Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Multimédia (Bone123)

A fényképezéssel és videózással még nincs vége a kamerás szekciónak: az elkészült felvételeket a galériában lehet szerkeszteni, forgatni, effektezni, feliratozni, rendszerezni, kollázst, animált GIF-et, diavetítést és egyéni történetet létrehozni. Minden álló- és mozgókép szinkronizálható a Samsung felhőbe (vagy a Google Drive-ba a Fotókkal). A szelektív fókusszal lőtt képeknél utólag választható, hogy az előtér, a háttér vagy mindkettő legyen éles, a lassított felvételeknek pedig a normál és lassú szakaszait lehet variálni, menteni és megosztani. A videókat alapból effektezni, feliratozni és vágni lehet, a Filmkészítővel pedig komplett mozikat össze lehet állítani, előre definiált sémákkal, hangulatjelekkel és zenével.


[+]

A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt muzsikákat, valamint hozzáfér a Google előfizetéses adatbázisához, amihez ajánló és toplista is jár. A veszteségmentes fájlformátumok és a WMA állományok lejátszása nem okozhat gondot, rádiózni viszont csak online lehet, az FM modul megint kimaradt. A Sound Alive hangszínszabályzó és effektválasztó viszont nem: számos séma elérhető, illetve magas és mélyhang kiemelés, UHQ felbontásnövelés, Adapt Sound néven pedig egyéni igényekhez igazítható a hangkép. Widgetből van kezdőképernyős, zárképernyős, edge paneles és mindig aktív kijelzős. Új trükk, hogy az appok esetében egyesével megadható: a hangjuk a telefonon vagy a csatlakoztatott Bluetooth hangszórón szólaljon-e meg.


[+]

A videókat a galéria játssza le 4K felbontásig, egy sor kódolás támogatásával (a H.265-öt és az Xvidet beleértve, a DivX-hez és az AC3 hanghoz alternatív szoftver kell). Megjelennek a feliratok, az Infinity Displayhez igazítható a képméret (a YouTube-nál és a többi lejátszónál úgyszintén), van ablakos lejátszás, plusz lopható állókép és animGIF a klipekből. A videojavító növeli a kontrasztokat és a fényerőt, és akár a Note7, az S8 is megbirkózik a HDR kódolású klipekkel. Milyen mozizni az S8-on? Nos, nehéz visszaadni, ahogyan az LG sakkos 4K/HDR demója le akar mászni a vászonról, plusz aki tényleg filmeket néz a mobilján, a cinemascope és más ultraszélesvásznú címekhez remekül passzol a 18,5:9-es képarány. Milyen a fülessel zenét hallgatni? A jó hír első fele: van hova dugni a 3,5 milliméteres herkentyűket, a másik pedig: kristálytiszta hang megy az analóg kimenetre. Frekvenciaátvitelben, zajban vagy sztereó áthallásban nem érzékeltünk negatívumokat, a hangerőre, a dinamikára és a részletességre úgyszintén nem lehet egy rossz szavunk.


[+]

Néhány hónapja a Samsung bejelentette: potom 8 milliárd dollárért felvásárolja a Harman cégcsoportot, ezzel együtt pedig az olyan hatalmas márkákat, mint a Galaxy S8 gyári fülhallgatóján díszelgő AKG. Az in-ear kialakítású hangkeltő már az első próbák előtt remek benyomást kelt, vékony, rugalmas, szövet szigetelésű kábelének végén tökéletesen illeszkedő, aranyozott jack csatlakozó figyel, távirányítóján pedig olyan minőségű gombok vannak (hangerőállítás + felvevőgomb), hogy az ember akkor is nyomkodni akarja, amikor egyébként semmi célja vele. A fülhallgatóház kialakítása szintén rendkívül praktikus: hordható fül alatt és fül mögött vezetve is, kellően könnyű, a megfelelő illesztékkel stabilan bennmarad.


[+]

A hangminősége pedig önmagáért szól: ezúttal szerencsére nem arról kell nyilatkoznunk, hogy melyik hangtartomány hiányzik kompletten a dobozban lévő headsetből, hanem teljes értékű hangképet kapunk. Erőteljes, gyors, de nem fájóan túlzó mélytartományt, emellett értékelhető alsó-közép régiót, sok részletet megmutató, de egyáltalán nem száraz, kissé szintetikusnak nevezhető közepeket, és pont tökéletesen belőtt magasakkal: lesz olyan, akinek nem lesz elég éles, de a többség valószínűleg még ezt a szintet is inkább túl soknak fogja gondolni, mintsem hiányosnak. A térérzet kapcsán sem végeztek félmunkát, a kütyü fizikai méretei nyilvánvalóan visszafogták a mérnökök lehetőségeit, nem véletlenül batár méretűek a legdrágább in-ear monitorok, viszont ezzel a kényelemmel párosítva ilyen jól beállított színpadképet a 200 dollár alatti kategória olyan ár/érték bajnokai tudtak eddig csak, mint az RHA MA750 vagy a Vsonic GR07 - szentkuti11.

Ha már ennyire mozibarát a megnyúlt Infinity Display, a sztereó hangzás igazán passzolt volna mellé
Ha már ennyire mozibarát a megnyúlt Infinity Display, a sztereó hangzás igazán passzolt volna mellé [+]

A multimédiás hangszóró továbbra is monó és megint alul van, azaz könnyű eltakarni, ráadásul fekvő helyzetben egy irányba sugároz, ami nem ideális. Ha a beszélgetési hangszóró odafért előre, átellenes oldalra a multimédiásnak is jutott volna hely, ketten együtt sztereó hangzást nyújtva. Nem így lett, viszont a monó hangzás legalább rendben van. A hangerő, ha nem is kiemelkedő, elég erélyes, hogy messziről meghalljuk a bejövő hívást. Minőségben pedig, ha a legfelső állásból eggyel visszaszabályozzuk, a közép és magas tartományban kifejezetten korrekt a helyzet, de még mélyekből is több jut az okostelefonos átlagnál, ha nem is (immáron régi) boomsoundos mennyiségben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés