- Mobil flották
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Aktív témák
-
Joco
aktív tag
válasz
#72042496 #1016 üzenetére
Szóval amit FSBként emlegetsz az a clock. Nem érdemes annyit játszani vele, mint athlonnál, mert itt a HT, ami fsb helyett van kb. 800-1000Mhz-es, ebben a tartományban ez nem lesz szűk keresztmetszet, mert a prociba épített memória vezérlő miatt a memória nem foglal belőle sávszélességet.
Teljesen felesleges tehát a proci szorzóval variálni ennyire. Arra figyel, hogy a ht kb. 800 felett maradjon(olyan ~1100ig el szokott menni, tehát kb. 220ig 5x, onnan 4x 270-től 3x a HT szoró) Azt nézd meg cpu-z-vel, hogy mennyi mennek a ramok. A giga lap pl. csal, 244-et bírnak a memek, ha visszaosztom 2:1,83-ra 266nál vége kéne legyen, de 271ig lehet húzni a clock-ot, mert cpu/10el számol. Ezután próbáld ki visszaosztás nélkül, mit bírnak a ramok, úgy a proci és a ht-sem nagyon szólhat bele. Ha megvan ossz vissza mindent durván próbáld ki a proci végét. Próbáld ki, hogy mennyit megy, ha max.ra rakod a ramokat, meg egyszer, ha procira optimalizálsz, abból nagyjából be tudod lőni, mi a jó Neked. Ha megy, akkor ereszd rá a prime-ot és nézd meg mi a legkisebb fesz, amivel még stabil(állandóra léghűtéssel 1.5 esetleg 1.525 nagyon többet szerintem ne). Kb. ennyi, ha van kérdés ne fogd vissza magad -
törölt tag
válasz
#72042496 #1014 üzenetére
Elkezdtem betesztelni a RAM-okat, s nagyon nem akarnak menni...az lehetséges, hogy a magas FSB miatt nem képesek normálisan működni?
320-as FSB mellett még 3/4-re osztva (240MHz) is RAM hibával szállt el az Xp, úgy, hogy a CPC 2T volt. Plusz feszültséget is adtam nekik (2,8V-ig), de ez sem vezetett eredményre.
Az eddigi Athlon Xp alapú rendszeremnél azt tapasztaltam, hogy azonos órajelen egy nagyobb FSB-jű (és értelemszerűen kisebb szorzójú) processzor nagyobb teljesítményt hoz, ám A64-nél nem igazán tudom, mi hogyan működik.
Itt a HT, ami az A64 topic-ban leírtak szerint az FSB-t helyettesíti. Ennek értékét az FSB növelésével csökkenteni kell, kérdés, ez hogyan hat ki a processzor, illetve a rendszer összteljesítményére.
Érdemes a magas FSB-re gyúrni osztott RAM-okkal, vagy inkább a kisebb FSB, magasabb szorzó melletti szinkronban hajtott memóriák hoznak nagyobb teljesítményt?
szerk: Joco: Köszi szépen.
[Szerkesztve] -
Joco
aktív tag
válasz
#72042496 #1014 üzenetére
Kaparj elő egy cpu-z-t pl. [link] itt az is lesz. Van hogy a lap nem a clockból, hanem a proci órajeléből oszt vissza. Ilyenkor teljesen felesleges variálni a szorzóval, hacsak nem akarod az utolsó fél megaherzet is kicsalni a gépből. Szerintem 1,55V-ig nyugodt szívvel adhatsz neki próba erejéig pedig főleg nem hinném bármi baja lehetne. FSB pedig itt nincsen egy órajel generátort piszkálsz, amiből mindenki a hozzátartozó szorzó szerint kapja a sajátját. Éppen ezért szerintem hogy visszaosztod-e a ramokat vagy sem, amig azok a maxon mennek elvileg lényegtelen. Majd mindjárt jön 1-2 tuning májszter és megcáfol, de ha az amd trükkösen nem rakott be vlmi teljesítmény korlátozót, akkor nem mondok hülyeséget.
Legjobban szerintem úgy jársz, ha mindent egyesével megnézel mit bír és utánna összeraksz egy kompromisszumos megoldást, hogy minden rész a lehető legjobban teljesítsen.
Aktív témák
Hirdetés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ingatlanos topic!
- Formula-1
- Anime filmek és sorozatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AliExpress tapasztalatok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Drón topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged