- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #23967 üzenetére
pedig néha előfordul hogy mobil GPU-t raknak PCI/AGP kártyára, pl a Rage Mobility-M, vagy a Savage IX - utóbbiba szintén beleintegrálták a 8MB RAM-ot
annó az integrált intel, sis és trident vidkártyák korában egy ilyennel meg tudtam volna barátkozni, egészen tűrhető a 3D sebessége a gyakorlatban
-
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #23964 üzenetére
sajnos még itt sem derül ki, de azt az alig pár eurót megérte volna nekem hogy próbálgathassam, hátha valami kezdetleges opengl-es progi vagy bármi más megkajálja
(#23965) Ranagol_5 válasza bacsis (#23964) üzenetére
hát igen, de levélnehezéknek is nagyon pofás
várom majd a listát, thx...----------------
NeoMagic chippel nem látott valaki PCI / AGP vidkártyát? annó volt egy 128XD NM2160 (2MB RAM a csippbe integrálva) vidkártyás P2 300-as notim, és bár konkrét 3D támogatása nem volt hivatalosan, úgy rémlik ezzel azzal textúrázás nélkül mégiscsak sikerült működésre bírnom - persze bő 10 éve egy olyan gépnek még számottevő értéke volt, ezért nem maradt meg valahol a kupac alján
-
-
válasz
bacsis #23933 üzenetére
Igazából csak némi bugfix és talán mapeditor a különbség a revíziók között, szóval semmi komoly.
V1.0 - First release (05/05/92)
v1.1 - Fixed some secret doors map bugs (on level 7 & 8 in episode 1 there
were secret doors left out) and also some video problems (06/10/92)
v1.2 - Secret level elevator bug was fixed (introduced in 1.1) (06/22/92)
v1.3 - Was never released.
v1.4 - Fixed something but I forgot what. It also changed slightly the graphic
backdrop on the opening screen and other menus, changed the interior
elevator graphic and added a calibration routine in the joystick setup
menu. (12/03/92)25-ös 286-os meg ritka mint a fehér holló, persze a 20-ast is lehetne tuningolni kristállyal, valszeg bírná is a 25-öt, de már 20 Mhz-en is válogatni kellett a ramokat, amik bírják 0 wait state-t stabilan, és ez itt többet számít mint a nyers Mhz, pl a 0 wait state-s 16 mhz 286-os gyorsabb,mint a 20 Mhz-es 1 Wait state-es, szóval gondolom ez a 20/25 viszonylatában is áll, úgyhogy nem is erőltettem a dolgot.
-
válasz
bacsis #23931 üzenetére
Az 1.1-es verziónak 286 a minimuma, egy 16 Mhz-es példánnyal és egy normálisabb vga-val már fullon megy, viszont az újabb verziók (1.2-1.4) már csak 386-al indulnak el. Az XT igazából Nec V20/V30 alá írtak vmi patchet amivel minimum ablakban elvergődik, hogy hő-hő kérem XT-én is megy ez, de persze ez nem hivatalos.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #23927 üzenetére
Életet mentettél, nem kell akkor forrasztgatni és megbolondulni a pepecseléstől..
Ebben a lapban egy AMD 286 SL proci van, 12mhz-es és szinte minden chip ami rajta van, cserélhető tokban van. Elég komoly kis lapnak tűnik, csak félő hogy a billentyűzet csatiját újra kell forrasztani, mert eléggé korródálódott. Már csak egy 8bitos io vezérlő kártya kell, már MFM vezérlő van, de ahhoz meg vinyó nincs..
-
válasz
bacsis #23887 üzenetére
Sűrűn használsz floppyt? Gondolom igen, sokmindenhez kellhet a régi cuccaidhoz.
A fényképezőgéppel kapcsolatban is az ugrott be, mint pl. a máig floppyra írt biosfrissítések kapcsán, hogy már akkor jelentősen érződött a kor a floppykon amikor még arra mentettünk, mi a helyzet manapság?
Vagyis gondolom te is az ezer éves lemezeket nyúzod, újakat talán nem is gyártanak, meg nem is ruház be fölöslegessen az ember míg a régiekből nem mind kuka.
Mennyire sok velük a nyűg a bad sectorok és társai (újra kell formázni, nem tudja beolvasni, stb.) miatt, mennyire érezni rajtuk az idő múlását?
Kezelhetőek még a 15-20 éves lemezek? -
-
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
bacsis #23651 üzenetére
"MEg hogy elég jó konstrukció, ninsc a hűtés alul méretezve, most kcisit crysisoztam rajta, 80 fok fölé nem ment sem a CPU sem a GPU-k
Amúgy X7900-as Core 2 extreme procc 8G RAM, dupla 9800M GT SLI"Igen, azért az különben szép mire képesek ezek a mobil GPU-k alacsony TDP mellett.
-
-
válasz
bacsis #23758 üzenetére
Elég szomorú ha egy ilyen ritka, ennyire úttörő, és egyedi eszköznél, ami már egy évtizede idejétmúlt, te a használhatóságot keresed.
Ami meg a Trident 9000-ret és a Tseng ET4000-ret illeti, az is mindegy melyik van a gépedben. Ugyanis hiába gyorsabb a Tseng, sok játékon bugzik és innentől kezdve cseszheted ha szétcseszi a képet, igaz gyorsan
-
válasz
bacsis #23755 üzenetére
Itt nem a használhatóság a lényeg. Miért is akarnál 2013-ban egy 1998-as fényképezőgépet használni (hacsak nem analóg). Annyira régi digitális fényképezőgép, hogy még nem is így hívták. Hány mai gépen látod azt ráírva hogy "Digital Still Camera"? És nem CF-re ment, nem PCMCIA slotos flashra, hanem floppyra. 1998-ból.
Ritkán találni ma már ilyet, pláne itthon. Nem hiszem hogy sorba álltak érte az emberek 1998-ban
-
válasz
bacsis #23750 üzenetére
Lényeg a lényeg hogy sikerült
(#23748) gban : Ez alapján jut eszembe hogy P1 lap+proci - ból nálam is dunát lehet rekeszteni, tehát ha valakinek kell, cserélnék más hardverre. SS7 nincs fölösben de ha valakinek S7 kell, megoldható. Pld. 387- es kooprociért adnék akár 3 S7 szettet is
-
-
-
válasz
bacsis #23739 üzenetére
A ghosttal készített klón hdd- t csak ugyanabba a gépbe teheted bele, melyben a forrás volt. Alaplap-típust nem cserélhetsz alatta.Sőt XP esetén már csak ugyanabba a pozícióba kerülhet a hdd amiben a forrás volt. Dos és Win9x/Me esetén mindegy csak a boot sorrendet kell belőni a biosban.XP/2000 a meghajtó id/betűjel változástól rosál, a Dos/Win9x-Me nem hiszen ezek még biosra támaszkodva indulnak, XP/2000 a kernel-betöltődés után rögtön kikerüli a biost. Hiba esetén a bootolási folyamat elkezdődik ugyan de mivel nem találja a saját filejait, meg is szakad.
-
válasz
bacsis #23739 üzenetére
Egy próbát megér.
Bár régebbi platformoknál láttam sűrűn hogy ez gondot okozott.
Biztos mások szebben el tudják mondani, de valami olyasmi lehet hogy a kétféle bios meg vezérlő nem ugyanúgy kezeli az adott hdd szektorait.
Nem futottál bele olyanba hogy egy lappal feltettél egy partíciót, egy másikkal megformázva meg 98-99%-tól kiakad / csak bad sectort talál a formázás?
Ekkor a formázós lap már nem látja a hdd végét, és nem is találja a partícióban megadott szektorokat.
Szóval nem mindenbios látja / látta egyformán a hdd-ket - lehet hogy ez már megoldódott, nem tudom. -
-
-
spista222
addikt
válasz
bacsis #23710 üzenetére
Nekem egy Gigabyte EP31-es lapom van ami hasonlókat produkál.
Ha olyan procit rakok bele aminek van alacsony szorzója: általában 6 akkor csak azon működik, ha rakok bele P4-et vagy olyat aminek fix magas szorzója van csak akkor megy magas szorzón.
Nálam az segített valamennyit ha a BIOS-ban kikapcsoltam a TM2-őt akkor már megy a maximális szorzón is különben csak 6-on. de valahogy a teljesítménye a processzornak akkor se hozza azt a szintet amit kellene(kb 5 fajta Core 2 duóval próbáltam). valószínűleg a TM1-et is ki kellene iktatni de jelenleg csak a polcon pihen a lapocska mert van másik. -
-
Turulbir
tag
válasz
bacsis #23689 üzenetére
Ismerősöméknek van agy Pentium D 820 (2800 Mhz, szóval semmi tuning, és CM TX3-al van hűtve), az pont ugyan ezt csinálja a F1 2011-el (tudtommal csak ekkor jön elő). 4-5 FPS-el fut, visszaesik a CPUqueen kb. egy tuningolatlan közepes Barci szintjére, még a firefox is érezhetően lassul. Csak az újraindítás segít. Szóval, ha rájössz a probléma okára, ne tarts magadban!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
bacsis #23538 üzenetére
Igen, én is inkáb a gyakorlatra lefordítva szeretem ezeket az infókat.
Pl. Win boot idő, stb.
Másik gyakorlati észrevétel:
Volt anno egy 32 megás ssd-m, tetű lassú volt kis fájloknál.
Na annál az volt a gyakorlati tapasztalat hogy néha megállt másodpercekre az xp normál használat mellett. -
-
válasz
bacsis #23519 üzenetére
Amit írtál, az sj130en.exe az nálam 3,2 mb, és:
HP ScanJet Color Copy Utility for Win 3.x and Win95
Viszont driver is van benne. De ahogy néztem, lehet hogy csak win95-ös.
Viszont ha bepakolja magát az autoexecbe meg a configba, akkor lehet hogy működik némi másolással 3.1 alatt is.
Amúgy XP simán kicsomagolja, 3 floppy lesz belőle. -
-
válasz
bacsis #23502 üzenetére
Jó kis összeakadások, nekem először el sem indult a két kártyával a gép. A rajtuk lévő ide csatik összevesztek, és csak POST után lehet őket letiltani, szoftveresen - ördögi kör. Elő kellet keresnem a CT3990 helyett a jumperes CT3900- át, ezen letiltottam az ide- t, utána következett a sok DMA-IRQ kibogozása. DE szerencsére ezen a lapon az IRQ6 is felhasználható, nem fagyaszt, ez volt a szerencse, így mindegyiknek megvan minden erőforrás.Most már csak a videodigi-kártyát kell valahogy a lannal egy irq- ra bespájzolnom mert csak amellett működik, mivel több önálló irq nem maradt. ( csak hogy tévézni is tudjak ezen a retro masinán )
-
válasz
bacsis #23493 üzenetére
Jah, hogy DLC-vel még bírja, de próbáld ki egy rendes 486-ossal ami sokkal jobban megdolgoztatja az L2 kesst és memóriát, garantáltan nem fogja bírni, nekem is volt (van) ilyen lapom és amíg 386-al vagy DLC-vel még simán megy minden legszűkebben, addig rendes 486-ossal már hibázgat, visszább kell venni.
Amúgy a DLC-nek iszonyú hektikus a teljesítménye, egy 40-es példány néhány szintetikus tesztben a 33-as 486SX-et is megveri, de nagy általánosságban inkább a 25-ös körül teljesít, de pl játékok alatt még ennyit sem megy, szóval összességében szvsz a 486SX meggyőzőbb teljesítményt nyújt és azokat is lehet tuningolni, 40-en kivétel nélkül megy mind amit eddig próbáltam, de az 50 sem különösebben ritka, az más kérdés, hogy annó a DLC ár/érték arányban jobb volt, nemcsak a proci volt olcsóbb, de az alávaló lap is. -
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #23495 üzenetére
1x lehet előkerül, még az is határozottan rémlik hogy már évekkel az után hogy kikerült a használatból - de még nem igazán éreztem retro értéknek
- bepróbálkoztam azzal, hogy a 3.45V magfesz helyett kapott először 4-et, majd mivel az nem volt elég így kapott 5V-ot is - így el is indult 200-on, de nem volt stabil
ha már a seg'szikla szóbakerült: asrock P4 combo - valaki nem akar egy ilyennel megdobni?
-
Ádyka
őstag
válasz
bacsis #23427 üzenetére
Jól olvastam valamelyik írásodban, hogy van 2 gigás IDE SSD-d? Ha igen akkor miért nem izzítod a S7 alá? Vagy az még annyira kezdetleges, hogy lassabb mint egy HDD? Még ha átvitelben az is, random accesben-ben nemhinném.
Yutani / Bacsis : Megtennétek, hogy az első hsz.-ben lévő cikkeitek képeit újra felrakjátok? Godnolok itt a PPro és a Gravis bemutatókra. Köszi
-
válasz
bacsis #23390 üzenetére
Az Spinrite, a maga korában valóban nagyon profi volt a scandisk meg norton disk doctor ellenében, mfm vinyón pl low level format nélkül lehetett vele interleavinget állítani, és valóban nagyon jól / alaposan kiszűri a hibás szektorokat, ha viszont csak logikai a hiba akkor visszaállítja használatba (ilyen azért sajnos ritkábban van), de ha már egy vinyón nagyobb összefüggő bad sector sorozat van akkor én úgy szoktam particionálni, hogy a hibás részt parlagon hagyom, 3 részre particionálva a közbünsőn a hibás szektorokkal törölt partícióval, így a rossz részt nem látja az os csak a 2 jót (pl erre is jó ez a progi, hogy lássam honnan kezdődik/hol végződik a rossz része a vinyónak), így ha más baja nincs a vinyónak, évekig elmegy még.
-
-
Ádyka
őstag
válasz
bacsis #23303 üzenetére
Egy régi gép régi HDD-jének magas az elérési ideje. Azaz sokat kerreg mire megtalálja és betölti a kicsi fileokat. A parancsot megkapta, hogy mit keressen, csak hát ez ugye időbe telik. A proci meg vár, azaz nem teker közben 100%-on. Várja hogy "pumpálhasson", de amig kerreg, erre nem sok esélye.
Nálad mit jelent egy proci kifulladása? Nálam azt, hogy a memóriában lévő adatok feldolgozása több időbe telik, és végig 100%-on teker a procc.
A HDD-ről bekerülnek a memóriába az adatok, ekkor kerreg.
Ez vagy gyorsan megvan, vagy lassan. Töredezettségtől, fileok méretétől, mennyiségétől, a HDD tipusátol stb stb függ.
Majd a proci csinál valamit a memóriában lévő adatokkal, alkalmazástól függően. Egy proci szerintem nagyrészt ettől fulladhat ki. Nem attól, hogy várja a kerregés végét.Egy egyszerű példa:
pl telepíted az accrobat readert. Tudod, azt a nagy kövér exe filet. Dolgozik a hdd, ugyanis az exeből tömöríti ki a telepítési fileokat. Itt sem a kerregés miatt 100% egy régi proci, hanem maga a tömörítés miatt.
Gondolj bele. kb 40 Mb az install. Ezt kb 4-5 mp alatt át kell tudnia másolnia egy régi HDD-nek. A művelet mégis eltart 1 perc felett, mert közben tömörít is a proci. Jó persze közben ki is írja valahova ugyanarra a lassú HDD-re, de a procc ott számolgat 100%-on a tömörítés miatt.Még egy példa.:
Adott két db mondjuk ATA33-as HDD. Egyikről másolsz a másikra egy db kövér filet, modjuk 100 Mb-ot.
Kb 15MB/s-al tud valósan olvasni a két Hdd, és majdnem ugyanennyivel írni (Ok kevesebbel)(A 33MB/s csak a pufferelt sebessége). .
Ekkor a proci 100%-on teker? Szerintem nem. Pedig pumpál amit csak a tud. Vár a HDD-re. Vagyis a user vár a HDD-re, mert tudja, hogy kár lenne közben más HDD igényes alkalmazást indítani. -
Ádyka
őstag
válasz
bacsis #23297 üzenetére
Szerintem sokat dobna egy elérési idő csökkentés.
Egy üres win még elmegy, de a több gigányi frissítés + vírusírtó iszonyatosan megfogja, csak kerreg csak kerrek.
Amikor már valamennyire bejött a win, és nagy nehezen a kerregések közepette elindítassz egy task menegert.... a CPU nem 100%-on teker, inkább csak 0 és 50% között, kivéve ha egyes vírusírtók azt is megfogják akkor beállhat az is hosszú időre 100 %-ra. Lásd régi symantec antivirus, de az újabb Endpoint protection már nem.Most hoztam helyre egy fujitsu siemenst, 800/133-as P3-mal. Na úgy vettem észre, hogy mostanság a Java install után, minden bootnál az tekeri fel 100%-ra a procit egy 10 mp-re.
De ha valaki üzemképes állapotba tud hozni egy SSD-t egy régi gépben, akkor ne titkolózzon itt tovább.
-
-
zotyesz66
őstag
válasz
bacsis #23290 üzenetére
Itt van egy kis szösszenet a RAM cache-eléséről: cikk. Az persze nem egyértelmű számomra, hogy melyik chipsetre érvényes, de elvileg a k6+-ból bármelyik simán kezeli a 4 gigát, mindegy mennyi cache van az alaplapon. EDO RAM-nál természetesen (meg főleg Win95-nél) persze úgyis tökmindegy, de jó tudni, hogy nem lassul be, ha netán 64 megánál több van benne.
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
bacsis #23284 üzenetére
Sanci777-tel akarok S5-öst üzletelni.
Namost. Meg monddtam neki, hogy mi a helyzet, hogy nem megy bele, és ezt kaptam válaszul. Igaz? Nekem még eddig sose volt S5-ös deszka a tulajdonomban.
Idézem:
"Tudni illik csak a legutolsó generációs intel s7 (MMX), és az attól újabb nem intel prociknak kell a s7 foglalat nyújtotta extrával élniük. De sok gyártó s7 lapjai sem voltak képesek helyesen kezelni MMX procikat."
Igaz ez? Nem tudok komolyan dönteni, ameddig mindenki egyforma dolgot mondd nekem. -
válasz
bacsis #23271 üzenetére
asszem megvan mi a gond... SCSI ID0-ra kell rakni a HDD-t... ha a optika van 0-n akkor nem jó... most az optikát lehúztam, és a HDD-t átraktam 0-ra, hoáteszem próbáltam úgyis hogy a HDD maradt ID1-n, na szóval amint át toltam 0-ra már írta is hogy Drive: C
és látja is a fdisk
NA most az érdekes a, hogy a másik kártyánál, ami egy hangyányival újabb amúgy, van rajta már P&P funkció, meg a BIOS-a is kicsit kibővített pl tud optikai lemezről bootolni, meg a terminálásnál van oylan hogy autodetect, itt meg nincs, de a lényeg hogy ott ment itt meg ezt meg kelltt játszani
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest