- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MK VII
veterán
-
gears27
aktív tag
válasz
Tzoltan21 #66723 üzenetére
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Tegnap feltelepitettem a win 10 legujabb frissitését, és azóta a processzorom illetve a videókártyám hőmérsékletei hatalmasat nőttek. Elöször nem a frissitésre gondoltam, de csak oda kötöttem ki. Mégpedig azért mert elötte nem voltak ilyen gondjaim. Az átlag hőmérsékletek proci kb 30-35 fok és hasonló volt a vidikártya is. Illetve az eszközkezelőben valami update "bigyula" folyamatosan 20%-ot elvesz a processzorból. A procim fx 6300(gyári hütő), kártya: gtx 950. A ház jól szellőző, +3 venti is van bent. Illetve tegnap minden portalanitva és újrapaztázva és a jelenség folyamatosan fent áll. Illetve amit még hozzátennék, hogy a ventik fordulatszáma is eléggé magasra emelketdek(gondolom ez normális, a hőmérséklet változás miatt). Amit még hozzátennék, hogy ha újrainditom a gépet, akkor minden hőmérséklet a normálisra megy vissza, majd pár perc elteltével ismét emelkednek. Válaszokat köszönöm.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Tzoltan21 #66707 üzenetére
Azzal a CPU hűtővel közel 30 fokos szobában Prime alatt teljesen rendben van a hőmérséklet. 65-70 fok Socket hőmérsékletig nem lehet gond.
Régebben voltak itt 80+ fokos teszt eredmények, hasonló lapban, és nem volt throttling. Nekem pl. egy AsRock 970 ext4-es lapom volt, ami híres arról, hogy finoman be kell lőni mindent, mert különben visszaveszi az órajelet.
Nos, ebben a lapban 4,2-4,3 GHz-et értem el stabilan, de csak egy CM 212 hűtőm volt (azért kicsit jobb, mint a tiéd), a Socket hőmérséklet gyakran felment 80 fokig, mégse throttlingolt a proci.
Nagyon bátor embernek kell lennie annak, aki meg szeretné nézni, mekkora hőmérsékleten következik be a CPU throttling. Nem is tudom, volt-e már ilyen a topikban?Szerk: Itt van pl. luimapeiz esete.
Tényleg, hova tűnt ez a jóember? Elég keményen nyomta itt az FX-et.... hasznos hozzászólásai voltak. -
lee56
őstag
válasz
Tzoltan21 #66699 üzenetére
Magok mindig is alacsonyabb értétet mutatnak már phenomok óta, de mivel az számolt érték, nem pedig mért hőmérséklet ezért nem nagyon kell adni rá. Mindig a magasabb hőmérsékletet kell nézni, és biza 75° már kezd az lenni, nem is csoda hogy visszaveszi magát, nem VRM hanem a CPU veszi vissza magát nálad, ekkora hőmérsékleten ez abszolút lehetséges. Főleg ha még nehezítő körülmények is vannak, úgymint ; kevésbé jól szellőző ház, nagy fűtőértékű VGA
, közepes-gyenge hűtő, nem túl jól sikerült passztázás, nem túl jó hűtő felfekvés, max közelébe terhelt táp (ami nálad is lehetséges : LC power) stb.
(#66704) travix : Szia. A max hőmérsékelt neked is szól a fenti rész hogy 75° környékén már bekapcsolnak az alaplapi meg processzor saját hővédelme, és visszábbveszi magát, ilyenkor játék közben lassulás, monitorozva a feszültség és a frekvencia visszaesését láthatod, szóval lehet +100 200 MHz-el azt hiszed előrébb vagy, aztán meg hosszan tartó terhelésre meg kiderülhet hogy -1000 Mhz -en jársz..
Szóval kipróbálhatod, de figyeld hogyan alakul a hőmérsékelt meg a fesz/freki terhelés alatt. Mert frekvencia emelésével egyenes arányban, feszültségre meg négyzetesen növekszik a fogyaszás/hőtermelés, és azzal a hűtővel nem hinném, hogy sokkal tovább jutnál ebben a szép időben..
Táp hangosodás pedig általában ha szerencséd van csak ventilátor környéke koszolódot el, az megérhet egy kisebb takarítást, de ha nincs szerencséd, akkor közelít a maximum leadni képes teljesítményéhez a táp ezért jobban melegszik, ezért jobban pörgetné a ventillátorát (max fordulatszám) amit zajként hallasz már rosz jel. Ami duplán nemjó mert fűti a többi alkatrészt (kivéve ha alsótápos, de mondjuk azért egy kicsit akkoris, mert ugye meleg levegő a táp burkolatáról is fölfelé fog pattogni) és egy ponton túl a hatásfoka is nagyon leromlik, nem ajánlatos maximum közeli terhelésen járatni sokáig egy tápot, ezért is ajánlanak pár száz wattal nagyobbakat is mint ami kell egy VGA-hoz pl.
Amúgy ha kitöltenéd az adatlapodon a cucaid részt, jobban tudnánk segíteni ha látnának hogy miből milyen alkatrészed van.
-
Omli85
őstag
válasz
Tzoltan21 #66701 üzenetére
Persze, hogy meleg a borda mert x db fet rendesen felfekszik átadja a hőt de a szélsők nem így azok jobban melegszek és eldobják magukat.
NE pasztázd! Semmiképp. Én legalábbis nagyon nem javaslom, 1mm vastagságú termal pad van kb gyárilag alatta kel venni valami értelmesebbet és lecserélni a gyárit.
Illetve előtte esetleg ha még nem próbáltad fújasd telibe valami ventivel a vrm bordát, hogy javít e a helyzeten (nem tudom volt e már ez javasolva annyira nem olvasgattam vissza
).
-
MK VII
veterán
válasz
Tzoltan21 #66697 üzenetére
Ne sértődj meg szerintem.. Felesleges.
Nem csak a wattok számítanak egy tápnál, hanem, hogy milyen intervallumon belül tudja tartani a feszültségeket az ágakon.. Ha ingadozik nagyobb mértékben mint ami belefér, hogy ellássa a VRM a szolgálatát akkor bizony kenheted a hajadra az 1000W-ot is.
Valóban az LC-nek ezekben a tápjaiban már valamivel jobb belső van mint az alsóbb kategóriákban, de még így sem biztos, hogy közelébe ér egy FSP vagy egy Seasonic biztonságos működéséhez.
Szóval ne vesd el azt a tényt, hogy valószínűleg a tápod a ludas.. Egy FX rendszerbe, meg különösen kell a jó minőségű táp. -
válasz
Tzoltan21 #66690 üzenetére
Kísérletezgetsz de meg mondom őszintén az az LC power Táp amid van azt ha hozzám vágnák és füzetnének érte akkor sem kéne meg nem értem ezt a tuning őrületet ami nálad jelenleg van mert a tápod egy hurka a GTX 470 es hát egy 6970 erősebb nála szóval nem értem a hiú reményeidet kb 5-10 fps nyersz a CPU tuningal közben a tápod és a vga d is meg szakad hogy tartani tudja az iramot!
-
MK VII
veterán
válasz
Tzoltan21 #66686 üzenetére
Tápodat cseréld le, mert szerintem az miatt throtlingol a VRM. A Táp nem tudja tartani az értékeket és elszáll a VRM. A tápod egy ágon nagyon maximum 225W-ot képes kipréselni magából és az sem biztos. Egy LC tápnál semmi sem biztos.. Jók ezek a tápok egy irodai vagy mondjuk kis fogyasztású gépbe.. Ott ki tudják szolgálni a gépet. De egy FX mellé ahol még tuning is van meg egy GTX470OC, elég kevéske.
Szóval +1 a tápcserére.
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
Tzoltan21 #66690 üzenetére
Azért én ott megnézném a borda és a vrm között a gappadot, mert nekem(igaz csak 6300-am van) és még sok más embernek sem throttlingol a vrm miatt jóval nagyobb fesz mellett sem.
Nekem pl 1,45V(terhelés alatt)(LLC max-1 en) sem throttlingolt vrm miatt.Amúgy a vrm terheltsége igaz függ az LLC-től is, de a lényeg, hogy mennyi áramot préselünk át rajta.
Példa (haraütés): terhelés alatt kell 1,2V, hogy stabil legyen a proci, ezt 2 módon is megoldahatjuk.
1. LLC: kikapcsolva és cpu fesz 1,23V-ra, így terhelés alatt dropol 1,2V-ra.
2. LLC pl középállásban és cpu fesz 1,2V-ra, így terhelés hatásásra LLC nélkül a fesz visszaesne 1,18V-ra, de ezt az LLC kompenzálja, és így lesz végül 1,2V-od terhelés alatt.
Jelen példánál maradva a vrm-nek mindegy, hogy melyik módon van beállítva, ugyanis neki ugyanannyi cumót kell áttolnia magán, hogy terhelés alatt végül 1,2V-ot adjon le.ui.: Amúgy ugye az a táp(LCPower LC6550) csak viccnek van a cuccaid közé írva?
-
-
Tzoltan21
tag
válasz
Tzoltan21 #66685 üzenetére
Jobban főzi a VRM-et ha be van lőve az LLC, hiába csökkentem a feszt, nem a proci throtlingol hanem a VRM. A jelen értékekkel nincs drop és stabil...1.27 volton próbáltam először, 10 perc után throtlingolt...majd 1.25, aztán 1.236...És mindig 10 perc után throtlingolt. LLC-t kikapcsolva nagy volt a drop úgyhogy beállítottam egy 35%-ot, és no throttling.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Tzoltan21 #66679 üzenetére
Mi köze az LLC-nek a Throtthling-hoz?
Vagy úgy csökkentetted az LLC-t, hogy közben nem pótoltad vissza offsettel a CPU feszt? Mert akkor természetes, hogy alacsonyabb feszt kap a proci terhelés alatt, így a throttling határ is messzebb van, de csak minimálisan.
Amúgy egy alacsony feszigényű FX, hogy a manóba throttlingolhat 4.0GHz-en egy M5A87 Pro lapban?(#66683) Tzoltan21: Aham... tehát csak az LLC-t csökkentetted, a CPU feszhez nem nyúltál. A feszt kellett volna inkább csökkenteni, az LLC-t pedig úgy kell beállítani, hogy terhelés hatására létrejövő feszültség droppot korrigálja, vagyis kb. a beállított feszt tudja tartani.
-
Raptor69
csendes tag
válasz
Tzoltan21 #66646 üzenetére
Lecsekkoltam, az a része rendben van. Azért megnéztem mi van ha kikapcsolom: Így 7,90 helyett csak 3 egész valamennyit ismert fel úgyhogy azt vissza állítottam.
Kis állítgatás után most 1866-on is megy jelenleg kifogástalanul, de maradt a 7,90 Gb ram.
msconfig/rendszerindítás/speciális beállításoknál is megfelelő az érték.Link szerint ahogy látom XMP
-
ViZion
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest