- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Persze, biztonsági problémának hívják.
A szervert szerintem rtc-vel reggel fel lehet ébreszteni, este meg megnyomják rajta a gombot és leáll magától. Vagy ha van pontos időpont, ami mindennap ugyanaz, amikor le kell állítani, akkor cron-ból is leállíthatod.
A minden user számára minden vírusokkal összefertőzött gépről egy rendszergazdai bejelentkezés a szerverre az a hülyeség teteje.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #16966 üzenetére
hogy tudtam, hogy e106... már fel is vettem a híres utolsó mondatok gyűjteményébe
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #16963 üzenetére
azé' én ódzkodnék attól, hogy írási jogot adjak a webszerver által elérhető területekre, pláne, ha valami tartalomkezelő is van a környéken (pl. e106)...
de tied a root jelszó, tied a rizikó
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #16961 üzenetére
szerintem ntfs-re egyáltalán nem tudsz semmilyen jogot adni, az azokkal a jogokkal fut, amilyen uid alól felmountoltad.
szerk: a logok szerint root.plugdev mountolta, 770-s maszkkal, na ezért nem lát belőle semmit a webszerver.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #16954 üzenetére
és a symlinkelt könyvtár szülő könyvtáraira van r-x jogod?
-
bambano
titán
de user processz nem okozhat ilyet, leállításkor először kiszórja az user processzeket, utána a cront meg a többi daemont, és amikor umountol, akkor már tiszta fájlrendszert umountol elvileg.
lehet, megint kernel bug, hogy amikor megállítja a raid kötetet, nem synceli le minden darabját. meg kellene nézned leállításkor a konzolon, hogy minden kötet-tagot syncel-e.
szerk: hogy a raid sync eszi-e meg a sávszélességet, azt a /proc/mdstat fájlból megtudod.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #16889 üzenetére
de a kapcsolat pontban te szoktál kapni az usertől levelet, nem?
azt berakod adatbázisba és nem foglalkozol smtp-vel.
a válaszlevélnek meg te állítod össze a tartalmát, ott magadban kell megbíznod, hogy nem töröd-e meg a saját géped. -
bambano
titán
válasz
sh4d0w #16841 üzenetére
a./ redir csomagot felrakod és azzal beforwardolsz egy portot a virtuális gép ssh portjára
b./ tűzfal szabályokban csinálsz egy dnat szabályt szintén a virtuális gép ssh portjára.
c./ bemész ssh-val a virtuálist tartalmazó fizikai gépre és csinálsz egy portforwardot.vagy arra a portra, amire szükséged van.
-
-
bambano
titán
szerintem ez két gépes feladat. az internetezésre meg médialejátszásra egy erőmű, amivel rendesen megy a flash meg a többi, viszont kikapcsolod, ha nem kell.
kamera streamelésre, torrent seedelésre meg egy kisfogyasztású gép, ami viszont folyamatosan megy, de nincs benne videokártya.
hogy van-e haszna egy 200-300 wattot igénylő tevékenység leválasztásának a 7/24-es gépről? gondold meg
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
#40935168 #16652 üzenetére
ebben az esetben javaslom, hogy otthon a desktopodon rakj össze egy ugyanolyan cuccot, azon grafikusan faragd meg a konfigokat és azokat másold át a szerverre.
másik verzió: megkérdezed a konkrét xen-es problémádat, van itt egy-két kolléga, aki xen-nel alszik-kel, és segít megoldani grafika nélkül.
-
bambano
titán
válasz
#40935168 #16649 üzenetére
X nem kontárkodik semmilyen network scriptbe. Az, hogy startx-re megfagyott, hardverközeli probléma lesz szerintem.
Az összes problémát megoldaná szerintem, ha nem ragaszkodnál a windowsos felfogáshoz, hogy távoli asztal elérés meg hasonló özönvíz előtti ócska megoldások, hanem használnád a rendes linuxos grafikus módszert. Felraksz egy X szervert a desktopodra (windowsra is van), és azzal éred el a gépen a grafikus cuccokat.
az ilyen vnc nevű betegséget egy esetben tudom hasznosnak elfogadni, amikor a xen virtualizál egy videokártyát a guesteknek és azt a videokártyát akarod elérni.
A linuxban még mindig fullextrás hálózat-transzparens grafikus felület van. Kb. három nagyságrenddel értelmesebb, mint bármi más.
-
bambano
titán
válasz
scream #16630 üzenetére
szerintem ne találgass, neked nem linuxos problémád van, hanem windowsos, van rá szaktopic.
ismerek adatmentő cégeket, akik az ilyen "bajom nem lehet belőle" kezdetű mondatokból élnek, jólszerintem úgy fogsz célt érni, hogy másik topicban megmondják, hogy rakd helyre a w8-at, utána lemented, legyalulod az egészet nullára, kikapcsolod az összes uefi baromságot a biosban és utána újraraksz mindent.
-
bambano
titán
Asteriskhez ért valaki?
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #16579 üzenetére
nem, nem vagy lokális user és nincs engedélyezve az X-nek.
már akkor sem tudsz X-es programot indítani, ha leülsz egy grafikus felület elé, indítasz egy terminált, bessh-zol ugyanoda úgy, hogy az ssh-ban nincs a forward engedélyezve.bambano@bruti:~$ ssh localhost
bambano@localhost's password:
Linux bruti 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Sun Sep 23 10:07:46 UTC 2012 x86_64
The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.
Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
Last login: Mon Feb 11 17:25:23 2013 from localhost
bambano@bruti:~$ gnome-terminal
A paraméterek feldolgozása meghiúsult: Nem nyitható meg a megjelenítő: -
bambano
titán
válasz
sh4d0w #16575 üzenetére
amikor login ablakkal várakozik, akkor még nincs userhez rendelve a session, tehát nem fogja tudni elindítani a gui-s cuccokat.
ha bejelentkezve hagyod ott, akkor már userhez van rendelve, csak ott át kellene hágni az azonos user két sessionje közötti határt.
de beírod a guglinak, hogy null X server és ilyen találatokat hoz, mint ez meg ez.
-
bambano
titán
tehát mégegyszer: az asztali tualatinos p3-as, ami mondjuk jár 1266MHz-en, az leveri a porba az asztali 2.2GHz-es p4-et.
nekem volt p3m, szintén notebookban, t41-ben, az egyes feladattípusokban 9x, más feladattípusokban 22x volt gyorsabb, mint a 2.2-es p4. a legelső sorozatú p4-ek gyakorlatilag semmire nem voltak jók, ha nem akartál fűteni. -
bambano
titán
válasz
PumpkinSeed #16294 üzenetére
mit akarsz installálni, ha még le sem fordítottad?
-
bambano
titán
válasz
PumpkinSeed #16284 üzenetére
make bzImage modules
megvolt? -
bambano
titán
nem értem a problémádat. ha neked gyorsabban frissülő disztró kell, akkor olyat választasz magadnak. nekem meg stabil disztró kell, én meg ilyet választok magamnak. Ráadásul az én választásom téged semmiben nem akadályoz vagy befolyásol.
nem is futottam bele egyetlen komoly, mostanában aktuális kernel security bugba sem.
kinek a papné, kinek a paplan.a privát magánvéleményem az, hogy így is túl gyorsan fejlesztik a dolgokat, nem feltétlenül olyan irányba, amit én szeretnék.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #16265 üzenetére
A nagyobb disztrók úgy csinálják, hogy kiszúrnak egy kernelverziót és arra építik a disztró adott kiadását. Erre rápakolják az általuk szükségesnek vélt javításokat, és kész. Volt már rá példa, hogy közösen kiválasztottak egy kernel verziót, kinevezték long term supported kernelnek és arra építették a disztrókat. (meg olyanra is volt már példa, hogy kiválasztották, azután szétcsúszott a dolog
pl. kiválasztották a 2.6.16-ot longterm supported kernelnek, ezért is volt belőle vagy 69 verzió, de végül mégis a 18-asra épültek a disztrók).
Nagyobb kernelcsere csak nagyobb revízióknál divat.
Szerk: nem lehet állandóan kernelt cserélni, mert az userlandot folyamatosan hozzá kellene faragni, az meg nem triviális. pl. a hibernálás környéki dolgokat, udevet, ilyenek.
-
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #16233 üzenetére
szerintem vinyó meg swap nélkül nem fog elmenni egy modernebb linux sem 360 mega ramon. nem is tudom, hogy lehet összeszedni 360 mega ramot, lehet, hogy hibás valamelyik modulod?
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #16227 üzenetére
szerintem modeline-t pont nem kell generálni, azt szedje le a monitorról.
a felbontások közé kell felvenni azt, amelyikre szüksége van.Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Általános videó kártya"
Monitor "Általános monitor"
DefaultDepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1680x1050" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1200" "1680x1050" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection -
bambano
titán
válasz
PumpkinSeed #16210 üzenetére
szerintem azok a csomagok, amik ahhoz kellenek, hogy egy csomagot lefordíts.
-
bambano
titán
válasz
MacCaine #16072 üzenetére
mindenhova 64 bites debiant rakok, ahol egy kicsit is io igényesebb dolgok mennek, nekem nem volt még soha semmi bajom velük. az igaz, hogy le-lemaradozva követem a verziókat, nyugodtan béta tesztelje más helyettem, majd ha már tutti, akkor rakom fel. Mostanában szanáltam pár lenny-s gépet
valamikor nagyon régen azt olvastam (és emiatt lehet, hogy tévedek), hogy más a buffer kezelése a 64 bites kerneleknek, kevesebbet hagyatkozik az alsó 1 megára, ha egyáltalán van még ilyen, ezért akkor is 64 bitet rakok, ha a memória mérete nem indokolná.
hmm. igazság szerint jobban belegondolva, default 64, csak akkor 32, ha valami nagyon extra különös indok van rá. Eddig egy ilyenre emlékszem.
-
bambano
titán
Ebben kérek segítséget a nagy közös tudattól. Szerintem ez csak első ránézésre offtopic itt, a gyanúm az, hogy az eredmény már nem lesz az.
-
bambano
titán
van valakinek tapasztalata asterisk-kel? abban kellene segítség, hogy milyen itthon is kapható telco kártyákat kezel. úgy értem, gyakorlati tapasztalat alapján.
-
bambano
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Suzuki topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sweet.tv - internetes TV
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch 2
- Építő/felújító topik
- Revolut
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged