- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #3158 üzenetére
tapegysegek elvileg rendben vanak (bar a p1-eset nem igazan tudom megnezni)
tapcsatlakozo a masodik gepben szinten, az a rack-be megy, mas hdd-nek nem szokott baja lenni
en leginkabb azt nem ertem, hogy ugyanabbana gepben win alatt semmi hibat nem dobott a progi, knoppix live alatt meg particionalni is alig birtam - mindossze egy restart volt a ket proba kozott, semmi szereles -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #3145 üzenetére
ezt egyre kevesbe ertem:
a hdd sajat gepeben (a p1-es) irogatja a fentebb tobbszor emlitett hibat, viszont badblocks hiba nelkul fut le
masik gepben windoze alatt neztem iozone-nal, az nem talal hibat
ugyanacsak ebben a gepben knoppix livecd-rol boot-olva mar a particionalaskor hibat dobal, badblocks pedig egy csomo badsector-t talal
ilyenkor mi van? -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #3141 üzenetére
nem en allitottam be, s mikor rakerdeztem, epp azt kaptam valasznak, hogy a magyar mirror-ok sebessege nem mindig kielegito (mondjuk nem is foglalkoztam vele, ezek is megfelelo sebesseguek)
mas: a fenti ket programhoz hasonlot nem tudsz esetleg windoze-ra javasolni?
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
/etc/apt/sources.list-be adj meg valamilyen http, vagy ftp mirrot, ne csak a cd legyen feltuntetve
deb http://ftp.u-strasbg.fr/debian/ etch main non-free contrib
deb-src http://ftp.u-strasbg.fr/debian/ etch main non-free contrib
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free
felteve persze, hopgy etch-et hasznalsz
ha nem, akkor a megfelelo verzio nevet helyettesitsd be
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #3127 üzenetére
no, uj kabellel is ugyanaz
pontosabban most megint ezt dobalja:
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21
hda: DMA timeout error
hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
ide: failed opcode was: unknown
a kerdesem az lenne, hogy hogyan tudnam live knoppix eseteben masik kernellel megnezni?
ahogy latom, a cd-n ninsc valasztek
van esetleg valami olyan livecd-s linux, aminel van? vagy mindenkeppen telepitenem kell, s nekem kell belepakolnom a kerneleket? ez kicsit problemas, mert egyetlen 2GB-os merevlemez van a gepben -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #3124 üzenetére
szerencsere semmi fontos adat nincs rajta
viszont most mondok egy erdekeset, erre varrjatok gombot
este raengedtem egy badblocks -vw -f 5 /dev/hda1 parancsot (miutan megcsinaltam, hogy egy particio legyen csak) es reggelre le is futott
az 5 kor alatt osszesen 0 bad block-ot talalt Pass completed, 0 bad blocks found.
viszont dmesg ezt mondja:
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x61
hdb: status error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hdb: status error: error=0x04 { AbortedCommand }
hdb: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
hdb: drive not ready for command
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x61
hdb: status error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hdb: status error: error=0x04 { AbortedCommand }
hdb: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
hdb: drive not ready for command
a hdb egy dvd-iro, amiben egy knoppix livecd volt (ezzel tudtam vegre megcsinalni)
most megyek, kiprobalom masik ide kabellel is -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #3088 üzenetére
kondik rendben (akkoriban meg tudtak alaplapot kesziteni)
a lap poros kicsit (mindig is az volt, most meg viszonylag tiszta is)
viszont a lap meg volt hajolva, mert az egyik tavtarto nem jol volt
meg talaltam mast is
debian kernel: hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21
debian kernel: hda: DMA timeout error
debian kernel: hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
debian kernel: ide: failed opcode was: unknown
ilyenek tarkitjak a syslog-ot szep szammal (lehet nem veletlenul szerepelt a hibauzenetnel az az ide_core reszlet olyan sokszor?)
mond ez nektek barmit? guglitol nem lettem sokkal okosabb, egy masik problemahoz kalauzoltak, ami csak hasonlo
egy 2 gigas seagate lemezrol van szo, 40 eres kabellel
sajna hdd-m perpill nincs masik, kabelt megprobalok szerezni, majd azt cserelem, legalabb egy teszt erejeig) -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #3086 üzenetére
memtest tobb, mint napig futott a gepen szo nelkul
a cpuburn hutes nelkul 5 percen belul leall hibaval, igy majd' egy napig futott (ha nem tovabb)
es ezzel a kernellel is folall, a hiba csak 1-2-5 nap elteltevel jelentkezik
ha nem fut semmi akkor is ennyi, es igy, hogy 3 cpuburn futott igy is tobb, kozel ket nap kellett hozza
kernelt majd megnezek egy 2.4-est is (melyiket erdemes belole?)
feszultseget sajna nem igazan tudok merni (mint irtam, osregi p1)
milyen tesztekkel lehet esetleg szukiteni a kort? -
VladimirR
nagyúr
ez nektek mit mond?
EIP> 0060:[<c683a329>] Not tainted VLI
EFLAGS> 00010206 (2.6.18-4-486 #1)
EIP is at ide_do_request+0x334/0x6b3 [ide_core]
itt a regiszterek tartalma van felsorolva
Process BurnP5 (pid: 5309, ti=c33f4000 task=c0e56ab0 task.ti=c33f4000)
Stack: itt jon 8*3 darab 4 byte-os hexa ertek
Call trace:
[<c683ea28>]: task_end_request+0x4a/0x5b [ide_core]
[<c683eb7d>]: task_in_intr+0xb3/0xd6 [ide_core]
[<c683aeed>]: ide_intr+0x152/0x171 [ide_core]
[<c683edca>]: task_in_intr+0x0/0xd6 [ide_core]
[<c01317c3>]: handle_IRQ_event+0x23/0x49
[<c0131846>]: __do_IRQ+0x5a/0xa1
[<c010506f>]: do_IRQ+0x43/0x50
[<c0103a9a>]: common_interrupt+0xa1/0x20
Code: itt jon ket es fel sornyi hexa ertek byte-onkent
EIP: [<c683a329:] ide_do_request+0x334/0x6b3 [ide_core] SS:ESP 0068:c33f5f10
<0>Kernel panic - not syncing: Fatal exception in interrupt
a gep egy regi p1-es (ha kell, megnezem pontosabban), a rendszer debian unstable (de csinalt testing-gel es stable-vel is fagyasokat, csa akkor nem voltam a kozelben, hogy monitort dugjak ra)
a process resznel irt BurnP5 a cpuburn resze, de anelkul is haldokolt (meg ennek nem, igy kellene leallnia, hanem a progi leall es a visszateresi ertekebol tudni mi a bibi)
barkinek barmi otlete van, szivesen fogadom
elore is koszonom
szerk.: hulye rios
[Szerkesztve] -
-
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2856 üzenetére
keretik nem megkovezni, php-ban
kuld egy http request-et, kap egy html-t, kivalogatja a lenyeget (1-tol 10000 darab rekodr lehet), majd adatbazisba pakolja
az emlitett select annyi, hogy select mezo1, where mezo2 = ertek; (ezert tudok csak az adatbazis fizikai meretere gondolni, mint hibaforras)
mezo1 es mezo2 is egesz tipus, mindkettore van index (bar itt csak a mezo2-es szamit) -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2854 üzenetére
az sql lekerdezessel sok mindent nem tudok csinalni, egyetlen feltetel van benne es kesz (azon meg van index)
igazabol most sem a lekerdezesen valtoztattam, hanem azon, hogy ritkabban van select, aminek az eredmenyet a php tarolja egy tomb-ben
szoval magan a lekerdezesen nem igazan tudok mar tovabb csiszolni
az adatok nem cegesek, egy hobbioldalhoz vannak, es ha elkeszulok vele rendesen, lesz rola napi mentes is
lehet, hogy megprobalkozom az ext2-vel
postgres-t is meg akarom majd nezni, csak ahhoz meg irnom kell egy osztalyt -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2842 üzenetére
megneztem dstat-tal, ugy tunik, hogy a merevlemezrol olvasas miatt nagy az iowait erteke
a mysql rendelkezesere bocsajtott tobblet memoria nem segitett (mas esetben javult a sebesseg, a jelenleg problemas script-nel nem), de igy, hogy tudom, mi volt a gond, kicsit atirva a script-et sokat javult a sebesseg
viszont ez felvetett bennem egy masik kerdest is: biztos, hogy az ext3 a legmegfelelobb filerendszer egy tobb szaz megas (tobb millio soros) adatbazis ala? -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2840 üzenetére
a router-en van portforward, a gep ip-jere (egy 300 port-bol allo tartomany van a torrent-nek, hogy a 3 user 100-100 port-bol valogathasson indulaskor)
a kerdesem arra vonatkozott, hogy ezekre az alias-okra kell-e kulon, mert nem igazan latom at a mukodeset
viszont, ha mint irod, a router kulso ip-jet adom meg az rtorrent konfigjaban, akkor nem kerulom ki az eth alias-okat?
mysql: swap van, az 1 GB-bol ~800 MB szabad
a mysql ezen reszet sajnos en sem ismerem, de majd probalkozom a konfiggal
azt egyebkent ki lehet deriteni, hogy az iowait-nel mire var? (hdd vagy mem) -
VladimirR
nagyúr
es egy mas jellegu kerdes:
adott egy gep, rajta debian etch, 2.6.18-as kernel, apache 2.2.3, mysql 5.0.32
a gep egy 1330-as via c3, 256 ddr ram-mal es egy 250-es sata-s hdd-vel
a mysql a lemez elejen kapott egy kulon ext3 particiot (hogy ne toredezzen, vagy ha mar toredezik, ket mv gyorsan megoldhassa)
a mysql adatbazist akarnam feltolteni, de itt kis gondom van
a munin cpu grafikonja szerint ugyanis (es ez a resze /proc/stat-ra epit) ugyanis a processzor idejenek nagy reszet (80%+) iowait teszi ki
masodpercenkent nagyjabol 20-30 select es insert tortent (az select index-elt mezok alapjan ellenorizte egy adott sor megletet, az insert-nel pedig az szamithato, hogy beszurt egy atlag 150 karakter hosszu string-et (text mezobe))
a kerdesem az lenne, hogy mi okozhat ekkora iowait-et, illetve hdd cseren kivul mikeppen tudom ezt orvosolni? vagy ezzel menjek inkabb a mysql topic-ba?
valaszaitokat elore is koszonom -
VladimirR
nagyúr
válasz
_Petya_ #2833 üzenetére
-koszonom, ez az iptables-p2p modul nagyszeruen hangzik
-igen, az ip_ plugin-nal mar szorakoztam eddig is, hogy ne csak ip, de interface alapjan is tudjon monitorozni
-meg fogom nezni az ipac-ng-t is
megyeszer koszonom
bambano: meg egy kerdes az ip alias-okkal kapcsolatosan
ha jol sejtem, akkor ehhez portforwadr-ot kell majd beallitanom, a kerdes az, hogy hol?
mint irtam, nat mogott vagyok
a portforward szabalyt azon a gepen kell allitanom, amirol a netet kapon, vagy az en sajat gepemen? (egyaltalan latszodnak ezek az ip-k kivulrol, vagy ezek csak nalam vannak bent?) -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2823 üzenetére
ha jol ertem azzal, hogy ezesetben csak az rtorrent hasznalna azt az ip-t, az egyeb programok a gep fizikai ip-jet (vagy esetleg mas ehhez hasonlokat) hasznalnak
kozben megneztem, az rtorrent tud ilyet (ez a minta config file-bol van):
# The ip address the listening socket and outgoing connections is
# bound to.
#bind = 127.0.0.1
#bind = rakshasa.no
ha jol ertem, erre lenne szuksegem
a kerdes az, hogy hogyan tudok ilyen interface alias-t felhuzni? ifconfig manual-t olvasgassam, vagy mas progi szukseges hozza? -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2813 üzenetére
mire gondolsz mikor azt irod megoldottam?
lehet fent pontatlanul fogalmaztam, de nem a bejovo csaomagok, hanem bejovo kapcsolatok figyelese megoldott csak - ott ket szabaly kell, egyik szamolja a 1234 porta erkezo adatot, masik az 1234 portrol indulo csomkagokat
szoval ez meri mind a fel, mind a letoltest
viszont mindkettonek csak egy reszet (nem tudom, mennyire vagy jartas p2p-ben, ezert inkabb leirom), ugyanis ez csak azon esetekre jo szabaly, mikor en uzemelek szerverkent
ha en csatlakozom a masik felhez, akkor az en gepemen random portot haszanl az rtorrent, a masik gepen pedig az ott meghatarozottat - szoval egyikre sem tudok szabalyt irni
az 1234 port figyelese akkor lenne eleg, ha csak olyan kapcsolataim lennenek, melyben a masik fel csatlakozik hozzam, hisz ekkor ismert a port, viszont ez csak a kimeno kapcsolatok tiltasaval megoldhato (ami viszont a cmd alapjan torteno azonositas hianyaban megintcsak nem megoldhato) -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2811 üzenetére
ahh, megvan mi a problema, ami miatt nekem ezekre is azt mondta, hogy invalid argument:
ha jol latom, akkor az a modul csak kimeno csomagokra hasznalhato (en meg input-tal probalkoztam)
igy viszont csak a feltoltest tudom merni (arra viszont jo ez a megoldas)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2809 üzenetére
sajnos, ha jol latom, a 2.6.14-es kernel-tol kezdve kiszedtek ezeket a lehetosegeket
changelog:
[NETFILTER]: Remove tasklist_lock abuse in ipt{,6}owner
Rip out cmd/sid/pid matching since its unfixable broken and stands in the
way of locking changes to tasklist_lock.
a gepen 2.6.18-as van
p.s.: van alapbol az ip_ plugin a munin-hoz, ami az iptables-en keresztul figyeli egy 1p-re/rol kuldott/erkezo byte-ok szamat, ezt kell kicsit atirni, hogy ne az ip oszlop alapjan szurjon
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
adott egy debian
adott 3 user
adott az rtorrent (Bovebben: [link]), minden user-hez 1-1 port-tal (portrange-el)
adott a munin (Bovebben: [link])
azt szeretnem megoldani, hogy a munin segitsegevel monitorozom az egyes user-ek torrent forgalmat
en arra gondoltam, hogy az egyik plugin kisebb modositas utan figyelni tudja az iptables szabalyokhoz tartozo forgalmat, s ezt hasznalnam
viszont ha a fentebb emlitett portokat figyelem, akkor csak a bejovo kapcsolatok adatforgalmat tudom figyelni (mivel ugye, ha az rtorrent csatlakozik mas user-hez, akkor a port random)
van valami otletetek, hogyan lehetne erre a problemara megoldast talalni? -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
lehet hulye kerdes, de nincs valami otletetek, hogy honnan tudnek szerezni egy apache2-vel mukodo mod_watch.so-t?
ami itt van Bovebben: [link], az elszall hibaval (Starting web server (apache2)...apache2: Syntax error on line 185 of /etc/apache2/apache2.conf: Syntax error on line 1 of /etc/apache2/mods-enabled/watch.load: Cannot load /usr/lib/apache2/modules/mod_watch.so into server: /usr/lib/apache2/modules/mod_watch.so: undefined symbol: ap_user_id)
a hivatalos oldal meg le van zarva -
VladimirR
nagyúr
inditasz egy termilant (parancssor, ilyen karakteres ize) es beirod, hogy pppoeconf (esetleg pppoe-setup)
innentol egyertelmu lesz
nem csak kezdonek, de barkinek, aki egyaltalan megprobalja (te megprobaltad? mert egyszer ezt mar igy leirtam - mellesleg en is kezdo linux-os vagyok) -
VladimirR
nagyúr
válasz
rokefeller #2631 üzenetére
a diot csak peldanak irtam a ''mindent meg lehet oldani'' c. suletlensegre, a szerver tobbi resze opensource, sot, van beloluk debian csomag is (bar kisse elavult, meg az unstable-ben levo is) - ebbol viszont csak egy darab windoze-os binaris van csak
es igen, abban egyetertek, hogy linux eseten az ntfs-t el kell felejteni, ha jol tudom, nem is valoszinu, hogy valaha is 100%-osan fogja tamogatni az irast
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
''Linux alatt mindent meg lehet oldani.'' - ezt ugye magad sem gondoltad komolyan?
ha igen, akkor dobj mar ossze nekem vm nelkul egy diablo2 closed bnet szervert
dany27: kernelen mulik, hogy bele van-e forditva ez a kepesseg (alapbol azt hiszem tobbnyire nincs, mert meg kiserleti statusza van) -
VladimirR
nagyúr
válasz
Pancsermeste #2607 üzenetére
igy jobb
Bovebben: [link] -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
miert nincsen debian alatt nevfeloldas helyi halon? mondom neki ping desktop1, erre nem tudja, hogy mi az (a desktop1 a helyi halon levo xp)
-
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
van egy ilyen sorom, amit a cron.d-be kellene beadagolnom
3,33 * * * * www-data [ -x /usr/lib/cgi-bin/awstats.pl -a -f /etc/awstats/awstats.conf -a -r /var/log/apache/access.log ] && /usr/lib/cgi-bin/awstats.pl -config=full-domain-name -update >/dev/null
az elejet (idozites, user) es a veget (tenyleges parancs) tudom mit csinal, viszont mire valo a szogletes zarojelben levo resz?
az awstats oldalan a faq-ban az nem szerepel (sot, a user sincs megadva), csak a vege -
VladimirR
nagyúr
van a gepemen egy apache2, meg most felraktam melle a perl modult is
/etc/apache2/modules-available es modules enabled konyvtarakban latni is a perl.conf es perl.load file-okat (symlinkeket), viszont a .pl file-okat nem hajtja vegre, hanem megjeleniti sima text-kent (vagy felkinalja letoltesre)
php eseteben erre az volt a gyogymod, hogy megadtam a php5.conf-ban, hogy
<ifmodule mod_php5.c>
addtype application/x-httpd-php .html .php
</ifmodule>
perl eseteben mit kell allitanom, hogy mukodjon? -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2522 üzenetére
ezt nem is figyeltem! valoban regebbit, 0.7-est tett fel nekem, a 0.8-cal mar jobb, de meg mindig nem hajlando /etc/init.d/darkstat start-ra indulni, csak ha kezzel inditom a binarist
viszont azt hiszem nezek valami mast, a 3-as meg rosszabb, mint a 2-es volt
az mrtg-vel szemeztem meg, de az meg sajna nem fog menni dinamikus ip-vel
megnezem ezt a munin-t is -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2520 üzenetére
nekem ez nem (sem) akar menni
a forditassal nekem az volt a gondom, hogy a ./configure kimenete szerint elavult a gepemen levo libpcap
checking for pcap_get_selectable_fd in -lpcap... no
------------------------------------------------------------
Your libpcap doesn't implement pcap_get_selectable_fd()
This is indicative of an outdated libpcap.
A workaround for this has been enabled (in cap.c) which may
or may not work in your situation. Either way, I would
suggest that you upgrade the libpcap on your system and
re-run configure.
------------------------------------------------------------
debian etch-ben levo libpcap-dev van felteve
szoval ez, amit csinaltal (amiert koszonet) felmegy, de elindulni mar nem hajlando (errol viszont nincs semmi hibauzenet, kiirja, hogy Starting darkstat network daemon: darkstat., viszont az vagy nem indul el, vagy egybol le is all
egyebkent annyira kellene, hogy lassam a napi/heti/havi/eves forgalmat -
VladimirR
nagyúr
hi
szuksegem lenne ketto dologra:
-egy, a darkstat-hoz hasonlo halozati forgalomfigyelore, csak olyanra, ami mukodik is (darkstat kicsit osszekeveri nalam a fel es a letoltest)
-vagy drakstat3-bol debian csomagra (valamiert nem sikerul leforditani, ha forrasbol tennem fel)
-pure-ftpd-mysql webes felhasznalo manareg-re (ez (Bovebben: [link]) egesz jo lenne, ha nem kellene atirni a kodot, hogy menjen kicsit szigorubb (normalisnak mondhato) php beallitasokkal)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2462 üzenetére
ebben (marmint a post elso feleben) biztos vagy?
mert miutan a grub ''error 22''-vel leallt, s nem hozta be a menut, megneztem, s ez a ''no such partition'' hibauzenet kodja, illetve talaltam leirast, mely szerint a grub telepitese soran (ha nem a grub install-t hasznaljuk), meg kell adni, mely particion talalhato a /boot/grub/stage1 -
VladimirR
nagyúr
van egy hdd-m, 3 particioval
hda1 - swap
hda2 - ext3
hda3 - ext3 boot
a hda2 es hda3 egy-egy telepitett rendszer
milyen program a legalkalmasabb a kovetkezokre
-hda3 torlese
-szabad terulet belegyurasa a hda2-be (hda2-n ne legyen adatvesztes, mukodjo tovabb a rendszer)
-boot atallitasa hda2-re
ha jol latom, sima fdisk nem tud ilyet
mi az, amit meg tudnom kell, mielott belekezdek (kell pl valamit unmount-olni?)
jah, debian etch -
VladimirR
nagyúr
válasz
Vilmoskorte #2433 üzenetére
ha mar leb*szol valakit, legalabb ne olyat, akinek a kerdesere annyi valasz jott, hogy ''csinaltasd meg a rendszergazdakkal noob''
ha mondjuk a fenti hozzaszolasa egy olyan post-ra jott volna valaszkent, hogy tegyen fel egy postfix-et, hozza egy curier-t (pop3-ssl, imap-ssl), csinaljon hozza ssl tanusitvanyt, meg mysql adatbazist az autenthikaciohoz, akkor lehet, hogy valoban ot minositene, igy viszont igaza van, valoban vicces, hogy ez a nagy linux topic
de igazad van, eleg odavagni, hogy RTFM, oszt' minden jo, menok vagytok -
VladimirR
nagyúr
hi
adott egy debian, ket halokartyaval: egy isa-s es egy pci-os 3com, a kovetkezokeppen
pci-os:
eth0
192.168.0.220, 255.255.255.0
isa-s:
eth1
192.168.0.230, 255.255.255.0
elobbirol tudom pingelni a 192.168.0.240-es cimet, de utobbi azt mondja, hogy destination hos unreachable
route listaban ugyanugy szerepel a ket eszkoz, az egyetlen kulonbseg, amit eszrevettem, hogy az ifconfig kiiratasakor az eth1-nel latszik egy ipv6 cim is, ming az eth0-nal nem
mi okozhatja a hibat? a kartya elvileg jo (par hete meg ment) viszont most akkor is ugyabnez a hiba van, ha csak az az egy kartya van a gepben -
VladimirR
nagyúr
mi lehet a kovetkezo hibauzenet oka:
SMB connection re-established (-5)
idonkent csak ugy fogja magat es kiirja
fstab-ban van egy ilyen sor:
//vladimirr/shared /mnt/lan/vladimirr/shared smbfs defaults,username=guest,password= 0 0
a megosztast egyebkent elerem, ezt a hibat (ami legfeljebb idegesito) leszamitva nincs vele gondom
debian etch, 2.6.17-2-486 kernel, 3.0.23d-1 samba (smbfs verzioja ugyanez), a masik gep egy xpsp2 -
VladimirR
nagyúr
Jester01: kosz
mas: kell-e ext3 particiot defragolni es miert nem? -
VladimirR
nagyúr
szuksegem lenne egy konzolos rendszermonitorra (legalabbis annyit kellene tudnia, hogy kiirja a cpuhasznalatot, valamint a memoria es a swap felhasznaltsaganak merteket)
letezik ilyen?
p.s.: debian etch -
VladimirR
nagyúr
válasz
steveetm #2385 üzenetére
igen, probaltam tobb moddal is (szinte mindet megneztem), de nem szamitott (az fb.modes-t megtalaltam)
es bar reginek nevezheto a kartya, gagyinak nem igazan, szoval tanacstalan vagyok
akadd itt egy masik vga is, egy s3 virge, ez meg tan jobb is lenne, mert ez 4 megas, viszont ezzel legutobb nem akart menni a kovetketzo mod: vga=791 -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2381 üzenetére
mode ''640x480-73''
# D: 30.720 MHz, H: 36.923 kHz, V: 73.260 Hz
geometry 640 480 640 480 8
timings 32552 80 32 16 4 80 4
rgba 8/0,8/0,8/0,6/0
endmode
Frame buffer device information:
Name : VESA VGA
Address : 0xe0000000
Size : 614400
Type : PACKED PIXELS
Visual : PSEUDOCOLOR
XPanStep : 0
YPanStep : 0
YWrapStep : 0
LineLength : 640
Accelerator : No
igen, a tseng-es gep
gondolom ez meg nem tud mast vesafb-n kivul -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2376 üzenetére
ugy tunik, csak debhelper kellett neki
viszont volna egy masik kerdesem is, nehogy a vegen unatkozni kezdjetek
hogyan tudom on-the-fly allitani a konzol felbontasat?
gugli azt mondta, hogy az fbset valo nekem, fel is tettem, de hiaba mondom neki, hogy:
fbset -xres 800 -yres 600, vagy hogy fbset 800x600-75, nem tortenik semmi
se hibauzenet, se felbontasallitas
mit rontok el?
Jester01: koszi az infot -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2370 üzenetére
a cpp-s hibat nem az mplayer dobja (az kiirja azt is, hogy nem szereti a forditot), hanem a libcaca 0.99, az is meg a ./configure kozben
az ld.so.conf-ban nincs benne (readme-ben egyebkent nem lattam utalast), de nem ertem, hogy hogy mukodik ez
az ld az nem a linker? csak mert mind az libaa, mind az mplayer lefordult
sot, az mplayer ./configure meg is talalta, hogy van libaa, ezt a hibat indulaskor irja ki
beleirjam az ld.so.conf-ba? utana ujra kell forditani?
egyebkent azert nem csomagbol tettem fel, mert E: Couldn't find package libaa -
VladimirR
nagyúr
hi
mplayer-t szeretnek tenni a gepre, de problemaim akadtak
elso, hogy szeretnem hasznalni hozza a libcaca-t (Bovebben: [link]), de ennek a forditasaval gondban vagyok:
-a 0.9-es verzional a make install azt mondja, hogy:
cp man/man3/*.3caca /usr/local/man/man3
cp: cannot stat `man/man3/*.3caca': No such file or directory
make[2]: *** [install-data-local] Error 1
make[2]: Leaving directory `/usr/src/libcaca-0.9/doc'
make[1]: *** [install-am] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/libcaca-0.9/doc'
make: *** [install-recursive] Error 1
ahogy nezem, a doc/ konyvtarban nem man/man3/ konyvtar van, hanem man/man3caca/, s ott talalhatoak a *.3caca file-ok
mit csinaljak, hogy menjen a make install? nevezzem at a mappat, vagy irjak at valamit a makefile-ban? ha igen, melyikben (makefile, makefile.am, makefile.in)?
-a 0.99-es beta11 pedig azt, hogy:
checking how to run the C++ preprocessor... /lib/cpp
configure: error: C++ preprocessor ''/lib/cpp'' fails sanity check
See `config.log' for more details.
nezem a config.log-ot, de ott is kb ennyit latok a vonatkozo resznel, vagy pedig nem tudom, mit kellene neznem
mi az a sanity check, s hogyan tudnam orvosolni a hibat?
a masik gond, hogy ha le is fordul az mplayer libcaca tamogats nelkul, inditas utan ezt kapom:
mplayer: error while loading shared libraries: libaa.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
pedig az aalib.so.1 megtalalhato a /usr/local/lib/ helyen
nem ott kellene lennie?
az aalib elvileg rendben lefordult, telepult, nem lattam hibauzenetet
VladimirR
nagyúr
jo, jo, hogy szerintetek (eleg sokak szerint itt a forumon is) az ubuntu a legjobbabb, de ha egy masik disztrib helyett ajanlod, legalabb ird oda, hogy miert jobb, vagy hogy a mandriva miert rosszabb, mert igy kb annyit er, mintha en beirnam, hogy ha kezdo, akkor hagyja az egeszet a fenebe, itt az uj windoze, a vista, hasznalja azt
-
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2344 üzenetére
igen - kozben kiderult, hogy en nem jol irtam le mindent, igy ez a resze mar megoldodott
most az lenne a kerdesm, hogy hogyan tudom megcsinalni pl azt, hogy ha van nekem egy cyla.homeip.net domain-om, akkor azon legyen egy cyla kukac, egy vladimirr kukac es egy gabor kukac mailfok?
amennyire latom, ha alias-t hasznalok az exim4-ben (aogy dabadab irta), akkor ezek egy fioknak szamitanak
le tudom ugy kerdezni a pop3 progival a leveleket, hogy ha vladimirr-rel lepek be, ne mutassa a masik ket cimzettnek irt levelet, vagy ezt az exim konfigjaban kell allitani?
illetve hogyan tudom megoldani, hogy a nem letezo fiokba erkezo levelek a root-nbak menjenek? (alias-nal lehet wildchar-t hasznalni?) -
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #2338 üzenetére
ooo...ize...a vegerol lemaradt egy kettospont (masoltam a file-ban levo leirasbol, s ott sem volt benne, de elsore nem vettem eszre)
kicsit meg modositottam rajta (a masik modszer hibauzenetei alapjan)
default:*:mysql:/var/spool/mail:0::mail:127.0.0.1::teapop:teapop:jelszo:teapop:uname:upass:umail:
viszont igy sem megy rendesen, kapcsolodik az adatbazishoz, a lekerdezes megtortenik, viszont folyamatosan azt mondja, hogy
incorrect passwort...or maybe you don't even have an account here?
ha a kovetkezo beallitast hasznalom
default:*:passwd:/var/spool/mail:0::mail:
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2337 üzenetére
a teapop-mysql-nek estem neki, de valami probelamaj van ezzel a sorral (legalabbis gondolom ezzel van baja, de az adatbazis log-jaban nincs nyoima annak, hogy lekerdezett barmit is)
default:*:mysql:/var/spool/mail:0:::127.0.0.1::teapop:teapop:jelszo:teapop:uname:upass:umail
mit rontok el? -
VladimirR
nagyúr
válasz
dabadab #2331 üzenetére
koszonom (a tobbieknek is)
azt meg lehet oldani, hogy ha nem letezo mailcimre jon level (a domain stimmel, csak auser nem), akkor az ne pattanjon vissza, hanem kapja meg pl a rott azokat is?
illetve ha nem csak aliast akarok hozzadni, arra van megoldas, vagy majd a pop3szerver szetvalogatja? vagy hogyan?
nem tudtok esetleg egy normalis leirast errol (az alapoktol, hogy hogy rakjam ossze rendesen) valamerre? en nem igazan talaltam
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
hi
belottem a debian-om ala az exim4-et (ugy, ahogy), a a mailkuldes megy, fogadja is a leveleket, meg masik gep is tudja smtp szervernek hasznalni
kerdeseim a kovetkezok lennenek:
hogyan tudom azt megcsinalni, hogy ha pl az asdf kukac cyla pont homeip pont net cimre jon egy level, s nekem nincs asdf nevu felhasznalom, akkor azt a mail-t a root (vagy barmely mas meghatarozott felhasznalo) kapja meg?
hogyan tudok mailfiokokat hozzaadni? uj user kell neki mindenkepp?
szuksegem lenne egy kicsi pop3 szerverre, mit tudtok ajanlani
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #2317 üzenetére
akkor lehet, hogy nem a megfelelo helyre irtam, es parancssorbol mast csinal, vagy lehet egesz mast talaltam, mint kellene
es termeszetesen megkerdezheted: egy tseng et6000 van a gepben, ami napjainkban ugye mar nem a teljesitmenyerol hires, igy amit lehet konzolon csinalok
viszont mostanaban kell ogl-ben programoznom, ahhoz viszont szukseges az x
persze elindithatnam kezzel is, meg atvalthatnek ctrl+alt+f1-gyel, de ha mar megcsinalom, akkor szeretnem tisztessegesen megcsinalni, ugya, hogy elgondoltam
a problema az, hogy a tudasom ehhez sok helyen hianyos (mint ez ebben a topic-ban is jol latszik) -
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #2312 üzenetére
nem jo, xdm 2-6 runlevelek mindegyiken indul (Amper leirasanak koszonhetoen jottem ra)....miota fent van
elotte nem volt fent ilyesmi (letezik ez? se kdm, se xdm, se gdm - icewm van fent, tesz az fel maganak ilyesmit?), csak siman startx-szel inditottam
szoval most mar van egy xdm, indul is az icewm automatikusan, mar csak azt kellene elerni, hogy ne valtson at ra, hanem maradjon tty1-en
amit Jester01 irt, arrol annyit talaltam gugliban, hogy a /usr/X11R6/bin/X utan kell betenni, mint kapcsolot, viszont azt nem talaltam meg, hogy hova
viszont ha beirom parancssorba, hogy /usr/X11R6/bin/X -novtseitch, akkor is atvalt, szoval tanacstalan vagyok
barminemu otletet szivesen veszek -
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #2310 üzenetére
no, megegy kerdes:
ha azt szeretnem, hogy boot utan automatikusan induljon a grafikus felulet, akkor az rc.local-ba kell tennem egy startx-et?
es ha emelle azt is szeretnem, hogy bar elindul, de ne valtson ra at (vagyis maradjak karakteres modban), akkor az hogyan oldhato meg? -
VladimirR
nagyúr
7.1.0-5 a xorg verzioja, ne tudom, ez reginek szamit-e
amlc nincs, videogen van, ezzel talan sikerult is megszerezni a megfelelo sorokat
de nem akarom elhinni, hogy ez (vagy az, hogy te, vagy mas megcsinalja nekem) az egyetlen mondja a felbontas megvaltoztatasanak
azt hol tudnam megnezni, hogy mi az aktualis felbontas? ha csak logban, ott mit keressek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Philips LCD és LED TV-k
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Nintendo Switch 2
- Túra és kirándulás topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Macska topik
- Projektor topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged