Karácsonyi telefonajánló 2023

Akárcsak tavaly, idén is összeszedjük a legjobb ajánlatokat az év vége felé közeledve. Van miből válogatni.

Bevezető

Egy évvel ezelőtt meglehetősen pesszimista felütése volt az év végi ajánlónknak. A 2021-2022-es években úgy megugrottak az elektronikai termékek árai, hogy az szinte sokkolta a piacokat, valamelyest átírta az árkategóriákat és összességében is azt lehetett mondani, hogy a filléres, de már használható okostelefonok eltűntek, a csúcsmodellek árai pedig soha nem látott magasságokba emelkedtek. Mostanra azonban a dolgok kezdenek a helyükre kerülni, legalábbis azt mondhatjuk, hogy 2023-ban nem emelkedtek tovább az árak, bizonyos idei modellek a tavalyiaknál olcsóbbak is lettek kicsit, vagyis mintha a mobiloknál az inflációs árnövekedés egy évvel korábban zajlott volna le, mint mondjuk az élelmiszereknél.


[+]

Arról azonban továbbra sincsen szó, hogy 30-40 ezer forintért időtálló és mindenre alkalmas telefont lehetne venni, ezek az idők végleg elmúltak. Ráadásul idén nagyon hangsúlyosan áttevődött a fókusz a fenntarthatóságra, mármint nem abból a szempontból, hogy a gyártók milyen hangzatos marketingbuborékokba csomagolnak ilyen kommunikációt, hanem felhasználói oldalról érezhető, hogy a tényleges ügyfeleknek is egyre fontosabb, hogy az a telefon, amire ma kiadnak egy látható összeget vajon évek múlva is még jól fog-e működni. Ennek pedig a szoftveres támogatás az egyik záloga, az időtálló hardver és a jó összeszerelés a másik, a hab a tortán az otthoni szerelhetőség, de ennek az útnak még nagyon az elején vagyunk.

Rengeteg új mobil minden évben - többek között barcelonai MWC-n is
Rengeteg új mobil minden évben - többek között barcelonai MWC-n is [+]

Viszont az is tény, hogy miután már nemigen lehet sok újat kitalálni a műfajban, a fejlődés üteme pedig igencsak lelassult, ezért egy mobilvásárlásnál mindig szembe fognak jönni alternatív opcióként a tavalyi, értelemszerűen olcsóbb modellek, ami ugyancsak azt az igényt erősíti, hogy a gyártók minél tovább támogassák szoftveresen a termékeket. Vannak márkák, amelyek pont ezért tartják igen jól az árukat (Apple, Samsung), a hosszú ideig kitartó support a használtpiacon is érezteti hatását, nem véletlen, hogy idén több cég is beszállt ebbe a történetbe, de ők is jellemzően ezzel a két márkával foglalkoznak. Abszolút nem ciki egy tavalyi modellt venni, noha a telefon még mindig lehet státuszszimbólum, de egyre láthatóbb az a réteg, amely használati tárgyként tekint a mobilra és észszerű anyagi kereteken belül keresi az őt sokáig kiszolgáló eszközt.

A Honor Magic Vs bemutatója - nem jelent meg itthon
A Honor Magic Vs bemutatója - nem jelent meg itthon [+]

Akárcsak tavaly (és azelőtt) most is árazási szempontok alapján húztunk meg kategóriákat, a legolcsóbbaktól indulva érjük el a csúcsmodelleket és a különleges gépeket. Ahogyan mindig, úgy most is a hivatalosan forgalmazott termékeket és a hivatalos árazást vettük alapul, de a cikk legvégén kitérünk arra is, hogy az egyéb alternatíváknak mik a buktatói.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés