Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Bevezető, tartozékok

Egyre több helyen lehet arról olvasni, hogy az Apple már nem diktálja, hanem követi a divatot az iPhone-nal, és amilyen innovációkat vettek elő vagy újítottak fel az elmúlt években, annyira loholnak manapság a többiek után. Ez nem tűnik teljesen alaptalannak, de maximum féligazságnak tekinthető, bár az idei széria nem hozott túl nagy váltást a design terén, odabent azért sok minden változott, és azt is borítékolhatjuk, hogy aki megveszi az idei iPhone-t, az ezúttal is egy vérbeli csúcsmodellt kap, ami a konkurensekhez képest egyedi tud lenni. A mobil egyik legfőbb újításának számító Taptic Feedback nyilvánvalóan azért nem kapott túl nagy visszhangot, mert más Apple termékekben már láttuk, a vízállóság és a sztereó hangszóró viszont régóta vágyott attribútumok, igazából csak az a meglepő, hogy ilyen sokat kellett várni rájuk, az Apple A10 Fusion chip erősségén pedig szintén nem lehetünk meglepve, minden évben szükség van némi túlteljesítésre, és a nyers erőn az új klaszterrendszerrel nem volt nehéz sokszázalékos előrelépést felmutatni, miközben a fogyasztás sem nőtt érdemben.

Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk.
Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk. [+]

Régen várt lépés volt, hogy eltöröljék a 16 gigabájtos modell intézményét, hiszen 4K videókkal, veszteségmentes zenékkel és hatalmas appokkal villámgyorsan fogyott el az alapváltozat belső tárolója, 32 gigabájt már a többségnek elég, aki pedig nagyobbat szeretne, annak nem kell 64 gigabájtos lépcsőt ugrania, egyből megveheti a 128-as vagy a 256-os modellt, noha az árkülönbség elég markáns, még ebben a kategóriában sem elhanyagolható, hogy ugyanazért a mobilért 255 vagy 335 ezrest fizetünk ki.

iPhone és iPhone. Az egyik közel tízéves, a másik vadonatúj, de a jack csatlakozó mindkettőnél kérdéses pont.
iPhone és iPhone. Az egyik közel tízéves, a másik vadonatúj, de a jack csatlakozó mindkettőnél kérdéses pont. [+]

Érkezett egy új szín, az eddigi sötétszürke/fekete, ezüst, arany és rozéarany árnyalatok mellé megérkezett a kozmoszfekete, ami fényes fekete hátlapjával próbálja eltüntetni a határt fém és üveg között, pechére azonban biztosak lehetünk abban, hogy hiába tart már harmadik bekezdésnél az újdonságok felsorolása, a legtöbben szinte biztosan arra fognak emlékezni, hogy az iPhone 7 az első olyan Apple mobiltelefon, amin nincs 3,5 milliméteres jack csatlakozó. Nem először okozott már problémákat és adapteres játékokat az, hogy az Apple helyet akart spórolni a telefonjában vagy egyszerűen ódivatúnak tartott egy-egy bevett szabványt, gondoljunk csak a microSIM és a nanoSIM bevezetésére. Most nem a kártya méretét csökkentették, hanem egy, a többség által rendszeresen használt portot pucoltak le, örüljünk annak, hogy egy Lightning - 3,5 mm jack adapter legalább jutott mellé.

Kimondottan ízléses a csomagolás, a legtöbb konkurensnél ez jóval kevésbé szempont.
Kimondottan ízléses a csomagolás, a legtöbb konkurensnél ez jóval kevésbé szempont. [+]

Az XXL GSM-től idevándorolt doboz egyik legnagyobb innovációja, hogy már nem a készülék előlapja, hanem a hátlapja látható rajta, ennek természetesen oka van: változást gyakorlatilag csak ebből a szögből láthatunk az előző két modellhez képest. Az Apple kommunikációja egyértelműen arra utal, hogy a vezetékes zenehallgatás a múlté, de azért az AirPods névre hallgató kábelmentes megoldás egy külön, 59 990 forintos történet, a mobilhoz egy Lightning csatlakozóval ellátott, hagyományos megoldás jut. Gyorstöltésre alkalmas adapterrel nem számolhatunk, hagyományos 1 amperes töltőfejet kap a felhasználó, illetve egy USB-kábel is figyel a dobozban a SIM-tűk és az Apple-matricák környezetében. Pedáns módon elrendezett, igényes csomagolással van dolgunk ezúttal is, ám a konkurencia élénken figyelt és felzárkózott az utóbbi pár évben, így már ez nem teszi annyira egyedivé az iPhone-birtoklás kezdeti fázisát, mint tette azt korábban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

  Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

 • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

  A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

 • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

  Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés