A Dex számítógépet csinál a Galaxy S8-ból

A londoni Galaxy S8 és S8+ bemutatóján nem csak a két telefon, hanem számos tartozék is bemutatkozott, ezek közül az egyik legérdekesebb a Dex névre keresztelt dokkoló, amely mind hardveres, mind pedig szoftveres szempontból igen átgondolt terméknek tűnik a gyors próba alapján. A 34 900 forintba kerülő eszköz egy kör alakú tartó, amelynek teteje megbillenthető, így bele tud ülni az S8 és az S8+ is, alul ugyanis egy Type-C típusú csatlakozó várja a telefonokat.


[+]

Ha körbejárjuk a dokkoló karimájának alsó részét, akkor számos csatlakozót vehetünk észre. Nyilván van egy hely a töltőnek, akad két USB, egy hálózati port és egy HDMI is. Az elbillenő, kör alakú fedlap (amelyen a telefon is nyugszik) pedig ventilátort rejt, hogy a hardveresen azért olykor megterhelő feladat során a dokkolt eszköz ne forrósodjon fel.


[+]

Összeköttetés után a csatlakoztatott monitoron megjelenik az Android módosított felülete, szinte rá sem lehet ismerni. A Samsung nem rejtette véka alá, hogy PC-s környezetet próbáltak imitálni, ami elsősorban az ablakkezelésben érhető tetten, több alkalmazás futtatására is van lehetőség tetszőlegesen áthelyezhető és átméretezhető ablakokban. Az egyik sarokból ugranak fel az alkalmazások, a másikból pedig az értesítések, a dokkolt telefonra érkező üzenetek akkor is felbukkannak egy kicsi ablakban, ha éppen könyékig túrunk egy Excel táblázatban és egy kis szövegmezőben gyorsan válaszolhatunk is. A bejövő hívásokat is kezelhetjük, el lehet őket utasítani a felületről, ha pedig fogadjuk ezeket, akkor a telefon kihangosítva szólal meg, illetve Bluetooth headsetet is használhatunk a beszélgetés lebonyolításához.


[+]

A Samsung és a Microsoft közösen dolgoztak azon, hogy az androidos Office alkalmazások a dokkolást követően minél inkább úgy működjenek, mint PC-n, a koreai cég pedig további vállalati megoldásokat is kínál, amivel például távoli asztali kapcsolat érhető el. A Dex tehát nem csak egy hardver, hanem szoftveres megoldás is, amit egyelőre a Samsung csak a két S8-ba tesz bele, tehát más Samsung telefont hiába dokkolunk. Ugyanakkor viszont nyilván nem csak egynyári fecske a rendszer, a következő Note is jó eséllyel megkapja ugyanezt az opciót. A bemutatón késlekedés nélkül ment át minden parancs a Dex segítségével, noha a kirakott tesztkörnyezet esetében az egér és a gombsor is vezeték nélküli kapcsolatot használt a Dexbe dugott USB adapter segítségével. Ez már csak azért is egy roppant fontos terület, mert a Microsoft által fejlesztett Continuum sajnos pont itt volt problémás, a Samsung viszont a jelek szerint meg tudta oldani, hogy azonnal történjen minden, amihez persze az is kellett, hogy az S8-akban levő hardver jóval erősebb, mint ami annak idején a Windows10-es telefonokban debütált.

Azóta történt

  • 20 millió Galaxy S8 állhat készen a startra

    DJ Koh ígéri: nem lesz készlethiány – sőt: az S7 kezdetben elérhető mennyiségének a duplája áll majd rendelkezésre. A magyar előrendelés részletei is kiderültek.

  • Új S8+ variáns lesz elérhető. Csak nem itt.

    A Samsung sajtóközleménye alapján az anyaországban egy további variánsa kerül forgalomba a Galaxy S8+-nak.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

  • Jövőre megújulhat a DeX

    A Galaxy S9-cel debütálhat a DeX Pad, a mobilból asztali rendszert varázsoló DeX állomás lapos, asztalon fekvő továbbfejlesztése.

Hirdetés