- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
-
Mobilarena
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veleczki77
csendes tag
válasz
szabozsolt87 #46834 üzenetére
Mindenféle kombinációban tesztelgettem a ház szellőzését, és hidd el hogy érdemes felülre berakni egy minimum 140-es ventit ami kifelé dobja a meleget.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46832 üzenetére
Most nézem, hogy is néz ki a kártyád a házban... És ha leveszed a TG oldallapot?
Én még sosem építettem ilyet, de simán el tudom képzelni, hogy hiába van mondjuk sacc 5 ház ventid, nagy hűtőd a VGA-n, lehet ott cirkulál bent a meleg levegő. Ahogy elnézem alig van légrés a ventik és az üveg között, ráadásul ebben a poziban a ventik le-fel és az alaplap felé fújják a levegőt. Jó kis turbulencia lehet ott....Szegény te! Amennyit ráköltöttél a plusz hűtővel, a ventikkel, meg padokkal, annyiból már lecserélhetted volna egy 1650 super-re vagy 1660-ra és most lenne hasonló teljesítményed fele akkora TDP-ből és kisebb problémád lenne a hőtermeléssel és hűtéssel.
-
Lacccca87
addikt
válasz
szabozsolt87 #46667 üzenetére
Változó, vlt aki egyébként írt a gyártó supportjának emiatt és válaszoltak is. Próbát megér.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46664 üzenetére
Megfontolnám a helyedben, hogy átnézem az eredeti hűtőt, hogy megcsináld jóra, mert (annak bőven is megfelelőnek kellene lennie), és add el külön az Arctic hűtést most, mert azt csak bizonyos GPU-kra lehet feltenni. Azokból 1-2 GPU-nak még van értelmezhető értéke a piacon így ég ér is valamit az arctic hűtő. Ellenben ha megtartanád sokáig, ahogy értéktelenednek el a kompatibilis GPU-k úgy el fog értéktelenedni a hűtő is.
De ez csak abban az esetben alternatíva, ha az eredetit vissza tudod rá aplikálni megfelelően.
(Arra utalok csak vissza, hogy mikor megvetted használtan és 90 fokos volt, akkor ott valami eleve nem volt kóser. Tudom ott a másik paraméter is: a giga venti nem a leghalkabb, de egyedi ventillátor görbével szépen be lehet specifikálni. Volt Giga GTX 1060-am, ugyan azzal a ventivel, úgyhogy tudom miről beszélek.)
Csak mint egy javaslat. -
válasz
szabozsolt87 #46659 üzenetére
Jó. Volt itt tapasztalta valaki hogy nem megfelelő vastagságú volt a pad és nagyon rosszak lettek a tempek.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46640 üzenetére
Mi alapján állítod, hogy gyári a VBIOS, ha használtan vetted? Hogy te nem nyúltál hozzá?
Nem újat vettél, hanem használtat, tehát bármi lehet, hiszen már sokkal régebb óta használják a bányászok a GPU-kat.
Az én MSI RX 470 Gaming kártyám pl Gaming X biossal érkezett meg a használt piacról. Ebben a korszakban bármi lehet, úgyhogy a gyári BIOS feltöltési az első lépés nálam.
A kártyák gyártói supportja eddig minden esetben készségesen és gyorsan segítettek nekem az eredeti VBIOS elküldésével. -
lacus83
senior tag
válasz
szabozsolt87 #46637 üzenetére
Igen azért nem is volt javasolt a giga ebben a szériában.
Az árak mèg magasak de már nem sokáig,szerencsére
Sőt egy egy szériában kezdenek is vissza térni az elfogadható szintre.
Vissza teheted a gyári hűtőt ,de kb ugyan ott leszel mint mielőtt lecserélted,anyival leszel előbb hogy új ventik lesznek rajta.
Az alu fesz segíteni fog ,a mérték a kérdés.
Ha van időd energiád kísérletezni vele ,nem veszitesz semmit.
A ház szellőzés valóban kérdés mit ahogy utaltak itt rá páran.
Remélhetőleg nem valami gordiusi csomóban vagy ezzel a problémával.
Minden esetre van még mivel próbálkozni.
Bios az gyári rajta? -
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46627 üzenetére
Újonnan vagy használtan vetted? Esélyes, hogy eleve hibás példány került hozzád, ha magas hőfök miatt tettél rá Arctic hűtőt, mert alapból jónak mondható ez a fajta Giga kártya.
Most meg már az alap beállítást se bírja. Tutit eleve haldoklott valami a kártyán, amit a rövid felületes teszt a gyárban sem feltétlen mutat meg.#46626 bobalazs: 5xx sorozat magasabb feszkót enged, mint a 4xx. Az én 470-em is csak 1.075V.
#46625 szabozsolt87: Számomra a VRM PIN bementi teljesítmény és a kimenti teljesítményből számolt kb. 73-75% hatásfok nem tetszik. Nem sugall jót. Terhelés alatt a VRM-nek kb 85-95% hatásfok környékén kellene teljesítsen.
Kis terhelésen ugyan gyenge a VRM hatásfoka természetesen, viszont így, hogy magas fogyasztás mellett rossznak tűnik a hatásfok sok veszteséghő elmegy a tápellátásnál és az sejteti, hogy valami nem OK a VRM körül.
Először szétkapnám és ellenőrizném a VRM hűtésést.
Ha nem vagy biztos magadban kérj segítséget helyben valakitől vagy küld el szervizbe.
Ha egyiket se akarod, vagy akarsz még próbálkozni, akkor pedig vidd lentebb a feszültséget, ahogy bobalazs már javasolta.
Az alacsonyabb feszültséggel semmilyen kárt nem teszel a kártyában max instabil lesz. A túl magas feszültség vagy túl magas hőmérséklet tud csak kárt tenni a félvezetőkben.
Egyébként meg tuti nagyon nagy a hardveres gebasz, mert kártya ami jól működik, de throttlingol, annál sosem láttam ilyen gyors és nagy mértékű ugrálást, mint amit mutat neked a grafikon a furmark tesztnél. Az ott kb 5-6fok folyamatos fel-le ugrálásának néz ki. Ez nem szoftveres gond. -
válasz
szabozsolt87 #46634 üzenetére
furmark az extra nagy terhelést csinál, nem kell erőltetni. Ha játékok alatt megy akkor jól van.
-
válasz
szabozsolt87 #46632 üzenetére
Power limites, vagy a VRM döglődik szvsz.
Emeld meg a power limitet a MSI afterburnerben maxra, az eredeti órajelekkel. (reset gomb és apply Overdriventoolban) -
válasz
szabozsolt87 #46630 üzenetére
1.076 Volt volt a max fesz amit a kártyád felvett. Az 1290 Mhz-es órajelhez 1.156V van párosítva, és annyit nem vett fel, pedig a max órajel elérte a hwinfo szerint az 1286 Mhz-et.
A P5 érték maradjon
a P6 és p7 értékeket is írd át 1191 1037 re és apply majd próba játékkal.
Ha ezzel megjavul az már fél siker, bár még attól nem tudjuk miért csinálja a hibáját. -
válasz
szabozsolt87 #46627 üzenetére
[kép]
Bios szerkesztőben megnéztem ennek a kártyának biosat 65288 mv értéket mutat, ez valami hexben kódolt adat, úgyhogy nem tudom megmondani mennyi a gyári feszültsége a kártyádnak.
Én mindenesetre feltolnám ezeket legalább egy másik kártyának rx 480nak a megfelelőjére, pl általam használt OVerdriventoolban.
megmutatnád ez mennyi értéket mutat?
[link]
Kárt nem teszel vele mert gyári határokon belül lesz állitva. -
válasz
szabozsolt87 #46625 üzenetére
Nincs hozzányúlva mégis 1.075 a max feszültség? és 1V-on működik? Kevés.
Gyárilag szerintem ezek feljebb vannak feszelve nem?
Milyen kártya ez?
VRM értékek jók. Többi is, leszámítva ezt a fesz témát, meg throttlingot. -
válasz
szabozsolt87 #46622 üzenetére
-
válasz
szabozsolt87 #46604 üzenetére
Számomra azzal hogy elmondtad hogy a game mode kikapcsolásával megszűnt a hiba (még ha csak 10 percre is) arra következtet hogy nem hardveres a probléma forrása. Ezért nem is szedném szét a működő jól hűtő rendszert.
-
Ellia
addikt
válasz
szabozsolt87 #46603 üzenetére
Nekem Gigabyte RX 580 8gb van (már nem sokáig) a gépemben, windforce-os, gyári hűtővel, de még az életben nem láttam 98 fokot a kártyán, de szerintem 75 felé se ment még.
3,5 év alatt a gari lejárta után szedtem szét először és pasztáztam újra.
Nem lehet, hogy a házadban volt borzalmas a légáram?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46598 üzenetére
VRAM kap hűtést? Esetleg ha vannak rajta apró VRAM bordák, azok rajta vannak a chipeken rendesen? Tuti?
Furmarkot próbáld ki a legkisebb felbontáson (4:3 arány, 400x300), hogy minél kisebb legyen a VRAM használat. Anti-aliasing OFF legyen. -
lacus83
senior tag
válasz
szabozsolt87 #46598 üzenetére
Ha jól értem 2 éve tettél fel egy hűtőt a gyári helyett (amit megértek mert a giga az aljának az alja) a kártyát akkor le is padoztad és pasztáztad.
Hőfok ok,jó lehetne jobb is de nem katasztrófa.
Softveresen is ok minden, elméletileg base clockból is kimegy de ugrál.
Tápellátás oké? -
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46591 üzenetére
-
válasz
[link]
Windows 10ben a game mode - játékmódot kapcsold ki, problémákat okoz. -
válasz
szabozsolt87 #46593 üzenetére
Hát az nem normális. Fenn kéne folyamatosan tartania az órajelet és a loadnak változni. MInt pl az enyém 1303on megy akármit is játszok.
Utorrentet azért bezárhatnád amíg játszol, azt mondtad nem fut más közben.
Mondjuk ha eddig meg jó volt és friss windows installal sem jó, nem tudom mit mondjak, hirtelen én se tudnám mivel kezdjem a javítást.
Talán túlmelegednek a VRMek? -
válasz
Core clock fel le ugrál ha jól látom. Viszont GPU usage nagyjából jól ki van maxolva.
Régi trükk hogy msi afterburnerben a power limitet felnyomják ha jól emlékszem. 800-as core clock és mellette 220 fps? azt hogyan?
Amúgy nincs más tippem rá. -
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46582 üzenetére
Állíts be egy csomó "érdekes lehet" szenzort az afterburnerben. pl: temp limit, power limit, voltage limit.
Plus lehet további szenzorokat is manuálisan hozzáadni HWinfóból vagy akár a windows teljesítmény figyelőjéből. Akár olyat is, hogy a háló kártya feltöltési bitrátáját is kiírja vagy mennyi a HDD írás, bármit. Milliónyi folyamatot lehet figyeltetni, kiírni.
Úgy ellenőrizted az adatokat, hogy logoltad és a logot nyitottad meg?
A monitoring ablakban jobb klikk és "hystory to file". Aztán mikor befejezted a figyelést, ezt a pipát kiveszed. A Program file -on belül megkeresed az MSI afterburner könyvtárt és azon belül lesz a monitoring file. Ha megnyitod, akkor szépen lehet görgetni az időtengelyen oda-vissza.
Arra figyelj, hogy 10Megánál nem lehet nagyobb a fájl, úgyhogy vagy törlöd vagy átnevezed/elmented.
Egyébként pedig állíts be egy gyorsabb polling ratet-t a monitorozásra, hiszen amúgy is átlagot fog látni mindig, ezért jobb ha minél rövidebb időablak átlagát látod. Szerintem az a tuti. Én 200-333ms közöttire szoktam állítani. -
Aprósólyom
addikt
válasz
szabozsolt87 #46580 üzenetére
Ez a win reinstall már nagyon elavult. Már a win7 is stabil volt, bírta a rendszer a strapát.
Kell egy monitorozó alkalmazás, mint pl. MSI afterburner, amivel vissza lehet nézni a rendszerfolyamatok alakulását.
A pillanatra megugró frame time esetén megugró egyéb paraméterekből lehet következtetni....Ha 70 fok vagy közeli játék alatt, akkor nem mondanám annyira jónak, hiszen az azt jelenti, hogy a GPU hot spot valahol 80-90 fok között van már, tehát esélyes, hogy visszafolytja a kártya a teljesítményt.
Amit azért érdemes kipróbálni, hogy DDU-val leszeded a régi AMD drivert és felteszed a 22.1.2. vagy 21.9.2 verziót, majd tiltsd le az automata driver update-t a radeon software-ben.
VRAM terhelés 3500-3600 Mbyte alatt marad ennél a játéknál? VRAM elfogyás tud nagyin durva laggokat okozni.
De durva lag lehet akár videójel/monitor miatt is. Azt a testufo.com oldalán található frame skipping teszttel lehet ellenőrizni. -
Speed®
titán
válasz
szabozsolt87 #43735 üzenetére
Ha 2000rpm körül-felett zavaró a hangja (szélzaj?), akkor egyszerűen alulfesz + kisebb fordulatszám a megoldás, nem? Esetleg egy újrapasztázás is hozhat pár °Ct, ill. nem kell félteni, mehet nyugodtan 75-80°Cig is, nem cukorból van..
Sokat nem éri meg költeni rá, akkor már inkább csere frissebb megoldásra, ami gyorsabb is. -
tesz-vesz123
senior tag
válasz
szabozsolt87 #43475 üzenetére
Gugliztam anno vagy 2 órát, mire megtaláltam a megoldást. Ha jól emlékszem egy Reddit poszt alatti komment volt.
-
válasz
szabozsolt87 #43475 üzenetére
Lehet, hogy a kábellel van gond, lehet, hogy overscan / underscan probléma - vagy lehet mindkettő.
Első körben mindenképpen nézd meg egy rövidebb, kipróbált kábellel.
Második körben érdemes átböngészni ezt, ugyan az OP-nak NVIDIA kártyája van, de a leírtak nagy része a megjelenítőre vonatkozik, ill. HDMI scaling beállítás van a Radeon Settings Display pontjában is. -
tesz-vesz123
senior tag
válasz
szabozsolt87 #43472 üzenetére
Szia! Lehet, hogy neked nem ez lesz a megoldás, de egy próbát megér. Nekem is ez volt a régi Samsung monitorommal, hiába volt full HD-ra állítva a felbontás, életlen volt a kép, homályos. A monitor menüjében volt eldugva egy "AV Mode" nevű menüpont, azt kellett offolnom.
-
Csupingo
veterán
válasz
szabozsolt87 #43348 üzenetére
A nulláról pörög fel? Biztos nem terheli semmi, ami a bekapcsolási hőfokig melegítené? Pl. a gpu-z ilyenkor milyen órajeleket mutat? Kicsit pörög, vagy vadul kezd pörögni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Napelem
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Bomba ár! Dell Latitude E6510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVD I 15,6" HD+ I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest