Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magisk
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- A kameraszenzor és az aksi is nőtt a Nubia Z70S Ultrában
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
válasz
DanielLong #46703 üzenetére
Tessék lenyugodni mindenkinek.
Egyetértek Steve kollegával - félig-meddig
- tessék sorban átmenni az ellenőrző listán.
1. kiszűrni a programhiba lehetőségeit
- többféle hőmérséklet monizorozó programmal tesztelni, első körben játékokkal, furmark elég durva ilyen esetben, ha nem muszáj ne szivassuk mégjobban azt a kártyát
- aztán próbáljunk egy új biost / gyári biost feltenni, esetleg drivert cserélni bár nem hinném, hogy a driver erre megoldás. Bios lehet, de driver nem hinném
- közben végig figyeljük a gpu kihasználtságot, nincs-e véletlenül valami alapterhelés üresjáratban is
2. ellenőrizzük szemmel(!) magát a kártyát.
-A hűtést. Próbáljunk meg benézni a gpu közelébe. Ellenőrizzük jól csatlakozik-e a hűtő a nyákra stb... Neten talált képekkel lehet ellenőrizni kb milyennek kell kinéznie ha a hűtő korrektül a helyén van. Ha még mindig minden okés, akkor próbáljuk meg nagyon finoman megmozgatni magát a hűtőbordát. Nem erővel! Csak épp annyira, hogy érezzük ha magától mozog. Ha nem rögzül megfelelően akkor kb a legkisebb erőhatásra is éreznünk kell elmozdulást.
Persze az, hogy a komplett hűtő, hűtőborda / vetni tiszta, por és koszmentes az alap! Ezzel kezdjük. De az az igazság, hogy a full poros hűtő sem okozhatna átlag 30 fokot pluszban a normálistól. 10-15 fokot még talán, de 30-at biztosan nem. Annyi ideje nem volt porosodni a kártyának.
Meg persze órajelek és feszültségek(!) is alapon legyenek. Nem gyári OC-n, hanem referencia kártyának megfelelő alapfeszeken és órajeleken.3. ha még mindig mindent rendben találunk, akkor elkezdhetünk gondolkodni a következő lépésen.
- érvényesítsük-e a garanciát - mi magunk, illetve Te.
- vagy vissza kéne vinni annak akitől vettük.
- esetleg érdemes-e szétszedni, újrapasztázni és rendesen (!) összeszerelni.A harmadik pontban már nem tudok objektív tanácsot adni. A magánvéleményem az, hogy ilyen melegedés nem lehet architektúrális probléma. Tehát maga a kártya és a gpu jó. A hűtés rendszerrel lehet valami gebasz. De mivel az egy aránylag pofonegyszerű szerkezet - borda meg hűtő - így túl sok probléma nem lehet vele. Max ha rosszul rögzül illetve nem elég szorosan csatlakozik a gpu-ra.
Ha nem elég készséges az eladó visszavenni a kártyát és maga intézni a garanciát, akkor azért én első körben megpróbálnám a garanciát magam érvényesíteni.Felhívni a boltot, megdumálni mi a helyzet és, hogy nekik milyen bizonyítékra van szükségük. Esetleg bevinni géppel együtt(!) a kártyát a boltba és ott a szemük láttára elindítani egy játékot... Bár ez meg azért necces, mert ha nem kapcsol le a kártya a túlmelegedéstől akkor v.színűleg nem fogják visszavenni. De egy próbát megér.
Na aztán ha minden kötél szakad, akkor lehet szétkapni a hűtést. Mert lehet, hogy ettől még nem ugrik a garancia, de ha pl matrica van a csavarokon, akkor igen. Illetve még anélkül is beleköthetnek a szervizben ha megbontod a kártyát.
Szóval utolsó és csakis utolsó lépésként szét lehet kapni a hűtést. Mondom, pofonegyszerű szerkezet. Nem nagyon lehet tévedni ha odafigyel az ember.@Steve198310:
Alapvetően egyetértek veled. De 30 fokot egyik hűtőpaszta se fog hozni neked a kártyán! Ennyit nem romolhat a hűtés szar paszta miatt. Max ha nincs paszta.
De tényleg... Egy szar, száradt pasztás gpu újrapasztázásával lehet nyerni 5-8 fokot is talán. De max ennyit. 30 fokot az életbe se... Ugyanígy a poros borda tisztításával lehet nyerni még 5 fokot, max. Összességében talán egy 10-15 fokot, de ahhoz tényleg nagyon trágya állapotban kell lennie annak a hűtésnek.
Szerintem sanszosabb, hogy nincs rendesen rögzítve a hűtés a gpu-ra vagy nem fekszik fel teljesen a borda a gpu-ra! Ezt bizonyítaná az is, hogy piszkosul gyorsan eléri a 90 fokot a hőmérséklet!
Mert ha koszos is a hűtő, akkor is kell neki egy kis idő, mire átmelegszik mire előjön a rossz hővezetésből eredő melegedés. De az ennél több idő.
Én legutóbb akkor tapasztaltam ilyet, mikor az 1,7-es Celeron hűtőjének egyik sarka eltört (magától(!)) és lifegett az egész borda a hűtőn, félig-meddig érintkezve csak... alapból 75 fokon indult a gép...Mikor szétkaptam és megláttam majdnem hanyattestem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest