Motorola Razr 40 Ultra - jó volt a terv

Nagyobb az új Razr külső kijelzőjének képátlója, mint az első iPhone-é volt. A vízállóság korlátozott, a belső kijelzőben ott az árok, egy kézzel kinyitni nehézkes. De tölt vezeték nélkül. Megéri?

Bevezető, csomagolás, külső

Két új Motorola Razr érkezett idén, egyelőre csak a drágább modell, mai tesztalanyunk, a Razr 40 Ultra van piacon (az amerikai piacon Razr+ néven), az ára miatt érdekesebb modellre, a Razr 40-re viszont még egy hónapot kell várnunk. Tesztalanyunk 499 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik a magyar piacra, ennyi pénzért pedig remek készülékeket lehet már vásárolni, akár kettőt is, de ha a kagylótelefonok között nézelődünk, akkor csekélyebb számú konkurenciával találkozunk: Samsung Galaxy Z Flip4 (377 ezer forint), Huawei P50 Pocket (330 ezer forint), Oppo Find N2 Flip (436 ezer forint), Motorola Razr 2022 (436 ezer forint). Egyértelműen a dizájn oldaláról próbálják megfogni a gyártók az érdeklődőket, ebben pedig előre és hátra is lépett az új Razr.

Motorola Razr 40 Ultra kinyitva a kezemben
Motorola Razr 40 Ultra kinyitva a kezemben [+]

Előre lépett a nagy külső kijelzővel, melyet kényelmesebb használni mint elődjét, üdvözlendő a vezeték nélküli töltés érkezése és az is, hogy az új zsanérmechanikával megvan az IP52-es védettség, mely segít a víz és por ellen, de ezzel a telefonnal nem érdemes így sem tópartra menni. Összességében viszont elvesztette Razr jellegét az új modell, ha a hátoldalon nem szerepelne a fényes fekete Gorilla Glass Victus üvegen a Motorola és Razr logó, simán hihetnénk az előző bekezdésben felsorolt gyártók bármelyikének a mobilt. Míg az első két generációnyi modern Razr valamennyire próbálta megidézni a V3-at, a 2022-es már alig, a 2023-as modell pedig ezt végleg elengedte, az íves fényes alumínium keretbe maximum biztonsági borotvát lehet belelátni, a termékvonal nevét ihlető klasszikus pengés borbélyborotvát biztosan nem.

A telefon összecsukva
A telefon összecsukva [+]

188,6 grammjával a telefon átlagosan nehéznek mondható, a súly nagyjában szerepet játszanak a Gorilla Glass Victus üvegek, melyek az előlapi kijelzőt is fedik. A belső kijelző felett speciális műanyag védőréteg, melyet körömmel továbbra is be lehet nyomni és meg lehet karcolni, erre figyelmeztet is a Motorola az első bekapcsoláskor, a telefon csomagolásán pedig több nyelven mondják el, hogy ne szedjük le a gyári képernyővédőt, mert azzal tönkre is csapjuk a telefont és a garanciát is.


[+]

A zsanér rozsdamentes acél, összehajtva a készülék 88,42 x 73,95 x 15,1 milliméter, kinyitva 170,83 x 73,95 x 6,99 milliméter. Ha becsukjuk a telefont, úgy tűnik, szinte teljesen síkra zár, ez nem teljesen igaz, de hibahatáron belül van, megadható. A káva is vékonyabb kicsit, mint tavaly, ez pozitív, egy kézzel könnyebben kezelhető a mobil, már csak az kéne, hogy ki is tudja könnyedén nyitni valahogy a felhasználó, de ennek a zsanér és a keretbe szerelt mágnesek keményen ellenállnak. Összehajtani egy kézzel könnyű, az pedig külön pozitívum, hogy hívást felvenni és megszakítani is lehet a kinyit-becsuk mozdulatokkal. Illetve fel lehet venni a külső kijelzőn is a bejövő hívásokat, viszont csatlakoztatott Bluetooth vagy USB-C headset híján automatikusan kihangosítva teszi meg a telefon, ami okozhat kellemetlen pillanatokat.


[+]

A kereten a szokásos csomagot találni: alul USB-C csatlakozó, USB 2.0-s sebességgel és videó átvitel nélkül, így a Ready For asztali környezet csak Miracast kivetítéssel, vezeték nélkül használható a Razr 40 Ultrán. Alul van még mikrofon és hangszóró, a multimédiás hangkeltőt segíti a kávába szerelt belső beszédhangszóró is, megvan a sztereó hangzás. A bal oldalon felül található a SIM-tálca, amiben mindössze egy nanoSIM-nek jutott hely, de programozható a telefonba eSIM, a tárhely mérete pedig 256 GB, UFS 3.1-es tárolóról beszélhetünk. A zsanér környékén semmi, az antennakivezetések a kereten bújnak meg, felül még egy mikrofon, jobb oldalon pedig három gomb található. A hangerőszabályzók vannak magasabban, az ujjlenyomat-leolvasóval egybeépített bekapcsoló gomb alacsonyabban. A szenzor gyors és pontos, mellette pedig opció a 2D-s arcazonosítás is. Ez, ahogy az ujjlenyomat is, működik a külső és belső kijelzőn egyaránt.

Razr 40 Ultra a védőtokban
Razr 40 Ultra a védőtokban [+]

A hátlap kicsit csúszik, a keret viszont kényelmesen megmarad a kézben. Biztonság szempontjából mindenesetre a magenta színű szintetikus bőr változat jobb lehet, az Edge 40 esetén legalábbis jobb volt. A Razr 40 Ultra fedlapjából kiemelkedik kissé a két kameragyűrű, mellettük illeszkedik a síkba a LED villanó. A dobozban található egy keményebb szilikon védőtok, mely síkba hozza a kamerákat, viszont a telefon felső részén csak a keretet védi, a külső kijelzőt nem, a hátlapi tag az egész üvegrészt elfedi. Van még egy 33 wattos fali adapter és egy USB-A végű Type-C töltőkábel a dobozban, mely itt is illatosított, viszont a 2022-es modell különleges formáját már nem kapta meg.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés