Motorola Moto G72 - a titkos favorit

Xiaomi? Realme? Samsung? Esetleg Poco? Nokia? Nos, a Moto G72 papíron a legtöbbet ígéri azon az áron, amennyiért kínálják, de mit tud a gyakorlatban?

Bevezető

100 ezer forint alatt kéne telefon, lehetőleg új, idei, normális képességű. Nem leszünk híján az ilyen-olyan kompromisszumoknak ebben a kategóriában, noha minden gyártó igyekszik valamivel kitűnni a mezőnyből. 80-100 ezer forintos sávban ott figyel a Realme 10, amibe beletoltak 8 GB RAM-ot (egy ultraszéles kamera helyett), ott van a Redmi Note 12 alapkiadása, amely viszont pont szűkösen bánik a RAM-mal (4GB), de van rajta egy remek kijelző, a Samsung az A14-et kínálja ennyiért, ami nem tudja a speci alapján felvenni igazán a versenyt, esetleg a tavalyi A23 jöhet szóba, a Poconál az M5s játszik, ami eléggé nem friss Android 11-gyel, szóval akármerre is nézünk, mindenki kínál valami életképes motyót, még a Nokia G60 is becsúszott 100 lepedő alá, pedig abban már 5G is akad.


[+]

Nos, ebben a mezőnyben kéne virítania a Motorolának, az ő ajánlatuk pedig a G72, amiből van 6, illetve 8 GB RAM-mal szerelt opció is, valamiért az itthoni hivatalos forgalmazás a nagyobb memóriával történik 95 ezer forint magasságában, ami azért nem ideális, mert itt néhány ezer forint is számít, a 6 GB-os változat pedig megállnak 90 lepedő körül. De talán majd idővel bejön hozzánk is az olcsóbb kiadás, ha ugyanis átnézzük a többi paramétert, akkor azt fogjuk látni, hogy papíron egyébként a Moto G72 követeli meg a legkevesebb kompromisszumot, hiszen van rajta ultraszéles kamera, kiválónak tűnik a kijelző, a főkamera a kategóriában nem jellemző módon 108 megapixeles, van benne FM-rádió, jókora akku relatív gyors töltéssel, vízlepergető burkolat és egy nagyjából vállalható chipset.


[+]

Viszont a miheztartás végett azért ne titkoljuk el, hogy ezt a motyót tavaly szeptemberben mutatta be a gyártó, tehát úgy tud árelőnyt kínálni, hogy már nem teljesen friss gép mondjuk egy Redmi Note 12-höz, vagy egy Realme 10-hez képest, ám ha a szoftveres oldal rendben van, akkor ez a fél évnyi eltérés mostanra már tökmindegy, hiszen nagyon lelassult a fejlődés üteme — nem fog tudni kevesebbet egy termék technológiai szempontból azért, mert nem most mutatták be. Viszont pont ezért a júzerek hosszabb időtávokra terveznek, tehát fontosabbá vált a friss és karbantartott szoftver, a G72 pedig még Android 12-vel mutatkozott be, de hát, hmm… fél évvel később a Redmi Note 12 széria is így lépett piacra, akárcsak a Realme 10, szóval pillanatnyilag egyáltalán nincs hátrányban a Moto, amire be van ígérve az Android 13 is… csak aztán tényleg legyen, mert ilyen téren a gyártó egyelőre nem jeleskedik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés