-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
r0b3r
senior tag
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #61242 üzenetére
Hát eddig azt hittem, hogy értem, hogy működik az elhasználódás becslés az SSD-knél, de most elbizonytalanodtam...
Alapvetően a 173-as paraméter adat része nő egyel, egy teljes meghajtónyi (esetedben 240GB) adatmennyiség felírása után.
A Flash memóriának pedig technológiától függően van egy max átírás száma, Kb. 800-1000 körül lehet a meghajtódnál.
A gari 80TBW-re van megadva, vagyis 333x lehet teleírni a meghajtódat, utána se romlik el, de a gari már érvénytelenné válik. Vagy erre a 333x ciklusra vagy a technológiából adódó 1000 ciklusra vonatkoztatja a 100%-ot.
Tehát elvileg 3x és 10x közötti tele írás után kellene, hogy 1%-at csökkenjen a kondíció.A 241-es paraméterben van az összes írt adatmennyiség GB-ban (hexadecimálisan).
448GB, ami nem sok.Ami furcsa: a régi meghajtónál 0 a 173-as paraméter, pedig már kb. 1 kellene, hogy legyen ennyi írás után. Bár lehet, hogy majd csak 480GB után éri el az 1-et, mert új korában törölve érkezett, és egyszer tele lett írva, 240GB adattal, de ezen felül még csak 208GB lett rá írva, tehát még nem érte el az 1 teljes törlési ciklust...
Az újabb meghajtónál pedig 0x010002, vagyis 65538, ez baromi sok átírási ciklust jelent, ez nyilván valótlan érték. Ez annyira sok a max. párszáz ciklushoz képest, hogy kapásból 1%-ra ugrott a kondíció. (a HDS gondolom azért ír 99%-ot, mert feltételezi, hogy az 1% az nem kondíció, hanem elhasználódás.)
Talán egy szabálytalan leállás (fagyás miatti táp lekapcsolás a meghajtó leállítása nélkül) közben mentett el ilyen korrupt statisztikai értéket.
Vagy a Kingston (illetve a vezérlőchip gyártója) kezeli ennél a meghajtónál szokatlan módon ezeket a paramétereket.Én kíváncsiságból teleírnám egyszer-kétszer, hogy látszódjon, hogy rendesen számolja a törlési ciklusokat. 0x010003 utána 0x010004 stb következik e. Ha nem egyesével számol, akkor az alsó 16 bit lehet a törlési ciklusok száma, fölötte meg valami más.
Következő tipp: Firmware verziókat vesd össze a két meghajtón és nézd meg a gyártónál van e újabb és mit ír róla. Lehet, hogy ebben is van eltérés.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #61182 üzenetére
A 99%-osról ha küldesz SMART képet, meg a HDS-ről, akkor megszakértem. Ahol a kondíciót jelzi, ott szokott lenni magyarázat, mi alapján kalkulálja.
Tippek látatlanban:
1. 1db gyengélkedő szektor
2. 1% elhasználódás (törlési ciklusok száma elérte a max megengedett 3000 (MLC) / 1000 (TLC) / 700 (QLC) törlési ciklus 1%-át, vagyis ha már akár 10x át lett írva az egész az is lehet) -
válasz
DarthSun #61181 üzenetére
A 99%- os egy elég hosszú SATA kábellel volt először bekötve, kicseréltem rövidebbre, lehet hogy az kevert be ? Mondjuk érdekes mert a 100%- oson a read error rate 100- on áll, a 99- esen meg 0- án, fene sem érti ezt. A Seagate vinyókon meg iszonyú magas a rawread error, aztán mégis működnek, kondit meg 100- ra jelzi a HDS.
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #61071 üzenetére
sebaj...
Jó lenne egy olyan oldal, mint pl a https://cpu.userbenchmark.com/, ahol letesztelheted a géped, vagy megadhatsz kézzel egy másikat és teljesítményarányos javaslatokat tenne mondjuk egy erősebb VGA-ra, vagy procira. Sokszor gondba vagyok vele, hogy milyen konfigba milyen videokártya illik mondjuk.
Egyébként 2012-2014-es játékoknál, vagy az utánuk következőknél van még létjogosultsága a CrossFire-nek?
(#61072) flymi
Nekem egy Gigabyte Z97-esem van, amit eddig használtam, de csak egy i3-as procival. Mondjuk úgy, hogy most olcsóbb volt egy alaplap vásárlással egy generációval visszalépni, de teljesítményben feljebb a 3570k-ra, mint ha egy 4790k-t vettem volna a Z97-be.
ja én mindenképp megyek... megint.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #61050 üzenetére
+1.
Húzott FX-re vagy játékvíz/épített víz, vagy Noctua DH14/BeQuiet! Dark Rock Pro x kaliberű léghűtő kell...
W10 esetében legegyszerűbb, ha az energiagazdálkosás van a windowsban állítva, energiatakarékosra alapból, benchelni meg játszani meg teljesítménycentrikusra lőni, oszt akkor nem ugrál a freki össze-vissza.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #60918 üzenetére
eleve sokban nincs is csapagy, csak egy tengelyen porog a cucc, esetleg van egy kis szilikongyuru. ezek a minyurka csapagyak nem tudom milyen felepitesuek, de zartnak tuntek. igazabol ez a vekony olaj epp arra jo, mint bringanal pl... ha berakodott mocskot kicsit feloldja a beallt csapagynal. a tengelyen a zsirt csak azert hasznaltam, mert biztos meg van mar kopva kicsit, kenes ezeken szerintem sose volt.
a tengelyen valo befujkalas jo lehet vmi csapagy nelkuli ventiknel, de magahoz a csapagyhoz szerintem ritkan jut el barmi is belole, foleg ha zart. megnezem az hogyan zsirzod be
(#60920) envagyok: az frankon kimossa a kenest. bringanal sem szabad hasznalni. van egy sajat kenese is, de nem erre van kitalalva. hasznalj vmi teflonos olajat, az hasonloan vekony olaj.
-
-
válasz
DarthSun #60911 üzenetére
Elolvastam mégis (közben telepítek egy gépet), hasonlót alkalmaztam egy HD6850 esetén, annak nemtom lecserélni/sufnizni a ventijét, meg nemtom hogy lehet-e hozzá kapni újat. Szétszedés után Honda gépzsír, régebben újítottam fel, de bevált, most került vissza hozzám, még mindíg jól pörög, csendes.
-
lotuska
tag
válasz
DarthSun #60780 üzenetére
nem klappol valami sajna, megprobaltam mar igy is ugy is, harmadik ODD van bent es ket kulonbozo CD-vel. Sokat benazok, mindegy, meg probalgatom.
Ahogy leszedtem a jumper-t az egyik ODD-rol beesett az ODD-be, ODD szetszed-jumper kiszed a bent marad cd megszorul, majd kipottyan...,ODD osszerak es nem megy.
-
Tim82
félisten
válasz
DarthSun #60768 üzenetére
Én tavaly tavasszal a második gépemen (Core 2 Duo-s Thinkpad, 4 GB RAM-mal és SSD-vel) írtam szakdolgozat, ott volt kb. ennyi tab nyitva (+ 10 feletti számú pdf doksi, amik közül jó pár szkennelt párszáz MB-os fájl volt, kb. ugyanígy 10 körüli nyitott szövegdoksi, amiket lehetőség szerint Dropboxból nyitogattam meg mentettem szükség esetén, meg még zene és Thunderbird).
Na, ott ki tudtam futni a 4 GB RAM-ból. Olyankor bezárogattam pár fület meg doksit és folyt tovább a munka.
Igaz, a gépen Linux (Ubuntu 16.04 LTS, Mate ablakkezelővel) fut, biztos vagyok abban, hogy Windows-szal nem ennyire jól kezelte volna az erőforrásait. Tehát Vivaldi (böngésző), LibreOffice Writer, Atril (pdf-olvasó), Dropbox, Thunderbird, valamint Deadbeef vagy Spotify futottak.
Azóta ez a gép is kapott egy nagyobb SSD-t és 8 GB RAM-ot, "mert megérdemli"-alapon.
A "fő" notiban 16 GB RAM és SSD van, meg szintén Linux (Ubuntu 18.04 LTS, szintén Mate); ott Vivaldi (jellemzően 3-15 nyitott füllel, most 4 van nyitva), Franz (WhatsApp/Messenger/Skype kliens), Thunderbird fut, a háttérben Dropbox, OneDrive - itt jellemzően 2,5-3 GB RAM között van a foglalt memória.
-
cskamacska
addikt
válasz
DarthSun #60764 üzenetére
Nem fizetett kultúrpolitika volt, csak gondoltam ajánlok egyet.
Szvsz hobbira kockulni már megéri, ill annyira nem is borzalmas a teljesítménye, pláne hogy még mindig 15-25 ezer forintért adnak egy-egy Phenom II X6, vagy 4 modulos Dózer procit minden nélkül.
Nincs semmi tuning a Speedsteren, CPU info van, hardware monitor, memory interleave és ECC ki-bekapcs(nincs időzítés állítás sem), integrált cuccok állítgatása, meg pár szokásos dolog. Igazából nem kimondottan ideális platform a Phenomoknak, DDR3-at azok is jobban szeretnék.
Socket C32 jobb is lenne, de ott már kompromisszumok vannak. A Speedster utód MSI MS-91F7 alaplap az ami szélesebb körben elérhető itthon, de ezt mindig veszett drágán adták, általában alacsony órajelű Opteron 4170HE procival(ami a 2425 pepitában), nagy ritkán valami Buldózerrel, talán egyszer láttam Piledriver alapú Opteron 4334 párt hozzá. A memória mindig kevesebb, 4-16GB 1333-as ECC Reg. A lapon, legalábbis az itthon selejtezetteken, egy PCI-E x8 sín mindig hiányzik, így 1 x16, 2 x8 PCI-E(amiből egy a videokártya takarásában lesz) és 1 PCI áll csak rendelkezésre. Floppy, IDE csatlakozó nincs, SATA AHCI van, 16 megás Volari Z7 lassító az ASPEED AST2050 távtovatöfködő 8 megás video kimenetére cserélve.
Mindez 20-30k helyett nagyon zakciósan 50-80 ezer forintokért, amiből már sokkal jobb képességű X58-as kétprocis Nehalem(Westmere) Xeon is kijöhet, vagy akár valami X79-es Sandy Bridge szörnyeteg. Külön a Nehalem Core i7 analóg Xeonok is sokkal olcsóbban mennek mint a C32, G34 foglalatos AMD procik.
-
válasz
DarthSun #60744 üzenetére
Kényelmes tempóban sem volt 1 óra az egész. Mire leforrasztgatom nem lesz szép és filléres tételről van szó, ellenálláslétráért amúgyis mennem kell. Veszek szép 90 fokos csatit is. Azt hiszem minden más van itthon, csak a kerámia kondikból fogyok lassan ki, hozok abból is 100-at. Még fehér LED-en gondolkoztam, mert ami van az zöld vagy piros és nem tudom, de a kék NYÁK-hoz lehet az jobban menne. Az obligát kéket inkább hanyagolnám.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #60597 üzenetére
Ma sem bírtam magammal.
Beszerzés volt, hozzájutottam egy ASUS CT-479 adapterhez, és egy ASUS AGB-V6600 Deluxe Geforce 256 laphoz (sajnos valami förmedvény arany borda van ráragasztva, nem tudom, ezek a gyári bordák ventik annyira döglöttek? Már van egy V6800 is, szintén venti nélkül)
A CT-479-el kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy van lista arról, milyen lapokban megy?
Nekem ASUS P4C800 deluxe és p4t-533-c lapjaim vannak.
A másik, hogy mi lehet ebbe a legerősebb proci, amit érdemes beletenni?
Most egy SL8MM Celeron M370 van benne.
Ami még érdekes rajta, hogy valami ökör a jumpereket levágta felülről, és alul forrasztgatta össze, gondolom nem volt már meg a gyári venti,
A northwood hűtőt rá merjem tenni, vagy esetleg egy zalmannal próbálkozzak? -
válasz
DarthSun #60494 üzenetére
Dokumentáld, mert ha már egy embernek jól jön, akkor megérte. Kb. annyira, mint amit tegnap linkeltem. Szerinted hányan fognak Commodore MAX-on kompozit jelet kivezetni? Azért csináltam róla felvételt, mert hátha hasznos. Jó példa erre, hogy a Macintosh classic táp átalakítás miatt már ketten is írtak 3 hónap alatt. Nem tömeg, de ezek szerint volt értelme leírni és jó lenne csinálni egy angol fordítást is.
-
válasz
DarthSun #60489 üzenetére
Te jól kikísérletezed, így mi már nem fogunk ezzel szívni
Tegnap ráérzéses alapon vidojel erősítőt építettem. A végén a lehető legegyszerűbb emitterkövető kapcsolás lett a nyerő. Hege ez neked is jó hír, mert ezzel megvan az S-video kimenethez is az erősítő. Nem fogok szórakozni mindenféle csodákkal ha elég hozzá 5 alkatrész.
-
arn
félisten
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #60488 üzenetére
Jogos, ez valóban nem Klamath volt, abból nincs FSB 100-as, és nekem 100-as FSB-vel ment a 100-as SD ramokkal.
Az idő megszépíti az emlékeket.
Jókat StarCraft-oztam rajta, GeForce 2 MX 400, majd GeForce 2 Ti VGA-val.
Meg LAN Partyban nyomattuk a WarCraft 3: Reign Of The Chaos-t, mondjuk ott már volt némi dadogás, ha sok volt a unit, még BNC-s volt az elején a hálózat, mit szívtunk a kábelekkel meg a csatikkal és lezárókkal.
Ha csak rágondolok, könnybe lábad a szemem.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #60481 üzenetére
Én is hülye vagyok hozzá, ráadásul alapvetően semmit se tudok kezdeni vele, míg egy pc-t lehet tuningolni, hardvereket pakolgatni, játszani, az apple cuccokkal szinte semmit se lehet kezdeni.
Van 4-5 normális játék, és kifújt.
Hardverek csereberélése is nehézkes.
Os x 10.5.8-t telepítem rá most.
Így néz ki: -
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #60469 üzenetére
A kiegészítő kártyákat már hanyagolom inkább, a meglévő kettő már marad, de többet már nem veszek. A 2/3D egybe kártyák jobban bejöttek, azok közül még egy se romlott el. V3-at hibátlanul adtam el korábban, de ha szembe jönne egy, ma is elfogadnám. Most egy Bansheet nyúzok, azzal sincs gond.
Van egy PIII 1000-es konfigom, igazából feleslegesnek tartottam a BH6-ot és a háza is baromi nagy volt. Inkább Socket 7-nél régebbi gépeim vannak és azokat is használom. Ami újabb játék esetleg, az meg megy a maradék PIII-ason.
-
válasz
DarthSun #60439 üzenetére
Nem megfelelő kártyával nem fog képet adni a boot folyamat során. Ha már bootol és betölti a drivert, akkor már működhet. Az eredeti kártyával fel kell rakni az OS-t és a drivert. Ha ez megvan, akkor kártyacsere, alap driverrel boot és máris meni fog. Kölyök így hozta össze a GTX750-nel a Pro-t, persze kicsit segíteni kellett neki, de ebből tanult. Még az angol tudásának is jót tett a 1.5 nap fórum turkálás
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #60288 üzenetére
Javítani fogja, nem eladás. Korábban már itt posztoltam, hogy potyognak a kondik, erre frescho írta, hogy megnézi az övét is, és az enyémet is, csak érjen haza az USA-ból.
-
válasz
DarthSun #60279 üzenetére
Az égetésnél figyelni kell, mert néha valamiért nem 27xx lábkiosztású ROM-ot használtak. Az IBM legalábbis tuti nem a PC-ben.
Ez a módszer ismerős. Alvás-reggeli-munkaebéd-munka-vacsi-alvás. De lassan lezárjuk az idei évet, még a mai és a holnapi nap van hátra a hajtásból. A többi már könnyített menet lesz.
Retró dolgokat nézegettem itt kint, de nem találtam semmi érdekeset. Tegnap volt C64 mini is a kezemben, de macerás a táp és az ára sem volt annyival jobb. Szóval nem viszek semmi régi vagy arra hajazó cuccot haza.
Egy kérdés: Tudtok eladó XT-be való memóriabővítőt? 256k-ról szeretném legalább feltolni a PC-t 512-re. 640 lenne az ideális, de már 512 is előrelépés lenne.
-
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #60269 üzenetére
Ez mindennel így van.
Most az S478 van olyan stádiumban, mint a P2-P3 volt, amikor kezdtem a retrot.De én PCI-os FX5500-ra gondoltam, az meg még ritkább. Ilyet szeretnék venni, de ahogy elnézem, olcsó sose lesz.
Mondjuk az alján az értékelés az nem tetszik. Hogy nem megy se K6-tal se PIII non-AGP-vel. Akkor visszavonom. Mire is jó ez így?
Radeon 7000 az legalább megy szépen a gépben, és érdemi előrelépés az alaplapi vacakhoz képest. -
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #60253 üzenetére
Hardver nélkül nyilván nem megy. Egy RasPI GPIO + szoftver akár elég lehet, de majd nézek rendes programozót akkor.
Áll a Laguna3D project is, abból kilopta valaki a BIOS-t (remélem nem azért, mert rossz a kártya).Most épp egy Mac G4 RAMjait tesztelem, kernel panicozik a szerencsétlen ha indítok egy firefoxot. Vagy memtestet.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #60152 üzenetére
DarthSun, Siti, Frescho köszönöm a válaszokat!!
Win 7 és 98 között akkor most már oké. DarthSun Win 3.11 alatt használod valamelyik kártyádat? Driverre van avalami 5leted? Egyelőre még tudtam felismertetni a kártyát, így nem is jutottam el addig, hogy látja-e a Win7. Ami drivert eddig találtam azok csak 98 és Win7 között használhatók, de ugye ezek már egyébként is felismerik a kártyákat.
A BootROM-os lehetőséget sztem egyelőre még elhalasztom de még tuti kipróbálom.
Most, hogy megy a hálózat egy kicsit le is ragadtam a 6x86 előtt és mióta könnyebb másolni, azóta játékokkal tesztelem a Banshee-t.
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #60000 üzenetére
Azt hittem a szomszédomról is, aki ebből él, (elektronikai műszerész) hogy megcsinálja lelkiismeretesen.
Hát frescho tudna mesélni, (illetve itt írt is) az elkontárkodott Amiga 600asomról. -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #60054 üzenetére
Szerintem nagyon feelinges a SlotA, de. Egyszer fejezzem be a cikkemet, ott arra jutottam az utolsó napok DOS szentjei vizsgálatakor, hogy DOS alá abszolút nem tudom ajánlani. Win98 alatt tök jól megy, meg biztos jó is maga a CPU, de DOS alatt egyszerűen agyonveri a chipset, a videoelérése valami gyászosan lassú. Legalábbis ami lapot eddig próbáltam, mind ilyen volt. Pedig nagyon jó kis különc rendszer, dögösen kinéző processzorokkal. (Tegyük hozzá, a P2-esek pont ilyen szépek, a BX pedig kiváló DOS alatt is. Mondjuk a P2 már egy kisebb súlycsoportba tartozó versenyző.)
Ha meg Athlon, sokkal jobb egy "kommersz" KT7A, azon még van ISA, de mindenben sokkal jobb, mint mondjuk a slotAs KA7.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #60012 üzenetére
Dobozában, minden cuccával érkezett, patika állapotban van. Mikor megjött, összeraktam egy próba erejéig, kapott egy 80 GB-os IDE HDD-n egy W2000-et, öröm-boldogság, mindene működik, aztán vissza is csomagoltam.
Az NF7-S2 is egészséges, van benne egy Athlon XP 3000+, azzal vallattam.
Jön a tél, lesz több időm majd velük foglalkozni, néztem hozzá egy jó kis GeForce3 Ti 200 64 MB VGA-t, meg megkapja a 2*512 Corsair 400-as rampárt.
(#60013) r0b3r:
Igen, abból lehet egy nem rossz kis gépet építeni.
Kidobod belőle a Pentiumot, azt vadászol bele egy 80W TDP körüli i5/i7-et, mondjuk i5-3570(N0)/i7-3770(E0/E1) vagy XEON-t (2-3 gen Core i/XEON procik) XEON-ból, pl. E3-1275 v2(E1).
Meg 4*2 GB DDR3 1600-as ramot, aztán még egy jó VGA-val lehet vele bőven kocagémerkedni is akár.
-
jokeph
nagyúr
-
Venyera7
senior tag
válasz
DarthSun #60000 üzenetére
Hát remélem túléli a beavatkozást... Ez lenne az első retro konfig alapja( korábban jelentkeztem egy abit is7-es kofiggal, de azt elkaszáltam) szóval csalódott lennék ha pont ez halna meg. Ebből akarom kihozni a maximumot a kornak megfelelően meglátjuk mi sül ki belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest