- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
fordítanék egy firmware-t egy routerhez. össze is van szedve minden, elvileg önmagától meg kellene csinálnia, de egy csomagnál elakad:
az INSTALL-ban annyi van, hogy ./configure, make, make install. csakhogy nincs ./configure.
ngabor@lizard:~/usbip-0.1.6/src$ autoconf
configure.ac:10: error: possibly undefined macro: AM_INIT_AUTOMAKE
If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
See the Autoconf documentation.
configure.ac:12: error: possibly undefined macro: AM_CONFIG_HEADER
configure.ac:17: error: possibly undefined macro: AC_PROG_LIBTOOL
configure.ac:92: error: possibly undefined macro: AM_CONDITIONALvan autogen.sh is, ugyan ezzel az eredménnyel...
please use m4_pattern_allow.
ezt hogyan? mert a man meglehetősen szűkszavú.
-
ngabor2
nagyúr
lassítani szeretném a videokártyámat, hátha kevésbé lesz meleg. egy nvidia 7300gs van a gépnem, passzív bordával. az előző rendszer kiírta a hőmérsékletét, most valami miatt nem találja, akkor 77°C-ot írt rá.
régebben volt egy progi, amivel lehetett csökkenteni az órajelet, meg talán a feszültséget is, de most sehol nem találom. ráadásul a nevére se emlékszem.
mod: az nvidia-settings kiírja, hogy 82°C-os... nem hiszem, hogy túl egészséges hosszú távon, plusz ventit meg nem akarok beletenni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dr.Burn #6231 üzenetére
ne tudjon máshol turkálni... ez "csak" a többi user cuccaira, vagy a teljes fs-re vonatkozik? mert ha csak a többiekre, akkor mindenki home kt jogait 740-re kell venni (vagy 700-ra), akkor nem tud máséba belelépni.
ha más se... akkor az szebb, mert ha valamit futtatni szeretne, akkor nem árt, ha pl. az /usr/bin olvasható számára.
-
ngabor2
nagyúr
boot flag-et fdisk-kel is ki lehet tenni, gondolom. megmondom neki, hátha...
viszont most megint nekem lenne problémám, linuxszal. eee900, eee-ubuntu. azt már olvastam, hogy a wifit, meg a hangot nem lehet kapcsolgatni, nem lehet normálisan leállítani (
), és egyéb "apróságok". de az eredeti linuxa nem igazán az én igényeimnek való.
viszont a touchpad... azt írja a log, hogy nem synaptics, tehát a görgetés nem fog menni.
valaki találkozott már a fenti problémákkal, esetleg tud rájuk gyógymódot is? nem bírom felfogni, hogy hogyan lehet megcsinálni, hogy egyik linuxban megy minden rendesen, a másikban meg nem.
-
ngabor2
nagyúr
lenne egy kis problémám a grubbal. nem is nálam... de lényegtelen: nem bírja betölteni a wint.
a win az sda5-ön van, az ubuntu az sda1-en.
menu.lst:
title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=56693ecc-fed7-4807-8826-233d6229f94e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
quiet
title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic (recovery mode)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=56693ecc-fed7-4807-8826-233d6229f94e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
title Ubuntu 8.04, memtest86+
root (hd0,0)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,4)
makeactive
chainloader +1a vége az, ami nem jó, és nem bírok rájönni, hogy miért. vagy invalid executable format, vagy non exist partition (emlékezetből írom, az meg nem jó...) a hiba. próbáltam a root után a (hdx,y)-t átírni, próbáltam a chainloadert +5-ig, próbáltam makeactive nélkül... több tippem nincs. más?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #6135 üzenetére
ezért nem azt írtam, hogy nincs, hanem hogy nem tudtam róla. az ubinak utánajárok, a gentoo-hoz nincs időm/türelmem.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
PSP-Bobb #6130 üzenetére
a testre szabott... de tényleg. ha csinálsz kifejezetten eeepc-re szánt kernelt (csak azok legyenek benne, amik tényleg benne vannak, amik nem kellenek, azok nem, amit lehet, modulba teszel, stb), akkor csaknem mindegy a körítés. kifejezetten eee-re optimált disztróról csak a xandrosról tudok. abból is elő lehet csalogatni a "rendes" felületet.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #6095 üzenetére
saját tapasznyalatból 3 példát tudok mondani:
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
jelenleg ez megy nálam tökéletesen
intel iwp3945 van a notiban, szintén megy egyből.korábban ralink 2500 (pontosabban 2570, de ugyan az a modul kell hozzá) volt, működött, de voltak furcsaságai, volt, hogy kikapcsolt, aztán alig lehetett visszakapcsolni. az okot ma se tudom.
az eee-ben másféle atheros van, ahoz külön kellett leszedni modult, de az is normálisan megy.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Studiossrác #6093 üzenetére
milyen chip van a kártyán? ha atheros, akkor elég jó eséllyel menni fog. ha intel, akkor is. a ralink megy, bár nem teljes funkcionalitással. a broadcom lutri, zárt meghajtókat néha lehet találni, a TI-vel nekem nem sikerült megbarátkoznom (acx 100/111).
-
ngabor2
nagyúr
jól mondja DarkByte, ezzel a paranccsal lecseréled a /-t ideiglenesen egy másikra. amíg érvényben van, addig ahoz a /-hez viszonyít/mountol mindent.
tippre akkor sda2 volt (eddig is) a /, tehát:
- partíció-ellenőrzés a /boot-ra:sudo badblocks -vws /dev/sda1
(ez felül is írja, 4x végigmegy rajta, úgyhogy nem feltétlenül gyors. ha a w-t kihagyod, akkor csak olvas, de gyorsabb.)
- ha jó a partíció, akkor filerendszer létrehozása:sudo mke2fs -j /dev/sda1
- aztán lehet mountolni a /-t, és chrootolni:
sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo chroot /mntha jó a /boot partíció, akkor felmountolni
sudo mount /dev/sda1 /boot
majd feltenni a kernelt meg a grubot:
sudo apt-get install --reinstall linux-image grub
elvileg ennyi, a grub felpakolás után asszem rákérdez, hogy hova települjön.
-
ngabor2
nagyúr
azt mondtad, hogy nem is lehet mountolni. ez számomra azt jelentette, hogy fizikailag sérült, tehán nem sokmindent lehet vele kezdeni. ha csak logikailag, akkor lehet úgy is.
jó eséllyel a kernel-csomagot kell feltenni, mert az ír oda, meg a grub.
első körben valóban érdemes lehet a partíció újraélesztése, ha tudod, hogy mi a neve (/dev/sdxy), erre kell filerendszert tenni (sudo mke2fs -j /dev/sdxy), chroot-olni a jelenlegi / partícióra (mount /dev/sdxz /mnt, chroot /mnt), majd feltenni a szükséges csomagokat (apt-get install --reinstall grub linux-image).
ha sikerül kideríteni a partíciók neveit, akkor még ennél is konkrétabban tudok írni (cat /proc/partitions).
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
igen, ez is megoldás, de mint írták, egérrel is lehet varázsolni: ha fut a gpm, akkor kijelölöd bal gombbal, majd a célterületre középső klikk, és benn van a szöveg. én mindig így csináltam... amikor még használtam mélyterminált.
btw, mi az, amit csak mélyterminálban lehet megcsinálni, xtermben nem?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Anakin007 #5745 üzenetére
hááát, ha nagyon akarod, talán be lehet, de egy soros infravevőt összedobni egy 5x5 lyukas próbapanel meg kb. 350Ft értékű alkatrész kérdése, amiből 200 a 36kHz-es infravevő ic... a többi asszem egy 5V-os stabilizáló, egy dióda, egy ellenállás, egy elkó, meg a csatlakozó. én jó közelítéssel 0 előképzettséggel pakoltam össze vagy 5 darabot, 2 még mindig itt kolbászol nálam a lomban, sose került igazi használatra a sor.
ha kell, elővadászom a címet, csak dobj rám egy pü-t.
-
ngabor2
nagyúr
ujjnyomat-olvasókhoz értők!
itt írtam egy kis problémáról, ami fennáll. a lényeg, hogy látszólag megy rendesen az ujjnyomat alapján történő azonosítás... utána mégis kéri a jelszót. ubuntu 8.04,
root@ngabor-laptop:~# dpkg -l | grep fprint
ii fprint-demo 0.4-0ubuntu1~ppa2 finger scan UI
ii libfprint0 0.0.5-2ubuntu1 fingerprint library of fprint project, share
ii libpam-fprint 0.2-2ubuntu1 PAM module allowing authentication via fprin -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #5629 üzenetére
megcsináltam OOo bemutatókezelővel. úgyis a változtatás a lényeg. azért köszi, ezeket elteszem.
-
ngabor2
nagyúr
egyszerű vonalas/blokkos ábrát szeretnék csinálni. milyen progit ajánlotok hozzá? a gimp úgy tűnik, ágyúval verébre (meg nem is találom benne pl. a téglalap-rajzolást se... jól eldugták). az OOo rajzolója se az igazi, pár hülyeségéről nem lehet lebeszélni (bár lehet, hogy ha nem jön jobb ajánlat, az lesz...).
-
-
ngabor2
nagyúr
hozzáértők, gyertek kötözködni
-
ngabor2
nagyúr
a 4gb-ból nekem is csak 3,5-öt lát... na és? az eddigi 127 nap alatt nem bírta ezt se belakni, pedig 4x100%-on megy, swap nélkül.
de ha ki akarod próbálni, akkor pl. az ubuntut ajánlom. a 7.10 nem tudom, hogy 32-bites verzióban alapból látja-e mind a 4gb-ot, a 64-bites valszeg már igen (legfeljebb tévedek
)
kernelfordítással rá lehet venni... az más kérdés, hogy kezdőknek első lépésban nem nagyon ajánlanám (bár én is azzal kezdtem, csak akkor még 200MHz-es gépem volt 32MB rammal... és 2.0.35-ös kernel.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zoltanz #5418 üzenetére
ha a puppy ismeri, az azt jelenti, hogy van hozzá kerneltámogatás. amiből meg az következik logikusan, hogy más linux is fogja tudni használni, ha sikerül levadászni. az ntfs-t minden modernebb disztró ismeri már.
miért a rég elavult ctorrentet használod pl. az rtorrent helyett, ha nem titok?
-
ngabor2
nagyúr
leforgattam az mplayer 1.0 rc2-t, ugyan úgy, ahogy egy korábbi darabot is... erre nincs benne xv kimenet. mással meg vagy nem tudja megnyitni, vagy nagyon csúnya a kép.valaki tud rá megoldást 2 napig tartó rtfm-en kívül? egyelőre visszakerült egy régebbi (2006 júniusában fordított) darab.
-
ngabor2
nagyúr
kdelibs4 vs. kdelibs4c2a... most épp ez szivat. fel akarom tenni xandrosra a kdebluetooth-ot, hátha azzal össze tudom lőni a telefonnal a gprs-modemet bt-n keresztül, mert a többi leírás alapján nem igazán jöttem rá a módjára, erre nem tudom. aszongya, hogy vagy az egyik, vagy a másik. csak az a baj, hogy túl sokminden függ az előzőtől, ha azt leszedem, akkor gyakorlatilag fé lrendszer ugrik róla... aminek nem örülnék.
valaki tudna adni egy normális rtfm-et egy wm6-os pda (eten x500) és egy xandros (eee) összekapcsolásáról? a notin megy a bluetooth, legalábbis azt írja ki. találtam egy 3egprs nevű jószágot, de azzal se igazán boldogultam. valszeg alap dolgokat nem tudok a bluetooth-tal kapcsolatban, legutóbb kb. 3 éve próbálkoztam, akkor 1x összejött, azóta semmi.
-
ngabor2
nagyúr
eeepc probléma...
[ 2527.490000] usb 3-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
[ 2527.680000] usb 3-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 2527.720000] usbcore: exports duplicate symbol usb_disabled (owned by kernel)
[ 2527.720000] kobject_add failed for uhci_hcd with -EEXIST, don't try to register things with the same name in the same directory.
[ 2527.720000] [<c0250f4c>] [<c012f074>] [<c01302df>] [<c014f670>] [<c0103f90>] [<c03a0000>] =======================
[ 2527.750000] usbcore: exports duplicate symbol usb_disabled (owned by kernel)
[ 2527.760000] kobject_add failed for uhci_hcd with -EEXIST, don't try to register things with the same name in the same directory.
[ 2527.760000] [<c0250f4c>] [<c012f074>] [<c01302df>] [<c014f670>] [<c0103f90>] [<c03a0000>] =======================
[ 2527.900000] usbcore: exports duplicate symbol usb_disabled (owned by kernel)
[ 2527.980000] usbcore: exports duplicate symbol usb_disabled (owned by kernel)
[ 2527.990000] bluetooth: exports duplicate symbol bt_sock_register (owned by kernel)
[ 2528.000000] bluetooth: exports duplicate symbol bt_sock_register (owned by kernel)
[ 2528.000000] kobject_add failed for hci_usb with -EEXIST, don't try to register things with the same name in the same directory.
[ 2528.000000] [<c0250f4c>] [<c012f074>] [<c01302df>] [<c033d560>] [<c0103f90>] [<c03a0000>] =======================
[ 2528.000000] kobject_add failed for hci_usb with -EEXIST, don't try to register things with the same name in the same directory.
[ 2528.000000] [<c0250f4c>] [<c012f074>] [<c01302df>] [<c033d560>] [<c0103f90>] [<c03a0000>] =======================nem bírom a bluetooth-ot életre kelteni. ezt írja ki, mikor bedugom. a szoftveres részt ennek megoldásáig be se írom...
(amúgy pöpec kis masina, most is arról írok, magyar kiosztású billről... csak egy matricázás hiányzik róla, meg hogy pl. a házikó gombot kinevezzem í-nek
)
kiegészítés: ez a kernel van fenn:
big/fmlinuz.gz: This is a 2.6.21.4 kernel with a lot of additional extra's built-in. Apart from 2G support the following modules are build into the kernel: usb (usbcore, ehci, uhci, mass storage, hid, note that the original kernel does not support ohci, so neither do I), bluetooth (including l2cap, sco, rfcomm, bnep, hidp, hci_usb), cdrom (including sr, sg, iso9660, udf), i2c (including i801, useful if you want to use eee.ko), rtc (useful for aircrack-ng; however this removes gen_rtc), autofs4_fs and fuse_fs (not really sure where these are for but they always load on my system, so I dragged them into my kernel), fat_fs, msdos_fs, vfat_fs, ntfs_fs, nfs_fs, nfsd, lockd, exportfs, sunrpc, smb_fs, cifs. (these modules need to be replaced by new one for the standard 2G kernel; for this kernel they are compiled in, so it saves some work and possible frustration for you), uinput (not really needed and not big, but convenient when using a wii remote)
Furthermore this kernel increases the buffer that is used to store log messages. At least now dmesg will give you a complete list on what happened during the boot (assuming you do not get too much errors).
A list of kernel compilation flags for this kernel can be found at big/config.txt -
ngabor2
nagyúr
HTTP File Server (HFS)
ennek keresném a linuxos verzióját. egy router felszabadításához kellene, de az eddigi leírások alapján csak win alól írták le. nem bírom elhinni, hogy linux alól nem lehet...
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Bundás22 #5087 üzenetére
a hozzáállásod elég nem-linuxos (még). itt nem programokat szoktak a felhasználók keresni, hanem egy feladatra megoldást. tehát ha leírod, hogy milyen gépre kellene, mik a feladatok és célok, mennyi hely van, mennyire olvastál/néztél utána a dolgoknak, mielőtt kérdeztél... akkor válaszokat fogsz kapni.
most kicsit provokatíve (bocs, ilyen napot fogtál ki
) válaszolok a kérdéseidre:
gentoo az jó?
igen, az jó. nem biztos, hogy neked, de sokak egybehangzó véleménye szerint a legjobb disztró.csak annyiféle van
ez a szép benne...igaz hogy sokkal kisebb a gépigénye?
nem, ez is 100%-ban használja a procit, mikor kell.támogatja valamelyik a kétmagot?
kernelszinten ha támogatja, akkor igen.linux-on elfut az MSN?
az msn egy protokoll. vannak linux alatt is megvalósításai.netezni gondolom lehet, de szöveget szerkezteni tudok-e(*.doc)?
mivel alapból hálózati oprendszer, ezért tudsz netezni természetesen. doc-ot pedig pl. openoffice.org-gal tudsz szerkeszteni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Bundás22 #5085 üzenetére
melyik linux a legfejlettebb/legfelhasználóbarátabb?
egyén/felhasználófüggő.
melyik a leglátványosabb?
mind azzá tehető, elszántság kérdése.
lehet-e rá telepíteni office-2000-ret?
de szeretem az ilyen kérdéseket... különösen ebben a topikban...
ha találsz linux alá kiadást, akkor azt igen. de ha találtál, szólj, mert én is kiváncsi leszek rá, hogy hogyan pakolsz fel egy wines progit linux alá (wine és egyéb emulátorok nem játszanak!).én eddig az ubuntut és a sabayon-t láttam
és mi volt velük a gond?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
cucmalajmc #5014 üzenetére
az ilyen "hallottam, hogy milyen fasza a linux, melyiket tegyem fel, ha jáccani akarok?" című kérdésre a válasz: wint. ha hajlandó vagy olvasni, utánanézni, tanulni... akkor meg úgyis utánajársz. ha meg nem, akkor az első nap sikítva fogod letörölni, mert "fúdeszar a linux, még cémeghajtó se nem vanik rajta, meg a zinternetekszplórer se futik".
de hogy indulópontot javasoljak: ubuntu.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
cucmalajmc #5012 üzenetére
ööö... a vistát.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Józsibácsi #5005 üzenetére
a háló felhúzása után egyből törölheted a persistent-net.rules-t, utána elvileg már nincs rá szükség. tehát utána akár pukkan a kártya, majd fagy a gép, akár szabályosan állítod le, nem lesz olyan file-od, minden boot során létrehozza. az /etc/rcx.d-ben csinálsz egy 99_zzdelnetrules szkriptet, ami ezt törli, az biztos, hogy utolsónak fog lefutni.pontosabban érdemes valahova elhelyezni, sose lehet tudni, mikor kell menet közben...
(amúgy meg gyűccsél be egy használható hálókártyát, 16-án adok egyet ajándokba.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Csokimester #4994 üzenetére
tehát ha nekem sürgős lenne, hogy kde alatt a képernyővédőt hol állítsam be, akkor azt hirtelen írjam be 5 wines topikba, mert azelőtt win volt a gépemen... húúú, de penge logika. a a win nem megy fel, az nem linux probléma. ha a linuxot legyalultad, akkor onnantól kezdve a probléma nem linux probléma. viszont ha több topikba crosspostolsz, az a netikett szerint legalább illetlenség. elég nagy az átfedés fórumozók tekintetében a linuxos topikok között, én is 4-et olvasok/hozzászólok. és ha már 3. helyen olvasom ugyan azt, akkor nem válaszolok egyikre se.
ráadásul ha kérdés helyett használod a keresőt, akkor már rég meglett volna a válasz
-
ngabor2
nagyúr
apróbb javítások, amik elvileg az alverziót se nagyon érintik.
elvileg a 2.6-ból a vége fele már elég stabil, úgyhogy a 2.6.23-ból a legutóbbi is felmehet. ahogy nézegettem, nem túl sok, a rendszert érintő változás van benne.
btw az ilyen 2.6.23.y módszer nekem se tetszik. 2.4-nél tudta az ember, hogy igen, ez _a_ stabil ág, a javítások meg a következő pre1-prex, rc1-rcx verziókba kerülnek.
-
ngabor2
nagyúr
nézd meg, hogy itt szerepel-e valahol a támogatottak között a nyomtató.
vagy a nyomtatótelepítés résznél (disztrib- és ablakkezelő függő, hogy hol van) nézd meg, nem ismeri-e fel, vagy nincs-e a listában valami hasonló.
mod: itt a panasonic lista. ha az első 2 oszlopban szerepel, az jó. ha a 3.-ban, akkor kevésbé, ha az utolsóban, akkor nincs szerencséd...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #4883 üzenetére
06:08.0 Multimedia video controller: Internext Compression Inc iTVC16 (CX23416) MPEG-2 Encoder (rev 01)
06:09.0 Multimedia video controller: Internext Compression Inc iTVC16 (CX23416) MPEG-2 Encoder (rev 01)tehát látja a kártyát a rendszer.
modprobe cx2341x
után semmi nem került volna a messages-be?
akkor egy
lsmod | grep cx
kimenet kellene, hogy be tudta-e tölteni a modult egyáltalán. ez elvileg rövidebb.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #4881 üzenetére
ehez a 2 disztróhoz nem tudok hozzászólni
viszont a kártyához úgy látom, van támogatás... lspci mit mond rá?
modprobe cx2341x
után mit ír a /var/log/messages-be?
tévénézésre én a tvtime nevű progit használtam, amíg volt tévékártyám.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #4879 üzenetére
tehát a gyári driver a hibás. a csomagban jövővel mi a baj? vagy azzal is csinálja? régebbivel is? ha azzal nem, akkor mi az az extra, ami miatt mégis az újat teszed fel?
-
ngabor2
nagyúr
haver vett egy notit: benq joybook a52. ati radeon xpress 200 chipset, core duo procc, stb. linpus linux van rajta... és pl a hang az egyáltalán nem megy. az lspci leginkább unknown device-okat talál. 2.6.12 kernel van rajta. holnap, ha összejön, feldobok egy 7.10-es ubuntut. remélem azzal működni fog. valakinek van tapasztalata ezzel a chipsettel?
-
ngabor2
nagyúr
oké, nem szólok, mert úgy látom, megtaláltátok a szaktopikot.
HZsolti: ezt miért a linuxos topikban kérdezed? ha nincs már linux, akkor az nem linuxos kérdés...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
sghc_toma #4758 üzenetére
oké, akkor erőt veszek magamon, és kipróbálom
úgyse lesz belőle a mai nap folyamán kipróbálható dolog, de legalább gyakorlok egy kicsit. meg ha meglesz a crosscompiling része, akkor mást, más cuccra is megpróbálok leforgatni. a routeremre már nagyon kell egy torrent-tracker
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #4752 üzenetére
ezzel csak annyi a "gond", hogy erősen ajánlott a gentoo a desktop gépre is. namost ahoz nem igazán van időm/türelmem. ubuntu van, esetleg debian. az lfs-nek ez nem kell, bármilyen disztró alatt elmegy, a leírása disztró-független. ráadásul ha megvan az alap, olyan csomagkezelőt teszek fel, amilyet nem szégyellek, márpedig az apt-ot megszoktam, szeretem. ez az emerge nekem idegen egyelőre. úgyhogy ha sikerül, hétvégén kipróbálom ezt, aztán... meglássuk.
-
ngabor2
nagyúr
az lfs-sel van valakinek tapasztalata? aki nem a linux from scratch-re gondolt, az szégyellje magát, mert piszkos a fantáziája
hogy még szebb legyen: clfs-embedded lenne az áldozat. tehát nem elég, hogy teljesen forrásból kellene felépíteni mindent, még crosscompiling is lenne, egy pda-ra. tudtok segíteni? vagy nyissak neki topikot?
-
ngabor2
nagyúr
mivel kedvenc szervem kezd kilenni a wm5 hülyeségeivel (leginkább azzal, hogy sehol egy konstruktív hibaüzenet, amikor valami nem megy), szeretném az oprendszert lecserélni rajta linuxra... csak nem találok semmit...
hallott/olvasott/láttott már valaki linuxot pda-n? súlyosbítja a helyzetet, hogy ez egy e-ten x500, tehát nem csak pda, hanem mobiltelefon, gps, wlan és bt is van benne. a telefonálás és az mp3-lejátszás erős feltétel.
-
ngabor2
nagyúr
lehet, hogy őt se a szépsége és az íze érdekli, csak az, hogyha betesz egy cd-t, amin van egy divx-es film felirattal, azt teljes képernyőben le tudja egyszerűen játszani. amellett, hogy neked is teljesen igazad van, az ő álláspontját is megértem.
most, hogy megszoktam az automountot, kezd hiányzani, hogy sikerült valahogy kilőnöm
hogy hogyan, arra nem jöttem rá.
-
ngabor2
nagyúr
1: elég szomorú, hogy cross-postolsz, ahelyett, hogy egy helyre írnád be a fórumban.
de a hiba valszeg az, amit a hibaüzenet ír: nincs feltéve a proftpd. hogy suse alatt hogy kell feltenni, azt nem tudom. talán a yast2-ben találsz valami segítséget.
amit feltettél, az egy frontend, tehát kell mögé a valódi program.
-
ngabor2
nagyúr
nem sd kell bele. csak azt nem tudom, hogy hova... ha megtalálnám, akkor tudnám bővíteni.
esetleg ha ethernet-kártyát is találnék hozzá, ami passzol a foglalatába (amilyet még nem igazán láttam, jelenleg egy modem csücsül benne, az lspci szerint winmodem), akkor hirtelen lecsapnék rá.
-
ngabor2
nagyúr
bx440 chipset, úgyhogy valszeg memet elég macerás lenne bele találni, ráadásul semmi hangulatom porrá bontani, hogy a bővítés helyét megtaláljam (a hátlaok leszedésével nem lehet, ezt már végignéztem). de ha ilyen sebességű és ilyen jól viselkedő marad, akkor nem is bántom. telepítés során kevesebbet kérdezett, mint egy win
ja, és természetesen mindent elsőre felismert. cska kicsit sokáig tartott a teljes telepítés (700 csomagot még lekapott a netről...)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zoltanz #4614 üzenetére
most kötözködni fogok
progik oprendszerre, esetleg környezetre vannak, nem ablakkezelőre. az xfce pedig "csak" egy ablakkezelő. tehát akár a k3b-t is felteheted, húzza maga után a kde-s libeket, amik önmagukban nem lassítják a rendszert, viszont kapsz cserébe egy nagyon pöpec cd/dvd-író progit. mikor a gnome-ot nyomtam, akkor is k3b-vel írtam dvd-t.
-
ngabor2
nagyúr
varázsszó: futási szint (runlevel). a 2 és a 3 a két "normál" szint. disztrótól függően az egyik grafikusan, a másik nem grafikusan indul, ami a /etc/rcX.d könyvtár tartalmától függ. amelyikben ott szerepel a végén a link a gdm-re, az grafikusan indul.
runlevelt pedig a /etc/inittab file-ban lehet állítani.
a gdm a belépéstől kezdve manageli a grafikus felületet, a metacity pedig egy ablakkezelő a gnome keretrendszerhez.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
janos1988 #4435 üzenetére
röviden: nem.
hosszabban: ha van mentés, akkor abból igen. vagy ha a törlés után azonnal(!) le lett csatolva a /home partíció (ha külön van), és nagyon sok türelmed van, akkor talán. az ext2/3-nak az a szokása, hogy a legutóbb felszabadult helyekre ír. tehát ha nincs umount, akkor jó eséllyel részben, vagy egészben felülírta.
-
ngabor2
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Synology NAS
- Anime filmek és sorozatok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Melyik tápegységet vegyem?
- Dell notebook topic
- Horgász topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest