Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés

Bevezető (Bone123)

Samsung Galaxy Note7 – aligha a felütés, amit a gyártó a Galaxy S8 tesztek elején olvasni szeretne. Pedig épp a tavaly ősszel forgalomba került, majd kikerült, a pletykák szerint mégis visszakúszó phablet a tökéletes átmenet a régi és az új Galaxy paradigma között. 2016 talán legjobb phabletje egyesítette a fém/üveg Galaxy S6 és S6 edge lapos és lekanyarodó formavilágát egy kevésbé ívelt, hátul szimmetrikusan lekanyarodó kivitellel, megszabadulva minden zavaró éltől, majd elkezdte az előlapon felszámolni a szabad helyet. Az S Pennel szerelt masina még érintetlenül hagyta az alsó gombsort és a márkafeliratot, felkerült viszont az íriszleolvasó több eleme, ami az S7-ről még hiányzott. Kár, hogy az történt, ami, mert különben tökéletesen szemléltetné a fokozatosságot a Note7, ami a Galaxy S7 és S8 közötti, elsőre szakadékszerű különbséget áthidalja.

A Samsung Galaxy S8 és az S8+ kijelzője szinte kitölti az előlapot
A Samsung Galaxy S8 és az S8+ kijelzője szinte kitölti az előlapot [+]

Fél évvel később itt pihen a kezemben a Galaxy S8, AliceWake tenyerében pedig az S8+, és ahol megfordulunk, ott a család, az ismerősök és az utca szeme pont olyan döbbenettel / féltékenységgel tekint a megnyúlt kijelzős phabletekre, mint amikor az S6 edge, esetleg a Mi Mix vagy az LG G6 prototípus volt a kezünkben. Mert ez a két telefon merőben más, mint az eddigiek, nyilvánvalóan előremutató, de ami a legfontosabb: veszettül jól néz ki. Sőt: igazából egy nagy kijelzőnek tűnik mindkettő első és második blikkre is, és tényleg mintha lefaragták volna a Note7 márkafeliratát és gombsorát, hogy a helyükön is a tartalmaké legyen a főszerep. A 18,5:9 arányú képernyőt a Samsung Infinity Displayre keresztelte, és ahogy apám fogalmazott: „jé, ez elképesztően vékony, viszont nagyon hosszú”.

A nagyobbik Galaxy S8 is egész vékony, viszont meglehetősen hosszúkás
A nagyobbik Galaxy S8 is egész vékony, viszont meglehetősen hosszúkás [+]

Ez egyébként az első kockázat, amit a Samsung bevállalt: fogta az S7 edge-et, és ahelyett, hogy a kávából alul-felül vágott volna, inkább a képernyőt nyújtotta meg és oldalt vékonyított, így kapott az 5,8"-es S8 az 5,5"-es előddel lényegében megegyező kijelzőfelületet, csak 1440 x 2960 pixelen. Úgy is lehet mondani, hogy a Super AMOLED panel immár több mint kétszer olyan magas, mint széles, és ennek a pozitív velejárója, hogy az S8 pont olyan keskeny a tenyérben, mint a 4,7”-es iPhone 7. Ennél is döbbenetesebb, hogy a 6,2"-es S8+-t jóval könnyebb átfogni az 5,5"-es iPhone 7 Plusnál, úgyhogy valamire tényleg ráéreztek a mérnökök. Mindennek azonban ára van: a készüléket tartó hüvelykujj még messzebb került az állapotsávtól és a legfelső tartalmaktól.

A Samsung Galaxy S8 az LG G6 mellett
A Samsung Galaxy S8 az LG G6 mellett [+]

Nemcsak ez igényli majd a gyakori fogásváltást: a pletykák szerint a képernyő aljába szánt ujjlenyomat-olvasó végül hátra került, és ennek kitapogatásához pont annyira kell nyújtózkodni, mint az értesítési függöny legördítéséhez, ami nem ideális. Azonosításnak persze ott van az arc- és íriszalapú feloldás az előlapon. A második kockázatos húzás az, hogy a Samsung lemondott a kompakt méretkategóriáról és a kisméretű csúcskészülékre vágyó közönségről. És bár vannak megoldások az egykezes használatra, egyik S8 sem tudja megtagadni phabletes mivoltát, bármennyire is elvékonyodtak a kávák. Ugyancsak merész volt a telepméretet csökkenteni: az 5,8”-es variáns 3000-es, a 6,2”-es S8-nak pedig a 3500 mAh-s akkumulátora tűnik vészesen szűkösnek. A Note7 ügye után persze nyilván nem próbáltak a vékony házba vastag telepet gyömöszölni, ehelyett rámentek a takarékos, 10 nanométeres chipsetre és a szoftveroptimalizálásra. Meglátjuk, milyen sikerrel.

A falnak támaszkodva is lenyűgöző a Galaxy S8
A falnak támaszkodva is lenyűgöző a Galaxy S8 [+]

Az első számú kérdés az, mennyire fog erre a formára, két méretre és az ívelt képernyősarkakra harapni a közönség – az előjelek eddig elég biztatóak. A második a pénztárcát illeti: a kisebbik S8 drágábban nyit, mint az S7, a nagyobbik pedig költségesebb az S7 edge-nél, és hát elég necces, ha innováció címszó alatt évről-évre feljebb kúszik az árcédula, főleg egy OnePlus 3T-féle ár/érték bajnokkal egy piacon. Éppen ezért a Samsung nagyon ráment a kiegészítőkre: bemutatjuk tesztünkben a rosszul időzített Microsoft Continuumnak riválist állító, az S8-ból monitorral „számítógépet varázsló” DeX állomást, beszélünk a vezetékmentes gyorstöltésről, később pedig a kontrollert kapott új Gear VR-t és a Gear 360 második generációját is kielemezzük. Akadnak ezen felül még mindenféle pofás és elegáns tokok, vezetékmentes gyorstöltők és egyéb nyalánkságok, persze nem a csomagolás részeként.

Színvariációból több van, viszont az összes Galaxy S8 és Galaxy S8+ előlapja fekete
Színvariációból több van, viszont az összes Galaxy S8 és Galaxy S8+ előlapja fekete [+]

Ha az Apple saját operációs rendszerével és szolgáltatáshalmazával, akkor a Google online megoldásaival és az Assistantra épülő termékcsaládjával, a Samsung pedig tartozékaival igyekszik a vásárlót márkán belül tartani, a virtuális valóság szemüveg például igen jól áll a maga piacán. Ott van aztán a Bixby, az egyelőre gyerekcipőben járó mesterséges intelligencia, ami segéd, hírolvasó és termékfelismerő egyben, aztán ki tudja, mi lesz még. Hogy fényes jövő áll előtte, avagy úgy jár, mint a képernyő feletti hadonászás, az ujj közelvitelére felugró lehetőségek vagy a Milk Music, korai lenne megmondani. (Tegyük hozzá, hogy a gesztusvezérlés épp most kezd teret hódítani az autós fedélzeti rendszereknél, ahol több értelme is van a dolognak, mint egy telefonnál, amit amúgy is az egyik kezünkkel fogunk.)

A külön megvásárolható Gear VR mellé immár kontroller is jár, amit tőle függetlenül is meg lehet venni
A külön megvásárolható Gear VR mellé immár kontroller is jár, amit tőle függetlenül is meg lehet venni [+]

Az viszont nyilvánvaló, hogy hiába a 10 nanométeres Exynos 8895, a 64 gigabájtosra hízott, ultragyors tároló vagy a Bluetooth 5.0, a gyártó a specifikációharc helyett a használat praktikumára építi a marketinggépezetet. Itt a por- és vízállóság, a mindig aktív kijelző, a vezetékes és kábelmentes gyorsöltés, a sokrétű kamerák és a Samsung Experience szoftverhalmaz jelenti a vonzerőt, a fent említett kiegészítőkkel és egy sor saját szoftverrel egyetemben.

A Galaxy S8 és az S8+ dobozában felbukkanó tartozékok
A Galaxy S8 és az S8+ dobozában felbukkanó tartozékok [+]

Bár az éjfekete, kihajtogatható kartondoboz nem látogatott el hozzánk a két mobillal, a tesztelői pakk tartalmazta a szokásos tartozékokat. Így az AKG by Harman háromgombos mikrofonos fülest (két pár extra gumiharanggal), a SIM tűt, a 9V/1,67A, 5V 2A-es adaptív gyorstöltőt, az USB-C töltő- és adatkábelt, a USB-C - microUSB átalakítót, illetve a USB-C - normál USB OTG konvertert. Ez utóbbira dugva a régi telefont már mehet is a gyors átköltözés, akár rivális platformról (a Smart Switch alkalmazással), de vezetékmentesen és a Samsung Cloud felhőből is át lehet migrálni. Ahogy egyébként minden tartozék, úgy az összes S8 színvariáns feketébe öltözött az előlapon, így rejtve el annak minden nem képernyő típusú elemét. A hátlap éjfeketében, jeges szürkében, juhar aranyban vagy levendulaszínben pompázhat. Ezeket a fantázianeveket nyilván nem mi találtuk ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés