- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
r0b3r
senior tag
Lassan bennem is körvonalazódik, hogy melyik gépeimet használom legtöbbször, mi az a teljesítmény, amivel a legtöbb játékot, programot le tudom fedni. A jelenlegi gépeim nagy részére valószínűleg nem lesz szükség. XT, 286, 386, 486, 5x86, 6x86, K6/2 500, PIII-1000. Azt már biztosan tudom, hogy az XT és a 486DX2/66-os marad. Talán a 386 is, bár azt nem használom sokat, de mégis csak egy eredeti DELL 325D.
A 6x86-ot szétszedem, mert kell a háza egy PII körüli gépnek. Erről nem tudok még dönteni egyelőre. Kellene egy kimaxolt PII körüli gép...de még nem tudom mi legyen pontosan. Mi a legnagyobb Slot1 PII? A 450-es? Mintha korábban itt is azt írtátok volna korábban, hogy DOS-os játékoknál PIII-tól kezdődnek a problémák.
Van erre a korszakra valami bevált lap, chipset, proci ötletetek?
Demokkal nem foglalkozok, csak játék. Gus-om szerintem sose lesz...
-
alvaro
senior tag
Meg kell jegyezzem, hogy valódi hardverekkel is van kompatibilitási hiányosság bőven. Szerintem a DOSBox nem rosszabb ebből a szempontból, mint egy hardver. Sőt, inkább jobb, mert svájcibicska. Mégis valahogy jó érzés igazi vassal dolgozni, minden esetleges kattanásával együtt. Még ha néha bosszantó is
-
A fórumon csak ajándék kérése szabályos (pénz vagy csere felajánlás szabálytalan), de ez már határeset...
Az alsó fesszabályzós foglalatból is van a gyűjteményben.(#65656) r0b3r : prociterhelés, gyak közvetlenül a proci lábaira csatlakozik a sín.
Wiki :
A legtöbb VESA helyi buszt használó számítógépnek csak a rendelkezésre álló öt vagy hatból volt egy vagy két VLB-kompatibilis ISA bővítőhely; tehát négy ISA bővítőhely általában csak ilyen volt, csak ISA. Ennek eredményeként a VESA helyi busz a 80486 memória busz közvetlen ága. A processzor nem volt elegendő elektromos kapacitással ahhoz, hogy egyidejűleg kettő vagy három eszközt (jel és tápellátás) helyesen vezessen közvetlenül a buszon.Ennek ellenére a 2 még menni szokott simán, bár 50MHz busznál már akadhatnak gondok.
-
Bile Demon
őstag
Én borda nélkül használom a DX2-66-ot (mivel szép hibátlan felülete van, nem akarom hűtővel amortizálni). Stabilan működik. Igaz meleg, de nem forró.
Az intel féle DX4-100-ak is stabilak. Az AMD procik viszont hibáznak (DX2-80 DX4-120) ha nincs extra hűtés, igaz ezekre rá is van írva, hogy kell. -
-
envagyok
veterán
-
Hát, akkor elég bonyolult a helyzet
(#65625) hege8888 : az SB16, Awe, Vibra DOS/Win alá is ok, a Live már inkább csak Win- hez, bár a 4.0- ások és még az 5.1- es SB0100- as DOS emulációja is elég jó.
#65629 : az SBPro- kat sajnálom hogy mindíg otthagytam a lomos dobozban. Ma meg már nemigen elérhető. XT- ben is mennek állítólag. Anno nem kellett mert nem full 16bit, a regiszterei nem kompatibilisek az SB16- al programozás szempontjából, a saját driverem is hatástalan rajtuk.
-
TX- ben nekem sem ment a Classic/MAX.
Jelenlegi felállás :
SlotA -> Classic
AOpen BX -> PNP
Siemens BX -> MAXA SlotA Asus K7M - nem tapasztaltam gondot, de végül is ez teljesen más chipset.
Működnek rendesen, dualban SB- vel. Bár ez még nem mérvadó, ahogy jelezted, én nem is használok timing problémás játékokat. Viszont ezekben legalább lefut a telepítő, leszámolja a ramokat, erőforrások passzosak. P1- es lapokban meg még nem is emlékszem melyik néhány lapban szívtam, próbálgattam, a nem látta szinttől az IRQ/DMA fail- ig jutalmaztak. Abit- ban nem is emlékszem, bár lehet abban is próbáltam valamelyiket.
Talán akkor még mindíg érvényes egy régebbi megjegyzésem, hogy a GUS válogatós
.
-
-
Nekem Acorp 6BX86 volt, az legalább AT-s volt - nem nagyon akartam ATX-re váltani
Ami most van nálam az egy Abit BX133-raid, bill csati cserére vár, így nem akarom meghirdetni hogy néha előjön kis kontakthiba, meg egy IDE csatorna nem megy, de a raid oké, így is 6 HDD köthető rá egyszerre
Egy 800-as cerka van benne, ami 1066-on lazán szalad, 100 --> 133 MHz-en.
Eléggé megvariálták Abiték, 100-at tudott a BX max. ha jól tudom, meg ata66-ot se tudott emlékeim szerint -
alvaro
senior tag
Ugyanaz az időzítés van beállítva, 2-1-1-1 cache és 3-2-2-2 mem. Elvileg nem lenne szabad befolyásolnia semmit a konkrét chipeknek, ha bírják az időzítést (az tény, hogy a permanens PB4-et 12ns-es chipekkel kínáltam meg, biztos ami biztos).
Viszont erről eszembe jutott valami, ki fogom próbálni....
-
Bile Demon
őstag
Nekem ez az első olyan, ami megfutja az XT szintet, csak ezért említettem. Pedig 2003-2006 között volt egypár. LAN party-ra (nyaranta1-2 alkalom) mindig vettem egyet apróneten, aztán elsóztam, amikor adódott rá megfelelő alkalom. Napi használatra (net+movie) praktikusabb volt a passzív 9600XT. Egy idő után már olyan olcsó lett, hogy megtartottam a Core2 megjelenéséig.
Amúgy nekem annyi is elég, ha stabilan működik.
A kártya elődje, amit tavaly vettem, csak RAM underclockkal működött gyári RAM órajelen szemetelés nélkül, azért is emeltem a feszültséget 2.5V-ról 2.8V-ra.
A Hynix RAM-nak több kell:
Mint a Samsungnak:Szóval ilyen is van, amikor a gyártó benéz valamit...
Aztán persze én is benéztem az ellenállásértéket. -
-
-
-
-
-
hege8888
aktív tag
A az Intel matrica miatt én is inkább Sulinet-fénykori gépre tippeltem, csak a benne lévő megsárgult CDRW miatt gondoltam, hogy korosabb. Mi az a SB celeron?
Másik, a boltosoktól lehet ilyen "by Asus", "Powered" "Intel Inside", egyéb matricákat lejmolni?
arn Te hogy szoktál rákeresni a házakra? gugliba beírod az évet, meg hogy "PC cases"?
-
Többször indítottam, pont ezért, amit írsz - magamtól nem gondoltam volna rá de volt egy-egy jelentős akadás és gyanús lett hogy az csak egyedi rossz eredmény amit akkor produkált.
Amit feltettem, az normál eredmény mindkét prociról, vagyis ezeknél nem volt indokolatlan akadás.
A netet is kihúztam, az is bezavart az elején, gondolom a win frissítést keresett vagy hasonló. -
envagyok
veterán
Sajnos hiába van 2 nagy tv, 2 monitor (egyik a már említett, a másik pedig egy 34 lg ultrawide)használatban, kb 3-4 monitor elfekvőben, és egy projektor, scart egyiken sincs már, a házimozi erősítőn is minden van, csak scart nincs. [link]
Nem tudom, hogy ha kivezetem a scartból az rgb-t, és rákötöm direktbe a monitorra, mit fog csinálni.
Illetve kallódik nálam egy Renkforce VGA&YUV to HDMI, ki fogom azt is próbálni, hátha az viszi.
Külföldi oldalak böngészése alapján ez jó képet ad, olcsó is, az input lag kicsit rosszabb mint a legjobbaknál : [link] Ebbe simán belemegy a scart.
Ez jó még állítólag, de itt is vannak kis problémák, és forrasztgatni is kell: [link]
Ez a legjobb, de eszméletlen ára van: [link]Nézegetek még olyan használt 26-32 colos lehetőleg FHD TV-t, amin van vga, hdmi, scart, stb bemenet, mert akkor nem kell tökölni, vagy valami képcsöveset kellene, mert tulajdonképpen arra lett tervezve minden régi commodore. Csak nem tudom képcsövesben milyet érdemes keresni. Ott kínáltai piac van, szóval régi high end cuccokat fillérekért lehet venni.
Van még nálam egy DELL P1130 és egy Compaq P910 csöves monitor, utánanézek azok tudják-e a 15khz-et. -
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
Arn, jól emlékszem, hogy neked van a retro gépeidhez manuális Audio RCA átkapcsolód?
Mintha egyszer láttam volna valamelyik fényképeden...de lehet, hogy tévedek. Ha igen, akkor mi a véleményed a minőségéről? Nem szed össze zavart a többi gépről? Ma érkezett meg, egyből ki is próbáltam, de nem igazán vagyok elégedett az eredménnyel. Ha Csak egy gép van rádugva, akkor szép tiszta hangja van, de ahogy rádugok egy másikat, akár kikapcsolt állapotában is megjelenik a háttérzaj, zavar, sistergés, recsegés, sípolás. Van esetleg valami ötletetek zavarszűrésre? Átkapcsolóból itthon nem találtam jobb minőségűt, 8 portos asszem egyáltalán nincs is. A Jack apa + RCA apa kábelek sem a legjobb minőségűek, elég vékonyak, bár önmagukban eddig tökéletesen megfeleltek. Szerintetek hol keressem a hibát? -
Bile Demon
őstag
BIOS 94/11/17.
Egyébként a boldog békeidőben se a cache számított, hanem a külső órajel (és aztán a belső órajel, és csak aztán a cache méret és üzemmód). Akkoriban 50 * 2-n használtam az AMD-s DX2-80-at, ISA VGA-val és 4-es ISA busz leosztással. Gyakorlatban így ment a legjobban. Nem volt 100% stabil, de azért egy-két napot kibírt fagyás nélkül.
Most nem sietünk sehova úgyhogy nem akarok OC-t. Van Lucky Star-os Amd DX4-120. És Octek-es 5x86-133 P75.
Ebből lesz a DX4-100. A DX2-66 meg a korai, LBA nélküli 3VLB-s lapban. Egy DX-50-et is szeretnék, olyanom nem volt még. -
-
r0b3r
senior tag
A többit megtalálod a termékeinél.
Mondjuk budget típusoknak tűnnek.
-
-
-
-
r0b3r
senior tag
Nekem is csak egy darab 1-4x-es lemezem van itthon...fene gondolta, hogy ebből is el kellett volna rakni néhányat.
Mondjuk sok cd-t nem használok szerencsére. Csak addig kell a cd, amíg kapnak a gépek egy alap rendszert, utána az XT-től az i5-ig mindegyik megy a hálózatra.
Jó lenne már kiírni valami lemezt az alap programokkal, driverekkel, véglegesre.
Lassan 1.44-es floppy lemezből is be kellene vásárolni néhány bontatlan dobozzal. -
Ranagol_5
senior tag
Nálunk melóba pl van még olyan vas, ami nem képes usb-ről bootolni, mindkettő IBM, az egyik dual p3 a másik egy sima p4, abban csak cd drive van, nekünk ahhoz vank pár újraírható, amit viszont olvas, ha telepíteni kell. Bár már szerintem évek óta nem voltak telepítve. Egyiken az elsődleges dhcp,ldap,dns megy a másik meg route-ol, arra bőven elég mindkettő.
Juteszembe, lesz itt pár elvihető vas
karácsonykor, kétünnep között decemberben, mert selejtezünk. P3-as rack szerverek sinekkel, p4-es rack szerverek sinekkel, baszott nagy s603-as vagy s604-es torony szerver mindenével együtt etc. Akinek kell két ünnep között eljön aztán viszi ingyé. -
-
r0b3r
senior tag
-
quailstorm
félisten
RW az külön állatfaj, más technológia. Én nagyon megszívtam pl. SERL Verbatim DVDRW-vel, és egy régi NEC DVD íróval. Nem szólt, hogy nem ismeri, csak tönkretette.
Szerintem sima mínuszos 52x-es egyszer írható simán menni fog.
Az se most volt, de 2010-es években még írtam PS1-re újonnan lemezeket, és azok 52x-es Verbatimok voltak. Az író meg egy 32x-es LG csak CD író. -
unclefucka
senior tag
Csak példa volt.
Btw. a V2 a maga korában elég komolyan előremutató technológiát képviselt.
A lényeg, hogy ez nagyjából olyan, mintha egy dinoszauruszt keltenénk életre, hiszen rég kihalt, viszont van egyfajta varázsa és a dínókért is rajonganak az emberek.
Az SS7 platformon elérhető legmagasabb 3DMark pontszám elérését sem a józan ész szülte. -
unclefucka
senior tag
-
-
unclefucka
senior tag
Én arra gondolok, hogy a ZX egy low-end chipset, de egy DOS-hoz bőven sok. Win 9x-hez inkább BX-es alaplapot tennék. Nekem van mindkettőből, tisztára bőség zavara.
Gondolkodom is egy ideje, hogy kellene egy izmos DOS gép.
P2 (vagy 450-es PIII), AWE32-vel, Voodoo1-el, VESA 3.0-ás VGA-val.#65084 envagyok:
Én mindig aggódom a proci (lap, memória) élettartama miatt. Van pl 2500+ Bartonom, ami korábban simán ment 3200+ -ként alapfeszen, de most már bizonytalan a működése. És nem tudom, hogy a Proci, az NF7, vagy a Vitesta memóriák instabilak. -
envagyok
veterán
-
r0b3r
senior tag
Rosszul írtam... Ultrastar 07N6340
Egyébként tényleg fura a fejmozgatás hangja, nem csúnya, nem hangos, csak szokatlan. Hogy is mondjam...mintha öblösebb hangja lenne a megszokott kerregés helyett. A hangja alapján azt hinné az ember, hogy valami 5.25"-os vinyó szól.
-
-
quailstorm
félisten
512K van a value kártyákban, ami nekem is van, nem egy nagy szám. Viszont mindben van egy alap 1MB-os csak olvasható bank. Forrás.
Ugye én már váltottam SC-55-re, de amiben jobb az SB16-nál, az a kimenet minősége. SB16 zajos. AWE64 Value meg tud annyit, hogy a hullámformátumú hangot SB16 módban kitolja, MIDI-t meg ha muszáj tud, ha nem ott a gameport. Csak ne legyen hanging note-os. -
Jakuskacsa
senior tag
A legrégebbiek a priehistorik 2, summer (nem tudom a pontos címét, talán nyári olimpia
), duke mugen 3d, blood, carmageddon. Legújabbak: nfs 2 -ig, carmageddon 2, earth worm jim 1-2... egyszóval 3d gyorsító talán nem kell...
Nem vagyok nagyon jártas a dosos játékokban, én attól félek, hogy ha kevésbé veszek retro hardvert, akkor elszabadul a játék a dos alatt. Egyébként nézegettem ma a ph-t de nem sok remény van igazi retro-ra. A legesélyesebb talán egy soket 370 tualtinnal vagy pIII-al. Meg valami tnt, tnt2 vidkártya... ja és ráadásul mATX méret kell mindenképp.Ettől régebbit összeszedni, és nem sokat fizetni érte elég necces...
Ha tudsz valami más megoldást szívesen meghallgatnám.
-
jokeph
nagyúr
Nekem bejött. 2000-2003 között használtam, PII-es gépben. CD írás közben (Matsushita Panasonic x4-es SCSI író, buffer underrun védelem nélkül) nyugodtan tudtam mást is csinálni, nem dobta el magát és nem rontotta el a lemezt, simán ment közbe a Pandora's Box, a CPU se ment nyélen (Slot1 400 MHZ Celeron+AGP S3 Savage 4 8 MB VGA+320 MB SD 100 ram).
-
unclefucka
senior tag
Hát ez nem teljesen igaz így.
"It will take at least a 2GHz Pentium 4, released earlier than what Intel's current roadmap places it at, to compete in terms of overall performance with the Athlon. As the Athlon increases in clock speed, the Pentium 4 will have to match its performance level with an even greater increase in clock speed."
Vagyis: "Ahhoz, hogy a P4 mindenben jobb legyen, mint egy 1,2-es Athlon, ahhoz 2GHz-en kellene futnia..." A második mondatban pedig -helyesen- vizionálták a jövőt.
Ezen csatározási időszak vége felé már horribilis órajeleken iszonyatos teljesítményfelvétel mellett volt képes a P4 tartani a lépést az Athlon-okkal. (2,33 GHz vs. 3,8 GHz)
Aztán az Intel bedobta a "Core2-technológiát", aminek inkább a P3 az alapja, semmint a P4, és teljesen kukázták a NetBurst technológiát. Persze megfordultak az erőviszonyok, amit csak mostanra tudott megszorongatni az AMD.A P4 nem volt rossz, de közel sem akkora siker-sztori. (És még finom voltam)
-
KROK640
nagyúr
Azok sajna annyira nem mentek jól. A legjobb ami rajtam keresztül futott az egy 2500+ volt, ami képes volt 250MHZ-es FSB-vel 11-es szorzó mellett 2750MHZ-en stabilan üzemelni vízhűtéssel. Na most egy Flying Tiger vagy egy Beast ilyeneket evett reggelire :D (mindketten Tred B CPU-k).
Egyébként az a Barton egy szép átlátszó üvegházba került, és egy gamer konfig alapja volt nagyon sokáig. A 2010-es évek első felébe került csak leselejtezésre, és sajnos elektronikai hulladékként végezte "valahol", úgy tudom. -
-
envagyok
veterán
-
Olyan van asszem a 754- esemen, bár a lefogató nemtom jó-e 462- höz, gondolkodtam hogy átrakom, lehet hogy az alaplap dobozában megvan a többi lefogató-elem. Bár inkább ezt teszem rá.
(#64763) KROK640 : Nekem is dual channelt jelez a CPUz, az a 3 RAM van benne egyelőre, a gép meg ilyen állapotban van jelenleg, avval az eltéréssel hogy időközben a 6600GT is kapott sufniventit, mert melegszik, de az egész gép is ontja a hőt, sokkal jobban mint a hírhedt Prescott.
-
KROK640
nagyúr
Jah, nem! nem '95-ben ...
Olyan 2001-2002 körül volt, és már ilyen kis kedves retro project volt, már a Celeron 466@585-ösömet lecseréltem 1700-as Celeronra, és kellett valami régi kacat.
Érdekes gép volt, mert a 64MB EDO RAM mellett volt benne 4 winyó, összesen vagy 50GB tárhellyel, ami akkoriban kifejezetten soknak számított még az új gépeknél is (akkoriban mentek az új gépek 20-40GB HDDvel) -
KROK640
nagyúr
Igen, kb ez volt a helyzet.
De nekem volt egy elég jó Athlon XP-m, ami ment 2669MHZe-t is akár, ráadásul komolyabb léghűtéssel mindössze. Iszonyatosan hangos gép volt, de nem volt az a csúcs P4 szinte ami beérte volna. (kivéve az Extreme editionök meg talán a nagyon kései P4-esek) -
r0b3r
senior tag
Próbáltam DOS driverrel és anélkül is számtalanszor.
Na de új fejlemény...
Előástam egy másik, teljesen ugyanolyan ATIO-V8 kártyát. Eddig azért nem akartam használni, mert az egyik kis sárga lapos (kondi?) olyan rajta, mintha kiharaptak volna belőle egy darabot.A különbség annyi, hogy rajta van a másikról hiányzó, de opcionálisként jelölt 3db chip. Szóval át jumperoltam ugyanúgy, mint az eredeti kártyát és óvatosan kipróbáltam. Azóta működik az egér Windows alatt is.
Na ezt fejtse meg valaki...
Az első kártya sem tűnik rossznak, DOS alatt hibátlan, de Win alatt mégsem megy.
-
r0b3r
senior tag
Összeállt az Escom VLB SCSI 486-os.
Arn neked ez a ház már túl sárga lenne, doboza sincs, de ezt leszámítva egész szép állapotban van és a lényeg, hogy nagyon masszív.Szerintetek a "Seriennummer" első négy számjegye, az 1996 lehet a gyártási év? Reálisnak tűnik, sztem P1 lehetett benne eredetileg.
A mostani konfig:PAT48PG v.0.3 VLB alaplap
486DX2-66MHz processzor
32Mb FPM RAM (Köszi Alvaro!!)
IBM DPES-31080 1Gb SCSI HDD a rendszernek
HP/Quantum B 50-0F0G 2.13Gb SCSI HDD minden másnak
Adaptec AHA-2842VL VESA SCSI kártya
S3 86C805 VESA videokártya
Terratec Promedia Base 1 ISA hangkártya
Winbond I/O kártya az egérnek
Intel 82595 hálózati kártya
Astec VL201-3400 200W-os tápegység
Escom AT házAz egérrel még küzdök, mert DOS alatt működik, Win95 alatt viszont nem és sajnos a HP Tape drivehoz sem biztos, hogy megtalálom a régi driverét.
Ezeket leszámítva eddig szimpatikus kis gép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Villanyszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen légkondit a lakásba?
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest