Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Speciális funkciók, alkalmazások (AliceWake)

A speciális funkciók között az új rendszervédelmi megoldásokat értjük, az ezúttal mindkét készüléken elérhető edge panel képességeit, valamint a jobbára eddig is rendelkezésre álló gesztusvezérlési és kényelmi megoldásokat. Az alkalmazáskínálatot viszont nem tolták túl, a Samsung egy ideje koncepciózusan kerüli az általában inkább bloatware-nek minősített figyelmességek előtelepítését, így a legszükségesebbeken kívül nekünk kell levadászni, amire vágyunk, ehhez nyújt segítséget például a Galaxy Apps Essentials válogatása. A Galaxy Note7-hez hasonlóan az S8 széria is kiegészült az írisz alapú azonosítással, ami megdöbbentő hatékonysággal működik, az infraszenzor alapú technológiának köszönhetően lényegében tök sötétben is. Én speciel nem követtem az utasításokat és kontaktlencsében (pardon: k.lencsében) rögzítettem a mintát, ami mint később kiderült, nyilvánvalóan nem befolyásolja a működési hatékonyságot. Kontaktlencsével és anélkül is kiválóan és megdöbbenten gyorsan működik.


[+]

A hagyományos szemüveg sem okozott neki gondot, legalábbis beltéren, napsütésben viszont a tükröződés okozhat pillanatnyi elmezavart, napszemüvegben pedig értelemszerűen próbálkozni sem érdemes. Az íriszminta lényegében mindenre alkalmas, amire eddig az ujjlenyomat képes volt, feloldhatjuk vele a készülék zárolását, a gyári böngészőben a bejelentkezési adatok bevitelét is kiválthatjuk, amennyiben engedélyezzük a mentést, valamint a biztonságos tárhely is elérhető egy jól célzott odanézéssel. A bejelentkezési adatok a Knox által védett Samsung Pass-ben tárolódnak, kissé hasonlóan a BlackBerry féle Password Keeperhez.


[+]

Az íriszleolvasóhoz van egy lényegében teljesen felesleges, de annál szerethetőbb feature. Az azonosítófelület fantáziátlan megjelenésén különböző maszkokkal segíthetünk, így a „nézzen ide” körök helyett egy cicát, űrhajóst, meg egy csomó egyéb jópofa dolgot láthatunk. Minket (jó, engem) minden alkalommal feldobott. Hasonló apróság, de szintén kedves, hogy a LED-es flip tok esetében rendelhetünk különböző sematikus figurákat az egyes kontaktokhoz, így ha nem felejtjük el, kinek, mit állítottunk be, akkor a borító felemelése nélkül is tudni fogjuk, hogy ki keres. És fel is tudjuk venni a hívást.


[+]

Mellesleg a sötétben is jobbára remekül működő íriszleolvasó miatt kissé mellőzött ujjlenyomat-olvasó is kitűnő találati aránnyal dolgozik, feltéve, ha elérjük. Én speciel nem, még a kisebb verzió esetében sem, noha a statikailag továbbra is remek kiegyensúlyozásnak köszönhetően a fogásváltás sem különösebben kockázatos, ha úgy adódik. Az ujjlenyomat-olvasóhoz rendelt érintőfunkciók egyébként irtó klasszak. Lennének, ha nem lenne olyan macera elérni, viszont ha sikerült a kamera összetapicskolása után végre eltalálni, akkor az értesítősáv gördíthető le, illetve vissza, értelemszerűen le és fel irányuló simogatással. Amin a gyári tok azért nehezít egy kicsit, azzal együtt is, hogy igen vékony.


[+]

Az edge panel alapvetően egy kényelmi megoldás, kiválóan alkalmas fogásváltás nélküli alkalmazásváltásra az alkalmazáspanellel, illetve nem kell a legutóbbi alkalmazások kismillió kártyájából kikeresni, amelyik éppen kell. Ezen felül számos gyorselérést állíthatunk be, mint naptár, gyors jegyzet, számológép, zenevezérlő, újdonság viszont az intelligens kijelölés panelje, amivel igen könnyen elérhető a funkció összes alternatívája. A panelen megjelenő készségek tartalmát és sorrendjét is tetszés szerint állíthatjuk, valamint a fogópont mérete, helyzete és áttetszősége is egyéni ízlés kérdése. Az edge panel minden felületen előhívható az aktuális főfolyamat megszakítása nélkül.


[+]

A gesztusvezérlés és egyéb extrák a Speciális funkciók menüpontban kaptak helyet, ilyen például az egykezes mód, amely tetszőleges sarokba kicsinyíti a képet. Az ujjlenyomat-érzékelős mozdulatok újdonságnak számítanak, már említettük fentebb, a fényképező gyorsindítása is itt engedélyezhető, valamint a több ablakos megjelenítés aktiválása. Ez kétféleképpen történhet, vagy az Android Nougat natív megoldásának alkalmazásával az alkalmazásváltóval, vagy a lebegőablakos, úgynevezett előugró nézet engedélyezésével. Ehhez a kijelzőt átlósan simítva juthatunk hozzá, egyszerre számos ablak lehet nyitva, egyedileg beállított méretben és formátumban, illetve lebegőikonba is küldhetjük az éppen mellőzött ablakot.


[+]

Az intelligens felvétel a tenyérhúzással vagy a bekapcsológomb és a hangerő le gomb együttes megnyomásával készült képernyőfelvételhez rendel azonnal elérhető szerkesztési opciókat, míg az intelligens jelzés az elmulasztott eseményt jelzi rezgéssel, ha megemeljük a zárolt készüléket. A Samsungnál ezer éve bevett simítással való hívás kezdeményezés és üzenetküldés a névjegyzékben továbbra is adott, ahogy az intelligens képernyőzár is, ami addig nem engedi lekapcsolni a kijelzőt, amíg úgy érzi, mi éppen azt nézzük. A közvetlen hívás is maradt, ez a készülék telefonáló pozícióba emelésével automatikusan tárcsázza a kijelzőn megjelenített kontaktot. A videojavító értelemszerű, a közvetlen megosztás pedig különböző tartalmak megosztásánál kínálja fel a leggyakrabban használt platformokon leggyakrabban keresett kapcsolatokat az összes többi megosztási opció fölött kiemelve.


[+]

A Samsung Cloud külön beállítási menüt kapott, a készülékhez, meg egyébként az előző generációhoz is jár 15 GB felhő alapú tárhely, amely főleg a készüléken tárolt adatokat helyezi biztonságba, de a készülékbeállításokat is képes jegyezni, így első indításkor engedélyezni kell a szinkronizációt, hogy a régi készüléken tárolt adatok és beállítások automatikusan átkerüljenek az új eszközbe. Amennyiben nem rendelkezünk Samsung felhővel, a Smart Switch is megoldja a dolgot. Az alkalmazást mindkét eszközre le kell tölteni és kiválasztani az átmenteni kívánt elemeket, mint az alkalmazásadatok, kezdőképernyő elrendezése, hívásnaplók, üzenetek, képek, és lényegében minden, amit nem akarunk hátrahagyni.


[+]

A privát jellegű, vagy csak fokozott óvatossággal kezelendő fájlokat, tartalmakat, alkalmazásokat és nagyjából bármit a Biztosnágos mappában érdemes tárolni és használni. Ehhez nem kell mást tenni, mint létrehozni a hadrveresen is biztosított tárhelyet, amelyhez vagy íriszazonosítással, vagy ujjlenyomattal férhetünk hozzá a későbbiekben. A védett tárhelyre komplett alkalmazások mellett egyes fájlokat, képeket, naptárbejegyzéseket is rejthetünk. A bejelentkezést igénylő appok, mint e-mail, Facebook duplikálásra kerülnek, így akár másodlagos profilokkal és fiókokkal is jelen lehetünk a készülékben. Az importálás és exportálás igen egyszerű, a hozzáférés pedig bármely típusú azonosítás esetén zökkenőmentes. Lényegében lehetőséget biztosít egy másodlagos, többszörösen biztosított rendszer kialakítására az elsődleges rendszeren belül.


[+]

Az extra szoftverek tényleg a legszükségesebbeket tartalmazzák, igen ésszerű és praktikus logikával összeválogatva. A Samsung gyári megoldásai is külön mappában, rendszerezve kaptak helyet, ahogy a Google szoftvercsomagja is. Itt van a fájlkezelő, a Gear Manager, az S Health, a fullextrás böngésző, a gyári e-mail kliens és a Galaxy Apps. A hangrögzítő érdemel némi extra figyelmet: nem csak normál módban vehetjük fel az elő szöveget, de van interjú mód is, amely mindkét mikrofont beveti, illetve a Beszédleíró mód, ami valós időben alakítja írott szöveggé a hanganyagot maximum 5 perces időtartamot felismerve. Magyarul nem tud, de angolul nem téved.


[+]

A Bixby intelligens asszisztens jelenleg, illetve valószínűleg régiós korlátok miatt nem üzemel, így csak a Bixby Home érhető el, amely egyfajta praktikus készség és funkciógyűjtemény, a hírtájékoztatóval kiegészítve, ami továbbra sem tud magyarul. A tetszőleges elrendezésű és tartalmú kártyákon megjelennek az aktuális időponthoz tartozó információk, mint a pillanatnyi időjárás, szintén külön kártyán az adott időszakban gyakran keresett kontakt, egy helyre gyűjti a sűrűn látogatott weboldalakat. Indíthatunk innen zenét, aktivitáskövetést az S Health segítségével és létrehozhatunk gyors emlékeztetőket, amelyek különböző körülmények fennállása (időpont, hely, intervallum stb.) esetén aktiválódnak.


[+]

A harmadik mappa a Microsoft Office csomagját tartalmazza, alapvetően a Word, Excel, Power Point és a OneDrive áll rendelkezésre, amelyek nem csak mobilos nézetben, de a DeX megjelenítésére is fel lettek készítve. A monitorra optimalizált megjelenítést a Samsung a Microsofttal közösen alakította ki, így majdnem minden tekintetben klasszikus, Windows rendszerről ismert megjelenéssel, kezeléssel és funkciókkal bírnak a fenti programok. A DeX Állomással és az általa elérhető lehetőségekkel a következő oldalon foglalkozunk részletesebben. Az Apps for Dex további lehetőségeket is kínál, mint a Skype, vagy a saját, DeX-re optimalizált kliens az Amazon WorkSpece-hez.


[+]

Mindezeken kívül nem árasztották el a rendszert valószínűleg úgyis feleslegesnek minősíthető mindenfélével. A naptár megszokott formában és képességekkel áll rendelkezésre, a számológép szintén saját felületet mutat, a galéria itt is tudja a több szempont szerinti megjelenítést és rendszerezést, valamint a képelemzés engedélyezésével tematikusan, vagy dátum alapján összetartozó alkotásokból igyekszik montázsokkal díszített történeteket kreálni, amik vagy tetszenek és hasznosak, vagy nem kell velük törődni, esetleg ki is kapcsolhatjuk az egész dolgot a beállításokban. A Samsung Notes továbbra is elérhető, Samsung Cloud, vagy Account szinkronnal lényegében az ősidőkben létrehozott bejegyzéseinket is kompatibilis formában jeleníti meg, valamint újak létrehozására is számos beviteli lehetőség áll rendelkezésre, a hangjegyzet, a kézi rajzos bevitel és a kép beillesztésének lehetőségével kiegészítve. A virtuális billentyűzeten bevitt szöveg aránylag sokrétűen formázható is, a DeX-en megjelenő felület pedig szintén rendelkezik további lehetőségekkel, illetve 16:9-es, teljes képernyős megjelenítéssel és nyilván a billentyűzettel való bevitel sem elhanyagolható.


[+]

A GameLauncher továbbra is a játékélményt igyekszik fokozni teljesítménynöveléssel, a navigációs gombok zárolásásval, képernyőfelvétel és in game video rögzítéssel, valamint az értesítések és egyéb zavaró tényezők blokkolásával. A fent említett emlékeztető a Reminder nevű appban keresendő, míg a Samsung Connect a háztartásban fellelhető SmartThings logóval ellátott eszközök távvezérlését teszi lehetővé, akár egy hálózaton vagyunk, akár nem. Tehát elindíthatjuk a robotporszívót és a fűtést, hogy kellemes meleg és tisztaság fogadjon minket, mikor hazaesünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés