- Ulefone Armor X32 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
frescho #50433 üzenetére
A 75gxp volt a deathstar, a 25 es 34 tudtommal nem rosszabb, mint az atlag. A maga koraban a leggyorsabb volt, es a legdragabb.
Konkretan melyik tipus? Ahogy elnezem a tulelesi aranyokat, szerian belul is meretenkent valtozik, hogy mennyi maradt - bar az is szamit, hogy melyikbol mennyit adtak el. Pl 20asbol sok van, 99ben az is emberes meret volt... 30g fole csak az ibm ment.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
frescho #50230 üzenetére
Ha jol emlekszem egy 10 szamuk volt. Talan ezzel egyutt megvan az osszes most nekem. Akkoriban talalkoztam vele, de csak egy lapszama volt meg. Mar akkor is nehez volt hozzajutni - elvittek a standrol
Mitota retrozok amugy osszessen ketszer talalkoztam Cool-os magazinnal. Ugy tunik nagyon keves is aradt fent ezekbol. Masoknal se nagyon lattam.
Mellekletek esetleg megvannak meg neked? Sajnos ugy alltalaban mellekleteket mar nem lehet megtalalni.
CD GURU elso szamaira vadaszok meg. AZ elso megvolt nekem, megrendeltem ahogy megjelent. De sajnos elkeveredett
. LBA Demo is azon volt, mennyit jatszottam vele
Na ez hianyzik meg nekem
(#50233) alvaro
Poenezeknel a COV korabeli ujsagoknal, hogy a begepelt kodokba bel bele javitottak tollal - vlsz hibasak voltak. Milyen elmeny lehetett begepelni majd anyazni akkoriban
MAS
Belezavarodtam, hogy pontosan mikor milyen gepeim voltak ugy 96 elott evszam alapjan. Facebookon megtalaltam akitol anno Turbo Pascalt tanultam. Megkerdeztem tole, hogy mikor volt VLB-s gepe mert en nem emlekszem
Szerencsere nem nezetett orultnek es vallaszolt
- de sjanos nem tudta jol beloni O sem, igy nemtom hova forduljak...
Lehet fateromnal futok egy kort, de O nem volt kocka igy mas dolgokhoz visszonyitva kell majd megprobalnom a kerdeseket.
-
alvaro
senior tag
válasz
frescho #50112 üzenetére
Csak nehogy kiderüljön, hogy még nagyobb lesz tőle a kettő közti gap
Viszont a fagyásos részt nagyon élénken el tudom képzelni, néha belefutok ilyen jópofaságokba, k6wc-vel is sikerült fagyasztani valamelyik SS7 rendszeremet, most pedig a Pentium Pro-nál (nagy i440FX-es HP lap) kellett rájönnöm, hogy fastvid után hangra azonnal fagy. De úgy, hogy ha indítok egy Impulse Trackert, akkor fekete kép. Ha indítok egy Quake-et, kiírja, hogy pl. SB version 4 init (de GUS ugyanígy elhasal, nem SB függő) és ott áll bele a földbe. Ha pedig csak LFB-re engedélyezem a write combiningot, akkor szépen betölt, elindul 320x200-ban, és amikor beváltok egy VESA módba, akkor fagy csonttá. 3 videokártyával is próbáltam, ugyanez.
-
arn
félisten
válasz
frescho #50061 üzenetére
Az inkabb a 3d volt, a s4 mar egesz jol hasznalhato volt. Ahhoz kepest a riva128hoz vadaszni kellett a cimeket, aminel nem volt bugos.
De a korra jellemzo volt, a tnthez jelentek meg eloszor olyan drvek, hogy minden szempontbol remekek voltak, relativ keves hibaval, az nv jol raerzett ennek fontossagara.
-
arn
félisten
válasz
frescho #49969 üzenetére
a pci sose tamogatta hivatalosan a 33 mhz feletti orajelet, kesobb is erosen kornyezetfuggo volt, hogy milyen esetben mukodik. a 3/486nal ez a 40mhz dolog meg az isas idokbol szarmazik, hogy az amd/cyrix, etc kicsit potolja a lemaradasat, es ott nem volt gond. a p5 kortarsainal el is tunt, hivatalosan mind 33mhzet tamogatott, az intelnel is az 50mhzes fsbju 486 proci elobb jelent meg, mint a gyorsabb buszok. a 40 mhz mindig is ilyen felhivatalos megoldas maradt, 33 mhzen meg nem volt problema.
-
arn
félisten
válasz
frescho #49967 üzenetére
amit ma pnpnek hivunk - a w95 volt az elso pnps rendszer, a kartyak is akkor jelentek meg. 95ben mar nem jelentek meg ujabb vlbs dbok, pcios lapbol se tamogatta mind.
de milyen stabilitas gond?
kartyabol kettot raksz bele, biztos voltak vmi extra vlbs kartyak de 99%ban volt egy video es egy idevezerlo volt, sok lapon nincs is tobb slot. ertem en, hogy a pci jobb rendszer, csak 486on sok elonyet nem lattad.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
frescho #49950 üzenetére
Ez ilyen szerelemkonfig lesz. Aztan lekerul a garazsba a polcra. Nehany regi konfigomat is megidezem, Cyrix PR200 VX chipsetes lap stb, ugyanolyan hazam mar van hozza mint ami anno volt. Aztan szinten polc
Volt egy 386DX-40-em is. Opti lap ami 486-ot is fogadott, VLB-s. Haz megvan, mar csak olyan lap kene. Aztan ez is lemegy.
Egy hosszu asztalt tervezek amire majd tobb gepet ki lehet tenni es akkor lekapok par konfigot es lanozni is lehet. Par eves terv
Vlsz amit magamnal tartok hasznalatra ha kell az egy PI konfig lesz egy 233MMX. Csak egy jobb TX-es lap kene hozza.
-
arn
félisten
válasz
frescho #49953 üzenetére
A kesoi vlbs kartyak tamogattak mar 50mhzet is, de az intel nem veletlenul nem adott ki kesobb 33mhznel magasabb fsbju procit. A pci ugyanugy elhasalhat magasabb orajeleken - hol van itt a differencia? Ha szennehajtva hasznalod, mindketto lehet instabil, amugy nekem sose volt gondom a vlbvel normal korulmenyek kozott. A 486 pci mar akkor terjedt el, amikor budget gepekbe raktak a 486ot a penyas megoldasok mellett (amihez eredetileg megjelent a pci). 5x, ilyesmi, az reg tul volt mar a 486 fenykoran.
Igazabol a dx4 is tul volt nemileg ezen, de 94ben meg jo alternativa volt az alacsonyabb orajelu penyakkal szemben, amihez meg nem volt normalis chipset, pb cache, se program, amit raoptimalizaltak.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
frescho #49946 üzenetére
Igazabol a VLB-s motivacio egyszeru. En akkoriban tizen eleje voltem es jart at hozzank egy kozepiskola veget taposo emberke Turbo Pascalt tanitgatni. Egyszer valamit at kellett masolni a gepemre akkor athozta az ovet, nem volt rajta a boritas es egy VLB-s konfig volt.
Akkor nyilvan brutal, valahogy megtetszett. Azota akarok egy ilyet. Kesobb amikor mar elertektelenedett probalta ilyet beszerezni de ezek valahogy konyebben elhalaloztak.
Naszoval, most ossze fogok rakni egy ilyet, valahogy lehalkitom es ezen fogok a TP-vel szorakozni
. Masik celja meg ennek, hogy egy csomo regi floppym van es at akarom nyalni oket. Ez lesz a celeszkoz hozza.
Jo 15 eve elvesztettem az osszes akkor adatomat es vele egyutt az osszes gyerekkori program, magazinok (diskmag szeru) kalandjateokok meg amit baratom is irt elveszett. Remelem megvan meg valahol valami ezekbol. Igazi retro banyaszasra keszulok
Inkabb DOS-os masina lesz, 95 elotti az elmeny is.
-
arn
félisten
válasz
frescho #49915 üzenetére
En altalaban azokat tekintem kiemelkedonek, amik abszolut teljesitmenyszinten is felertek vagy beeloztek a konkurenciat (elso athlonok, a64, a64x2). A tobbi max adott arszinten volt erdekes.
De hogy melyikre emlekszem a legszivesebben? Oszinten szolva nem a kiemelkedo procikra, hanem a 2002 kornyeki tbredekre, azoknal az 50% tuning teljesen altalanos volt, az 1700+ 2500mhzen igazan remek volt
ha vegre talalnek egy radeon 9700prot, vmi ilyesmit tarsitanek melleje, nem pentium 4et, es talan ez lesz az egyetlen retro gep, amit tuningolni fogok.
A ryzenbol meg barmi lehet, de jelenleg a mainstream foglalatos prociknal szinte nincs is az intelnek olyan, ami ar/ertekben versenykepes lenne. Nagyon emlekeztet az egesz az athlon/athlonxp idokre. Ott is rengeteg gond volt az elejen (szar chipsetek, melegedes), de aztan szepen kiforrta magat. A ryzen2 mar jo lehet. Arra kivancsi leszek, hogy a hatmagos coffeelaket mennyiert adja az intel, mert a magas orajelu hatmagos olcso lapokkal igazi arany kozeput lenne aktualisan.
De mar teli a hocipom, hogy hova emelik a hwarakat... korabban konnyu volt egy csucskozeli konfigot venni joval olcsobban, most meg lassan ez a kozepkategoriat sem uti meg.
-
Alpi.
addikt
válasz
frescho #49921 üzenetére
Ha megnézzük a jó Amd modellek mindig elmaradtak órajelben az épp aktuális Intelétől, de a teljesítményük magáért beszélt.
Így nézve Ryzent ez végre jó iránynak tűnik !
Ha "találnak" 10-15% plusz órajelet, amire nagy esélyt látok. Amennyire nem volt kész, sőt még most is készül, azon se lepődnék meg, ha ezen a mostani szérián találnának. Ok, ez csak vicc, de a ram órajellel is mik történtek idővel. Érdekes volt látni, mennyire felkészületlen volt mind a világ a Ryzenre, mind a Ryzen a világra. De csiszolódik, csiszolódik.
Órajel terén azért Intel is borított most, lehet, nem lesz elég 10-15% Amd-töl.
(újra is kell gondolni hedt vrmeket)
-
Alpi.
addikt
válasz
frescho #49908 üzenetére
Athlon64 elképesztő sok téren. Mondhatni azt a felépítési modellt használjuk mai napig, nagy vonalakban a felhasználók többségénél köszönhetően annak, hogy Intel is kijött ezzel Sandy bridge-nél.
Gyakorlatilag Am2-be egy kis ránvfelvarrással átvitték és még akkor is népszerű, keresett modell volt.
Phenom 1 - Ryzen hasonlóságnál az alacsoiny órajelekre gondolsz ? Első szériás Phenom az nagyon nagy mellé lett szerintem. Volt szerencsém hozzá, de leginkább a vállalhatatlan jelző jut eszembe. Borzasztó gyenge magok, bugyuta, lassú imc (annak ellenére, hogy Am2-es Athlonok pl. mennyire jók ezen a téren), de legalább alacsony órajelen.
Phenom II szerencsére a nevén kívül nem sok közös vonást mutat az elődjével. Aki használt a mindennapokban ilyen platformot az tudja, hogy nagyon kellemes rendszersebességük van. Kifejezetten gyorsan, pattogósan megy win. Ezt pl. egy 775 platform nem tudja akár egy 4 ghz-es quaddal sem. Ez egy olyan dolog, amire nincs mérőszám, nincs benchmark csupán egy érzés ami használat közben kialakul. Nekem spec. egyik kedvenc Amd-m. -
válasz
frescho #49730 üzenetére
Nagyon jó egy ilyen semmire nem jó cucc
. Annakidején a Socket3 SPi versenyben is elfogadott volt, csak a foglalat volt kikötés. És az AMD5x86 is csak 200MHz-re húzva kalapálja el a PODP- t. De azt meg már csak kompresszorral tudja.
(#49731) albinolynx : nekem van 2db, egyik sem működik sajnos. Kaptam egy Gotek- et, majd avval nyomulok, de az ugye a kritériumodnak nem ok.
-
arn
félisten
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
frescho #49401 üzenetére
Nem mondod..
igen, ez így van, oly annyira megy a mutatvány, hogy mindenféle átalakító nélkül megy ez a része ugyebár
de ez sas-röl fordított volna sata-ra
Szerk:
meg is találtam -
krisz67
tag
válasz
frescho #49268 üzenetére
Az én IBM es gépemhez, megvan a volt gazdája is
Tök menő, mikor mondja hogy ha megtalálod hozzá a terminál kábelt meg modemet, akkor szívesen mondok neked hozzá jelszót xd mail szerver meg talán webszerverként üzemelt egy suliban (ahova jelenleg is járok).
Csak terminál drótot meg hozzá modemet nemtalálom az égvilágon sehol sem
Lehet besem hozták mellé.
Ma is egy nagy állat PC be botlottam, egy Nixdorf ra. Pontos típus számot nemjegyeztem le, mert sietnem kellet már buszra, de hatalmas nagy, és rohadt nehéz ... de ez most tényleg.
Kivittem a bolt elé ajtót becsuktam, kompresszor start, akkora porfelhő száltki belőle, egész városban szmogriadót rendeltek majdnem el, nem porcicák hanem porkardfogútigrisek jöttek ki belőle....
Főleg elől a full bordázott műanyag, szedte be rendesen a dolgokat.Annyira emlékszem, hogy egy NEC D5126 van benne, formázva ~20MB, meg 3-4 bővítőkártya volt benne, talán Hercules kártya.
Ehhez hasonlóan nézett ki, csak ennek, full bordázott volt vízszintesen az eleje, és középen tört meg csak ez, ahol volt egy keskeny billenőkapcsoló, illetve lenyitható tálca alatt meg a floppy meg egy hangerő csavaró gomb. -
-
petakpa1
őstag
válasz
frescho #48938 üzenetére
CPU World szerint Athlon II X3 455 szintén 95W-os, de természetesen figyelni fogok a hőfokra, ha nagyon melegszik kénytelen leszek bugázni valami jobb hűtőt.
Amúgy a 3870K-t 3,0@3,3GHz-re felhúzva is hűtötte, igaz időnként már throttlingolt...
Viszont Fater általt használt alkalmazások (Firefox, Office, Kodi) messze nem fogják folyamatosan 100%-re terhelni a CPU-t így nem nagyon lesz alkalma throttlingolni
-
válasz
frescho #48813 üzenetére
Nemtom, amint írtam még CRT- n volt az effektus, azonban a kártyával volt valami gond mert másik kártya jó képet adott ugyanazon monitoron, hogy most jelerősség, vagy egyéb gond, ahhoz nem értek, de az is lehet, Te jobban vágod az elektronikai részt. Az LCD már eleve jobb, elevenebb képet ad, pedig a próbapad mellé csak egy használt régi HP- t szereztem be, 4:3- as képarányút, retrohoz optimális. Az említett kettő problémás kártya már nincs meg, de tippem szerint az LCD- n is látszana a gyengébb képminőségük.
-
-
petakpa1
őstag
válasz
frescho #48037 üzenetére
Az enyém egy laptop, nem asztali gép. Aida szerint Amd M690V chipset van benne. A Te ThinkCentre-dben milyen chipset van?
Utána olvasgattam neten, és itt (86. hozzászólás) azt írták, hogy nem mennek az Athlon II-es energiatakarékos procik ebben a laptopban, de ha valakinek van egy ilyen procija és van kedve kísérletezni szívesen meglátogatom és kipróbálhatjuk
-
plömplöm
őstag
válasz
frescho #47904 üzenetére
nem emlékszem, hogy az elmúlt ~30 évben (amióta van zx spectrumom) kiszámoltam-e már, hogy egy zx spectrum adatátviteli sebességével mi az elméleti tárolókapacitása egy 60/90 perces audio kazettának. nos, ~600/900kB. derjugó
. és a ht1080 szerintem hasonló.
és pont ilyen ht1080-okon programoztunk z80-at gépikódban a szakközépben/technikumban
és nekem meg pont a fordítottja kellett a cas/wav témakörnek, mert zx spectrum emulátorom volt pc-re, de programjaim nem, legalábbis több program, mint ami az emulátor mellett volt a virágboltból kölcsönzött floppy(ko)n, úgyhogy parportos ad-vel digitalizáltam a játékaimat, volt ez 15-20éve valamikor, pff...
-
HSNet
aktív tag
válasz
frescho #47933 üzenetére
Jogos, és akkor elfér a Spelljammer: Pirates of the Realmspace is (bár az elég lassú 386-oson, de megy), és arról jutott eszembe a Sid Meier's Pirates! és az Elite 2-3 (egyiknek Frontier, másiknak First encounter volt a címe). Supremacy és Star Control 2 nem emlékszem, hogy PC-n mit kért, de azon a környéken lehettek azok is.
-
Hosssszu
őstag
válasz
frescho #47925 üzenetére
A Diablo1 biztos hogy megy 386-os gépen?
Csak hogy azért építőt is írjak 386-os gépre:
Chaos Engine, Heretic, Pinball Illusions, Terep(2) (bár ez talán nem is játék), WWF, valamilyen Jazz Rabbit, SuperFrog, TankWars, Heroes1, Warlords, PizzaWorm, valamilyen Lotus nevű autós játék, Tyrian.
Ha valami Vótmá', akkor sorry. -
bacsis
Közösségépítő
válasz
frescho #47697 üzenetére
Lefotózhatom neked, de ugyanezt fogod látni amit leírtam... Ha létre akarok hozni egy másodlagos partíciót, akkor aszondja hogy nincs már több hely újabb partíció létrehozásához
De persze majd holnap lövök egy képet róla...
ill. azért ellenőrzöm a vezérlőt hogy tényleg RLL-e?! -
-
törölt tag
válasz
frescho #47646 üzenetére
Jó ideig én is vártam TVC Sd adapterre. Aztán mikor beadta a kulcsot szegény gép, eladtam. Így már nem követem, hogy újra készült-e pár darab illesztő. Pedig volt szerencsém látni élőben és elég meggyőző volt. Valami spec formatumu video ment róla. Olvasott veszett sebességgel.
A HC508 ára változott akkor az elmult időben. Én tesztelőként még 100EUR-ért vettem egy kiadás előtti példányt. Utolsó infom 120-130EUR volt a végleges tekintetében. Gondolom emelkedhettek az alkatrészárak. Amúgy tervben van egy 020 vagy 030 verzió, az OS3.9 kompatibilitás miatt. Whdload-nál is jól jönne a VBR.
Várom én is a Vampire1200-at, de félő, hogy nagyon meredek ára lesz. Ha jönnek majd szép számmal erre írt stuffok, akkor még megérheti, de jelenleg nem hiszem, hogy bevállalnám drágán, a már említett fpu hiánya miatt.
Más: láttál már füstölő Blizzard 1260 kártyát?
Az enyém megtette tavaly. Kihagyott a szívem pár ütemet
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Xiaomi Redmi 13 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPhone 16 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3096, 97% Akkumulátor
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest