- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- MIUI / HyperOS topik
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Dőlnek az S25 Slim és Ultra infók
- Milyen okostelefont vegyek?
- iGO Primo
- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed kérlek olvasd el a téma összefoglalót vagy használd a keresőt. Az esetek döntő többségében megtalálható a válasz! Kérlek itt töltsétek ki ezt az [EXCEL] táblázatot értelemszerűen, hogy lássuk kinek, milyen driverrel, monitorral, kártyával, hogyan működik a VRAM órajel visszavétel, illetve itt írhatjátok az esetleges problémákat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BReal
addikt
-
Envo_
aktív tag
válasz Walter_White #1293 üzenetére
75hz köztudottan szar mindenkinek. jobb ha addig nem használod 75ön mert nem fogod tudni. Majd később tuti javítják.
(#1298) Rekro
XFX telesen korrekt, semmi bajom nem volt rajta azon kívül hogy elsőnek a wattman nem ismerte fel, de DDU és reinstall után flott minden. Ha visszábbgörgetsz linkeltem hőfokokat is róla. Ajánlom. Olcsóbbak között van, de nincs vele aggódni való baj, és a drágábbak nem adnak annyi pluszt. Várni semmiképp nem érdemes, mert semmit nem számít. Ha valaminek lemegy az ára a többinek is lefog. Más kártya meg nem igen fog kijönni ami must-have. Minden modell között max 2 fps különbség van.
[ Szerkesztve ]
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy jelenleg melyik custom 5700xt-t érdemes megvenni. Olvasgattam teszteket a PC Red Devil-t dícsérik, de azt nem nagyon lehet kapni. Az XFX Thicc-ről is inkább jókat olvastam arról mik a vélemények/tapasztalatok?
Érdemes lehet várni, hogy több elérhető verzió legyen?
Köszi
-
addikt
válasz Walter_White #1295 üzenetére
AOC Q3279VWFD8. Tegnap töltöttem le a legfrissebbet, majd megnézem.
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
Compika
aktív tag
Nekem vízszintes csíkok szoktak bevillanni ha freesync megy valakinek van ilyen problémája.
Compika felhasználónak 10 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!
-
addikt
válasz Walter_White #1293 üzenetére
Nekem nem volt ilyen bajom, pedig szintén 1440p 75 hz-en használom.
-
Walter_White
senior tag
Beszereztem egy Freesynces 75hz-1440P-s monitort
Sajnos most belefutottam en is egy bugba. Ha 75hz-ra van allitva a monitor a GPU-Z
adatok kinullázodnak, az egér elkezd akadni ha ki kell valamit olvasni a VGA-bol, csak erolkodik a szoftver.. Wattman nem mukodik, egy darab érték nincs kiirva, üres szoftverkepernyo fogad egérakadással. HWInfo szintugy..
60hz-ra visszaallitva tokeletes. (HDMI es DP kabellel is probaltam.)[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
“Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great.” - Mark Twain | "PS4 Pro = PS4 Professional" - Alex Battaglia (Digital Foundry - 2021)
-
bigrob
őstag
Mivel többen kértétek privátban, pár kör CoD Black Ops 4-ezés után gondoltam ránézek Wattmanban mennyire tudom undervoltolni az 5700 XT Red Devil-t.
Gyárilag ezeket az eredményeket kaptam a Black Opsozás közepette, első mapon mindent feldobtam maxra hogy izzadjon a kártya, illetve karakter választón eszméletlenül felpörgött valamiért, ezért is születtek "kicsit" kiugró eredmények: [link]
Majd a következő mapra már visszább vettem a grafikai beállításokból, így sokat javult a helyzet: [link]
Így nézünk ki. (üvegen az ujjlenyomatokért elnézést kérek)
A konfig:
- 3700X boostok kikapcsolva 3600 mHz-n fut 1V körül.
- MSI B450 Tomahawk Max, azzal a biossal amivel jött megjelenéskor. (eddig csak memória kompatibilitást láttam hogy javítottak)
- Powercolor 5700 XT Red Devil
- Seasonic 650W Gold+ táp
- 2x16GB Kingston HyperX 3200mHz CL16 RAM
- Phanteks P350X házikó az elején 2db 140mm-es Be Quiet Pure Wings 2 High Speed PWM (BL083) szívja a friss levegőt és hátul a ház gyári 120mm-ese fújja ki.
- WD Blue 500GB satás SSD
- WD 2TB HDD az előző gépből átmentveLetöltöttem a Heaven-t, gyári beállításokon nem is húztam sokáig, 2 percen belül abbahagytam: [link]
Gyári max 1.2V, 2064 mHz, gyári auto venti vezérlés.Aztán beállítottam fix 50%-ra a ventit mindenhol és eddig jutottam 15 perc benchmark után: [link]
Max 1.055V, 2012 mHz. Ha a feszt lejjebb vettem már crasheltem.Úgy néz ki ez a beállítás maradni fog, bármi javaslatot szívesen fogadok, köszi hogy elolvastad!
[ Szerkesztve ]
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Envo_
aktív tag
válasz ScomComputer #1286 üzenetére
++
-
Niarb
csendes tag
Használ valaki 5700-at 21:9-es monitorral? Mennyire szereti a Radeon Software jelenleg ezt a kombót?
-
Bossp
addikt
Bug report: wow classic indulna de a DP folyamatosan eldobota a jelet de csak jatekon belul. Windowsban oke meg a hatterben a jatekot is rendesen megjelenitette. Gep resi helyre rakta. Remelem hamar jon egy epkezlab driver. Bar ennyi bug gyanus hog fw frissites is benez a kartyaknak nem? Ennyi hiba nem lehet only driver.?
"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
dudu5130
őstag
Kezd egyre szimpatikusabb lenni nekem a Thicc II. Mindenképp kivárok novemberig, addigra tuti mennek le az árak és lesz raktár készlet is, de eddig az győzött meg a legjobban. A Nitrora még kíváncsi leszek, de ha a Red Devil és a Nitro nem megy 165 alá akkor XFX lesz.
-
joey04
titán
Hosszabb távon egy komolyabb problémám van: a monitor dp kábelen csatlakozik nincs is semmi gond, ám a TV-re hdmi-n és ott hangproblémák vannak. Minden alkalmazásban néha kimarad a hang 1-2 másodpercre. Eléggé idegesítő. Este filmezésnél ez eléggé megöli a dolgot, szóval inkább a laptopot kötöm tv-re és arról nézem. Sokan tapasztalták a hibát, és a legújabb driver sokat javít is rajta, de nem szűnt meg teljesen a jelenség. Van pár megoldás ami egyeseknél működik, de nem mindenkinél. [link]
[ Szerkesztve ]
-
bigrob
őstag
Megjött az 5700 XT Red Devil
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Mumee
őstag
Valóban, de átnyálazva az összes elérhető tesztet (Asus TUF-ot nem tudom) a 3 ventisek elég egyértelműen jobbak, mint akármelyik 2 ventis már ami az 5700XT-t szériát illeti és a "legjobb" 2 ventisek, mint pl. a Pulse se ér meg 10e Ft-nál magasabb felárat.
Így lehet, hogy általánosítva írtam 2-3 ventiset, de csak lusta voltam kifejteni.Lévén minden teszten open bench-el tesztelnek, így az összes custom rosszabb értékekkel fog rendelkezni háztól függően 5-10°C-al adott ventilátorbeállítás mellett, míg a referenciát ez kevésbé érdekli a blower dizájn miatt.
Így teszteken jól nézhet ki pl. a Pulse is, de valós felhasználás során a mind2-nél szükséges Undervolt-al majdhogynem feláll az alma-alma szituáció, már ami a hő/zaj/teljesítmény görbéket illeti.#1274 : Ebben igazad van, bár Undervolt ott is játszik, csak valóban nem olyan mértékben, még ha ígyis szignifikáns a különbség 1203mV-ról. (Nálam 1110mV single monitorról 1132mV stabil multi monitorral)
[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
Én 1-1x kipróbáltam őket, nagyjából korrekt eredményt adnak, de nem tudod őket összefinomhangolni, hogy mondjuk 1100mV-re köhögje ki a legmagasabb fekvenciát, így számomra csak az autoUV tűnik használhatónak. 1150 körül mV-t ajánlott az alapfrekihez, ami 1110mV körül is fut, de legalább nem 1200mV.
#1272 : Úgy érted, hogy a referencia lehetne alapból 2 ventis gondolom, ami jogos bár megvan a piaca a blowernek is és Nvidia is hosszú évek alatt adta fel a blowert végül.
Ettől függetlenül itt legalább opció a referencia, mert nem +100USD az MSRP.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Na, a videókártya hamarabb jött meg, mint a tápegység, így még egy ideig a 350W-os be quiet!-tel hajtom az 5700-at. Undervoltoltam és underclockoltam, WattMan szerint nem megy 130W fölé.
Kíváncsi leszek, mert játék közben egyszer már újraindultam, táp tünettel.Cserébe a junction nem megy 75 fölé, Mech OC-m van.
[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
Jogos, de relatív, mivel a legtöbb chip szimpla Undervolt-al is stabil a megadott órajeleken, tehát teljesítményvesztés nélkül. (Legtöbb esetben teljesítmény javulással...)
Az én referencia 5700XT-m 1203mV -> 1110mV Undervolt-al stabil, máshoz nem nyúltam hozzá és az órajeleket is stabilabban tudja tartani, nem beszélve a hőmérséklet-ről...
Csak ennyivel Firestrike-ban ~1000 pontal többet kapok. -
addikt
Èn még asus 9550ge-vel kezdtem a radeon vonalat, kb. a hd4750-ig nem volt problémám. Aztán a hd7770-nél már jött a driver leállt és újraindult hiba tök random. RX470-nél meg az 1mp-re sötét képernyö tette be végleg a kaput (a wattman alapraállt hibaüzenet mellett, úgy hogy nem is állítottam semmit benne )és akkor mentem át nvidiára(lekopogom, ezen az oldalon még nem volt ilyesmi hiba) Ès sajnálattal láttam, hogy ezek a dolgok még jelen vannak mái napig. Az is lehet, hogy én vagyok szerencsétlen az amd-vel, az, hogy lassabb vagy többet fogyaszt a kártya nem érdekelt soha, de ezek a kis apró bugok engem nagyon idegesítettek. Pedig most majdnem visszatértem ennek ellenére is, mert most legalább nincs rosszúl pozícionálva ár/teljesítmény szempontból.
[ Szerkesztve ]
-
BReal
addikt
Ez kettős dolog. Egyrészt jobb lenne az AMD megítélése a még mindig bizonytalan átlag felhasználók között, ha UV szerű beállításokkal lenne kiadva alapból (kevesebb fogyasztás és alacsonyabb hőfokok - bár az RX 5700 teljesítmény-fogyasztás aránya jobb a 2060-nál és a 2060 Supernél a TPU tesztje alapján is, ami ugye a többi oldalhoz képest kb. 5%-kal kisebb különbséget mért az RX 5700-asok javára teljesítményben; az RX 5700 XT pedig nagyon közel van a 2070/2070S hatékonyságához, néhány százalék különbségről beszélünk - szóval már rég nem a 290x, 390x-es vagy a gyári beállításos Vega időket éljük). Másfelől viszont picit csökkenne a teljesítmény, és amiatt menne a sírás pont ugyanezen felhasználók részéről.
[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
Azért az Nvidia referencia kártyái is "szarok" és ők se rég váltottak ugyanerről a blower megoldásról, tehát a referencia kártyák "problémái" nem AMD-s galiba, hanem globális.
Csak az Nvidia a referencia kártyáit drágábban adja, mint a custom-ok, míg AMD olcsóbban így számít is, hogy milyen, de persze ha gondolod mutathatsz nekem Nvidia referencia kártyát mondjuk a magyar piacról, ha tudsz pl. 2070-et :
[link][ Szerkesztve ]
-
imi123
őstag
Ha esetleg az AMD megcsinálná a kártyáit úgy hogy ne egyből moddolni kelljen az sokat segítene a megítélésükön. Szerencsére van még sok ember aki hajlandó ezzel foglalkozni. Néha úgy is érzem hogy hogy a moddolás több örömet szerez nekik mint maga a játék.
[ Szerkesztve ]
Tévedni emberi dolog, de állati kellemetlen.
-
Mumee
őstag
válasz MiklosSaS #1262 üzenetére
145e-nél egy forinttal se adnék ki többet egyik 2ventis custom 5700XT-ért sem.
3 ventis talán megéri a 155e-et.Sajnos/nem sajnos ez az egész referencia félelem és custom őrület (magas árai MSRP-jükhöz mérten) azért van, mert a legtöbb reviewer még csak meg se mutatja mit tud az Undervolt, illetve mert sokan eleve lusták rá, hogy akár az 1 gombos Auto-Undervolt-ot is megnyomják Wattman-ban...
Evvan, a lustaságnak ára van lehet venni drágán custom-ot, ami nem is lesz istenigazán se halkabb se jobb.
-
MiklosSaS
nagyúr
Ref. hütõm van, zárt házban picit alulfeszelve egyéni vanti profillal a gpu az max 65-70 fok játéktól függõen és a hot spot pedig max 90 volt nálam. Hangja van, de csendesebb mint a ref Vega 64 volt. Szóval a ref is vállalható aki nem az abszolút halk gépet szeretné.
~~~~~~ Privatban NINCS szakmai tanacs! ~~~~~~
-
BReal
addikt
Ja, csak számoljuk bele, hogy ez mindenhol bekerül egy zárt házba, valahol hangszigeteltbe, és a gamerek döntő többsége fejhallgatót használ, amivel kb. már a leghangosabbakat se lehet hallani. Vagy épp egy 5.1 hangrendszert baszussal. Kicsit túl van tolva szerintem ez az aggódás a hangok miatt.
-
Bossp
addikt
válasz ScomComputer #1255 üzenetére
De most akkor nem ugy van hogy sokkal magasabb hofokokat mernek a Navik az uj tech miatt? Es kb a ref is huvos valojaban? 75 fole nem megy zart hazban a Mech-em ti meg it tragyazzatok.
-
Kansas
addikt
Én is ezt hittem egy ideig, és olyan szempontból igaz is, hogy ~3 dB-enként duplázódik a hang energiája(acoustical energy). Azonban az emberi hallás is logaritmikus, tehát igazából az emberek által észlelt hangerő nagyjából 10 dB-enként duplázódik...
Ráadásul az se mindegy, milyen frekvenciatartományban: az emberi fül érzékenyebb a középtartományra mint a nagyon mély vagy magas hangokra.[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
krizsi94
csendes tag
Mindenkinek köszönöm a segítséget!! Akkor mindenképp az XT-k között nézelődök, még jelentkezem!
-
BReal
addikt
válasz ScomComputer #1253 üzenetére
Annyiban relevánsak, hogy mindkettőt azonos körülmények között tesztelték.
-
ScomComputer
veterán
Az ilyen tesztek 20 fokos klímás szobában,nyitott teszt padon....mennyire reális....
[link] -
BReal
addikt
Elvileg van sima Thicc II és Thicc II Ultra a Guru3D alapján:
"The sole difference is the high power allowance of 210 Watt TGP which will get you an additional frame or two overall."
Az Ultra valamivel magasabb órajelen megy gondolom. És ami fontos, a HW Unboxed (Techspot) tesztjében pont ugyanolyan meleg volt ez a kártya, mint az MSI Gaming X Trio 2070 Super, csak 6dB-lel hangosabb. Szóval nyilván be lehet azt is állítani úgy, hogy melegebb legyen, de a venti hangja is normális legyen.
(#1243) Envo_: Neked is ilyen Ultra van vagy sima?
-
Envo_
aktív tag
válasz ScomComputer #1249 üzenetére
Igazából beteszem ide is, hátha valaki érintett:
Apex legends competitive setting, és f1 2018 high alatt így muzsikált, kb 22 fokos szobában
[link]mikor meleg volt akkor értelemszerűen 10 fokkal nagyobb értékek születtek, 88 fokos memória, 90 fokos hot spot volt. Normál ambiens hőmérséklettel sokkal jobban muzsikál, hangra is sokat számít.
-
Tyrel
őstag
válasz ScomComputer #1246 üzenetére
Most ez komoly hogy hangosabb mint a referencia kártya??
Turenkarn
-
ScomComputer
veterán
-
BReal
addikt
válasz krizsi94 #1241 üzenetére
Esetleg XFX RX 5700 XT Thicc II 156000 Ft-ért, majd egy tízessel olcsóbban?
[ Szerkesztve ]
-
Envo_
aktív tag
ugyanilyen monitorom van, XFX 5700 xt thicc-kel
tapasztalatból mondom, hogy kell az xt a 240hz-hez, competitive beállításokkal is, és az ASUS szóba sem jöhet semmilyen körülmények között. Abszolút nem éri meg semmi sem rajta, sőt nem jobb semmiben a többinél. Simán nyúlj rá az XT-re kb bármi ami nem ref tökéletes lesz.
-
Kansas
addikt
A két kérdésedre a rövid válaszok:
- Nem, nem éri meg az ASUS a felárat, ugyanannyi pénzért az XT-nek több értelme van
- Igen, kiszolgáljaBármelyiket is veszed végül, használd egészséggel!
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
krizsi94
csendes tag
Sziasztok!
Sajnálatos módon a múlt hét folyamán elromlott a 480am és szeretném megtalálni az utódját, ebben kérném a tanácsaitokat. A kártya egy Dell Alienware AW2518HF 240hz-es monitort fog meghajtani,leginkább pubg/csgo/doom/bfvjátékokkal, de ha épp beugrik egy új Single játék arra is ráugrok.
3 kártyát néztem ki:
- Sapphire Pulse RX 5700 (138.690 Ft)- Asus Rog Strix RX 5700 (164.690 Ft)
- Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT (164.790 Ft)
A kérdésem hogy az Asus megéri e a felárat,jobb e annyival a hűtése és hogy az XT változaton lévő hűtés kiszolgálja e a nagyobb erőt ?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Mumee
őstag
Igazad van a hőfokok terén, azt rosszul írtam, de fagyás-ban és stabilitás-ban nem a 90 fokos VRM vagy RAM lesz a gond, hanem a fesz. azt viszont lejjebb veszi.
Alapvetően, a legjobb manuálisan beállítani igazából, az órajel/fesz értékekre meg vannak már referenciák. Ventit meg az igényeidhez igazítod úgy, hogy 100°C alatt maradjon.
[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
Ezt az infót honnan veszed? Saját teszt?
A TPU és a GamersNexus tesztjeiben ugyanis valóban halkabb, de melegebb is...különösen a RAM és a VRM(és különösen a GN tesztben).Mindegy, kipróbálom, hátha tényleg jobb lesz, 1-2%-ról le tudok mondani, különösen, hogy az előző RX480 Nitro+ dupláját tudja az RX5700XT Pulse.
[ Szerkesztve ]
-
ScomComputer
veterán
Igen a több monitorral gondja van a drivernek,bár a vega-val nem volt...talán majd javítják....
"bal felső sarokban rózsaszínes-lilás villódzás" nálam is jelentkezett, de nekem a rivatuner okozta,ha kilőttem megszünt, utána már csak a gyári overlayt használtam,meg mindent ami gyárilag a driverben van.pl. ha fenn volt a wattmann és az msi ab akkor villogott a kép,még pedig úgy ahogy az ab-ben be volt állítva a frissitési idő(a fan curve-nél)...szóval vannak itt még gondok...Kipróbáltam eddig 2db 5700XT-t( mech-pulse),most egy nv2070 van a gépben gondom nincs egyelőre....
Vannak itt bajok ezzel az új dolgokkal rendesen... [link][ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
Van egy olyan hiba is, hogy a gép kikapcsolásakor(Windows shut down) leállás után újra elindul a gép, de csak a ventik pörögnek, se kép se hang se semmi.
Ez elvileg lehet akár kábel kontakt gond is, elég sokat birkóztam, míg a Zalman M1-be belement a kártya - a vége alig fér el a felső SSD rack-től(nem kivehető) de csak amíg be nem megy a helyére,utána rendben van. Kicsit magasra sikerült a szentem, jobban elfért volna, ha inkább hosszú lenne...(#1235) Mumee: A "Silent BIOS" az nem csak a ventiket lassítja? Semmi hivatalosat nem találtam róla a gyártói oldalon...
[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
Én külföldi fórumokon olvastam, megerősíteni/cáfolni nem tudom, de pont hogy a legtöbb esetben az általad listázottak közül a "Bug3" nagyon sokaknál a túl magas alapfeszültség miatt van. (Az én kártyám se szereti az 1,2V-ot pl.)
Az hogy gyárilag miért ilyen magas a fesz az valószínűsíthetően azért, hogy minél több chip feleljen meg így csökkentve a selejtarányt.2000mhz/1150mV-ra ha leveszed a feszültséget elégnek kell lennie, hogy a fagyások/villódzások megszűnjenek és teljesítményt sem veszítesz vele.
Vagy, mivel ha jól látom Pulse-od van átkapcsolod a Silent Bios-ra. -
Kansas
addikt
válasz ScomComputer #1231 üzenetére
Bug2: az 5700XT-n másodlagos monitoromat nem ismeri fel DDC-n(generic displaynek látja), így FreeSync bukta, 72Hz bukta. RX480-on még frankón ment, és úgy tűnik, driververziótól sem függ(19.8.1-től kezdődően az összessel megvan a gond, korábbiakkal nem próbáltam) - erről küldtem is az AMD-nek hibajelentést.
Bug3: Tegnap óta random fagyásokat/CTD-t is produkál pl. MPC-HC alatt(tudom, elavult, majd lecserélem az újabbra), meg játék alatt(pl. FIFA 19, AC: Odyssey, Transport Fever alatt, de eddig pl. World of Warships alatt még nem) is, szintén drivertől függetlenül, illetve a bal felső sarokban rózsaszínes-lilás villódzást művel, nem tudom, hogy az külön gond-e, vagy ennek a része.
Alapból drivert Radeon Settings-en belül frissítek, in-place, de hibakereséskor az AMD-s Cleanup Utility közbeiktatásával.
(#1232) Mumee: eddig rendben van, csakhogy az undervolt az potenciálisan csökkenti a stabilitást(ha nem tenné, nem driverben hanem BIOS-ban implementálták volna), tehát amíg az említett bugok vannak, nálam az se játszik - ha a bugok eltűnnek, adok egy esélyt az auto-undervolt-nak.
[ Szerkesztve ]
-
ScomComputer
veterán
Nálam volt,hogy alvásból az egyik monitor a 3-ból soha nem éledt fel,csak restart segített....még bugos a cucc de új, ez van....
(#1230) beef: nálam is volt is volt hasonló tünet az 5700xt-vel,főleg ha sok ablak volt megnyitva, akadozott az egér, jelentsd az amd-nek mert ez is valami bug....
Kell egy idő még kiforrja magát a driverekben ez az új cucc...(#1227) Kansas: Kérdezz,írj bugo-kat minél többről van szó annál jobb...
[ Szerkesztve ]
-
beef
őstag
Akkor én is beállok az ontopikba
Próbálja már ki valaki, hogy nála is jeletkezik egér fagyás néhány másodpercenként az alábbi esetben:
Indítsd el a képkivágót (W10):
%windir%\system32\SnippingTool.exe
A módot tedd át ablakmetszetre, majd "Új" ikonra katt és mozgasd az egeret folyamatosan, hogy legalább egy megnyitott ablakot elérjen.
Nekem ilyenkor 2-4mp-enként lefagy az egér 1 mp-re, ha ablakok között mozgatom folyamatosan.
Egy esetben működik akadás nélkül, ha a vga driver-t eltávolítom. AMD clean utility, DDU megvolt, semmi hatás.
Érdekes, hogy játékok alatt ez nem jelentkezik, de más spec programoknál előfordul, mikor egérrel drag&drop van vagy Anydesk távoli asztalnál még durvábban, ott 1mp egér mozgást 1mp fagyás követ. -
Kansas
addikt
válasz ScomComputer #1226 üzenetére
De... szívesen kérdeznék 5700 bugokról is, de a többség még az áraknál meg az OC-nél van leragadva - előbbi már nem érint, utóbbi soha nem érdekelt igazán...
Van még, akinek játék közben 2-3 másodpercekre elveszti a jelet a monitor(DP), esetleg fix rá?
-
ScomComputer
veterán
Sok lesz már az OFF nem gondoljátok !
-
Kansas
addikt
válasz arnoldito #1224 üzenetére
De, elolvastam, csak épp a Precision Boost 2 chipsetfüggő - hiába teszed bele a PB2 képes procit egy 300-as sorozatú chipisetes alaplapba, ott csak az első verziós PB fog működni, a fix boost szintekkel(1-2 mag terhelt/3+ mag terhelt).
Az én B450-es lapomban pl. műxik a PB2/PBO, csak a PCIe v4 nem, akinek ez utóbbi nem fontos(jelenleg konkrétan ez ennyit jelent, hogy nem akar PCIe v4-es NVMe SSD-t), annak valóban felesleges X570-es lapot venni alá. Remélem, jövő nyárig kijönnek a B550-es cuccok is...
VGA miatt jelenleg pont 0 értelme van az új alaplapoknak, nincs egyik VGA-nak se szüksége az extra sávszélre(NV-ék tudtommal még nem is támogatják), esetleg ha jobb a felszereltség(van USB-C, több M.2 slot, jobb VRM setup, stb), akkor meggondolandó lehet, de azok a high-end 400-as vagy akár 300-as chipsettel rendelkező alaplapokban is elérhető lehet, hasonló vagy alacsonyabb áron, chipset-venti nélkül.
Marhaságot meg azért írtál, mert egyrészt az alap boost fölé az XFR viszi az órajelet, nem a PB2, másrészt hogy az működik-e és melyik verzióban az a PB esetében alaplapi chipset-függő, XFR esetében meg proci-függő(nem X-es procin akármilyen lapban sem megy) - az hogy meddig boostol az pedig kisebb részt szilícium-lottó, legnagyobb részt pedig hűtés-függő.
BIOS-tól, meg lap-tól(chipset kivételével) pont egyik sem függ.XFR2 jelenleg bugosnak tűnik és nem működik, de talán kijavítják valami új AGESA verzióban - ami hiába terjed UEFI csomagban, ha a proci nem támogatja, nem fog működni a feature az esetleges javítással sem.
[ Szerkesztve ]
-
arnoldito
senior tag
Nem olvastad el a cikket amit linkeltem. Van az X370 PBO, akkor idézem. "A másik nagy változás, hogy a Pinnacle Ridge megörökölte a Raven Ridge precíz órajel-beállítási képességét, vagyis a Precision Boost 2-t. Mint ismeretes, ez az első verzióhoz képest annyiban javult, hogy hatékonyabb a körülményekhez való alkalmazkodást biztosító algoritmusa. Tehát az asztali Ryzenben bevezetett, finomszemcsés P-State modell megmarad, ahogy a 25 MHz-es léptékenként megvalósítható, magfüggetlen órajelváltás is, ugyanakkor a magok terhelésétől függő turbó órajelek beállításánál az egyes hardveres szálak felszabadítása vagy lefoglalása jóval finomabb átmenetek mellett alakítja majd az adott pillanatra vonatkozó frekvenciát."
A hsz-ben meg nem írtam marhaságot, mert 3600X 4.4Ghz-s boostal rendelkezik a doboz szerint, az x370-ben nekem, 4350re boostól a legfrissebb biossal. Ezért írtam, hogy ahogy látom, marhára nem lényeg az új ryzennek az X570, mert az új lap tulajok sem érnek el többet... Többet ide nem írok, mert ez nem az a topic, bocsi.
[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
válasz arnoldito #1221 üzenetére
Csak épp X370(meg A320 és B350)-es chipsettel tudtommal bármennyire szeretnéd, nincs Precision Boost, csak XFR.
A 3000-es Ryzen-eket meg épp azért vegzálják, mert nemigen megy rajtuk az XFR2...
"a dobozra írt órajelet nem éri el az új ryzen, nem hogy túl tolja" nekem eléri, B450-es alaplapban, stock AMD coolerrel(hogy túltolná-e azt nem tudom, nem X-es a proci)... mások nevében nem tudok nyilatkozni.
Ezzel együtt az eredeti, #1215-os hsz-edben marhaságot írtál, bocsesz. Függetlenül attól, hogy egyébként tudod-e melyik mi az XFR és PB2/PBO párosból.
[ Szerkesztve ]
-
arnoldito
senior tag
Nem keverem a kettőt. PB2 és XFR 2.
https://m.prohardver.hu/teszt/amd_ryzen_masodik_generacio_cpu/uj_zen_plusz.htmlPB2 sokkal jobban tartja több magon a boost órajelet. Az XFR2 meg túl tolnál, de konkrétan ott tartunk biosban most, hogy a dobozra írt órajelet nem éri el az új ryzen, nem hogy túl tolja. Amikor 2700X volt akkor a dobozra írt boost órajel alatt tartotta vízzel nekem a x370. Ez 4100-4150Mhz volt. Most volt akinek a x470 meg 4200-4300 hozta. Persze láttunk csodát is, akinek 4400 feltolta egy pillanatra. De szerintem ez inkább BIOS függő is, mert az új x370 biossal a 2700X nagyon jó lett, ment 4250Mhzre. Akkor kérdem én 50Mhz-t adjon majd valaki több tízezret. Abból jobb VGA-t veszel.
-
Kansas
addikt
Az nem rossz, én XFR és húzás nélkül, csak PB2/PBO-val hajtom a R5 3600-at 4,2GHz-en, sima(de még rézmagos, nem világítós) Wraith Spire hűtővel - igaz, ez nem fix allcore, hanem dinamikusan ahogy a PBO-nak jól esik.
(#1219) korcsi: nekem a 4,2 a CPU-Z multicore benchmark alatt van meg. Üresjáratban természetesen visszavesz...
[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
válasz arnoldito #1215 üzenetére
Szerintem te kevered a PB2-t az XFR-rel... Az XFR arra való, hogy megfelelő hűtés esetén a normál boost órajel fölé tud a CPU menni 50-100-200MHz-cel. A PB2 meg arra való, hogy a megadott kereteken belül 25MHz-ces pontossággal a legmagasabb elérhető órajelen megy a proci annyi magon, ahányon lehet - magyarul többé nincs fix max boost clock 1-2-4-8 magra, mint korábban(vagy mint az Intelnél), hanem dinamikusan a terhelés függvényében boostolnak a magok, a hőmérséklet és TDP függvényében, nem fix ideig(mint az Intelnél), hanem amíg a megfelelő feltételek fennállnak. És nem, nem csak a 200-es sorozatú Ryzen-eken működik(bár valóban azok illetve a Raven Ridge óta), viszont minimum 400-as sorozatú chipset kell neki.
[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC Review: Thermals, Noise, & Value vs. Pulse & Evoke Nem is rossz a Giga,de nekem továbbra is Pulse lenne a választásom.
Mindenbe beleugatok!!!
-
Mumee
őstag
Amúgy most tesztjelleggel 1800/900 935mV -al használom, így 110W fogyasztást jelez és 1350rpm elég, hogy a junction és ram ne menjen 80°C felé referencia 5700XT-vel.
Teljesítményben körülbelül 2-3%-ot bukok ellenben így kb. nem hallani ki a VGA hangját a házból.
Ez egyébként egy korrekt támpont az Undervolt-hoz :[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
válasz arnoldito #1210 üzenetére
A 300-as chipsetekből a PrecisionBoost2 is hiányzik, bár hogy őszinte legyek, fogalmam sincs az mennyit számít teljesítményben, kimérve se láttam sehol...
(#1212) Bossp: nem igazán, azt akarják elkerülni, hogy olyan hírek jöjjenek, mint pl. "...sorra gyulladnak ki a régebbi AMD-s alaplapok a PCIe vezetékek túlterhelésétől..." tuti senki nem az alaplapgyártókon verné el a port...
[ Szerkesztve ]
-
arnoldito
senior tag
Én biztos nem adnék pénzt az X570 lapokért. Nekem most is egy X370 Asus CH6 van. Szerintem mai napig ez a Best Buy vétel Ryzenhez. Csúcs lap, olcsón, hardwarekerben 48k, de csak addig amíg a készletek el nem fogynak, utána marad az x470. Persze nincs Pci-e 4.0 meg két darab m.2 foglalat, de ezt leszámítva miért is kellene új chipkészletre váltani? Ahogy linkelted 1% difi van Pci-e 3 és 4 között, ami simán lehet mérési, esetleg BIOS difi, mert most elsőnek a x570 biosokat reszelik, mert az az új...
[ Szerkesztve ]
-
BReal
addikt
válasz arnoldito #1208 üzenetére
Aki konfig összerakóként nem képes arra, hogy utánanézzen annak, hogy:
1. VGA-nál 1%2. SSD-nél pedig hasonlóan 1% körüli különbségért fizetne, az megérdemli, hogy 30000 Ft-os felárat fizessen egy alaplapért.
Azok pedig, akik eddig is egy PC bolt eladójára bízták magukat, eddig is le voltak húzva.
[ Szerkesztve ]
-
arnoldito
senior tag
Nem tiltotta egy darabig az AMD hogy amelyik x470 tudja azt megoldja a lap gyártója. De az új microkódos biosokból kivette az AMD, így lényegében letiltotta, hogy az új biosokban megoldják a PCI-E 4.0, ezzel is a 100+ forintos lapok felé terelve a vevőket.
[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
válasz Walter_White #1205 üzenetére
Ddu es driver reinstall megoldotta. De megteszem nem akarom hogy ujra elojojjenek a problemak 🥺. Egyebkent mintha valami olyasmit olvastam volna hogy az x470-ek bios frissitessel viszik a 4.0-at? De lehet massal keverem. Esetleg bios frissitest dobjak ra?
[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
Sziasztok!
Folyamatosan Crashel a legujabb driver ha elinditok egy jatekot. A monitor kikapcsol es ha alt+tabolok visszajon es a jatekot is csak ablakban latom. Utananeztem es a VSR bugos elvileg de hiaba kapcsolom ki... Tenyleg csak ddu es driver ujra rakas segit? Pedig mikor Vegam volt nem voltak bugosak a driverek :/ remelem nem kell csalodnom.
-
Mumee
őstag
válasz ScomComputer #1201 üzenetére
Szívesen.
Szóval hát ja. Nekem személy szerint custom 5700XT csak az MSRP-s árdifikkel jönne szóba és az se mindegyik, tehát kb. :
Pulse/Red Dragon 140e Ft körül
3 ventis custom-ok 150e Ft körülEttől viszont igencsak távol állnak az árak idehaza.
Sima 5700-nál még ennyire se számít, hogy referencia-e. (Persze Undervolt-al nézve)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest