Megjött a Samsung Galaxy S8 és S8+

Az Galaxy S7 jól fogyott, az S7 edge talán még jobban, mindenki örvendezett a Samsungnál egy évvel ezelőtt, hiszen 2016-ban már februárban, az MWC-n megérkezett a csúcsmodell, mostanra tehát már látták, hogy az értékesítés is jól alakul. Aztán szeptemberben még nagyobb önbizalommal mutatták be a Galaxy Note 7-et, ami aztán képes volt arra, hogy megrengesse a komplett vállalatot. Anyagilag sem volt örömteli, de főleg presztízs szempontjából okozott nagy veszteséget, hogy a csúcskategóriás phabletek akkumulátora gyártási és tervezési mulasztás miatt elfüstölt néhány esetben. Amit még mindig túl lehetett volna élni, de a hatékonyan és gyorsan megszervezett csere is félrecsúszott, ami miatt egyrészt a Note 7-ek gyártását leállították és a már eladott termékeket visszavették.

A kisebb S8 és a nagyobb S8+
A kisebb S8 és a nagyobb S8+ [+]

Úgyhogy ilyen előzmények után érthető, hogy a Samsung nem kapkodott a Galaxy S8-cal, biztosra kellett menniük, még az MWC-s bemutatót is inkább beáldozták ennek érdekében. Az európai premier helyszíne London volt, ahol végre kiderült minden a két új telefonról, hiszen S8 és S8+ néven érkezik a készülékpáros. És ami mindenképpen változás, hogy már nincs lekerekített kijelző nélküli Samsung csúcsmodell, mindkét verzió az „edge”, igaz, kevésbé markáns lekanyarodással. Ez egyébként koncepcionális, főleg azért, mert a koreai cég erősen rágyúrt arra, hogy minél magasabb legyen a kijelző és a készülékház aránya.

QHD+ Super AMOLED kijelző mindkét verzióban (570 és 529 ppi)
QHD+ Super AMOLED kijelző mindkét verzióban (570 és 529 ppi) [+]

Az eltérésekkel érdemes kezdeni, mert nincs olyan sok különbség a két modell között, hardveresen azonos képességekkel rendelkeznek, a méretből adódik néhány differencia. A kisebbik modell 5,8 hüvelykes, a nagyobbik 6,2 inches kijelzőt kapott, a felbontás mindkét esetben QHD+ (2960 x 1440), a panel pedig Super AMOLED. Mivel az S8+ méretesebb, ezért a hátlap alá tett telep is nagyobb, a kisebbik S8 3000 mAh-s akkumulátorához képest ez 3500 mAh-s erőforrást kapott, ami hosszabb üzemidőt ígér. A konkrét méretek kapcsán a kompaktabb eszköz 148,9 x 68,1 x 8 mm-es, a nagyobbik pedig 159,5 x 73,4 x 8,1 mm-es. És ezzel a végére is értünk az eltéréseknek, minden más azonos, így az IP68-as por- és vízállósági minősítés is.

Hátulra került az ujjlenyomat-olvasó
Hátulra került az ujjlenyomat-olvasó [+]

Sokszor hallani, hogy van egy felhasználói csoport, amely kifejezetten keresi a kisebb méretű, mégis erős telefonokat, ők talán csalódnak az 5,8 hüvelykes kijelző hallatán, noha a nyúlánkabb képarány (18,5:9) és az előlap 83%-át elfoglaló kijelző okvetlenül kompakt méretet eredményez — ahhoz képest, hogy mekkora a panel. A nagyobbik modell 6,2 hüvelykes kijelzője köré körülbelül akkora házat építettek, mint amekkorát a Huawei rajzolt a kávákkal szintén takarékosan bánó Mate 9-hez, van is erről egy összehasonlító képünk. Az S8+ láthatóan és érezhetően is keskenyebb.

Samsung Galaxy S8+ vs. Huawei Mate 9
Samsung Galaxy S8+ vs. Huawei Mate 9 [+]

De ettől még tény, hogy a kisebbik S8-at is gyakrabban nyomkodjuk két kézzel, mint eggyel, noha utóbbi esethez a Samsung továbbra is biztosít egykezes módot a kijelző tartalmának egyik alsó sarokra történő leskálázásával. A formaterv letisztult, mindenhol ívek jellemzik, oldalra abszolút látható módon kanyarodik le a kijelző, alul és felül inkább csak az alsó-felső kávák szintén íves kialakítása utal erre.

A hardver a legfrissebb, továbbra is kétféle kiadás lesz, főleg az amerikai piacra szánják a Qualcomm Snapdragon 835-ös chipsettel szerelt változatot, nálunk a friss Exynos 8895 kerül a telefonokba. Mindkét megoldás 10 nm-es csíkszélességgel készül, ami melegedési és takarékossági szempontok alapján igen hatékonynak tűnik. Ez négy darab, 1,7 GHz-en üzemelő Cortex-A53 magot, valamint négy darab, saját tervezésű Exynos M2 magot jelent, amelyek 2,3 GHz-en ketyegnek. A RAM mérete 4 GB, ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért az kijelenthető, hogy ez bőven elég, a fanyalgóknak viszont lesz okuk mutogatni: más gyártó ennél bőkezűbben méri a memóriát. A belső tárhely microSD-vel bővíthető, de hibrid SIM-tálcát kapunk, azaz a kétkártyás változatoknál döntenünk kell majd a bővítés és a másodlagos SIM között. A belső tárhely egységesen 64 GB, immáron UFS 2.1-es alapokon, úgyhogy méretben és sebességben is előrelépés történt.

Kézben az S8+
Kézben az S8+ [+]

Nem maradt ki az ujjlenyomat-olvasó, ám ezúttal hátulra tették (pont fordított irányú a változás, mint a Huawei-nél), aminek elsősorban az az oka, hogy előre egyszerűen nem fért volna oda, mivel nincs egyetlen gomb sem az előlapon. Akad azonban írisz alapú feloldás és arcfelismerés is, a rövid próba alapján meglepően gyorsan működik ugyan, de ehhez is meg kell érintsük a kijelzőt, hogy aktiváljuk. A home gomb mindig a panel alján van, mintha a korábbi modellek fizikai gombját keresnénk, itt kell hozzáérni az alvó telefonhoz annak érdekében hogy felkeltsük, de erre nem lesz olyan sokszor szükség, hiszen ebben a telefonban is van always-on (mindig aktív) kijelzés, az órát és az értesítéseket folyamatosan, halványan mutatja. Egyébként a virtuális gomb alatt van egy külön, értelemszerűen nem látható nyomásérzékelő is, amivel biztosan tudja a készülék, hogy rá akartunk tenyerelni.

Always-on display
Always-on display [+]

A felhasználói felületen is dolgoztak, az edge funkciók ismerősek, a menüt alulról ránthatjuk fel, az értesítési sáv szokás szerint felülről gördíthető elő. Újdonság, hogy a többablakos mód esetén már az is kiválasztható, hogy az alkalmazások mely része látszódjon felül és persze továbbra is szabadon húzogathatjuk az ezt elválasztó sávot. A telefonok HDR videó lejátszására is képesek (Mobile HDR Premium), a Samsung készülékei megfelelnek a Dolby Vision szabványának, a szélesvásznú kijelzőt pedig ki is töltik a mozgóképek.

Kitöltik a kijelzőt a multimédiás tartalmak
Kitöltik a kijelzőt a multimédiás tartalmak [+]

A kamerához is hozzányúltak, de itt érezni, hogy erre maradt a legkevesebb idő. Noha a Samsung már különböző szabadalmak és certifikációs eljárások kapcsán a kétkamerás megoldásokat is elkezdte komolyan venni, az S8 és az S8+ még nem ilyen. A hátlapon továbbra is F1.7-es rekeszértékű, 12 megapixeles, dual pixel szenzor dolgozik, de az úgynevezett multiframe image processing technológia miatt jobb minőségű képeket ígér. A megoldás lényege, hogy rögtön négy fotó készül, amikor exponálunk, majd ezekből állítja össze dinamika és részletgazdagság szempontjából az ideális változatot az algoritmus. Nyilván ennek előnyeit majd egy részletes teszt során tudjuk megvizsgálni. Változás történt viszont az előlapi kamera kapcsán, itt 8 megapixelesre hízott a felbontás és autofókuszt is kapott a termék, ami bizonyára jobb önarcképek készítésére lesz alkalmas, mint az előd. A kamera szoftverét is átdolgozták, oldalirányú suhintásokkal léphetünk az opciók közé, felülről lefelé pedig az előlapi és a hátlapi kamera között válthatunk.

A kamera felbontása nem változott
A kamera felbontása nem változott [+]

Adatkommunikációs téren nem lehet okunk panaszra, bár itthon még nincs olyan hálózat, ami az 1 Gbps sebességet képes lenne hozni (Cat.16), a két S8 erre fel van készítve. A Bluetooth immáron 5.0-s szabványú, ami határozott újítás, a Type-C port USB OTG-képes, van NFC, giroszenzor, gyorsulásmérő, iránytű, mágneses hall szenzor, barométer, pulzusmérő és nem maradt ki a vezeték nélküli töltés lehetősége sem, megfelelő töltőpaddal. A helymeghatározáshoz GPS, Glonass, Galileo és BeiDou rendszereket használhatnak a telefonok. Újdonság az egyelőre csak angolul működő Bixby, amely a Samsung hangalapú asszisztense, ez hamarosan spanyol és kínai, későbbiekben természetesen még több nyelvvel bővül. Ezt is bemutatták a rendezvényen, néhány extrát tud, egyrészt nem kell mindig megmagyarázni neki, hogy mi újság, hanem utalhatunk is a képernyőn látott tartalmakra (legyen EZ a fotó a háttérkép), másrészt pedig szabadon ugrálhatunk egy-egy folyamat közben a tapicskolós és a hangos vezérlés között, ez nem fogja megzavarni. Képes termékeket azonosítani és webáruházat hozzárendelni, galériában érdekes pontokat megtalál, alkalmazáshasználat szerint javasol megoldásokat a keresésre. De az látszott azért, hogy a Bixbynek még van mit tanulnia, magyarul egyébként sem tud, úgyhogy az itthoni piacon ez a képesség alapvetően nem oszt, nem szoroz.

Bőséges tartozékkínálattal nyit a két újdonság
Bőséges tartozékkínálattal nyit a két újdonság [+]

A tartozékkínálat bőséges, tokok, töltőpadok nyilván akadnak, két újdonság azonban még ezen a fronton is említést érdemel. Az egyik az új Gear VR, amihez kontroller is jár, részletesen itt mutatjuk be, a másik pedig a Dex nevű dokkoló, amiről mindenkinek a Windows 10 Continuum jutott eszébe, ezzel pedig itt foglalkozunk. A dobozban nem csak töltőfej és kábel lesz, hanem fülhallgató is, amit az AKG-val közösen készített el a gyártó, ennek nyilván van köze a tavalyi Samsung-Harman felvásárlásnak. Nyilván az egyik legfontosabb kérdés az árazást illeti, az S8+ megkarcolja a 300 ezer forintos bruttó összeget, ami egy telefonért még akkor is mellbevágó, ha tudjuk, hogy a Samsung eddigi legkomolyabb eszközéről van szó, a kisebbik verzió pedig 275 ezer forintba kerül majd. A két új modellt Magyarországon először a Veletech kiállításon láthatja először a közönség április 8-án, az EU-s forgalmazás hetekkel később, április 28-án kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés