Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog

Itt a Redmi Note 12-es széria alapmodelljének a tesztje. Élhető telefon, de figyeljünk, mert nem mindegyikben van NFC.

Hirdetés

Bevezető, doboz, külső

Mit lehet még írni a Redmi Note 12-ről, amit ne írtunk volna le korábban? Egyrészt tizenkét modellre duzzadt a 12-es széria tagjainak száma, ezekből pedig kettőt már teszteltünk is (alapmodell 5G-vel és Pro+ változat), ez itten a harmadik, de készül a negyedik (Pro) teszt is. Egyelőre ez a négy változat kapható a világpiacon Redmiként, de ha nem érdekel minek hívják, a Poco márkanév alatt kiszórt kínálatban is találunk egyébként Kínában Redmiként bemutatott telefont. Nincs új a nap alatt abban, hogy a Xiaomi termékpalettája keszekusza, a kérdéses pont természetesen az árazás, úgyhogy tudjuk is le gyorsan. A Redmi Note 12 alapmodellje 5G-s képességek nélkül 89 990 forintba kerül a gyártói ajánlott fogyasztói ár szerint (4/128 GB), ez egy kicsit azért túlzás, de a megjelenés után alig egy hónappal megbízható helyekről már be lehet szerezni a készüléket 63 - 73 ezer forintos áron is, ennyiért pedig vállalható ajánlat. Plusz ott van operátori kínálatban is, ahol már akár most el lehet hozni nagyobb csomag mellett 0 forintért, ezek alapján nem kell félni attól, hogy a Xiaomi legnagyobb eladási számokat produkáló márkája idén bukna.

Redmi Note 12 4G a kezemben
Redmi Note 12 4G a kezemben [+]

Pénzünkért a szokásos fehér Redmi dobozban kapjuk meg a mobilt, a tesztkészülékünket a Xiaomi hazai márkaképviselete adta kölcsön, ezúton is köszönjük. Általában akkor írok a dobozról azon kívül, hogy van, ha valami extrább dolgot nyújt (á la Asus), itt viszont kötekedni fogok kicsit: miért nem lehet a dobozban található telefon színéhez passzoló mintát nyomni a doboz külsejére? Fekete Redmi Note 12 van a dobozon, a fedelet leemelve mégis a babakék változat nézett szembe velem. Oké, az oldalára rá van írva, hogy ”Ice Blue” és két hétig van itt a mobil, legkevésbé sem érdekel a színe, de ha a vásárló a boltban leveszi a polcról és nem nézi meg időben, érheti kellemetlen meglepetés. A csomagolás tartalma a szokásos: 33 wattos fali adapter USB-A végű Type-C töltőkábellel, átlátszó szilikontok, mely az USB 2.0-s Type-C (OTG) csatlakozót is eldugaszolja. Ezen felül egy SIM-tálca nyitó tű, amivel a két nanoSIM-nek és egy microSD-nek helyt adó foglalatot húzhatjuk ki a keret bal felső oldalából.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

Megjelenésében semmi extra nincs a Redmi Note 12-ben, a szokásos tizenkettő-egytucat kínai mobil. Fém keret helyett be kell érni műanyaggal, a hátlap is plasztik, a kijelzőt viszont Gorilla Glass 3-as üveg és védőfólia védi és megvan a ház IP53-as minősítése, szóval a port és a fröccsenő folyadékot valamennyire bírja azért. Ez kifejezetten pozitívum, ahogy szerintem az is, hogy a 165,7 x 76 x 7,9 milliméteres készülékház bár nagy, nem vészesen nehéz a 184 grammjával. A műanyag keret és hátlap csúszik, az alaptartozékként mellékelt tokot használva ez a probléma megoldódik és a jobb oldalon a bekapcsoló gombba integrált ujjlenyomat-leolvasót is könnyebben megtalálja az ember, ha tokban van a telefon. A szenzor gyors és pontos, felette pedig a hangerőszabályzó gombokat találni, ezek is jól működnek.


[+]

A jobb oldali ujjlenyomat-leolvasós gomb és a hangerőszabályzó
A jobb oldali ujjlenyomat-leolvasós gomb és a hangerőszabályzó [+]

A keret tetején megmaradt a régi ismerős 3,5 mm-es audio kimenet, vezetéken keresztül pedig nagy felbontású hang átvitele adott. Mellette megvan az infravörös port is, előre telepítve a Mi távirányítóval, másodlagos médiahangszóró viszont nincsen, és a keretbe rejtett beszédhangszóró sem lép be tartalom lejátszásakor. A médiahangszóró a keret alján található, mono, könnyen lefogható, erősen torzít, de a célnak megfelel. Az előlapi kamera 13 megapixeles, a kijelző felső részébe vágott pöttyben kapott helyet, közelében pedig normális közelség- és környezeti fényszenzort találunk a kereten elrejtve, így nincsenek problémák a kijelző ébresztésével és keltésével.

Csatlakozók felül és alulCsatlakozók felül és alul Csatlakozók felül és alul [+]

Húzópont a Redmi Note 12 mellett, hogy az alapmodellben is HDR10 támogatott AMOLED panel van, méghozzá ugyanaz a 6,67 hüvelykes képátlójú panel, ami a többi modellben is. A felbontás FHD+ (1080 x 2400 pixel, 395 ppi), a képarány 9:20, jelentős méretű kávával alul. A frissítés lehet 120 Hz, a panel képes rá, a rendszer alapértelmezett módon mégis 60 Hz-en dolgozik. Ezzel nem tapasztaltam semmiféle problémát, nem döcögött a Snapdragon 685 hajtotta telefon, 120 Hz-es frissítésre állítva viszont itt-ott találkoztam kisebb akadásokkal, például a gyári galériában, a magas frissítési ráta pedig annak fényében felesleges, hogy a GPU nem mindig tudja kirajzolni időben, amit kellene. A panel érintésérzékenysége remek, fényessége pedig jó, napfény alatt is olvasható marad (fotó róla az utolsó oldalon), a gyártó szerint az 1200 nitet is elérheti a napfény alatti maximális fénysűrűség, az átlagos pedig 700 nit körüli, utóbbit méréseink is megerősítik. A színezet kicsit kékes a gyári beállításokkal, de a MIUI engedélyezi személyre szabni a színsémát, van szemkímélő mód, teljes értékű a MIUI, így megvan minden beállítási lehetőség benne.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Redmi Note 12 4G Samsung Galaxy A14 5G Motorola Moto G72 Redmi Note 11 Pro 5G Honor X6
Képátló 6,67 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2408 1080 x 2400 1080 x 2400 720 x 1600
Technológia AMOLED PLS LCD P-OLED Super AMOLED TFT LCD
Max. képfrissítés 120 Hz 90 Hz 120 Hz 120 Hz 60 Hz
Fehér fényerő 430 / 678 nit 518 nit 495 nit 425 / 988 nit 461 nit
Fehér fényerő (min.) 2,3 nit 6,6 nit 4,5 nit 2,2 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,33 nit 0 nit 0 nit 0,24 nit
Kontrasztarány végtelen 1569:1 végtelen végtelen 1922:1
Színhőmérséklet 7553 K + kézi 8110 K + kézi 7220 K + kézi 7622 K + kézi 8333 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A hátlap minimális ívelése itt nincs meg úgy, mint a Redmi Note 12 5G-ben, a 11-es szériára jobban hasonlít a 4G-s alapmodell, de a kamerák elrendezése a hátlapon ugyanúgy van, ahogy a többi idei változatnál. Az 50 megapixeles főkamera és a 8 megapixeles ultraszéles két gyűrűben emelkedik ki egy kis gyűrűből, mellettük pedig a 2 megapixeles makró és a LED villanó. A kamerák kis szigete átlátszó műanyag, a hátlap többi része matt, az elmúlt években megjelent pro iPhone-okat idézi, de itt legalább nem dudorodnak ki a szenzorok a hátlapból annyira, hogy sík felületre fektetve billegjen a készülék. Nincs semmi extra a Redmi Note 12 4G megjelenésében, de kivetnivalót is csak szubjektív szempontok alapján találhatunk benne, külsőleg egy jól összerakott készülék, ami követi a trendeket, megvan rajta minden elvárható csatlakozó és kis extrát is találunk az infraport személyében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés