- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Mobil flották
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
.-..-.
tag
válasz
Pista0001 #110123 üzenetére
Igen, nagyon valószínű, hogy az lesz az.
Most kicseréltem próbából egy NW 3.4GHz CPU-ra.Először azt hittem valamit elrontottam, mert be sem akart indulni a ventilátor egy darabig.
Beállítottam, hogy folyamatosan menjen. Idle ~45-50fok körül ment. Aida stress alatt felment 64fokig.A másik cpu idle futott ilyen hőmérsékleten
Ugyan nincs SSE3 ebben sajnos, de HT és nem annyira forró.
(Most éppen idle ~43fok, szóval ki is kapcsolom az állandó ventit)Problémám lesz az SSE3 hiányából?
Érdekes amúgy, hogy a laptopban gyárilag DDR333 RAM-ok vannak FSB800 CPU mellett. Nem értem a koncepciót.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #109932 üzenetére
Nekem a Haswelles gépem volt a leghosszabb ideig szolgáló gépem, 7+ évig tartotta a frontot, csak az Athlon XP napi használata ér fel vele, de az is pár hónappal rövidebb volt.
És ha belegondolok, ha anno 2020-ban mégis az X99-es alapú Xeonos megoldást választom (akkor mostanra fejleszthetnék gépet esélyesen) akkor a Haswell érát még megtoltam volna még 4 évvel.
Persze itt főgépekről beszélek, mert most is van Haswellem, csak nem napira. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #109931 üzenetére
Uh, nekem nagyon nagyon régen is akadt már HT-s gép
De aztán nagyon sokáig nem (Athlon XP-s korszak, meg mellette Pentium D, utána Phenom 9500) majd 2014-ben lett újra HT-s gépem az I3 4330-al.
mai felhozatal : két 6C12T, 4C4T, 2C4T, 2C2T, 2C2T, 2C2T, 1C1T. De komplettnek csak az első kettő, a negyedik és az utolsó számít. -
válasz
Pista0001 #109932 üzenetére
& KROK640:
Ami nekem beugrott a Kaby Lake i7-esek kapcsán, hogy például nem tudták tartani a stabil 60 fps-t Cyberpunk 2077 alatt, ami úgy 2020-2021 környékén már azért sokaknál elvárás volt. Nem azt mondom, hogy teljesen használhatatlan, nekem például megfelel általában a 45-60 fps is, de sokaknak meg nem.Sandy meg szerintem azért öregedett szépen, mert egy i7-2600K 2011 januárjából elég volt kábé mindenre úgy 2017-ig, legalábbis nem jut eszembe egy olyan cím se ebből az időből, amit ne vitt volna 60 fps körül egy jó VGA karival.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #109890 üzenetére
A HT-t én is nagyon szerettem, főleg akkoriban ütött sokat mikor kezdtek jönni a 2 magot kérő cuccok, vagy ha az ember egy magot foglaló cucc mellett még játszani vagy legalább netezni akart. A különféle DVD-k DivX/Xvidbe tömörítés (amit egy időben igencsak nagy tételben csináltam) mellett tök jó volt, hogy még legalább netezni lehet, de Pentium D805 mellett játszani is simán lehetett. Igaz ott a 2 mag és nem a HT miatt
A 4 szál meg kb a 2020-as évek elejéig elég volt. Hiszen 8th gen előtt 2C4T volt az I3, és csak 10th gentől lett 8 szálas, addig nem engedhették meg az ta luxust a szoftverkészítők, hogy I3-ason ne fusson a produktum. Egyébként részben ennek is, hogy az Intel lényegében szálszámra változatlanul kínálta a CPUit 8 évig, köszönhettem azt, hogy a 4th gen I3-asom 2020-ban is csak azért lett lecserélve mert láttam, hogy előbb utóbb le kell és akkor pénzem is volt, meg a 6C12T I5-re már érdemes volt mozdulni 2C4T-től (pláne, hogy a turbo órajel is magasabb), de szerintem még sokmindenben ma is le lehetne vele lenni.
De van itthon egy 4 magos 3GHZ-es I5 (4th gen) és a 4th gen gépben lévő I3 4170-et (3700MHZ, 2C4T) nem éri meg rá kicserélni, mert 2017-ig bezárólag inkább a magasabb órajelből profitálnak a cuccok.
-
válasz
Pista0001 #109900 üzenetére
2005-2006 előtt nem nagyon volt program ami szerette a több szálat, vagy ha jót is tett neki, akkor is elég volt a 2 szál. Talán a Far Cry és a Serious Sam ami eszembe jut, mint korai és örült a több magnak, de majd kiegészítenek a többiek biztosan, mert ez az időszak nekem nem annyira érdekes. P4 meg Athlon X2 volt a csúcs kb. és azokhoz képest egy Sandy i3 is atomerőmű. 1 szálon simán több, mint dupla sebességet hozhat, mint a korabeli procik. Érdemes viszont tesztelni HT ki-be kapcsolással, mert néha a HT érdekes dolgokat eredményezett, főként kora XP mellett.
-
válasz
Pista0001 #109895 üzenetére
A megcélzott időben a Bad Company 2 volt az egyik legdurvább CPU fogyasztó játék. A 2-4 thread közötti különbséget nem FPS-ben érdemes vizsgálni, hanem a képek közötti késleltetésben. Valahogy így: [link]
Miközben visszakerestem jöttem rá, hogy a miből mennyit kérdés köré egész sorozatot csináltam anno:
[link]
[link]
[link]Na meg még egy: [link]
De ma már nincsenek tesztek, mert úgysem jelenne meg.
-
válasz
Pista0001 #109895 üzenetére
Simán az IGP teszt is érdekes. Számomra mondjuk az i5-2390T a legérdekesebb Sandy Bridge proci. Egyszer össze kéne mérni az i5-661-el, ott az lenne nagyon érdekes, hogy sokkal kevesebb az i5-2390T fogyasztása, erőben meg kábé egál (emlékeim szerint). IGP-ben meg ugye még a kis Sandy jobb is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #109890 üzenetére
Update:
Napjaink játékaihoz (azaz 2024-ben) elkél a modern 6/12-es CPU, de a 8/16-os is (és nem baj ha minél erősebb), és lassan ez lesz az alap.
A min/1%/0,1% FPS-ekre durván jótékony hatással bírnak, bármely VGA és bármely felbontás mellett, FSR/DLSS-el vagy anélkül.
Bár az a gyanúm, hogy Fred23 nem mostani címekkel fog tesztelni. -
válasz
Pista0001 #109783 üzenetére
Az above 4g decoding és vram nincs teljes összefüggésben. Korai 6-8gb kártyáknál nem is volt feltétel. Pl 7970 6gb.
Inteles kártyánál kell mert az egy tömbben kezeli a vramot.
Tesláknál a koraiaknál nem kelett. C2075 6gb megy nélküle.
Illetve alapból több pcie kártyás rendszernél is kell. Ezért nem értem hogy ilyen lapnál miért nem alap.
Rebarhoz is kell de az más téma és pcie2.0-tól van csak (x79-nél már megy)Ja egy pozitívum, p6t se nem kell videókártya a boothoz azaz uefi kártya is menne ha lenne címe windows alatt, ahhoz kell nekem az above4g.
-
-
válasz
Pista0001 #109519 üzenetére
A benne lévő optika nem bír el az újraírhatóval, de egyszer írhatóval igen, úgyhogy fogok készíteni egy game /progi /bench kollekciót ilyen régebbi gépekre, és azt kiírom valami lassú régi meghajtón, akkor hátha olvasni fogja.
A párhuzamos kábel nem is rossz ötlet, van is itthon, vajon egy XP laptop párhuzamos porttal és DOS pécé között meg lehet csinálni?
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #108954 üzenetére
Én a 2000-es évek elején éltem ott (2003-2004) akkor volt Bambusz, Padlás, Sport, Otherside ... ami így hirtelen eszembe jut. Meg sokszor a Nonstopnál gyülekező, és az óránál bulizás.
Az akkori Debrecenhez képest elképesztően túró volt, de windcity mentségére legyen mondva, hogy 12km-re (25 percre*) ott van a Balaton.* De fura : Ebes és Debrecen között is ennyi a táv, és ott 15-17 perc kell, de az síkság.
-
válasz
Pista0001 #108823 üzenetére
Adta magát, a korabeli Maxtor diskmanager felismeri a későbbi unokáját. Vannak még asszem 2-3 gigások, de kevés, kb 6 giga cuccot másoltam rá. Valamint ez a vinyó villám a 286- ban. 2002- es gyártmány, csak 14 évvel későbbi, mint a korabeli 286, amin kezdtem anno, elhanyagolható időeltérés
Meg ebben nem lepedő lap van, hanem modernebb kicsi, ahhoz teljesen illik a Maxtor. - a gép.
-
válasz
Pista0001 #108617 üzenetére
XFi- t most a gyári lemezről tettem fel, dobozosan vettem full tartozékokkal, CD- k is benne. Ahogyan az Audigy2ZS(PPro) sort is.
De pld a 2ZS XPSP3 alatt már szabálytalan műveleteket dobál néha, azt szoktam csinálni, hogy felpakolom a gyáriról, reboot, aztán a Daniel K csomaggal felülírom, így mindkét csomag extrái megmaradnak.
Daniel már nyugdíjba ment, nemtom meddig lesz aktív a weblapja, letöltöttem az összes csomagját.
Bár a Te esetedben spec driver kell, azt én sem tudtam hogy regelős lett a gyári site, régebben csak bele kellett egyezni a végfelhasználói szerződésbe, aztán lehetett letölteni. Onnan utoljára az Audigy4(SB0610) cuccot töltöttem le, simán lehetett akkor még. -
-
-
-
válasz
Pista0001 #108284 üzenetére
Bivaly és szép. AL_Mg fém +edzett üveg. Már csak karácsonyi RGB kell bele.
Nálam a Haswell Xeonban a kettes CPU venti papírfehér, mögötte a házventi meg piros, akkora hatása van...amit itt mindenki utál
, 1-2 kivétellel persze.
A használós Zenben meg elengedhetetlen a full fényorgona, 3x12cm RGB+a Wrait Prism, szoftveresen vezényelve, szebbet el sem tudnék képzelni. A fekete alaplap+ház megy csak hozzá, világosabb színben oda lenne a sava-borsa. -
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #107890 üzenetére
A TDP-re gondolj ugy inkabb, mint tervezett hutesi igeny, illetve valamennyire meghatarozza az atlagfogyasztast. Tehat, ha fogsz ketto darab, azonos base es turbo orajelu, de eltero TDP-ju procit, akkor ha rendesen, a TDP-hez, meretezett hutesed van, az alacsonyabb TDP-vel rendelkezo hamarabb limitekbe fog utkozni, es vissza kell vennie az orajelet. Pl. laptokoknal jellemzo ez, hogy latszolag jo a proci a gepben, viszont annyira gyatra a hutes, hogy szerencsetlen CPU, a base clockot sem tudja tartani, ha nagyon megtekered. Ilyennel "szorakoznak", mostmar GPU-k eseten is, ahol az nVidia direkt tartomanyt specifikal TDP-re, es pont olyat lattam, hogy a 80W-re lefogott 4090-et megelozi, a 150W-ig elengedett 4080. Szervereknel elo szokott fordulni, hogy ahhoz a TDP-hez van meretezve a hutes a gpeben, amivel meg lett vasarolva, igy buntetlenul nem cserelgetheto benne a CPU.
-
-
válasz
Pista0001 #107859 üzenetére
Alapvetően mind használható teljes értékűen játékhoz is. SLI támogatás nem teljesen ugyan az mivel a kései kártyáknál már külön van quadro sli és gtx sli támogat lap. A quadro sli az jellemzően brand workstationoknél van.
Valamivel lassabbak lehetnek, legtöbbször ram órajelben. Rohadt nagy előnyük hogy többet találsz belőle éppen mit az asztaliakból tekintve nem voltak széthajtva és jobb minőségűek mint az átlag. -
czundermák
aktív tag
válasz
Pista0001 #107856 üzenetére
Telejes egészében ugyan azok a 7xxx szériáig, mint a GeForce megfelelőjük.
Épp tegnap és ma tesztelgettem a meglévő kártya párjaim, még drivert sem kellett cserélni, csak egy újraindítás kellett az elsó boot után az XP-nek, hogy felismerje őket a GF6600GT után. A Quadro FX1400, 3450, 3500 tutira hozza azt, mint a Geforce megfelelőjük, az SLI egyetlen kattintással driverből megoldott, nincs semmi extra varázslat.
Quadroban viszont vannak elég érdekes jószágok, már ebben a korban is, az újabbakkal sajnos nincs tapasztalatom. MasterDeejay a Quadro Buddha, a többit biztosan el tudja mondani. -
válasz
Pista0001 #107856 üzenetére
Hááát ha régiekről van szó, a 3D teljesítmény játékok alatt rosszabb lesz, illetve nem is érsz el annyi beállítást, mint Geforce-nál.
Ugyanakkor léteznek módosított Geforce driverek, melyek telepíthetők Quadrokra is, ekkor bukod a Quadro extrákat, de megkapod a Geforce sebességet és játékkompatibilitást.
Tudtommal az újakkal már nem kell drivert moddolni, persze lehet, de majd MasterDeejay elmeséli. -
-
válasz
Pista0001 #107839 üzenetére
Statisztikát nemtudok mondani, annyi hogy GTX770 fut a használósomban, ez jó lett sztem, ingyen kaptam, újszerű. Annyi problémám volt vele hogy a gyári matrica elkezdett felválni, de más matricákkal rögzítettem, szép rokokó kinézete lett.
MSI TwinFrozr : valószínű hogy jó a 760- as is belőle, 560Ti van nálam, az szépen megy. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107687 üzenetére
jah, igen, mesélted, hogy betöréskor elvitték a géped
Nekem 9000-es szériából minden megvolt, egyedül a 9800Pro jött utólag, de amúgy 9200SE és 9700PRO között szinte minden megvolt kb. 9600Pro is.
Ami így hirtelen szembe jut (erősségi sorrendben) : Radeon 9200SE, 9200, 9500@9700Pro, 9550, 9600Pro, 9600XT, 9700Pro és kicsit megkésve de 9800Pro.6600GT-ből volt AGP és PCI-E is. Én anno az AGP-sre utaztam, lévén az Athlon XP-be ment volna. (vagy a két P4-esből valamelyikbe is mehetett volna, de azok nem játékos gépek voltak, elvoltak a maguk kis VGA-ikkal)
Az I5 760 a HD5770-nel 2010. őszén még ugyan jó gépnek számított, ahogy 2012-ben a 7870 is, hiszen én 2012 nyarán vettem a HD6850-et, és akkor az volt a bestbuy. Tehát 2012 végén még a legtöbbeknek tuti, hogy HD6850-jük volt csak.
Testdrive sorozat nem fogott meg talán pont a törés hiánya miatt, meg valahogy nem is nagyon került akkoriban a radaromra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107660 üzenetére
Athlon XP + Radeon 9800 Pro azért a maga idejében igencsak ütött, főleg ha az a proci Barton volt.
Volt GeF 6600 gondolom GT-d. Na, nekem az a kártya úgy kimaradt, mintha sosem létezett volna, pedig a maga idejében erősen népkártya volt.
Nekem csak két bajom volt vele : Az egyik, hogy akkoriban nem volt rá pénzem megvenniA másik, hogy - főleg az Inno 3D-k - borzasztóan hullottak. Nem győztem VGA hibák miatt házakhoz szaladgálni, fórumokon is sok volt a panasz, ha valahol VGA hiba volt már elég volt annyit mondanom : "tudom, tudom 6600GT"... Hogy most a nagy számok törvénye alapján, vagy volt valami bajuk azt nem tudom, de VGA hullásban mai napig ez vezet nálam, így egy idő után, kárörömtől dörzsölve a tenyeremet, jó messzire el is kerültem.
A következő VGA-m a 7300GT volt, a Galaxy féle Zalman hűtős 128MB-os gyors memóriás változat, ami még 2669MHZ-es Athlon XPhez is elég volt 1024-ben mindenhez ami elindult. Mert mint írtam 2009-re kétféle játék volt : Ami 1024-ben is csutka maxon 30+ FPS futott, és ami el sem indult.
Az I5 760 HD5770-nel, később 7870-nel a maga idejében szintén elég jó lehetett, kérdés te mikor használtad? -
válasz
Pista0001 #107660 üzenetére
Kiestek nálam bizonyos korszakok, game próbálgatások, ellenőriznem kell a retrósított beast gépeken, gondolom azon már jól mennek az említettek.
Inkább félretró 2009-12 FPS agyatlan lövöldözősekről lett teszt ill benyomás az ilyenféle madness gépeken. Pld a ma már "elavult" GTX1650 áramtermelőt a 2009- es SSamHD, Ultrának minősíti az autodetectben. -
válasz
Pista0001 #107655 üzenetére
Igen, Angelina Jolie elővigyázatossági kálváriájáráról olvastam én is. Lehet hogy segít, de nem tudni, a genetikai kód elég makacs. És ugye ő a dollárrokat nem gyűjtögetni szokta, hanem teli van a számlája, az egészségbiztosítása tuti a legmagasabb szintű, ennek ellenére ha beütne a legvészesebb probléma, esélyes hogy őt sem tudnák megmenteni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107649 üzenetére
Aha, megnéztem a videó elejét, kb ahogy képzeltem
* és ** : Na most jól megkevertél
Akkor végülis neked P2 400-as volt, amit elcseréltél a szobatársad PIII 450-rte, szerintem ez volt a magyarázat. És az megvan az anyukájánál, te pedig hamarosan szippantod, és hatalmas lesz a nosztalgia
(2009-ben mit ért egy ilyen gép? A csoda tuningos Athlon XP-met nem adtam el - mondjuk nagyon jól tettem - mondván nem kapnék érte annyit amennyiért érdemes lenne megválni egy akkor azért még hellyel közzel használható géptől )
-
válasz
Pista0001 #107645 üzenetére
A PCI verziót használom, a +4M billentős benne van. Véletlenül jött, először elpakoltam, nem is tudtam mibe való. Aztán a Matrox MG200- ba passzolt méretre, de nem volt ok. Később jött a RagePro PCI, abba bepattintottam, ok lett.
Érdekesség+szomorú : ex kollégám megtudta hogy retróbecsípődésem van, aztán mondta hogy egy csomó cucca nem ment el Vakerán, azokat hozza nekem ingyen, ebben volt a 4M stick is.
A szomorú része hogy nemsokkal később itthagyott minket, rosszindulatú húgycsődaganattal diagnosztizálták, megműtőtték, de későbbi vizsgálatok egyéb hasi részeken is áttéteket találtak, nem tudták megmenteni, 57 éves volt. - és nem ivott, nem dohányzott...
Van vagy kb 25 féle retró alkatrész, amit tőle kaptam, ha valamelyiket előveszem, eszembe jut és ismét emlékszem rá... -
válasz
Pista0001 #107649 üzenetére
Most Wanted is elég jó cucc az árkádok között.
Illetve a Battle Royale mod a Carbonból is egy kifejezetten jól kiegyensúlyozott (még inkább Underground beütésű) játékot csinál.
Underground 1-2 és Carbon szerintem azok az NFS-ek amikhez egy minőségi CRT szinte kötelező, a sok fekete, gyors mozgások, és éles színek miatt egyszerűen betojci ahogy pl az U2 kinéz 1600x1200 100Hz-en, éjjelente tolom.
U1 amúgy nálam is instabil, P4-en próbálom XP alatt és folyamatosan crashel, nem tudom, mi lelte.
Pedig eredeti példány, és eredeti patcheket is végigpróbáltam, de semmi sem segített, úgyhogy sanszosan azt modern gépen fogom újrajátszani, azon mókás mód semmi baja -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107641 üzenetére
Aha, pont ilyesmit képzeltem el mint a képen.
Igen, azért az integrált lapoknál kb mindig az volt az ár, hogy az AGP lemaradtutáltam is az integrált lapokat.
Aminek örültem, hogy elkezdték integrálni az a hálókártya és a hangkártya volt, így nem kellett azokkal külön szarakodni, és az esetek 90+ %-ban úgyis csak valami standard gyors megoldás kellett.Hm, mondjuk az magyarázat lenne arra, hogy miért Porscheztem. Mert a Destruction Derby 1-2 után egy játéknál nekem már erősen hiányzott valamilyen szintű törés, és a Carmageddon 1-2 meg a Midtown Madness, Driver, Demolition Derby , de még a Rally Championship 2000 is, ebből a szempontból igencsak kedvező irány volt számomra.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #107643 üzenetére
Sajnos évtizedek alatt csak azt az egyetlen sticket találtam. Esetleg azt tudom javasolni, hogy olyan kártyát keress itt a hardveraprón, amiben gyárilag van egy ilyen stick, és vedd ki abból.
Annyit hozzá tennék, hogy sokat nem ér a 4->8mb bővítés ezeknek, legalábbis a permedia2 izomzata kevés a 800x600-hoz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107636 üzenetére
Az már-már szinte túl szépen is hangzik. A korszak integrált megoldásainak a legnagyobb baja az volt, hogy a rendszer memóriát használták (bár eredetileg az AGP szabványnak épp ez lett volna a lényege, hogy egy minimális videó memória is elég a kártyának, mert a sima RAMból szedi le a szükséges videó memóriát, ezáltal csak ha a kártya ereje nem elég akkor kell cserélni amúgy VRAM miatt csak a sima RAMot bővíted és megoldva). Ráadásul a legtöbb esteben PCI sínen. Nem volt saját memória, így az általában odaadható (sokszor amúgyis keveset) lassan érték el.
Ha pedig volt saját memória, akkor azzal olyan szűkmarkúan bántak amennyire lehetett. Volt egy lap, a pontos nevére már nem emlékszem, amire volt integrálva egy teljes értékű Riva TNT1 16MB SG RAMmal, de a 49000ft-os ára most is előttem van, akkor mikor 22500ft volt egy havi kereset. Ezért az árért pedig nyilván AGP már nem volt rajta, és azokban az időkben amikor nem ártott évente VGA-t cserélni - ez az amúgy elsőre jól hangzó lap - már nem is volt olyan jó.NFS4-et jobban szerettem, mert törtek az autók meg nem csak Porsche volt benne.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107609 üzenetére
Azért az, hogy rendesen 2× AGPvel volt bekötve és volt saját memóriája (igaz csak 4MB, és ezzel azért eléggé megvoltál lőve mondjuk már 2000-ben, lévén már '99-ben is 16MB-os Rivám volt, és volt 32MB-os kártya is), sokat jelentehett a maga idejében, de 2000 után már nem igen volt jó semmire.
2006-ig azt használtad?Eléggé durva, én addigra már egy 1466@2669MHZ Athlon XP, 1GB RAM és GeF3Ti500 128MB-os (2×120GB HDD) gépet éltem, és azt is kezdtem kissé szűkösnek érezni.
Az akkori barátnőmnek meg (2006 november) Athlon X2 volt, 2GB RAMmal meg most így hirtelen meg nem mondom valami 256MB-os VGAval. -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107268 üzenetére
Micsoda e örö bódottá lehetett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #107094 üzenetére
Lynnfield-nél húzódik nekem a határ. A Haswell tényleg félretro, van egy feljavított tartalék gépem (eredetileg Pentium G3258 volt benne, majd I3 4170 most meg valami I5 van benne) 4GB RAMról 16GBra feljavítva, GTX960 2GB (de van hozzá egy RX570 8GB is) 120GB SSD, 1TB HDD, Win7. ha nem lenne őrült ára, akkor idővel raknék bele egy I7 4770K-t, ugyanis Z-s lap van alatta. Tulajdonképp remek Haswell csúcs lenne.
Igazából nem nagyon használom, utoljára kb tavaly ilyenkor volt bekapcsolva. Amiken azon játszanék azok mennek a napi modern konfigomon is.
Nekem a Haswell-el erős kötődésem van, egyrészt kb megjelenése óta volt egy I3 4330-am, 2021-ig napira, másrészt elég sok Haswelles gépet szereltem.
Szerintem ezért sem adtam el mikor még Pentium G3258 volt benne, na meg azért mert nem kaptam volna érte annyit amennyit ér az, hogy van egy tartalék - mai szemmel is használható - gépem.
mert nagyon szeretem az Athlon XP-met, de gyakorlatilag már semmire nem jó amire használok egy gépet. -
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #106929 üzenetére
Amit surun hasznalok Macen (ez a nativ OS-em), az kinn van a Dock-on, ott ha foleviszem az egeret, akkor rogton latom, hogy mi is az (nincs delay). Van ismeros, aki fakkolni szokott, ha megvaltozik egy app ikonja (akar macOS-en akar iOS-en), en ezt eszre se veszem, mert "izommemoria" alapjan megyek oda az egerrel (telefonon az ujjammal), ahol az ikonja lenni szokott, ezert az szokott a legjobban zavarni, amikor eltunik egy ikon, mert akkor felborul a fizikai pozicio.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #106915 üzenetére
En soha nem rogzitgetek semmit, mert az ikonokat keptelen vagyok megjegyezni. Viszont villamgyorsan, akar animacio kozben is elolvasom a szovegeket. Nem tudom a programokat alakzatokhoz, szinekhez kotni, nem tudom megjegyezni a funkciokat a legtobb ikonhoz, az ikon formaja/alakja nem utal szamomra arra, hogy mit fog csinalni, ezert pl Macen a toolbaroknal is bekapcsoltam, hogy legyen ott a szoveg is. Pl. ez a menu a halalom, mert egyedul a kuka ikonrol tudom, hogy az ki fogja dobni, de a masik ketto nem mond semmit. Minden egyes alkalommal, meg kell alnom az egerrel az ikonok felett, es megvarni amig megjelenik a tooltip.
Szoval, nekem a vilag legjobb Start Menu-je volt a 10-es verzioban, amikor kinyilt es ott volt az osszes felrakott program.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #106691 üzenetére
Ez alapjan, inkabb az SB0200 -ra. https://github.com/torvalds/linux/blob/master/sound/pci/emu10k1/emu10k1x.c linuxnak is kulon van 10k1 es 10k1x, illetve, https://ram-co-shop.de/PCI-Soundkarte-51-Creative-Soundblaster-Live-Model-SB0200-EMU10K1X-DBQ_1 itt is latszik, hogy a chipen mas a felirat. Itthon ezt bulk/zacskos kivitelben tonnaszam arultak anno.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106476 üzenetére
A legtöbb esetben úgy érkezik a csórókhoz / hozzá nem értőkhöz a brand gép, hogy valami iroda leselejtezi őket, (pont azért mert érdemben nem tudják fejleszteni), valaki megveszi nagy számban, aztán eladja nekik valamivel olcsóbban mint ahogy a hasonló DIY gépek mennek a piacon.
A baj ott kezdődik, ahogy írtam is, mikor ez 6-10-X éves gépekkel történik meg, és a legtöbb esetben pont az egyetlen ami megmenthetné őket, egy kiadós fejlesztés, de pont azt nem tudják. Így az onnantól kidobott pénz a vásárlónak. Ez nem a gép hibája valóban, de ettől még előnyként sem róható fel.
Tisztán emlékszem még, amikor vasfűrésszel kellett fűrészeljem a brand házat, hogy az amúgyis kompromisszumos VGA beleférjen, hogy aztán 1 hónap múlva azt mondja az ügyfél, hogy ez még ígyis túl gyenge neki.
Azt nem is említetttem, hogy a hibakeresés is mennyire nehéz, hogy nem csak úgy hozok pl egy cseretápot vagy VGA-t, mert spéci kell."Korabeli DIY géppel is csak ennyit tehetsz, a limitációid ugyanazok lesznek." - hatalmas ferdítés : a korabeli gépbe tehetsz nagyobb tápot, nem kell LP VGA, a hűtést tudod nagyobbra cserélni egy normális házban. Sőt akár az alaplapot is!!
Elsőre talán nem nagy ugrásnak tűnik, de nem mindegy, hogy egy 1st gen I3-at kicserélsz egy - teszem azt - 7th gen I5-re (M2-vel, és DDR4-el) mert szabvány a lap, ha a táp meg kicsi lenne teszel bele egy nagyobbat, de érezhető a különbség a kettő között hidd el, pláne ha utóbbiba kerül egy M2 SSD is. És ezzel a kérdéssel a PCI-E és egyéb kérdés is kezelhető" a jól sikerült bővítés az, ha újabb IGP-s procira tudsz váltani, ez viszont szinte garantáltan platform váltás" - így van, ahol egy kisebb vagyonért ismét az alsó kategóriába ragasztod magad, nem sok érdemi bővítés lehetőségével. És még az ára is magasabb lehet.
Ez kb olyan, mintha egy 2024-es Opel Astra L árában kínálnék egy használt 1993-as Opel Astra classicot, de azt öltönyben, és azzal, hogy ha majd elromlik, akkor felhívhatsz, és megadom a szerelőm számát. Jó esetben."Nem a hordozhatóság miatt, egyszerűen a hely miatt" - Továbbra sem értem. Ha fekvőházas, akkor egyértelműen bukta van a toronyhoz képest, alapterületet illetően, még akkor is ha ráteszed a monitort. Ha pedig torony, akkor hacsak nem számít, hogy a gépház tetejétől, milyen messze van a plafon, megint nincs jelentőssége. Kivéve persze, ha nem mindegy, mennyi bizbazt tudsz a ház tetejére tenni, amíg a plafonifg ér. Akkor valóban számít, el kell ismernem. Talán még annyira is, hogy feláldozza az ember a bővíthetőséget, és a könnyebb hibakeresést? Ha valakinek ennyire kisgép fétise van, akkor nyilván, megvan az a réteg, akinek ezt is megéri. De én a hozzánem értő embereket, vagy a gamereket vagy a power usereket, vagy azt aki nem akarja 3 év múlva kidobni a gépet, stb. nagyon óvva intenék ettől.
Egyébként nekem a lábamnál van a normál ATX méretű gépházam 2009 óta, és mindig elfértem tőle, kivéve egyetlen esetet : Egyszer pár éve mikor barátnőm is itt ült, és sötétbe filmeztünk, a sokadik pohár bor után... nos... akkor véletlenül tényleg megrúgtam a gépem (semmi baja nem lett)
"Pontosan úgy. De ahogy fentebb részletezem, ezeknek nem csak az LP kivitele nincs már" - Újabb érv az ilyen gépek ellen, de ezt fentebb is írhattam volna.
Tovább nézem azt amit írtál : A belépő VGA-k mostanában úgy tűnnek el, hogy a gyártók azt a politikát folytatják sok esetben amit régen az AMD az Athlon XP széles elterjedésével. Nem volt Duron, hanem egyszerűen a régi alacsonyabb órajelű Athlon XP volt a belépő szint, és kész. ma részben ezt látom, a két legismertebb VGA gyártó részéről, másrészt az NVidia utólag butít is a kártyáin, lásd 8GB-os RTX3060 vagy 6GB-os RTX 3050 ... Ha valami, az aztán belépő szint. Egyébként az utóbbiból pont láttam is már LP verziót."egy X éve összerakott mondjuk 8th gen i5-tel mit lehet kezdeni?" - mit nem? Igénytől függ, de mehet bele mondjuk egy RX6600, RAMot 64GB DDR4-ig viszi, mehet bele jó eséllyel egy I7 8700K... ha mindehhez kevés a táp sima cserélni, ha pedig mégis ellenállhatatlan a vágy a platform váltásra, akkor a szabvány házba belemegy bármilyen mATX vagy ATX alaplap, amivel meg sem állhatsz 14th gen-ig.
"Egy 1th gen Ryzennel? A foglalat nem változott, de elviszi az 5xxx R7-et a mittudoménmilyen alaplap?" - 1ST úgy gondoltad nem?
Egyébként ez rövidesen ki fog derülni, ugyanis pont most van egy ilyen ügyfél felkérésem, hogy egy Ryzen 1600AF + 8GB RAMból varázsoljunk valami jót, és első lépésben Ryzen 5800X3D-re és 32GB RAMra gondoltam, az RX580-at majd egy másik körben cseréljük. Várom már
Végezetül : Természetesen mindig lehet úgy csavarni a kérdést, úgy hozzáadni feltételeket, hogy "de ha ez van, de ha az van, meg még amaz is van" (öcsémnek is nagy vita technikája ez), akkor igazad van. így van. Ennek árnyoldala, hogy minél több a feltétel, annál ritkább/extrémebb az eset. Ha a végén sok feltétel után elmondhatjuk, hogy minden 1024 userből 4-nek ez a tökéletes megoldás, akkor végülis van igazad, csak azt nem tesszük hozzá, hogy másik 1020-nak meg nem.
Ahogy látom, neked eléggé kötődésed van a brand SFF gépekhez, - ami nem baj, sokan kezdték azzal - (szerencsére nekem nem volt, de annyi ember annyi ilyen gépével szívtam, hogy nekem meg alapból ellenérzésem van velük szemben) így azt mondom, hogy ezt a vitát lassan lezárhatjuk, szerintem érdemeben egyikünk sem fogja a másikat meggyőzni az igazáról. Természetesen ha írsz, elolvasom, de azt nem ígérem, hogy ilyen hosszan reagálnék rá, azt hiszem felsorakoztattam az érveimet. -
válasz
Pista0001 #106476 üzenetére
Brand gépet nem vennék. Bár selejtezésből van pár, ingyen, úgy még elmegy. Szabványtalan építés, szerelhetőség hiánya. P-III Dell meghótt, szószerint kalapács, véső kellett, hogy a kimentésre szánt, más gépben még használható optikát, floppyt el tudjam távolítani. Táp is szegecselve van, de az nem lényeg, teljesen szaványtalan a pin kiosztása, direkt, hogy csak drágán lehessen pótolni.
az alsó-közép kategória le van butítva, kb semmire se jók. - GTX1650 mindenre jó, game feltételes, de retró vagy pár éves címek fullon, legújabbakkal meg úgysem játszok.
tehetsz bele tápcsati nélküli - direkt a tápcsatist kerestem a középkategóriásból is, ne az alaplapról vegye az összes villanyt.
- 4th Xeon, Zen+ is jól megy még Win11- el is, Zen2 meg már a TPM/UEFI követelmény szerint is, nem kell tiltani a telepítőben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106393 üzenetére
Ezt írtam tulajdonképp én is, hogy a böngészésnek hatalmasat ugrott a gépigénye az elmúlt 10-15 évben.
Az a baj a brand gépekkel, hogy sokszor már 6-10 évesen kerülnek eleve a userhez, pont akkor, amikor már le kéne őket selejtezni. Ilyenkor egy jól sikerült bővítés simán kitolná az élettartamukat, de mivel ez nagyon korlátozott, marad pár év kompromisszum, mielőtt kukába mennek. (egyébként DIY gépek piacán haragszom az Intelre is a 2 évente új foglalat miatt). Nehogy azt hidd, hogyha nagyon akarnám nem tudnék létjogosultságot találni ezeknek mert van, de pont nemigazán az egyszeri otthoni usernek gondolnám.
Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy miért nem mindegy, hogy normál ATX méretű a PC, vagy 4db egymás mellé rakott Révai lexikon kötet, mikor úgysem viszed sehová? Mert ahhoz az SSF gép is nagy és macerás, hogy hordozgasd laptop módjára.
"amíg voltak olyan VGA-k, amik erre a fejlesztésre jók voltak, azokból jellemzően volt belépő szinten 1 slotos LP, tehát megint rendben van az SFF.
" - úgy érted akkor, hogy VOLTAK régen
-
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106344 üzenetére
Akkor ha jól értem leginkább azért szereted őket, mert személyes emléked van hozzájuk
Én általában spéci L alakú táposakat láttam (1-2 volt amibe normál táp ment, meg is lepett), és általában S vagy T proci kell az újabbakba, a régiekbe normál kivitel ment, de legtöbbször a házba integrált hűtés épp ahhoz a modellhez volt optimalizálva, így a CPU csere necces volt / kiesett a hűtés miatt. RAMból is nagy a szórás, de külön litániát tudnék írni arról*, hogy milyen sok SSF-el találkoztam ami válogatós volt, de olyannal is ami a saját default RAMjain kívül semmit nem evett így bővíteni sem tudtam.
VGA-ból meg ugye egy slotos low profile kell.Nekem ezek a kompromisszumok nem érik meg, hogy kisebb. Pláne, hogy ez egy igencsak kétes előny. Hacsak nem egy kisboltban a pult alá vagy buszon jegykiadó automatának akarod (erre mást szoktak használni), akkor irodába vagy otthon, a kicsisége egy semmivel sem bíró előny, rengeteg hátrányért cserébe. Hiszen azt nem nagyon látom előnynek, hogy (most full tippre mondom) egy 10 literes PC ház helyett, csak 5 Literes a mérete, cserébe a hűtés és a bővítés is egyaránt problémás. Akinek ez tényleg számít, mert olyan kevés helye van, (de tényleg) annak nagyobb szobára/irodára van szüksége, nem kis PC-re.
Onnantól kezdve, hogy nagyobb mint egy átlagos laptop, és nem lehet hurcolni, a mérete már majdnem(!) irreveláns.* Viszont egy négy slotos gépre emlékszem, Zoltán haverom C2Q-ja az, 4×2GB RAMot szerezve bele tudtam bővíteni. Most neki keresnék VGA-t, de nem egyszerű, 1 slotos legyen, ne kérjen plusz powert, minimum 4GB VRam, friss driverek, és mindez férjen bele 10K alá... (egyébként annak a gépnek az érdekessége, hogy mai napig csak egy HDD van benne, nincs SSD-je, mondtam már neki, hogy kellene az is, de mivel csak egy HDD hely van a gépbe, inkább az 1TB HDD mellett maradt, amit mellesleg tőlem kapott. Azért az 1TB-os SSD-k még nálam sem állnak olyan halomban, hogy csak úgy adjak neki egyet. Pláne, hogy az összes M2-es, ami kizárt, hogy menjen C2Q mellett.
Az USDT mi lenne?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106336 üzenetére
"a brand sff-eket én is szeretem" mit lehet ebben szeretni? Egyesíti a laptop és az asztali gép hátrányait, azok előnye nélkül.
Az SFF gépnél a VGAval máris nagyon durván megvagy kötve (lásd jelenlegi helyzeted, hogy 1 slotos kell), de a tápbővítés sem olyan, hogy kicseréled egy nagyobbra, mivel spéci L alakú táp, ha bedöglik jó nehéz pótolni, de legalább drága. A hűtés is valami adott CPUra optimalizált custom, így a nagyobb procira cserélés sem mindig játszik, cserébe legalább jó válogatósak ami a RAMot illeti. Két HDDnél több meg tutira felejtős. Sok esetben az alaplap sem szabványos, így másik házba sem tudod rakni, ha pedig döglik a lap, - esetleg a táp - akkor jobban jársz ha elbontod, és veszel egy másikat. -
Tim82
félisten
válasz
Pista0001 #106333 üzenetére
Nekem Zotac és MSI van (nem Aero), mindegyik 1 slot-os hátlapos és hűtéses, volt hozzájuk low profile hátlap is (ez szempont is volt, mert nálam brand SFF gépbe került az egyik és a másik esetén is fent akartam annak a lehetőségét tartani, hogy szintén SFF gépbe kerül) és mindkettő GDDR5-ös. A dupla hűtéses GT1030 koncepciót bevallom, nem is értem a gyártók részéről, nem eszik/melegszik annyit a kártya.
-
Tim82
félisten
válasz
Pista0001 #106329 üzenetére
Szerintem a GT1030-ak jellemzően inkább 1 slot-osak, hűtésben is. (Van kettő is.) Arra vigyázz, hogy GDDR5-ös és ne GDDR4-es verziót vegyél.
Lehet, hogy benchmark-okban a 750Ti jobb elvileg, a gyakorlatban a GDDR5-ös GT1030 nem sokkal marad el. Cserébe ha nem csak játékra használod, hanem mondjuk videónézésre is, a GT1030 legalább támogatja a jelenlegi kodekeket.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106320 üzenetére
Igen, régen ezért kellet figyelni, a nagyobb memória pont a rosszabb változatot jelentette sokszor. Ez sokszor nekem is nehéz döntéseket hozott, mikor ügyfélnek gépet terveztem, hogy akkor melyik legyen? Ma annyiból könnyebb, hogy egyszerűen csak rá kell fizetni a nagyobb RAMos változatra és kész. Nem csak a több RAM miatt lesz jobb, hanem mert gyorsabb is.
Én pont hogy nem a GT1030-at venném, hanem a 750Ti-t. Abból is a 2GB-osat. Valószínűleg annyival nem drágább mint amennyivel jobban járnál vele.
-
Pikari
veterán
-
válasz
Pista0001 #106201 üzenetére
A7N8X-E jó lap, de válogatós RAMban. Nálam a DOS EMM lapkeret hiánya miatt kicsit lenézett, de a saját fejlesztésű hamis lapkeret megoldja. Persze ez is egyéni aberráció, nálam egy ilyen szintű lapnál is alapkövetelmény a DOS kifogástalan működése, meg persze Ryzen esetén is.
A fent említett kazán Barton van benne, de 2.3GHz- en már csak tűrhetően forró, használható végülis. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106112 üzenetére
Ez a "bejáratás" dolog nekem is tapasztalat. Előfordul, hogy a régen leállított gép elsőre nem indul, csak többedik indításra, és a RAMokkal is volt már hasonló élményem.
A hosszas állás után alapszorzó×100-as FSB szintén gyakori jelenség. (Az Athlon XP-m esetében 11×100 = 1100MHZ ugyanúgy) -
KROK640
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bestbuy játékok
- GeForce RTX 5050 VGA-k hármasfogata a Gigabyte elképzelése alapján
- Formula-1
- Crypto Trade
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged