Hirdetés
- Sózd a jégakkut! Megoldotta a CATL a téli akkuproblémákat
- Két 200 megapixeles kamerát tesz a Xiaomi a 18-as szériába?
- Akciófigyelő: Ajándékok az új Redmi Note 15-ök mellé
- A Samsung is leszámol a 128 GB-os tárhellyel a Galaxy S26-ban
- Néhány Pixelnél Wi‑Fi és Bluetooth hibákat hozott a januári frissítés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Fotókon a Samsung Galaxy A57
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Formát és önbizalmat épít a Garmin golfórája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok,
eldöntöttem, hogy itthonra a fotóim miatt Debian alapú NAS-ra állok rá a NAS4Free-ről, mert kell a pusztán NAS funkció mellé még rengeteg minden nekem..
Röviden a problémám: a HDD-k seek-elnek, a LED villog. Üresjáratban is 2mp-enként pozicionál vagy hármat a fej a raid tömbön.
Setup:
- Gigabyte mezei alaplap (LGA1055, 6xSATA3)
- Pentium proci
- 8G RAM
- 3 x 4TB Seagate NAS HDDA Seagate NAS HDD-k egyikéről fut a rendszer, a másik kettőre még nincs replikálva és raid-be téve az ottlévő partíció, csak elő van készítve (sfdisk-el backup-oltam az elsőről a teljes GPT part. táblát és ezt visszanyomtam a másik kettőre).
Egyelőre /dev/sd[abc]4-ből csináltam egy raid5 arrayt, /dev/md4p1 néven. 3db totál egyező 3.9TB-s partíció, md4p1-et ext4-re formáztam.
Minden csodálatos, minden szuper. Lefutott a szinkronizálás is, mdstat:
root@nas:~# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid6] [raid5] [raid4]
md4 : active raid5 sda4[0] sdc4[3] sdb4[1]
7733499632 blocks super 1.2 level 5, 4k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]unused devices: <none>
Írási sebesség 1 HDD szintje körül van, olvasás elég gyors.
Smart értékek abszolút jók, 3 vadonatúj HDD, mind 100/100, előbb HD Sentinellel néztem őket másik gépben, végül beszereltem ide.Mi lehet a seek-ek oka ? Nem sima HDD seek-ek, ami HDD hibára utalna, mivel a LED világít, tehát az OS-től jön-megy valami kérés a raid tömb irányába.
- Ha az array-t umount-olom, megszűnik a seek-elés és tök csend és nyugi: a HDD-k pörögnek, a rendszer áll csendben és nem történik tényleg semmi.
Ha az array-t mount-olom, indul a kb. 2 mp-enkénti seekelés, LED villogással együtt, tehát VALAMIT csinál az oprendszer az array-en. Ami nem a recovery/resync, mint látjuk fentebb az mdadm stat-ból.
Egy külföldi fórumon egyedül ennyit találtam, mert más is küszködött már hasonlóval:
- lehet kernel bug, de javították, enyém pedig friss wheezy (stable) és full up-to-date
- tippelt valaki arra, hogy az array-en ext4 létrehozás gyorsan megtörténik, de ezután ténylegesen a rendszer csak később, működés közben incializálja az inode-okat, ez valami lazy-inode init ...és elvileg elmúlik idővel, ahogy végzett, csak hát itt most bárhogy nézem, közel 8 terát kell inicializálnia, ha ez a inode-os feltételezés igaz..Mount-olás noatime-al történik fstab-ból .. az ext4 journal sem lehet szerintem..
Nem vagyok nagy guru, inkább amolyan lelkes kezdő-középhaladó. Lenne ötlet, mi dolgoztatja a HDD-ket felmountolt array esetén ?

Új hozzászólás Aktív témák
- Robotporszívók
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Autós topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kell-e a korlátlan mobilnet, vagy luxusból égetjük a pénzt?
- Arc Raiders
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Dell Latitude 7470 14" QHD IPS touch, i5 6300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest