- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Netfone
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6393 üzenetére
"az Intel 14 magosához képest tényleg kevés"
Erre nem vennék mérget. Szépen látszik a masszív előrelépés (+10-30% Geekbench) az elődhöz képest. Az IGP is szvsz összességében várhatóan a legjobb lesz a piacon. Hozzátéve a tegnap látottakat, hogy kb. még a Cezanne is tartotta a lépést az említett "14" magossal pl. Cinebench alatt (ami ebben az esetben Intelnek kedvez, mert nem zavarja, hogy kicsi vagy nagy mag) kb. 80W-ig, így én különösebben nem látom ezt kevésnek, szerintem éppen oda fog megérkezni, ahova kell neki.Ráadásul nem is lesz ebben a generációban várhatóan nagyobb csip, ez fizikailag is a csip felépítése, "14" mag. Azért írom idézőjelben, mert azért rendesen megtévesztően hat, hogy ebből a 14-ből 8 kb. harmad olyan gyors csak, mint a többi....
"akkor "általában" a később gyártottat érdemes megvenni"
Intelnél korábban generációkon keresztül inkább a kezdeti darabokat volt érdemes tuningra, azok között voltak a legjobbak.Ryzeneknél viszont sokszor a frissebbek voltak a jobbak, ez tény.
-
Devid_81
félisten
válasz
S_x96x_S #6393 üzenetére
Ugy tudom a Geekbench az nagyon erosen Intelt tamogato bench, de lehet tevedek.
Mondjuk ettol fuggetlenul az AMD-AMD kozotti osszehasonlitasra biztosan alkalmas, nekunk most az a lenyeg.
Az meg, hogy az Intelekhez kepest hogy muzsikal majd kiderul az atfogo tesztekbol, remelhetoleg jovohetenSzerk: steppingben ebben biztosan igazad van.
Nekem day-1 vasaros masodik vagy harmadik heti 5900X-em van, nem egy acelos darab allcore OC-ban, viszont PBO-ban hozza amit kell. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #6373 üzenetére
valahol erre mondta ABU, hogy mindket cput a szamara legenergiahatekonyabb beallitason futtattak, az 5800U -nal ez 15W hiaba emeled a tdp -t, nem jon ki belole sokkal nagyobb performace. Peldanak tudnam hozni a Vega zsugamat, -50% powerlimittel 44fps korul megy az UE5 Petra demo, defaulton meg 50 fps, szoval dupla fogyival jon ~+10% fps.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6373 üzenetére
"manapság már ezekben a marketinges táblázatokban se lehet megbízni .. "
Sajnos nem.Tizenéve tartó trend, hogy egyre lazábbak a specifikációk, és egyre meredekebb dolgokat engednek meg a gyártók a különböző tech szektorokban.
Egyébként ezt a semiaccurate cikke is kiemelte: "One big problem SemiAccurate has is the unethical way AMD compared product lines and tried to bury it in the (actually quite good) footnote disclosures. The claims of high performance and better everything than the preceding Ryzen 5000 line compares 15W R5K CPUs to 28W R6K CPUs" [link]
Szerintem egyébként a háttérben megszüntették a 6800-asoknál az alapértelmezett TDP-t, korábban ugyanis "Default TDP" néven futott a kategóriára jellemző, "közismert" TDP (pl. 15W, 35W, 45W), és mellette volt egy "AMD Configurable TDP (cTDP)" érték, ami azt jelentette, hogy a gyártók hova módosíthatják a megoldásaikon a gyári értéket. Nem újdonság, Intelnél is régóta jelen van, pl. a hatodik generációban a 15W-os CPU-k specifikálva voltak 25W-on és 7,5W-on is, pl. [link] , sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.
Ami a pirosaknál érdekes, hogy a "Pro" modelleknél eddig csak a "Default TDP" volt feltüntve, nem volt cTDP, és külön ki volt emelve, hogy nem "unlockolt" a CPU, pl. [link] . Ennek ellenére pl. nálam szépen ketyeg a Pro 4650U 15W helyett 10W vagy 23W-on is a gép gyári drivereivel.
Az új nem-PRO 5800-as is ezt örökölte: [link] , eltűnt a cTDP, és megjelent, hogy nem "unlockolt".
Ami pedig a legérdekesebb, hogy a 6800U-nál eltűnt a "Default TDP", helyette csak cTDP van és hogy nem "unlockolt". [link]Bár azt azért hozzátenném, hogy az AMD eddig is szeretett elég érdekes módon hozzáállni ahhoz, mi is egy Watt: [link] .
Én egyébként azt gyanítom, hogy az új, erősebb IGP-hez kevés lehet a 15W (a korábbi tempójához is jól jött magasabb keret, nálam legalábbis szépen meglódul 23W-on a 4650U, pedig az csak hatmagos, vágott IGP-vel), így ezzel próbálják "bátorítani" az OEM-eket, hogy inkább kicsit magasabb TDP-t illetve hűtést rakjanak ezen CPU-k köré. Így persze a számokkal is többet lehet játszani a bemutatókon. Én azért örültem volna, ha maradt volna egy publikus, alapértelmezett TDP, legyen mondjuk akár 20W, amit aztán a gyártók kedvükre konfigurálhattak volna 15 és 28W között, így viszont nehéz objektíven hasonlítani a terméket bármihez, hiszen ingatag lábakon áll, hogy milyen TDP-n is kellene egyáltalán megmérni, mi is az, amihez a gyártó optimalizálta a terméket.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6371 üzenetére
"Persze az újabb "6800u"-s procikat 15-28W között lehet konfigurálni
a régieket meg csak 15W;"
Nem nyert.A régieknél ez áll a terméklapon: "AMD Configurable TDP (cTDP) 10-25W" [link]
Számomra éppen az volt a furcsa a 6800U-nál (itt írtam is [link] ), hogy emlegetik a nagy fejlődést az energiatakarékosság terén, erre a másfélszeresére nő a minimum cTDP?!
Egyébként nem volt ritka az emelt TDP limit, már a Renoir generációnál is rengetegféle konfiguráció volt. Az én 4650U-mnak is van 10W-os és 23W-os módja is a 15W-os mellett.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6361 üzenetére
Azon gondolkodtam, ha a Navi24 N6-on 107mm2, akkor a Rembrandt mitől lett 210mm2?
A CPU rész elvileg kb 50-55mm2 lehet. Több a kóder dekóder, Meg szélesebb a memóriabusz. (Azt nem tudom, hogy DDR5 és LPDDR5 az gyakorlatilag két külön 128bites blokk, mert az mondjuk biztos nem kevés helyet foglal úgy)
De nincs benne infinity cache és 4CU-val kevesebb. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6361 üzenetére
Engem meglepne.
Talán az internet is felrobbanna, ha kiderülne, hogy csak x4 PCIe sáv van, ugyanakkor van benne mondjuk 2 infinity link (amennyi ahhoz szükséges, hogy a DDR sávszélesség nagy részét át tudja játszani a GCD felé)
Sok értelme abból a szempontból sem lenne, hogy valószínűleg nem lenne gyorsabb, mint a Rembrandt. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6355 üzenetére
Szvsz alapvetően ennek úgy lenne értelme, ha a kitömörítést a GPU végezné. Ahogy az Nv megálmodta a saját verzióját erre: [link] .
A másik verzió a nagyobb memória használat, ami egyébként PC-n egyáltalán nem akadály szvsz, 32GB ram manapság már nem extrém egy játékos gépbe, míg konzolon csak 16GB-al lehet kalkulálni, ami a VRAM is egyben.
#6357 S_x96x_S : Pont amitől én is tartottam #6179.
Köszi a linket. Még az is lehet, hogy kikapcsolni sem lesz elég a megnyugtató biztonsághoz.
-
carl18
addikt
válasz
S_x96x_S #6347 üzenetére
Mondjuk úgy hogy a vásárlokat szándékosan belekényszeritik egy váltásba. Egy inkább egy tervezett elavultatás tovább gyorsítása.
Jönnek az új szabányok,biztos el kell érni az embernek legyen oka váltani.
Ősszintén én úgy láttom jelenleg már nem sokat számít a foglalat limitje. Az emberek nem igazán tudnak kártyát venni elérhető áron.
Nekem a PCI Express 3.0 mellet az RX 570 bőven jól teljesít.
És simán belemenne még egy RTX 2060/3060 is.
De nyilván a jövőbe a gyártók lehet jobban fogja limitálni a sávszéleséget hogy az emberek "új platformot vásároljanak.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6347 üzenetére
".. akkor igen hamar elavulnak a jelenlegi Gen4-es csúcskonfigok is."
Egy apróságra felhívnám a figyelmed, mielőtt esetleg túlzottan eluralkodna a topikban a pánik...
Ez a jelenség csak a belépő GPU-kat fogja szvsz érinteni, ahol fogyasztás (notebook) és a lapkaméret minimalizálása indokolhatja a kevesebb sáv használatát. Ugyanezen belépő GPU-k esetén szokásos a szűkösre szabott memória méret, ami szintén növeli a forgalmat a rendszermemória felé. Jó esetben egy mai csúcs-gen4 processzor mellé senki sem fog akarni egy ennyire belépő GPU-t tenni. Az RX6600-on, amit én belépő játékos kártyának tekintek, nem véletlen van 8GB ram és 8X-os PCIe is, azzal máris nem ilyen kellemetlen a kép, alig veszít valamit akár 2.0-ás slotban (~4x-es 3.0 megfelelő) [link] . -
paprobert
őstag
válasz
S_x96x_S #6302 üzenetére
Zen2 magok vágott gyorsítótárral? Másképp fogalmazva még több cache miss, és CCX-CCX-RAM közti latency penalty-vel.
Kérdés hogy a Renoir X mennyivel lehet jobb az E magoknál, tekintve hogy azok architekturálisan néha desktop Zen2 szint körül teljesítenek, itt pedig a méretes L3-ra sem lehet támaszkodni.
Irodai használatra mondjuk elég lesz, de arra mi nem...
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6340 üzenetére
Tudtommal a passmark nem penetráció indikátora, hanem piaci részesedésé - az újonnan lefuttatott tesztek szerinti arányokat mutatja.
Feltételezhető, hogy újonnan vásárolt rendszereken nagyobb mértékben futtatják.A szerver térben való visszaesés jelentheti azt, hogy a partnerek bevásárolták magukat Milanból és csökkent rá a kereslet. Kivárnak a MilanX vagy Genoa érkezéséig.
Mivel a konzumer piacon hiány nem alakult ki, ezért arra nem gondolnék, hogy azért csökkent volna a részesedés, mert kifogytak a készletből.
Viszont volt pont, amikor lecsökkent az 5800XT ára.
Látszólag az Alder lake miatt, de hetek óta arról beszélünk, hogy az AMD árazását sokkal inkább a saját kapacitásai határozzák meg, mint a versenyzés. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6324 üzenetére
Érdekes pont, köszi a hivatkozást. Szóval nem csak a plusz logisztika és összeszerelés növeli a költséget a chipletes megoldásnál, de vélhetőleg a nagysebességű kapcsolat szükségessége miatt is drágább, illetve rejtett költségként jelentkezik a selejtarány növekedése is.
Én is egyébként ilyesmikre gondoltam még itt is: [link] .#6327 Petykemano : "Az intelnek ilyen szubstrát árak mellett hogy éri meg $100-200-ért adni az i3-t?"
Ilyen nagy volumenű, agresszívan árazott terméknél minden apróság számít...
Pl. hogy a jelenlegi tudtommal mindössze 6 nagy magot és agyonvágott IGP-t tartalmazó verzió alig nagyobb a Renoir-nál (156 vs. 162mm2), tehát alapból relatív olcsón gyártják, nem kell hozzá különleges szubsztrát, összeszerelés, logisztika (a Renoir-nak sem persze), és így jó áron értékesíthető a teljes hatmagos verzió (pl. i5-12400) selejtje. Ezért írtam #6321, hogy technikai/gyárthatósági oldalról a Cezanne 180mm2-en lenne ezzel igazán versenyképes, csak vélhetőleg nem érné meg ide olcsón kiszórni, amikor más piacokon jóval magasabb pl. az erős IGP hozzáadott értéke.#6328 carl18: Engem nem vettek meg az E-magjaikkal, lásd utolsó bekezdés #6183.
Rakhatnak bele 32-t is, akkor sem. Ezen jót nevettem: "Does the “E” then really still stand for “Efficiency” and not rather “Error” or “E-Waste”? Wouldn’t a CPU with only P-cores and AVX-512 be the far more economic and ecological approach?" [link]
"én például belépő szintre el tudok képzelni egy 8 magos "E-Core Celeront"
Elképzelni én is el tudok ilyet, csak sikítva menekülnék előlük.Notebookokba kapható is volt hasonló 4+1 maggal [link] . Korábban a négymagos Pentiumok/Celeronok is ilyenek voltak, csak akkor még nevén, Atomként futottak ezek a magok. Nem csoda, hogy csak csendben mutatták be [link] ...
"A Zen 4 utodja már hasonló hibrid kialakításban fog megjeleni mint a intel."
Szerintem épp ellenkezőleg, másfajta hybrid kialakítás várható, nem hasonló.Nem vitatom, hogy a big.LITTLE jelentősen hozzájárulhat a jövőben ahhoz, hogy egy CPU egyszerre lehessen sok szálon terhelve és kevésen is optimális, ugyanakkor ehhez szoftveres támogatás és megfelelő architekturális háttér is szükséges. Jelenleg szvsz egyik sem adott.
"Az alkalmazáson meg szép úgy is elkezdenek majd rájuk is portolni."
Ennél lényegesebb dolgokra sincs sokszor elég tapasztalt fejlesztő és pénz.... -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6324 üzenetére
Értem
De tudtommal egy AM4 foglalatú CPU esetén ugyanannyi szubtrát kell akkor is, ha chiplek.vannak rajta és akkor is, ha egy apu, nem?
Sőt, akkor is, ha egy böhöm Nagy apu lenne rajta bika sok infinity cache-sel, hogy ne legyen szűk keresztmetszet a DDR4 sávszél.
Az intelnek ilyen szubstrát árak mellett hogy éri meg $100-200-ért adni az i3-t?
Az AMD ilyen szubsztrát árak mellett miért vesződik vágott/hibás PS5, meg "ócskavas" Renoir chipek újrahasznosításával? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6302 üzenetére
Hát nem tudom.
Tény, hogy az AMD nem újította még meg a kínálatát - a Rembrandt ugyanazt a zen3-at használja kicsit jobb energiamenedzsmenttel.
De még pár hónap és itt van Zen4 és a Raptor Lake.Persze a Zen4 biztosan mocskos drága lesz.
Én magam is arra számítok, hogy a cutting-edge státuszból kieső N7/N6 lesz a mainstream termékek alapja.De akkor is az kattog a fejemben, hogy ki akarna 2022-ben zen2-t venni?
Persze nincs rossz termék, csak rossz ár.
a Videocardz szerint $15/mag áron jutányos lenne.Elnézve a i3 12100-zal való összehasonlító videót annál többért talán el se menne.
Persze nem hiszem, hogy ezt erre a célra gyártanák. Valószínűbb, hogy ez az valami elmúlt két év selejtes IGP-jű Renoir lapkáinak kuka helyett piacra történő dobása.
Ebből a szempontból jobban örültem volna ha a Monet jön erre a szegmensre.
-
carl18
addikt
válasz
S_x96x_S #6302 üzenetére
Ideje volna már valamit piacra dobniúk, mert a belépő szinten nincs semmi ami most megfizethető és jó is. A Zen 2 meg max akkor fog elkelni ha valóban jó áron dobják őket piacra.
Az i3-12100F elég erős és olcsón, szóval az AMD-nek nem lesz könnyű dolga.
Bár a Zen 2 olcsó kiadása is sokat számítana, vagy jöhetne egy Zen 2+ csiszolva.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6287 üzenetére
PCIe6
"The future: Intel Xe GPUs in CXL Mode?"
Háááát. A jövő biztosan az, hogy előbb-utóbb mainstreammé válnak az újabb és újabb standardok. Egyszer a PCIe3 is biztos kuriózum volt, ma meg az a standard, amit lassan-lassan elhagyunk, lecserélünk a 2 éve (?) hardverekben megjelent PCIe4-re.Azért mondom, hogy "háááát", mert hát az ilyen jóslatok/elképzelések, miszerint
"People would be able to buy a cheaper GPU first and then simply add another one if they want more power. It would add much more flexibility in buying decisions and even alleviate buyers remorse to some extent for the gaming class."
... azért rendre el szoktak csúszni valamin.(lásd: a 300-as chipset vásárlók esete)
Nekem igen erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a bővíthető PCIE5/6 alaplap vásárlói és a "hát most elsőre egy olcsóbb GPU-t veszek aztán majd később bővítek" típusú vásárlók metszetében van-e valaki.
Persze sokminden változhat egy korabeli alaplapon, de én pl nem is vagyok biztos benne, hogy két GPU-t el tudnék-e helyezni az alaplapon. Általában ugye az szokott lenni, hogy van egy 16x PCIe slot, ami nagy, meg pár kisebb. Tehát mondjuk ennek minimum úgy kéne megváltoznia, hogy az alaplapokon legyen 2-3 nagy PCIe slot, amik osztoznak valahogy a 16x sávszélességen.
De vajon hányan lehetnek, akik azért vesznek egy 50-100%-kal drágább felsőkategóriás alaplapot, hogy majd később bővíthető legyen a GPU teljesítmény? Esetleg nem járna jobban, ha ugyanazt a pénzt inkább ma egy drágább GPU-ra költené?Szóval ezért mondom, hogy akkor látom lehetőségét a terjedésnek, ha kvázi ingyen adnák a korábbi standard helyett. De az, hogy van egy prémium kategóriás AM5 mini-workstation konfig, amibe már megjelenéskor bele tudnák tenni akár két koherensen működő GPU-t is az persze lehetséges.
(De hát most nem is azt kérdést feszegettem, hogy esetleg létezhet-e - már 2023-ban - ilyen hardver, hanem hogy milyen hamar terjedhet el széles körben.) -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
S_x96x_S #6287 üzenetére
Erről a koherens GPU-ról már a Lucid Hyrda óta álmodoznak, de sehol semmi.
Már a sima sztereó 3D óta vízionálják azt is, hogy két egyforma GPU 100%-ra skálázzon hogy egyik az egyik, másik a másik szem képét számolja... VR-ra is elővették ezt a dolgot. A high-end két kijelzős szemüvegekbe el is lehetne lőni, de mégse.
-
Devid_81
félisten
válasz
S_x96x_S #6283 üzenetére
Meg nagyon a 4.0-nak sincs sok ertelme, hacsak nem kell hiper szuper SSD, 5.0?
VGA-knal mire az kell sztem meg par generacio is eltelik, SSD so-so, ha nagyon kell valami hiper szuper ultra brutal SSD.
Server kornyezetben?Nah ott tutira elkelhet a 6.0 az SSD-k miatt, de desktopnal meg majdnem a 4.0 is sok, az 5.0 is csak azert lesz meg mindket oldalon, hogy felzarkozzanak egymas melle ezek itt ketten -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6280 üzenetére
Elnézést, én voltam félreérthető.
"mobil szegmens" alatt most nem a notebook-okat értettem, hanem a Qualcomm, Mediatek által tervezett mobiltelefonos/tabletes SoC-okat.Az apple különösen, de a Mediatak és a qualcomm is általában 1 node-dal előrébb jár, mint a HPC.
És akkor hogy a chiplet technológia előnye elenyészik. Most már értem, hogy érted.
Igen, az AMD által jelenleg használt chiplet technológia teljesen más. Mondhatnánk, hogy egy maszek megoldás arra, hogy ne kelljen 1000mm2-es monolitikus lapkát gyártani.
Valószínű, hogy mondjuk egy 8 magos processzor egy CCD-re és egy IOD-re való szétválasztása önmagában nem érte volna mag, hiszen láthattuk, hogy eltekintve a csökkentett L3$ méretből fakadó teljesítmény-regresszitól, a Renoir és a Cezanne sok tekintetben jobb volt, mint az asztali verzió.a CoW,WoW,SoiC szerintem túlmutat ezen.
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6255 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy te mindent szándékosan (vagy nem szándékosan) félreértesz. Nem írtam olyat, hogy technikailag nem megvalósítható, hogy Zen 4c-re épült asztali CPU-t gyártson és értékesítsen az AMD. De semmi nem akadályoz abban, hogy mutass csak egy olyan cikket/hírt, amiben arról van szó, hogy Zen 4c asztali CPU-(ka)t tervez az AMD.
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6251 üzenetére
Oké, de erről "senki" nem beszélt, te hoztad szóba. Én még mindig (és eredetileg is) Zen 4--ről és desktop vonalról beszéltem. A Zen 4c meg egy másik történet semmi köze a desktop vonalhoz. Eleve nem is célozhattam erre a vonalra, hiszen a Genoa (Zen 4) 96, a Bergamo (Zen 4c) meg 128 magnál "jár".
Egyébként pedig bocsánatot kérek, ha félreérhetően fogalmaztam meg a témaindító hozzászólásomat. Való igaz, hogy a Zen 4 nem desktop exkluzív.
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6245 üzenetére
Bocsánat, de nem igazán értem, hogy mit is szerettél volna átadni. A "Zen 4 (Raphael)"-ből és a "desktop"-bol hogy jutottál el az EPYC-ig? Remélem nem vagy tájékozatlan és nem hiszed azt, hogy a Zen 4 EPYC "exclusive" lenne. Legalábbis én erre következtetek a kérdésedből, miszerint: "ZEN4 vagy ZEN4c -s chipletet szeretnél az asztali gépedbe?"
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #6236 üzenetére
"Ha a tűk a CPU-n vannak"
ennel sokkal egyszerubb magyarazatot is hallottam, meg akkortajt amikor az Intel attert az LGA socketre. azazvagyis: "ha ratolom a tuk elhelyezeset az alaplapgyartokra, sporolok procinkent 2 dollart. Parmillio procinal az már megtakaritas... "
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6216 üzenetére
Az árral kapcsolatos gondolat nem, de az "ez egy forradalmi technológia és szeretnénk látni, hogy hogy fogadja a piac, szeretik-e az emberek" nekem kicsit süketelésnek tűnik.
Az Nvidia az összes '80 Ti vagy Titan kártyára mondhatta volna, hogy ez - a legnagyobb lapka, ami a reticle size limiteket feszegeti - forradalmi technológia, már-már művészet és hát nem is olcsó, meg hát szeretnénk látni, hogy hogy fogadja a piac. (Tulajdonképpen mondja is)
Persze mindig lesz egy réteg, akinek van vásárlóereje prémium áron, felárral megvenni a legjobbat. Csak ugye azt kell látni, hogy ez valójában nem óvatosság, hanem üzletpolitika.
Ezt persze csak addig lehet csinálni, amíg nincs konkurencia, vagy amíg a konkurencia is pontosan ugyanígy jár el.Tehát érted. Ha normális áron adják, akkor bőven lesz rá kereslet, piaci fogadókészség és akkor majd el lehet mondani, hogy juhééj,. a piac jól fogadta, akkor nosza ez az irány, hajrá!
Ennek lehet az a folyománya, hogy pár hónappal később a "piac láthatatlan kezének engedve és a gémerek kívánságára" bővítjük. Látjátok milyen kedvesek vagyunk?Ha prémium áron adják (pl mert nem csak azt kalkulálják bele az árba, hogy ezzel te 15%-kal gyorsabban gémelsz, hanem hogy az Azure tesztek alapján PRO alkalmazásokat is 50-80%-kal gyorsabban tudsz futtatni, ha akarsz), akkor meg majd le lehet vonni azt a következtetést, hogy hááát nem, sajnos ez ezen a piacon nem megy, úgyhogy marad az Epyc vonalon.
Közben meg az egészről valójában nem a piac fogadtatása döntött, hanem leginkább az, hogy
- milyen extra költséggel jár a 80mm2 helyett 120mm2 lapkaterület és a 3D stacking eljárás
A die-per-wafer calculator szerint 6x6-os lapkákból kb 1600 jó lapka jön ki, az $10000-os wafer megmunkálási költség mellett kb $6-7-t jelent v-cache-enként. Erre jön a megmunkálás, ami legyen chipenként $10.
Szóval ne röhögtessk már egymást, ha az AMD-nek megéri egy 140mm2-es GPU-t PCB-vel, rammal, hűtéssel, dobozostul együtt $199 (-$249)-ért adni, akkor nehogymár 40mm2 + a megmunkálás olyan hűűűdenagy költséget jelentsen, amiért sokszázdolláros extra felárat kelljen elkérni.
- a másik szempont pedig nyilván az, hogy mennyit akarsz/tudsz azon az áron eladni, amit adott piac hajlandó lenne érte megadni. a kapacitások még biztosan nem nagyok és a kereslet szerveroldalról meg biztosan nagy.Egyesek szerint az 5800X korábbi $450-os áráért fair lenne, mások szerint $550 is lehet.
Persze minden kezdet nehéz, kezdetben minden új technológia drága. -
Devid_81
félisten
válasz
S_x96x_S #6212 üzenetére
Viszont azt ne feledjuk, hogy sok AM4 tulaj van, ha Ok kapnak meg egy utolso jo szeriat azert arra meg lecsaphatnak.
Sokan sztem kivarjak majd a masodik generacios AM5-ot, legalabbis en a B350-X370-es chipsetek utan megtennem es nem azonnal ugronek ra a Zen4-re (ha valtani szeretnek)
Plusz a DDR5-nek kell meg vagy masfel ev mire kiheveri a kezdeti ellatasi problemakat
De lehet nincs igazam -
carl18
addikt
válasz
S_x96x_S #6188 üzenetére
Igazság szerint én pár napja kíváncsi voltam a nagy bejelentésre.
Csak egy 3D Cache Cpu jött, ez kicsit csalodás volt mert több hétig mentek a hírek na majd a 3D V-Cache megváltja a világot. Nyilván jelenleg a chiphiány kellős közepén nem szabad a gyártó kapacítást pazarolni. Most minden el kell, bármilyen áron is kinálják.Igazság szerint, ha úgy is idén jön a Zen 4 akkor már érdemes kívárni azt.
Én is gondolkoztam a jövőbeli platform váltáson, a Zen 4 jelentősen gyorsabb lesz mint a Zen 3.
Én még egy első genes Ryzen 5 1600-at taposok, egy Zen 4-es cpu biztos hogy hatalmas előrelépés volna.Remélem addigra eltűnik ez a chiphiány és lesz készlet és elérhető árazás. Persze még Am4 vonalon is fenáll a lehetőség fejlesztésre, nagyon nagy a választék.
Bár lekopogom, az első genes elavult Ryzen is még mindig bőven jól szolgál és nem vagyok limites.Alapjáraton 2023 januárig terveztem vele, utána úgy voltam addigra piacon a Zen 4 is akkor már jobban megéri majd új platformra épitkezni.
Starcraft 2 miatt meg kell a brutális ipc és órajel. Sajnos az a játék nagyon kéri az egyszállas teljesítményt.
Kíváncsian várom mit hoz idén az AM5 és a vele együtt debutálo Zen 4.
+ Abban biztos vagyok az AM5 is időt álló beruházás lesz, megy vele DDR4 ram és az AM4-es hűtő is kompatibilis lesz az Am5 foglalattal. Így a torony hűtöm se kell kidobni, eladni. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6184 üzenetére
Hohó, eddig úgy volt, hogy 6000-as széria jön, nem? V-cache-sel szerelt zen3 + valami refresh mutatóba.
De most bejelentették az 5800X3D-tEz eléggé intő jel arra, hogy nem lesz 6000-es széria, vagy a zen4 lesz 6000 és nem 7000.
Szerintem a következő fog történni:
A 5800X3D egyelőre mutatóba érkezett közénk, vagy ahogy az AT fogalmaz, a világ leggyorsabb játékos processzor címet jött begyűjteni. De egyelőre nem lesz belőle széria.
Az ADL középkategória megjelenésének hatására talán majd nem csak az 5800X, hanem az 5600X is kap egy hivatalos árcsökkentést. De ez nem biztos. Ennek oka a nagyon kiváló yield. Nyilvánvalóan ugyanazt a jó lapkát adják 5600X-ként is.Ahogy a következő néhány hónapban már biztosan szállítják majd a kiválasztott partnereknek a Zen4 mintákat és valószínűleg nyár elején-középén megkezdődik a tömeggyártás. Ennek nagy részét Genoa-ként fogják eladni, a maradék selejttel elrajtoltatják a Raphael-t az év második felében.
Ahogy a zen4 gyártás felfut és elkezdik szállítani a hyperscaler partnereknek (Ugye általában a hivatalos rajttal együtt mindig van 1-2 hyperscaler/cloud provider, aki szintén hivatalosan bejelenti az elérhetőséget, aminek egy részét nyilvánvalóan az előtte levő hónapokban már le kellett szállítani) ezzel együtt csökken a kereslet a Milan/Milan-X procikra, felszabadulnak a lapkák.Ekkor kap majd árcsökkentést az 5000-es széria, talán megjelenik vágott verzió a V-cache-sel szerelt verzióból is, bár az kevésbé fontos. 12-16 magos verzió viszont továbbra semlesz. Ellenben a Milan/Milan-X keresletének csökkenésekor elindul a Threadripper 5000 és abban a formában már majd lehet 12-16 magos v-cache-sel szerelt verziót kapni.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6180 üzenetére
Jelnleg az 5800X a legkelendőbb proci
( db szám ; mindfactory stat ) alapján - emiatt itt várható a legnagyobb kereslet. És az Intel itt tud legjobban kárt okozni
Ez azóta van így, mióta az ADL bejelentés óta az 5800X alacsonyabb áron megy.
Ez szerintem azért van, mert azt lehet az msrp árához képest olcsóbban kapni.
Az 5600X névlegesen $299, valójában 289$ az amazonon vagy a neweggen és 289 euró a MF-nál.
Ehhez képest az 5800X $449-es msrp-vel indított és $370 vagy 360 euró -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #6177 üzenetére
> Ryzen 7 5800X3D
> AT "they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market."közben az Anandtech-es cikket frissitették - és az árazással kapcsolatos rész is bekerült.
"The critical element here I think is going to be the price. As I’m writing this piece, I can find the following prices:
Ryzen 5 5600G (6C/12T*): $240
Ryzen 5 5600X (6C/12T): $290
Core i5-12600K (6P+4E*): $300
Ryzen 7 5700G (8C/16T*): $340
Ryzen 7 5800X (8C/16T): $369
Core i7-12700KF (8P+4E): $390
Ryzen 9 5900X (12C/24T): $540
Core i9-12900KF (8P+8E): $590
Ryzen 9 5950X (16C/32T): $730
Even though AMD is promoting the Ryzen 7 5800X3D to be higher performance than the 5900X in gaming, if it goes anywhere north of $500, it might be badly received.
At $500, it would be a +$130 add-on from the regular Ryzen 7 5800X.
Are users willing to pay almost 30% more for triple the L3 cache for up to 15% more performance in gaming?
Or is this just simply a play for the world’s fastest gaming processor, regardless of cost?Don’t get me wrong here, I think the technology is great. But in order for AMD to keep the same margins, it might be more expensive than people think. I’m looking forward to getting it in hand for review – let us know what sort of tests you want to see.
"ha ugyanolyan árban lenne mint a 12 magos 5900X ..
akkor gondolkodnom kellene, hogy melyiket preferálom. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6182 üzenetére
"vagyis az átlaghoz képest - túlérzékeny vagyok ebben a témában."
//Üdv a klubban.Én már annak idején a Ryzeneknél felemeltem a hangom, hogy a 4-magos CCX-ekre bontás, és magonként eltérő turbó órajelek nem feltétlen fognak minden szoftvernek jólesni. (Diplomatikusan fogalmaztam.
) Itt a harmadik ábrán látszik is: [link] .
Ezek után engem már különösebben nem érdekel a dolog. Az új generációs processzorok jól átdobták a labdát a fejlesztőknek, oldják meg a probléma nehezebbik felét. Nekem ez különösebben nem tetszik (az Alder kapcsán is leírtam), nem tartom szerencsés iránynak, a legtöbb szoftverfejlesztőnek/cégnek nem lesz erre költségvetése/prioritása, hogy az összes elborult felépítésű processzoron jól fusson az elkészült software-stack...Szerintem egyébként ez még jóval enyhébb, mint a big-little, itt azért azonos magokról beszélünk, csak az L3 mérete (így a hit-rate) különböző. Az se feltétlen borzalmas nagy baj, ha nem használod ki tökéletesen optimális kóddal, itt azért nincsenek olyan durva felépítési és egyéb korlátok, mint az Aldernél.
"és akkor ott vagyunk a "Thread Director" problémánál"
Szerintem alapvetően rossz ez az irány. Jó kis buzzword ma a gépi tanulás, de a jövőbe az sem lát.Szvsz más felépítés, ami felé mozdulni érdemes. Az AMD szerintem okos megoldást talált ki a skálázásra, az Alder-féle megoldás nekem inkább kényszer-szülte, erőltetett elképzelésnek tűnik. Ezt erősíti, hogy a középkategóriás asztali megoldásokból komplett ki is hagyták az e-magokat, és ME frissítgetésekkel próbálják tiltani, nehogy a user vissza tudja tudja kapcsolni a mesterségesen letiltott AVX512-t. Ez annyira vicces, hogy az már szinte fáj.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6180 üzenetére
"( vagyis asszimetrikus architektura és szoftvert kell optimalizálini)"
Egyébként ezt még szvsz egész jól lekezelhetnék a szoftverek, hiszen az ütemező már generációk óta tudja kezelni a preferált magokat.Tulajdonképpen egyébként a mostani 2 CDD-s Ryzenek is ilyenek, egyik CCD általában magasabb órajelekre képes turbózni.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6174 üzenetére
Valószínűleg az ár lesz itt a nagyon érdekes, mennyiért sikerült mindezt kihozni.
"Don’t get me wrong here, I think the technology is great. But in order for AMD to keep the same margins, it might be more expensive than people think."Azért gyanús, mert csak az 5800X kapta most meg. Szerintem ez inkább "halo product" lesz (akár a 12900KS), mint bármi más, egy chiplettel relatív olcsón megússzák, és egy kitűnő techdemó, mellé megszerzik vele a leggyorsabb gaming CPU címet is és némi gyártástechnológiai tapasztalatot is.
#6176 S_x96x_S : És ha már költségek, a Rembrand sem lett pici, 200mm2+. Ahogy sejthető volt, hiába 6nm, az sem lesz éppen olcsó tömegtermék alap, sőt.
Nekem tetszik, amit eddig látni belőle, bár kissé aggaszt a Pluton támogatása. Ha nem lesz kikapcsolható, akkor nekem biztosan nem lesz ilyen CPU-m. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6177 üzenetére
"Because this is a new project for AMD, they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market."
bullshit
A többi része igaz lehet.
Nem lepődnék meg, ha Ryzen PRO formában lenne majd magasabb magszámmal is. vagy Threadripper formában, amiért szintén többet lehet elkérni. -
-vitya-
őstag
válasz
S_x96x_S #4984 üzenetére
Nemrég vettem acer aspiret anyamnak, 5500U-val. Es megdobbentem milyen jo a csomag... nekem 2600 rizsám van, rx580-al, es nem ereztem, h rosszabb lenne a lapos. Ha nem akar valaki erosen videokartya kozpontu applikaciot hasznalni, a fenti gep mindenre (is) eleg... Tenyleg eros az az apu.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6136 üzenetére
A Rembrandt tudtommal AM5. (Talán csak elírtad)
Újonnan felreppent, hogy a zen4 támogatja a DDR4-et is.
Az persze nem tiszta, hogy milyen formában.
- AM4-be? Ami egy megfelelő IOD-dal megvalósítható, de fura lenne, mert az akkor egy újabb hosszabbítást jelentene az AM4-nek.
- AM5-be? Az meg azért lenne fura, mert akkor az alaplapokat kéne erre felkészíteni, ami fura lenne, hiszem az AM5 lényege épp a DDR5 kéne legyen. -
Devid_81
félisten
válasz
S_x96x_S #6136 üzenetére
Nagyon arra palyazom, hogy jovore egy ilyen 6800H/6900H-val veszek egy laptopot munkara.
RDNA 2.0-val mar lehet picit jatszani is ha epp nincs kedvem dolgozni vele...
Erdekes lesz, de foleg ha lesz AM4-re valami proci amiben lesz RDNA 2.0-s integralt es meg DDR4...vagy tul sokat akarok? -
carl18
addikt
válasz
S_x96x_S #6119 üzenetére
10 dolcsival van 300 dollár alatt, ez nem nagy dolog. + mire ez hazánkba elér, piacon a Zen 4.
Mondjuk én a legjobb időszakba vásároltam a Ryzen 5 1600-at. 30E forint volt 3 év garival, szerintem a legjobb deal volt az évek folyamán, és ezt nehéz is überelni.
#6118HSM
Hát azért lenne igény egy 4/8 Zen 3-as cpu-ra ami fel venné a versenyt egy i3-12100-al.
Nyilván most bármit eladnak, és lehet nem éri meg tervezni. De azért a konkurencia is közbe fejlődik,+ az intel magának gyárt, így őket nem fogja vissza a TSMC készlethiány.
Hát mondhatjuk az AMD sincs könnyű helyzetben, De még az se volna rossz opció ha egy visszaportolt 12 nm-es Zen 2/3-at dobnának piacra amit eladhatnának.
Hát nagyon kíváncsi vagyok januárba mit jelentenek még be a 3D V-cache-n kívül.
-
carl18
addikt
válasz
S_x96x_S #6113 üzenetére
Hát sajnos igen, szerintem is minimum 2-3 év mire ennek a chiphiánynak vége lesz.
És addig ameddig kitart addig az AMD is korlátolt lesz, még a jobbat is produkálna mint a intel akkor is sokat számít hogy széles körben nem elérhető.
Hát én is arra vagyok kíváncsi az AMD most milyen lépést fog megtenni?
Egyenlőre az a lényeg hogy minél több Zen 3-at tudjon legyártani.
Hát persze nem várok csodát, mert a jelenlegi helyzetben az lehetetlen.
De azért jó volna ha 300 dollár alatti szegmensbe is jelentenének be valamit. -
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6108 üzenetére
Az utolsó két pontod szerintem a lényeg. És hozzávehetjük, hogy a jóval olcsóbb TRx4 CPU-k sok felhasználási módnál alig lassabbak a TRx8-nál, tehát gyakorlatilag a saját prémium termékeik elől szívnák el a keresletet az olcsóbban adott, de lényegesen alacsonyabb profitrátájú alternatívával....
Illetve a TRx4 "HEDT" funkciója is szvsz elveszett, mióta az AM4-ben is elérhető akár 16 mag is.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6102 üzenetére
Ezek azért elég kemény (vad és ijesztő) jóslatok.
A videoban biztos kifejti, hogy miért gondolja ezeket. Biztosan nem megalapozatlan.Arról már mások is lamentáltak, hogy vajon a TR miért késik/kerül le az étlapról. Volt ezek között hivatkozás hiányra, de talán jobb magyarázat, hogy mert nincs konkurencia. Az Intel eddigi kínálatát az AMD le tudta fedni a 16 magos AM4 kínálattal, ennél jobbat az intel nem tud kínálni, és itt akkor nyílik az ajtó, hogy aki viszont ennél jobbat akar, az vegye meg inkább az EPYC-et. Az viszont egyszerre jó magyarázat és egyszerre hihetetlen is, hogy egy termék létezése csak azon múlna, hogy van-e érte felelős. Jó, mert ha egy terméknek nincs felelőse, akkor nem is lesz számonkérve, vagy olyanokon lesz, akiknek van magasabb prioritású fókuszuk. Viszont mégis hihetetlen, hogy csak ezen múlna...
Amit még furcsállnék, ha nem érkezne a raptor lake 2022-ben.Ha jól emlékszem, már mintha valamilyen leak is lett volna hozzá. Talán tévedek, de azt gondolom, hogy az intel emberi erőforrása lehetővé teszi, hogy az "újonnan" bevezetett Intel7 gyártástechnológáról, hogy rövid ciklusokban több bőrt lehúzzanak - amennyiben az piaci szempontból indokolt.
Évente 2 skylake mag beépítése elég lazulós tevékenység lehetett, de feltételezem, hogy azért nem lazultak tényleg a tervezők. Látjuk, hogy a zen esetén is előfordul, hogy bizonyos feature-ök kimaradnak, mert nem készülnek el, mások éppenséggel bekerülhetnek, mert előbb lettek készen. A raptor cove magokat pont ilyen "ami kimaradt az alder lake-ből" típusú ráncfelvarrásnak gondolnám, amit 3/4 évvel később (2022 közepén) ki tudnak dobni a zen4 ellenében. Nekem ez volt eddig a várakozásom.
(Vagy lehet, hogy arra gondolt, hogy a Raptor lake mobile-only lesz?)Az is meglepne, ha a Nuvia chip csak 10%-os IPC-t érne el az Intelhez képest.
MEg hát melyikhez képest? Az Alder lake-hez képest?
Az egész projekt arra indult, hogy az Apple-höz hasonlóan nagyon magas IPC-vel (széles design) és közepes frekvenciával lényegesen jobb energiahatékonyságot érjen el.
A zen4 későbbre tolása... hát ez kábé olyan, mint a zen2-re azt jósolni, hogy nem éri el az 5Ghz-et. Ha az Intel SPR késik, és nem lesz az Alder Lake-nek frissítése, akkor annyira nem volna meglepő. De mármint ugye ez a kijelentés a desktop zen4-re vonatkozik? Úgy állna össze a kép, hogy az Intel SPR késik, nem tudja kiszolgálni a keresletet és egyre többen fordulnak az AMD-hez és az AMD-nek pedig már egy lyukas zen4 lapkája sem marad a konzumer piacra.A árak meg hát...
A ég kék, a fű zöld, az árak meg nőnek. -
-
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6066 üzenetére
"de ez alá bemenni kockázatos. ( ~ érhetnek kényelmetlenségek )"
Továbbra is az a meggyőződésem, hogy kellemetlenségek akkor érhetnek, ha ilyen ökölszabályokra bízod, ahelyett, hogy alaposan átgondolnád, és utánanéznél, mennyi ramra is lesz szükség egy adott felhasználásra, különös tekintettel figyelembe véve (és lehetőleg elkerülve) a bővíthetetlen memóriájú konfigurációkat. Én ezzel zárnám is a témát. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6064 üzenetére
"ahol a szűk keresztmetszet a memória sávszél, ott számít."
Nyilván...Ugyanakkor így nem áll meg általánosan, hogy visszafogja, hiszen csak néhány specifikus felhasználásban van mérhető különbség.
"Amúgy valószínüleg erős 16 maggal és 64 GB memóriával még kényelmesebb lenne ( Gen4-es SSD-vel alatta )"
Persze, több/erősebb mag mindennek jót tesz, de 64GB rammal éppen semmire sem mennék, egy átlagos munkanapon a 70%-át sem érem el a jelenlegi 24GB ramom maximális használatának. Ugyanakkor egy 16 magos munkaállomást hurcolni lényegesen kényelmetlenebb lenne, mint a mostani 14"-os, 1,5kg-os ultrabookot.
A Gen4 nem hat meg, már rég nem a sávszélesség az NVMe szűk keresztmetszete, sokkal inkább a NAND késleltetése. Maradok a jól bevált Gen3-as Samsung 970 Pro-mnál."te meg egy 2 és 6 magos példát hozol."
Gondoltam így is átmegy a mondanivalóm. Ugyanígy igaz lenne 32 magra, mit csinálnék a heurisztikád szerint 128GB rammal?!Üresen állna belőle állandóan ~100GB, jó befektetés lenne.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6061 üzenetére
"És ha azt mondjuk reflexből - a te heurisztikád alapján - hogy 8GB vagy ha van pénze akkor 16GB;"
Az én heurisztikám, hogy megkérdezem, mire fogja használni a gépet, és mik az elvárásai és anyagi lehetőségei, az elsődleges szempont pedig a felhasználási terület. 8GB-ot legfeljebb netezős/"office" felhasználásra szoktam javasolni, nyilván relatív olcsó gépekbe, arra bőven elég (csak mértékkel a Chromium-al).
"ahol a 4 csatornás memória - 32 mag felett már eléggé visszafogja a teljesítményt."
Anandék tesztje épp az ellenkező konklúzióra jutott: [link] .
De ez szerintem nem igazán kapcsolódik a témához."Talán te valószínűleg nem telepítesz fel új programokat, beéred a régi 5-10 éve megjelent játékokkal, felhasználói programokkal a következő 5 évben is"
Fogalmam sincs, ezt a következtetést miből vontad le. Szakmámból kifolyólag nem engedhetem meg magamnak a luxust, hogy ne legyek naprakész szoftver ügyileg.
A saját példám alapján a korábbi kétmagos laptopomon is nagyjából 20GB kellett a kényelmes munkavégzésemhez, a mostani 6-magoson is éppen ennyi kell. Pedig a heurisztikád egészen mást mondana erre."akkor nem árt a ráhagyás a tervezésben ---> vagyis a fölé tervezés."
Szerintem ez egy nagyon rossz taktika. Főleg, ha a modern DDR5-ről beszélünk, mostani árakon, amikor kb. negyed millió forint egy 32GB-os kit. [link]
Sokkal előrelátóbb, ha valakinek ma elég 16GB, akkor 16GB-ot vesz, és pár év múlva, ha kevésnek bizonyul, már jó eséllyel ehhez képest gombokért fog tudni venni vagy mégegy kitet, vagy egy egyben nagyobbat, gyorsabbat. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6059 üzenetére
"Mert attól még a 100 program "jelentős" részére ugyanúgy igaz marad az állításom. "
Ezért rossz heurisztika, mert nem lesz igaz.Rengeteg program nem is skálázódik akármeddig, elindít max mondjuk 8 szálat és nem is tud többet. A legtöbb program egyébként is csak "worker"-eket indít, amik egy nagy megoldandó feladat részeredményeit számolják. Ehhez egyszer kell a nagy feladatot eltárolni (memória), a szálak már lényegesen kevesebből beérik.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6056 üzenetére
"heurisztika:
Dupla annyi maghoz/threadhez - dupla annyi memória kell."
Ez egy rossz heurisztika, mivel ez igencsak alkalmazás/felhasználás függő.
Legyen példának a Cinebench R23. 1-szálon most épp nálam 2327MB ram foglalás, 12 szálon 2460MB. Ebből nem gazdagodnának meg a memória gyártók még egy durvább Epyc mellett sem. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6054 üzenetére
"Aki megint egy 10 éves langyosvizes ciklusra tervez,
az koppani fog."
Én csupán azt mondom, hogy attól, hogy a user gépében ott a 128GB ram, még semmi értelme nem lesz, nem lehet majd kihasználni. Mint mikor megjelentek a négymagos processzorok, igen kevés szoftver tudta úgy igazán kihasználni őket. De még mostanság is sokszor előfordult, hogy egy fürge 4-6 magos CPU játékokban pl. gyorsabb, mint egy 18 magos munkaállomás, ami nyers erőben a többszöröse annak."- ajánlott gépigény: 16GB RAM + (+4GB VRAM) ~ 20 GB"
Erről beszéltem. 16GB rendszermemória = 16GB."csúcs GPU-hoz.. akár 64GB memória is elkell"
Képzelem, milyen sok buffer kell még a rendszermemóriából 24GB VRAM mellé. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6051 üzenetére
A PS5 jogos pont, ugyanakkor PC-re is jön a DirectStorage Api, ami komolyan besegíthet. A win10 sem eszik amúgy meg 4GB-ot, ez is még javulhat, de legrosszabb esetben is 32GB még nagyon sokáig overkill lesz szerintem a "mainstream" usernek otthonra.
A mobilokban lévő rengeteg ram amúgy nem feltétlen fog bármi igényt generálni PC oldalon. 6GB ram van a mostani telefonomban (szűk 3 éves akkori felsőkategória), nem hiányzik belőle több, pedig eléggé power userként használom.
Gondolom, jól mutat a terméklapon 12GB, de hogy mi értelme...
"telefon+ pc kombót - 32GB RAM-al
amit csak dokkolsz otthon vagy a munkahelyen.
És a CXL-nek hála .. a dokkoló a CPU magokat és memóriát is megduplázza .."
Szerintem szálljunk vissza a földre a rózsaszín álomvilágból.Hiszem, ha látom. Nekem ez nem tűnik jól megvalósítható realitásnak.
#6052 Petykemano : "akkor lehet spórolni azon fejlesztési időt, hogy beférjek-e valamekkora ram kapacitásba"
Persze, lehet valamennyit, de 16GB kapacitásból így sem lesz 32."ha nyitva van neked kétféle böngészőt, 20-25 füllel"
Itt a probléma, hogy nem zárogatják be a nem használt füleket, valamint, hogy a Chromium minden lapot kb. saját böngészőmotorral futtat.Tehát az én meggyőződésem, hogy attól, hogy az átlag gépbe könnyű lesz 32GB ramot rakni, nem fogja maga mögött vonni az igények gyors emelkedését. Itt is érvényes, hogy minél több ramod van, annál kevesebbet nyersz újabb hozzáadásával, pl. a 4GB-ról 8GB-ra bővítés is azért olyan durva előrelépés, mert miután az OS és egyéb gyorsítótárak megesznek kb. 2GB-ot, már egyáltalán nem mindegy, hogy 2GB maradt szabadon, vagy 6.
A 8-ról 16-ra váltásnál is még viszonylag sokat nyertél. A 32GB már ennyit szvsz nem fog hozni az átlag usernek még évekig. Persze, szoftveres oldalon mindent 'el lehet kellőképpen rontani', élénkítendő a userek fejlesztési kedvét.
De én most a műszakilag indokolt ram méretet vettem figyelembe, szigorúan nem számolva bele az intenzív swappelés lehetőségét, mert az erősen rontja az élményt és hatékonyságot.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6049 üzenetére
+1.
"persze a valóságban - azért itt is vannak bug-ok .."
Azt írja, a régi Raven Ridge-el voltak bajok. Amúgy úgy tudom az SME és TSME nem ugyanaz (ők is úgy tudják: [link] ), nekem van itthon egy Ryzen 5 Pro 4650U, annál BIOS-ból tudom kapcsolni a TSME-t, és az elvileg az OS számára (is) láthatatlanul titkosítja a teljes memória tartalmát, minimális teljesítményveszteség árán. Szvsz bizalmas, vállalati környezetben igen hasznos lehet. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6041 üzenetére
Az általad linkelt táblázat alapján:
16C
az L3$ alapján a hagyonányos verzió (7343) csak 4 CCD-t tartalmazott (4c/CCD), míg az V-cache-sel szerelt verzió (7373X) 8-at (2c/CCD) Tehát összességében 6x annyi L3$-sel rendelkezik, nem pusztán annyival több, hogy a meglevő CCD-ket v-cache-sel is szerelik! Ha lenne ilyen változat is (128MB+256MB), az kerülhetne éppenséggel ennek fele-kétharmadába is.24C
Ugyanaz igaz itt is.
A hagyományos változatban 6c/CCD aktív (Najó, esetleg az is lehet, hogy olyan hibás chipeket alkalmaztak, aminél az L3$ fele le volt tiltva)
Az új változatban viszont biztosan 8 CCD van egyenként 3 aktív maggal.
Itt is 6x annyi az L3$.Meg nem is biztos, hogy ennyi lesz az msrp. Ha jól látom, akkor valami bolt által megszabott árazás. Bár a hagyományos Epyc lapkák is drágábbak, mint az msrp, de nem kizárt, hogy egy csak egy ilyen scalper árazás, ami mindig megjelenik egy-egy új, nagy keresletre számot tartó termék esetén.
Ha az AMD csak a 12-16 magos konzumer változatokra teszi rá, akkor sem adhatja azokat 2x-3x drágábban. Ki venné meg? (Márminthogy azon kívül, akinek épp szüksége lenne ilyen cuccra, de nem akar $5000-t kiperkálni az epyc változatért.) Az AMD elvileg ezt "ígérte" 2021-es konzumer product update gyanánt a "gamereknek"
Persze tudom, hogy ha eladnak úgyis mindent, akkor nem érdekes, hogy mit szól a low-end közönség.Egyébként volt asszem szintén a wccf-en egy cikk arról, hogy megjelent pár teszt a Milan-X-ről, ahol épphogy semmi haszna nincs a v-cache-nek és hogy - az alacsonyabb órajelek miatt - épphogy némiképp gyengébbek voltak az eredmények.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6007 üzenetére
Én eddig úgy tudtam, hogy nem N2, hanem V1
Mindenesetre érdekes, hogy a megjelentetett főbb számokban (L1$, L2$) alig van változás.
Az L3$ duplájára nőtt és DDR5 támogatást kapott.
Így nem is annyira meglepő, hogy "csak" 25%-kal jobb a graviton3. (Gondolom ez valami ST mérés lehet) -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6024 üzenetére
"a Graviton3-as történet mögött is ez van - energihatékonyság."
Ez rendben van. Én ahogy írtam a #6020-ben, egyáltalán nem mindegy, mi a tervezési cél és prioritás, amikor létrehozták az adott rendszert. Az AMD a chipletes megoldással egyértelműen a gyártási és tervezési költségek hatékony hasznosítását priorizálta, amit szvsz nagyon jól tettek az adott piaci környezetben. Még a mobil APU-k is ugyanígy IF linken kapcsolódnak, csak egy monolitikus lapkán belül. Ezzel nincs semmi baj, három piaci szegmenst (mobil, asztali, szerver/WS) is sikeresen letaroltak ezzel a megoldással 6-tól 64 magig biztosan. Ez a rendszer nagyon jól teljesít ezekben a szegmensekben, ugyanakkor nem feltétlen ez fogja tudni a legextrémebb energiahatékonyságot. Már a tervezésnél is figyelembe kellett venni pl. az asztali és laptop piacot is, ahova kellett pl. a magas egyszálú teljesítmény. Egyébként könnyen lehet erre a piaci igényre lesz válasz a Zen4c mag, amit kifejezetten a magas magszámú környezetbe szánnak [link] .
Én egyébként az M1-ek kapcsán sem látom azt, hogy "letarolnák" hatékonyságban a jelenlegi, pl. Cezanne APU-t, ha figyelembe vesszük pl. a tranzisztor számot, vagy egyéb, költségekkel, konfigurálhatósággal összefüggő dolgokat. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6025 üzenetére
Szerintem - az igp miatt - ez túlmutat a threadripperen. Ez egy új termékvonal lenne az amdnél.
Szerintem csodálatos lenne, ha az AMD gyártana mondjuk 20CU-s monolitikus lapkákat, amelyet így össze lehetne fűzni.
Minden lapká rendelkezne egy 64MB-os a gpu és a CPU által is hasz.altató v-cache-sel (L3/IC) és az összetokozott chipleteket egy nagyobb Cache bridge kötné össze.Egy ilyen megoldásnál a brutálsok cache segítene, hogy 4 csatornás DDR5 mellett is elketyegjen 16-24 mag.
De vajon az Apple esetén mi a terv? Ott 1 M1 Max lapka kap 512b LPDDR5-öt. Hogy lenne 2 v 4 lapka esetén?
Az AMD persze szerintem nem így fogja megoldani, hanem külön CPU és GPU compute chipletekkel.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6013 üzenetére
"de nem olyan egyszerű a lefelé skálázás"
Ugyanúgy, ahogyan a felfelé skálázás sem. Minden rendszernek megvan az optimális mérete, ahol jól működik."Amúgy eddig chipletes mobil proci se nagyon volt;"
Egyébként várható?A mobilban, főleg az alacsony fogyasztású régióban kritikus a fogyasztás, ahhoz pedig hogy az minél alacsonyabb lehessen fontos a komponenseket minél közelebb és szorosabban integrálni egymáshoz. Chipletet én igazából csak a magasabb TDP osztályokban tudok elképzelni, 45W és felette.
"az X86 hozzá van kötve a magasabb FREQ-hoz."
Ez az asztali piac sajátja.
A Ryzenek igencsak jól skálázódnak 4Ghz alatt is, nem véletlen tudnak igencsak harapós 8-magos CPU-t kínálni 15W-os keretből (Renoir, Cezanne), és a szerverek esetén is igencsak fontos összetevője ez, hogy olyan sikeresek és egyáltalán tudtak hozni annyi magot, amennyit. Sajnos szerverekben a sok mag összekötése relatív energiaigényes, ez a kritikus kérdés. Szerintem sokkal inkább ezen fog múlni, melyik megoldás lesz sikeres, nem a magokon vagy frekvenciákon. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #6013 üzenetére
"Az ARM-nak nagy előnye; hogy alulról felfelé skálázódik"
az "alulrol felfele" szokapcsolatrol juteszembe.
Most ugye az az allaspont, hogy a Zen 3D -n majd a cpu lapka tetejere helyezik a cache lapkat. Namost lehet tevedek, de ugyemlexem, az volt a kozmegallapodas, hogy az alig fogyaszt, ezert lehet odatenni. a ket cpu magcsoport fole meg valami igenjo hovezeto anyag fog kerulni, mert az ott keletkezo hot meg valahogy el kell vinni.
ezesetben mi akadalyozza meg, hogy a proci lapkajanak kozeperol ugy unblokk eltavolitsak az L3 cachet, es egy ( vagy tobb ) a cpueval azonos meretu cache lapkat a cpumagok _ala_ helyezzenek el ? Vagy akar a bazinagy cache lapka tetejere tegyek a cpu-t ?
igy a hotermelo magok maradnak kozvetlenul az ihs alatt, az alig hotermelo cache meg ugysetermel hot -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6009 üzenetére
Ez jogos. Mindig meglep az a 100W, és aztán elfelejtek rákérdezni:
Vajon hogy csinálják?A cikk foglalkozik azzal is, hogy az AMD esetén csak az IOD fogyaszt ennyit.
Kiváncsi vagyok, hogy vajon ebből a fogyasztásból mennyiért tehető felelőssé az infinity fabric. Az adattovábbítás szempontjából nem olcsó - az alacsony késleltetésért magas fogyasztással kell fizetni. A zen esetén a lapkák elég távol vannak egymástól.
Erről volt szó, ez egy választás volt és arról, hogy lényegesen alacsonyabb pJ/bit értéket lehetne elérni alternatív (de eddig nyilván drágább) megoldásokkal. Csak azért hozom fel mindig, merthogy most már az AMD-nek van EFB. Kiváncsi vagyok bevetik-e az Zen4-gyel,
hogy csökkentsék az adatmozgatás energiaszükségletét, vagy a kérdést letudják a V-cache-sel? -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6009 üzenetére
Ezt írja az előző idézeted: "which make them miss crucial factors in system level design such as peak power being too high, density being too low, and clock speeds being pushed too far"
Ez egyébként erősen paraméterezés kérdése is. Hülye példa, de talán szemléletes, hogy notebookokban ugyanaz a Cezanne APU konfigurálható 10-től akár 60W-ig is.
Szerverekben is pl. kompromisszum, hogy az AMD a jelenlegi "pici" chipletes megoldással kedvezően tartja az előállítás költségét, de pl. a fogyasztás tekintetében számottevő hátrány lehet a sok IF link szükségessége.
Ugyanakkor nagyon kíváncsi leszek a már beharangozott Zen4c magokra, lehet éppen ide hoznak vele előrelépést? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6007 üzenetére
Bocs, rosszat linkeltem.
Mindenesetre ha már kiemelted, segítségre lenne szükségem az értelmezésben.
TCO tekintetében miért van hátrányban az x86?
- Túl drágán adja az AMD meg az Intel?
- vagy bonyolult és túl drága fejleszteni az x86 processzorokat Arm procikkal szemben?
- Vagy úgy kell ezt érteni, hogy az AMD-hez és az intelhez hasonlóan legalább ugyanilyen bajban van/lenne az Ampére is - vagyis arról van szó, hogy az ilyen fejlesztő munka akkor éri meg, ha megfelelő volumenű produktumra tudod skálázni - itt most a legyártott és üzembe helyezett CPU-kra gondolok és ha Te, mint cég önmagadban elég nagy vagy, akkor neked már megérheti azt a fejlesztőgárdát házon belül tartani, akiknek a munkájára vastag profitot és adminisztrációs költséget is ráfizetnél, ha third party cégben lennének.
- Vagy az előző plusz itt is valami olyasmiről van szó, mint az apple-nél, hogy az Intel, AMD, Ampére általános célú processzorokat gyárt szabványok alapján csereszavatos szerverkomponensekbe - mert nagyjából ez volt a komponensek szintjén nyílt piacú PC/x86 piac óriási előnye akkor, amikor vertikálisan integrált mainframe-eket gyártó cégek versengtek egymással. De a versengést lenyomja a monopólium, mivel a redundancia többletköltség, a szabványokat pedig lenyomja a kusztomizáció, mert a minden piaci szereplő számára megfelelő szabványokhoz igazodás költséges? és ha minden saját ,akkor szarhatsz a világra, miközben beleviheted az egyedi elgondolásaidat, egyedi megoldásaidat, amit nyilván a szabványos / általános célű valami nem kínál.
? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5973 üzenetére
"Samsung Electronics (Samsung Electronics) announced the mass production of 3nm GAA process in the first half of 2022, which industry will become the first customer, which has recently become the focus of the South Korean industry. "
(Supermicro=AMD)
[link]
AMD and Qualcomm want to run away from Samsung, they are bothered by the benefits of Apple
[link]Úgy mondanám, hogy talán annak látnám esélyét, hogy az AMD az APU gyártást vigye a Samsunghoz. Az APU-k terén legkevésbé fontos szempont jelenleg a 3D, viszont a magas sűrűség és az alacsony fogyasztás annál inkább.
Később ha chipletekből építkezik az AMD, akkor lehet, hogy csak egy-egy összetevőt gyártat majd más helyen.
Például egyesek szerint az SRAM és az IO csak a Finfet miatt nem tud már rendesen skálázódni, de új technológiával (GAAFET) lehet, hogy újra lehet csökkenteni a méreten. (Mintha valakitől olvastam volna ilyet) Ha ez igaz, akkor a Samsung akár csak egy új kisméretű és kifogyasztású IO lapka beszállítója is lehet. Vagy persze más chipleté.mások szerint kamu az egész.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5986 üzenetére
Ezekben van igazság.
Az AMD valóban nagyon igyekszik elkerülni az Osbourne hatást. Ennélfogva én nem is hiszem, hogy a következő fél évben fogunk bármit is érdemben hallani a Zen4-ről.
Vagyis... átfogalmazom:
Amennyiben a Zen3D versenyképes az Alder Lake-kel, a Zen4 megjelenéséig nem fogunk róla semmit se hallani. Ha a Zen3D és a B2 stepping XT nevű ráncfelvarrás csak nagyon korlátozottan lesz képes felvenni a a versenyt az ADL-kel, akkor ezt kiadják valamilyen olyan formában (és árazással) mint a Zen+ volt, de hamar jönnek majd a szivárgások a Zen4-ről.
Ha tippelnem kéne, akkor az előbbire tippelnék.Mindenesetre szerintem jövőre jön a Zen4 2022H2-ben. Ennél előbb valószínűleg nem lesz termék a Mediatek Dimensity 9000-ből se.
Talán annyi a különbség, hogy ahogy mondod, az AMD az N5P-t választotta, míg a Mediatek az N4-et, de mindkettő az N5 továbbfejlesztése/elágazása. Ami kicsit fura, de legalábbi szokatlan, hogy a már lassan 3 éve szolgáló N7-ből származó N6 is csak most kerül tömeggyártásba.És hogy legyen valami érdemi is:
The following may be announced at CES:
ZEN3+(Rembrandt)
ZEN3 V-cache
NAVI24
NAVI2x laptop
RTX 3090Ti
RTX 30xxTi laptop
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5981 üzenetére
Nem értem.
Továbbra is erre az x86 vs Arm fonalra felfűzve válaszolsz. Ezekben sok igazság lehet, de nem értem, hogy ez milyen módon válasz arra a kérdésre, hogy miképp előzheti meg a Mediatek a TSMC-nél az N4 gyártósorokon az AMD-t, aki elsősorban szerverekbe kerülő apró méretű chipleteket gyárt? (Vagyis nem méretes monolitikus szerverlapkákat)Lehet, hogy Te arra válaszolsz, hogy milyen okokból jobbak vagy előnyösebbek a Mediatek által ARM alapon készített mobil (mobiltelefon-tablet, esetleg notebook) processzorok, mint azok, amiket az AMD szán mobil (notebook) piacra.
Erre valóban lehet válasz az 5G, integráció, meg hogy energiahatékonyság.
De az én kérdésem nem ez volt. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5979 üzenetére
> Ez mobil proci.
Akkor ebből pontosan mi következik?> Van benne 5G; Wifi6E; BT5.3 ..
Ettől kisebb lesz vagy nagyobb? Vagy olcsóbb gyártani, mint SRAM-ot?> Tabletekben és okostelefonokban tarolhat.
Oké, rendben. mondtam is, hogy egy $1000-os készülékből biztos ér $200-t egy ilyen lapka.
Ehhez képest az AMD $4-8000-os szerverprocesszorokban árul ezeket, amikben 4-8 hasonló méretű lapka van. Jelenleg legrosszabb esetben is elkér $300-t egy 5600X-ért, amiben 1 CCD van.
Ha azt látnánk, hogy az AMD $50-150-ért kénytelen adni a portéjáját, akkor érteném, hogy a $200-ért árult mobil procival hogyan ajánl az AMD fölé a Mediatek.
Persze ez a $200 csak egy általam hasraütésszerűen bemondott összeg. Lehetséges, hogy egy csúcskategóriás $1000-os készülékben többet ér a proci? $300-400?> Ha viszont kihoznak egy 4x X2 -es változatot is,
> és a microsoft is kiad rá egy (ARM-es) Windows-t;
> akkor a <150e Ft körüli Notebook piacot letarolhatják az olcsóságával.Viszont akkor meg megint itt nem áll össze a kép. Egy 4x X2-es változat talán még nagyobb is, meg talán a GPU is nagyobb. Akkor még drágábbnak kéne lennie a lapka előállítási költségének. Drágának kell lennie, különben hogy ajánlana a MTK az áruját csak olcsóbban értékesíteni tudó AMD fölé? De egy ilyen drága procival meg hogyan tarolják le "olcsósággal" a notebook piacot?
A vékonykliens-szerűen működő telefon terén lehet, hogy igazad lesz, de én erről a kérdésről nem is állítottam semmit.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5973 üzenetére
/Előre is elnézést, hogy a semmit puffogtatom./
Hát igen. Itt több különböző szempont merül föl.
És ezek közül talán az egyik legfontosabbnak az látszik, amit mondtál: a gyártókapacitás növelése.
De tényleg?Ha megnézzük ezt a Samsungot és TSMC-t valamint vásárlóikat vizsgáló jelentést , azt látjuk, hogy 2021-ben az AMD 5%-kal elég kis szereplő az 5nm-es piacon.
A 6-7nm-es piacon már jelentősebb a része.
De hát szóval az 5nm-nek több mint felét viszi az Apple. Az AMD-nek még lenne hová nőni. mármint hogy van itt még kapacitás, csak el kéne happolni mások elől. Jó, persze tudom, hogy ez nem annyira egyszerű, mert évekre előre le vannak kötve a kapacitások. De azért azt nem lehet mondani szerintem, hogy az AMD azért kénytelen a Samsunghoz fordulni, mert a TSMC-nél kimerítette a lehetőségeket. Mármint hogy a jövőbeli még csak tervezés alatt álló gyártástechnológák terén. Persze ezt majd csak 2 év múlva fogjuk megtudni.
Viszont lehetnek más szempontok is.
- Egyrészt a pletyka mellett szól az, hogy az AMD eléggé valószínűleg nem tudna az Apple fölé ajánlani. Tehát az Apple mindig el fogja vinni a TSMC legújabb gyártástechnológiájának döntő részét, amit aztán hátrahagy a többieknek, ha továbblép. Ha ez így fog menni, akkor nyilvánvalóan mindig minden téren az Apple fogja vinni a prímet. Ahhoz nagyot kell bakizni, vagy elképesztően nagyot kell gurítani, hogy hogy valakit egy fejlettebb gyártástechológán meg lehessen előzni egy korábbival.
Ha az AMD versengeni akar akár az Apple kegyeiért, akár ellene, akkor elképzelhető, hogy kénytelen a Samsunghoz fordulni, hátha az ő legújabb technológiájuk jobb, vagy legalábbis elég jó - jobb, mint a TSMC másodvonalbeli Apple által épp levetett gyártástechnológiája.De végülis az általad kiemelt rész is erről szól. Akkor annyit pontosítanék: Nem önmagában a kapacitás lehet a fő szempontja a puhatolózásnak, hanem nagyobb mértékű kapacitás a legfejlettebb gyártástechnológiából, amiből a TSMC-nél az Apple lényegében mindenkit kiszorít.
- Másrészt viszont azt is tudni véljük, hogy ennek van kockázata. Legalábbis Abu azt mondta az TSMC és Nvidia viszonyával kapcsolatban, hogy a TSMC nem szereti, ha egy ügyfele double-sourcingol, és aki ilyet csinál, azt nem engedi közel a tűzhöz, csak a kizárólagos ügyfeleknek adja át a tippek-trükkök tárházát. Ha az AMD legalább valamilyen termékével átnyergelne a Samsunghoz, ez alapján az járhatna azzal, hogy kiesik ebből a pixisből.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5962 üzenetére
Nekem elég durva pazarlásnak tűnik egy nyolcmagos, 180mm2-es lapkával meghódítani egy olcsó, négymagos tömegtermék piacot.
Főleg, hogy a mostani hatmagosok is relatív igen kedvező árúak a képességeikhez képest.
Erre elég lenne egy négymagos CCX, feleakkora GPU-val, megnyirbált IO-val, feleekkora méretben.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5962 üzenetére
> Az utóbbi kapacítás hiányos és emiatt szerver fókuszú időszaknak
> remélem hamarosan vége.
Szerintem legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy a szerver fókusz áttelepedik az N5-re és az AMD nem engedi el az N7/N6-ot, hanem kiszolgálja a azzal a mainstream-et, low-endet. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5957 üzenetére
IO mániásnak most jó lehet lenni...
Egyre központibb kérdéssé válik az egyre nagyobb és komplexebb rendszerek összetevőinek összekötése.
Az optimalizálás jópofa dolog, eléggé bele lehet feledkezni.
Mondjuk én mostanában főleg Java nyelven ennyire nem vagyok CPU-közelben.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5953 üzenetére
"Vagy legalábbis a kettő erősen összefügg"
Ok-okozati viszony létezik, a túlzott melegedés throttlingot okoz, de minden lassítása a CPU-nak throttling, így nem csak ez lehet az oka."you might be running at half the advertised frequency"
Itt azért nem mindegy, mit definiálunk "advertised frequency"-nek. Ha a turbó órajelet, akkor az alapból jócskán csökken ha sok a terhelt mag, és még tovább csökken, ha vektoros a kód. Ha alapvetően ez lenne a trend, akkor semmi értelme nem lett volna belerakni, ennyire nincs azért elrontva a rendszer.És igen, mint írtam, van az a szituáció, amikor érdemes lehet kerülni/kikapcsolni (vegyes kód, alacsony AVX512 tartalommal).
Idézet a linkedről: "It is hard for me to get terribly depressed at the fact that a benchmark I specifically designed to make AVX-512 look bad sees a 3% performance degradation on one core."
Alapvetően egyébként én is szoftverfejlesztői szemmel nézem a dolgokat, de tény, hogy nem adatfeldolgozási területről. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #5951 üzenetére
"Az AMD szerencséje, hogy a Desktop- AlderLake-en a Big-Little miatt ezt nagyrészt nem lehet elérni, de szerver szinten elég ütős tud lenni, hogyha a program ki tudja használni."
Nem hiszem, hogy asztali alkalmazásoknál ennek bármi jelentősége lenne. Szerveres téren sem túlzottan nagy az elterjedtsége, nem véletlen, hogy szervereken is tarolt a Zen3, hiába nincs AVX512 benne."A korai Inteles AVX-512 implementációknál - annyira átmelegedett a chip; hogy az AVX-512 -es utasításoknál vissza kellett szabályozni magát .. csak, az volt a probléma, hogy a teljes rendszert lefolytotta."
Szerintem hibás a gondolatmeneted. A probléma abból eredt, hogy Intel rendszereken minden magnak közös a szorzója, nem tudnak különböző órajeleken és feszültségeken üzemelni. Ez asztali CPU-k esetén is igaz, hogy pl. aktív AVX2 feldolgozás esetén csökken az elérhető maximális órajel (AVX offset). Ennek nincs köze a csip "átmelegedéséhez", főleg nem ennek következtében történő szabályozási folyamatokhoz. Természetesen AVX mellett nagy valószínűséggel melegebb lesz a csip, valamint a jelenlegi Intel implementációkon az AVX-mód váltásnak is van némi költsége, ezeket is írja is részletesen az optimalizálási dokumentáció. Ugyanakkor a tapasztalatom az, hogy tömény AVX feldolgozás esetén sokkal nagyobb mértékben nő a teljesítmény, mint a fogyasztás, ami kompenzálja az órajel csökkenést: [link] (AVX1 vs. AVX2, "POUT" vs Gflops.).
Probléma leginkább az általad linkelt cikkben szépen leírt esetben van, ahol nagyon sokféle a feldolgozás, és az utasítások nagyon kis része AVX-es, így a módváltás költsége és az órajelcsökkenés már nagyobb veszteség, mint amennyi tempót hoz maga az utasítás készlet abban a kevés utasításban.
Ilyen esetben pl. a jelenlegi Ryzenek máris komoly előnyben vannak, hiszen azok képesek magonként eltérő órajelen üzemelni és AVX-offset sincs legjobb tudomásom szerint.Én amúgy továbbra sem vagyok meggyőződve róla, hogy az AMD-nek valóban az AVX512-t kellene erőltetnie, én jobban örülnék egy inkább általánosabb felhasználásban erős koncepciónak (ahogy a korábbi Zen-ek), ahol pl. csak kiegészítő feture az AVX512, kb. mint az első Zen-eknél a sima AVX2, ahol az alapvetően 128bit széles architektúra két órajel alatt végezte el a 256bites műveleteket. "In the Zen/Zen+ microarchitecture the floating point physical registers, execution units, and data paths are 128 bits wide. For efficiency AVX-256 instructions which perform the same operation on the 128-bit upper and lower half of a YMM register are decoded into two macro-ops which pass through the FPU individually as execution resources become available and retire together. Accordingly the peak throughput is four SSE/AVX-128 instructions or two AVX-256 instructions per cycle." [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5940 üzenetére
Igen ez tök jó, de kétlem, hogy ez benne lenne két inkább budget kategóriájú termékben (Rembrandt és Navi24)
Gondolom, hogy ha az RDNA3 már úgyis MCM lesz, na ott és akkor már ez biztos nem lesz akkora kérdőjel, mint most az RDNA2 kapcsán.
Tehát ha két RDNA3 lapkát össze lehet rakni, akkor miért ne lehetne legyártani egy APU-t és egy kisebb GPU lapkát és azokat összerakni MCM-mel. Emlegetnek az RDNA3 kapcsán egy cache-ből álló bridge lapkát. Ez elméletben lehetne valami aktív LSI/EMIB típusú összekötő lapka, vagy valamilyen 3d tokozott lapka is. NA de mindegy, ez majd kiderül, hogy hogy oldják meg az RDNA3 esetén, csak azért említettem, meg, hogy az lehet majd afféle közösen használt infinity cache, vagy másként megfogalmazva system level cache, amit akár a CPU magok is használhatnak.
najó, az igaz, hogy ha megvannak a megfelelő interfészek, akkor akár egy Rembrandot és egy Navi24-et is össze lehet kötni azzal az Elevated Fanout Bridge (EFB) technológiával. És már kész is a big apu. Csak valószínűleg az RDNA2 ilyen működésre még nincs készen. Meg hát ugye akkor egybe is kéne tokozni. Az meg akkor biztos más néven futna, arról meg akkor biztos hallottunk volna.
Na mindegy.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5938 üzenetére
Szerintem tök praktikus lenne,.ha tudna így működni. Kicsit értelmet nyerne az is, miért kukázzák a driver támogatásból a régi kártyákat olyan szorgalmasan:
Ha a régi kártyák már nem támogatottak, az OEM nem ronthatja el a Rambrandt-ot egy Rx 560-nal a kompatibilis Navi24 helyett. Számomra jobban elgondolkodtató lenne.De túl szép lenne. Régen volt ez a dual graphics, ami driveres, de nem mindennel működött jól.
De.nehéz eset ez a Rembrandt. Zen3+, meg N6, de ki tudja mennyivel lesz lemaradva már jövőre, amikor desktopon lesz mellette Zen3+VC, aztán Zen4.
Az első AM5. Ami azt jelenti, hogy Legjobb esetben is a következő Zen4-es apura lehet lecserélni. Az első alaplap széria tovább fejleszthetősége szivatós.Az AM4-nél is azok jártak jól, akik 400hez vettek 2000-es ryzent, azt lehet cserélni 5000-re.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5935 üzenetére
"Viszont a "Big-Little" ütemezési problémát itt is meg kell oldani."
Ezt nem értem. Miért?
A Rembrandt homogén CPU magokból áll."Amúgy meg a CXL miatt úgyis meg kell csinálni."
Én meglepődnék, ha a Rembrandt és/vagy a Navi24 rendelkezne már CXL képességgel. Nem is biztos, hogy érdemes lenne implementálni, mert ha jól láttam, akkor az még csak PCIe4, amely esetén a latency még biztosan nem kielégítően alacsony. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5922 üzenetére
Érdekes volt, követők számára meglepetésektől mentes,.de legalább nem unalmas.
Engem leginkább a MilanX érdekel. Persze én nagyjából semmilyen szoftverről még csak nem is hallottam, amiket felsoroltak. Rajongóként örülök, hogy ilyen helyekre is eljutnak.
Az volt az érzésem, hogy ez egy ilyen update show volt, amit a Frontier indukált. És hogy még azért nem lehet pár hét múlva Mi200-at kapni a boltokban. És MilanX is persze már előnézhető az Azure-ban, de arra is még hónapokat kell várni. Picit azt sajnáltam, de ezek után nem lepett meg, hogy nem említették meg a VermeerX is készül és hogy mikorra várható. Tudom, hogy az esemény nem erről szólt, de örültem volna egy ilyen bonbonmeggynek.
Valószínű, hogy arról majd CES-en lesz szó.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5901 üzenetére
Tulajdonképpen akkor csak akkor előnyös, amikor a 2 csatornával több magot szeretnél kiszolgálni. Tehát mondjuk lehet, hogy productivityben az 5950X megköszönné. De egy 5600X esetén nem tapasztalnál különbséget. Kivéve persze ha a magasabb késleltetés miatt még lassabb is.
A gyengébb késleltetést pedig végső soron nagyobb L2$/L3$ mérettel kell kompenzálni.Ezzel együtt a DDR5 átmenet meg fog történni. Lehet, hogy rosszabb, de a növekvő density miatt majd mindenki kénytelen lesz majd elgondolkodni, hogy 32GB DDR4-et vagy 64GB DDR5-öt vesz-e ugyanannyiért. Persze nem most.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged