- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Jester01
veterán
Nem ismerem a virtualbox-ot de azért ebbe is beledumálok
qemu tud olyat, hogy miután kész vagy a telepítéssel, az összes írási műveletet egy ideiglenes fájlba csinál. Vagyis minden indításnál a frissen telepített rendszered indul (ami ugye még garantáltan vírusmentes). Olyan mintha ghost-al mindig visszaállítanál egy ismert tiszta állapotot. Persze így nem lehet semmit módosítani, mert a legközelebbi indításra elfelejti - de netbankhoz szerintem jó, feltéve, ha a virtualbox is támogat valami hasonlót. Legrosszabb esetben gondolom "kézzel" el lehet menteni és minden futás előtt visszaállítani.
-
Jester01
veterán
Látom ám a smileyt, de:
1) vagy olyasmit teszel fel ami megfelel annak a gépnek
2) elviseled, hogy embertelen lassú lesz
3) veszel gépet(legalábbis alaplap+proci+ram kombót)
Csodát a linux sem tud tenni. Ahogy más is említette, p2-p3 kategóriás (akár márkás) gépeket gyakorlatilag utánad dobják. Én ilyet vettem, a netmegosztós-műholdvevős gépem egy p3-600. (Igaz, most tervezem lecserélni 45W-os AMDre, mert pl realtime videó streaminghez már kicsi szegény.) Szükség esetére van rajta X, de se gnome se kde csak sima ablakkezelő.
-
Jester01
veterán
válasz
ragazzo #7142 üzenetére
A router is csak egy gép, sőt némelyikben linux ketyeg. Szerintem biztonságosabb nem lesz (persze csak ha jól állítottad be a linuxod), legfeljebb kevesebb erőforrást foglal a gépeden, mivel a csomagszűrést és egyebeket átveszi a router. Ha dedikált linuxos router géped van (mint pl. nekem) akkor persze ez nem számít hiszen az éppen azért van. Egyébként ha már észrevehető erőforrást foglal a tűzfal akkor ott már úgyis baj van. Nekem egy p3-600 minden gond nélkül ellátja a tűzfal/netmegosztó funkciót, gyakorlatilag 0 processzorhasználat mellett. Persze ha 100-1000mbites interneteted van, akkor más is lehet a helyzet
Szigorúan szvsz, mert nem vagyok hálózati szakember.
-
Jester01
veterán
válasz
Anubis_9 #7089 üzenetére
Az egérrel kapcsolatban az az xfce4-terminal a gyanús, nézd meg másik terminál progival.
A torrentet meg az ntfs fogja meg. Mindenki azt mondja de jól működik az ntfs linux alól de én még olyat nem láttamA múltkor valakinek segített windowsban checkdisk/defrag futtatása.
-
Jester01
veterán
válasz
#25954560 #7050 üzenetére
miket kene ellenorizni?
Esetleg ezt:
Note: The cpio man page contains some bad advice that will break your initramfs
archive if you follow it. It says "A typical way to generate the list
of filenames is with the find command; you should give find the -depth option
to minimize problems with permissions on directories that are unwritable or not
searchable." Don't do this when creating initramfs.cpio.gz images, it won't
work. The Linux kernel cpio extractor won't create files in a directory that
doesn't exist, so the directory entries must go before the files that go in
those directories.
(kernel/Documentation/filesystems/ramfs-rootfs-initramfs.txt) -
Jester01
veterán
Igen, a mono az .net keretrendszer. Ha tiszta .net kód az a progi, akkor azzal mennie kell. Viszont a "laborműszert vezérel" rész problémásnak hangzik...
MOD: illetve a mono fut windowson is, szóval felrakhatod a wine/virtuális gép alá is. Hátha ennek a telepítője nem olyan háklis
-
Jester01
veterán
Na ez jó kérdés, én is meglepődtem, hogy az ubuntu tiszta windows kezd lenni, szó nélkül ledózerolta az mbr-t. Mindenesetre ha ubi telepítés idejére lehúzod a vinyót, akkor biztos nem tesz ilyet
MOD: hacsak nem a vinyóra akarod az ubuntut is és csak a grub-ot a pendrivera? Akkor meg telepítés után felrakod a grubot a pendrivera, és xp-t bootolva visszaállítod az mbr-t (fdisk /mbr)
-
Jester01
veterán
Egy másik kollega meg az ati 9600-al szopik, mert a full hardveres gyorsítás rosszul működik és/vagy fagy. Nekem is az x550 kapásból fagy, ha 3d-be kapcsolok. Nvidia 6600GT illetve 8600M-GT meg simán megy. Azt hiszem erre mondják, hogy egyik kutya másik eb, avagy YMMV.
Az lenne a jó, ha mindkét driver open source lenne. Nem is tudom, hogy áll az ati a dokumentáció publikálásával, vajon.
-
Jester01
veterán
Mi voyage linuxot használunk cf-es gépekben.
A hangkártyás probléma ez alapján bármi lehet. Akár az is, hogy nem olyan formátumot kap amit szeret (pl. fordított bitsorrend). "Csendet" (/dev/zero raw módban) lejátszik? Feltehetsz friss alsa-drivert, hátha az segít vagy kipróbálhatod valami újabb live cdvel. Meg persze gugli, hogy volt-e ilyen probléma.
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #6974 üzenetére
Nekem a dmidecode mond valamit, ami azt hiszem azt jelenti, hogy az első 2GB az dual channel, a maradék 1GB meg single channel (ennek így lenne is értelme):
Handle 0x1401, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
Starting Address: 0x00000000000
Ending Address: 0x0007FFFFFFF
Range Size: 2 GB
Physical Device Handle: 0x1100
Memory Array Mapped Address Handle: 0x1301
Partition Row Position: 1
Interleave Position: 1
Interleaved Data Depth: 8
Handle 0x1411, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
Starting Address: 0x00080000000
Ending Address: 0x000BFFFFFFF
Range Size: 1 GB
Physical Device Handle: 0x1100
Memory Array Mapped Address Handle: 0x1301
Partition Row Position: 1Vagy futtathatsz memória sebességtesztet, talán abból kiderül.
Illetve a chipset alapján esetleg ki lehet olvasni akár a pci config space dumpból is. -
Jester01
veterán
válasz
fsb1000 #6920 üzenetére
Azért kaptál hibaüzenetet, mert lusta voltál tar-t használni
Amivel te próbáltál tömöríteni, az nem az eszköz fájlt akarta elrakni, hanem az eszköz tartalmát, ami jelen esetben nagyon nem jó. Arról nem is beszélve, hogy vigyázni kell a jogosultságok helyes mentésére. Szóval tar. -
Jester01
veterán
válasz
fsb1000 #6912 üzenetére
Linux "ghostolásban" semmi varázslat nincs, bebootolsz live cd-t és simán fájl szinten lemented az egészet mondjuk tar.gz-be. Visszaállítás hasonló. Ha a boot loadert is elcseszed (de ez nem jellemző) akkor azt macerásabb visszarakni. Persze csinálhatsz igazi blokk szintű mentést is (man dd), csak az lementi az üres helyet is. Cserébe viszont a boot loadert is
-
Jester01
veterán
amúgy miért jobb az nvidia és az ati-t mmint miért nem szereti a linux?
Igazából fordítva van, az nvidia és az ati nem szereti a linuxot. Jönnek a bináris meghajtójukkal, amik ha bugosak akkor a közösség nem tudja kijavítani. Márpedig bugos mind a kettő, de az ati jellemzően kicsit jobban és a telepítője sem olyan okos.
Legalábbis nekem ez a tapasztalatom, használom/használnám mind a kettőt. Most például arra derült fény, hogy az ati fglrx_dri.so felüldefiniál egy szabványos függvényt (std::vector<int>::reserve) egy inkompatibilis változattal, így ha a program ezt használja akkor glibc abort üzenettel elszáll. -
Jester01
veterán
válasz
Veriakilis #3431 üzenetére
Nem csodálkozunk. És nem nekünk teszel szívességet ha használod.
-
Jester01
veterán
A bonnie++ progit elvileg le lehet fordítani windowsra is. Igaz, az már fájlrendszeren keresztül tesztel.
-
-
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #3035 üzenetére
Live cdnél kell csak.
Rebootnál megszakad, igen. De az sshd majd újraindul és megint bejelentkezhetsz. Kivéve, ha elrontasz valamit. Akkor bukta. Ezért aztán távoli gépen óvatosan a rebootokkal (kernelcsere, stb) ha nincs a közelben senki aki baj esetén tud segíteni. -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #3033 üzenetére
Persze, bármit futtathatsz. De hogy jön ide a chroot
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #3015 üzenetére
Nem olyan lassú mint a csiga. A font sokkal szebb (én a 12x22-es sun konzol betűtípust használom) és ezzel 1536x770@100Hz (!) felbontásban nagyon finom.
És azért framebufferen van egy pár grafikus dolog ami elmegy.
Igaz, amióta lecseréltem a matrox karimat nem próbáltam, hogy megy-e. Régebben az nvidia driver nemhogy lassú volt váltáskor, de gyakran fagyott is. -
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #2845 üzenetére
Én még egy másik trükkel próbálkoznék: olyan iptables szabállyal ami átirányítja a 80as portot a 22esre az adott ip címről érkező kérések számára. Így a káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik: mindenki más a web szervert látja a 80as porton, te viszont az ssht. (már ha a 80as porton átmegy az ssh)
-
Jester01
veterán
válasz
Armando_19 #2820 üzenetére
Gondolom vnc szervert simán tehetsz rá.
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2814 üzenetére
Kimenõ kapcsolatot sztm hiába is akarnád cmd/pid alapján nézni, mivel azok is tetszõlegesek lehetnek. Esetleg valami furmány alapján: ''az a program amihez a bejövõ port tartozik''. Valami hasonlót talán a conntrack modulok tudnak, pl az ftp-hez is ilyesmi kell. Vagy ha az egyes csomagokat fel lehet ismerni hogy torrent akkor a felhasználóval együtt már jó. (UPC is szûr állítólag, szóval valahogy csak lehet)
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2717 üzenetére
Nem, ez wines kérdés. Nem nekünk linuxosoknak kell tudni, hogy a win nem tud mit kezdeni a linuxos partíciókkal mint ahogy azt sem, hogyan kell üres partíciós táblát csinálni vele.
A ''hogyan telepítsek x oprendszert ha ...'' kezdetű kérdésekkel az x oprendszer szakértőihez kell fordulni.
Mellesleg a fentiek ellenére már én magam is megválaszoltam ezt a kérdést párszor. -
Jester01
veterán
válasz
Jester01 #2703 üzenetére
Supermicro P4SC8 alaplap van benne: [link]
Fenti leírás szerint: 2x 64-bit 66MHz PCI
lspci -vv szerint:
0000:02:01.0 SCSI storage controller: Marvell Technology Group Ltd. MV88SX5081 8-port SATA I PCI-X Controller (rev 03)
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 32, Cache Line Size: 0x08 (32 bytes)
Interrupt: pin A routed to IRQ 24
Region 0: Memory at f2000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Capabilities: [40] Power Management version 2
Flags: PMEClk+ DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/0 Enable-
Address: 0000000000000000 Data: 0000
Capabilities: [60] PCI-X non-bridge device.
Command: DPERE- ERO- RBC=0 OST=3
Status: Bus=2 Dev=1 Func=0 64bit+ 133MHz+ SCD- USC-, DC=simple, DMMRBC=0, DMOST=3, DMCRS=0, RSCEM-
A 133MHz+ ezek szerint nem azt jelenti, hogy ez az aktuális freki?
Akkor honnan tudom meg mennyin ketyeg? Mert ha csak 33Mhz pl. akkor az szépen 266MB/s-re jön ki.
Rávetem magam guglira de ha valaki véletlenül tud valami varázslatot szóljon. -
Jester01
veterán
válasz
bambano #2699 üzenetére
Valahol io bottleneck van, mert több párhuzamos olvasás is kb. eddig a 200MB/s-ig megy. Csak nem tudom hol.
8 portos marvell sata kártya van 2db, pci-x 64 bit 133Mhz. Szóval ez elvileg OK.
Proc terhelés mint írtam minimális, memória sávszél ugye szintén nagyságrenddel nagyobb. -
Jester01
veterán
Software raid szinkronizációs sebességhatár vajon összesen értendő?
Most éppen egy 5 lemezes raid tömböt épít újra, állítása szerint max 200MB/s sebességgel. Az mdstat szerint ~40MB/s, ami öttel felszorozva ugye éppen a 200MB/s . (Proc terhelés 9%, io wait 0%)
Próbáltam menet közben átállítani a határt, de semmi hatása. Lehet, hogy csak induláskor nézi? -
-
Jester01
veterán
válasz
dr_strange #2611 üzenetére
Hmm, nekem nem megy. Én tiszta 64 bites rendszeren vagyok, nincsennek 32 bites libek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest