- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Netfone
- Légies iPhone halvány színei
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2039 üzenetére
Próbáld meg az UHU Linux topikban megkérdezni ezt, hogy hogyan kell frissíteni a modulinfókat. Ha megvan, már csak próbálkoznod kell. Mondom, nagyon valószínű, hogy a bttv modul card paramétere helyes, de ezt könnyű kiszűrni, mert a többit megadva valószínűleg hibát fog adni a modprobe, hogy nem talált ilyen kártyát. Ha nem ad hibát, dmesg, megnézed, mit ír. Lehet, hogy egyből felfedezi a tuner típusát is.
Tehát: modulconf szerkesztése, modulupdate, modprobe bttv. dmesg kukkolása, scantv indítása. Ha nem jó, rmmod bttv meg a többi ilyen modul, moduleconf szerkszt, modulupdate, stb...
Egy idő után megtalálod a jót. (Ja, ha fent van a kernel forrása, a /usr/src/linux/Documentation/video4linux alatt megtalálod a tunerek, cardok számait. Ezt érdemes megnézned, mert én csak azt írtam tuner typenak, amiben a Philips szó szerepel. Te biztosan több infót tudsz róla, így a sok tuner type-ból egy csomót ki tudsz zárni, pl. az NTSC-ket. Így nem kell annyit próbálkozni.)
No, léptem, sok sikert!
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2031 üzenetére
De az autodetekt van, hogy rosszul működik, és hiába gondolod, hogy az lenne a típusa, mégsem az.
Mivel a kártya maga tökéletesen megy Linux alatt is, szerintem csak a tuner/card típusával lehet gond. A bttv card paraméterrel könnyen végezhetsz, mert ha rosszat adsz meg, hibával leáll a modprobe. (Vagy a dmesg végén elolvashatod, hogy nem tudta betölteni.) Így nagyon hamar meg tudod állapítani a card helyes értékét (ami valószínűleg az, amit Te is megastál).
Mivel minden utasítás lefut, valószínűleg a tuner típusát ismeri fel rosszul...
Ha tutira Philips, akkor jó, mert csak az 1, 2, 3, 5, 17, 23, 24, 38, 41, 42, 43, 44-es tuner type felelhet meg. Ennyit kellene az egy (vagy max. két) működő bttv card-dal végigpróbálni.
A modules.confban megadod, milyen paraméterekkel menjen a modul. Igen, ez felülbírálja. Csak azt nem tudom, mit kell kiadni, miután átírtad a modules.conf-ot, mert a sima átírástól még nem lép életbe...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2028 üzenetére
A module.conf-ban próbáld ki ezeket az értékeket:
options bttv card=24 radio=1 pll=1
options tuner type=5
Nézd meg ezt a szkriptet: Bővebben: link, ez segít azonosítani a kártyát, mert lehet, hogy rosszul detektálja. Van ilyen.
ASKey-ből több card is van, a 22-es, 24-es, 38-as, 48-as, 55-ös, 58-as, 59-es, 62-es.
Próbálgasd, valamelyikkel csak megy...
Még a tuner típust kellene kitalálni, mi lehet... Végül is csak 40-féle típus van... Ha más nem, kezdd el egyesével végigpróbálni, modprobe bttv, megy-e, ha nem, rmmod bttv, majd másik típus, így tovább...
Sipi -
-
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2013 üzenetére
Semmi gond, a vbi a teletexthez kell. Ha nem támogatja a kártyád, akkor nem is lesz ilyen eszköz. Ja, lehet, hogy van ilyened, de alapban a /dev/vbi-t nézi, és legtöbb helyen az eszköz neve /dev/vbi0.
scantv -C /dev/vbi0
A -n kapcsolóval beállíthatod a normát, a -a-val pedig nem csak a PAL csatornákat nézi meg, hanem a teljes frekvenciatartományt (ez baromi lassú).
Összesen ennyit ír ki?
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2011 üzenetére
Az ok, hogy nincs kép, de nem ír ki semmit a terminálra? Jó kis kapcsolói vannak, pl. -hwscan megnézi a hardvereket, -c device, ha rossz video eszközt használna (/dev/video0, /dev/video1...), -noxv, mert ez sokszor bekavar és nem lesz kép.
Meg akkor már lennie kell v4l-conf és v4l-info programoknak is.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2006 üzenetére
./config vagy ./configure?
Az nem gond, hogy no, elvileg egy tonna no lehet benne. Ha nem áll le, minden OK.
De ha lehet, ezt inkább hagyjuk, így távolról nem sok esélye van, hogy meg tudjuk oldani.
Nem tudom, hol kutass, mert nem ismerem az UHU-t... A sima csomagkezelőben, amivel a többi csomagot tetted fel, nincs ilyen? Gondolom, multimedia, video, tv, ilyesmi helyeken kell keresni.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2005 üzenetére
Miért nem sikerült telepíteni? Nem ismerem az UHU-t, de a csomagkezelőjébennincs meg a xawtv, meg hasonló nevű csomagok? A forrást hagyjuk, így látatlanban szinte esélyem sincs arra, hogy meg tudjuk oldani.
(Vagy akkor írd le, milyen hibával állt le. Többnyire az a baj, hogy nem talál valamilen programot/csomagot.)
Az mplayer vissza KELL, hogy adjon infót! Most egy tunerkártya nélküli gépen próbáltam az ''mplayer tv:// -tv driver=v4l2'' parancsot, és kiírta, hogy v4l2: unable to open /dev/video0.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #2000 üzenetére
Nincs meg UHU alatt csomgban a xawtv? Mert szerintem jobb, ha UHU alatt nem vacakolsz a fordítással. Egyébként a standard procedúra a következő szokott lenni:
- beálsz a forrás könyvtárába
- ./configure
- make
- make install
De inkább az UHU csomagkezelőjével tedd fel a xawtv* csomago(ka)t.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #1998 üzenetére
Hagyd az mplayert, az akkor jó, ha már tutira megy a rendszer, mert elég macerás belőni. Igaz, utána szuper.
Esetleg annyit megnézhetsz, hogy ezt az mplayer parancsot kiegészíted a -v kapcsolóval, így egy tonna információt fog kiírni. Ezt érdemes átböngészni, mit mond a tunerről.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #1995 üzenetére
Az UHU forrásból telepít? Úgy tudtam, előre fordított csomagokkal dolgozik - de akkor mit keres itt a make parancs?
Nem tudom, melyik... De szerintem az UHU alaprendszerében benne kell lennie a xawtv-nek, mert nagyon alap program. A v4l-* parancsok is a xawtv csomag részei.
Ja, szerintem az i686-os megy minden processzoron. (Na jó, 486-oson nem...)
Sipi
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
válasz
nukewar #1993 üzenetére
pedig ott van az
fejből nem biztos hogy jól megy, de vmi ilyesmit próbálj:
mplayer tv:// -tv freq=212.250:width=384:height=288:input=0
a paramétereket próbáld változtatgatni (pl. input, freq)
a h és k billentyűkkel váltogathatsz csatornát
ja, most jutott eszembe: az xawtv-hez jár egy scantv nevű kiss util, ami megkeresi a használható csatornákat, az is jól jöhet
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #1986 üzenetére
A tvtime-ot is xterminálból indítsd, tvtime --help megmutatja, milen kapcsolói vannak. Esetleg a norma van rosszul beállítva, ki tudja. De a xawtv az, amit tesztelésre ajánlanak. Csúnya is, kissé gagyi is, de többnyire megy, amikor más programok már kihaltak.
Linux alatt egyébként nemigen lehet állítgatni már semmit. A bttv mindent elvégez, a programoknak csak le kell kérdeznie a megfelelő videoeszközt.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #1984 üzenetére
Akkor hagyjuk, mert most még legalább a rendszered többi része megy. Ha nekiállok magyarázni a távolból, az is elromolhat.
Nekem az a furcsa, hogy a leírás szerint ez PAL D/K hangszabványt ismer. Magyarországon azonban PAL B/G van használatban...
Próbáld meg a xawtv-vel! Lehetőleg X alatt nyiss egy xterminált, onnan indítsd el, emrt kiír egy csomó üzenetet.
Sipi -
-
Sipi
addikt
válasz
nukewar #1980 üzenetére
Passz, ez alapján mennie kellene...
Az mit jelent, hogy a v4l 2.5-ös? Mondom, Linux alatt, 2.6-os kernel esetén semmiféle csomagot nem kell felrakni a tvkártyákhoz, mert a driver benne van magában a kernelben.
Esetleg próbáld meg leszedni ezeket, a kernelben megnézni, megvannak-e a modulok, ha nem, lefordítani, aztán azzal próbálkozni. Tudtommal a bttv csomag elég régi (és elavult) már...
Sajnos, többet nem tudok segíteni. Nekem anyi volt, hogy a kernelben elkészítettem a bt8x8-as modult, modprobe, és ment...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
nukewar #1976 üzenetére
Az UHU-t nem ismerem, de... Hanyas kernelt használsz? 2.6-os sorozat? (cat /proc/version.) Ugyanis a bttv, btaudio ebben az esetben felesleges. A kernelben lévő video4linux driver a legfrisebb, azt kell lefordítani. (Bár szerintem az ilyen disztribúcióknál már előre le van fordítva minden modulba.) Ugyanez a helyzet az audio-résszel is, az alsa-driver csomagban elvileg benne van a bt8x8-as kártyákhoz való driver is, bt87x a neve.
Ha 2.4-es kerneled van, akkor nem tudom, mi a helyzet. Ez elég elavult már.
Azt megpróbálhatod, hogy NEM adsz meg semmiféle opciót a moduloknak. Nincs card, radio, tunertype, stb. Lehet, hogy autodetecttel jobban megy.
Egyébként a dmesg mit ír ki a kártyával/moduljaival kapcsolatban? Ott elvileg benne kell lenni, hogy sikeresen detektálta-e a kártyát és a rajta lévő áramköröket.
Sipi -
PWR
aktív tag
válasz
nukewar #1976 üzenetére
nekem is bttv-s tunerkartyam van. szvsz nezd meg, hogy tenyleg be vannak-e töltve a modulok (lsmod). Ha igen, akkor nezd meg, hogy olyan dolgok be vannak-e löve a tvtime-ban, mint hogy input (TV), norm (pal), frequency (europe-west), stb. Ha ez mind OK, akkor... nem tudom...
Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- 15" Workstation és vegyes Lenovo Thinkpad 8-11. gen.
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest