Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra

Ez az ötödik Ultra a Samsung Galaxy telefonok történetében. Nem érződött még ennyire átgondoltnak a típus.

Bevezető, külső, csomagolás

2020-ban jelent meg az Ultra típus a Samsung Galaxy csúcstelefonok között, először külön az S és a Note szériában, majd a kettőt tavaly egyesítette a gyártó és tollat kapott az S22 Ultra. Ezt megtartotta az idei Samsung Galaxy S23 Ultra is, továbbra is a ház bal alsó sarkába tolva, vélhetően a kameranégyes jobb oldalon történő elhelyezkedése miatt. Egyébként pont az S Pen érintőtoll az, ami látványos(abb)an változott az elődhöz képest, a toll nyomkodható, rugós vége négyzetes, így biztosan nem kompatibilis az előző modellel. Mármint olyan értelemben, hogy nem fér majd bele egy S22 Ultra házába, a kijelzőn lehet ezzel is rajzolni, ahogy az S23 Ultra beállításai között is találhatunk olyan beállítást, hogy mindenféle más S Pen ceruzával működjön együtt a telefon. A toll 105,08 milliméter hosszú, 5,8 milliméter széles és 4,35 milliméter vastag, 3,04 grammot nyom, műanyagból van, hegye csúcsának átmérője 0,7 milliméter, alumínium gombbal tetején és műanyag gombbal oldalán.

Kezemben a Samsung Galaxy S23 Ultra.
Kezemben a Samsung Galaxy S23 Ultra. [+]

A toll mellett négyzetesebb lett a telefon széle is, ennek pedig csak örülni lehet, mivel az S23 Ultrát jóval kényelmesebb kézben fogni így. Igaz, most is legtöbbször két kéz fog kelleni hozzá, 78,1 x 163,4 x 8,9 milliméterével a telefon hatalmas, a 233 gramm viszont jól oszlik el, nem próbál kifordulni az ember tenyeréből a mobil. Azzal, hogy a szélek egyenesebbek lettek, csökkent a kijelző íve is a széleken, a 6,8 hüvelykes panel így több hasznos képernyőfelületet nyújt az elődhöz képest, mégis maradt benne annyi ív, hogy tévedhetetlenül Samsung csúcsmobilnak nézzen ki, plusz így az S Pen is könnyebben siklik fel a széleken.

[+]

Hiányzik továbbra is a 3,5 milliméteres audio csatlakozó, nincs infravörös port, búcsút kell mondani az SD-kártyás tárhelybővítésnek az alulról kihúzható SIM-tálcán, és a 12 MP-es előlapi kamera sem költözött a kijelző alá. A sztereó hangszóró viszont teltebben, több hangerővel szólal meg, mint a korábbi modellek, ez felírható a pozitívumok listájára. Az egyik hangszóró mondjuk továbbra is alul helyezkedik el, így az ember könnyedén le tudja takarni, a másik pedig a felső kávában van elrejtve. Mikrofonból a keret aljára, tetejére és a hátlapra is került, ezek képesek sztereóban rögzíteni és a hátlapi videofelvétel során képes a kameraváltásokhoz igazodva követni a nagyítás irányát.


[+]

Látszólag változatlan a hátlap is, matt üveg, belőle négy különálló gyűrűben kimagaslik négy kamera és egy segédszenzor, köztük a kéttónusú LED-villanóval, sík felületre fektetve tok nélkül billeg is a telefon. Láthatatlan változás, hogy ez az üveg Gorilla Glass Victus 2, ami állítólag még erősebb, mint elődjei. Ugyanez van az előlapon is, de érthető módon nem próbáltuk ki törésteszten a gyártótól tesztre kölcsönkapott mobilt, lévén a 8/256 GB-os modell 609 990 forintba kerül, a tesztmobilt pedig vissza kell adnunk sértetlenül. Maradt az IP68-as vízvédelem, ezzel fél órát kibír másfél méter mély vízben a telefon, de azért nem ajánlott ezzel merülni. Ugyanígy az S Pen is megkapta az IP68-as minősítést, de a gyártó azért nem ajánlja, hogy medencében vagy tengerben használja a vásárló.


[+]

Ténylegesen változatlan a csomagolás abban a tekintetben, hogy a SIM-tálcát nyitó tűn kívül csak egy mindkét végén USB-C töltőkábelt mellékel benne a Samsung. Az antennák az alumínium keretben vannak, a vétel Wi-Fi és mobilhálózati kapcsolaton is jobb az elődnél, az üveg hátlap alatt továbbra is megtaláljuk a Qi tekercset, mellyel felvenni és leadni is képes energiát a telefon. Kábelen 45 wattot (USB PD 3.0, AFC és QC 2.0) vesz fel maximum a telefon, vezeték nélkül pedig a Fast Wireless Charging 2.0-val minimum 15 wattot, vagy a Samsung saját töltőivel akár többet is. Az átlagos vezeték nélküli energiafelvétel 5 és 15 watt között mozog, leadni pedig 5 wattal tud a készülék.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés