleg, hogy.. Te valami helyi troll vagy? Értelmes gondolatot Te bizony le nem írtál amióta olvasom a hozzászólásaidat. Pedig már fórumozok egy pár éve, de ez a fájdalmas, 12 éves szintű megnyilvánulás, és mások állandó triggerelése agyalágyult dolgokkal, azért szemet szúr egy jóérzésű embernél. Kéne Neked egy kis pihenő. Kegyetlenül rontod a fórum színvonalát, nem vagy idevaló.
-
Petykemano
veterán
-
bozont
veterán
Azt nem tudom hogy jó-e, asztalinak nem szoktam a csökkentett órajelét nézni. Először azt hittem valami mobil SoC van a képen, úgy elég versenyképes lenne mert a Snapdragon 888 szintjén lenne, csak +8 mag(aminek mobil fonton nem látom még értelmét).
Viszont ami furcsa, hogy miért csak 12 L1 cache van az adatoknál a 16 mag ellenére? Ez inkább valami 12 magos proci, clusteres megoldással, clusterenként 4 maggal. Legalább is az L2 cache alapján ez jön le, ha az feltételezem hogy clusterenként közös lesz. Nem mellesleg itt még DDR4 van, nem DDR5 a kép szerint.
Nekem nem áll össze az a mentett kép. -
hokuszpk
nagyúr
"Hokuszpok azt nem nagyon tudjuk mennyit áldoztak fel és az is lehet gyors össze hoztak valamit olcsón. "
annyi biztos, hoy évek óta fejlesztik/szenvednek a 10nm -el, a 7 se olcsó, akárhonnan nézzük ; még akkorsem, ha első nekifutásra sikerül...
ugye ha az Intel terveit vesszük, akkor az ő hetesük annyit tud, mint a TSMC 5-je, amire aszontak anno, hogy minima kalkula 17MRD USD -
Qtya123
őstag
Én arra vagyok kíváncsi, hogy a Rocket Lake megjelenésekor mi lesz. Sokan várják azt, hogy akkor a Zen3 ára csökkenni fog. Ez talán igaz is lesz akkor, ha a Rocket egy kicsit gyorsabb lesz a Zen3-nál és az Intel megfelelően és nem elszállva áraz.
Viszont szerintem simán benne van a pakliban az is, hogy az Intel pár tízezerrel a Zen3 fölé fogja árazni a Rocketet, ha játékok alatt gyorsabb lesz az AMD-nél, emiatt a Zen3 meg árban marad ugyanott, ahol most van. Aztán a végén lesz drága AMD és drága Intel proci, nesze neked árverseny.
Még az is megbolondíthatja a dolgokat, hogyha a Rocket megfelelő mennyiségben kijön a boltokba, a Ryzen 5xxx meg továbbra is hiánycikk marad esetleg.
-
koko52
nagyúr
Gondolom utána jártál és rájöttél, hogy a Ryzenen a bughalmaz játék azért nem futott, mert (intelre optimalizálták) elrejtettek egy hibás kódot benne, ami megakadályozta, hogy a szálak is dolgozzanak ne csak a fizikai magok. Ezt te magad is kijavíthatod otthon, tessék: [link]
Saját véleményed lehet, csak ne sértődj meg ha ilyen totálisan jelentéktelen és életszerűtlen példákat hozol fel és leugatnak, kiröhögnek. De ne aggódj van nálad súlyosabb eset is, mert sokan nem aggódnak az inteles sebefoltozások miatti jelentős lassulásokról. Aki meg igen az kikapcsolja a patcheket és elvan a hackerek számára nyitott gépével. Csak ezt azok nem engedhetik meg, akiket kötelez a GDPR ezek használatára. Na cégnél vágott egy fejet a vezetőség, amikor az i7-es gépekből i5-ös lett
A kártyához és a procihoz gratula, a procit elfogadnám.
És a csere még mindig áll, csak szólj! A kártyával meg túrj ETH-t!
Amúgy máskor a pöcsös mackót vágd ki a képből. -
koko52
nagyúr
Alma a körtével. A felépítésükről fingod nincs. Csinálsz egy értelmetlenséget és jössz böfögni. Pont mint az Aida egérszaggatós teszteddel. Áruld már el mi a faxért nem adod el? Akkora kereslet van rá hogy bolti ár felett elviszik azonnal! Vehetnék belőle egy szupi 10900k-t szénné húzva 30W-on aláznád az Aida közben az egeret.
-
MiklosSaS
nagyúr
Vegyél egy ARM alapú iPad-ot, ott kb 3-5 W-al valami Arcade ugri-bugri játékal el fogsz tudni szórakozni. Sõt valami benzinkútnál fel is töltheted mig elfogyasztasz egy kávét. Igy az az akku töltése sem fogja terhelni a családi büdzsét, az 5900X árából meg kijön egy alap de új iPad.
-
Piszmaty76
aktív tag
-
MPowerPH
félisten
Es mikor adja ki?
Sokan a jelennek elunk, nem mindenki akar 2 evet varni arra, hogy a kedvence vegre csinaljon valami erdemi munkanak tuno dolgot is.
A 2x -es teljesitmeny mar megvan, ezt csak csondben jegyzem meg. Sot, szerintem van az meg tobb is, ha aranyositok, es kiszamolom rendesen.
A tesztekbol meg ne indulj ki, azok mind early review -ek, kezdetleges, hianyos BIOS -okkal, joval alacsonyabb orajelekkel, mint amire a Zen 3 valojaban kepes. Szerintem az elso korbe a Curve optimizer bele sem kerult, pedig az kapasbol dob minimum 300MHz -t az all core teljesitmenyen, workload -tol fuggoen, es segit a single core perf. -ben is, mert egybol 2 magot kuld meg hasonloan kiugroan magas orajelen.
A Zen 3 topikban meg nagyon senki nem huzogat semmit, maximum egy optimalizalt PBO -t lathatsz, vagy legyen akkor PBO 2, a Curve optimizerrel ugyanis azt aktivalod. Csak az a helyett, hogy emelne a feszt, eppen csokkenti, aminek koszonhetoen no a frekvencia.
-
Piszmaty76
aktív tag
Óvatosan azzal a mostani hajszál előny kijelentéssel. Egy-két év múlva lehet az még egy dús hajzuhatag is. A 14 nanoról a rengetegedik bőr van lenyúzva, míg a Zenéknek még azért van fejlődési lehetőségük, tartalékuk bőven. Ha már most ilyen fusztrált hülyeségekkel tudsz jönni, a közeljövőben akár tele is sírhatod a párnád...
-
IreN!CuS
addikt
Értelmes kommunikációt vársz el miközben fasz@got írsz, te nyomod legjobban a fánboii dumát, és amikor megcáfolnak meg leírják mi merre csak nyanyogsz. Nem baj, hogy nem tetszik az AMD szíved joga szerencsére lehet venni Intelt is, többször írták add el és vegyél helyette mást szinte bukó nélkül megoldhatod.
-
-
hokuszpk
nagyúr
"komolyan 2020 ban ilyen procit kiadni ami sem a ddr5 öt nem tudja sem a quad chanelt"
jelen allas szerint az Intel se hozott ki még ddr5 -ot tamogato procit, osztt mindjárt 2021 van. Quad channel mezei asztaliban talan sosevolt, HEDT lapok tudták, Threadripper is tudja.
Szerintem terj vissza Intel vonalra, ha neked az kell, szvsz olyan nagyon mar nem akar meggyozni senki, hogy merrevanazelore, majd idovel rajossz.
ami az am4 -et illeti, en remelhetoleg megerjuk, hogy a B350 lapokba is belereszelik az 5xxx -et, megiscsak skandallum, hogy a 3700X -el kell vegetalnom. -
Gyuri27
félisten
Lol intel a pcie4-et se tudja. Melyik modern asztali intel tud qc-t?
Igen az ibtelnêl elöbb lesz ddr5 hogy új lapot keljen venni és hozzá drága ddr5-t ami egy dekával nem lesz gyorsabb az elsö idökben. Igy van ez ddr1 óta. Azért cserélgetjük a procikat mert genenként akad 15-20% erö többlet. Ennyit az intel az utolsó 6 êvben prudukált összesen. Azt is úgy hogy az égig tolta a fogyasztást. Biztos kelljen 30ks hütö. Ja és nézz nyugodtan 5950 tesztet. Akár munkára akár gaméra. Ja nekünk a tuninghoz nem kell se k peoci se Z lap plusz pênzért. Ha szintetikus mem bencsre szereted a gêpet venni vegyél intelt. Minden másra ott az amd. -
koko52
nagyúr
Akkor most leírtad, hogy mindenben jobb az AMD ezért mégiscsak jobb az intel.
Ha kell APU akkor ott a G sorozat abban van. Egyébként teljesen felesleges. Ki játszik IGP/APU -val ilyen CPU szinten? Senki. Ha megdöglene a VGA-m van GT710-esem képnek, kb ingyen volt. De 550-esem is van az meg 10k és akármelyik IGP/APU-t hozza.
Kár a procit drágítani ezekkel.
Mire intel lép kisebb nm-re AMD is lép. Intelnek pedig új terület lesz. A 10nm sem sikerült
Ez meg is látszik AMD árakon.
Reméljük igazad lesz és fejlesztenek valami értelmeset is. -
-
koko52
nagyúr
Holnap mérek neked intelt is. De még mindig nem értem. Hol ér hátrány? Az AIDA lassabban fut le, ennyi? Játéknál minden Intelt lenyom sebességben még az 5600x is. Munkában szintén minden független tesztelőnél, de te szerinted nem. De alátámasztani nem tudod csak úgy érzed. LOL Ez azért elég vicces.
-
hokuszpk
nagyúr
Ballistixrol nemtok nyilatkozni, mert még nem vettem senkinek ( magamnak sem ) azt a tipust.
ellenben osszeraktam nemtom hany Ryzenes gepet ( sokat ) es meg senki nem reklamalt, hogy fagy, lassu vagyeppenhogy akad az egér.
Mondjuk a korrektseg kedveert megjegyzem, az Intel alapon osszerakottakra sem volt panasz
Aktív témák
Hirdetés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- BestBuy topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple MacBook
- Fotók, videók mobillal
- Hobby rádiós topik
- FOTÓS beárazás
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- További aktív témák...
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged