Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Bevezető (Bone123)

Samsung Galaxy Note7 – aligha a felütés, amit a gyártó a Galaxy S8 tesztek elején olvasni szeretne. Pedig épp a tavaly ősszel forgalomba került, majd kikerült, a pletykák szerint mégis visszakúszó phablet a tökéletes átmenet a régi és az új Galaxy paradigma között. 2016 talán legjobb phabletje egyesítette a fém/üveg Galaxy S6 és S6 edge lapos és lekanyarodó formavilágát egy kevésbé ívelt, hátul szimmetrikusan lekanyarodó kivitellel, megszabadulva minden zavaró éltől, majd elkezdte az előlapon felszámolni a szabad helyet. Az S Pennel szerelt masina még érintetlenül hagyta az alsó gombsort és a márkafeliratot, felkerült viszont az íriszleolvasó több eleme, ami az S7-ről még hiányzott. Kár, hogy az történt, ami, mert különben tökéletesen szemléltetné a fokozatosságot a Note7, ami a Galaxy S7 és S8 közötti, elsőre szakadékszerű különbséget áthidalja.

A Samsung Galaxy S8 és az S8+ kijelzője szinte kitölti az előlapot
A Samsung Galaxy S8 és az S8+ kijelzője szinte kitölti az előlapot [+]

Fél évvel később itt pihen a kezemben a Galaxy S8, AliceWake tenyerében pedig az S8+, és ahol megfordulunk, ott a család, az ismerősök és az utca szeme pont olyan döbbenettel / féltékenységgel tekint a megnyúlt kijelzős phabletekre, mint amikor az S6 edge, esetleg a Mi Mix vagy az LG G6 prototípus volt a kezünkben. Mert ez a két telefon merőben más, mint az eddigiek, nyilvánvalóan előremutató, de ami a legfontosabb: veszettül jól néz ki. Sőt: igazából egy nagy kijelzőnek tűnik mindkettő első és második blikkre is, és tényleg mintha lefaragták volna a Note7 márkafeliratát és gombsorát, hogy a helyükön is a tartalmaké legyen a főszerep. A 18,5:9 arányú képernyőt a Samsung Infinity Displayre keresztelte, és ahogy apám fogalmazott: „jé, ez elképesztően vékony, viszont nagyon hosszú”.

A nagyobbik Galaxy S8 is egész vékony, viszont meglehetősen hosszúkás
A nagyobbik Galaxy S8 is egész vékony, viszont meglehetősen hosszúkás [+]

Ez egyébként az első kockázat, amit a Samsung bevállalt: fogta az S7 edge-et, és ahelyett, hogy a kávából alul-felül vágott volna, inkább a képernyőt nyújtotta meg és oldalt vékonyított, így kapott az 5,8"-es S8 az 5,5"-es előddel lényegében megegyező kijelzőfelületet, csak 1440 x 2960 pixelen. Úgy is lehet mondani, hogy a Super AMOLED panel immár több mint kétszer olyan magas, mint széles, és ennek a pozitív velejárója, hogy az S8 pont olyan keskeny a tenyérben, mint a 4,7”-es iPhone 7. Ennél is döbbenetesebb, hogy a 6,2"-es S8+-t jóval könnyebb átfogni az 5,5"-es iPhone 7 Plusnál, úgyhogy valamire tényleg ráéreztek a mérnökök. Mindennek azonban ára van: a készüléket tartó hüvelykujj még messzebb került az állapotsávtól és a legfelső tartalmaktól.

A Samsung Galaxy S8 az LG G6 mellett
A Samsung Galaxy S8 az LG G6 mellett [+]

Nemcsak ez igényli majd a gyakori fogásváltást: a pletykák szerint a képernyő aljába szánt ujjlenyomat-olvasó végül hátra került, és ennek kitapogatásához pont annyira kell nyújtózkodni, mint az értesítési függöny legördítéséhez, ami nem ideális. Azonosításnak persze ott van az arc- és íriszalapú feloldás az előlapon. A második kockázatos húzás az, hogy a Samsung lemondott a kompakt méretkategóriáról és a kisméretű csúcskészülékre vágyó közönségről. És bár vannak megoldások az egykezes használatra, egyik S8 sem tudja megtagadni phabletes mivoltát, bármennyire is elvékonyodtak a kávák. Ugyancsak merész volt a telepméretet csökkenteni: az 5,8”-es variáns 3000-es, a 6,2”-es S8-nak pedig a 3500 mAh-s akkumulátora tűnik vészesen szűkösnek. A Note7 ügye után persze nyilván nem próbáltak a vékony házba vastag telepet gyömöszölni, ehelyett rámentek a takarékos, 10 nanométeres chipsetre és a szoftveroptimalizálásra. Meglátjuk, milyen sikerrel.

A falnak támaszkodva is lenyűgöző a Galaxy S8
A falnak támaszkodva is lenyűgöző a Galaxy S8 [+]

Az első számú kérdés az, mennyire fog erre a formára, két méretre és az ívelt képernyősarkakra harapni a közönség – az előjelek eddig elég biztatóak. A második a pénztárcát illeti: a kisebbik S8 drágábban nyit, mint az S7, a nagyobbik pedig költségesebb az S7 edge-nél, és hát elég necces, ha innováció címszó alatt évről-évre feljebb kúszik az árcédula, főleg egy OnePlus 3T-féle ár/érték bajnokkal egy piacon. Éppen ezért a Samsung nagyon ráment a kiegészítőkre: bemutatjuk tesztünkben a rosszul időzített Microsoft Continuumnak riválist állító, az S8-ból monitorral „számítógépet varázsló” DeX állomást, beszélünk a vezetékmentes gyorstöltésről, később pedig a kontrollert kapott új Gear VR-t és a Gear 360 második generációját is kielemezzük. Akadnak ezen felül még mindenféle pofás és elegáns tokok, vezetékmentes gyorstöltők és egyéb nyalánkságok, persze nem a csomagolás részeként.

Színvariációból több van, viszont az összes Galaxy S8 és Galaxy S8+ előlapja fekete
Színvariációból több van, viszont az összes Galaxy S8 és Galaxy S8+ előlapja fekete [+]

Ha az Apple saját operációs rendszerével és szolgáltatáshalmazával, akkor a Google online megoldásaival és az Assistantra épülő termékcsaládjával, a Samsung pedig tartozékaival igyekszik a vásárlót márkán belül tartani, a virtuális valóság szemüveg például igen jól áll a maga piacán. Ott van aztán a Bixby, az egyelőre gyerekcipőben járó mesterséges intelligencia, ami segéd, hírolvasó és termékfelismerő egyben, aztán ki tudja, mi lesz még. Hogy fényes jövő áll előtte, avagy úgy jár, mint a képernyő feletti hadonászás, az ujj közelvitelére felugró lehetőségek vagy a Milk Music, korai lenne megmondani. (Tegyük hozzá, hogy a gesztusvezérlés épp most kezd teret hódítani az autós fedélzeti rendszereknél, ahol több értelme is van a dolognak, mint egy telefonnál, amit amúgy is az egyik kezünkkel fogunk.)

A külön megvásárolható Gear VR mellé immár kontroller is jár, amit tőle függetlenül is meg lehet venni
A külön megvásárolható Gear VR mellé immár kontroller is jár, amit tőle függetlenül is meg lehet venni [+]

Az viszont nyilvánvaló, hogy hiába a 10 nanométeres Exynos 8895, a 64 gigabájtosra hízott, ultragyors tároló vagy a Bluetooth 5.0, a gyártó a specifikációharc helyett a használat praktikumára építi a marketinggépezetet. Itt a por- és vízállóság, a mindig aktív kijelző, a vezetékes és kábelmentes gyorsöltés, a sokrétű kamerák és a Samsung Experience szoftverhalmaz jelenti a vonzerőt, a fent említett kiegészítőkkel és egy sor saját szoftverrel egyetemben.

A Galaxy S8 és az S8+ dobozában felbukkanó tartozékok
A Galaxy S8 és az S8+ dobozában felbukkanó tartozékok [+]

Bár az éjfekete, kihajtogatható kartondoboz nem látogatott el hozzánk a két mobillal, a tesztelői pakk tartalmazta a szokásos tartozékokat. Így az AKG by Harman háromgombos mikrofonos fülest (két pár extra gumiharanggal), a SIM tűt, a 9V/1,67A, 5V 2A-es adaptív gyorstöltőt, az USB-C töltő- és adatkábelt, a USB-C - microUSB átalakítót, illetve a USB-C - normál USB OTG konvertert. Ez utóbbira dugva a régi telefont már mehet is a gyors átköltözés, akár rivális platformról (a Smart Switch alkalmazással), de vezetékmentesen és a Samsung Cloud felhőből is át lehet migrálni. Ahogy egyébként minden tartozék, úgy az összes S8 színvariáns feketébe öltözött az előlapon, így rejtve el annak minden nem képernyő típusú elemét. A hátlap éjfeketében, jeges szürkében, juhar aranyban vagy levendulaszínben pompázhat. Ezeket a fantázianeveket nyilván nem mi találtuk ki.

Külső és kijelző (AliceWake)

Az idei csúcskészülékek ismét kiemelkedő kialakítással, anyagminőséggel és formatervvel bírnak. A kijelződominancia azonnal szembetűnő, a méret viszont döbbenetesen megtévesztő. Szentkuti11-gyel legalábbis halálosan biztosak voltunk benne, hogy a dobozból kivett készülék csakis a kisebb lehet. Pedig nem. Számszakilag az 5,8 és 6,2 hüvelyk nagy. A két készülék viszont irgalmatlanul jó arányokkal bír, a kisebb pedig egyenesen kicsi. Mármint összességében. A kijelző ott is veszett nagy. Az S8 148,9 x 68,1 x 8 milliméter és 155 gramm, míg az S8+ 159,5 x 73,4 x 8,1 milliméterrel 173 grammot nyom. Az tény, hogy a készülékek vertikálisan tovább tartanak, mint a többi, de széltében képesek voltak kézkompatibilisek maradni. Összevetésképpen az Galaxy S7 edge az 5,5 hüvelykes képátló mellett mindössze 0,8 milliméterrel keskenyebb, cserébe az S8+ 8,6 milliméterrel magasabb.

A Samsung Galaxy S7 edge, balján az S8-cal, jobbján pedig az S8+-szal
A Samsung Galaxy S7 edge, balján az S8-cal, jobbján pedig az S8+-szal [+]

Az nyilvánvaló, hogy az értesítősávot fogásváltás nélkül nagyjából teljesen esélytelen elérni, az egykezes gépelés viszont nem okoz problémát. Még nekem (AliceWake) és az S8+-on sem. (Mondjuk, az S7 edge-n sem okozott, ami tokkal ugyanekkora.) A kijelző alsó fele (és hangsúlyozottan nem csak az alsó harmada) gond nélkül, stabilan elérhető, még igen apró kezekkel is, az S8 esetében pedig lazán. A remek statikai és mérnöki összképbe maximum az anyaghasználat rondít bele (mármint nem a küllembe), az üveg hátlap ugyanis csúszik. És a fekete verzió esetében pont addig mutat lélegzetelállítóan, amíg hozzá nem érünk. Utána bármelyik óvodás leveszi róla az összes ujjlenyomatunkat ránézésre. De, ha megtöröljük, ismét lélegzetelállító lesz. Mindkét színvariáció.

A Galaxy S8 (felül) láthatóan keskenyebb az S7 edge-nél, pedig nagyobb képátlóval rendelkezik
A Galaxy S8 (felül) láthatóan keskenyebb az S7 edge-nél, pedig nagyobb képátlóval rendelkezik [+]

Az anyaghasználatot tehát idén is a fém és az üveg dominálja, mindkét oldalon Gorilla Glass 5 borítja a készülékeket. A lekerekített sarkok felé kiszélesedő fém keret viszont kevésbé nyújt fémes érzetet. A fekete színű S8+ esetében pedig látványt sem, lényegében teljesen egybeolvad az enyhén ívelt elő- és hátlappal. A fényes felületkezelésnek és a teljesen fekete színezetnek köszönhetően a fizikai kezelőgombok is ninja módban vannak, alig láthatóak a készülék oldalán, holott több is került belőlük a bal oldalra, mint eddig. A hangerőszabályzók alatt a Bixby gyorsindítója kissé lejjebb helyezkedik el, mint a jobb oldali bekapcsológomb, de még így is viszonylag magasan van. Legalább nem akadunk bele feleslegesen, a bekapcsológomb, ami viszont a fizikai Home gomb hiányában a kamera gyorsindítója is, szerintünk túl magasra került. Mindkét modell esetében.

A Galaxy S8 fényes és mutatós, viszont roppant csúszós
A Galaxy S8 fényes és mutatós, viszont roppant csúszós [+]

Az antennakilépések szintén alig észrevehetők, az alsó és a felső él két szélén, szimmetrikusan kerültek kialakításra. Alul a derék módon megtartott jack csatlakozót, a C típusú USB portot, az egyik beszédmikrofont és az öt, ovális furatból álló multimédiás hangszórót fogják közre, míg felül, a tavalyi modellekhez hasonlóan a SIM tálca és a másodlagos mikrofon látható (alig). A fedetlen csatlakozók ellenére az S8 és az S8+ is IP68-as védelmet kapott, amit a gyártó maximum 30 percben és 1,5 méteres mélységben pontosított. Fürdőkádban is használhatjuk, a termékoldal külön kiemeli. A SIM tálcába errefelé kizárólag egy nanoSIM-et és egy opcionálisan egy, maximum 256 GB-os microSD kártyát tolhatunk, duál SIM-es régiókban ez ugye mérlegelés tárgyát fogja képezni.

Mint egy patakban finomra csiszolt kavics: sehol egy él, a fém és az üveg találkozását sem érezni
Mint egy patakban finomra csiszolt kavics: sehol egy él, a fém és az üveg találkozását sem érezni [+]

A tükörfényes, mélyfekete hátlapon szintén igen egybeolvadnak a készségek, az akkumulátorinformáció csak akkor látszik, ha őszinte érdeklődéssel próbáljuk felfedezni, a Samsung felirat az üveg burkolat alá került, minden más pedig a felső harmadba. A szimpla LED villanó alá pulzus- és véroxigén mérő szenzor került, amivel mellesleg exponálni is lehet az előlapi kamera használatakor. Középen a hátlap síkjába simuló 12 megapixeles főkamerát csak egy vékony szegély határolja el az asztallaptól és a mellé helyezett ujjlenyomat-olvasótól. Ez utóbbi tökéletesen elérhetetlen az S8+ esetében, ráadásul a készüléket rendeltetésszerűen fogva a bal oldalra esik, így még messzebb kerül a mutatóujjtól, ami nyilvánvalóan a kamerát fogja minden áldott alkalommal összetapogatni. Az S8 esetében már elérhető, ám ebben az esetben is jó esély van a kamera összemaszatolására – minden egyes alakalommal, amikor a szenzorért nyúlunk.

Az S8 ujjlenyomat-olvasója (a képen) még nagyjából elérhető, az S8+-é viszont logikátlanul magasan van
Az S8 ujjlenyomat-olvasója (a képen) még nagyjából elérhető, az S8+-é viszont logikátlanul magasan van [+]

Az ujjlenyomat-olvasó elhelyezkedése annyiban nem tragédia, hogy a maradék előlapi kávákból a felsőre került egy írisz-szkenner, amivel nagyjából bármilyen körülmények között fel tudjuk oldani a készüléket. Annyiban viszont továbbra is iszonyú szerencsétlen, hogy a képaránynak köszönhetően igen magas készülékek értesítősávját sem lehet egyszerűen előszedni. Erre ki is találták a biometrikus azonosítófelülethez rendelt gesztusvezérlést, csak az ujjlenyomat-olvasót ugye legalább olyan nehéz elérni, mint a kijelző tetejét. Plusz csúszik. A gyári tok ezen mondjuk segít valamennyit, akkor viszont a tok minimális vastagsága lehet útban a simogatás során.

Ez bizony a Galaxy S8+, a hatalmas készüléket könnyű átfogni
Ez bizony a Galaxy S8+, a hatalmas készüléket könnyű átfogni [+]

Az előlapon lényegében a kijelző van. És slussz. Leszámítva a felső kávát, amire az eddigi gyakorlattól eltérően márkajelzés már nem fért, de a hagyományos előlapi kamera, értesítési LED és beszédhangszóró triászán kívül az íriszazonosító rendszer is ide került. A fény- és közelségérzékelőkön kívül a szelfikamera mellett, enyhén kékes árnyalatú szenzor regisztrálja az íriszmintázatot, a bal oldalon pedig az infravörös segédfény lesz feltűnő, amint működésbe lép. Mind a technológia, mind az elrendezés megegyezik a Note7-nél alkalmazott megoldással.

Kompaktnak és kicsinek én azért nem nevezném azt a telefont, amit nem lehet kényelmesen egy kézzel kezelni, különvéleményt mégsem a méretek, hanem a forma miatt emelnék. Úgy érzem, a hangsúly a praktikusság felől az esztétika javára billent, és az S8 tényleg gyönyörű, az elvékonyodó, csúszós oldalélek fogása koránt sem olyan magabiztos, mint mondjuk az LG G6-é. A stabil szorítófelület oldalra fordítva, videózáskor kevés a leginkább, amikor arra is figyelni kell, hogy az ujjak a mikrofonokat ne takarják el. Volt is bennem aggodalom, nehogy egy érdemes momentum lekapásához előrántva elhajítsam a méregdrága S8-at, márpedig a külső megítélésekor (és megalkotásakor) legalább olyan fontos a szempont (kellene legyen) a használat közbeni komfort és fogásbiztonság, mint a megjelenés eleganciája – Bone123.

Az S8 összességében tényleg kicsi, az 5,8 hüvelykes kijelző ellenére konkrétan kompakt, míg a 6,2 hüvelykes S8+ a kijelző képátlójának viszonylatában roppant kényelmes és visszafogott méretű. A készülékek kialakítása és részletei, az anyagok megmunkálása kifogástalan, megjelenésük végletekig kifinomult, a kijelződominancia látványa pedig tekintélyt parancsoló, és ahhoz képest is futurisztikus, hogy a kávák általánosan is egyre visszafogottabbak. Részemről mindössze az ujjlenyomat-olvasó elhelyezése totálisan érthetetlen, azon felül ritka kényelmetlen is, azzal együtt, hogy az írisz alapú feloldás tényleg kiválóan működik. Lehetne még egy-két dologra használni, ha már van, ez valószínűleg a mérnöknek is feltűnt a minimális gesztusvezérlés integrálásának alapján feltételezve, de ebben a formában nem sok értelme látszik.


A két Galaxy S8 gyémántalakú, RG BG szubpixel elrendezést használ

Ha már annyiszor említettük az Infinity Display kijelzőt, vegyük mikroszkóp alá! A két phablet egyaránt 1440 x 2960 pixeles megjelenítővel dolgozik, azok meg RG BG, kételemes subpixeles elrendezéssel és Super AMOLED technológiával, lefényképeztük. A panel tűéles, bár alapból 1080 x 2220 pixeles, azaz FHD+ felbontás van beállítva, amit a menüben készséggel QHD+-ra varázsoltunk, mert hát az a natív, nem is értjük a gyártót, miért nem ez az alapvető. (Sem üzemidőben, sem sebességben nem tapasztaltunk változást.) Az egyik fontos megállapítás, hogy látványosabb a négy sarokív (ami itt-ott elvesz a tartalmakból, de hamar megszokható), mint a tényleg enyhe edge lekanyarodás a hosszanti széleken. A másik: már megint odacsapott a Samsung a konkurenciának, hiszen napfény alatt is kitűnően látható a panel, kis fehér négyzet felett mi 900 nitet meghaladó, a DisplayMate pontszerű felületen pedig 1000 nit feletti fénysűrűséget regisztrált. A teljes képernyős fehér tartalom plafonja 555 nit.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8+ LG G6 prototípus Google Pixel XL Huawei P10 Plus
Képátló 5,8 hüvelyk 6,2 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Képernyőfelület 85,38 cm² 97,56 cm² 83,84 cm² 83,39 cm² 83,39 cm²
Felbontás 1440 x 2960 1440 x 2960 1440 x 2880 1440 x 2560 1440 x 2560
Technológia Super AMOLED Super AMOLED IPS-LCD AMOLED IPS-NEO
Fehér fényerő 403 / 555 / 902 nit 402 / 555 / 921 nit 456 / 560 nit 410 / 531 nit 539 nit
Fehér fényerő (min.) 1,7 nit 1,6 nit 4,2 nit 1,9 nit 2,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,23 nit 0 nit 0,35 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 1983:1 végtelen 1539:1
Színhőmérséklet 7575 / 6498 K + kézi 7751 / 6719 K + kézi 8043 K 7426 / 6710 K 8148 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Mindez a tökéletes feketékkel, az alacsony fényvisszaveréssel és a roppant sötét minimális fénysűrűséggel azt jelenti, hogy mindig kényelmes az S8-at olvasni, amibe este kékfényszűrő is besegít. A színek adaptív képernyőmódban túlszaturáltak és némileg hűvösek, a többiben viszont pontosan kalibráltak. A mozi a DCI-P3 szabvány, az AMOLED-fénykép az Adobe RGB, az alapvető pedig az sRGB/Rec.709 szerint beállított gyárilag, kézzel még lehet tologatni az egyensúlyon, akinek ez sem jó. Az egyedüli kifogás az extrém betekintési szögeknél megfigyelhető, kissé zöldes elszíneződést illeti. Az érintési érzékenység remek, a rezgés pedig erélyes.


A Samsung Galaxy S8 képernyője szinte teljes leér a készülék aljáig [+]

Eltűnt a home nyomógomb, illetve az érintésalapú vissza és alkalmazásváltó, plusz ugye hátrasorolták az ujjlenyomat-olvasót. A helyükre virtuális gombok kerültek, melyekből a középső eltanult egy trükköt: erősen lenyomva taptikus, gombszerű visszajelzést ad (akár az iPhone 7), és a képernyőzáron is túl lehet jutni a határozott lenyomásával. Ehhez a már említett arc- vagy íriszalapú azonosítás hozzádobható. Az új home kulcsa az alatta megbújó, csak itt operáló nyomásérzékelő, amiben az a jó, hogy teljes képernyős (azaz a kezelősávot is elrejtő) alkalmazásokban és játékokban is elég a helyére határozottan rányomni, és a főoldalra kerül a felhasználó. Persze a játékoknál ezt le lehet tiltani. A rossz hír az, hogy a másik két gomb alatt viszont nincs ilyen érzékelő, és nem opció ezen sáv állandó elrejtése, pedig ez szuper opció volt a Huawei P9 Plus esetében a képernyőtartalom maximalizálására.

Hardver és Samsung Experience felület (AliceWake)

Az idei széria is kétféle konfigurációban érhető el, az egyik nyilván a Qualcomm csúcslapkája, amely várakozásra, illetve alternatív megoldásokra kényszerítette a konkurenciát, a másik pedig a Samsung saját fejlesztése. Nekünk, meg általában az európai piacra a Snapdragon 835-ös verzió helyett az Exynos 9 Octa 8895-nel szerelt megoldás jutott, illetve jut majd, amely a Samsung első 10 nanométeren gyártott prémium lapkakészlete. A továbbfejlesztett térelrendezésű tranzisztor struktúrának (FinFET) köszönhetően a processzor a 14 nm technológiához képest elvileg 27 százalékkal jobb teljesítményt ígér, miközben 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Az új generációs, 64 bites, ARMv8 utasításkészletű nyolcmagos chip négy darab, maximum 1,7 GHz-re skálázott Cortex-A53-as magot és szintén négy darab, egyedi dizájn alapján kialakított M(ongoose)2 magot tartalmaz, amelyek maximum 2,3 GHz-en ketyegnek. A big és LITTLE magok közötti váltás szintén saját, gyorsítótár koherens kapcsolási módszerrel (Samsung Coherent Interconnect) történik, a rendszermagok kapcsolása viszont már heterogén többmagos dizájnt követ a korábbi klaszterezett megoldással ellentétben.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8+ LG G6 prototípus Huawei P10 Plus Apple iPhone 7 Plus
Rendszerchip Exynos 8895 Exynos 8895 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 A10 Fusion
AnTuTu Bench. 6.x 174212 pont 175028 pont 140566 pont 146051 pont 189747 pont
Vellamo Browser 7406 pont 7426 pont 5418 pont n/a n/a
Vellamo Metal 3348 pont 3366 pont 3463 pont 2772 pont n/a
Geekbench 4 (single/multi) 2019 / 6709 pont 2012 / 6594 pont 1725 / 4083 pont 1874 / 6193 pont 3481 / 5565 pont
GFXBench Man. onscreen 42 fps 42 fps 28 fps 17 fps 56 fps
GFXBench Man. offscreen 64 fps 64 fps 38 fps 28 fps 63 fps
GFXBench T-Rex onscreen 60 fps 60 fps 55 fps 38 fps 58 fps
GFXBench T-Rex offscreen 121 fps 120 fps 95 fps 56 fps 124 fps

A grafikus teljesítmény a Vulkan API-t támogató, húszmagos Mali-G71MP20 reszortja, amely továbbfejlesztett 3D tartalomkezeléssel és dedikált kodektámogatással biztosítja a 4K 120 fps minőségű mozgóképek felvételének és lejátszásának folytonosságát. Vagy legalábbis csökkenti a látenciát, ami az UHD felbontású VR-nak is jót tesz. Az Exynos lapka mellesleg szeparált feldolgozóegységgel rendelkezik a mobilfizetés, az íriszfelismerő és ujjlenyomat-olvasó használatához, így a védelem hardveres szinten is biztosított, valamint külön képfeldolgozó egységgel (Vision Processing Unit) is rendelkezik.

Elvileg globálisan is elérhető lesz 6 GB LPDDR4X rendszermemóriával szerelt változat, az alapmodellek viszont mindössze 4 GB-tal gazdálkodnak. Ami lényegében totálisan elég bármire is, leszámítva a RAM- fétis kielégítését, amit nem ítélünk el, nekem is van (azért a DeX állomáson 10 ablakot egyszerre megnyitva csak előnyösebb a gyorsítótár szempontjából, ha 6 GB RAM van - Bone123. Igen- AliceWake). Lehet lamentálni azon, hogy 6, esetleg 8 GB RAM mennyivel lett volna ütősebb akár csak a fétis, akár tényleges használhatóság kapcsán, hiszen a rengeteg háttérben futó és hasznos szolgáltatás, vagy éppen a Dex meghajtása mellett összeállhat úgy pont a képlet, hogy szükségszerűen bezárja a rendszer a legrégebben megnyitott alkalmazást, de ez átlagos esetben nem túl gyakori. Bone123 mondjuk álmából felkeltve is tud produkálni egy olyan app-sorozatot, amivel ezt seperc alatt összehozza, de ha néha egy-egy oldalt újratölt a böngésző ennek kapcsán az még nem a világ vége. Megint más kérdés, hogy van egy felhasználói csoport, akiknek fontos mutatni, hogy a Samsung aktuális csúcsmodellje nem marad le ilyen apróságokban, hogy mekkora a RAM (nem véletlenül jött ki ripsz-ropsz Koreában a 6 GB-os változat). Az UFS 2.1 szabványú belső tárhely mérete adott, minden kiszerelésben 64 GB áll rendelkezésre (51 GB elérhető, a tároló veszettül gyors), cserébe 256 GB-tal megtoldható a microSD bővíthetőségnek köszönhetően (hordozható tárhelyként formázható, belsőként nem). A fájlrendszer egyébként továbbra is EXT4 az újabb F2FS helyett. A duál SIM megoldásban sajnos, értelemszerűen a másodlagos SIM kártya helyét szükséges a nagyobb raktér miatt feláldozni. A hivatalos hazai forgalmazásba szánt készülékek viszont alapvetően egy SIM kártyát kezelnek, így gondolkodás nélkül tolhatjuk bele a plusz tárhelyet.


[+]

A rendszer teljesítménye nem csak papíron meggyőző, az újrarajzolt TouchWiz jobbára gondolkodás és pláne fennakadás nélkül fut az impresszív hardveren, bár eleinte megdöbbentő akadásokat tud produkálni, ami az első bekapcsolás körüli intenzív testreszabás közepette figyelhető meg. Utána nem. Komolyabb melegedést még extrém terhelés esetén sem tapasztaltunk, az egymás után futtatott teljesítménytesztek sem eredményeztek szignifikáns hőmérsékletváltozást. Természetesen maximális felbontáson mértünk és használtuk a phableteket. A 3D-s játék, a Gear VR használata vagy a napfény alatti kamerázás azért langyosra melegíti a házat, forróra soha, a virtuális valóság szemüveg sem jelezte, hogy pihentetni kéne a vasat. A Flipboard laggolása vagy nem laggolása ezúttal nem mérvadó, a lokalizálás hiányában aránylag eddig is korlátozottan hasznos funkciót a Bixby Home felületébe integrálták, így nem tudjuk külön megnyitni. Trükkös megoldás, ha már a felület optimalizálása évek óta nem jött össze. A Bixby fülre lapozva a főoldalon azért előfordul döccenés.


[+]

A felhasználói felület 7.0-s Androidra épül, alapvetően hasonlóan a Galaxy Note7-re és az S7-es szériára szabott Nougathoz. A zárolt képernyőn alapesetben az Always-on-Display látható olyan formában, színben és háttérrel, amilyet választottunk, valamint olyan információkkal, amelyeket engedélyeztünk. Sajnos az edge panelen megjelenített éjjeli óra kikerült a repertoárból, cserébe az AoD fényereje alkalmazkodik a fényviszonyokhoz és végre nem világít indokolatlanul, plusz időzíthetjük kizárólag éjszakára a megjelenítését. Mivel a fizikai home gombot szanálták, a kamera gyorsindítása a bekapcsológomb kétszeri megnyomásával abszolválható.


[+]

A főképernyő rácsszerkezete továbbra is módosítható, ahogy a gyorskapcsoló panel ikonkiosztása is; 3 x 4, 4 x 3 vagy 5 x 3-as elrendezésből választhatunk. A fényerőcsúszka megjelenítése, és annak helye is opcionális. Az dizájn és színséma letisztultabb, egyszerűbb lett, mint a korábbi rendszereken, valamint szükség hiányában megszűnt az első fázisban megjelenő kapcsolók horizontális görgethetősége. A kétfázisú működés során első körben az első 3, 4, vagy 5 kapcsoló jelenik meg, opcionálisan a fényerőcsúszkával, az összes többi a második fázisban kerül elő. Ide került még egy keresősáv is, amely a készüléken belül kutakodik.


[+]

A Flipboard helyét a szintén engedélyezhető vagy letiltható Bixby Home felület vette át kijelző balra lapozásával, maga a Flipboard is ide épül be, újdonság viszont, hogy a gesztusvezérléssel előhívható alkalmazásmenü nem kötelező elem. Alapértelmezett módon a kijelző felfelé vagy lefelé simításával kerülnek elő a telepített alkalmazások, visszalépni a főoldalra ugyanígy lehet, de engedélyezhetjük, hogy minden app a főképernyőkre kerüljön, megszüntetve ezzel a klasszikus alkalmazásmenüt. Maga az alkalmazásmenü gomb léte is egyéni döntés kérdése. Szükség éppen nincsen rá, de a lehetőség adott. Az állapotsávon megjelenő értesítések mennyisége és tartalma is szabályozható, valamint az akkumulátor töltöttségének százalékos megjelenítését is itt igényelhetjük. Mármint az immár lista szerű, tematikusan rendezett Beállításokban, a Kijelző menüponton belül. Az általunk nem kívánt, alkalmazásoktól származó értesítéseket viszont az Értesítések menüpontban tilthatjuk le, ilyenkor a blokkolt app nem képes információt közölni értesítőkártya formájában. Az értesítési LED egybites, vagy megy, vagy nem, a színt és az aktivitást mélyebben nem befolyásolhatjuk. Ez viszont ismét a Kijelzőnél keresendő.


[+]

Az egész rendszer egyébként széleskörűen témázható, ha nem vagyunk megelégedve a gyári megjelenéssel, ahogy az immár teljes egészében virtuális, a kijelző alján helyet foglaló navigációs sávon is igazíthatunk. Egyrészt a háttér színét, másrészt az érintésérzékeny gombok elrendezését, ami ab start megtartotta a hagyományos, Samsungra jellemző sorrendet. A nyomásérzékeny kezdőlap gomb szenzitivitása is testreszabható, a skála egyik oldalán majdnem érintésérzékeny szintre lehet hozni, míg a másik pólus valóban nyomást fog igényelni. Az alkalmazásváltó kétszeri megnyomása itt is a legutóbbi appot nyitja meg. A viszonylag újszerű képaránynak köszönhetően egyes nem gyári alkalmazások nem feltétlenül veszik észre magukat, így hagynak egy vaskos sávot a kijelző felső tartományában. Ezen a Teljes Képernyős Alkalmazásokban segíthetünk úgy, hogy kvázi kényszerítjük az általában harmadik féltől származó programot, hogy legyen szíves kitölteni a rendelkezésre álló helyet. A rendszer jelzi, hogy esetlegesen diszfunkciók léphetnek fel, ilyesmivel azonban nem találkoztunk, minden ment a megszokott rendben a kijelző teljes terjedelmének igénybevételével is.

Speciális funkciók, alkalmazások (AliceWake)

A speciális funkciók között az új rendszervédelmi megoldásokat értjük, az ezúttal mindkét készüléken elérhető edge panel képességeit, valamint a jobbára eddig is rendelkezésre álló gesztusvezérlési és kényelmi megoldásokat. Az alkalmazáskínálatot viszont nem tolták túl, a Samsung egy ideje koncepciózusan kerüli az általában inkább bloatware-nek minősített figyelmességek előtelepítését, így a legszükségesebbeken kívül nekünk kell levadászni, amire vágyunk, ehhez nyújt segítséget például a Galaxy Apps Essentials válogatása. A Galaxy Note7-hez hasonlóan az S8 széria is kiegészült az írisz alapú azonosítással, ami megdöbbentő hatékonysággal működik, az infraszenzor alapú technológiának köszönhetően lényegében tök sötétben is. Én speciel nem követtem az utasításokat és kontaktlencsében (pardon: k.lencsében) rögzítettem a mintát, ami mint később kiderült, nyilvánvalóan nem befolyásolja a működési hatékonyságot. Kontaktlencsével és anélkül is kiválóan és megdöbbenten gyorsan működik.


[+]

A hagyományos szemüveg sem okozott neki gondot, legalábbis beltéren, napsütésben viszont a tükröződés okozhat pillanatnyi elmezavart, napszemüvegben pedig értelemszerűen próbálkozni sem érdemes. Az íriszminta lényegében mindenre alkalmas, amire eddig az ujjlenyomat képes volt, feloldhatjuk vele a készülék zárolását, a gyári böngészőben a bejelentkezési adatok bevitelét is kiválthatjuk, amennyiben engedélyezzük a mentést, valamint a biztonságos tárhely is elérhető egy jól célzott odanézéssel. A bejelentkezési adatok a Knox által védett Samsung Pass-ben tárolódnak, kissé hasonlóan a BlackBerry féle Password Keeperhez.


[+]

Az íriszleolvasóhoz van egy lényegében teljesen felesleges, de annál szerethetőbb feature. Az azonosítófelület fantáziátlan megjelenésén különböző maszkokkal segíthetünk, így a „nézzen ide” körök helyett egy cicát, űrhajóst, meg egy csomó egyéb jópofa dolgot láthatunk. Minket (jó, engem) minden alkalommal feldobott. Hasonló apróság, de szintén kedves, hogy a LED-es flip tok esetében rendelhetünk különböző sematikus figurákat az egyes kontaktokhoz, így ha nem felejtjük el, kinek, mit állítottunk be, akkor a borító felemelése nélkül is tudni fogjuk, hogy ki keres. És fel is tudjuk venni a hívást.


[+]

Mellesleg a sötétben is jobbára remekül működő íriszleolvasó miatt kissé mellőzött ujjlenyomat-olvasó is kitűnő találati aránnyal dolgozik, feltéve, ha elérjük. Én speciel nem, még a kisebb verzió esetében sem, noha a statikailag továbbra is remek kiegyensúlyozásnak köszönhetően a fogásváltás sem különösebben kockázatos, ha úgy adódik. Az ujjlenyomat-olvasóhoz rendelt érintőfunkciók egyébként irtó klasszak. Lennének, ha nem lenne olyan macera elérni, viszont ha sikerült a kamera összetapicskolása után végre eltalálni, akkor az értesítősáv gördíthető le, illetve vissza, értelemszerűen le és fel irányuló simogatással. Amin a gyári tok azért nehezít egy kicsit, azzal együtt is, hogy igen vékony.


[+]

Az edge panel alapvetően egy kényelmi megoldás, kiválóan alkalmas fogásváltás nélküli alkalmazásváltásra az alkalmazáspanellel, illetve nem kell a legutóbbi alkalmazások kismillió kártyájából kikeresni, amelyik éppen kell. Ezen felül számos gyorselérést állíthatunk be, mint naptár, gyors jegyzet, számológép, zenevezérlő, újdonság viszont az intelligens kijelölés panelje, amivel igen könnyen elérhető a funkció összes alternatívája. A panelen megjelenő készségek tartalmát és sorrendjét is tetszés szerint állíthatjuk, valamint a fogópont mérete, helyzete és áttetszősége is egyéni ízlés kérdése. Az edge panel minden felületen előhívható az aktuális főfolyamat megszakítása nélkül.


[+]

A gesztusvezérlés és egyéb extrák a Speciális funkciók menüpontban kaptak helyet, ilyen például az egykezes mód, amely tetszőleges sarokba kicsinyíti a képet. Az ujjlenyomat-érzékelős mozdulatok újdonságnak számítanak, már említettük fentebb, a fényképező gyorsindítása is itt engedélyezhető, valamint a több ablakos megjelenítés aktiválása. Ez kétféleképpen történhet, vagy az Android Nougat natív megoldásának alkalmazásával az alkalmazásváltóval, vagy a lebegőablakos, úgynevezett előugró nézet engedélyezésével. Ehhez a kijelzőt átlósan simítva juthatunk hozzá, egyszerre számos ablak lehet nyitva, egyedileg beállított méretben és formátumban, illetve lebegőikonba is küldhetjük az éppen mellőzött ablakot.


[+]

Az intelligens felvétel a tenyérhúzással vagy a bekapcsológomb és a hangerő le gomb együttes megnyomásával készült képernyőfelvételhez rendel azonnal elérhető szerkesztési opciókat, míg az intelligens jelzés az elmulasztott eseményt jelzi rezgéssel, ha megemeljük a zárolt készüléket. A Samsungnál ezer éve bevett simítással való hívás kezdeményezés és üzenetküldés a névjegyzékben továbbra is adott, ahogy az intelligens képernyőzár is, ami addig nem engedi lekapcsolni a kijelzőt, amíg úgy érzi, mi éppen azt nézzük. A közvetlen hívás is maradt, ez a készülék telefonáló pozícióba emelésével automatikusan tárcsázza a kijelzőn megjelenített kontaktot. A videojavító értelemszerű, a közvetlen megosztás pedig különböző tartalmak megosztásánál kínálja fel a leggyakrabban használt platformokon leggyakrabban keresett kapcsolatokat az összes többi megosztási opció fölött kiemelve.


[+]

A Samsung Cloud külön beállítási menüt kapott, a készülékhez, meg egyébként az előző generációhoz is jár 15 GB felhő alapú tárhely, amely főleg a készüléken tárolt adatokat helyezi biztonságba, de a készülékbeállításokat is képes jegyezni, így első indításkor engedélyezni kell a szinkronizációt, hogy a régi készüléken tárolt adatok és beállítások automatikusan átkerüljenek az új eszközbe. Amennyiben nem rendelkezünk Samsung felhővel, a Smart Switch is megoldja a dolgot. Az alkalmazást mindkét eszközre le kell tölteni és kiválasztani az átmenteni kívánt elemeket, mint az alkalmazásadatok, kezdőképernyő elrendezése, hívásnaplók, üzenetek, képek, és lényegében minden, amit nem akarunk hátrahagyni.


[+]

A privát jellegű, vagy csak fokozott óvatossággal kezelendő fájlokat, tartalmakat, alkalmazásokat és nagyjából bármit a Biztosnágos mappában érdemes tárolni és használni. Ehhez nem kell mást tenni, mint létrehozni a hadrveresen is biztosított tárhelyet, amelyhez vagy íriszazonosítással, vagy ujjlenyomattal férhetünk hozzá a későbbiekben. A védett tárhelyre komplett alkalmazások mellett egyes fájlokat, képeket, naptárbejegyzéseket is rejthetünk. A bejelentkezést igénylő appok, mint e-mail, Facebook duplikálásra kerülnek, így akár másodlagos profilokkal és fiókokkal is jelen lehetünk a készülékben. Az importálás és exportálás igen egyszerű, a hozzáférés pedig bármely típusú azonosítás esetén zökkenőmentes. Lényegében lehetőséget biztosít egy másodlagos, többszörösen biztosított rendszer kialakítására az elsődleges rendszeren belül.


[+]

Az extra szoftverek tényleg a legszükségesebbeket tartalmazzák, igen ésszerű és praktikus logikával összeválogatva. A Samsung gyári megoldásai is külön mappában, rendszerezve kaptak helyet, ahogy a Google szoftvercsomagja is. Itt van a fájlkezelő, a Gear Manager, az S Health, a fullextrás böngésző, a gyári e-mail kliens és a Galaxy Apps. A hangrögzítő érdemel némi extra figyelmet: nem csak normál módban vehetjük fel az elő szöveget, de van interjú mód is, amely mindkét mikrofont beveti, illetve a Beszédleíró mód, ami valós időben alakítja írott szöveggé a hanganyagot maximum 5 perces időtartamot felismerve. Magyarul nem tud, de angolul nem téved.


[+]

A Bixby intelligens asszisztens jelenleg, illetve valószínűleg régiós korlátok miatt nem üzemel, így csak a Bixby Home érhető el, amely egyfajta praktikus készség és funkciógyűjtemény, a hírtájékoztatóval kiegészítve, ami továbbra sem tud magyarul. A tetszőleges elrendezésű és tartalmú kártyákon megjelennek az aktuális időponthoz tartozó információk, mint a pillanatnyi időjárás, szintén külön kártyán az adott időszakban gyakran keresett kontakt, egy helyre gyűjti a sűrűn látogatott weboldalakat. Indíthatunk innen zenét, aktivitáskövetést az S Health segítségével és létrehozhatunk gyors emlékeztetőket, amelyek különböző körülmények fennállása (időpont, hely, intervallum stb.) esetén aktiválódnak.


[+]

A harmadik mappa a Microsoft Office csomagját tartalmazza, alapvetően a Word, Excel, Power Point és a OneDrive áll rendelkezésre, amelyek nem csak mobilos nézetben, de a DeX megjelenítésére is fel lettek készítve. A monitorra optimalizált megjelenítést a Samsung a Microsofttal közösen alakította ki, így majdnem minden tekintetben klasszikus, Windows rendszerről ismert megjelenéssel, kezeléssel és funkciókkal bírnak a fenti programok. A DeX Állomással és az általa elérhető lehetőségekkel a következő oldalon foglalkozunk részletesebben. Az Apps for Dex további lehetőségeket is kínál, mint a Skype, vagy a saját, DeX-re optimalizált kliens az Amazon WorkSpece-hez.


[+]

Mindezeken kívül nem árasztották el a rendszert valószínűleg úgyis feleslegesnek minősíthető mindenfélével. A naptár megszokott formában és képességekkel áll rendelkezésre, a számológép szintén saját felületet mutat, a galéria itt is tudja a több szempont szerinti megjelenítést és rendszerezést, valamint a képelemzés engedélyezésével tematikusan, vagy dátum alapján összetartozó alkotásokból igyekszik montázsokkal díszített történeteket kreálni, amik vagy tetszenek és hasznosak, vagy nem kell velük törődni, esetleg ki is kapcsolhatjuk az egész dolgot a beállításokban. A Samsung Notes továbbra is elérhető, Samsung Cloud, vagy Account szinkronnal lényegében az ősidőkben létrehozott bejegyzéseinket is kompatibilis formában jeleníti meg, valamint újak létrehozására is számos beviteli lehetőség áll rendelkezésre, a hangjegyzet, a kézi rajzos bevitel és a kép beillesztésének lehetőségével kiegészítve. A virtuális billentyűzeten bevitt szöveg aránylag sokrétűen formázható is, a DeX-en megjelenő felület pedig szintén rendelkezik további lehetőségekkel, illetve 16:9-es, teljes képernyős megjelenítéssel és nyilván a billentyűzettel való bevitel sem elhanyagolható.


[+]

A GameLauncher továbbra is a játékélményt igyekszik fokozni teljesítménynöveléssel, a navigációs gombok zárolásásval, képernyőfelvétel és in game video rögzítéssel, valamint az értesítések és egyéb zavaró tényezők blokkolásával. A fent említett emlékeztető a Reminder nevű appban keresendő, míg a Samsung Connect a háztartásban fellelhető SmartThings logóval ellátott eszközök távvezérlését teszi lehetővé, akár egy hálózaton vagyunk, akár nem. Tehát elindíthatjuk a robotporszívót és a fűtést, hogy kellemes meleg és tisztaság fogadjon minket, mikor hazaesünk.

DeX Állomás (AliceWake)

A Samsung új kiegészítője lényegében asztali gépet csinál a telefonból, amihez asztali szoftverkörnyezetet is biztosít. Egy monitorral, HDMI kábellel, vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel kiegészítve. Esetleg plusz hangfal. A koncepció alapvetően nem új, az okostelefonok terjedése, a számítási kapacitás ugrásszerű növekedése már megágyazott annak, hogy megpróbáljuk változatos módon kiaknázni az így elérhető teljesítményt. A csúcskészülékek felszereltsége manapság nem csak meghaladhatja egy átlagos asztali konfiguráció hadveres képességeit, de nagyjából annyiba is kerülnek, mint egy komolyabban összepakolt hordozható számítógép. Alapvető igényként merülhet fel a különösebb speciális elvárásokkal (dedikált videokártya például) nem rendelkező felhasználók részéről, hogy kielégítő all-in-one megoldást keressenek. A szövegszerkesztés, böngészés, e-mailezés, tartalomfogyasztás és közösségi kommunikáció nem feltétlenül igényel célhardvert, azt a mobilon is lehet, csak hosszútávon nem feltétlenül kényelmes, illetve nem mindig praktikus.


[+]

A DeX lényegében roppant egyszerű, lehetővé teszi, hogy a készülék fizikai méretéből és a speciális beviteli módból adódó kényelmetlenségeket áthidalva használhassuk a telefont. Magyarul, ha már úgyis ott van rajta, mondjuk a Microsoft Office csomag, mert ott van, akkor ugyan ne érintésalapon kelljen már szöveget szerkeszteni 5,8 vagy 6,2 hüvelyken, és ne kelljen már hozzá még egy komplett eszköz, amikor mi tényleg csak pont ennyit szeretnénk tenni, közben pedig maximum csacsogni a Facebookon. És ugye már megvettünk egy aránylag irtó drága, cserébe nagyon kompetens készüléket. A DeX annyit tud, hogy adekvát mennyiségű és típusú csatlakozóval köríti az S8-at és S8 Plust, így ráköthetünk mindenféle perifériát. Mondjuk, ha a HDMI kábel hiányát nem is kérjük számon, végül is nem tudhatják, milyen hosszúságra van szükségünk, egy Type-C USB kábelt mellékelhettek volna, esetleg egy plusz töltőfejet. A dokkoló ugyanis a készülék hálózati töltőjén keresztül kapja a naftát, ami nem baj, mert mellesleg tölti is a telefont csatlakoztatott állapotban, viszont kissé macerás az íróasztal mögül minden alkalommal előbányászni a töltőt és a kábelt, amikor éppen nem irodai módban akarunk bármit is csinálni és kevés a kraft.


[+]

A dokkoló alapvetően (mert felbillenthető a teteje) korong alakú, robusztus, de diszkrét valami. A készülék csatlakozófelülete a felső rész adott irányba történő eltolásával szedhető elő, a mozdulatra elbillen a Samsung felirattal ellátott korong, ez fogja támasztani, illetve szükség esetén ventilátorokkal hűteni a készüléket, mert az is jutott bele; alatta pedig szabaddá válik a Type-C csatlakozó. Az mondjuk kérdéses, hogy a csúsztató mechanika hány kört bír ki, mielőtt megadja magát, valamint maga a csatlakozó, de az egész holmi integritása és minőségi kivitele alapján ez a tesztidőszak alatt biztosan nem fog kiderülni.


[+]

A túlméretes jégkorong hátulján két USB csatlakozó nyitja a sort, ide érdemes dugni a billentyűzetet és egeret, vagy e kettő adapterét és akkor marad hely egy pendrivenak, vagy külső meghajtónak. Mellette Ethernet port, normál méretű HDMI csatlakozó és a tápellátáshoz szükséges Type-C csatlakozó. Legalulra egy darab, apró csúszásgátló felületet biggyesztettek, így inkább jobbra-balra lehet löködni a szerkezetet, mintsem az asztalról lendületből lefelé. Annyira azért fogja.


[+]

A perifériák és a készülék összekötése nagyjából olyan komplex, mint egy bölcsődei készségfejlesztő játék, mindent oda kell dugni, ahova lehet. Az eszközök megfelelő áramellátásának biztosítása után már csak be kell kapcsolni a monitort, kiválasztani a forrást és hirtelen minden működik. És így ennyi. Kivéve, amikor ötből háromszor szét van esve a kép. Ezt roppant egyszerűen lehet orvosolni, addig nyomkodjuk a telefont a csatlakozóba, amíg jó nem lesz, vigyázva, hogy ne karistoljuk szét az USB környékét. Aztán nem lökdössük az asztalt, illetve a dokkolót.


[+]

Minimális gyorstalpaló után neki is eshetünk a desktopposított rendszer használatának, ami igen erősen windowsos jelleget mutat, viszont nyomokban sem emlékeztet az Androidra, azzal együtt, hogy borzasztó értelemszerű és ismerős az egész. Minimális teljesítménycsökkenés érezhető a rendszerben, alkalmanként laggol, a felhasználói élményt viszont nem különösebben rombolja. A gyári alkalmazások java fel lett készítve az asztali megjelenítésre, egyébként minden más is működik, csak nem feltétlenül teljes képernyőn.


[+]

A támogatott alkalmazások egy része eleve az asztalon sorakozik, az összes többit, tehát az alkalmazásmenüt a Start menü helyére szerkesztett háromszor három pötty alatt keressük. Mellette Androidos kezelőgombok: alkalmazásváltó és Home, ami ebben az esetben értelemszerűen az asztalra navigál. Az alsó sáv pont olyan, mint egy tálca, balról indulnak az éppen futó alkalmazások ikonjai, ezeket oda is lehet szegezni, a jobb tartományba pedig lényegében az értesítősáv került. Itt az aktuális értesítések ikonja látható, majd a hálózati és akkumulátorinformációk, a gyorskapcsoló panel, a legszélen megjelenített dátum előtt pedig hangerőszabályzó és egyéb készségek sorakoznak.

Az első találkozás Londonban.
Az első találkozás Londonban. [+]

Az DeX lényegében ennyit tud, az alkalmazások megjelenése és a több ablakos kezelés vizuálisan és technikailag is pont ugyanolyan, mint Windows alatt, a jobb felső sarokban lévő alsóvonás, ablakméretező és X értelemszerű, bár ezek csak azokon a felületeken jelennek meg, amelyek gyárilag kaptak asztali megjelenítést. Minden egyéb app úgy fog megjelenni, ahogy a telefon kijelzőjén látnánk, a rendszer tájékoztat is, hogy a DeX nem biztos, hogy minden funkciót támogat, de komolyabb fennakadásba nem futottunk. A hang vagy a készülékből jön (meg kell jegyezni, igen jól, a dokkoló nem takarja teljesen a multimédiás hangszórót), vagy a csatlakoztatott megjelenítő beépített hangszórójából (amennyiben van neki, plusz engedélyezzük is), vagy egy Bluetooth eszközből. A telefonon található jack csatlakozóhoz nem férünk hozzá, a dokkolón pedig nincs. A hanghívás dokkolt állapotban az asztalon tudjuk kezelni. Bluetooth headset hiányában eleve kihangosítva dolgozik a rendszer, ami azzal együtt is kitűnő hangminőséget és -erőt produkált mindkét oldalon, hogy én konkrétan háttal ültem a telefonnak a földön, a multimédiás hangszóró meg ugye a dokkoló alja felé néz.


[+]

Amennyiben rendelkezünk megfelelő hozzáféréssel, az S8 értelemszerűen képes vékony kliensként viselkedni, így saját VDI megoldásunk, mondjuk az Amazon WorkSpace teljes értékű asztali formában futtatható a DeX-en keresztül. Ami mellesleg eleve fel van készítve Androidra és iOS-re is, de a natív megjelenítés és a hagyományos vezérlés azért kényelmesebb. A kütyü egyébként kifejezetten kényelmes, egyszerű, alapvetően hasznos valami, ár-érték arányban sem veszélyes, így ha tényleg nincsenek speciális elvárásaink, akkor kipótolhat egy szövegszerkesztős, böngészős konfigurációt nagyjából 40 ezer forintért. Plusz monitor, és perifériák.

Kamerák (Bone123)

Tavalyi kameratesztünket a Galaxy S7 és a Nexus 6P közös pontszámmal, megosztva nyerte, csak más erősségekkel: a Google referenciatelefon képélességben volt az etalon, köszönhetően a nagy szenzorpixeleknek, a jó lencsének és a többelemes HDR+ feldolgozó algoritmusnak – míg a Samsung a most is lenyűgöző Dual Pixel villámfókusszal, remek „sötétben látással”, stabil fehéregyensúllyal és minden igényt kielégítő szoftverrel remekelt. Nem csoda, hogy a koreaiak maradtak a kaptafánál: a 1/2,55”-es, 4:3-as szenzor most is 12,2 megapixelen rögzít, f/1,7-es rekeszértékű lencsével, optikai stabilizálással és egyelemes ledes villanóval.


[+]

Eddig is kétféle, de hasonló paraméterű szenzor volt a Samsung csúcsmobilokban. A Sony IMX260-as most IMX333-ra, a Samsung ISOCELL S5K2L1 pedig (a mi esetünkben is) S5K2L2-re váltott. Lényegi technológiai eltérés se generációsan, se márka szerint nincs, és mivel úgy láttuk, a két S8 tökéletesen megegyező képeket lő, a kisebbikkel álltam neki a nagy galériát megtölteni. Fontosabb változás a multi-frame image processing nevű képfeldolgozás bevezetése, amely elvileg több gyors egymásutánban lőtt képből kiválasztja a legélesebbet, plusz a többi hasznos információját felhasználva gyúr össze egy hagyományosnál részletgazdagabb fotót. Ezzel egyébként lényegében a Nexus 6P és a HDR+ farvizére evezünk, ami ugye nem hangzik rosszul. Alább, a felső sorban a Galaxy S7 négy képe látható, alatta pedig az új phableté, elvileg a friss algoritmussal.

Első blikkre nem sok eltérést látni, középen megegyező a vonalélesség, igaz, az S7 edge mintha picit látványosabban túlélesítene. Tény, hogy a Nexus 6P és a Pixel XL még mindig picivel részletgazdagabban rögzít, ennek a visszafogottabb zajmentesítés is az oka. A szélek felé haladva és a feliratokat böngészve viszont tényleg élesebb az S8 produktuma az S7-nél, főleg a sarkaknál, azaz kiegyensúlyozottabb a részletesség. A dinamika és a fehéregyensúly kitűnő volt és maradt, a fókusz és a kattintás utáni ellövés pedig azonnali és hiba nélküli. Hardveresen inkább elöl változtak a dolgok, hiszen itt 5 megapixelről 8, fixfókuszból pedig automata lett, a lencse maradt f/1,7-es. Itt is van HDR, képernyővaku (560 nit, természetes bőrtónusokkal), szelfipanoráma, arcszépítés, effektek és akár 2K-s videofelvétel. A mindenféle szűrőn és bélyegzőn túl egyébként vicces, állatos és egyéb tematikus képeket és mozgóképeket is lehet lőni, a rendszer felismeri az arcokat, és nyuszifület, mikrofonhajat vagy más képet helyez egy vagy több résztvevő kobakjára. Sőt: mozgókép esetében animáció és hangeffekt is jár. Korunk ellenére meglepően sokan mosolyogták meg a dolgot, nem maradunk adósak ezekből a felvételekből sem.


[+]

A kamera mostantól nem a home, hanem a bekapcsoló dupla lenyomására indul. A főoldalon a menü, a vaku, a HDR, a kameraváltó, az effektválasztó, az arcszépítés, a galéria, az exponáló és a videofelvevő ikonjai érhetők el. Az exponálót jobbra-balra húzva lehet egyébként precízen zoomolni, persze digitálisan – kár, hogy ez a finom nagyítás videózásnál nem elérhető. A Bixby itt is jelen van, és képes szöveget, vonalkódot, tárgyat, helyszínt, nevezetességet vagy akár egy terméket azonosítani, bár az ehhez kapcsolódó funkciólista egyelőre szűkös. A további opciók között találni panorámát, szelektív fókuszt (példa az utólagos élességváltásra itt és itt), ételfotózást és virtuális felvételt. A profi mód lesz a hobbifotósok választéka: itt akad DNG RAW mentés is, az alábbi nyolc kép otthon feldolgozva készült, leleplezve a szenzor és az optika igazi képességeit, a Samsung algoritmusa előtt.

Kézi módban állítható az érzékenység (50-800), a záridő (1/24000-10s), pár filmes tónus, a fókusz (érintő, csúszka, középre igazított, ill. többpontos automata), a fehéregyensúly (4 séma + csúszka), az expozíció és a mérési mód (pont, mátrix). Hiányzik az expozíciósorozat és a magasabb érzékenység választása. A menüből babrálható a mozgáskövető fókusz, a perspektivikus torzítást korrigáló alakjavítás, az időzítő, a rácsvonalak, az elektronikus stabilizálás, a helycímkék, a gyorsindítás és a hangvezérlés. De térjünk vissza az automata módban lőtt JPG képekre! A nappali fotókat fent már megdicsértük, és ki is jár nekik minden elismerés, bár a HDR produktumok némi részletveszteséggel rögzülnek, a jó dinamika miatt mi ezt lényegében kikapcsoltuk. A makrók roppant szűk élességtartománnyal és kellemesen elmosott háttérrel emelik ki a lényegeset a lényegtelenből, egészen közel lehet menni a témához. Itt-ott szükség lehet a kézifókuszra, hogy biztosan ott legyen éles a kép, ahol mi szeretnénk.

Este sem jön zavarba az S8: egyszer sem kívánta meg az automatika, hogy kézzel nekiálljak paraméterezni, persze ezt is megtettem. A remek fényerejű optika jó képeket eredményez, bár én bevállaltam volna némi képzajt a jobb vonalélességért, a Google HDR+ algoritmus itt is előnyösebb. Így is magabiztos a sötétben az S8, DNG RAW-ból meg minden részlet kinyerhető. Amit a mellékelt képek nem adnak vissza, azt nekem kell elhinni: az új Galaxyk talán a legmegbízhatóbb kameramobilok a mai piacon, szituációtól és fényviszonyoktól függetlenül remek hatékonysággal szállítva az albumképeket, ez pedig kompenzál az abszolút vonalélességben mutatott hiányosságért. A 4K-s felvételek rengeteg részlettel rögzülnek (H.264, 48 Mbps) tiszta és jó minőségű sztereó hanggal (AAC LC, 256 Kbps). Nyilván a komolyabb szélfújást nem tudja hatékonyan megszűrni, de például a közlekedés vagy egy koncert élesebb hangjai nem recsegtetik meg a mikrofonokat. 1080p-ben opció a 30 fps-es és a 60 fps-es felvétel alacsonyabb vonalélességgel, plusz lőhető lassított (720p, 240 fps) és gyorsított felvétel. Az optikai képstabilizátor jófajta (1/3 másodperces záridőt meg tudtam tartani kézből) és a videofelvételekhez elektronikus rásegítés is jár (EIS). Kézi videomódban a fókuszcsúszka, az expozíciókorrekció és a fehéregyensúly állítható.

Multimédia (Bone123)

A fényképezéssel és videózással még nincs vége a kamerás szekciónak: az elkészült felvételeket a galériában lehet szerkeszteni, forgatni, effektezni, feliratozni, rendszerezni, kollázst, animált GIF-et, diavetítést és egyéni történetet létrehozni. Minden álló- és mozgókép szinkronizálható a Samsung felhőbe (vagy a Google Drive-ba a Fotókkal). A szelektív fókusszal lőtt képeknél utólag választható, hogy az előtér, a háttér vagy mindkettő legyen éles, a lassított felvételeknek pedig a normál és lassú szakaszait lehet variálni, menteni és megosztani. A videókat alapból effektezni, feliratozni és vágni lehet, a Filmkészítővel pedig komplett mozikat össze lehet állítani, előre definiált sémákkal, hangulatjelekkel és zenével.


[+]

A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt muzsikákat, valamint hozzáfér a Google előfizetéses adatbázisához, amihez ajánló és toplista is jár. A veszteségmentes fájlformátumok és a WMA állományok lejátszása nem okozhat gondot, rádiózni viszont csak online lehet, az FM modul megint kimaradt. A Sound Alive hangszínszabályzó és effektválasztó viszont nem: számos séma elérhető, illetve magas és mélyhang kiemelés, UHQ felbontásnövelés, Adapt Sound néven pedig egyéni igényekhez igazítható a hangkép. Widgetből van kezdőképernyős, zárképernyős, edge paneles és mindig aktív kijelzős. Új trükk, hogy az appok esetében egyesével megadható: a hangjuk a telefonon vagy a csatlakoztatott Bluetooth hangszórón szólaljon-e meg.


[+]

A videókat a galéria játssza le 4K felbontásig, egy sor kódolás támogatásával (a H.265-öt és az Xvidet beleértve, a DivX-hez és az AC3 hanghoz alternatív szoftver kell). Megjelennek a feliratok, az Infinity Displayhez igazítható a képméret (a YouTube-nál és a többi lejátszónál úgyszintén), van ablakos lejátszás, plusz lopható állókép és animGIF a klipekből. A videojavító növeli a kontrasztokat és a fényerőt, és akár a Note7, az S8 is megbirkózik a HDR kódolású klipekkel. Milyen mozizni az S8-on? Nos, nehéz visszaadni, ahogyan az LG sakkos 4K/HDR demója le akar mászni a vászonról, plusz aki tényleg filmeket néz a mobilján, a cinemascope és más ultraszélesvásznú címekhez remekül passzol a 18,5:9-es képarány. Milyen a fülessel zenét hallgatni? A jó hír első fele: van hova dugni a 3,5 milliméteres herkentyűket, a másik pedig: kristálytiszta hang megy az analóg kimenetre. Frekvenciaátvitelben, zajban vagy sztereó áthallásban nem érzékeltünk negatívumokat, a hangerőre, a dinamikára és a részletességre úgyszintén nem lehet egy rossz szavunk.


[+]

Néhány hónapja a Samsung bejelentette: potom 8 milliárd dollárért felvásárolja a Harman cégcsoportot, ezzel együtt pedig az olyan hatalmas márkákat, mint a Galaxy S8 gyári fülhallgatóján díszelgő AKG. Az in-ear kialakítású hangkeltő már az első próbák előtt remek benyomást kelt, vékony, rugalmas, szövet szigetelésű kábelének végén tökéletesen illeszkedő, aranyozott jack csatlakozó figyel, távirányítóján pedig olyan minőségű gombok vannak (hangerőállítás + felvevőgomb), hogy az ember akkor is nyomkodni akarja, amikor egyébként semmi célja vele. A fülhallgatóház kialakítása szintén rendkívül praktikus: hordható fül alatt és fül mögött vezetve is, kellően könnyű, a megfelelő illesztékkel stabilan bennmarad.


[+]

A hangminősége pedig önmagáért szól: ezúttal szerencsére nem arról kell nyilatkoznunk, hogy melyik hangtartomány hiányzik kompletten a dobozban lévő headsetből, hanem teljes értékű hangképet kapunk. Erőteljes, gyors, de nem fájóan túlzó mélytartományt, emellett értékelhető alsó-közép régiót, sok részletet megmutató, de egyáltalán nem száraz, kissé szintetikusnak nevezhető közepeket, és pont tökéletesen belőtt magasakkal: lesz olyan, akinek nem lesz elég éles, de a többség valószínűleg még ezt a szintet is inkább túl soknak fogja gondolni, mintsem hiányosnak. A térérzet kapcsán sem végeztek félmunkát, a kütyü fizikai méretei nyilvánvalóan visszafogták a mérnökök lehetőségeit, nem véletlenül batár méretűek a legdrágább in-ear monitorok, viszont ezzel a kényelemmel párosítva ilyen jól beállított színpadképet a 200 dollár alatti kategória olyan ár/érték bajnokai tudtak eddig csak, mint az RHA MA750 vagy a Vsonic GR07 - szentkuti11.

Ha már ennyire mozibarát a megnyúlt Infinity Display, a sztereó hangzás igazán passzolt volna mellé
Ha már ennyire mozibarát a megnyúlt Infinity Display, a sztereó hangzás igazán passzolt volna mellé [+]

A multimédiás hangszóró továbbra is monó és megint alul van, azaz könnyű eltakarni, ráadásul fekvő helyzetben egy irányba sugároz, ami nem ideális. Ha a beszélgetési hangszóró odafért előre, átellenes oldalra a multimédiásnak is jutott volna hely, ketten együtt sztereó hangzást nyújtva. Nem így lett, viszont a monó hangzás legalább rendben van. A hangerő, ha nem is kiemelkedő, elég erélyes, hogy messziről meghalljuk a bejövő hívást. Minőségben pedig, ha a legfelső állásból eggyel visszaszabályozzuk, a közép és magas tartományban kifejezetten korrekt a helyzet, de még mélyekből is több jut az okostelefonos átlagnál, ha nem is (immáron régi) boomsoundos mennyiségben.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó (Bone123)

A Galaxy S8 és S8+ egy nanoSIM-et fogad be Cat.16/13-as LTE-vel (1000/150 Mbps), 3G-n 42/5,76 Mbps az átviteli ráta. A hálótati kapcsolat a tesztidőszakban stabil, a beszélgetési hangminőség pedig remek volt: a hangszóró telt, zajos helyen is elég erélyes és tiszta, a másik oldalon is rendben értettek a szavunkat. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú (2x2 MU-MIMO, VHT80, 1024QAM, Direct, hotspot), a Bluetooth mobiloknál először 5.0-s (A2DP, LE, 2 Mbps átvitel), az USB pedig 3.1-es (Type-C, MTP, OTG). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, a Glonass, a Galileo és a Beidou műholdak jeleit is be lehet vetni, az S8 pillanatok alatt pozicionál és stabilan tartja a jelet. Van iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, légnyomásmérő, pulzusszám mérő, mágneses hall szenzor, NFC, a mobilfizetéshez továbbá MST. Nincs viszont FM-rádió vagy infra, pedig az S8 az okosotthon távirányítója is lenne.

A SIM- és microSD kártyát felülről lehet betölteni
A SIM- és microSD kártyát felülről lehet betölteni [+]

A kisebbik phablet 3000-es, az S8+ pedig 3500 mAh-s telepet kapott, ami nem nagy eltérés tavalyhoz képest (3000 / 3600) – csakhogy a kijelző mérete és fogyasztása mindkét esetben megugrott, így a 10 nanométeres hardver és a takarékos szoftver ellenére is romlott az üzemidő. Egy töltésre mindkét mobillal átlag 5 óra aktív képernyőidő jutott, szerencsés esetben picit több (az S8+ hajszállal jobban bírta), napfény alatt fényképezve és sok játékkal viszont a 4 óra volt a jellemzőbb, plusz a naponta töltőre helyezés. A másfél-kétnapos működést csak visszafogott használattal kockáztatnánk meg, és pont nem erre van ez a két szép telefon kitalálva, egész napos városnézéshez meg biztos magunkkal vinnénk a hordozható töltőt. A 9V/1,67A, 5V 2A-es gyári adapter az S8-at másfél óra, az S8+-t egy és háromnegyed alatt tölti csurig. Ennél valamivel lassabb a külön beszerezhető, vezetékmentes Samsung gyorstöltő, amely állóhelyzetbe is tolható, viszont nem túl stabil rajta a két telefon. Az S8 a QuickCharge 3-as adapterekkel és hordozható töltőkkel is kompatibilis, legalábbis a kéznél lévő Tronsmart akkubank ugyanúgy másfél óra alatt etette meg a kisebbiket.


[+]

Gyorstöltés ide vagy oda: sokan kiegyeztek volna plusz 1 milliméter vastagsággal és néhány gramm hízással, ha a két telep 3500/4000 mAh-s, és nem kell a százalékokat már délután vagy este csekkolni. Mindenesetre, a napi akár 20%-ot merítő mindig aktív kijelző kilövésével máris lehet nyerni egy óra képernyőidőt, kérdezés nélkül takarékoskodik az Android Doze és besegít a Samsung-féle alkalmazásfigyelés. Az energiakímélő módokat aprólékosan paraméterezni lehet: a közepes alapból csökkenti a fényerőt (-10%), a felbontást (FHD+) és a hardveres sebességet, plusz kilövi a mindig aktív kijelzőt és visszafogja a háttérfolyamatokat, de lehet maradni QHD+-n és így tovább. A maximális takarékosság kilövi a legtöbb okosfunkciót, de visszakapcsolható a WiFi, a GPS és a Bluetooth és elindítható a legtöbb gyári alkalmazás, miközben a hardver és felület tényleg letekeri a fűtést. Elérhető még pár teljesítmény üzemmód optimalizált, játék, szórakozás és nagy teljesítmény opciókkal, bár nem feltétlenül világos, hogy miért vannak ezek az akkumulátorkíméléstől különválasztva. A szintetikus teszteken remekelt a két mobil: 150 niten az S8 16, az S8+ pedig 18 órán át tudott helyi HD videót lejátszani, netezni a kisebbikkel 12,5 órán át, a nagyobbikkal még 60 perccel többet lehetett töltésenként.

Üzemidőben sajnos visszalépés történt egy év alatt
Üzemidőben sajnos visszalépés történt egy év alatt [+]

Értékelés: Samsung Galaxy S8 / S8+
Külső
Ergonómia 8 / 8 pont
Anyaghasználat 10 / 10 pont
Összeszerelés minősége 10 / 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 / 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 / 9 pont
Sebesség 10 / 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 / 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 / 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 / 9 pont
PIM funkciók 10 / 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 / 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 / 10 pont
Audio 9 / 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 / 7,5 pont
Ár/érték aránya 7,5 / 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Galaxy S8 a Samsung eddigi legmerészebb mobilos húzása: mondjanak bármit a piaci felmérések, azért csak az elkövetkező hónapok válaszolják meg, hogy a kompaktabb méretről és a lapos kijelzőről lemondó csúcssorozat mekkora közönségsikerre érdemes. Akkor is kockázatosat léptek, ha ismét egy (pontosabban két) Samsung mobilnál érezzük: eljött az okostelefonok új korszaka, nem levonva a szintén kávamentes és jövőbemutató Mi Mix vagy az LG G6 érdemeiből. Ám egyik sem néz ki olyan jól, mint az S8 és az S8+, nem rejtenek 10 nanométeres hardvert, Cat.16/13-as LTE modemet vagy Bluetooth 5.0-t. Persze nem a specifikáció, hanem az 5,8 és 6,2 hüvelykes képátlóhoz passzintott, roppant keskeny készülékház az, ami eladja saját magát: az Infinity Display szinte lemászik az előlapról és kiröhögi a napfény erejét remek fénysűrűségével. Ezzel a formával viszont magasabbra került az értesítési sáv és a képernyő legteteje – hiába éri át a hüvelykujj széltében az AMOLED panelt, ha már a kisebb modellnél is fogást kell váltani a függőleges navigációhoz.

Persze senki nem gondolja komolyan, hogy a 6,2”-es S8+-t egykezes használatra találták ki, a másik oldalon viszont olyan messze került a mutatóujjtól a leolvasó, hogy kétségbe kell vonni a tervezőmérnök emberi tenyérről alkotott ismereteit. Az esztétika felé billent a mérleg a praktikussággal szemben az elkeskenyedő oldaléleknél is: főleg a kisebbik modell fogása bizonytalan, de a nagyobbal is óvatosan érdemes játszani vagy videózni, fekvő helyzetben kevés rajtuk a fogás. Ha 2017-ben az esztétika diadalmaskodott, 2018-ra azt kívánjuk, hogy a stabil fogás, a megfelelő tapadás és legalább a kisebbik modellnél az egykezes használat legyen a főszempont. Most ugyanis az S8 leejtésért kiált, tokba zárva meg nem olyan szép – a G6-ot pont határozottabb élei miatt jobb fogni. A konzervatív telepválasztást a Note7-ügyet követően ugyan megértjük, ám a némi visszalépés üzemidőben nehezen megemészthető.

Ez a formavilág lehet a következő évek meghatározója
Ez a formavilág lehet a következő évek trendmeghatározója [+]

Más ellenérvet nem tudunk felhozni: a Samsung felület végre tényleg egyedi és igazodik a megnyúlt képernyőhöz, a Bixby ugyan keveset tud, de ígéretes a sokrétűsége, a DeX pedig egyenesen zseniális, csak a kezdőárért kár. Sajnos a két phablet sem olcsó: a kisebbik 275 ezer forinton nyit kártyafüggetlenül, a nagyobbik meg 300 ezren, és bár ezért 64 gigabájtos tároló jár, a OnePlus 3T-ben is ennyi van alsó hangon, másfélszer annyi RAM-mal, mégis féláron kosárba hajítható. Oké, régebbi a hardver, nincs IP-védelem, gyengébb a kamera és le kell mondani a vezetékmentes gyorsöltésről, de még így is nagyobb az eltérés árban, mint tudásban, plusz a 3T már Android 7.1.1-et futtat. Az S8+-nak a Huawei Mate 9 és az iPhone 7 Plus lehet óriás alternatívája – az előbbi bár szerényebb tudású, olcsóbb és jobb az üzemideje, az utóbbi meg még mindig gördülékenyebben működik és telés kamerája is van. A Samsung persze az S8 mellé teszi saját multimédiás nehéztüzérségét, a kitűnő AKG fülest, a hasznos tartozéklistát és fejlett szolgáltatásait – ennyire komplett felhozatallal talán csak az almás mobilok rendelkeznek, és nekik is megkérik az árát. Elvitathatatlan, hogy a két S8-nál jobb okostelefont ma nem nagyon kapni, egyéni szempont szerint viszont lehet hogy van, akár talál szimpatikusabbat, esetleg méretben praktikusabbat. A fenti horrorárral együtt csak óvatosan merjük az S8 mellé az ajánlott plecsnit biggyeszteni, miközben nem érezzük az S8+ felárát indokoltnak, mert pont ugyanazt tudja, csak kicsit nagyobban – mindent.

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8+

AliceWake és Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről és a Galaxy S8-ról lehet olvasni.

Specifikáció (Samsung Galaxy S8)

Samsung Galaxy S8
 Samsung Galaxy S8 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 148,9 x 68,1 x 8 milliméter
Tömeg 155 gramm
Színvariációk éfjekete, levendula, juhar arany, jeges szürke
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,8 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2960 pixel (568 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 5
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 8895
Processzor típusa 1,7 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,3 gigahertzes, négymagos Exynos M2
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G71MP20
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB (a rendszer 13 GB-ot foglal le)
Memória bővíthetősége microSD (256 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct, VHT-80, MU-MiMo, 1024QAM
USB microUSB 3.1 (Type-C, MTP, OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Íriszfelismerő van
Pulzusszámmérő van
SpO2 mérő van
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, Glonass, Beidou, Galileo)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.0 (Nougat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Samsung Health, Intelligens Kezelő, Edge funkciók, Fájlkezelő, Játékkezelő, OneDrive, OneNote, Word, Excel, Power Point, Skype, Témaáruház, mindig aktív kijelző, Samsung Connect, Samsung Member, Samsung Notes, Galaxy Apps, Naptár, Biztonságos Mappa, Samsung Cloud
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, Dual Pixel autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, LED villanó
Másodlagos kamera 8 megapixel, autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, kijelzőt felvillantó vaku
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 240 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
IP68-as por- és vízállóság, 3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, gyorsulásmérő, iránytű, mágneses hall szenzor, fénymérő, közelségérzékelő, értesítési LED, ujjlenyomat-olvasó, íriszleolvasó, pulzusszám mérő, véroxigén-telítettség mérő, légnyomásmérő, Infinity Display panel (18,5:9), edge panel, vezetékmentes gyorstöltés, NFC és MST alapú fizetés, DeX állomás kompatibilitás, nyomásérzékelő (home virtuális gomb alatt)

Specifikáció (Samsung Galaxy S8+)

Samsung Galaxy S8+
 Samsung Galaxy S8+ Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 159,5 x 73,4 x 8,1 milliméter
Tömeg 155 gramm
Színvariációk éfjekete, levendula, juhar arany, jeges szürke
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2960 pixel (530 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 5
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 8895
Processzor típusa 1,7 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,3 gigahertzes, négymagos Exynos M2
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G71MP20
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB (a rendszer 13 GB-ot foglal le)
Memória bővíthetősége microSD (256 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct, VHT-80, MU-MiMo, 1024QAM
USB microUSB 3.1 (Type-C, MTP, OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Íriszfelismerő van
Pulzusszámmérő van
SpO2 mérő van
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, Glonass, Beidou, Galileo)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.0 (Nougat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Samsung Health, Intelligens Kezelő, Edge funkciók, Fájlkezelő, Játékkezelő, OneDrive, OneNote, Word, Excel, Power Point, Skype, Témaáruház, mindig aktív kijelző, Samsung Connect, Samsung Member, Samsung Notes, Galaxy Apps, Naptár, Biztonságos Mappa, Samsung Cloud
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, Dual Pixel autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, LED villanó
Másodlagos kamera 8 megapixel, autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, kijelzőt felvillantó vaku
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 240 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
IP68-as por- és vízállóság, 3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, gyorsulásmérő, iránytű, mágneses hall szenzor, fénymérő, közelségérzékelő, értesítési LED, ujjlenyomat-olvasó, íriszleolvasó, pulzusszám mérő, véroxigén-telítettség mérő, légnyomásmérő, Infinity Display panel (18,5:9), edge panel, vezetékmentes gyorstöltés, NFC és MST alapú fizetés, DeX állomás kompatibilitás, nyomásérzékelő (home virtuális gomb alatt)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés