- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Fontos fejlesztéssel érkezik a Galaxy A17 5G
- iOS alkalmazások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #7236 üzenetére
nem kuka, tedd be frissítésre ha AA méretű akkor 250/500 ha AAA méretű akkor 100/200-ra inkább
és majd 1-2-3nap múlva megtudod mennyit tud belőle kisütni.
ha látványosan kevesebb mint a többi akkor még faliórában használhatod
ha meg töltés végén FULL-ra vált nézd meg 1 nap múlva mennyire esik le a feszültsége szintentartó töltés mellett, és ha 1,3 vagy alá akkor már beteges
nekem pl az Eneloop 1,48V körül van ha emlékeim nem csalnak tehát attól lentebb nem is merül
de a többi akku is legalább 1,4V -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #7230 üzenetére
Mindez inkább az akku hibájára, a megnövekedett belsőellenállásra utal. Ez megmagyarázná azt is, hogy túl hamar felkúszik rajta a feszültség (ami természetes, ebben az esetben), talán még a gyors kisütés is érthetőbbé válna.
Bár ahhoz elég ócskának kellene lenni egy akkunak, hogy töltés után kisütésre kapcsolva szinte azonnal kisüljön, de nem elképzelhetetlen.
Igazság szerint már az előbb is gondoltam, hogy szerkeszteni kellene a hozzászólást, és még a hibás akku lehetőségét is beírni pluszban, de talán én is bíztam benne, hogy hátha mégsem erről van szó, akkor meg minek kavarni...
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #7227 üzenetére
Szerintem ott valami nagyon összekeveredhetett, mert a kisütés mindig kisütéssel indít, viszont abban a pillanatban átvált töltésre, amennyiben az akku már teljesen le volt merülve.
Így elvileg csak az lehetséges, hogy egy lemerült akkunál kellett látnod a töltés elindulását.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #7053 üzenetére
AAA-méretű cellákat 'csak' 500 mA-rel tölt, tehát inkább közel 2 óra lesz. Persze ez a C/2-nél nagyobb áram sem olyan túl kíméletes..
Mod. #7055 TeeJay: "de mivel 2012/10 gyártásúak és volt IPC-be rakva még mindig 1,25V feszültség volt benne .. szerintem az is elég jónak számít így 5-6hónap után."
Szerintem meg nem számít se jónak, se rossznak, mert ebből semmi nem következik. Ahhoz még normál NiMH akkunál is nagyon hosszú idő kell, hogy magától, állásban mélyen kisüljön, új példánynál főleg. -
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #7053 üzenetére
sőt a poén hogy most vettem a Lidl-s AAA Tronic Professional akkut (900mAh) amire az van írva töltsed 7órán át 180mA-al... magyarul ha a szintén Tronic töltő ezt 1A-al kúrja meg biztos nem lesz hosszú életű a cucc...
vettem végül 8 darabot, most megy az első négyes frissítése 100/200-on mert gondolkoztam hogy megküldjem-e 250/500-al de igazából ráérek 1-2nap alatt így is végez vele és a 200mA töltés igazán nem lehet durva neki. 2012/10 gyártási idővel volt mindegyik
ha beválik AAA méretben majd ilyet veszek akciókor bár most hirtelen nincs is több AAA akkus eszközöm csak a két hordozható vezetékes teló meg a 2 csuklós vérnyomásmérő.
oda ezek tökéletesek lesznekbeindításkor amúgy mind a 4-ben 1,25V feszültség volt még tehát nem volt olyan ami defektes lenne első ránézésre.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #7021 üzenetére
Tapasztalatszerzés céljából megfigyelheted, csak ezt a készülékben ajánlott mérni, terhelés alatt, és nem mindig egyszerű hozzáférni a cellák végeihez. Ha kiveszed, máris elkezdhet felfelé kúszni a feszültség, így nem tudod meg, hogy mi volt bent.
Alkalmas mérőtűt lehet barkácsolni hozzá, vagy drótdarab / akármit.
Na most az IPC kisütés - töltés módba kijelzi hogy mennyit tudott kisütni az adott akksiból?
A betöltött mennyiséget látod.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #7023 üzenetére
"Na most az IPC kisütés - töltés módba kijelzi hogy mennyit tudott kisütni az adott akksiból?"
Kiírja, de nagy hátrány, hogy csak addig számítja a kisütött töltésmennyiséget, ameddig maga a kisütés tart. Ahogy átvált töltésre 0,9V-nál, a töltésszámláló nullázódik, és ezután már a bevitt töltést mutatja. Ettől függetlenül érdemes odafigyelni erre, mert azonos cellák esetén nem szabad nagy különbségnek lennie a maradó kapacitásértékek között, tehát már a töltéskor bevitt töltésmennyiségek különbsége is árulkodó lehet, ha azonos a töltőáram az egyes rekeszekre (mivel ha egyszerre váltanak töltésre, az azonos árammal bevitt töltések is egyformák). A kisütés kezdő időpontjának megjegyzésével is kiszámolható utólag az eredetileg maradt töltés mennyisége (ha még a töltés nem ért véget, a bevitt töltés és a töltőáram hányadosaként visszakapható a ténylegesen töltési idő, amiből a kezdőpont ismeretében visszaszámolható a kisütési időtartam és ezzel a kisütött kapacitás is), de ez már eléggé macerás módszer.
Mod: "Gondolom az akkuk nem nagyon szeretik a mélykisütést, tönkre gondolom nem mennek [..]"
De, tönkre is mehetnek! Viszont tudomásom szerint a végleges károsodás mértéke nagyban függ a kisütés 'mélységétől', vagyis hogy konkrétan mekkora végfeszültségig lett kisütve az akku, átpolarizálódott-e (ez utóbbi a sokkal rosszabb eset), illetve attól is, hogy mennyi időn keresztül hagyjuk az akkut ebben az egészségtelen állapotában. -
And
veterán
válasz
jozsi252 #7021 üzenetére
A mélykisülés és átpolarizálódás veszélye sajnos teljesen valós olyan terheléseknél, amelyek még nagyon alacsony telepfeszültségnél is működőképesek. Szárazelemek esetén ez ugye inkább előny, mint hátrány, de akkuk esetén pont ellenkezőleg. Nekem van ilyen készülékem, nem is egy, és tudom, hogy oda kell erre figyelni. De feszültségméréssel nem szoktam játszani, mert nem sok értelmét látom: azonos korú, kapacitású és típusú cellák vannak bennük, amelyek minden alkalommal nulláról (kisütést követően) töltődnek, ezért a valós kapacitásuk közötti különbség minimális. Természetesen tökéletesen egyformák ezek sem lehetnek, de nagyon keskeny lenne az a töltöttségi tartomány, amelyben fel lehetne fedezni feszültségméréssel, hogy az egyik akku már lemerültnek tekinthető, a többi pedig még nem. Úgyhogy csak a merülést követő minél gyorsabb újratöltéssel tudok ez ellen védekezni, ill. az egyik (ledes lámpa) esetén nagyjából tudom, hogy mekkora az a fényerő, amelynél már illik kicserélni vagy újratölteni benne az akkukat.
-
Ádyka
őstag
válasz
jozsi252 #7018 üzenetére
Ezeket szerintem kár így méregetni. Terhelés nélkül 1,1 V-ra merült LSD-vel úgy sem fogsz találkozni a multiméteren.
Megveszed, 1-2 teljes felöltés és fotózás után úgyis kitapasztalod, hogy a gépeid fogyasztási igényével mennyi expóra vagy időre elég a fullra töltött akku. Ennyit azért meg lehet jegyezni, hogy mondjuk kb már 200-at lőttél vele, akkor még van benne pl 150 lövés akár több hónap után is.
Ha tudod, hogy a következő alkalomra elég ez a maradék akkor elindulhatsz. Ha nem akkor rátöltessz.
Pofáraesés nem lesz LSD-vel, hogy bakker csak 10 képre volt elég. -
And
veterán
válasz
jozsi252 #7018 üzenetére
De hát épp az a probléma, hogy egy jó állapotban lévő és alacsony belső ellenállású akkunál ebből nem fogod tudni, hogy szüksége van-e töltésre (inkább kisütés + újratöltésre), vagy nem. Megnézed például az eneloop adatlapját, és C/5 (400 mA-es) áramnál azt látod, hogy a kapacitásának a 95%-át már leadta, és még mindig 1,2V felett van a kapocsfeszültsége. Akkor mihez kezdesz ezzel a >1,2V-os adattal?
A Li-ion cellák más lapra tartoznak, azoknál a feszültségcsökkenésből (ismert kisütőáramnál) sokkal jobban lehet következtetni a töltöttségi állapotra: 4,2V-ról indulunk (kis áramnál, nagyobbnál a terhelés megkezdése után nem sokkal már eleve alacsonyabb szintről), és 0,5..0,6 V-tal alacsonyabb kapocsfeszültségnél tudjuk, hogy már nem sok töltés maradt vissza a cellában. Vagyis a Li-ion kisütési karakterisztikája messze nem olyan 'lapos', mint egy jobb LSD NiMH-típusé.
Mod: Ahogy Kernel kolléga is említette, ha az azonos típusú cellákat állandóan pakkban és ugyanabban a készülékben használod, akkor esetleg (sok mérés és megfigyelés után) kialakulhat egy összkép, amely alapján tudod majd az akkuk állapotát. De az így felvett 'karakterisztika' teljesen egyedi, csak az adott típusra és terhelésre / terhelőáramra vonatkozóan lesz releváns, más cellákra és körülményekre nem. Ráadásul az idő múlásával ez is változhat, ahogy az akkuk öregszenek. A pakkon belül az egyes cellák összehasonlításán túl ez a módszer a gyakorlatban nem igazán járható, ennél egy töltésmennyiség közelítő mérésére és egyéb finomságokra is képes töltő beszerzése sokkal járhatóbb útnak tűnik. -
And
veterán
válasz
jozsi252 #7014 üzenetére
Visszakérdezek: mennyire van értelme, hogy pontosan ismerd az "akkuban lévő" feszültséget? Mi az az információ, amit ebből ki lehet következtetni, ha az akku feszültsége a cella névleges értéke körül alakul akár terhelve, akár terheletlenül? A két utóbbi értékből (üresjárási és terhelés alatt mérhető akkufeszültség) egyedül a belső ellenállás számítható ki, de ehhez sem elegendő önmagában a terheléskor mérhető feszültség, a terhelőáramot is ismerni kell hozzá, ami ráadásul nem is lehet túlságosan alacsony, mivel úgy nagyon kicsi lesz a mért feszültségesés (mondjuk 50 mΩ belső ellenállás annyit jelent, hogy 1A-es terhelés /vagy terhelés növekedés/ hatására a cella feszültsége 50 mV-ot csökken).
A következő jellemzőket ellenben nem fogod megtudni a cellafeszültség egyszerű mérésével: töltöttségi állapot (kivéve 1V alatt, amikor tudjuk, hogy teljesen le van merülve a Ni-xx akku), kapacitás, általános állapot (esetleg kialakult memóriahatás, megélt ciklusok száma), önkisülés sebessége, belső ellenállás (az előbbiek értelmében ehhez ismert terhelőáram mellett bekövetkező feszültségcsökkenést kell mérni).
Tehát az, hogy a cella feszültsége pillanatnyilag például 1,226 V, ebben a formában nagyon kevés hasznos információt hordoz az akkuról. -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #7014 üzenetére
...és így pontosabb adat jön le hogy mégis mennyi az akkuba levő feszültség?
Én inkább úgy mondanám, hogy az akku által biztosított feszültség, aminek egyébként mindig az a pontos értéke, amit éppen mérsz. De szerintem téged inkább az akkuban lévő energiamennyiség érdekel, amiről némi tájékoztatást tud nyújtani a kapocsfeszültség is. Pontosat soha.
Az igaz, hogy amikor akkuk állapotát szeretnénk összehasonlítani, célszerűbb és szakszerűbb valamilyen ellenállással megterhelni, azonban a gyakorlatban én is szoktam egyszerűsíteni, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy egy akku üresjárási feszültségén is egész jól látszik, hogy az frissen lett töltve, vagy már lemerülőben van, vagy a kettő között, valahol.
Tehát gyakorlatilag, van egy halom szárazelem, vagy akku, egyszerűen csak ráméregetek multiméterrel, az már elég sokat elárul az állapotáról. Némi rutin után rá lehet jönni, hogy milyen értékek szoktak lenni, amiből már lehet következtetni. De lényeges, hogy ez inkább csak egyszerű következtetésre, illetve összehasonlításokra ad lehetőséget, utóbbit is főként azonos típusoknál.
Előfordul ugyan például szárazelemnél is, hogy látszólag tűrhető feszültséget mutat, de azt nem sokáig tartja még egy távszabályzóban sem, de azért általában, ami gyenge, az meglátszik az üresjárási feszültségen is. Vagy például, amikor 1,65 V-ot mérek egy szárazelemen, ez szinte biztosan a vadonatúj elem jellemzője. Akkunál is ki lehet tapasztalni a különböző értékeket.
-
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #7003 üzenetére
értsd meg hogy a mAh semmit sem ér!!!
az LSD akkuk 2-2,2Ah körül vannak
aki attól nagyobbat akar gyártani az kamuzik vagy kevesebbszer újratölthető lásd Eneloop Extreme
felejtsd már el azt a Varta akkut, még RC autóba is Eneloop-ot vennék mert a belső ellenállás a lényeges
és az ilyen autók elég jól szívják az akkut, nem mindegy hogy mekkora terhelés hatására esik 1V alá a feszültsége mert akkor már lassan fog menni a játék is...hidd el sok helyen lett már tesztelve hogy egy 2Ah-s eneloop a nagy Canon és Nikon vakukkal is gyorsabban töltött fel max fényérték mellett mint egy 2400-2500-as akku
sőt még van olyan teszt is youtube-on hogy egy hajszálnyival a 2500-as Eneloop Extrát is megveri
így utóbbit tényleg csak akkor éri meg használni ha töltés után azonnal szükségünk van rá tipikusan fotóriportereknek. -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #6980 üzenetére
Valószínűleg nem tesz jót a mélykisütés, de pontosan nem teszteltem, akkuk is keverednek, így már utólag nehéz megmondani.
1. Így van.
2. Kijelzi a bevitt töltést.
3. Addig frissíti, amíg a kapacitás értéke már nem növekszik. Frissítésre alapesetben hosszabb inaktivitás után van szükség (hónapok, fél év után).
4. Mehet 500-zal is, ami egy jó közepes érték a nagykapacitású akkuk részére, de ha valakinek a 700 szimpatikusabb, illetve sürgősebb a töltés, az is elmegy. Amennyiben nem áll elő túlzott melegedés, ami nem csak a töltőáramtól függ, hanem az akku belsőellenállásától is.
-
kugyu21
senior tag
válasz
jozsi252 #6976 üzenetére
TeeJay-el értek egyet, Varta vs Eneloop esetében egy pillanatig sem gondolkodnék az Eneloop javára.
És bár próbáld ki, de én most boritékolom, hogy az a 2700-as Varta nem fogja úgy működtetni a fényképezőgépedet, mint az Eneloop-ok közül akár az első generációs.
Itt a fórumon elhangzott régebben, hogy azok a gyártók akik komolyan foglalkoznak az LSD technológiával nem igazán mennek 2Ah fölé. -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #6976 üzenetére
0 V-ra merült akkut is betehetsz az IPC 1L töltőbe, csak akkor kell várni félórát, órát, míg elindul a töltés. A töltő ugyanis folyamatosan rövid tesztimpulzusokat bocsát ki, hiszen valahogy érzékelni kell a berakott cellát, zárlatos cellát.
Ezek a tesztimpulzusok idővel "felhúzzák" a túlmerült akkut is, kivéve persze ha tényleg zárlatos, illetve átvezet, mert akkor nem fog menni. Mélykisülésbe ment akkut viszont állítólag amúgy is kímélő, alacsony áramon ajánlatos ismét formába hozni, tehát ez így pont jó.
Régebben ilyen esetben tápegységről, ellenálláson keresztül adtam az akkura kímélő áramot, de így csak beteszem a töltőbe, aztán majd elindul, valamikor.
-
Ádyka
őstag
válasz
jozsi252 #6976 üzenetére
Alacsony önkisülésű akkut nem kell új korában kisütni / tölteni. Érdekesség képpen szokták megnézni pl IPC tulajok, hogy mégis mennyi van benne gyárilag, de jobb nem lesz ha elkezded refreshelni.
Akinek nincs IPC-je, csak valami alap cucc, annak azt mondom mindíg, hogy használja el ami gyárilag benne van, aztán töltés.
Csak az új / nagy kapacitású akkuknak kell egy pár feltölrés/kisütés ciklus, mire azt fogják tudni, ami rájuk van írva.
-
Ádyka
őstag
válasz
jozsi252 #6968 üzenetére
Ansmann MaxE
Duracell Active charge / Stay charged
Energizer Extreme
GP Recyko
Kodak Ready 2 use
Panasonic Infinium
Sanyo Eneloop
Uniross Hybrio
Varta Ready2Use Professional/Long life/powerBármelyiket választod, megbízható minőség mind, akár 5+ évig is. Itthon kb ezek a legkönnyebben beszerezhetőek, talán az ár döntsön.
-
kugyu21
senior tag
válasz
jozsi252 #6968 üzenetére
Leegyszerűsítve az előttem szólók (egyébként korrekt javaslatait), A fényképezőgéphez vedd meg az IPC-t és 2+2 Eneloop-ot (nem árt a tartalék), a többi eszközbe amiket írtál nyugodtan használhatod a már meglévő gyengébb tudással rendelkező akkumulátoraidat, mert a felsorolt eszközök nem igényelnek olyan nagy áramot, mint a fényképezőgéped. És még a régi akkumulátoraid tudásán is segíthet az IPC helyes használata (a vásárlás után, indulásnak egy refresh, használat után kisütés-töltés és használattól függően időnként, vagy ha érezhetően csökken a kapacitásuk egy újabb refresh). De már az is óriási erdemény lesz, hogy az IPC-vel ki tudod szűrni a meglévő aksiaid közül a gyengélkedő egyedeket (amiket beledobsz az erre rendszeresített gyűjtőkbe), a megmaradottakból összepárosítva a hasonló tudásúakat, már önmagában is jelentős javulást eredményezhet sorbakapcsolt akkumulátorok esetében.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #6968 üzenetére
Készülékfüggő, hogy melyiknél válik be az 1,2 V akku, valahogy ki kell próbálni, másképp nehéz lesz megjósolni.
Két olyan univerzális távszabályzóm is van (egyik 2xAA, másik 2xAAA), az egyik csak 1-2 napig működik akkuról, a másik tovább, de ott is vannak gondok: alacsonyabb tápon a tanult parancsokat már nem adja ki, háttérvilágítása is halvány lesz.
Van két hívószámkijelzős telefonom (4xAA és 4xAAA) ezek meg azzal szívatnak, hogy túlmerítik az akkut. Vagyis a négy cella közül az egyik már rég lemerült nullára, sőt át is fordult negatívba, de azért a telefon kijelez, működik, így nem veszek észre semmit, az akku károsodik.
Régebben használtam egy infra adó-vevős egeret (2xAAA), az is hasonlóan. De azzal legalább meg tudtam csinálni, hogy az egyik cellát kiiktattam, így 1 db-ról is működött. Azt már észrevettem, amikor 1 V alá esett, hiszen megállt az egér. A telefonnál ugyanez nem megy, mert három cella viszont túl kevés neki.
Tehát mindezt azért írtam le, hogy ilyen árnyoldalai is lehetnek a dolognak, nem árt odafigyelni.
-
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #6968 üzenetére
röviden és tömören
úgy jársz a legjobban ha veszel IPC-1L töltőt meg annyi Sanyo Eneloop akkut amennyit szeretnél.
pont
nincs mit tovább ecsetelni, évek óta tökéletesen teljesít ez a felállás itt a fórumon is több tucat embernek
ezzel nem fogsz befürödni
a noname buta NiMh akkukat megvenni is felesleges már mert talán megy 1-2 évig, de a ráírt kapacitást sem biztos hogy tudod majd használni aztán megnő a belső ellenállása és kampó nem fog bekapcsolni vele a fényképezőgép...Eneloop évek óta teszi a dolgát gond nélkül, sosem hagyott cserben, mindig hozza a maximumot
az IPC töltő is mindent tökéletesen visz csak ajánlani tudom
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Óra topik
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest