Karácsonyi telefonajánló 2023

Akárcsak tavaly, idén is összeszedjük a legjobb ajánlatokat az év vége felé közeledve. Van miből válogatni.

Bevezető

Egy évvel ezelőtt meglehetősen pesszimista felütése volt az év végi ajánlónknak. A 2021-2022-es években úgy megugrottak az elektronikai termékek árai, hogy az szinte sokkolta a piacokat, valamelyest átírta az árkategóriákat és összességében is azt lehetett mondani, hogy a filléres, de már használható okostelefonok eltűntek, a csúcsmodellek árai pedig soha nem látott magasságokba emelkedtek. Mostanra azonban a dolgok kezdenek a helyükre kerülni, legalábbis azt mondhatjuk, hogy 2023-ban nem emelkedtek tovább az árak, bizonyos idei modellek a tavalyiaknál olcsóbbak is lettek kicsit, vagyis mintha a mobiloknál az inflációs árnövekedés egy évvel korábban zajlott volna le, mint mondjuk az élelmiszereknél.


[+]

Arról azonban továbbra sincsen szó, hogy 30-40 ezer forintért időtálló és mindenre alkalmas telefont lehetne venni, ezek az idők végleg elmúltak. Ráadásul idén nagyon hangsúlyosan áttevődött a fókusz a fenntarthatóságra, mármint nem abból a szempontból, hogy a gyártók milyen hangzatos marketingbuborékokba csomagolnak ilyen kommunikációt, hanem felhasználói oldalról érezhető, hogy a tényleges ügyfeleknek is egyre fontosabb, hogy az a telefon, amire ma kiadnak egy látható összeget vajon évek múlva is még jól fog-e működni. Ennek pedig a szoftveres támogatás az egyik záloga, az időtálló hardver és a jó összeszerelés a másik, a hab a tortán az otthoni szerelhetőség, de ennek az útnak még nagyon az elején vagyunk.

Rengeteg új mobil minden évben - többek között barcelonai MWC-n is
Rengeteg új mobil minden évben - többek között barcelonai MWC-n is [+]

Viszont az is tény, hogy miután már nemigen lehet sok újat kitalálni a műfajban, a fejlődés üteme pedig igencsak lelassult, ezért egy mobilvásárlásnál mindig szembe fognak jönni alternatív opcióként a tavalyi, értelemszerűen olcsóbb modellek, ami ugyancsak azt az igényt erősíti, hogy a gyártók minél tovább támogassák szoftveresen a termékeket. Vannak márkák, amelyek pont ezért tartják igen jól az árukat (Apple, Samsung), a hosszú ideig kitartó support a használtpiacon is érezteti hatását, nem véletlen, hogy idén több cég is beszállt ebbe a történetbe, de ők is jellemzően ezzel a két márkával foglalkoznak. Abszolút nem ciki egy tavalyi modellt venni, noha a telefon még mindig lehet státuszszimbólum, de egyre láthatóbb az a réteg, amely használati tárgyként tekint a mobilra és észszerű anyagi kereteken belül keresi az őt sokáig kiszolgáló eszközt.

A Honor Magic Vs bemutatója - nem jelent meg itthon
A Honor Magic Vs bemutatója - nem jelent meg itthon [+]

Akárcsak tavaly (és azelőtt) most is árazási szempontok alapján húztunk meg kategóriákat, a legolcsóbbaktól indulva érjük el a csúcsmodelleket és a különleges gépeket. Ahogyan mindig, úgy most is a hivatalosan forgalmazott termékeket és a hivatalos árazást vettük alapul, de a cikk legvégén kitérünk arra is, hogy az egyéb alternatíváknak mik a buktatói.

A legolcsóbbak (50 ezer forintig)

A legolcsóbb mobilok között keresgélve nagyon észnél kell lenni. Most már tényleg ott tartunk, hogy érdemes kihúzni az Android Go rendszert az opciók közül, ez a kiherélt OS a hozzá tartozó harmatos hardverrel tényleg csak az alapfunkciók kielégítésére elég — egy darabig. Ha egy telefont 1 GB RAM-mal kínálnak, azt azonnal felejtsük el, a 2 GB is nagyon szűk, itt a már két éves ZTE Blade A31 érhető el tényleg olcsón, no meg a Redmi A2, ami szintén inkább csak ráncfelvarrása a Redmi A1-nek egy kicsit gyorsabb chipsettel. De akkor már inkább a Blade A51 lehet nyerő és még mindig csak 30 lepedőnél járunk.

De engedjük el tényleg az Android Go rendszert, ha egy komplexebb (és komplettebb) okostelefonos élményt keresünk olcsón, akkor az ár is növekszik, 36 lepedőnél indul a nem túl régi Redmi 12C, itt már 3 GB RAM-ot kapunk, egy papíron hűha, 50 megapixeles kamerát, no meg egy ősrégi MediaTek G85-ös chipsetet. A Moto E22 is piacon van még, 32 ezer forintért simán el lehet hozni megbízható helyről, Helio G37, 90 Hz-es kijelző, 4 GB RAM — a kategória egyik legjobb vétele. Persze az Android 12-es, sosem frissülő rendszer, a 8 megapixeles hátlapi kamera, a 4000 mAh-s akku és a 10 wattos töltés mind árnyalja a képet, de ennyiért ez van.


Motorola G13 [+]

Még piacon van a Samsung Galaxy A03 is 35-36 ezer forintos áron, az sem egy matyóhímzés, de ott legalább eljutott a szoftver az Android 13-ig, ami ebben az árkategóriában okvetlenül egy fegyvertény. Bejöhetne a képbe a Nokia G11 is, de az is egy lassan két éves motyó, viszont szintén eljutott rá a 13-as OS, ennél frissebbet viszont már ez sem kap. 40 lepedő alatt van éppen az AMOLED kijelzős Motorola G13, de hát ez sem egy friss cucc, le is ragadt végleg Android 12-nél.


[+]

Az 50 ezer forintos határ alatt még épp meg lehet csípni az egyáltalán nem régi Galaxy A04s-t, 90 Hz-es kijelzővel, Android 13-mal, relatív korszerű, de nem túl erős Exynos 850-es chipsettel — igaz, 50 lepedőért csak 3 GB RAM jár hozzá, ami rányomja a bélyegét a sebességre. De azért itt már van egy értelmes szoftver, egy rakás samsungos extra, 50 megapixeles főkamera, csodára ne számítsunk, de ezen az árszinten ez egy időtálló vételnek számít. Majdnem ugyanezt kínálja a Galaxy A13 is, csak ott nincs 90 Hz-es kijelző, viszont akad egy belépő szintű ultraszéles kamera. A már tavaly is megemlített Poco C40 még opció, elvileg jövőre a 13-as Android megérkezik rá, de erre azért ne vegyünk mérget.

Hirdetés

Az 50 ezer forintig történő ajánló végére pedig idekívánkozik a friss Motorola G14, amely Full HD kijelzőt, 4 GB RAM-ot, 50 megapixeles kamerát és 5000 mAh-s akkut kínál egy Unisoc Tiger T616-os chipset köré építve, kapásból Android 13-mal érkezik, de ígértek hozzá Android 14-et.

50-100 ezer forint között

Ebben az ársávban már bőven lehet olyan telefont halászni, ami átlagos felhasználás mellett untig elég, jóval kevesebb kompromisszumot követel, néhány extra funkcióval is csábít és nem kell okvetlenül lemondani a hosszabb terméktámogatásról sem. Viszont itt még nagyobb a nyüzsgés és még inkább érezhető, hogy a tavalyi cuccok összecsúsztak az idei modellekkel, itt már nem az a kérdés, hogy egyáltalán használható-e az eszköz, hanem inkább azt kell mérlegelni, hogy mik a számunkra fontos paraméterek. Ahogyan haladunk a 100 lepedős lélektani határ felé, úgy jönnek az egyre inkább életképes ajánlatok, felbukkan az 5G, egyre több lesz a kamera a hátlapon és egyre jobbnak tűnnek a kijelzők és a töltési sebességek is.

A doboz és tartalma. (Állítólag egy szilikon tok is tartozék, a tesztre kapott telefonhoz nem volt.)
Poco M5 [+]

Valamivel 50 mátyás felett felbukkan az első olyan telefon, amit jó szívvel tudunk ajánlani (Poco M5), de nem kapható itthon hivatalosan, vagyis a garanciális feltételek minimum aggályosak. Ezekről bővebben jelen anyag utolsó fejezetében értekezünk majd. Tekintetünket viszont fordítsuk inkább az 55 ezer forintos Moto G23 irányába, amely Helio G85-tel, 90 Hz-es kijelzővel, sztereó hangszórókkal, FM-rádióval, jack csatlakozóval és 50 megapixeles főkamerával hívogat. Nem kiemelkedő cucc, de ennyit lazán megér, annyira pedig nem koros, hogy ne lenne rajta az Android 13.

A Nokia G22 sem kerül sokkal többe, viszont hardveresen elég vérszegény. Mégis azért van helye az ajánlóban, mert ez egy otthon is szerelhető telefon, ami nem mindenkinek opció (azért nem egy Fairphone), de akiknek igen, azok ezt fogják értékelni. Ugyanezen árfekvésben már Full HD AMOLED kijelzőt kínál a ZTE Balde V40s, chipsetben ez sem váltja meg a világot (UniSoc T618), de már UFS 2.2-es tárhelyet kap a júzer 6 GB RAM mellé, más kérdés, hogy a szoftverfrissítés kapcsán nincs semmiféle ígéret (a Nokia legalább vállal egy OS upgrade-et és három év biztonsági frissítést).

Biztos pont a mezőnyben az aktuális Redmi Note, ez most ugye a 12-es széria. A legolcsóbb változatért is alig 60 lepedőt kell a boltban hagyni, ezzel pedig jár egy jóféle AMOLED kijelző 120 Hz-es frissítéssel, egy középszintű kamera és az a Snapdragon 685, ami már nem egy friss eresztés, de ennyi pénzért abszolút érvényes. Az 50 megapixeles főkamera persze nem egy kifejezett csoda, de legalább van mellette egy 8 megapixeles ultraszéles modul is, 60 ezer forintos áron a Redmi Note 12 egy teljesen élhető készülék.

Egy fokkal erősebb (és valamivel kisebb) a Poco M5s, de ezért már 75 ezer forintot kell a boltban hagyni (és ezt forgalmazzák itthon hivatalosan is), érdemes inkább a Moto G72-re vetni egy pillantást, ami 108 megapixeles kamerát (jó, ez csak egy szám), Helio G99-es chipsetet és remek kijelzőt kínál. Adnak hozzá 6 GB RAM-ot, sztereó hangszórókat, a rendszer pedig az ígéretek szerint előbb-utóbb a 13-as Android lesz. Szintén a Motorola ajánlata a friss Moto G54 Power Edition, ami 90 ezer forintért hozható el és igencsak kellemes cucc, a kamera ugyan nem kifejezett erőssége, de az üzemidő (6000 mAh-s akku) és a friss és takarékos chipset (Dimenstiy 7020), a jó kijelző és és a bőségesen adagolt RAM (12 GB) és a bővíthető 256 GB-os tárhely a kategória egyik legjobb vételévé emeli.


[+]

Szintén a 100 ezer forintos határon táncol a Poco X5, ami a Snapdragon 695 köré épül és a Redmi Note 12 Pro, ami a Dimensity 1080-at használja. Ezek más tekintetben is nagyon hasonló eszközök (120 Hz-es AMOLED kijelző, 48 vagy 50 megapixeles főkamera, 5000 mAh-s akku), nem csoda, hogy árfekvésük is azonos. Nem sokban tér el a OnePlus Nord CE 3 Lite sem, ott a kamera felbontása magasabb, a kijelző viszont IPS.

100-200 ezer forint között

Alig több mint 100 ezer forint felett már egész jó vételek garmadája sorakozik. Ilyen a nemrég bemutatott Motorola Edge 40 Neo korrekt kijelzővel, 8 GB RAM-mal és csinos hátlappal, valamint 68 wattos töltéssel. Az 5G-s Galaxy A33 is ennyiért hozható el, semmiben nem kiemelkedő, de egy megbízható és sokáig támogatott választás a középkategóriában az ismert Samsung ökoszisztámába ágyazva. Jól szerepelt nálunk a Moto G84 is, de most inkább az Edge 40 Neo a jobb vétel. És talán még jobb a sima Motorola Edge 40, ami mostanra 120 ezer forintra mérséklődött árban, vezeték nélküli töltéssel és Dimensity 8020-as chipsettel.

Titkos kedvencünk a mezőnyben a tavalyi Nothing Phone (1), ez mostanra már beesett 150 ezer forint alá és még mindig egyedi külsejű, korrekt a kamerás felhozatal és a Snapdragon 778G is elég erőt szállít, a vezeték nélküli töltés pedig szintén adott. Az év vétele címre pályázhatna a Poco F5, ha lehetne itthon hivatalosan kapni. De nem lehet, ennek ellenére mégsem lehet kihagyni ebből az ajánlóból, mert 150-160 ezer forint magasságában nem nagyon van ütősebb hardver: Snapdragon 7 Gen 2, 120 Hz-es AMOLED kijelző, 64+8 megapixeles kameraszett, 5000 mAh-s akku 67 wattos töltéssel. Slágertermék a Galaxy A54, amely ugyan hardveresen egy kicsit karcsú (Exynos 1380), de egyébként egy jól összerakott, időtálló masina hosszú terméktámogatással, mostanra 150-160 ezer forint közötti áron lehet rá lecsapni.

Alternatív opció a Redmi Note 12 Pro+, ahol a chipset ugyan gyengébb, de a főkamera talán jobb, a 120 wattos töltés pedig kimagaslóan jónak számít. Ennek a cuccnak az ára mostanra 170 ezer forintra mérséklődött. Listánk első Honor terméke következik: a Honor 90-et jól eltalálták, 175 ezer forintért pedig már mindenképp érdemes arra, hogy vessünk rá egy pillantást. Már csak azért is, mert minden irányban kissé ívelt kijelzője miatt kifejezetten csinos, gyors a rendszer, jó az üzemidő, a kamera is frankó (nem a 200 megapixeles felbontása miatt), csak videózásban vannak hiányosságai.

180 lepedőért érkezhet a Xiaomi 13 Lite, itt is Snapdragon 7 Gen 1 dolgozik egy relatív kompakt házban, ebből fakadóan azonban az akku az átlagnál kicsit kisebb (4500 mAh), viszont jópofa az előlapi kamerához is kapcsolható vaku. A OnePlus Nord 3 éppenséggel 180 ezer forint MediaTek Dimensity 9000 köré felhúzva, remek kijelzővel és sokak által kedvelt Oxygen OS felülettel.

Pont 200 ezer forint alatt érhető el a Google Pixel 7a, amely egy egészen remek telefon, de a hazai 5G hálózatokkal való kompatibilitás hiánya miatt eddig nem tudtuk maradéktalanul ajánlani. A friss Pixel 8-on viszont már olyan szoftver van, ahol ez a korlátozás nem áll fent, az Android 14-el a melegedési problémák is csökkentek, az üzemidő is fejlődött és már van olyan béta, amivel 5G-re itthon is fellép, elvileg még az idén minden Pixel 7 és 7a képes lesz erre. Ajánlónk ezen kategóriájának utolsó eleme megint egy Poco: az F5 Pro nem hivatalos forgalmazásban 200 ezer forint alatt megvehető, QHD kijelzővel, Snapdragon 8+ Gen 1-gyel, combos akkumulátorral, korrekt főkamerával… egy tényleg ütőképes telefon, videózásban lehetne ügyesebb, de úgy egyébként ennek az árszegmensnek kiemelkedő ajánlata — csak hát itthon nem lehet hivatalosan kapni.

200-300 ezer forint között

Még mindig kapható a Galaxy S21 FE — nem egy friss gép, de a Samsung hosszú terméktámogatásának hála még most is ajánlható. Már csak azért is, mert ezt 220 ezer forint körül mérik, az utódnak számító S23 FE pedig csak december közepén érkezik a boltokba, annak pedig 280 ezer forint lesz az ára és egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogy az Exynos chipsettel az mennyire lesz ütőképes. 250 ezer forintért van a sima Google Pixel 7, ami remek motyó, a fent részletezett események miatt pedig az 5G-s korlátozás is hamarosan a múlté.


Galaxy S21 FE [+]

Valamivel 200 ezer forint felett van most a Xiaomi 13T ára, ami jóval olcsóbb, mint amennyiért a 13T Pro kapható, viszont bőven elég sokat tud. Kamerában végre nincs kompromisszum, megvan a vízállóság is, plusz ehhez a masinához 3 évnyi szoftverfrissítést ígér a gyártó. A szűk keresztmetszett a Dimenstiy 8200 Ultra chipset, de a mindennapok során nem fog feltűnni, hogy nem egy csúcskategóriás lapkáról van szó.

260 ezer forintért a Nothing Phone (2) is jó ajánlat: megmaradt a különleges küllem, de erősebb lett a hardver, Snapdragon 8+ Gen 1 került ebbe a gépbe két 50 megapixeles kamerával, vezeték nélküli töltéssel és letisztult szoftverrel. Üde színfoltja a kategóriának.

A Galaxy Z Flip5 a Razr 40 mellett
A Galaxy Z Flip5 a Razr 40 mellett [+]

Mindenképpen említést érdemel a hazai piac legolcsóbb hajlítható kijelzős modellje, a Motorola Razr 40. Ha a puszta specifikációt nézzük, akkor a masina inkább egy árszinttel lentebb focizna (Snapdragon 7 Gen 1, 64+13 megapixeles kamerák, 4200 mAh-s akkumulátor), de ennyiért más itthon nem kínál újgenerációs kagylótelefont. Nincs is sok ellenfél a piacon, de a Galaxy Z Flip5 drágább, a Huawei nem rúg labdába, az Oppo Find N3 Flip pedig nem jött be hozzánk (de ismerek olyat, aki vett Kínában 300 ezerért egyet). Szintén unikum az Asus Zenfone 10, amely továbbra is kompakt és erős, mostanra jóval kevesebb kompromisszumot követel üzemidőben, de kamerában azért lenne tere a fejlődésnek.

Normális esetben nem ide kerülne, de pont most az Auchanban akciós a Galaxy S23 — ezzel pedig pont befért 300 ezer forint alá a gyártó aktuális csúcsszériájának legkisebb variánsa. Márpedig az S23-nak (és egy szinttel fentebb az Ultrának) elvitathatatlan helye van egy év végi összeállításban, mert a tavalyi S22-esekhez képest minőségi szintugrást képviselnek (és éppen ezért az S22-esekből nem szerepel itt semmi) üzemidőben, optimalizáltságban és kamerás képességekben is.

A három Galaxy S23
A három Galaxy S23 [+]

Eddig csak Android rendszerű masinák voltak itt, de a legolcsóbb újonnan megvehető iPhone még mindig az SE 2022-es változata, vagyis idén nem frissült, de a mostani hírek szerint lehet, hogy az utolsó olyan modellje a gyártónak, amin még van a kijelző alatt fizikai gomb (és Touch ID), 220 ezer forintért pedig ugyan nem egy csúcsgép, de még évekig megbízhatóan fogja tenni a dolgát.

A végtelenbe és tovább

Ha 300 ezer forintnál többet áldozunk egy telefonért, akkor is van még bőven kínálat. De ez már az a szint, ahol nagy mellényúlások nincsenek, sokkal hangsúlyosabb a márkahűség és az ügyfél már meglévő ökoszisztémája, tehát ajánlhatunk ugyan bármit, de végül mégiscsak az dönt, hogy az adott termék mennyire passzol az illető életébe mind gyakorlati, mind érzelmi szempontok alapján.

Az idei évben remekül sikerült a Galaxy S23 Ultra, kiváló lett a két drágább iPhone 15 (Pro és Pro Max), de vannak még a surranópályán érdekes, vagy kevésbé ismert csúcsgépek azoknak, akik elrugaszkodnának a Samsung-Apple kettősétől. Ilyen a Honor Magic5 Pro egészen remek kamerás képességekkel megfejelve az egyébként is magas szintű hardveres nívót, vagy a Pixel 8, amely mostanában kezdett el beszivárogni a hazai piacra is.


[+]

Érdemes megemlíteni az idén remekül sikerült Sony Xperia 1 V-öt, amely számos olyan képességet kínál egyszerre, amit mások külön-külön sem (3,5 mm-es jack, kameralyuk nélküli fantasztikus kijelző, dedikált kameragomb), ott van a gamer álmok netovábbjának számító Asus ROG Phone 7 Ultimate, vagy a Motorola Razr 40 Ultra, amely új szinte emeli az összecsukható telefonok használhatóságát. A szétnyitható vonalon a Galaxy Z Fold5 új zsanérja ugyan fontos, de a Samsung nem változtatott érdemben a koncepción, ám eddig ellenfél nélkül voltak, mostanra viszont már van OnePlus Open is, ami azok szerint egy kiváló alternatíva, akik már próbálták.


[+]

A Xiaomi a 13 Próval letette a névjegyét a kamerás vonalon, a Motorola pedig az üzleti felhasználókat is célozza a ThinkPhone-nal, amelynél a strapabíróság éppúgy kiemelt figyelmet kapott, mint a Lenovo Thinkpadekkel való együttműködés.

Használtpiac és egyéb vásárlási tanácsok

Annak ellenére nem könnyű összeszedni minden kategóriában a leginkább vonzó ajánlatokat, hogy mi egész évben ebben élünk. Nem csak azért van ez így, mert minden igyekezetünk dacára nem jut el hozzánk az összes elérhető telefon (OnePlus, Realme, Pixel…), hanem azért is, mert az árak elég sokat mozognak, talán a bejelentéskor túl drágának tűnő masinák hamar veszítenek az árukból, más készülékek viszont remekül tartják azt, ráadásul a hazai piac nemcsak számos akcióval van tűzdelve szezonális jelleggel, de bonyolítja a képet a szürkeimport és mostanra már a néhány cég (Rejoy, Telekom, Euronics) által felkarolt használt kereskedelem is. Ez pedig a vásárlók életét is bonyolítja.


[+]

A szürkeimport az a jelenség, amikor egy értékesítési ponton nem hivatalos forrásból származik a készülék. Vagyis nem úgy kerül a boltba, hogy a gyártó hazai (vagy nemzetközi) képviseletével direkt szerződés és adásvétel keretében jut a polcra masina, hanem innen-onnan, ki tudja milyen csatornákon és közvetítőkön keresztül köt ki végül az üzletben úgy, hogy nehezen követhető az is, hogy az egyébként minden termékre vonatkozó különböző terheket ki és hol fizette (vagy pont nem fizette) meg. Ez a nagyüzemi trükközés sokszor azzal az eredménnyel zárul, hogy egy adott készülék 20-30%-kal is olcsóbb lehet (nahát, pont egy áfányi) itt-ott, ami főleg a felsőbb árkategóriában súlyos tízezreket is jelenthet. Vevői oldalon azonban ennek alapvetően két buktatója lehet: nem gyártói, hanem forgalmazói (bolti) garancia jár a készülékhez, amit aztán vagy sikerül érvényesíteni, vagy nem. Ezt nyilván könnyű kiszúrni, hiszen egyrészt rá lehet kérdezni, másrészt legkésőbb a vásárlás során kiderül. A másik bibi, hogy főleg a távol-keleti gyártók nem pont ugyanolyan termékeket gyártanak a különböző régiók számára, apróbb funkciókban ezek eltérhetnek (NFC, FM-rádió, töltési sebesség), de főleg a mobilhálózati szabványokkal zajlik a zsonglőrködés, mert ha egy régióban csak bizonyos frekvenciákon zajlik a szolgáltatás, akkor az ott nem használt (de máshol ismert) frekvenciákra nem veszik meg a licenszet, hiszen nincs rá szükség. A gond akkor van, amikor egy ilyen masina másik régióban köt ki és nem biztos, hogy tökéletesen fog üzemelni a hálózatok egy bizonyos részén. Vagyis fokozott körültekintésre van szükség.


[+]

A használtpiac egy tök másik problémakör (de ugyanakkor előny is). Ahogyan a telefonok élettartama megint növekszik (egyrészt nincs értelme ezeket olyan gyakran cserélni, mint korábban, mert nem olyan ütemű a fejlődés, másrészt a gyártói támogatások időtartama is kitolódik), bőven érdemes adott esetben egy pár éves csúcsmodellt venni töredékáron, mint egy újra beruházni. Itt az akkumulátor állapota a szűk keresztmetszet, ha nagyon gatya, akkor nem árt cserélni, ami nyilván növeli a költségeket, tehát egy használt motyóval adott esetben kell extrán foglalkozni a kedvezőbb árfekvésért cserébe. Mutatkozik némi mozgolódás azügyben, hogy az ügyfelek ezt szerviz nélkül is meg tudják oldani, de eddig csak a Nokia állt elő valamiféle megoldással (no meg a Fairphone, de ott ez a filozófia az árban is visszaköszön), nem kizárt, hogy néhány év múlva előírás lesz a házi akkucsere lehetősége, de itt még nem tartunk.

Ami általánosságban elmondható, hogy a használtpiacon toronymagasan vezet az Apple — évek óta bizonyítják az iPhone-ok, hogy időtálló telefonok. A másik nagy szereplő a Samsung, ők ugyebár ReGalaxy néven kifejezetten a használt telefonok élettartamát meghosszabbító csereprogramot is indítottak. Tele van az internet eladó telefonokkal (a közösségi oldalak éppúgy, mint az apróhirdetős felületek), a hardverapro.hu általános tanácsait viszont egy az egyben idemásolhatnám, de inkább csak linkelem. Körültekintéssel, ellenőrzött keretek között a használtpiac kiváló opció azoknak, akik nem tehetik meg (vagy csak nem látják érdemesnek), hogy a legújabb csúcsmodellek közül válogassanak, nem véletlenül száll be egyre több cég ebbe a történetbe.


[+]

Noha egy ilyen december eleji összefoglaló remélhetőleg sokaknak hasznos, mégis lehet az olvasóknak hiányérzetük. Készülhetne hasonló a táblagépekről, az okosórákról és a headsetekről is, ám sajnos mi is véges számú terméket tudunk kipróbálni egy évben, az említett kategóriákban közben százával vannak elérhető készülékek a filléres, 750 forintos headsettől a csillagos eget ostromló TAG Heuer órákig bezárólag. Úgyhogy maradunk a telefonoknál — ezeket ismerjük a legjobban.

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés