Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz VladimirR #2851 üzenetére

Ha olvasás baja van, akkor át kell faragni az sql lekérdezést (mint ahogy tetted:) mysql-t nem ismerem, postgresben van egy explain nevű utasítás, ami a mögé írt sql kifejezés végrehajtása helyett elmondja, hogy hogyan fogja megcsinálni. Addig kell faragni az sql-t (néha tök értelmetlen módon is), amíg a sequential scan-ból index search és hasonlók nem lesznek. Érdemes még indexeléssel is foglalkozni.

Hogy az ext3 jó vagy sem, erre nincs érdemi válasz. Mi a fontosabb számodra: gyors hibahelyreállítás vagy gyors normál működés. Az ext3 naplózó rendszere miatt az ext2 brutálisan sokkal gyorsabb, viszont ha lezakkant a gép, az ext2-t ellenőrizni kell és az órák hosszat is eltarthat. Ha otthon szöszmötölsz, akkor lehet ext2, mert ki bírod várni a rebootot, ha céges adatok, akkor kizárt.

Egyébként ha van lehetőséged áttérni postgresre, akkor javasolnám. A 8.2-es mostani tesztek szerint nagyob megveri a mysql-t, főleg több kliens esetén. Ráadásul amikor utoljára néztem, a mysqlben nem volt open source tranzakciókezelés, ami számomra kétségessé tette az adatbáziskezelő kifejezés használatát.

A több száz mega az relatív, nekem volt olyan postges táblám, amiben 240 millió rekord volt, több tíz gigás, és jól ment. Ha nem bírja a diszk szuflával, próbáld meg több meghajtón elhelyezni az adatokat. Elvileg a kernel is tud raid-et, ami gyorsíthatja az adatkezelést, másrészt amikor utoljára néztem, a mysql tudott tábaszintű raidet (a mysql saját maga tudta, nem oprendszer), ezzel szét lehetett osztani a terhelést sok diszkre és ez sokat javított. Én próbáltam anno 8 diszkes mysql-t, érezhető volt a javulás.

De indexeléssel próbálkoznék először, az szokott a legtöbbet dobni.

Új hozzászólás Aktív témák